กรุณาใช้ตัวระบุนี้เพื่ออ้างอิงหรือเชื่อมต่อรายการนี้:
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/50497| ชื่อเรื่อง: | Підвищення ефективності матеріально-технічного забезпечення підприємства (на прикладі ресторану «На Небі») |
| ชื่อเรื่องอื่นๆ: | Enhancing the efficiency of material and technical support of an enterprise ("Na Nebi" restaurant as a case of study) |
| ผู้แต่ง: | Ухач, Софія Миколаївна Ukhach, Sofiia |
| Affiliation: | Тернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Україна |
| Bibliographic description (Ukraine): | Ухач С.М. Підвищення ефективності матеріально-технічного забезпечення підприємства (на прикладі ресторану «На Небі») : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 241 - готельно-ресторанна справа / наук. кер. І. Б. Федишин. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 87 с. |
| วันที่เผยแพร่: | ธัน-2025 |
| Submitted date: | ธัน-2025 |
| Date of entry: | 19-ธัน-2025 |
| สำนักพิมพ์: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
| Country (code): | UA |
| Place of the edition/event: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
| Supervisor: | Федишин, Ірина Богданівна Fedyshyn, Iryna |
| คำสำคัญ: | сфера послуг ресторан матеріально-технічне забезпечення постачальники марміт соціальна відповідальність service sector restaurant material and technical support suppliers marmit social responsibility |
| Page range: | 1-87 |
| บทคัดย่อ: | Ухач С.М. Кваліфікаційна робота магістра на тему: «Підвищення ефективності матеріально-технічного забезпечення підприємства (на прикладі ресторану «На Небі»)» виконана на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа». Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, факультет економіки та менеджменту. Тернопіль, 2025.
Кваліфікаційна робота магістра: 87 сторінок, 7 рисунків, 14 таблиць, 44 літературних джерел.
Метою роботи є дослідження сучасного стану системи матеріально-технічного забезпечення ресторану «На Небі» та розробка пропозицій щодо підвищення її ефективності шляхом впровадження інноваційних підходів та технологій.
Методи дослідження − спостереження, порівняння, групування, аналіз, синтез, табличний.
У кваліфікаційній роботі досліджено теоретичні засади матеріально-технічного забезпечення підприємства, подана характеристика діяльності ресторану «На Небі» та стану його матеріально-технічного забезпечення, зокрема проаналізовано існуючі форми і методи матеріально-технічного забезпечення ресторану; подано пропозиції із підвищення ефективності матеріально-технічного забезпечення ресторану «На Небі», зокрема впровадження сучасних технологій контролю запасів і складських операцій, використання мармітів для зберігання і сервірування страв у підігрітому вигляді та розглянуто важливість екологічної та соціальної відповідальності при забезпеченні матеріально-технічної складової ресторанного бізнесу.
Результати дослідження рекомендовано до впровадження в діяльність ресторану «На Небі». Ukhach S.M. Master's thesis on the topic: “Enhancing the efficiency of material and technical support of an enterprise ("Na Nebi" restaurant as a case of study)” completed to obtain a master's degree in the specialty 241 “Hotel and Restaurant Business”. Ivan Pul'uj Ternopil National Technical University, Faculty of Economics and Management. Ternopil, 2025. Master's thesis: 87 pages, 7 figures, 14 tables, 44 references. The purpose of the work is to study the current state of the material and technical support system of the restaurant “Na Nebi” and to develop proposals for improving its efficiency through the introduction of innovative approaches and technologies. Research methods: observation, comparison, grouping, analysis and synthesis, tabulation. The thesis examines theoretical foundations of material and technical support for enterprises, provides a description of the activities of the “Na Nebi” restaurant and the state of its material and technical support, and analyzes existing forms and methods of material and technical support for restaurants. proposals are made to improve the efficiency of the material and technical support of the “Na Nebi” restaurant, in particular, the introduction of modern technologies for inventory control and warehouse operations, the use of marmites for storing and serving dishes in a heated form, and the importance of environmental and social responsibility in ensuring the material and technical component of the restaurant business is considered. The results of the study are recommended for implementation in the activities of the restaurant “Na Nebi”. |
| Content: | ЗМІСТ ВСТУП………………………………………………………………………..8 РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДПРИЄМСТВА…………………………………………..10 1.1. Сутність та значення матеріально-технічного забезпечення у діяльності підприємств індустрії гостинності….……………………………….10 1.2. Класифікація форм та методів матеріально-технічного забезпечення……………………………………………………………………….17 1.3. Особливості організації матеріально-технічного забезпечення у сфері ресторанного господарства у сучасних мінливих умовах………………………25 РОЗДІЛ 2. ХАРАКТЕРИСТИКА ДІЯЛЬНОСТІ РЕСТОРАНУ «НА НЕБІ» ТА СТАНУ ЙОГО МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ…….33 2.1. Аналіз діяльності ресторану «На Небі»………………………………33 2.2. Оцінка існуючих форм і методів матеріально-технічного забезпечення ресторану…………………………………………………………………………..37 2.2.1 Аналіз результатів господарської діяльності ресторану……………37 2.2.2 Аналіз постачальників, основних засобів, використання виробничих потужностей……………………………………………………………………….43 2.3. Виявлення проблем та недоліків у системі матеріально-технічного забезпечення……………………………………………………………………….50 РОЗДІЛ 3. НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕСТОРАНУ «НА НЕБІ»…..…………….57 3.1. Впровадження сучасних технологій контролю запасів і складських операцій……………………………………………………………………………57 3.2. Використання мармітів для зберігання і сервірування страв у підігрітому вигляді……………………………………………………………….63 3.3. Екологічна та соціальна відповідальність при забезпеченні матеріально-технічної складової ресторанного бізнесу………………………..69 РOЗДIЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ……………………………………………………………………….76 4.1 Влив ергономіки та естетики на формування безпечних умов праці…………………………………………………………………………………76 4.2. Організаційні та контрольні заходи щодо запобігання пожеж на кухні ресторану……………………………………………………………………………79 ВИСНОВКИ…………………………………………………………………..82 СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ…..…………………………...84 |
| URI: | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/50497 |
| Copyright owner: | © Ухач С.М., 2025 |
| References (Ukraine): | 1. Амоша О.І., Землянкін А.І., Підоричева І.Ю. Удосконалення системи управління інноваціями як умова прискорення структурних реформ в Україні. Економіка України. 2015. № 9. С. 49-65. 2. Архіпов В.В. Організація ресторанного господарства.. Навч. пос. К.: Центр учбової літератури; Фірма «Інкос», 2007. 280 с. 3. Бортнік С.М. Організація систем матеріально-технічного забезпечення підприємств на основі інтегрованого логістичного підходу. Вісник ОНУ ім. І.І. Мечникова. 2014. Вип.3/2. С. 26-31., с. 27 4. Вараксіна, О., Касьян, О., Шевченко, В. Теоретичні підходи до матеріально-технічного забезпечення підприємства. Економіка та суспільство, (24). 2021. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-24-6 5. Васюта В.Б. Підвищення ролі матеріально-технічної бази як фактор ефективного функціонування підприємства URL: http://www.rusnauka.com/39_VSN_2014/Economics/10_182500.doc.htm 6. Величко Т. Г. Розвиток матеріально-технічного забезпечення підприємств АПК: автореф. дис. …канд. екон. наук: спец. 08.00.04 «Економіка та управління підприємствами»; ПВНЗ «Європейський ун-т». К., 2009. 20 с. 7. ВПО Тернопільщини у 2023 році отримали понад 1 млрд гривень допомоги на проживання. URL: https://oda.te.gov.ua/news/vpo-ternopilshchyny-u- 2023-rotsi-otrymaly-ponad-1-mlrd-hryven-dopomohy-na-prozhyvannia?utm 8. Гарафонова О.І., Токовенко А.М. Інноваційна стратегія підприємства: особливі підходи до формування в сучасних умовах розвитку ресторанної сфери в Україні. Бізнес Інформ. 2018. № 11. С. 327-332 9. Геєць В.М. Метрологічні основи визначення та формалізації факторів нестабільності в моделях економічного зростання. Фактори макроекономічної нестабільності в системі моделей економічного розвитку : кол. моногр. / за ред. д-ра екон. наук М.І. Скрипниченко. 2012; Войтенко О.С. Управління проєктами: навч. посіб. Київ: КНУБА, 2020. 276 с 10. Дишкантюк, О. В., Власюк, К. В., Тітомир, Л. А., Жмудь, А. В. Інновації в ресторанному господарстві: адаптація технологій харчування до сучасних вимог сталого розвитку. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (6), 2024. С. 113-119. URL: https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.6.13 11. Економіка підприємства / за ред. акад. С.Ф. Покропивного. 2-ге вид., перероб. та доп. Київ : КНЕУ, 2013. 402 с. 12. Інформація про виконання Програми економічного та соціального розвитку Тернопільської міської територіальної громади на 2022-2024 роки. URL: https://ternopilcity.gov.ua/app10/249-informatsiya-260225.pdf?utm 13. Кількість кав’ярень під час війни зросла на 35%. URL: https://forbes.ua/news/kilkist-kavyaren-pid-chas-viyni-zrosla-na-35-poster-09052024-21057?utm 14. Лежепьокова В.Г., Лавриненко А.В. Теоретико-методичні засади управління матеріально-технічним забезпеченням підприємства-суб’єкта зед. Ефективна економіка. 2018. № 1. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6055. 15. Марміт пересувний WB3110 Bartscher. Сайт HORECAUA. URL: https://horecaua.com.ua/marmit-peresuvnyi-wb3110- bartscher/37953/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=Vse_tovar y_2&gad_source=1&gad_campaignid=20741381187&gbraid=0AAAAAqceqdes145l UnDw3ViZu_mtrz4tH&gclid=CjwKCAiAraXJBhBJEiwAjz7MZTxskiZNAp60oJqRrY2HkXurirnFo_ FunVyx-PMBohh68tG7qSpnxoCwUYQAvD_BwE 16. Модернізація ресторанної сфери в контексті сучасних європейських трендів: навч. посіб / укладачі: І.Савченко, В. Кавара, О. Ройко, Л. Стешенко. 2025. 106 с. 17. Нечаюк Л.І., Телеш Н.О. Готельно-ресторанний бізнес: менеджмент. Навчальний посібник. К.: Центр навчальної літератури, 2003. 348 с 18. Організація і технологія матеріально-технічного забезпечення підприємства: навч. посіб. / Гордійчук А.С., Стахів О.А., Кузнєцова Т.В. та ін. Р.: НУВГП, 2012. 256 с. 19. Остапенко Т.М. Формування матеріально-технічного забезпечення сільськогосподарських підприємств: автореф. дис…. канд. екон. наук: спец. 08.00.04 «Економіка та управління підприємствами»; Луганськ, 2008. 20 с. 20. Проект Програми економічного та соціального розвитку Тернопільської міської територіальної громади на 2022-2024 роки. 21. Пятуніна С.С. Вдосконалення матеріально-технічного забезпечення підприємств харчової промисловості : Збірник наукових праць: Випуск 31 "Проблеми підвищення ефективності інфраструктури" / головн. ред. В. М. Загорулько. Київ: НАУ, 2011. 222 с. 22. Ресторанний ринок у 2023 році – зміни та підсумки. URL: https://horeca-ukraine.com/restorannij-rinok-u-2023-roci-zmini-ta-pidsumki/?utm 23. Сайт Poster POS. URL: https://joinposter.com/ua 24. Сатир Л.М. Теоретичні підходи до визначення економічної сутності матеріально-технічної бази сільського господарства та її складових. Сталий розвиток економіки. 2012. № 7. С. 324-327., с. 326 25. Скільки переселенців проживають на Тернопільщині. URL: https://nday.te.ua/skilky-pereselentsiv-prozhyvaiut-na-ternopilshchyni/?utm 26. Сумець О.М. Виробнича логістика: навч. посібник. Харків : ТОВ «Пром-Арт», 2021. 120 с. 27. Ухач С.М., Федишин І.Б. Екологічна та соціальна відповідальність при забезпеченні матеріально-технічної складової готельного та ресторанного бізнесу. Стратегічні перспективи туристичної та готельно-ресторанної індустрії в Україні: теорія, практика та інновації розвитку: збірник матеріалів Всеукр. наук.-прак. інт.-конф., 30 жовтня 2025 р. Умань: ВПЦ «Візаві», 2025. С.117-119 28. У яких закладах Тернополя можна ховатися під час повітряної тривоги. URL: https://tmcinfo.com.ua/u-iakykh-zakladakh-ternopolia-mozhnakhovatysia- pid-chas-povitrianoi-tryvohy/?utm 29. Федишин І.Б. Методичні вказівки для самостійної роботи та виконання індивідуального науково-дослідного завдання з предмету «Управління проектами в готельно-ресторанному бізнесі» для студентів спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр». Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2024. 30 с. 30. Федишин І., Погайдак Р. Глобалізація як концепт і історичне явище: еволюція терміну та його сучасне трактування. Соціально-економічні проблеми і держава. 2025. Вип. 1 (32). С. 146-156. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2025/25fibimi.pdf 31. Abundance at a cost: the hotel industry’s role in food waste. URL: https://www.hotelmanagement-network.com/analyst-comment/abundance-hotelindustry- food-waste/ 32. Ballou, Ronald H. Business Logistics Management. 3rd Edition. Pearson Education, Limited, 1991. 688 р. 33. Chaudhary A, Gustafson D, Mathys A. Multi-indicator sustainability assessment of global food systems. Nat Commun. 2018. URL: doi: 10.1038/s41467- 018-03308-7. 34. Christopher M. Logistics and supply chain management. Pearson Education Limited. 2022. 288 р. 35. Fayol H. Administration industrielle et générale: prévoyance, organisation, commandement, coordination, controle. H. Dunod et E. Pinat, 1918. 289 p. 36. Fayol H. Critical Evaluations in Business and Management, Michael C. Wood. Taylor & Francis, 2002. 877 р. 37. Global Roadmap for Food Waste Reduction in the Tourism Sector. World Tourism Organization (UNWTO), Madrid, Spain. 2023. 70 р. 38. M. Herrero et al. Articulating the effect of food systems innovation on the Sustainable Development Goals. Lancet Planet. Health. 2021 39. Peter F. Drucker. Innovation and Entrepreneurship. Harper. 2009. 288 p. 40. Peter F. Drucker. The Effective Executive. New York, NY: Harper & Row. 1967. 178 р. 41. Reisman David A. The economics of Alfred Marshall. New York : St. Martin's Press. 1986. URL: https://archive.org/details/economicsofalfre0000reis/page/n7/mode/2up 42. Sustainability In The Food Service Industry Statistics. URL: https://gitnux.org/sustainability-in-the-food-service-industry-statistics/?utm 43. Taylor F. The Principles of Scientific Management. CreateSpace Independent Publishing Platform, 2016. 98 p. ISBN 1533432864, 9781533432865 44. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня "магістр" всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання "Безпека в надзвичайних ситуаціях" / В.С.Стручок. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А. 156 с. |
| Content type: | Master Thesis |
| ปรากฏในกลุ่มข้อมูล: | 241 — готельно-ресторанна справа |
แฟ้มในรายการข้อมูลนี้:
| แฟ้ม | รายละเอียด | ขนาด | รูปแบบ | |
|---|---|---|---|---|
| Авторська довідка_Ухач.doc | 49 kB | Microsoft Word | ดู/เปิด | |
| dyplom_Ukhach S_M_2025.pdf | 1,68 MB | Adobe PDF | ดู/เปิด |
รายการทั้งหมดในระบบคิดีได้รับการคุ้มครองลิขสิทธิ์ มีการสงวนสิทธิ์เว้นแต่ที่ระบุไว้เป็นอื่น
เครื่องมือสำหรับผู้ดูแลระบบ