Denne identifikatoren kan du bruke til å sitere eller lenke til denne innførselen:
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/50501| Tittel: | Інноваційні стратегії розвитку підприємств готельно-ресторанного бізнесу ( на прикладі ГРК «Едельвейс») |
| Alternative titler: | Innovative development strategies for hotel and restaurant enterprises (HRC “Edelweis” as a case of study) |
| Authors: | Мельничук, Володимир Васильович Melnychuk, Volodymyr |
| Affiliation: | Тернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Україна |
| Bibliographic description (Ukraine): | Мельничук В.В. Інноваційні стратегії розвитку підприємств готельно-ресторанного бізнесу ( на прикладі ГРК «Едельвейс») : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 241 - готельно-ресторанна справа / наук. кер. Б. М. Андрушків. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 102 с. |
| Utgivelsesdato: | des-2025 |
| Submitted date: | des-2025 |
| Date of entry: | 20-des-2025 |
| Forlag: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
| Country (code): | UA |
| Place of the edition/event: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
| Supervisor: | Андрушків, Богдан Миколайович Andrushkiv, Bohdan |
| UDC: | 658.64 |
| Emneord: | діджиталізація інноваційний розвиток інноваційний проєкт інноваційна стратегія конкуренція конкурентоспроможність ринок готельно-ресторанних послуг система lean-менеджменту digitalization innovative development innovation project innovation strategy competition competitiveness hotel and restaurant services market lean-management system |
| Page range: | 1-102 |
| Abstrakt: | Мельничук В.В.Інноваційні стратегії розвитку підприємств готельно-
ресторанного бізнесу ( на прикладі ГРК «Едельвейс»)
Кваліфікаційна робота магістра (102 с., 3 рис., 11 табл., 41 літ. джерел) за
спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа». Тернопільський національний
технічний університет імені Івана Пулюя. Факультет економіки та менеджменту.
Тернопіль, 2025.
У даній кваліфікаційній роботі магістра обґрунтовано інноваційні стратегії
розвитку для сучасних підприємств готельно-ресторанного бізнесу. У контексті
цього досліджено теоретико-методичні засади інноваційних стратегій розвитку
готельно-ресторанних комплексів, проаналізовано виробничо-господарську
діяльність ГРК «Едельвейс» та представлено оцінку конкурентного, зовнішнього
та внутрішнього середовища ведення бізнесу, запропоновано цільову модель
інноваційного розвитку готельно-ресторанного комплексу «Едельвейс» і систему
його стратегічних цілей, представлено проєкт упровадження системи lean-
менеджменту та цифрових рішень у ключові бізнес-процеси досліджуваного
підприємства. Практична значимість роботи. Результати проведеного дослідження
створюють основу для подальших досліджень й практичного вирішення
проблеми формування інноваційних стратегій розвитку підприємств індустрії
гостинності, зокрема ГРК «Едельвейс» і можуть бути використані ним у процесі
удосконалення його діяльності на майбутній період. Melnychuk V.V. Innovative development strategies for hotel and restaurant enterprises (HRC “Edelweis” as a case of study) Qualification work of the master (102 p., 3 fig., 11 tabl., 41 lit. sources) on a specialty 241 "Hotel and restaurant business". Ternopil Ivan Pul'uj National Technical University. Faculty of Economics and Management. Ternopil, 2025. In this master’s qualification thesis, innovative development strategies for modern enterprises in the hotel and restaurant business are substantiated. Within the framework of the study, the theoretical and methodological foundations of innovative development strategies for hotel and restaurant complexes are examined; the production and economic activity of the hotel and restaurant complex “Edelweis” is analyzed; and an assessment of the competitive, external, and internal business environments is presented. A target model of innovative development for the hotel and restaurant complex “Edelweis” and a system of its strategic goals are proposed, along with a project for the implementation of a lean management system and digital solutions in the key business processes of the enterprise under study. Practical significance of the study. The results of the research provide a basis for further studies and for the practical solution of the problem of forming innovative development strategies for enterprises in the hospitality industry, in particular the hotel and restaurant complex “Edelweis,” and may be used by it in the process of improving its operations in the future period. |
| Content: | ЗМІСТ ВСТУП ............................................................................................................... 8 РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ІННОВАЦІЙНИХ СТРАТЕГІЙ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИХ КОМПЛЕКСІВ........... 11 1.1. Сутність і класифікація інноваційних стратегії розвитку підприємств індустрії гостинності............................................................................................. 11 1.2. Принципи та інструменти Lean-менеджменту у готельно-ресторанному бізнесі ..................................................................................................................... 20 1.3. Цифрова трансформація готельно ресторанних комплексів і синергія з lean менеджментом................................................................................................ 27 Висновки до розділу 1 .......................................................................................... 35 РОЗДІЛ 2 ОЦІНЮВАННЯ ГОСПОДАРСЬКО-ФІНАНСОВОГО СТАНУ ТА УПРАВЛІНСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО КОМПЛЕКСУ «ЕДЕЛЬВЕЙС»................................................................................ 37 2.1 Організаційно-економічна характеристика готельно-ресторанного комплексу «Едельвейс» і ринкове позиціонування............................................ 37 2.2 Аналіз організаційно-операційних та фінансових результатів діяльності готельно-ресторанного комплексу «Едельвейс» ................................................ 43 2.3. Оцінювання та аналіз конкурентного, зовнішнього та внутрішнього середовища готельно-ресторанного комплексу «Едельвейс»........................... 52 Висновки до розділу 2 .......................................................................................... 61 РОЗДІЛ 3 ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ СТРАТЕГІЙ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО КОМПЛЕКСУ «ЕДЕЛЬВЕЙС» НА ЗАСАДАХ LEAN-МЕНЕДЖМЕНТУ ТА ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ................................. 65 3.1. Цільова модель інноваційного розвитку готельно-ресторанного комплексу «Едельвейс» і система стратегічних цілей....................................... 65 3.2. Проєкт упровадження lean-менеджменту та цифрових рішень у ключові бізнес-процеси готельно-ресторанного комплексу «Едельвейс» ..................... 71 3.3 Економіко-математичне моделювання та економічне обґрунтування ефектів синергії lean-менеджменту і цифрових технологій у розвитку готельно-ресторанного комплексу «Едельвейс» ................................................ 76 Висновки до розділу 3 .......................................................................................... 82 РОЗДІЛ 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ .............................................................................................................. 84 4.1. Стан охорони праці на досліджуваному підприємстві – готельно- ресторанному комплексі «Едельвейс» ................................................................ 84 4.2. Забезпечення гігієни та санітарії праці у готельно-ресторанному комплексі «Едельвейс» ......................................................................................... 87 4.3. Безпека в надзвичайних ситуаціях та локалізація небезпек для готельно- ресторанного комплексу «Едельвейс» ................................................................ 90 Висновки до розділу 4 .......................................................................................... 92 ВИСНОВКИ..................................................................................................... 94 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ....................................................... 98 |
| URI: | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/50501 |
| Copyright owner: | © Мельничук В.В., 2025 |
| References (Ukraine): | 1. Балацька Н. Ю., Калєнік К. В. Стратегії інноваційного розвитку в індустрії гостинності. Scientific Notes of Lviv University of Business and Law. 2021. Вип. 31. С. 20–27. URL: https://nzlubp.org.ua/index.php/journal/article/view/504 2. Балацька Н. Ю., Репринцева В. М. Особливості та перспективи розвитку готельного бізнесу в Україні. Молодий вчений. 2016. No 1(28). С. 12–15. 3. Вдовічена О., Паламарек К. Роль світових інноваційних технологій у розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2024. No 2 (12). С. 22-27. 4. Владимир О. М., Малюта Л. Я., Рудан В. Я. Особливості функціонування сфери гостинності та туризму на засадах інклюзивності: міжнародний досвід та українські реалії. Інклюзивна економіка. 2025. No 3(09). С. 24–32. 5. Владимир О., Малюта Л., Рудан В. Інтеграція дизайну в готельноресторанний бізнес: ефекти для туризму та розвитку місцевих громад. Економічний аналіз. 2022. Том 32. No 3. С. 307-313. 6. ГРК «Едельвейс». Facebook-сторінка. URL: https://www.facebook.com/WeddingEdelweiss/ 7. Гузар У., Голод А., Паска М., Петришин Н., Тесля О., Тихоновський М. Особливості та перспективи розвитку індустрії гостинності в Україні. Financial and Credit Activity: Problems of Theory and Practice. 2024. No 3(56). С. 410–422. DOI: https://doi.org/10.55643/fcaptp.3.56.2024.4371 8. Д’яконова А., Тітомир Л., Жовтяк К. Інноваційні технології як фактор формування стратегії управління якістю послуг в готельно-ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2023. No 54. DOI: https://doi.org/10.32782/2524- 0072/2023-54-22 (дата звернення: 12.06.2025). 9. Дащук Ю., Матвійчук Л. Туристична політика в умовах сьогодення: досвід України. Економіка та суспільство. 2022. No 36. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1122 (дата звернення: 27.06.2025). 10. Друкер П. Як забезпечити успіх в бізнесі: новаторство і підприємництво. К. : України, 1994. 319 с. 11. Завідна Л.Д. Формування стратегії розвитку підприємства готельного господарства. Науково-виробничий журнал «Бізнес-навігатор». Вип. 1 (57). 2020. С. 120-125. 12. Захарченко В.І., Корсікова Н.М, Меркулов М.М. Інноваційний менеджмент: теорія і практика в умовах трансформації економіки : навч. посібник. К.: Центр навчальної літератури, 2012. 448 с. 13. Кіш Г. Інноваційні технології в діяльності готельно-ресторанних підприємств. Актуальні питання у сучасній науці. 2023. No 6 (12). С. 65-77. 14. Коваленко Н. О. Інноваційні напрямки розвитку індустрії гостинності в Україні. Європейські перспективи. 2015. Вип. 7. С. 174. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/evpe_2015_7_32. 15. Ковальчук С. Дослідження стану та тенденцій розвитку індустрії гостинності України. Трансформаційна економіка. 2024. No 2 (7), С. 27-32. 16. Лисюк Т., Терещук О., Пасічник М. Інноваційні технології у готельно-ресторанному господарстві. Економіка та суспільство. 2022. No 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11. 17. Лисюк Т.В., Матвійчук Л.Ю., Лепкий М.І. Інноваційні інформаційні технології туристичних підприємств. Економічний форум, 2021. No 1(3), С. 78-87. 18. Малюта Л. Я. Стратегічне управління інноваційним розвитком підприємства: навчальний посібник. Тернопіль, ФОП Паляниця В.А., 2016. 232с. URL: https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/123456789/17974/5/ 19. Малюта Л. Я., Кузь Т. І., Нагорняк Г. С. Можливості застосування 107 інноваційних підходів в організації ресторанного бізнесу. Матеріали наукової конференції Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, 16-17 травня 2019 р. Тернопіль: ТНТУ ім. І. Пулюя. 2019. С. 160-161. URL:http://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/28078/2/XXI_NK_2019_Maliuta_LOppor t unity_application_ 20. Малюта Л. Я., Мельник Л. М., Нагорняк Г. С., Шерстюк Р. П. Організаційно-економічні засади розвитку інноваційного процесу вітчизняних закладів готельно-ресторанної сфери в туристичному контексті. Соціальноекономічні проблеми і держава. 2017. Вип. 1(16). С. 148-158. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2017/17nhsvtk.pdf. 21. Малюта Л.Я., Островська Г.Й., Шерстюк Р.П. Event-менеджмент в індустрії туризму. Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки. 2021. Вип. 6(39). С. 114-127. 22. Мініч І. Механізми адаптації міжнародного досвіду підвищення продуктивності праці у сфері готельно-ресторанного бізнесу України. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2025. Т. 8. No 1. С. 132–144. 23. Небаба Н. О., Горб К. М., Мартиненко О. К. Інноваційний розвиток підприємств індустрії гостинності. Науковий погляд: економіка та управління. 2023. No 2(82). С. 65–73. 24. Павленчик Н. Ф., Паска М., Камінський Л.-Р. Ю., Боєчко Л. А., Крижанівський Т. Я. Digital modernization of hospitality industry enterprises: key cases and economic effects. Scientific Notes of Lviv University of Business and Law. 2025. Вип. 46. С. 32–42. URL: https://nzlubp.org.ua/index.php/journal/article/view/1753. 25. Поворознюк І. Інноваційний розвиток підприємств готельного господарства. Економічні горизонти. 2024. No 1(27). С. 121–128. DOI: https://doi.org/10.31499/2616-5236.1(27).2024.299099. 26. Філіпчук С. Інноваційний розвиток індустрії гостинності України в умовах невизначеності. Економіка та суспільство. 2025. No 77. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-77-16. 27. Яремко З.М., Тимошук С.В., Третяк О.І. Охорона праці: навч. посіб. 109 Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2010. 234с. 28. Ampuero-Rodas A., Palma-Farfan J., Quiroz-Flores J. Improving Service Levels in the Hotel Industry through a Lean Service Model: A Case Study // 22nd LACCEI International Multi-Conference for Engineering, Education, and Technology: Sustainable Engineering for a Diverse, Equitable, and Inclusive Future at the Service of Education, Research, and Industry for a Society 5.0, 17–19 July 2024, San Jose, Costa Rica. URL: https://laccei.org/LACCEI2024- CostaRica/papers/Contribution_141_final_a.pdf. 29. Anwar F. A., Deliana D., Suyamto S. Digital Transformation in the Hospitality Industry: Improving Efficiency and Guest Experience. International Journal of Management Science and Information Technology. 2024. Vol. 4, No 2. С. 428–437. DOI: https://doi.org/10.35870/ijmsit.v4i2.3201. 30. Ben Chikha I., Dana L.-P., Jarboui A. Chapter 15: Digital Transformation in Tourism and Hospitality: Towards Sustainable and Innovative Management // Digital Transformation in Tourism and Hospitality: Sustainable Management Strategies for Long-Term Excellence. 2025. Emerald Publishing Limited. DOI: https://doi.org/10.1108/978-1-80592-425-8. 31. Buhalis P. D., Buhalis D., O’Connor P., Leung R. Smart hospitality: from smart cities and smart tourism towards agile business ecosystems in networked destinations. International Journal of Contemporary Hospitality Management. 2023. Vol. 35. URL: https://doi.org/10.1108/IJCHM-04-2022-0497. 32. Busulwa R., Pickering M., Mao I. Digital transformation and hospitality management competencies: Toward an integrative framework. International Journal of Hospitality Management. 2022. Vol. 102. Article 103132. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278431921002759. 33. Café Chalet Edelweiss Holiday Home (Zbarazh). Booking.com. URL: https://www.booking.com/hotel/ua/cafe-chalet-edelweiss.ru.html. 34. Café Chalet Edelweiss Holiday Home, Zbarazh. Skyscanner Україна. URL: https://www.skyscanner.com.ua/ua/ru-ru/uah/hotels/ukraine/zbarazh- hotels/cafe-chalet-edelweiss-holiday-home/ht-204237583. 35. Edelweiss Complex. Instagram-профіль. URL: https://www.instagram.com/edelweis_complex/. 36. Gładysz B., Buczacki A., Haskins C. Lean Management Approach to Reduce Waste in HoReCa Food Services. Resources. 2020. Vol. 9. Article 144. URL: https://doi.org/10.3390/resources9120144. 37. Gupta S. K., Sharma M., Sunder M. V. Lean services: a systematic review. International Journal of Productivity and Performance Management. 2016. Vol. 65, No 8. С. 1025–1056. URL: https://doi.org/10.1108/IJPPM-02-2015-0032. 38. Hotel and restaurant complex “Edelveys”, Zbarazh. Hotels24.ua. URL: https://hotels24.ua/uk/Zbarazh/Hotel-and-restaurant-complex-Edelveys-16025.html. 39. Ka X., Ying T., Tang J. A Conceptual Model for Developing Digital Maturity in Hospitality Micro and Small Enterprises. Journal of Theoretical and Applied Electronic Commerce Research. 2023. Vol. 18. С. 1511–1528. URL: https://doi.org/10.3390/jtaer18030076. 40. Perdomo-Verdecia V., Sacristán-Díaz M., Garrido-Vega P. Lean management in hotels: Where we are and where we might go. International Journal of Hospitality Management. 2022. Vol. 104. Article 103250. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278431922001128. 41. Rauch E., Damian A., Holzner P., Matt D. T. Lean Hospitality — Application of Lean Management Methods in the Hotel Sector. Procedia CIRP. 2016. Vol. 41. Pp. 614–619. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212827116000305. |
| Content type: | Master Thesis |
| Vises i samlingene: | 241 — готельно-ресторанна справа |
Tilhørende filer:
| Fil | Beskrivelse | Størrelse | Format | |
|---|---|---|---|---|
| Авторська довідка_Мельничук.doc | 49 kB | Microsoft Word | Vis/Åpne | |
| dyplom_Melnychuk V_V_2025.pdf | 1,11 MB | Adobe PDF | Vis/Åpne |
Alle innførsler i DSpace er beskyttet av copyright
Administrasjonsverktøy