霂瑞霂��撘����迨��辣: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/50500
Title: Обґрунтування інноваційних напрямів розвитку підприємства готельно-ресторанного бізнесу (на прикладі ГРК «Галицький замок»)
Other Titles: Justification of innovative development directions for a hotel and restaurant business enterprise (HRC «Halytskyi Castle» as a case of study)
Authors: Сосніцький, Арсен Юрійович
Sosnitskyi, Arsen
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Україна
Bibliographic description (Ukraine): Сосніцький А.Ю. Обґрунтування інноваційних напрямів розвитку підприємства готельно-ресторанного бізнесу (на прикладі ГРК «Галицький замок»): робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 241 - готельно-ресторанна справа / наук. кер. Б. М. Андрушків. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 102 с.
Issue Date: 十二月-2025
Submitted date: 十二月-2025
Date of entry: 20-十二月-2025
Publisher: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Андрушків, Богдан Миколайович
Andrushkiv, Bohdan
UDC: 658.64
Keywords: діджиталізація
івенти
інноваційний розвиток
інноваційний проєкт
інформаційні системи та технології
конкуренція
конкурентоспроможність
ринок готельно-ресторанних послуг
digitalization
events
innovative development
innovation project
information systems and technologies
competition
competitiveness
hotel and restaurant services market
Page range: 1-102
Abstract: Сосніцький А.Ю. Обґрунтування інноваційних напрямів розвитку підприємства готельно-ресторанного бізнесу (на прикладі ГРК «Галицький замок») Кваліфікаційна робота магістра (102 с., 5 рис., 15 табл., 43 літ. джерел) за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа». Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. Факультет економіки та менеджменту. Тернопіль, 2025. У даній кваліфікаційній роботі магістра обґрунтовано інноваційні напрями розвитку підприємства готельно-ресторанного бізнесу. У контексті цього досліджено теоретичні засади інноваційного розвитку підприємств готельно- ресторанного бізнесу, проаналізовано виробничо-господарську діяльності ГРК «Галицький замок» та представлено оцінку його інноваційного потенціалу, запропоновано стратегічні напрями інноваційного розвитку та механізм розробки концепції івент-проєкту досліджуваного підприємства. Практична значимість роботи. Результати проведеного дослідження створюють основу для подальших досліджень й практичного вирішення проблеми інноваційного розвитку підприємства індустрії гостинності, зокрема ГРК «Галицький замок» і можуть бути використані ним у процесі удосконалення його діяльності на майбутній період.
Sosnitskyi A.Yu. Justification of innovative development directions for a hotel and restaurant business enterprise (HRC «Halytskyi Castle» as a case of study) Qualification work of the master (102 p., 5 fig., 15 tabl., 43 lit. sources) on a specialty 241 "Hotel and restaurant business". Ternopil Ivan Pul'uj National Technical University. Faculty of Economics and Management. Ternopil, 2025. This master’s thesis substantiates innovative directions for the development of a hotel and restaurant enterprise. In this context, the theoretical foundations of innovative development in the hotel and restaurant sector are examined, the production and economic activities of the HRC «Halytskyi Castle» ” are analyzed, and an assessment of its innovation potential is presented. Strategic directions for innovative development and a mechanism for creating an event project concept for the studied enterprise are proposed. Practical significance of the study. The results of the research provide a basis for further studies and practical solutions to the issue of innovative development of hospitality industry enterprises, in particular HRC «Halytskyi Castle» and can be used by the enterprise to improve its activities in the future
Content: ЗМІСТ ВСТУП.......................................................................................................................... 8 РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ ................................ 12 1.1. Економічна сутність та класифікація інновацій у готельно-ресторанному бізнесі ..................................................................................................................... 12 1.2. Концепції та моделі інноваційного розвитку підприємств сфери послуг 18 1.3. Організація івентів як інноваційний напрям розвитку готельно- ресторанних підприємств ..................................................................................... 27 Висновки до розділу 1 .......................................................................................... 33 РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ВИРОБНИЧО-ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ГРК «ГАЛИЦЬКИЙ ЗАМОК» ТА ОЦІНКА ЙОГО ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ........................................................................................................... 35 2.1. Організаційна, функціональна та ринкова характеристика ГРК «Галицький замок»................................................................................................ 35 2.2. Оцінка фінансово-економічних показників та конкурентного середовища ГРК «Галицький замок» ....................................................................................... 41 2.3. Аналіз інноваційного та івент-потенціалу ГРК «Галицький замок» ........ 47 Висновки до розділу 2 .......................................................................................... 52 РОЗДІЛ 3. ОБҐРУНТУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ НАПРЯМІВ РОЗВИТКУ ГРК «ГАЛИЦЬКИЙ ЗАМОК» НА ОСНОВІ ІВЕНТ-ЗАХОДІВ ................................... 54 3.1. Стратегічні напрями інноваційного розвитку ГРК «Галицький замок»... 54 3.2. Розробка концепції івент-проєкту «Вечір у Галицькому замку: Лицарський бенкет» .............................................................................................. 59 3.3. Економічне обґрунтування івент-проєкту «Лицарський бенкет» ............. 64 Висновки до розділу 3 .......................................................................................... 78 РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ .............................................................................................................. 81 4.1. Стан охорони праці у готельно-ресторанному комплексі «Галицький замок» ..................................................................................................................... 81 4.2. Забезпечення гігієни та санітарії праці у готельно-ресторанному комплексі «Галицький замок».............................................................................. 84 4.3. Безпека в надзвичайних ситуаціях та локалізація небезпек для готельно- ресторанного комплексу «Галицький замок»..................................................... 87 Висновки до розділу 4 .......................................................................................... 90 ВИСНОВКИ............................................................................................................... 93 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ................................................................. 98 ДОДАТКИ....................................................................................103
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/50500
Copyright owner: © Сосніцький А.Ю., 2025
References (Ukraine): 1. Антонюк Л. Л., Мельник О. Г. Інноваційні моделі розвитку підприємств сфери гостинності. Економіка і організація підприємств. 2020. No 4. С. 45–58.
2. Бажал Ю. М., Пісоцька Ю. А. Необхідність вивчення теорії економічного розвитку й. Шумпетера в українських університетах. URL : ttps://core.ac.uk/download/pdf/149238426.pdf.
3. Балацька Н. Ю., Калєнік К. В. Стратегії інноваційного розвитку в індустрії гостинності. Scientific Notes of Lviv University of Business and Law. 2021. Вип. 31. С. 20–27. URL: https://nzlubp.org.ua/index.php/journal/article/view/504
4. Бєлова Т.Г., Крайнюченко О.Ф. Маркетинг вражень – технологія майбутнього. URL: http://dspace. nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/ 8892/1/31. Pdf.
5. Владимир О. М., Малюта Л. Я., Рудан В. Я. Особливості функціонування сфери гостинності та туризму на засадах інклюзивності: міжнародний досвід та українські реалії. Інклюзивна економіка. 2025. No 3(09). С. 24–32.
6. Владимир О., Малюта Л., Рудан В. Інтеграція дизайну в готельноресторанний бізнес: ефекти для туризму та розвитку місцевих громад. Економічний аналіз. 2022. Том 32. No 3. С. 307-313.
7. Воскресенська О. Є., Фурсов А. М. Event-менеджмент в управлінні розвитком подієвого туризму. Молодий вчений. 2019. No 2(1). С. 248–252.
8. Готелі Тернополя – каталог. List.in.ua. URL: https://list.in.ua/Тернопіль/Готель.
9. Готелі Тернополя: ціни та варіанти розміщення. Hotels24.ua. URL: https://hotels24.ua/uk/Ternopil/.
10. Готельно-ресторанний комплекс «Галицький замок», Тернопіль. Booking.com. URL: https://www.booking.com/hotel/ua/galits-kii-zamok.uk.html.
11. Готельно-ресторанний комплекс Галицький замок, Тернопіль. Hotels24.ua. URL: https://hotels24.ua/uk/Ternopil/Hotel-and-restaurant-complex- Galickiy-zamok-11225.html.
12. Гриценко Т., Кушнір Н. Іммерсивні технології у сучасній подієвій індустрії. Креативна економіка. 2021. No 2. С. 112–125.
13. Гузар У., Голод А., Паска М., Петришин Н., Тесля О., Тихоновський М. Особливості та перспективи розвитку індустрії гостинності в Україні. Financial and Credit Activity: Problems of Theory and Practice. 2024. No 3(56). С. 410–422. DOI: https://doi.org/10.55643/fcaptp.3.56.2024.4371
14. Д’яконова А., Тітомир Л., Жовтяк К. Інноваційні технології як фактор формування стратегії управління якістю послуг в готельно-ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2023. No 54. DOI: https://doi.org/10.32782/2524- 0072/2023-54-22.
15. Даниленко О. О. Особливості та дискусійні аспекти понять «подія» та «івент» у ресторанному господарстві. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2022. No 6. С. 12–18. DOI: 10.32782/tourismhospcee-6-2.
16. Дуляба Н І., Ільчишин С.М. Проблеми та перспективи розвитку ресторанного господарства в індустрії туризму. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/11_2021/108.pdf.
17. Завідна Л.Д. Формування стратегії розвитку підприємства готельного господарства. Науково-виробничий журнал «Бізнес-навігатор». Вип. 1 (57). 2020. С. 120-125.
18. Зайцева О.І., Фурсов А.М. Використання інструментарію маркетингу вражень в індустрії гостинності. Вісник Хмельницького національного університету. Серія «Економічні науки». 2019. No 3. С. 86–90. URL: http://journals.khnu.km.ua/vestnik/wpcontent/uploads/2021/01/19-16.pdf.
19. Кащук К. М., Мосійчук І. В., Саух І. В. Сучасні технології управління в готельно-ресторанному бізнесі: практики та інновації. Бізнесінформ. 2023. No 6. С. 93–99.
20. Кіш Г. В. Інноваційні технології в діяльності готельно-ресторанних підприємств. Актуальні питання у сучасній науці. 2023. No 6(12). С.65 – 77. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-6300-2023-6(12)-65-77.
21. Коркач Г.В., Котузаки О.М., Нікітчіна Т.І., Шунько Г.С. Технологічні інновації в ресторанному бізнесі для забезпечення конкурентоспроможності закладу. Економіка харчової промисловості. 2021. Т. 13. Вип. 4. С. 69¬74. DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v13i4.2194
22. Кузьмін О. Є., Чухрай Н. І. Підприємництво і креативність у сфері гостинності. Львів : ЛНУ ім. І. Франка, 2022. 268 с.
23. Лисюк Т.В., Терещук О.С., Пасічник М.П. Інноваційні технології у готельно-ресторанному господарстві. Економіка і суспільство: готельноресторанна справа. 2022, No 40. URL : https://doi.org/10.32782/2524- 0072/2022- 40-11.
24. Малюта Л. Я., Шерстюк Р. П., Островська Г. Й. Event-менеджмент в індустрії туризму. Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки. 2021. Вип. 6. С. 220–230.
25. Малюта Л., Малюта О., Сосніцький А. Обґрунтування впровадження інноваційних стратегій для підприємств готельного бізнесу. Матеріали V Всеукраїнської науково-практичної конференція молодих учених з міжнародною участю «Інновації, гостинність, туризм: наука, освіта, практика» (15-16.05.2025, м. Львів). Львів : ЛДУФК ім. Івана Боберського, 2025. С.194-200.
26. Малюта Л., Малюта О., Сосніцький А. Інноваційні напрями розвитку сучасних підприємств. Матеріали І Всеукраїнської науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених «Актуальні проблеми та перспективи розвитку сфери гостинності, туризму та рекреації» ( м. Запоріжжя, 23 жовтня 2025 року). Запоріжжя : НУ «Запорізька політехніка», 2025. С.522-526.
27. Малюта Л., Малюта О., Сосніцький А. Інноваційні підходи до управління підприємствами індустрії гостинності в Україні. «Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності» : зб. тез доп. VI Міжнар. наук.-практ. конф. (13–14 листопада 2025 року, м. Львів). Львів: ЛДУФК ім. Івана Боберського, 2025. 682с. С.602-606.
28. Матвійчук Л., Лепкий М., Молнар-Бабіля Д. Регіональний аналіз розвитку готельного господарства в Україні. Економіка та суспільство. 2021. No 31. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-31-68.
29. П’ятницька Г.Т., П’ятницька Н.О. Інноваційні ресторанні технології: основи теорії : навч. посіб. для вищ. навч. закл. / П’ятницька Г.Т., П’ятницька Н.О. Київ. Кондор видавництво, 2013. 240 с.
30. Панов Є., Зінько І. Подієвий туризм як драйвер розвитку регіональних економік. Туристичні студії. 2023. No 1. С. 67–82.
31. Поплавський М. М. Event-менеджмент у індустрії дозвілля. Питання культурології. 2017. Вип. 33. С. 186–197.
32. Про інноваційну діяльність. Закон України : прийнятий Верховною Радою України 04.07.2002 No 40-IV : текст із змінами станом на 31.03.2023 URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/40-15#Text (дата звернення: 15.04.2024).
33. Середа Н., Піюренко І. Інноваційна діяльність в готельно- ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2023. Вип. 55. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-55-58.
34. Середньовічна ресторація «Галицький Замок» визнана найкращою в Україні. 20 хвилин Тернопіль. 19.09.2012. URL: https://te.20minut.ua/Podii/serednovichna-restoratsiya-galitskiy-zamok-viznana- naykraschoyu-v--10204821.html.
35. Скільки коштує місяць життя в Тернополі: ціни на житло, транспорт та харчування. VisitUkraine.today. URL: https://visitukraine.today/uk/blog/4749/how-much-does-a-month-of-living-in- ternopil-cost-prices-for-housing-transportation-and-food.
36. Трухачова К. В., Власенко Н. А., Воскресенська О. Є., Софієнко А. В., Шукліна В. В. Технології обслуговування туризму в event-менеджменті: екополітика, логістика, маркетинг. Вісник Херсонського національного технічного університету. 2021. No 4. С. 231–239.
37. Хитра О. Туристичний брендинг в умовах економіки вражень. Економіка та суспільство. 2022. No 42. URL: https://doi.org/10.32782/2524- 0072/2022-42-64.
38. Шумпетер Й.А. Теорія економічного розвитку : Дослідження прибутків, капіталу, кредиту, відсотка та економічного циклу / Й. А. Шумпетер; пер. з англ. В. Старка. Київ : Вид. дім «Києво-Могил. акад.», 2011. 242 с.
39. Яремко З.М., Тимошук С.В., Третяк О.І. Охорона праці: навч. посіб. Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2010. 234с.
40. Bowdin, G., Allen, J., O’Toole, D., Harris, R., McDonnell, I. Events Management. 6th ed. London : Routledge, 2023. 720 p. ISBN 9780367896526.
41. Brown, T. Design Thinking for Service Innovation. New York : Pearson, 2020. 256 p.
42. Kansakar P., Munir A., Shabani N. Technology in Hospitality Industry: Prospects and Challenges. arXiv. 2017. URL: https://arxiv.org/abs/1709.00105
43. Pine, B. J., Gilmore, J. H. The Experience Economy. Boston : Harvard Business Review Press, 2019. 320 p.
Content type: Master Thesis
�蝷箔����:241 — готельно-ресторанна справа

��辣銝剔�﹝獢�:
獢�獢� ��膩 憭批���撘� 
Авторська довідка_Сосніцький.doc47,5 kBMicrosoft Word璉�閫�/撘��
dyplom_Sosnitskyi A_Iu_2025.pdf1,11 MBAdobe PDF璉�閫�/撘��


�DSpace銝剜�������★��������雿��.

蝞∠�極�