กรุณาใช้ตัวระบุนี้เพื่ออ้างอิงหรือเชื่อมต่อรายการนี้:
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47223
Název: | Розроблення пасти сиркової з овочевим наповнювачем з проектуванням цеху сиру кисломолочного та виробів з нього |
Další názvy: | Development of curd paste with a vegetable filler, along with the design of a workshop for fermented curd and its products |
Autoři: | Гриненко, Артем Олексійович Hrynenko, Artem |
Affiliation: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001 |
Bibliographic description (Ukraine): | Гриненко А. О. Розроблення пасти сиркової з овочевим наповнювачем з проектуванням цеху сиру кисломолочного та виробів з нього : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 — харчові технології / наук. кер. Л. А. Сторож. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 105 с. |
Datum vydání: | pro-2024 |
Date of entry: | 6-led-2025 |
Nakladatel: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Country (code): | UA |
Place of the edition/event: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Supervisor: | Сторож, Людмила Анатоліївна Storozh, Liudmyla |
UDC: | 637.146 |
Klíčová slova: | кисломолочна сиркова паста гарбузовий порошок морквяний порошок поліфеноли Fermented curd paste pumpkin powder carrot powder polyphenols |
Abstrakt: | У кваліфікаційній роботі Розроблено рецептурний склад кисломолочної сиркової пасти з гарбузовим й морквяним порошком (від 3 до 9 %) та технологічну схему його виробництва. Встановлено, що додавання порошкоподібних овочевих наповнювачів у кількості 3,0 – 9,0 % сприяє збільшенню кількості поліфенолів від 12,1 ± 0,3 до 26,7 ± 0,5 мг/100 г. Встановлено, що у всіх зразках к/м сиркової пасти збагаченої гарбузовим й морквяним порошком від 3 до 9 % величина титрованої кислотності й вологості не виходила за межі показників вимог національного стандарту і становила 180 – 170 °Т та 67,0 – 66,0 %, відповідно.
У першому розділі роботи «Науково-дослідна частина» подано аналітичний огляд літератури, зазначено мету, об’єкт та предмет, а також описані використані методи дослідження. Представлено результати проведених досліджень.
У розділі «Техніко-економічне обґрунтування» обрано місце розташування цеху, обґрунтовано вибір асортименту, описані канали реалізації готової продукції.
Проєктно-технологічна частина об’єднує в собі проведені відповідні технологічні розрахунки обраного асортименту продуктів, опис технологічного процесу виробництва, розрахунок технологічного обладнання та необхідних для забезпечення виробництва площ, зокрема виробничих та допоміжних.
Питання охорони праці, а також безпеки у надзвичайних ситуаціях висвітлено у четвертому розділі. Відмічено важливість забезпечення комфортних умов у виробничих приміщеннях, зазначено порядок дій у випадку виникнення різних надзвичайних ситуацій. The qualification work involves the development of a recipe composition for fermented milk curd paste enriched with pumpkin and carrot powders (3% to 9%) and the technological scheme for its production. It was determined that adding powdered vegetable fillers in the amount of 3.0–9.0% increases the polyphenol content from 12.1 ± 0.3 to 26.7 ± 0.5 mg/100 g. It was also established that in all samples of fermented curd paste enriched with pumpkin and carrot powders (3% to 9%), the titratable acidity and moisture levels remained within the requirements of the national standard, measuring 180–170 °T and 67.0–66.0%, respectively. The first section of the work, "Research Section," provides an analytical review of the literature, states the goal, object, and subject of the research, and describes the research methods used. The results of the conducted studies are also presented. In the section "Technical and Economic Feasibility," selected the location of the workshop, the choice of the product range was justified, and described the channels for marketing the finished products. The "Design and Technological Section" combines the relevant technological calculations for the selected product range, a description of the production process, calculations for technological equipment, and the required areas to support production, including production and auxiliary spaces. The fourth section focuses on occupational safety and emergency preparedness. It highlights the importance of ensuring comfortable conditions in production facilities and outlines the procedures to follow in various emergency situations. |
Content: | Вступ 5 Розділ 1 Науково-дослідна частина 9 1.1 Аналітичний огляд літературних джерел 9 1.2 Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 23 1.3 Результати дослідження 25 Розділ 2 Техніко-економічне обґрунтування 41 2.1 Характеристика місця розташування 41 2.2 Характеристика сировинної зони 42 2.3 Обґрунтування асортименту молочних продуктів 43 2.4 Характеристика каналів реалізації готових продуктів 44 Розділ 3 Проєктно-технологічна частина 45 3.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 45 3.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів та режимів виробництва 52 3.3 Забезпечення техніко-технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту 67 Розділ 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 76 4.1 Охорона праці 76 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 78 Висновки 84 Перелік посилань 85 Додатки 94 |
URI: | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47223 |
Copyright owner: | © Гриненко А. О., 2024 |
References (Ukraine): | 1. Юкало, В. Г., Дацишин, К. Є., Сторож, Л. А., & Семенишин, Г. М. (2021). Технологія пасти сиркової з гідролізатом білків сироватки молока. Редакційна колегія, 91. 2. Лялик, А. Т., Покотило, О. С., Кухтин, М. Д., & Добровольська, С. Я. (2020). Зміна органолептичних показників сиркової пасти з лляною олією за різних умов зберігання. Вісник Херсонського національного технічного університету, (1-1 (72)), 109-116. 3. Пастушенчин, В. О., & Сторож, Л. А. (2023). Використання топінамбура в технології сиркових виробів. Матеріали ⅩⅡ Міжнародної науково-практичної конференції молодих учених та студентів „Актуальні задачі сучасних технологій“, 290-290. 4. Granato, D., Barba, F. J., Bursać Kovačević, D., Lorenzo, J. M., Cruz, A. G., & Putnik, P. (2020). Functional foods: Product development, technological trends, efficacy testing, and safety. Annual review of food science and technology, 11(1), 93-118. 5. Сторож, Л. А., Назарко, І. С., & Фігуш, Г. В. (2023). Розроблення йогурту з алое вера та медом. Матеріали Ⅶ Міжнародної науково-технічної конференції „Стан і перспективи харчової науки та промисловості “, 79-80. 6. Salami, M., Kouchaki, E., Asemi, Z., & Tamtaji, O. R. (2019). How probiotic bacteria influence the motor and mental behaviors as well as immunological and oxidative biomarkers in multiple sclerosis? A double blind clinical trial. Journal of functional foods, 52, 8-13. 7. Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health benefits of fruits and vegetables. Advances in Nutrition, 3(4), 506–516. 8. Hornick, B. A., & Weiss, L. (2011). Comparative nutrient analysis of commonly consumed vegetables: support for recommending a nutrition education approach emphasizing specific vegetables to improve nutrient intakes. Nutrition today, 46(3), 130- 137. 9. Kukhtyn, M., Horiuk, Y., Yaroshenko, T., Laiter-Moskaliuk, S., Levytska, V., & Reshetnyk, A. (2018). Effect of lactic acid microorganisms on the content of nitrates in tomato in the process of pickling. Східно-європейський журнал передових технологій, (1 (11)), 69-75. 10. Song, W., Derito, C. M., Liu, M. K., He, X., Dong, M., & Liu, R. H. (2010). Cellular antioxidant activity of common vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58(11), 6621-6629. 11. Marriott, B. P., Olsho, L., Hadden, L., & Connor, P. (2010). Intake of added sugars and selected nutrients in the United States, National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2003—2006. Critical reviews in food science and nutrition, 50(3), 228-258. 12. Lanza, E., & Butrum, R. R. (1986). A critical review of food fiber analysis and data. Journal of the American Dietetic Association, 86(6), 732-741. 13. Slavin, J. L. (2008). Position of the American Dietetic Association: health implications of dietary fiber. Journal of the American Dietetic Association, 108(10), 1716-1731. 14. Lialyk, A. T., Pokotylo, A. S., & Kukhtyn, M. D. (2019). Microbiological parameters of cheese paste with the content of flaxseed oil at different storage temperatures. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 21(91), 124-129. 15. Kranz, S., Brauchla, M., Slavin, J. L., & Miller, K. B. (2012). What do we know about dietary fiber intake in children and health? The effects of fiber intake on constipation, obesity, and diabetes in children. Advances in nutrition, 3(1), 47-53. 16. Mela, D. J., & Woolner, E. M. (2018). Perspective: total, added, or free? What kind of sugars should we be talking about?. Advances in Nutrition, 9(2), 63-69. 17. Southgate, D. A. T. (1991). Nature and variability of human food consumption. Philosophical Transactions of the Royal Society of London. Series B: Biological Sciences, 334(1270), 281-288. 18. Horiuk, Y. V., Kukhtyn, M. D., Vergeles, K. M., Kovalenko, V. L., Verkholiuk, M. M., Peleno, R. A., & Horiuk, V. V. (2018). Characteristics of enterococci87 isolated from raw milk and hand-made cottage cheese in Ukraine. Research journal of pharmaceutical biological and chemical sciences, 9(2), 1128-1133. 19. Steinmetz, K. A., & Potter, J. D. (1996). Vegetables, fruit, and cancer prevention: a review. Journal of the american dietetic association, 96(10), 1027-1039. 20. Hung, H. C., Joshipura, K. J., Jiang, R., Hu, F. B., Hunter, D., Smith-Warner, S. A., ... & Willett, W. C. (2004). Fruit and vegetable intake and risk of major chronic disease. Journal of the National Cancer Institute, 96(21), 21. Кухтин, М. Д. (2011). Теоретичне обґрунтування ветеринарносанітарних нормативів і розроблення системи контролю виробництва молока коров’ячого незбираного охолодженого (Doctoral dissertation, ступеня докт. вет. наук: спец. 16.00. 06 “Гігієна тварин та ветеринарна санітарія”/МД Кухтин.–Львів, 2011.–40,[1] с). 22. Riboli, E., & Norat, T. (2003). Epidemiologic evidence of the protective effect of fruit and vegetables on cancer risk. The American journal of clinical nutrition, 78(3), 559S-569S. 23. Smith-Warner, S. A., Spiegelman, D., Yaun, S. S., Adami, H. O., Beeson, W. L., Van Den Brandt, P. A., ... & Hunter, D. J. (2001). Intake of fruits and vegetables and risk of breast cancer: a pooled analysis of cohort studies. Jama, 285(6), 769-776. 24. Kukhtyn, M., Berhilevych, O., Kravcheniuk, K., Shynkaruk, O., Horiuk, Y., & Semaniuk, N. (2017). Formation of biofilms on dairy equipment and the influence of disinfectants on them. Східно-Європейський журнал передових технологій, (5 (11)), 26-33. 25. Dauchet, L., Amouyel, P., Hercberg, S., & Dallongeville, J. (2006). Fruit and vegetable consumption and risk of coronary heart disease: a meta-analysis of cohort studies. The Journal of nutrition, 136(10), 2588-2593. 26. Oude Griep, L. M., Geleijnse, J. M., Kromhout, D., Ocké, M. C., & Verschuren, W. M. (2010). Raw and processed fruit and vegetable consumption and 10- year coronary heart disease incidence in a population-based cohort study in the Netherlands. PloS one, 5(10), e13609. 27. Ledoux, T. A., Hingle, M. D., & Baranowski, T. (2011). Relationship of fruit and vegetable intake with adiposity: a systematic review. Obesity reviews, 12(5), e143- e150. 28. Кухтин, М. Д. (2007). Критерії ефективності одержання якісного та безпечного молока. Тваринництво України, 7, 7-8. 29. Hamidi, M., Boucher, B. A., Cheung, A. M., Beyene, J., & Shah, P. S. (2011). Fruit and vegetable intake and bone health in women aged 45 years and over: a systematic review. Osteoporosis international, 22, 1681-1693. 30. Basu, A., Rhone, M., & Lyons, T. J. (2010). Berries: emerging impact on cardiovascular health. Nutrition reviews, 68(3), 168-177. 31. Vislocky, L. M., & Fernandez, M. L. (2010). Biomedical effects of grape products. Nutrition reviews, 68(11), 656-670. 32. Dohadwala, M. M., & Vita, J. A. (2009). Grapes and cardiovascular disease. The Journal of nutrition, 139(9), 1788S-1793S. 33. Kukhtyn, M. D., Kovalenko, V. L., Pokotylo, O. S., Horyuk, Y. V., Horyuk, V. V., & Pokotylo, O. O. (2017). Staphylococcal contamination of raw milk and handmade dairy products, which are realized at the markets of Ukraine. Journal for Veterinary Medicine, Biotechnology and Biosafety, (3, 1), 12-16. 34. Hyson, D. A. (2011). A comprehensive review of apples and apple components and their relationship to human health. Advances in nutrition, 2(5), 408-420. 35. Camire, M. E., Kubow, S., & Donnelly, D. J. (2009). Potatoes and human health. Critical reviews in food science and nutrition, 49(10), 823-840. 36. Hill, C., Guarner, F., Reid, G., Gibson, G. R., Merenstein, D. J., Pot, B., ... & Sanders, M. E. (2014). The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nature reviews Gastroenterology & hepatology, 11(8), 506-514. 37. Kukhtyn, M., Salata, V., Horiuk, Y., Kovalenko, V., Ulko, L., Prosyanуi, S., ... & Kornienko, L. (2021). The influence of the denitrifying strain of Staphylococcus carnosus no. 5304 on the content of nitrates in the technology of yogurt production. Slovak Journal of Food Sciences, 15. 38. Horyuk, Y. V., Kukhtyn, M. D., Perkiy, Y. B., Horyuk, V. V., & Semenyuk, V. I. (2016). from raw milk and cottag e cheese “home” production and study of their sensitivity to antibiotics. Scientific Messenge r LNUVMBT named after SZ Gzhytskyj, 18(3), 70. 39. Mohanty, D., Misra, S., Mohapatra, S., & Sahu, P. S. (2018). Prebiotics and synbiotics: Recent concepts in nutrition. Food bioscience, 26, 40. Granato, D., Barba, F. J., Bursać Kovačević, D., Lorenzo, J. M., Cruz, A. G., & Putnik, P. (2020). Functional foods: Product development, technological trends, efficacy testing, and safety. Annual review of food science and technology, 11(1), 93-118. 41. Sanders, M. E., & Marco, M. L. (2010). Food formats for effective delivery of probiotics. Annual Review of Food Science and Technology, 1(1), 65-85. 42. de Almada, C. N., Almada, C. N., Martinez, R. C., & Sant'Ana, A. S. (2016). Paraprobiotics: Evidences on their ability to modify biological responses, inactivation methods and perspectives on their application in foods. Trends in food science & technology, 58, 96-114. 43. Aguilar-Toalá, J. E., Garcia-Varela, R., Garcia, H. S., Mata-Haro, V., González-Córdova, A. F., Vallejo-Cordoba, B., & Hernández-Mendoza, A. (2018). Postbiotics: An evolving term within the functional foods field. Trends in food science & technology, 75, 105-114. 44. Carocho, M., Morales, P., & Ferreira, I. C. (2018). Antioxidants: Reviewing the chemistry, food applications, legislation and role as preservatives. Trends in food science & technology, 71, 107-120. 45. Parohan, M., Anjom-Shoae, J., Nasiri, M., Khodadost, M., Khatibi, S. R., & Sadeghi, O. (2019). Dietary total antioxidant capacity and mortality from all causes, cardiovascular disease and cancer: A systematic review and dose–response meta-analysis of prospective cohort studies. European journal of nutrition, 58, 2175-2189. 46. Nguyen, B., Bauman, A., Gale, J., Banks, E., Kritharides, L., & Ding, D. (2016). Fruit and vegetable consumption and all-cause mortality: evidence from a large Australian cohort study. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 13, 1-10. 47. Du, H., Li, L., Bennett, D., Yang, L., Guo, Y., Key, T. J., ... & China Kadoorie Biobank study. (2017). Fresh fruit consumption and all-cause and cause-specific mortality: findings from the China Kadoorie Biobank. International journal of epidemiology, 46(5), 1444-1455. 48. Halliwell, B. (2012). Free radicals and antioxidants: updating a personal view. Nutrition reviews, 70(5), 257-265. 49. Khurana, R. K., Jain, A., Jain, A., Sharma, T., Singh, B., & Kesharwani, P. (2018). Administration of antioxidants in cancer: debate of the decade. Drug Discovery Today, 23(4), 763-770. 50. Gostner, J. M., Becker, K., Ueberall, F., & Fuchs, D. (2015). The good and bad of antioxidant foods: an immunological perspective. Food and Chemical Toxicology, 80, 72-79. 51. Schaich, K. M., Tian, X., & Xie, J. (2015). Reprint of “Hurdles and pitfalls in measuring antioxidant efficacy: A critical evaluation of ABTS, DPPH, and ORAC assays”. Journal of functional foods, 18, 782-796. 52. Kellett, M. E., Greenspan, P., & Pegg, R. B. (2018). Modification of the cellular antioxidant activity (CAA) assay to study phenolic antioxidants in a Caco-2 cell line. Food chemistry, 244, 359-363. 53. Bajpai, V. K., Park, I., Lee, J., Shukla, S., Nile, S. H., Chun, H. S., ... & Han, Y. K. (2019). Antioxidant and antimicrobial efficacy of a biflavonoid, amentoflavone from Nandina domestica in vitro and in minced chicken meat and apple juice food models. Food chemistry, 271, 239-247. 54. Kaur, N., Chugh, V., & Gupta, A. K. (2014). Essential fatty acids as functional components of foods-a review. Journal of food science and technology, 51, 2289-2303. 55. Sekikawa, A., Doyle, M. F., & Kuller, L. H. (2015). Recent findings of longchain n-3 polyunsaturated fatty acids (LCn-3 PUFAs) on atherosclerosis and coronary heart disease (CHD) contrasting studies in Western countries to Japan. Trends in cardiovascular medicine, 25(8), 717-723. 56. Williams, N. C., Hunter, K. A., Shaw, D. E., Jackson, K. G., Sharpe, G. R., & Johnson, M. A. (2017). Comparable reductions in hyperpnoea-induced91 bronchoconstriction and markers of airway inflammation after supplementation with 6· 2 and 3· 1 g/d of long-chain n-3 PUFA in adults with asthma. British Journal of Nutrition, 117(10), 1379-1389. 57. Lin, N., Shi, J. J., Li, Y. M., Zhang, X. Y., Chen, Y., Calder, P. C., & Tang, L. J. (2016). What is the impact of n-3 PUFAs on inflammation markers in type 2 diabetic mellitus populations?: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Lipids in health and disease, 15, 1-8. 58. Cardoso, C., Martinho, J. P., Lopes, P. A., Martins, S., Correia, J., Afonso, C., ... & Guil-Guerrero, J. L. (2018). Stearidonic acid combined with alpha-linolenic acid improves lipemic and neurological markers in a rat model subject to a hypercaloric diet. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 135, 137-146. 59. Harris, W. S., Pottala, J. V., Sands, S. A., & Jones, P. G. (2007). Comparison of the effects of fish and fish-oil capsules on the n–3 fatty acid content of blood cells and plasma phospholipids. The American journal of clinical nutrition, 86(6), 1621-1625. 60. Kaushik, P., Dowling, K., Barrow, C. J., & Adhikari, B. (2015). Microencapsulation of omega-3 fatty acids: A review of microencapsulation and characterization methods. Journal of functional foods, 19, 868-881. 61. Espinosa, R. R., Inchingolo, R., Alencar, S. M., Rodriguez-Estrada, M. T., & Castro, I. A. (2015). Antioxidant activity of phenolic compounds added to a functional emulsion containing omega-3 fatty acids and plant sterol esters. Food chemistry, 182, 95- 104. 62. Касянчук, В., Бергілевич, О., Крижанівський, Я., & Кухтин, М. (2006). Організація ветеринарно-санітарного контролю виробництва молока коров’ячого на фермі відповідно до вимог СОТ. Ветеринарна медицина України, 7, 38-40. 63. Anwar, S. H., & Kunz, B. (2011). The influence of drying methods on the stabilization of fish oil microcapsules: Comparison of spray granulation, spray drying, and freeze drying. Journal of food engineering, 105(2), 367-378. 64. Ottestad, I., Nordvi, B., Vogt, G., Holck, M., Halvorsen, B., Brønner, K. W., ... & Ulven, S. M. (2016). Bioavailability of n-3 fatty acids from n-3-enriched foods and92 fish oil with different oxidative quality in healthy human subjects: a randomised singlemeal cross-over study. Journal of nutritional science, 5, e43. 65. Sun, L., Tan, K. W. J., Lim, J. Z., Magkos, F., & Henry, C. J. (2018). Dietary fat and carbohydrate quality have independent effects on postprandial glucose and lipid responses. European journal of nutrition, 57, 243-250. 66. Chang, C. Y., Kanthimathi, M. S., Tan, A. T. B., Nesaretnam, K., & Teng, K. T. (2018). The amount and types of fatty acids acutely affect insulin, glycemic and gastrointestinal peptide responses but not satiety in metabolic syndrome subjects. European journal of nutrition, 57, 179-190. 67. Pandey, P., Grover, K., Dhillon, T. S., Kaur, A., & Javed, M. (2021). Evaluation of polyphenols enriched dairy products developed by incorporating black carrot (Daucus carota L.) concentrate. Heliyon, 7(5). 68. Singh, B., Panesar, P. S., & Nanda, V. (2006). Utilization of carrot pomace for the preparation of a value added product. World Journal of Dairy & Food Sciences, 1(1), 22-27. 69. Aziz, A., Noreen, S., Khalid, W., Ejaz, A., Faiz ul Rasool, I., Maham, ... & Uddin, J. (2023). Pumpkin and pumpkin byproducts: phytochemical constitutes, food application and health benefits. ACS omega, 8(26), 23346-23357. 70. Сир кисломолочний. Загальні технічні умови: ДСТУ 4554:2006. – Держспоживстандарт України, 2007. 10 с. 71. Вироби сиркові. Загальні технічні умови. ДСТУ 4503:2005. − К. − Держспоживстандарт України, 2006. 14 с. 72. Суха, Н. А., & Дробот, В. І. (2008). Використання гарбузового порошку при виробництві хлібобулочних виробів. Наукові праці НУХТ, 25, 96-98. 73. Самілик, М. М., Цирулик, Р. В., & Вороненко, Н. І. (2023). Застосування морквяних порошків для збагачення молочних продуктів. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 13(2). 3-8. 74. Sharma, K. D., Karki, S., Thakur, N. S., & Attri, S. (2012). Chemical composition, functional properties and processing of carrot—a review. Journal of food science and technology, 49(1), 22-32. 75. Морква: хімічний склад, калорійність, корисні властивості. Джерело: https://dovidka.biz.ua/morkva-himichniy-sklad-kaloriynist-korisni-vlastivosti/ 76. Кухтин, М. Д. (2008). Динаміка мікробіологічного та біохімічного процесу в молоці сирому при зберіганні за різних температур. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького, 10(3-3 (38)), 229-237. 77. Юкало В.Г., Сторож В.Г. Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Біохімія» для студентів спеціальності 163 «Біомедична інженерія» всіх форм навчання. – Тернопіль: ТНТУ, 2019. – 78 с. 78. Бергілевич О. М., Касянчук В. В., Власенко І. Г., Кухтін М. Д. Мікробіологія молока і молочних продуктів. Суми: Університетська книга. 2010. – 205 с. 79. Іващенко О. Д. Визначення загального вмісту поліфенолів і антиоксидантної активності масляних екстрактів петрушки і м’яти перцевої / О. Д. Іващенко // ХІV Менделєєвські читання : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. – Полтава, 2021. – С. 11–14. 80. Основи охорони праці / Під ред. К.Н. Ткачука, Н.О. Халімовського. – К.: Основа, 2006. – 448 с 81. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / В.С.Стручок. – Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. – 156 с. 82. Техноекологія та цивільна безпека. Частина «Цивільна безпека». Навчальний посібник / В.С. Стручок, – Тернопіль: ТНТУ ім. І.Пулюя, 2022. – 150 с |
Content type: | Master Thesis |
Vyskytuje se v kolekcích: | 181 — харчові технології |
Soubory připojené k záznamu:
Soubor | Popis | Velikost | Formát | |
---|---|---|---|---|
КР_Гриненко.pdf | 4,24 MB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.
เครื่องมือสำหรับผู้ดูแลระบบ