Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam:
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47220
Název: | Удосконалення технології виробництва булочок збагачених нетрадиційною рослинною сировиною із застосуванням у хлібопекарському цеху |
Další názvy: | Improvement of the technology for producing buns enriched with unconventional plant raw materials for use in a bakery workshop |
Autoři: | Максимчук, Ірина Віталіївна Maksymchuk, Iryna |
Affiliation: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001 |
Bibliographic description (Ukraine): | Максимчук І. В. Удосконалення технології виробництва булочок збагачених нетрадиційною рослинною сировиною із застосуванням у хлібопекарському цеху : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 — харчові технології / наук. кер. Х. Ю. Кравченюк. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 96 с.с. |
Datum vydání: | pro-2024 |
Date of entry: | 6-led-2025 |
Nakladatel: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Country (code): | UA |
Place of the edition/event: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Supervisor: | Кравченюк, Христина Юріївна Kravcheniuk, Khrystyna |
UDC: | 664 |
Klíčová slova: | булочні вироби функціональні продукти нетрадиційна сировина матча хала bakery products functional products non-traditional raw materials matcha challah |
Abstrakt: | Неодмінною складовою раціону людини в усьому світі є хліб. Нові тенденції, які пов’язані з виробництвом хлібобулочних виробів зосереджені на двох основних тематиках: розробка нових і удосконалення існуючих хлібобулочних виробів функціонального призначення, які здатні задовільнити нові вимоги найвибагливіших споживачів. В цьому випадку використовуються різноманітні функціональні інгредієнти. Однією з основних тем є також подовження термінів зберігання, зосереджуючись на мікробіологічних характеристиках, використовуючи традиційні та інноваційні технології обробки.
На сьогодні в Україні розширюється виробництво виробів з нетрадиційною сировиною, багатою на біологічно-активні речовини. Bread is an indispensable part of the human diet worldwide. New trends related to the production of bakery products are focused on two main topics: the development of new and improvement of existing functional bakery products that can satisfy the new requirements of the most demanding consumers. In this case, various functional ingredients are used. One of the main topics is also the extension of shelf life, focusing on microbiological characteristics, using traditional and innovative processing technologies. Today, the production of products with non-traditional raw materials rich in biologically active substances is expanding in Ukraine. |
Content: | ВСТУП 7 РОЗДІЛ 1. НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 9 1.1. Аналітичних огляд літературних джерел 9 1.1.1. Загальна характеристика матчі 9 1.1.2. Характеристика зеленої матчі (чайного порошку із зеленого чаю) 10 1.1.3. Характеристика синьої матчі (чайного порошку з висушених квітів Анчан) 16 1.1.4. Характеристика рожевої матчі (чайного порошку з висушених бутонів троянд) .18 1.1.5. Використання матчі в харчовій промисловості 20 1.1.6. Патентний пошук 21 1.2. Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 21 1.3. Результати досліджень 21 1.3.1. Обґрунтування вибору сировини та її особливості 21 1.3.2. Дослідження впливу додавання збагачувальної сировини на фізико-хімічні та органолептичні показники якості виробів 26 РОЗДІЛ 2. ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ 30 2.1. Характеристика місця розташування 30 2.2. Характеристика сировинної зони 32 2.3. Обґрунтування асортименту продукції.32 2.4. Характеристика каналів реалізації .33 РОЗДІЛ 3. ПРОЄКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 34 3.1. Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 34 3.1.1. Вихідні дані 34 3.1.2. Розрахунок продуктивності печей 36 3.1.3. Розрахунок пофазних рецептур 38 3.1.4. Розрахунок виходу виробів. 42 3.1.5. Розрахунок виробничих рецептур і вибір технологічних параметрів 48 3.2. Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 51 3.2.1. Вимоги до сировини використовуваної для виробництва запроєктованого асортименту 51 3.2.2. Обґрунтування та опис технології запроектованого асортименту 52 3.2.3. Організація технохімічного і мікробіологічного контролю запроектованого асортименту. 53 3.3. Забезпечення технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту 54 3.3.1. Розрахунок витрат сировини і площ для її зберігання 54 3.3.2. Розрахунок і вибір технологічного обладнання 58 РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 67 4.1. Охорона праці 67 4.2. Безпека в надзвичайних ситуаціях. 71 ВИСНОВКИ 78 ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 79 ДОДАТКИ 87 |
URI: | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47220 |
Copyright owner: | © Максимчук І. В., 2024 |
References (Ukraine): | 1. Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review URL: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7796401/ (дата звернення 2.08.2024) 2. Pastoriza S., Mesías M., Cabrera C., Rufián-Henares J.A. Healthy Properties of Green and White Teas: An Update. Food Funct. 2017;8:2650–2662. doi: 10.1039/C7FO00611J. 3. Farooq S., Sehgal A. Antioxidant Activity of Different Forms of Green Tea: Loose Leaf, Bagged and Matcha. Curr. Res. Nutr. Food Sci. J. 2018;6:35–40. doi: 10.12944/CRNFSJ.6.1.04. 4. Horie H., Kaori Ema K., Sumikawa O. Chemical Components of Matcha and Powdered Green Tea. J. Cook. Sci. Jpn. 2017;50:182–188. 5. Schröder L., Marahrens P., Koch J.G., Heidegger H., Vilsmeier T., Phan-Brehm T., Hofmann S., Mahner S., Jeschke U., Richter D.U. Effects of Green Tea, Matcha Tea and Their Components Epigallocatechin Gallate and Quercetin on MCF-7 and MDA-MB-231 Breast Carcinoma Cells. Oncol. Rep. 2019;41:387–396. doi: 10.3892/or.2018.6789. 6. Sano T., Horie H., Matsunaga A., Hirono Y. Effect of Shading Intensity on Morphological and Color Traits and on Chemical Components of New Tea (Camellia Sinensis L.) Shoots under Direct Covering Cultivation. J. Sci. Food Agric. 2018;98:5666–5676. doi: 10.1002/jsfa.9112. 7. Unno K., Furushima D., Hamamoto S., Iguchi K., Yamada H., Morita A., Horie H., Nakamura Y. Stress-Reducing Function of Matcha Green Tea in Animal Experiments and Clinical Trials. Nutrients. 2018;10:1468. doi: 10.3390/nu10101468 8. Pervin M., Unno K., Takagaki A., Isemura M., Nakamura Y. Function of Green Tea Catechins in the Brain: Epigallocatechin Gallate and Its Metabolites. Int. J. Mol. Sci. 2019;20:3630. doi: 10.3390/ijms20153630 9. Prasanth M.I., Sivamaruthi B.S., Chaiyasut C., Tencomnao T. A Review of the Role of Green Tea (Camellia Sinensis) in Antiphotoaging, Stress Resistance, Neuroprotection, and Autophagy. Nutrients. 2019;11:474. doi: 10.3390/nu11020474 10. Ohishi T., Goto S., Monira P., Isemura M., Nakamura Y. Anti-Inflammatory Action of Green Tea. Anti-Inflamm. Anti-Allergy Agents Med. Chem. 2016;15:74–90. doi: 10.2174/1871523015666160915154443. 11. Grzesik M., Naparło K., Bartosz G., Sadowska-Bartosz I. Antioxidant Properties of Catechins: Comparison with Other Antioxidants. Food Chem. 2018;241:480–492. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.08.117. 12. Koláčková T., Kolofiková K., Sytařová I., Snopek L., Sumczynski D., Orsavová J. Matcha Tea: Analysis of Nutritional Composition, Phenolics and Antioxidant Activity. Plant Foods Hum. Nutr. 2020;75:48–53. doi: 10.1007/s11130-019-00777-z. 13. Stefanello N., Spanevello R.M., Passamonti S., Porciúncula L., Bonan C.D., Olabiyi A.A., Teixeira da Rocha J.B., Assmann C.E., Morsch V.M., Schetinger M.R.C. Coffee, Caffeine, Chlorogenic Acid, and the Purinergic System. Food Chem. Toxicol. 2019;123:298–313. doi: 10.1016/j.fct.2018.10.005 14. Mitani T., Nagano T., Harada K., Yamashita Y., Ashida H. Caffeine-Stimulated Intestinal Epithelial Cells Suppress Lipid Accumulation in Adipocytes. J. Nutr. Sci. Vitam. (Tokyo) 2017;63:331–338. doi: 10.3177/jnsv.63.331 15. Białecka-Florjańczyk E., Fabiszewska A., Zieniuk B. Phenolic Acids Derivatives—Biotechnological Methods of Synthesis and Bioactivity. Curr. Pharm. Biotechnol. 2018;19:1098–1113. doi: 10.2174/1389201020666181217142051. 16. Naveed M., Hejazi V., Abbas M., Kamboh A.A., Khan G.J., Shumzaid M., Ahmad F., Babazadeh D., Xia F.F., Modarresi-Ghazani F., et al. Chlorogenic Acid (CGA): A Pharmacological Review and Call for Further Research. Biomed. Pharm. 2018;97:67–74. doi: 10.1016/j.biopha.2017.10.064. 17. Jakubczyk K., Kochman J., Kwiatkowska A., Kałduńska J., Dec K., Kawczuga D., Janda K. Antioxidant Properties and Nutritional Composition of Matcha Green Tea. Foods. 2020;9:483. doi: 10.3390/foods9040483. 18. Ghorbani A. Mechanisms of Antidiabetic Effects of Flavonoid Rutin. Biomed. Pharm. 2017;96:305–312. doi: 10.1016/j.biopha.2017.10.001. 19. Habtemariam S. Rutin as a Natural Therapy for Alzheimer’s Disease: Insights into Its Mechanisms of Action. Curr Med. Chem. 2016;23:860–873. doi: 10.2174/0929867323666160217124333 20. Costa L.G., Garrick J.M., Roquè P.J., Pellacani C. Mechanisms of Neuroprotection by Quercetin: Counteracting Oxidative Stress and More. Oxid Med. Cell Longev. 2016;2016:2986796. doi: 10.1155/2016/2986796. 21. Babaei F., Mirzababaei M., Nassiri-Asl M. Quercetin in Food: Possible Mechanisms of Its Effect on Memory. J. Food Sci. 2018;83:2280–2287. doi: 10.1111/1750-3841.14317. 22. Eid H.M., Haddad P.S. The Antidiabetic Potential of Quercetin: Underlying Mechanisms. Curr Med. Chem. 2017;24:355–364. doi: 10.2174/0929867323666160909153707 23. Carr A.C., Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9:1211. doi: 10.3390/nu9111211 24. Jakubczyk K., Kałduńska J., Dec K., Kawczuga D., Janda K. Antioxidant Properties of Small-Molecule Non-Enzymatic Compounds. Pol. Merkur. Lek. 2020;48:128–132 25. Kang Y.-R., Park J., Jung S.K., Chang Y.H. Synthesis, Characterization, and Functional Properties of Chlorophylls, Pheophytins, and Zn-Pheophytins. Food Chem. 2018;245:943–950. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.11.079 26. Unno K., Furushima D., Hamamoto S., Iguchi K., Yamada H., Morita A., Pervin M., Nakamura Y. Stress-Reducing Effect of Cookies Containing Matcha Green Tea: Essential Ratio among Theanine, Arginine, Caffeine and Epigallocatechin Gallate. Heliyon. 2019;5 doi: 10.1016/j.heliyon.2019.e01653 27. Dietz C., Dekker M. Effect of Green Tea Phytochemicals on Mood and Cognition. Curr. Pharm. Des. 2017;23:2876–2905. doi: 10.2174/1381612823666170105151800 28. Fujiki H., Watanabe T., Sueoka E., Rawangkan A., Suganuma M. Cancer Prevention with Green Tea and Its Principal Constituent, EGCG: From Early Investigations to Current Focus on Human Cancer Stem Cells. Mol. Cells. 2018;41:73–82. doi: 10.14348/MOLCELLS.2018.2227 29. Makiuchi T., Sobue T., Kitamura T., Ishihara J., Sawada N., Iwasaki M., Sasazuki S., Yamaji T., Shimazu T., Tsugane S. Association between Green Tea/Coffee Consumption and Biliary Tract Cancer: A Population-Based Cohort Study in Japan. Cancer Sci. 2016;107:76–83. doi: 10.1111/cas.12843. 30. Shimizu M., Fukutomi Y., Ninomiya M., Nagura K., Kato T., Araki H., Suganuma M., Fujiki H., Moriwaki H. Green Tea Extracts for the Prevention of Metachronous Colorectal Adenomas: A Pilot Study. Cancer Epidemiol. Biomark. Prev. 2008;17:3020–3025. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-08-0528. 31. Yang C.S., Wang X., Lu G., Picinich S.C. Cancer Prevention by Tea: Animal Studies, Molecular Mechanisms and Human Relevance. Nat. Rev. Cancer. 2009;9:429–439. doi: 10.1038/nrc2641. 32. Andreasson A., Hagström H., Sköldberg F., Önnerhag K., Carlsson A.C., Schmidt P.T., Forsberg A.M. The Prediction of Colorectal Cancer Using Anthropometric Measures: A Swedish Population-Based Cohort Study with 22 Years of Follow-Up. United Eur. Gastroenterol. J. 2019;7:1250–1260. doi: 10.1177/2050640619854278. 33. Chu C., Deng J., Man Y., Qu Y. Green Tea Extracts Epigallocatechin-3-Gallate for Different Treatments. BioMed Res. Int. 2017;2017:5615647. doi: 10.1155/2017/5615647. 34. Salameh A., Dhein S., Mewes M., Sigusch S., Kiefer P., Vollroth M., Seeger J., Dähnert I. Anti-Oxidative or Anti-Inflammatory Additives Reduce Ischemia/Reperfusions Injury in an Animal Model of Cardiopulmonary Bypass. Saudi J. Biol. Sci. 2020;27:18–29. doi: 10.1016/j.sjbs.2019.04.003. 35. Mahmood M.S., Mártinez J.L., Aslam A., Rafique A., Vinet R., Laurido C., Hussain I., Abbas R.Z., Khan A., Ali S. Antiviral Effects of Green Tea (Camellia Sinensis) against Pathogenic Viruses in Human and Animals (a Mini-Review) Afr. J. Trad. Compl. Alt. Med. 2016;13:176. doi: 10.4314/ajtcam.v13i2.21 36. Xu J., Xu Z., Zheng W. A Review of the Antiviral Role of Green Tea Catechins. Molecules. 2017;22:1337. doi: 10.3390/molecules22081337 37. Mhatre S., Srivastava T., Naik S., Patravale V. Antiviral Activity of Green Tea and Black Tea Polyphenols in Prophylaxis and Treatment of COVID-19: A Review. Phytomedicine. 2020:153286. doi: 10.1016/j.phymed.2020.153286 38. Ohgitani E., Shin-Ya M., Ichitani M., Kobayashi M., Takihara T., Kawamoto M., Kinugasa H., Mazda O. Significant Inactivation of SARS-CoV-2 by a Green Tea Catechin, a Catechin-Derivative and Galloylated Theaflavins in Vitro. bioRxiv. 2020 doi: 10.1101/2020.12.04.412098 39. Ettcheto M., Cano A., Manzine P.R., Busquets O., Verdaguer E., Castro-Torres R.D., García M.L., Beas-Zarate C., Olloquequi J., Auladell C., et al. Epigallocatechin-3-Gallate (EGCG) Improves Cognitive Deficits Aggravated by an Obesogenic Diet Through Modulation of Unfolded Protein Response in APPswe/PS1dE9 Mice. Mol. Neurobiol. 2019 doi: 10.1007/s12035-019-01849-6. 40. Clitoria ternatea Flower and Its Bioactive Compounds: Potential Use as Microencapsulated Ingredient for Functional Foods URL: https://www.mdpi.com/2076-3417/13/4/2134 (дата звернення 2.08.2024) 41. Mukherjee, P.K.; Kumar, V.; Kumar, N.S.; Heinrich, M. The Ayurvedic Medicine Clitoria ternatea-From Traditional Use to Scientific Assessment. J. Ethnopharmacol. 2008, 120, 291–301. 42. Jamil, N.; Mohd Zairi, M.N.; Mohd Nasim, N.A.; Pa’ee, F. Influences of Environmental Conditions to Phytoconstituents in Clitoria ternatea (Butterfly Pea Flower)—A Review. J. Sci. Technol. 2018, 10, 208–228. 43. Neda, G.D.; Rabeta; Ong, M.T. Chemical Composition and Anti-Proliferative Properties of Flowers of Clitoria ternatea. Int. Food Res. J. 2013, 20, 1229–1234. 44. Manjula, P.; Mohan, C.H.; Sreekanth, D.; Keerthi, B.; Devi, B.P. Phytochemicalanalysis of Clitoria ternatea Linn., a Valuable Medicinal Plant. J. Indian Bot. 2013, 92, 173–178. 45. Kazuma, K.; Noda, N.; Suzuki, M. Malonylated Flavonol Glycosides from the Petals of Clitoria ternatea. Phytochemistry 2003, 62, 229–237. 46. Kazuma, K.; Noda, N.; Suzuki, M. Flavonoid Composition Related to Petal Color in Different Lines of Clitoria ternatea. Phytochemistry 2003, 64, 1133–1139. 47. Shen, Y.; Du, L.; Zeng, H.; Zhang, X.; Prinyawiwatkul, W.; Alonso-Marenco, J.R.; Xu, Z. Butterfly Pea (Clitoria ternatea) Seed and Petal Extracts Decreased HEp-2 Carcinoma Cell Viability. Int. J. Food Sci. Technol. 2016, 51, 1860–1868. 48. Al-Snafi, A.E. Pharmacological Importance of Clitoria ternatea—A Review. IOSR J. Pharm. 2016, 6, 68–83. 49. Tuan Putra, T.N.M.; Zainol, M.K.; Mohdisa, N.S.; Mohdmaidin, N. Chemical Characterization of Ethanolic Extract of Butterfly Pea Flower (Clitoria ternatea). Food Res. 2021, 5, 127–134. 50. Havananda, T.; Luengwilai, K. Variation in Floral Antioxidant Activities and Phytochemical Properties among Butterfly Pea (Clitoria ternatea L.) Germplasm. Genet. Resour. Crop Evol. 2019, 66, 645–658. 51. Rose Bud Tea: Benefits, Side Effects, and Flavor Profile URL:https://senchateabar.com/blogs/blog/rose-bud-tea?srsltid=AfmBOorRuGaNFUNSLuIDjQyPZoXlsfSNlwhPtHT9Atkz5vsjjOjFEDiE (дата звернення 2.08.2024) 52. Explore 5 amazing rose tea benefits URL:https://vietnam-tea.com/tea-news/5-amazing-rose-tea-benefits.html (дата звернення 2.08.2024) 53. 7 Beautiful benefits of rose tea, “The king of flowers” URL:https://www.organicindiausa.com/blog/benefits-of-rose-tea/ (дата звернення 2.08.2024) 54. Matcha Sweets: The Complete Guide to Japanese Green Tea Desserts URL:https://int.japanesetaste.com/blogs/japanese-taste-blog/matcha-sweets-the-complete-guide-to-japanese-green-tea-desserts (дата звернення 2.08.2024) 55. Matcha: An Ancient Tea Stars in Contemporary Desserts URL:https://pastryartsmag.com/trends/matcha-an-ancient-tea-stars-in-contemporary-desserts/ (дата звернення 2.08.2024) 56. Огляд ринку хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів в Україні. URL: https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/obzor-rynkahlebobulochnyh -i-muchnyh-konditerskih-izdelij-v-ukraine (дата звернення 12.10.2024) 57. Хлібопекарська промисловість : традиції та інновації. Вітчизняний та світовий досвід [Електронний ресурс] : наук.-допом. бібліогр. покажч. / [упоряд. : О. В. Олабоді, В. С. Каленська] ; Нац. ун-т харч. технол., Наук.-техн. б-ка. – Київ, 2018. 252 с. 58. ДСТУ 46.004-99 Борошно пшеничне. Технічні умови. Чинний від 20- 07-1999. К.: Галузевий стандарт України, 1999. 13 с. 59. ДСТУ 3583:2015. Сіль кухонна. Загальні технічні умови. К. − Держспоживстандарт України, 2015. 18 с. (Національний стандарт України). 60. ДСТУ 4623:2023 Цукор. Технічні умови. Чинний від 01-11-2023. К.: Держспоживстандарт України, 2018. 20 с. (Національний стандарт України). 61. ДСТУ 4812:2007 Дріжджі хлібопекарські пресовані. Технічні умови. Чинний від 30-07-2007. К. − Держспоживстандарт України, 2007. 13 с. 62. ДСТУ 4465:2005 Маргарин. Загальні технічні умови. К. − Держспоживстандарт України, 2015. 18 с. (Український науково-дослідний інститут олії та жирів). 63. ISO/TR 21380:2022 Matcha tea. Definition and characteristics 64. Дробот В. І. Довідник інженера-технолога хлібопекарного виробництва./ В. І. Дробот Київ: Урожай, 2024. 580 с. 65. Дробот В. І. Технологічні розрахунки у хлібопекарському виробництві: Навчально-методичний посібник. / В. І. Дробот – Київ. Кондор, 2016. 330 с. 66. Дробот В. І. Технохімічний контроль сировини та хлібобулочних і макаронних виробів. / .В. І. Дробот. Київ. Кондор, 2015. 958 с. 67. Технологічне обладнання хлібопекарських і макаронних виробництв./ Лісовенко О. Київ. Наукова думка, 2010. 287с. 68. Технологічне устаткування хлібопекарського, макаронного і кондитерського виробництв / В.Ф.Петько, О.І.Гапонюк, Є.В.Петько, А.В.Ульяницький; За ред. О.І.Гапонюка. – Київ: ЦУЛ, 2017. 432 с. 69. Про правовий режим надзвичайного стану: Закон України від 31.03.2023[Електронний ресурс] //Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2000, № 23, ст.176/ URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Text (дата звернення 18.11.2024) 70. Про охорону праці: Закон України від 14.10.92 [Електронний ресурс]/ Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 49, с. 668/ URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2694-12#Text (дата звернення 20.10.2024) 71. Про затвердження Загальних вимог стосовно забезпечення роботодавцями охорони праці працівників URL:https://zakon.rada.gov.ua/go/z0226-12 (дата звернення 20.10.2024) 72. Як діяти персоналу підприємства в надзвичайній ситуації | Охорона праці і пожежна безпека. Охорона праці і пожежна безпека. URL: https://oppb.com.ua/content/yak-diyati-personalu-pidpriiemstva-v-nadzvichayniy-situaciyi (дата звернення: 01.12.2024). 73. Лялик, А. Т., Бейко, Л. А., Рибчинський, Р. С., Кравченюк, Х. Ю., & Рябовол, М. В. (2024). Дослідження використання кокосового борошна в технології пшеничного хліба. Здоров’я людини і нації, 1, 54-63. https://doi.org/10.31548/humanhealth.1.2024.54 74. Лялик А., Кравченюк К., Кухтин М. (2024). Характеристика бродильних змін у тісті для житньо-пшеничного хліба з додаванням пропіонових та молочнокислих бактерій. Науковий вісник ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія: Харчові технології , 26 (101), 35-40. https://doi.org/10.32718/nvlvet-f10106 |
Content type: | Master Thesis |
Vyskytuje se v kolekcích: | 181 — харчові технології |
Soubory připojené k záznamu:
Soubor | Popis | Velikost | Formát | |
---|---|---|---|---|
Максимчук_КР.pdf | 2,24 MB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.
Nástroje administrátora