Link lub cytat.
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47217
Tytuł: | Удосконалення рецептурного складу масла з підвищеними властивостями до зберігання із впровадженням розробки у цеху виробництва масла |
Inne tytuły: | Improvement of the formulation of butter with enhanced storage properties and the implementation of the development in a butter production workshop |
Authors: | Цегельник, Ольга Іванівна Tsehelnyk, Olga |
Affiliation: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001 |
Bibliographic description (Ukraine): | Цегельник О. І. Удосконалення рецептурного складу масла з підвищеними властивостями до зберігання із впровадженням розробки у цеху виробництва масла : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 — харчові технології / наук. кер. О. І. Вічко. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 98 с. |
Data wydania: | gru-2024 |
Date of entry: | 6-sty-2025 |
Wydawca: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Kraj (kod): | UA |
Place edycja: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Promotor: | Вічко, Олена Іванівна Vichko, Olena Ivanivna |
UDC: | 664 |
Słowa kluczowe: | екстракт з листя шовковиці у вигляді порошку масло вершкове кислотне число органолептична оцінка пероксидне число масла проект цеху mulberry leaf extract in powder form butter acid number organoleptic evaluation peroxide number of butter workshop design |
Abstract: | Наявність ненасичених і вільних жирних кислот у вершковому маслі робить його сприйнятливим до окислення. Рослинна сировина, а саме трави, спеції, фрукти, кора, шкірка, субпродукти тощо, містять високий рівень антиоксидантів перспективних до використання у жировмісних продуктах. Створено рецептури антиоксидантного масла з порошком листя шовковиці. У змодельованому способі пришвидшеного визначення гідролізу жировмісних продуктів встановлено сповільнення зростання кислотного числа (в 15 – 1,7 раза) у маслі вершковому з 0,5 – 0,7 % екстракту листя шовковиці доданого у вигляді порошку, проти масла без антиоксидантних речовин. Упродовж пришвидшеного способу визначення окислення у жировмісному продукті без антиоксидантів число окислення складало близько 7,5 ± 0,3 см3 0,01 н Na2S2O3, а у розроблених продуктах (0,3 % вмісту антиоксиданту) максимум 1,2 ± 0,1 см3 0,01 н Na2S2O3. Пропонується масло з антиоксидантом порошком із листя шовковиці. The presence of unsaturated and free fatty acids in butter makes it susceptible to oxidation. Plant raw materials, such as herbs, spices, fruits, bark, peel, offal, etc., contain high levels of antioxidants that are promising for use in fat-containing products. Formulations of antioxidant oil with mulberry leaf powder were developed. In the modeled method for accelerated determination of the hydrolysis of fat-containing products, a slowdown in the growth of the acid number (15-1.7 times) in butter with 0.5-0.7 % mulberry leaf extract added in powder form was found compared to butter without antioxidants. During the accelerated method of determining oxidation in a fat-containing product without antioxidants, the oxidation number was about 7.5 ± 0.3 cm3 0.01 n Na2S2O3, and in the developed products (0.3 % antioxidant content), a maximum of 1.2 ± 0.1 cm3 0.01 n Na2S2O3. We offer oil with mulberry leaf antioxidant powder |
Content: | Реферат 5 Вступ 6 1 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 10 1.1. Аналітичний огляд літературних джерел 10 1.1.1 Переваги й недоліки тваринних жирів та перспективи щодо покраження складу вершкового масла 10 1.1.2 Перспективні способи подовження терміну зберігання вершкового масла з використанням антиоксидантів 11 1.1.3. Побічні продукти переробки сільськогосподарської сировини у якості антиоксидантів 19 Підсумки з огляду 22 1.2. Матеріали і методи досліджень 24 1.2.1. Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 24 1.2.2. Методи досліджень 26 1.3. Результати досліджень та їх обговорення 27 1.3.1 Способи зниження окислення молочного жиру з використанням рослинних антиоксидантних систем 27 1.3.2 Визначення антиоксидантного ефекту порошку з листя шовковиці у вершковому маслі 29 1.3.3 Органолептична характеристика масла вершкового з антиоксидантом у вигляді порошку з листя шовковиці 37 2 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ 40 2.1. Характеристика місця розташування 40 2.2. Характеристика сировинної зони 41 2.3. Обґрунтування асортименту молочної продукції 42 2.4. Характеристика каналів реалізації продукції 43 3 ПРОЄКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 44 3.1. Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого 44асортименту 3.1.1 Розрахунок виробничих рецептур 45 3.1.2. Розрахунок масла вершкового бутербродного з масовою часткою жиру 61,5% в кількості 1,5 т/зміну 45 3.1.3 Розрахунок масла вершкового бутербродного шоколадного з масовою часткою жиру 61,5% в кількості 1,5 т/зміну 49 3.2. Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва молочних продуктів 55 3.2.1 Опис загальних операцій виробництва молочних продуктів 59 3.2.2 Нормативні характеристики молочних продуктів запроєктованого асортименту 64 3.3. Технохімічний і мікробіологічний контроль виробництва молочних продуктів запроєктованого асортименту 65 3.4. Організація санітарно-гігієнічного контролю технологічного обладнання 69 3.5. Підбір технологічного обладнання 72 3.6. Розрахунок площ виробничих і допоміжних приміщень 76 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 80 4.1 Охорона праці 80 4.1.1. Особливості охорони праці на підприємствах харчової промисловості 80 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 83 4.2.1 Аварії на підприємствах харчової промисловості: небезпека та дії персоналу 83 ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ ВИРОБНИЦТВУ 87 Список літератури 88 Додатки 97 |
URI: | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47217 |
Właściciel praw autorskich: | © Цегельник О. І., 2024 |
Wykaz piśmiennictwa: | 1. Mansour, A. W., & Sindi, H. A. (2024). Effects of Ajwa date seeds on the oxidative stability of butter. Heliyon, 10(2). 2. Вічко, О., Кухтин, М., Бергілевич, О., Горюк, Ю., & Горюк, В. (2016). Main Microbiological and Biological Properties of Microbial Associations of “Lactomyces tibeticus”. 3. Rios, R. V., Pessanha, M. D. F., Almeida, P. F. D., Viana, C. L., & Lannes, S. C. D. S. (2014). Application of fats in some food products. Food Science and Technology, 34, 3-15. 4. Shved, O., Hubrii, Z., Petrina, R., & Vichko, O Analysis of possibility of use functional drinks based on microbiotes. (2020).Human Health: Realities and Prospects. Monographic series. "Health and Nano-biotechnology". Drohobych: Kolo, 5, 104-125. 5. Lee, J. H. (2020). Changes in flavor compounds and quality parameters of goat cream butter during extended refrigerated storage. International Journal of Food Properties, 23(1), 306-318. 6. Кухтин, М. Д. (2011). Теоретичне обґрунтування ветеринарносанітарних нормативів і розроблення системи контролю виробництва молока коров’ячого незбираного охолодженого (Doctoral dissertation, ступеня докт. вет. наук: спец. 16.00. 06 “Гігієна тварин та ветеринарна санітарія”/МД Кухтин.–Львів, 2011.–40,[1] с). 7. Pawar, N., Arora, S., Bijoy, R. R., & Wadhwa, B. K. (2012). The effects of Asparagus racemosus (shatavari) extract on oxidative stability of ghee, in relation to added natural and synthetic antioxidants. International journal of dairy technology, 65(2), 293-299. 8. Wang, D., Xiao, H., Lyu, X., Chen, H., & Wei, F. (2023). Lipid oxidation in food science and nutritional health: A comprehensive review. Oil Crop Science, 8(1), 35-44. 9. Shved, O., Skril Yu., Vichko О., Hubrii Z., Kupka T., (2023). Analytical Review of Biotechnological Problem of Ukrainian Hard Cheeses. Biotechnologia Acta, 16(3), 5-23. 10. Vanlallawmzuali, C., & Pushpa, N. (2021). Production of natural antioxidant rich food products (bread, tofu & curd)–an alternate to synthetic food products. Annals of the Romanian Society for Cell Biology, 25(6), 5683-5693. 11. Xu, X., Liu, A., Hu, S., Ares, I., Martínez-Larrañaga, M. R., Wang, X., ... & Martínez, M. A. (2021). Synthetic phenolic antioxidants: Metabolism, hazards and mechanism of action. Food Chemistry, 353, 129488. 12. Sayas-Barberá, E., Martín-Sánchez, A. M., Cherif, S., Ben-Abda, J., & Pérez-Álvarez, J. Á. (2020). Effect of date (Phoenix dactylifera L.) pits on the shelf life of beef burgers. Foods, 9(1), 102. 13. Viana da Silva, M., Santos, M. R. C., Alves Silva, I. R., Macedo Viana, E. B., Dos Anjos, D. A., Santos, I. A., ... & Lannes, S. C. D. S. (2022). Synthetic and natural antioxidants used in the oxidative stability of edible oils: An overview. Food Reviews International, 38(sup1), 349-372. 14. Ayar, A., Özcan, M., AKGÜL, A., & Akin, N. (2001). Butter stability as affected by extracts of sage, rosemary and oregano. Journal of Food Lipids, 8(1), 15-25. 15. Jensen, R. G. (2002). The composition of bovine milk lipids: January 1995 to December 2000. Journal of dairy science, 85(2), 295-350. 16. Vessby, B., Uusitupa, M., Hermansen, K., Riccardi, G., Rivellese, A. A., Tapsell, L. C., ... & Storlien, L. H. (2001). Substituting dietary saturated for monounsaturated fat impairs insulin sensitivity in healthy men and women: The KANWU Study. Diabetologia, 44, 312-319. 17. Rasmussen, B. M., Vessby, B., Uusitupa, M., Berglund, L., Pedersen, E., Riccardi, G., ... & KANWU Study Group. (2006). Effects of dietary saturated, monounsaturated, and n− 3 fatty acids on blood pressure in healthy subjects. The American journal of clinical nutrition, 83(2), 221-226. 18. Mensink, R. P., Zock, P. L., Kester, A. D., & Katan, M. B. (2003). Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. The American journal of clinical nutrition, 77(5), 1146-1155. 19. Ulbricht, T. L. V., & Southgate, D. A. T. (1991). Coronary heart disease: seven dietary factors. The lancet, 338(8773), 985-992. 20. Chen, S., Bobe, G., Zimmerman, S., Hammond, E. G., Luhman, C. M., Boylston, T. D., ... & Beitz, D. C. (2004). Physical and sensory properties of dairy products from cows with various milk fatty acid compositions. Journal of agricultural and food chemistry, 52(11), 3422-3428. 21. Henning, D. R., Baer, R. J., Hassan, A. N., & Dave, R. (2006). Major advances in concentrated and dry milk products, cheese, and milk fat-based spreads. Journal of Dairy Science, 89(4), 1179-1188. 22. Hillbrick, G., & Augustin, M. A. (2002). Milkfat characteristics and functionality: opportunities for improvement. Australian Journal of Dairy Technology, 57(1), 45. 23. Ramaswamy, N., Baer, R. J., Schingoethe, D. J., Hippen, A. R., Kasperson, K. M., & Whitlock, L. A. (2001). Composition and flavor of milk and butter from cows fed fish oil, extruded soybeans, or their combination. Journal of Dairy Science, 84(10), 2144-2151. 24. Baer, R. J., Ryali, J., Schingoethe, D. J., Kasperson, K. M., Donovan, D. C., Hippen, A. R., & Franklin, S. T. (2001). Composition and properties of milk and butter from cows fed fish oil. Journal of dairy science, 84(2), 345-353. 25. Bobe, G., Hammond, E. G., Freeman, A. E., Lindberg, G. L., & Beitz, D. C. (2003). Texture of butter from cows with different milk fatty acid compositions. Journal of dairy science, 86(10), 3122-3127. 26. Kukhtyn, M., Vichko, O., Kravets, O., Karpyk, H., Shved, O., & Novikov, V. (2018). Biochemical and microbiological changes during fermentation and storage of a fermented milk product prepared with Tibetan Kefir Starter. Archivos Latinoamericanos de Nutrición (ALAN), 68(4), 336-343. 27. Kumbhare, S., Prasad, W., Khamrui, K., Wani, A. D., & Sahu, J. (2021). Recent innovations in functionality and shelf life enhancement of ghee, clarified butter fat. Journal of food science and technology, 1-13. 28. Kapadiya, D. B., & Aparnathi, K. D. (2018). Evaluation of commonly used herbs to enhance shelf life of ghee against oxidative deterioration. Journal of Food Processing and Preservation, 42(7), e13658. 29. Choe, E., & Min, D. B. (2006). Mechanisms and factors for edible oil oxidation. Comprehensive reviews in food science and food safety, 5(4), 169-186. 30. Horiuk, Y. V., Kukhtyn, M. D., Vergeles, K. M., Kovalenko, V. L., Verkholiuk, M. M., Peleno, R. A., & Horiuk, V. V. (2018). Characteristics of enterococci isolated from raw milk and hand-made cottage cheese in Ukraine. Research journal of pharmaceutical biological and chemical sciences, 9(2), 1128-1133. 31. Pawar, N., Arora, S., Bijoy, R. R., & Wadhwa, B. K. (2012). The effects of Asparagus racemosus (shatavari) extract on oxidative stability of ghee, in relation to added natural and synthetic antioxidants. International journal of dairy technology, 65(2), 293-299. 32. Puravankara, D., Boghra, V., & Sharma, R. S. (2000). Effect of antioxidant principles isolated from mango (Mangifera indica L) seed kernels on oxidative stability of buffalo ghee (butter‐ fat). Journal of the Science of Food and Agriculture, 80(4), 522-526. 33. Bipinbhai, K. D., & Aparnathi, K. D. (2017). Evaluation of curry leaves (Murraya koenigii) for enhancing shelf-life of ghee against oxidative deterioration. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 6(6), 951-962. 34. Baburao, K. K., Patil, B. D., Patange, D. D., & Khomane, V. B. (2020). Process optimization for ghee added with betel vine (Piper betel) leaves. J Pharm Innov, 9, 33-38. 35. Shingala, K. M., Lunagariya, R. V., Mehta, B. M., Darji, V., & Aparnathi, K. (2019). Evaluation of cholesterol lowering property of selected herbs in ghee (heat clarified milk fat). Trends in Phytochemical Research, 3(3), 217-224. 36. Maiza, A., Nzekoue, F. K., Ghazouani, T., Afif, M., Caprioli, G., Fiorini, D., ... & Fattouch, S. (2020). Butter oil (ghee) enrichment with aromatic plants: Chemical characterization and effects on fibroblast migration in an in-vitro wound healing model. Arabian Journal of Chemistry, 13(12), 8909-8919. 37. Вічко О. І., Карпик Г. В., Швед О. В., Губрій З.В., Копчак Н. Г. Розроблення біотехнології кисломолочних напоїв з біоактивними фітоекстрактами солодки. (2024) Chemistry, Technology and Application of Substances, 7(1), 154-164. 38. Ambhore, S. S., Padghan, P. V., Thombre, B. M., & Jamadar, K. S. (2020). Studies on turmeric powder (Curcuma Longa L.) added ghee. J Pharm Innov, 9, 09-14. 39. Patel, S., & Balakrishnan, S. (2021). Evaluation of antioxidant potential of nonconventional plant sources for the enhancement of shelf life of ghee. Journal of Food Processing and Preservation, 45(1), e15000. 40. Lodh, J., Khamrui, K., & Prasad, W. G. (2018). Optimization of heat treatment and curcumin level for the preparation of anti-oxidant rich ghee from fermented buffalo cream by Central Composite Rotatable Design. Journal of food science and technology, 55, 1832-1839. 41. Shingala, K. M., Lunagariya, R. V., Mehta, B. M., Darji, V., & Aparnathi, K. (2019). Evaluation of cholesterol lowering property of selected herbs in ghee (heat clarified milk fat). Trends in Phytochemical Research, 3(3), 217-224. 42. Kukhtyn, M., Salata, V., Horiuk, Y., Kovalenko, V., Ulko, L., Prosyanуi, S., ... & Kornienko, L. (2021). The influence of the denitrifying strain of Staphylococcus carnosus no. 5304 on the content of nitrates in the technology of yogurt production. Slovak Journal of Food Sciences, 15. 43. Ahmed, E. H., Abadi, R. S., & Mohammed, A. M. (2018). Phytochemical screening, chemical composition and antioxidant activity of seeds essential oil of Coriandrum sativum L. from the Sudan. 44. Anastas, P. T., & Kirchhoff, M. M. (2002). Origins, current status, and future challenges of green chemistry. Accounts of chemical research, 35(9), 686- 694. 45. Kukhtyn, M., Horiuk, Y., Yaroshenko, T., Laiter-Moskaliuk, S., Levytska, V., & Reshetnyk, A. (2018). Effect of lactic acid microorganisms on the content of nitrates in tomato in the process of pickling. Східно-європейський журнал передових технологій, (1 (11)), 69-75. 46. Mamta Merai, M. M., Boghra, V. R., & Sharma, R. S. (2003). Extraction of antioxygenic principles from Tulsi leaves and their effects on oxidative stability of ghee. 47. Siwach, R., Tokas, J., & Seth, R. (2016). Use of lycopene as a natural antioxidant in extending the shelf-life of anhydrous cow milk fat. Food chemistry, 199, 541-546. 48. Aditya, N., & Divya, M. P. (2018). A Study on incorporation of natural antioxidants for the shelf life extension of ghee. Int J Eng Res Appl, 8, 10-16. 49. Кухтин, М. Д. (2008). Динаміка мікробіологічного та біохімічного процесу в молоці сирому при зберіганні за різних температур. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького, 10(3-3 (38)), 229-237. 50. Kaur, R., Borkhatriya, V. N., Boghra, V. R., & Sharma, R. S. (2001). Use of Sorghum (Sorghum bicolor L.) grain powder in enhancing the oxidative stability of ghee. Indian Dairym, 23, 579-581. 51. Mehta, B. M. (2006). Ragi (Eleusine coracana L.)–a natural antioxidant for ghee (butter oil). International journal of food science & technology, 41, 86-89. 52. Kukhtyn, M., Berhilevych, O., Kravcheniuk, K., Shynkaruk, O., Horiuk, Y., & Semaniuk, N. (2017). Formation of biofilms on dairy equipment and the influence of disinfectants on them. Східно-Європейський журнал передових технологій, (5 (11)), 26-33. 53. El-Shourbagy, G. A., & El-Zahar, K. M. (2014). Oxidative stability of ghee as affected by natural antioxidants extracted from food processing wastes. Annals of Agricultural Sciences, 59(2), 213-220. 54. Asha, A., Manjunatha, M., Rekha, R. M., Surendranath, B., Heartwin, P., Rao, J., ... & Sinha, C. (2015). Antioxidant activities of orange peel extract in ghee(butter oil) stored at different storage temperatures. Journal of food science and technology, 52, 8220-8227. 55. Abdel-Ghany, A. S. (2018). Effect of ethanolic taro peels extract on oxidative stability of Ghee. J Home Econ, 28, 1-18. 56. Optimization of technological parameters for biotechnological production of feed additive based on microbiota “Tibetan kefir grains” / Olena Vichko, Olga Shved, Mykola Kukhtyn, Romanna Petrina and other //Scientific Study & Research. Chemistry & Chemical Engineering, Biotechnology, Food Industry. 2021, 22 (2), pp. 159 – 176 57. Ali, M. A., Islam, M. A., Hossen, J., & Ibrahim, M. (2019). Antioxidant efficacy of rice bran extract on stabilisation of ghee under accelerated oxidation condition. International Food Research Journal, 26(5), 1437-1445. 58. Manjunatha, M., Sinha, C., Kumar, M., Kumari, K., & Anand, B. A. (2019). Antioxidant activity of orange peel powder in ghee at accelerated temperature. Indian Journal of Dairy Science, 72(2). 59. Кухтин, М. Д. (2007). Критерії ефективності одержання якісного та безпечного молока. Тваринництво України, 7, 7-8. 60. Srivastava, P., & Singh, N. (2019). Utilization of natural antioxidant food processing waste material for oxidative stabilization of ghee. Asian J Sci Technol, 4, 85-88. 61. Jdaini, K., Alla, F., Mansouri, F., Parmar, A., & Elhoumaizi, M. A. (2023). Optimizing the extraction of phenolic antioxidants from date palm fruit by simplex-centroid solvent mixture design. Heliyon, 9(1). 62. Ahmed, A. F., Al-Qahtani, J. H., Al-Yousef, H. M., Al-Said, M. S., Ashour, A. E., Al-Sohaibani, M., & Rafatullah, S. (2015). Proanthocyanidin-rich date seed extract protects against chemically induced hepatorenal toxicity. Journal of medicinal food, 18(3), 280-289. 63. Hilary, S., Kizhakkayil, J., Souka, U., Al-Meqbaali, F., Ibrahim, W., & Platat, C. (2021). In-vitro investigation of polyphenol-rich date (Phoenix dactylifera L.) seed extract bioactivity. Frontiers in Nutrition, 8, 667514. 64. Касянчук, В., Бергілевич, О., Крижанівський, Я., & Кухтин, М. (2006). Організація ветеринарно-санітарного контролю виробництва молока коров’ячого на фермі відповідно до вимог СОТ. Ветеринарна медицина України, 7, 38-40. 65. Al-Meqbaali, F., Habib, H., Othman, A., Al-Marzooqi, S., Al-Bawardi, A., Pathan, J. Y., ... & Platat, C. (2017). The antioxidant activity of date seed: preliminary results of a preclinical in vivo study. Emir. J. Food Agric, 29, 822. 66. Thouri, A., Chahdoura, H., El Arem, A., Omri Hichri, A., Ben Hassin, R., & Achour, L. (2017). Effect of solvents extraction on phytochemical components and biological activities of Tunisian date seeds (var. Korkobbi and Arechti). BMC complementary and alternative medicine, 17, 1-10. 67. Ahmed, A., Arshad, M. U., Saeed, F., Ahmed, R. S., & Chatha, S. A. S. (2016). Nutritional probing and HPLC profiling of roasted date pit powder. Pakistan Journal of Nutrition, 15(3), 229. 68. Бергілевич ОМ, Касянчук ВВ, Власенко ІГ, Кухтін МД. Мікробіологія молока і молочних продуктів. Суми: Університетська книга. 2010. – 205 с 69. Екстракт листя шовковиці. https://ua.underfungus.com/dietarysupplement/dnj-mulberry-leaf-extract.html 70. El-Din, H.M.F., Ghita, I.E., Badran, S.M.A., Gad, A.S. and El-Said, M.W. (2010). Manufacture of Low Fat UF-Soft Cheese Supplemented with Rosemary Extract (as Natural Antioxidant). Journal of American Science, 6, 570- 579. 71. Очколяс О. М. Удосконалення технології вершкового масла підвищеної харчової цінності: дис. на здоб. наук. ступеня канд. техн. наук: спец. 05.18.04. «Технологія м’ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів». Одеса, 2018. 180 с. 72. Кухтин М.Д. Лабораторний практикум з мікробіології молока і молочних продуктів: навчальний посібник / Кухтин М.Д., Кравченюк Х.Ю. –Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2023. – 157 с. 73. Мусій, Л. Я., & Цісарик, О. Й. (2014). Оксидантна стабільність кисло вершкового масла при зберіганнні. Харчова наука та технологія, 8(6). 74. ДСТУ 4399:2005. Масло вершкове. Технічні умови. 75. Основи охорони праці / Під ред. К.Н. Ткачука, Н.О. Халімовського. – К.: Основа, 2006. – 448 с 76. Vasylyuk, S., Shved, O., Hubrii, Z., Vichko, O., Shved, O. Biosafety and Biosafety of Health and the Environment on the Basis of Information Technologies. ITTAP’2022: 2nd InternationalWorkshop on Information Technologies: Theoretical and Applied Problems, CEUR Workshop Proceedings 3309, pp. 109–116, November 22–24, 2022. 77. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / В.С.Стручок. – Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. – 156 с. |
Typ zawartości: | Master Thesis |
Występuje w kolekcjach: | 181 — харчові технології |
Pliki tej pozycji:
Plik | Opis | Wielkość | Format | |
---|---|---|---|---|
Магістер ЦЕГЕЛЬНИК.pdf | 2,53 MB | Adobe PDF | Przeglądanie/Otwarcie |
Pozycje DSpace są chronione prawami autorskimi
Narzędzia administratora