Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47194
Başlık: Виділення та ідентифікація молочних білків із проєктуванням цеху виробництва масла з організацією переробки вторинної сировини
Diğer Başlıklar: Obtaining and identification of milk proteins with the design of a butter production workshop and the organization of secondary raw material processing
Yazarlar: Сторож, Сергій Ігорович
Storozh, Serhii
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Bibliographic description (Ukraine): Сторож С. І. Виділення та ідентифікація молочних білків із проєктуванням цеху виробництва масла з організацією переробки вторинної сировини : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 — харчові технології / наук. кер. В. Г. Юкало. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 96 с.
Yayın Tarihi: Ara-2024
Date of entry: 4-Oca-2025
Yayıncı: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Юкало, Володимир Глібович
Yukalo, Volodymyr
UDC: 637.147.2
Anahtar kelimeler: масло вершкове
вторинна молочна сировина
білки молока
виділення κ-казеїну
butter
secondary dairy raw materials
milk proteins
obtaining of κ-casein
Özet: У кваліфікаційній роботі виконано проєктування цеху з виробництва вершкового масла із переробленням вторинної сировини, обґрунтовано метод виділення κ-казеїну із молока знежиреного і отримано високоочищений препарат цієї фракції. Робота містить розрахунково-пояснювальну записку, а також кресленики графічної частини. У першому розділі роботи «Науково-дослідна частина» подано аналітичний огляд літератури, зазначено мету, об’єкт та предмет, а також описані використані методи дослідження. Представлено результати проведених досліджень щодо виділення та ідентифікації κ-казеїну. У розділі «Техніко-економічне обґрунтування» обрано місце розташування маслоцеху, обґрунтовано вибір асортименту, описані канали реалізації готової продукції. Проєктно-технологічна частина об’єднує в собі проведені відповідні технологічні розрахунки обраного асортименту продуктів, опис технологічного процесу виробництва, розрахунок технологічного обладнання та необхідних для забезпечення виробництва площ, зокрема виробничих та допоміжних. Питання охорони праці, а також безпеки у надзвичайних ситуаціях висвітлено у четвертому розділі. Відмічено важливість забезпечення комфортних умов у виробничих приміщеннях, зазначено порядок дій у випадку виникнення різних надзвичайних ситуацій.
The qualification work involves the design of a workshop for the production of butter with the processing of secondary raw materials, the justification of a method for obtaining κ-casein from skim milk, and the production of a highly purified preparation of this fraction. The work includes a calculation and explanatory note, as well as drawings of the graphic part. The first section of the work, "Research Section," provides an analytical review of the literature, states the goal, object, and subject of the study, and describes the used research methods. It presents the results of studies on the isolation and identification of κ-casein. In the section "Technical and Economic Feasibility," selected location of the butter workshop, justified choice of the product range, and described channels for marketing of finished products. The "Design and Technological Section" includes relevant technological calculations for the selected product range, a description of the production process, calculations for technological equipment, and the areas required to support production, including both production and auxiliary spaces. The fourth section addresses occupational safety and emergency preparedness. It highlights the importance of ensuring comfortable conditions in production facilities and specifies the procedures to follow in various emergency situations.
Content: ВСТУП 6 Розділ 1. НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 8 1.1 Аналітичний огляд літературних джерел 8 1.2 Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 15 1.3 Результати дослідження 21 Розділ 2. ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ 29 2.1 Характеристика місця розташування 29 2.2 Характеристика сировинної зони 30 2.3 Обґрунтування асортименту молочних продуктів 31 2.4 Характеристика каналів реалізації готових продуктів 32 Розділ 3. ПРОЄКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 33 3.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 33 3.2 Вибір й обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 40 3.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту 58 Розділ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 73 4.1 Охорона праці 73 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 77 ВИСНОВКИ 83 ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 84 ДОДАТКИ 90
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47194
Copyright owner: © Сторож С. І., 2024
References (Ukraine): 1. Власенко І. Г., Семко Т. В., Іваніщева О. А. Технологія кисломолочного напою з вторинної молочної сировини. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету ім. Д. Моторного. 2023. Вип. 12, том 2. С. 215–228.
2. Войналович О.В., Марчишина Є.І. Охорона праці в галузі (харчові технології). Підручник. К: ЦУЛ, 2018. 582 с.
3. Голінько В.І. Основи охорони праці. Підручник. М-во освіти і науки України; Нац. гірн. ун-т. 2-ге вид. Д: НГУ, 2014. 217 с.
4. Грек О. В., Скорченко Т. А. Технологія комбінованих продуктів на молочній основі: Підруч. К.: НУХТ, 2012. 362 с.
5. Грек О.В., Красуля О.О. Молокопереробка. Інновації: підруч. К.: НУХТ, 2017. 390 с.
6. Грек О. В., Онопрійчук О. О. Наукові основи безвідходних технологій відновлюваної сировини: Підруч. К.: НУХТ, 2020. 323 с.
7. ДСТУ 3662:2018 «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови». [Чинний від 2019-10-01] Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2018. – 11. с.
8. ДСТУ 4343:2004 «Йогурти. Загальні технічні умови». [Чинний від 2004-10- 01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2004. – 11. с.
9. ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови». [Чинний від 2005-04-28]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2005. – 12. с.
10. Єресько Г. О., Шинкарик М. М., Ворощук В. Я. Технологічне обладнання молочних виробництв. Київ : Фірма «ІНКОС», Центр навчальної літератури, 2007. 344 с.
11. Нельсон Д. Л., Кокс М. М. Основи біохімії за Ленінджером: Навч. посібник / Переклад з англ. Наук. ред. перекладу С. Комісаренко. Львів : БаК, 2015. 1280 с.
12. Методичні рекомендації до виконання кваліфікаційної роботи для здобуття освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 181 «Харчові технології» усіх85 форм здобуття освіти / Крупа О.П., Кухтин М.Д. – Тернопіль: ТНТУ, 2024. – 73 с.
13. Практикум з технології молока та молочних продуктів : навчальний посібник / О.В. Грек, Н.М. Ющенко, Т.Г. Осьмак та ін. К.: НУХТ, 2015. 431 с.
14. Сімахіна Г. О., Науменко Н. В. Технологія оздоровчих харчових продуктів: підручник. Київ : НУХТ, 2015. 402 с.
15. Савченко О.А., Грек О.В., Красуля О.О. Сучасні технології молочних продуктів: Підручник. К.; ЦП «Компринт», 2018. 218 с.
16. Скарбовійчук О. М., Кочубей-Литвиненко О. В., Чернюшок О. А., Федоров В. Г. Хімічний склад і фізичні характеристики молочних продуктів: довідник. Київ. НУХТ. 2012. С. 311.
17. Столяр О. Б. Біологічна хімія : навч. посібн. Тернопіль : Посібники і підручники, 2014. 368 с.
18. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / В.С.Стручок. – Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. – 156 с.
19. Технологічні розрахунки у молочній промисловості / Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. та ін.: Навч. посіб. К.: НУХТ, 2013. 343 с.
20. Технологія молочних продуктів: Підруч. / Г. Є. Поліщук, О. В. Грек, Т. А. Скорченко та ін.. – К.: НУХТ, 2013. – 502 с.
21. Техноекологія та цивільна безпека. Частина «Цивільна безпека». Навчальний посібник / В.С. Стручок, – Тернопіль: ТНТУ ім. І.Пулюя, 2022. – 150 с.
22. Цісарик О. Й., Білик, О. Я., Мусій Л. Я., Сливка І. М. Хімія і фізика молока: навч. посіб. [для студ. вищ. навч. закл.]. Львів, 2019. 200 с.
23. Чагаровський О. П., Ткаченко Н. А., Лисогор Т. А. Хімія молочної сировини: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Одеса : «Сімекс-прінт», 2013. – 268 с.
24. Юкало В. Г. Біологічна активність протеїнів і пептидів молока : монографія / Юкало В. Г. – Тернопіль : Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. – 372с.
25. Юкало В.Г. Гель-фільтрація білків казеїнового комплексу. Медична хімія. 2001. Т.3, № 2. С. 35–38.
26. Юкало В. Г. Електрофорез загального казеїну в анодній системі поліакриламідного гелю. Ветеринарна біотехнологія. 2007. №11. С. 246–251.
27. Юкало В. Г. Лабораторний практикум з хімії і фізики молока і молочних продуктів. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2018. 176 с.
28. Alexander L.J., Stewart A.F., Mackinlay A.G. Isolation and characterization of the bovine -casein gene. Eur. J. Biochem. 1988. Vol. 178, № 2. P. 395–401.
29. Coolbear, K. P., Elgar, D. F., Coolbear, T., & Ayers, J. S. (1996). Comparative study of methods for the isolation and purification of bovine κ-casein and its hydrolysis by chymosin. Journal of Dairy Research. 1996. Vol. 63, № 1. Р. 61–71.
30. Goulding D. A., Fox P. F., O’Mahony J. A. Milk protein: An overview. Milk protein. From expression to food / Eds. M. Boland, H. Singh. 3rh edn. London, United Kingdom : Academic Press, 2020. P. 21–98.
31. Creamer L.K., Plowman J.E., Liddell К. Micelle stability: -casein structure and function. J. Dairy Sci. 1998. Vol. 81, № 11. P. 3004–3012.
32. Crowley S. V., O’Mahony J. A., Fox P. F. The proteins of milk. Achieving Sustainable Production of Milk. Volume 1: Milk composition, genetics and breeding / Ed. N. Van Belzen. Philadelphia, USA : Burleigh Dodds Science Publishing Limited, 2017. 360 р.
33. Kumosinski T.F., Brown E.M., Farrell H.M. Three-dimensional molecular modelling of bovine caseins: - casein. J. Dairy Sci. 1991. Vol. 74, № 9. P. 2879– 2887.
34. Kumosinski T.F., Brown E.M., Farrell H.M. Three-dimensional molecular modelling of bovine caseins: a refined, energy-minimized –casein structure // J. Dairy Sci. – 1993. – Vol. 76, № 9. – P. 2507-2520.
35. Ecroyd H., Thorn D. C., Liu Y., Carver J. A. The dissociated form of κ-casein is the precursor to its amyloid fibril formation. Biochemical Journal. 2010. Vol. 429, Iss. 2. P. 251–260.
36. Farrell H.M, Kumosinski T.F., Cooke P.H. Particle sizes of purified  - casein: Metal effect and correspondence with predicted three – dimensional structures. J. Prot. Chem. 1996. Vol. 15, № 3. P. 435–445.
37. Farrell H. M., Wickham E. D., Groves M. L. Environmental influences on purified κ-casein: disulfide interactions. Journal of Dairy Science. 1998. Vol. 81, №.11. Р. 2974–2984.
38. Farrell H. M., Cooke H. Y., Wickham E. D., Piotrowski E. G., Hoagland P. D. Environmental influences on bovine kappa-casein: Reduction and conversion to fibrillar (amyloid) structures. Journal of Protein Chemistry. 2003. Vol. 22, №. 3. P. 259–273.
39. Farrell H. M., Jimenez-Flores R., Bleck G. T., Brown E. M., Butler J. E., Creamer L. K., Hicks C. L., Hollar C. M., Ng-Kwai-Hang K. F., Swaisgood H. E. Nomenclature of the proteins of cows’ milk sixth revision. Journal of Dairy Science. 2004. Vol. 87, № 6. P. 1641–1674.
40. Fox P. F., Uniacke-Lowe T., McSweeney P. L. H., O’Mahony J. A. Dairy Chemistry and Biochemistry (Second Editon). New York : Springer, 2015. 585 p.
41. Holland J. W., Deeth H. C., Alewood P. F. Proteomic analysis of κ-casein microheterogeneity. Proteomics. 2004. Vol. 4, Iss. 3. P. 743–752.
42. Huppertz T. Chemistry of the caseins. Advanced Dairy Chemistry: Volume 1A: Proteins: Basic Aspects / Eds. P. L. H. McSweeney, P. F. Fox. 4th edn. New York : Springer Science+Business Media, 2013. P. 130–160.
43. Huppertz T., Fox P. F., Kelly A. L. The caseins: structure, stability, and functionality. Proteins in Food Processing / Ed. R. Y. Yada. 2nd ed. Cambridge, United Kingdom : Woodhead Publishing, 2018. P. 49–92.
44. McSweeney P. L. H., Fox P. F. (eds). Advanced Dairy Chemistry: Volume 1A: Proteins: Basic Aspects, 4th edn. New York : Springer Science+Business Media, 2013. 548 р.
45. McSweeney P. L. H., O’Mahony J. A. (eds.) Advanced Dairy Chemistry – Volume 1B: Proteins: Applied Aspects, 4th edn. New York: Springer, 2016. P. 498.
46. Moughan P. J. Milk protein: A rich source of bioactives for developing functional foods. Milk protein. From expression to food / Eds. M. Boland, H. Singh. 3rh edn. London, United Kingdom : Academic Press, 2020. P.633–649.
47. Nongonierma A. B., O’Keeffe M. B., FitzGerald R. J. Milk Protein Hydrolysates and Bioactive Peptides. Advanced Dairy Chemistry – Volume 1B: Proteins: Applied Aspects / Eds. P. L. H. McSweeney, J. A. O’Mahony. 4th edn. New York : Springer, 2016. P. 417–482.
48. O’Mahony J. A., Fox P. F. Milk Proteins: Introduction and Historical Aspects. Advanced Dairy Chemistry: Volume 1A: Proteins: Basic Aspects / Eds. P. L. H. McSweeney, P. F. Fox. 4th edn. New York : Springer Science+Business Media, 2013. P. 43–85.
49. Probiotic dairy products. 2nd ed., (eds. Adnan Y. Tamime, Linda V. Thomas) / Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd; 2017. – 432 p.
50. Saito T., Itoh T. Variations and distributions of O-glycosidically linked sugar chains in bovine κ-casein. Journal of Dairy Science. 1992. Vol. 75. Iss. 7. P. 1768–1774.
51. Schiffer S., Scheidler E., Kiefer T., Kulozik U. Effect of Temperature, Added Calcium and pH on the Equilibrium of Caseins between Micellar State and Milk Serum. Foods. 2021. Vol. 10, № 4. 822.
52. Sharma N., Sharma R., Rajpud Y. S., Mann B., Singh R., Gandhi K. Separation methods for milk proteins on polyacrylamide gel electrophoresis: Critical analysis and options for better resolution. International Dairy Journal. 2021. Vol. 114. 104920.
53. Thorn D. C., Meehan S., Sunde M., Rekas A., Gras S. L. MacPhee C. E., Dobson C. M., Wilson M. R., Carver J. A. Amyloid fibril formation by bovine milk κ-casein and its inhibition by the molecular chaperones αS- and β-casein. Biochemistry. 2005. Vol. 44, № 51. P. 17027–17036.
54. Walstra P., Jenness R. Dairy Chemistry and Physics. New York : John Wiley & Sons, 1984. 467 p.
55. Walstra, P.; Wouters, J.T.M.; Geurts, T.J. Dairy Science and Technology, 2nd ed.; Taylor & Francis: Boca Raton, FL, USA, 2006. – 808 p.
56. Yukalo V. G., Storozh L. A., Datsyshyn K. Ye., Krupa O. M. Electrophoretic systems for the preparative fractionation of proteins recursors of bioactive peptides from cow milk. Food science and technology. 2018. Vol. 12, № 2. Р. 26–32.
57. Yukalo V., Datsyshyn K., Storozh L. Electrophoretic system for expressanalysis of whey protein fractions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2019. 2/11 (98). Р. 37–44.
Content type: Master Thesis
Koleksiyonlarda Görünür:181 — харчові технології

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
КР_Storozh Serhii.pdf4,81 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.

Yönetim Araçları