Please use this identifier to cite or link to this item: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47194
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorЮкало, Володимир Глібович-
dc.contributor.advisorYukalo, Volodymyr-
dc.contributor.authorСторож, Сергій Ігорович-
dc.contributor.authorStorozh, Serhii-
dc.date.accessioned2025-01-04T18:24:44Z-
dc.date.available2025-01-04T18:24:44Z-
dc.date.issued2024-12-
dc.identifier.citationСторож С. І. Виділення та ідентифікація молочних білків із проєктуванням цеху виробництва масла з організацією переробки вторинної сировини : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 — харчові технології / наук. кер. В. Г. Юкало. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 96 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47194-
dc.description.abstractУ кваліфікаційній роботі виконано проєктування цеху з виробництва вершкового масла із переробленням вторинної сировини, обґрунтовано метод виділення κ-казеїну із молока знежиреного і отримано високоочищений препарат цієї фракції. Робота містить розрахунково-пояснювальну записку, а також кресленики графічної частини. У першому розділі роботи «Науково-дослідна частина» подано аналітичний огляд літератури, зазначено мету, об’єкт та предмет, а також описані використані методи дослідження. Представлено результати проведених досліджень щодо виділення та ідентифікації κ-казеїну. У розділі «Техніко-економічне обґрунтування» обрано місце розташування маслоцеху, обґрунтовано вибір асортименту, описані канали реалізації готової продукції. Проєктно-технологічна частина об’єднує в собі проведені відповідні технологічні розрахунки обраного асортименту продуктів, опис технологічного процесу виробництва, розрахунок технологічного обладнання та необхідних для забезпечення виробництва площ, зокрема виробничих та допоміжних. Питання охорони праці, а також безпеки у надзвичайних ситуаціях висвітлено у четвертому розділі. Відмічено важливість забезпечення комфортних умов у виробничих приміщеннях, зазначено порядок дій у випадку виникнення різних надзвичайних ситуацій.uk_UA
dc.description.abstractThe qualification work involves the design of a workshop for the production of butter with the processing of secondary raw materials, the justification of a method for obtaining κ-casein from skim milk, and the production of a highly purified preparation of this fraction. The work includes a calculation and explanatory note, as well as drawings of the graphic part. The first section of the work, "Research Section," provides an analytical review of the literature, states the goal, object, and subject of the study, and describes the used research methods. It presents the results of studies on the isolation and identification of κ-casein. In the section "Technical and Economic Feasibility," selected location of the butter workshop, justified choice of the product range, and described channels for marketing of finished products. The "Design and Technological Section" includes relevant technological calculations for the selected product range, a description of the production process, calculations for technological equipment, and the areas required to support production, including both production and auxiliary spaces. The fourth section addresses occupational safety and emergency preparedness. It highlights the importance of ensuring comfortable conditions in production facilities and specifies the procedures to follow in various emergency situations.uk_UA
dc.description.tableofcontentsВСТУП 6 Розділ 1. НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 8 1.1 Аналітичний огляд літературних джерел 8 1.2 Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 15 1.3 Результати дослідження 21 Розділ 2. ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ 29 2.1 Характеристика місця розташування 29 2.2 Характеристика сировинної зони 30 2.3 Обґрунтування асортименту молочних продуктів 31 2.4 Характеристика каналів реалізації готових продуктів 32 Розділ 3. ПРОЄКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 33 3.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 33 3.2 Вибір й обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 40 3.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту 58 Розділ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 73 4.1 Охорона праці 73 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 77 ВИСНОВКИ 83 ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 84 ДОДАТКИ 90uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subjectмасло вершковеuk_UA
dc.subjectвторинна молочна сировинаuk_UA
dc.subjectбілки молокаuk_UA
dc.subjectвиділення κ-казеїнуuk_UA
dc.subjectbutteruk_UA
dc.subjectsecondary dairy raw materialsuk_UA
dc.subjectmilk proteinsuk_UA
dc.subjectobtaining of κ-caseinuk_UA
dc.titleВиділення та ідентифікація молочних білків із проєктуванням цеху виробництва масла з організацією переробки вторинної сировиниuk_UA
dc.title.alternativeObtaining and identification of milk proteins with the design of a butter production workshop and the organization of secondary raw material processinguk_UA
dc.typeMaster Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Сторож С. І., 2024uk_UA
dc.coverage.placenameТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subject.udc637.147.2uk_UA
dc.relation.references1. Власенко І. Г., Семко Т. В., Іваніщева О. А. Технологія кисломолочного напою з вторинної молочної сировини. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету ім. Д. Моторного. 2023. Вип. 12, том 2. С. 215–228.uk_UA
dc.relation.references2. Войналович О.В., Марчишина Є.І. Охорона праці в галузі (харчові технології). Підручник. К: ЦУЛ, 2018. 582 с.uk_UA
dc.relation.references3. Голінько В.І. Основи охорони праці. Підручник. М-во освіти і науки України; Нац. гірн. ун-т. 2-ге вид. Д: НГУ, 2014. 217 с.uk_UA
dc.relation.references4. Грек О. В., Скорченко Т. А. Технологія комбінованих продуктів на молочній основі: Підруч. К.: НУХТ, 2012. 362 с.uk_UA
dc.relation.references5. Грек О.В., Красуля О.О. Молокопереробка. Інновації: підруч. К.: НУХТ, 2017. 390 с.uk_UA
dc.relation.references6. Грек О. В., Онопрійчук О. О. Наукові основи безвідходних технологій відновлюваної сировини: Підруч. К.: НУХТ, 2020. 323 с.uk_UA
dc.relation.references7. ДСТУ 3662:2018 «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови». [Чинний від 2019-10-01] Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2018. – 11. с.uk_UA
dc.relation.references8. ДСТУ 4343:2004 «Йогурти. Загальні технічні умови». [Чинний від 2004-10- 01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2004. – 11. с.uk_UA
dc.relation.references9. ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови». [Чинний від 2005-04-28]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2005. – 12. с.uk_UA
dc.relation.references10. Єресько Г. О., Шинкарик М. М., Ворощук В. Я. Технологічне обладнання молочних виробництв. Київ : Фірма «ІНКОС», Центр навчальної літератури, 2007. 344 с.uk_UA
dc.relation.references11. Нельсон Д. Л., Кокс М. М. Основи біохімії за Ленінджером: Навч. посібник / Переклад з англ. Наук. ред. перекладу С. Комісаренко. Львів : БаК, 2015. 1280 с.uk_UA
dc.relation.references12. Методичні рекомендації до виконання кваліфікаційної роботи для здобуття освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 181 «Харчові технології» усіх85 форм здобуття освіти / Крупа О.П., Кухтин М.Д. – Тернопіль: ТНТУ, 2024. – 73 с.uk_UA
dc.relation.references13. Практикум з технології молока та молочних продуктів : навчальний посібник / О.В. Грек, Н.М. Ющенко, Т.Г. Осьмак та ін. К.: НУХТ, 2015. 431 с.uk_UA
dc.relation.references14. Сімахіна Г. О., Науменко Н. В. Технологія оздоровчих харчових продуктів: підручник. Київ : НУХТ, 2015. 402 с.uk_UA
dc.relation.references15. Савченко О.А., Грек О.В., Красуля О.О. Сучасні технології молочних продуктів: Підручник. К.; ЦП «Компринт», 2018. 218 с.uk_UA
dc.relation.references16. Скарбовійчук О. М., Кочубей-Литвиненко О. В., Чернюшок О. А., Федоров В. Г. Хімічний склад і фізичні характеристики молочних продуктів: довідник. Київ. НУХТ. 2012. С. 311.uk_UA
dc.relation.references17. Столяр О. Б. Біологічна хімія : навч. посібн. Тернопіль : Посібники і підручники, 2014. 368 с.uk_UA
dc.relation.references18. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / В.С.Стручок. – Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. – 156 с.uk_UA
dc.relation.references19. Технологічні розрахунки у молочній промисловості / Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. та ін.: Навч. посіб. К.: НУХТ, 2013. 343 с.uk_UA
dc.relation.references20. Технологія молочних продуктів: Підруч. / Г. Є. Поліщук, О. В. Грек, Т. А. Скорченко та ін.. – К.: НУХТ, 2013. – 502 с.uk_UA
dc.relation.references21. Техноекологія та цивільна безпека. Частина «Цивільна безпека». Навчальний посібник / В.С. Стручок, – Тернопіль: ТНТУ ім. І.Пулюя, 2022. – 150 с.uk_UA
dc.relation.references22. Цісарик О. Й., Білик, О. Я., Мусій Л. Я., Сливка І. М. Хімія і фізика молока: навч. посіб. [для студ. вищ. навч. закл.]. Львів, 2019. 200 с.uk_UA
dc.relation.references23. Чагаровський О. П., Ткаченко Н. А., Лисогор Т. А. Хімія молочної сировини: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Одеса : «Сімекс-прінт», 2013. – 268 с.uk_UA
dc.relation.references24. Юкало В. Г. Біологічна активність протеїнів і пептидів молока : монографія / Юкало В. Г. – Тернопіль : Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. – 372с.uk_UA
dc.relation.references25. Юкало В.Г. Гель-фільтрація білків казеїнового комплексу. Медична хімія. 2001. Т.3, № 2. С. 35–38.uk_UA
dc.relation.references26. Юкало В. Г. Електрофорез загального казеїну в анодній системі поліакриламідного гелю. Ветеринарна біотехнологія. 2007. №11. С. 246–251.uk_UA
dc.relation.references27. Юкало В. Г. Лабораторний практикум з хімії і фізики молока і молочних продуктів. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2018. 176 с.uk_UA
dc.relation.references28. Alexander L.J., Stewart A.F., Mackinlay A.G. Isolation and characterization of the bovine -casein gene. Eur. J. Biochem. 1988. Vol. 178, № 2. P. 395–401.uk_UA
dc.relation.references29. Coolbear, K. P., Elgar, D. F., Coolbear, T., & Ayers, J. S. (1996). Comparative study of methods for the isolation and purification of bovine κ-casein and its hydrolysis by chymosin. Journal of Dairy Research. 1996. Vol. 63, № 1. Р. 61–71.uk_UA
dc.relation.references30. Goulding D. A., Fox P. F., O’Mahony J. A. Milk protein: An overview. Milk protein. From expression to food / Eds. M. Boland, H. Singh. 3rh edn. London, United Kingdom : Academic Press, 2020. P. 21–98.uk_UA
dc.relation.references31. Creamer L.K., Plowman J.E., Liddell К. Micelle stability: -casein structure and function. J. Dairy Sci. 1998. Vol. 81, № 11. P. 3004–3012.uk_UA
dc.relation.references32. Crowley S. V., O’Mahony J. A., Fox P. F. The proteins of milk. Achieving Sustainable Production of Milk. Volume 1: Milk composition, genetics and breeding / Ed. N. Van Belzen. Philadelphia, USA : Burleigh Dodds Science Publishing Limited, 2017. 360 р.uk_UA
dc.relation.references33. Kumosinski T.F., Brown E.M., Farrell H.M. Three-dimensional molecular modelling of bovine caseins: - casein. J. Dairy Sci. 1991. Vol. 74, № 9. P. 2879– 2887.uk_UA
dc.relation.references34. Kumosinski T.F., Brown E.M., Farrell H.M. Three-dimensional molecular modelling of bovine caseins: a refined, energy-minimized –casein structure // J. Dairy Sci. – 1993. – Vol. 76, № 9. – P. 2507-2520.uk_UA
dc.relation.references35. Ecroyd H., Thorn D. C., Liu Y., Carver J. A. The dissociated form of κ-casein is the precursor to its amyloid fibril formation. Biochemical Journal. 2010. Vol. 429, Iss. 2. P. 251–260.uk_UA
dc.relation.references36. Farrell H.M, Kumosinski T.F., Cooke P.H. Particle sizes of purified  - casein: Metal effect and correspondence with predicted three – dimensional structures. J. Prot. Chem. 1996. Vol. 15, № 3. P. 435–445.uk_UA
dc.relation.references37. Farrell H. M., Wickham E. D., Groves M. L. Environmental influences on purified κ-casein: disulfide interactions. Journal of Dairy Science. 1998. Vol. 81, №.11. Р. 2974–2984.uk_UA
dc.relation.references38. Farrell H. M., Cooke H. Y., Wickham E. D., Piotrowski E. G., Hoagland P. D. Environmental influences on bovine kappa-casein: Reduction and conversion to fibrillar (amyloid) structures. Journal of Protein Chemistry. 2003. Vol. 22, №. 3. P. 259–273.uk_UA
dc.relation.references39. Farrell H. M., Jimenez-Flores R., Bleck G. T., Brown E. M., Butler J. E., Creamer L. K., Hicks C. L., Hollar C. M., Ng-Kwai-Hang K. F., Swaisgood H. E. Nomenclature of the proteins of cows’ milk sixth revision. Journal of Dairy Science. 2004. Vol. 87, № 6. P. 1641–1674.uk_UA
dc.relation.references40. Fox P. F., Uniacke-Lowe T., McSweeney P. L. H., O’Mahony J. A. Dairy Chemistry and Biochemistry (Second Editon). New York : Springer, 2015. 585 p.uk_UA
dc.relation.references41. Holland J. W., Deeth H. C., Alewood P. F. Proteomic analysis of κ-casein microheterogeneity. Proteomics. 2004. Vol. 4, Iss. 3. P. 743–752.uk_UA
dc.relation.references42. Huppertz T. Chemistry of the caseins. Advanced Dairy Chemistry: Volume 1A: Proteins: Basic Aspects / Eds. P. L. H. McSweeney, P. F. Fox. 4th edn. New York : Springer Science+Business Media, 2013. P. 130–160.uk_UA
dc.relation.references43. Huppertz T., Fox P. F., Kelly A. L. The caseins: structure, stability, and functionality. Proteins in Food Processing / Ed. R. Y. Yada. 2nd ed. Cambridge, United Kingdom : Woodhead Publishing, 2018. P. 49–92.uk_UA
dc.relation.references44. McSweeney P. L. H., Fox P. F. (eds). Advanced Dairy Chemistry: Volume 1A: Proteins: Basic Aspects, 4th edn. New York : Springer Science+Business Media, 2013. 548 р.uk_UA
dc.relation.references45. McSweeney P. L. H., O’Mahony J. A. (eds.) Advanced Dairy Chemistry – Volume 1B: Proteins: Applied Aspects, 4th edn. New York: Springer, 2016. P. 498.uk_UA
dc.relation.references46. Moughan P. J. Milk protein: A rich source of bioactives for developing functional foods. Milk protein. From expression to food / Eds. M. Boland, H. Singh. 3rh edn. London, United Kingdom : Academic Press, 2020. P.633–649.uk_UA
dc.relation.references47. Nongonierma A. B., O’Keeffe M. B., FitzGerald R. J. Milk Protein Hydrolysates and Bioactive Peptides. Advanced Dairy Chemistry – Volume 1B: Proteins: Applied Aspects / Eds. P. L. H. McSweeney, J. A. O’Mahony. 4th edn. New York : Springer, 2016. P. 417–482.uk_UA
dc.relation.references48. O’Mahony J. A., Fox P. F. Milk Proteins: Introduction and Historical Aspects. Advanced Dairy Chemistry: Volume 1A: Proteins: Basic Aspects / Eds. P. L. H. McSweeney, P. F. Fox. 4th edn. New York : Springer Science+Business Media, 2013. P. 43–85.uk_UA
dc.relation.references49. Probiotic dairy products. 2nd ed., (eds. Adnan Y. Tamime, Linda V. Thomas) / Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd; 2017. – 432 p.uk_UA
dc.relation.references50. Saito T., Itoh T. Variations and distributions of O-glycosidically linked sugar chains in bovine κ-casein. Journal of Dairy Science. 1992. Vol. 75. Iss. 7. P. 1768–1774.uk_UA
dc.relation.references51. Schiffer S., Scheidler E., Kiefer T., Kulozik U. Effect of Temperature, Added Calcium and pH on the Equilibrium of Caseins between Micellar State and Milk Serum. Foods. 2021. Vol. 10, № 4. 822.uk_UA
dc.relation.references52. Sharma N., Sharma R., Rajpud Y. S., Mann B., Singh R., Gandhi K. Separation methods for milk proteins on polyacrylamide gel electrophoresis: Critical analysis and options for better resolution. International Dairy Journal. 2021. Vol. 114. 104920.uk_UA
dc.relation.references53. Thorn D. C., Meehan S., Sunde M., Rekas A., Gras S. L. MacPhee C. E., Dobson C. M., Wilson M. R., Carver J. A. Amyloid fibril formation by bovine milk κ-casein and its inhibition by the molecular chaperones αS- and β-casein. Biochemistry. 2005. Vol. 44, № 51. P. 17027–17036.uk_UA
dc.relation.references54. Walstra P., Jenness R. Dairy Chemistry and Physics. New York : John Wiley & Sons, 1984. 467 p.uk_UA
dc.relation.references55. Walstra, P.; Wouters, J.T.M.; Geurts, T.J. Dairy Science and Technology, 2nd ed.; Taylor & Francis: Boca Raton, FL, USA, 2006. – 808 p.uk_UA
dc.relation.references56. Yukalo V. G., Storozh L. A., Datsyshyn K. Ye., Krupa O. M. Electrophoretic systems for the preparative fractionation of proteins recursors of bioactive peptides from cow milk. Food science and technology. 2018. Vol. 12, № 2. Р. 26–32.uk_UA
dc.relation.references57. Yukalo V., Datsyshyn K., Storozh L. Electrophoretic system for expressanalysis of whey protein fractions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2019. 2/11 (98). Р. 37–44.uk_UA
dc.contributor.affiliationТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001uk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Appears in Collections:181 — харчові технології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
КР_Storozh Serhii.pdf4,81 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

Admin Tools