Por favor use este identificador para citas ou ligazóns a este item:
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47188
ชื่อเรื่อง: | Оцінка мікробіологічних та фізико- хімічних показників твердого сичужного сиру, збагаченого біофідобактеріями, з проектуванням сирцеху |
ชื่อเรื่องอื่นๆ: | Evaluation of microbiological and physicochemical parameters of hard rennet cheese enriched with bifidobacteria, with the design of a cheese production workshop |
ผู้แต่ง: | Мисліцька, Інна Ростиславівна Myslicka, Inna Rostyslavivna |
Affiliation: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001 |
Bibliographic description (Ukraine): | Мисліцька І.Р. Оцінка мікробіологічних та фізико- хімічних показників твердого сичужного сиру, збагаченого біофідобактеріями, з проектуванням сирцеху : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра спец. 181 - харчові технології / наук. кер. О. І. Вічко. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 87 с. |
วันที่เผยแพร่: | ธัน-2024 |
Date of entry: | 4-มกร-2025 |
สำนักพิมพ์: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Country (code): | UA |
Place of the edition/event: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Supervisor: | Вічко, Олена Іванівна Vichko, Olena Ivanivna |
UDC: | 664 |
คำสำคัญ: | твердий сичужний сир біфідобактерії пробіотичні мікроорганізми сиропридатність молока технологія сиру Ементаль сир з біфідобактеріями мікробіологічні, фізико-хімічні й сенсорні показники сиру з біфідобактеріями hard rennet cheese bifidus bacteria probiotic microorganisms milk cheese suitability Emmental cheese technology cheese with bifidus bacteria microbiological, physicochemical and sensory parameters of cheese with bifidus bacteria |
บทคัดย่อ: | Розроблено рецептуру твердого сиру з вмістом біфідобактерій у заквасці, встановлено, що у зразках сиру з біфідобактеріями після чотирьох місячного періоду дозрівання кількість молочнокислих мікроорганізмів становила, в середньому 1,5×109 КУО/г сиру, а в контролі 4×109 КУО/г. При цьому вміст біфідобактерій був, в середньому на один порядок менший, ніж молочнокислих бактерій – 108 КУО/г. Для підвищення біологічної цінності твердого сиру Ементаль, рекомендується до складу традиційних заквасок додавати біфідобактерії у співвідношені 1 : 10 або 1 : 15. За такої кількості отримуємо твердий сир з вмістом біфідобактерій в кількості, що робить його пробіотичним молочним продуктом. A recipe for hard cheese containing bifidobacteria in the starter was developed, and it was found that in samples of cheese with bifidobacteria after a four-month maturation period, the number of lactic acid microorganisms was on average 1.5×109 CFU/g of cheese, and in the control 4×109 CFU/g. At the same time, the content of bifidobacteria was on average one order of magnitude less than lactic acid bacteria - 108 CFU/g. To increase the biological value of Emmental hard cheese, it is recommended to add bifidobacteria to traditional starter cultures in a ratio of 1:10 or 1:15. With this amount, we get a hard cheese with the content of bifidobacteria in an amount that makes it a probiotic dairy product. |
Content: | Реферат 5 Вступ 6 1 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 10 1.1. Аналітичний огляд літературних джерел 10 1.1.1 Молочнокислі мікроорганізми з пробіотичними властивостями для ферментації молочної сировини 10 1.1.2 Вибір мікроорганізмів з пробіотичними властивостями 10 1.1.3. Застосування пробіотичних мікроорганізмів на різні органи й системи для профілактики й лікування захворювань 12 1.1.4. Вплив вживання пробіотичних продуктів на функціональний стан вісі кишечник ‒ мозок 19 Підсумки з огляду 23 1.2. Матеріали і методи досліджень 25 1.2.1. Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 25 1.2.2. Методи досліджень 27 1.3. Результати досліджень та їх обговорення 28 1.3.1 Використання біфідобактерій у твердих сичужних сирах для посилення його пробіотичної дії 28 1.3.2 Дослідження сировини для виробництва сичужних сирів з пробіотичними властивостями 30 1.3.3 Розробка дослідних зразків сиру твердого із штамами біфідобактерій 36 1.3.4 Дослідження твердого сиру Ементаль на заквасках із біфідобактеріями 39 2 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ 45 2.1. Характеристика місця розташування 45 2.2. Характеристика сировинної зони 472.3. Обґрунтування асортименту молочної продукції 47 2.4. Характеристика каналів реалізації продукції 48 3 ПРОЄКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 49 3.1. Технологічні розрахунки виробництва запроектованого асортименту 49 3.1.1. Розрахунок витрат сировини і допоміжних матеріалів 50 3.2. Технохімічний контроль та управління якістю та безпечністю на підприємстві 58 3.3. Розрахунок і підбір технологічного обладнання 61 3.4. Розрахунок площ виробничих і допоміжних приміщень 64 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 76 4.1 Охорона праці 66 4.1.1. Класифікація шкідливих речовин за ступенем впливу на організм людини 66 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 69 4.2.1 Захист підприємств харчової промисловості від пожеж 69 ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ ВИРОБНИЦТВУ 73 Список літератури 75 Додатки 84 |
URI: | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47188 |
Copyright owner: | © Мисліцька І.Р., 2024 |
References (Ukraine): | 1. Kukhtyn, M., Vichko, O., Horyuk, Y., Shved, O., & Novikov, V. (2018). Some probiotic characteristics of a fermented milk product based on microbiota of “Tibetan kefir grains” cultivated in Ukrainian household. Journal of food science and technology, 55, 252-257. 2. Horiuk, Y. V., Kukhtyn, M. D., Vergeles, K. M., Kovalenko, V. L., Verkholiuk, M. M., Peleno, R. A., & Horiuk, V. V. (2018). Characteristics of enterococci isolated from raw milk and hand-made cottage cheese in Ukraine. Research journal of pharmaceutical biological and chemical sciences, 9(2), 1128-1133. 3. Лялик, А. Т., Покотило, О. С., Кухтин, М. Д., & Добровольська, С. Я. (2020). Зміна органолептичних показників сиркової пасти з лляною олією за різних умов зберігання. Вісник Херсонського національного технічного університету, (1-1 (72)), 109-116. 4. Kukhtyn, M., Salata, V., Horiuk, Y., Kovalenko, V., Ulko, L., Prosyanуi, S., ... & Kornienko, L. (2021). The influence of the denitrifying strain of Staphylococcus carnosus no. 5304 on the content of nitrates in the technology of yogurt production. Slovak Journal of Food Sciences, 15. 5. Kukhtyn, M., Horiuk, Y., Yaroshenko, T., Laiter-Moskaliuk, S., Levytska, V., & Reshetnyk, A. (2018). Effect of lactic acid microorganisms on the content of nitrates in tomato in the process of pickling. Східно-європейський журнал передових технологій, (1 (11)), 69-75. 6. Horyuk, Y. V., Kukhtyn, M. D., Perkiy, Y. B., Horyuk, V. V., & Semenyuk, V. I. (2016). Identification o f Enterococcus isolated from raw milk and cottag e cheese “home” production and study of their sensitivity to antibiotics. Scientific Messenge r LNUVMBT named after SZ Gzhytskyj, 18(3), 70. 7. Lialyk, A. T., Pokotylo, A. S., & Kukhtyn, M. D. (2019). Microbiological parameters of cheese paste with the content of flaxseed oil at different storagetemperatures. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 21(91), 124-129. 8. Кухтин, М. Д. (2008). Динаміка мікробіологічного та біохімічного процесу в молоці сирому при зберіганні за різних температур. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького, 10(3-3 (38)), 229-237. 9. Kukhtyn, M., Berhilevych, O., Kravcheniuk, K., Shynkaruk, O., Horiuk, Y., & Semaniuk, N. (2017). Formation of biofilms on dairy equipment and the influence of disinfectants on them. Східно європейський журнал передових технологій, (5 (11)), 26-33. 10. Shi, L. H., Balakrishnan, K., Thiagarajah, K., Ismail, N. I. M., & Yin, O. S. (2016). Beneficial properties of probiotics. Tropical life sciences research, 27(2), 73. 11. Leuschner, R. G., Robinson, T. P., Hugas, M., Cocconcelli, P. S., Richard-Forget, F., Klein, G., ... & von Wright, A. (2010). Qualified presumption of safety (QPS): a generic risk assessment approach for biological agents notified to the European Food Safety Authority (EFSA). Trends in Food Science & Technology, 21(9), 425-435. 12. Kukhtyn, M., Berhilevych, O., Kravcheniuk, K., Shynkaruk, O., Horiuk, Y., & Semaniuk, N. (2017). Formation of biofilms on dairy equipment and the influence of disinfectants on them. Східно європейський журнал передових технологій, (5 (11)), 26-33. 13. Lin, D. C. (2003). Probiotics as functional foods. Nutrition in Clinical Practice, 18(6), 497-506. 14. Кухтин, М. Д. (2011). Теоретичне обґрунтування ветеринарносанітарних нормативів і розроблення системи контролю виробництва молока коров’ячого незбираного охолодженого (Doctoral dissertation, ступеня докт. вет. наук: спец. 16.00. 06 “Гігієна тварин та ветеринарна санітарія”/МД Кухтин.–Львів, 2011.–40,[1] с). 15. Kukhtyn, M., Vichko, O., Kravets, O., Karpyk, H., Shved, O., & Novikov, V. (2018). Biochemical and microbiological changes during fermentation and storage of a fermented milk product prepared with Tibetan Kefir Starter. Archivos Latinoamericanos de Nutrición (ALAN), 68(4), 336-343. 16. Kailasapathy, K., & Chin, J. (2000). Survival and therapeutic potential of probiotic organisms with reference to Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium spp. Immunology and cell biology, 78(1), 80-88. 17. Mortazavian, A. M., Mohammadi, R., & Sohrabvandi, S. (2012). Delivery of probiotic microorganisms into gastrointestinal tract by food products. New advances in the basic and clinical gastroenterology, 10, 47946. 18. Ouwehand, A. C., & Salminen, S. (2003). In vitro adhesion assays for probiotics and their in vivo relevance: a review. Microbial ecology in health and disease, 15(4), 175-184. 19. Forssten, S. D., Lahtinen, S. J., & Ouwehand, A. C. (2011). The intestinal microbiota and probiotics. Probiotic Bacteria and Enteric Infections: Cytoprotection by Probiotic Bacteria, 41-63. 20. Khor, B., Gardet, A., & Xavier, R. J. (2011). Genetics and pathogenesis of inflammatory bowel disease. Nature, 474(7351), 307-317. 21. Peran, L., Camuesco, D., Comalada, M., Nieto, A., Concha, A., DiazRopero, M. P., ... & Galvez, J. (2005). Preventative effects of a probiotic, Lactobacillus salivarius ssp. salivarius, in the TNBS model of rat colitis. World journal of gastroenterology: WJG, 11(33), 5185. 22. Foligne, B., Nutten, S., Grangette, C., Dennin, V., Goudercourt, D., Poiret, S., ... & Pot, B. (2007). Correlation between in vitro and in vivo immunomodulatory properties of lactic acid bacteria. World journal of gastroenterology: WJG, 13(2), 236. 23. Duary, R. K., Bhausaheb, M. A., Batish, V. K., & Grover, S. (2012). Anti-inflammatory and immunomodulatory efficacy of indigenous probiotic Lactobacillus plantarum Lp91 in colitis mouse model. Molecular biology reports, 39, 4765-4775. 24. Chen, L. J., Tsai, H. T., Chen, W. J., Hsieh, C. Y., Wang, P. C., Chen, C. S., ... & Yang, C. C. (2012). In vitro antagonistic growth effects of Lactobacillus fermentum and Lactobacillus salivarius and their fermentative broth on periodontal pathogens. Brazilian Journal of Microbiology, 43, 1376-1384. 25. Ganguli, K., Meng, D., Rautava, S., Lu, L., Walker, W. A., & Nanthakumar, N. (2013). Probiotics prevent necrotizing enterocolitis by modulating enterocyte genes that regulate innate immune-mediated inflammation. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology, 304(2), G132-G141. 26. Zocco, M. A., Dal Verme, L. Z., Cremonini, F., Piscaglia, A. C., Nista, E. C., Candelli, M., ... & Gasbarrini, A. (2006). Efficacy of Lactobacillus GG in maintaining remission of ulcerative colitis. Alimentary pharmacology & therapeutics, 23(11), 1567-1574. 27. Lye, H. S., Rahmat-Ali, G. R., & Liong, M. T. (2010). Mechanisms of cholesterol removal by lactobacilli under conditions that mimic the human gastrointestinal tract. International Dairy Journal, 20(3), 169-175. 28. Zhang, M., Hang, X., Fan, X., Li, D., & Yang, H. (2008). Characterization and selection of Lactobacillus strains for their effect on bile tolerance, taurocholate deconjugation and cholesterol removal. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 24, 7-14. 29. Lambert, J. M., Bongers, R. S., de Vos, W. M., & Kleerebezem, M. (2008). Functional analysis of four bile salt hydrolase and penicillin acylase family members in Lactobacillus plantarum WCFS1. 30. Weise, C., Zhu, Y., Ernst, D., Kühl, A. A., & Worm, M. (2011). Oral administration of Escherichia coli Nissle 1917 prevents allergen‐induced dermatitis in mice. Experimental dermatology, 20(10), 805-809 31. Guéniche, A., Bastien, P., Ovigne, J. M., Kermici, M., Courchay, G., Chevalier, V., ... & Castiel‐Higounenc, I. (2010). Bifidobacterium longum lysate, a new ingredient for reactive skin. Experimental dermatology, 19(8), e1-e8. 32. Lew, L. C., & Liong, M. T. (2013). Bioactives from probiotics for dermal health: functions and benefits. Journal of applied microbiology, 114(5), 1241-1253. 33. Iordache, F., Iordache, C., Chifiriuc, M. C., Bleotu, C., Pavel, M., Smarandache, D., ... & Lixandru, M. (2008). Antimicrobial and immunomodulatory activity of some probiotic fractions with potential clinical application. Archiva Zootechnica, 11(3), 41-51. 34. Cildir, S. K., Germec, D., Sandalli, N., Ozdemir, F. I., Arun, T., Twetman, S., & Caglar, E. (2009). Reduction of salivary mutans streptococci in orthodontic patients during daily consumption of yoghurt containing probiotic bacteria. The European Journal of Orthodontics, 31(4), 407-411. 35. Shimauchi, H., Mayanagi, G., Nakaya, S., Minamibuchi, M., Ito, Y., Yamaki, K., & Hirata, H. (2008). Improvement of periodontal condition by probiotics with Lactobacillus salivarius WB21: a randomized, double‐blind, placebo‐controlled study. Journal of clinical periodontology, 35(10), 897-905. 36. Masdea, L., Kulik, E. M., Hauser-Gerspach, I., Ramseier, A. M., Filippi, A., & Waltimo, T. (2012). Antimicrobial activity of Streptococcus salivarius K12 on bacteria involved in oral malodour. Archives of oral biology, 57(8), 1041-1047. 37. Kukhtyn, M. D., Kovalenko, V. L., Pokotylo, O. S., Horyuk, Y. V., Horyuk, V. V., & Pokotylo, O. O. (2017). Staphylococcal contamination of raw milk and handmade dairy products, which are realized at the markets of Ukraine. Journal for Veterinary Medicine, Biotechnology and Biosafety, (3, Iss. 1), 12-16. 38. Selwitz, R. H., Ismail, A. I., & Pitts, N. B. (2007). Dental caries. The Lancet, 369(9555), 51-59. 39. Jensen, M. E., & Wefel, J. S. (1990). Effects of processed cheese on human plaque pH and demineralization and remineralization. American Journal of Dentistry, 3(5), 217-223. 40. Ahola, A. J., Yli-Knuuttila, H., Suomalainen, T., Poussa, T., Ahlström, A., Meurman, J. H., & Korpela, R. (2002). Short-term consumption of probioticcontaining cheese and its effect on dental caries risk factors. Archives of oral biology, 47(11), 799-804. 41. Näse, L., Hatakka, K., Savilahti, E., Saxelin, M., Pönkä, A., Poussa, T., ... & Meurman, J. H. (2001). Effect of long–term consumption of a probiotic bacterium, Lactobacillus rhamnosus GG, in milk on dental caries and caries risk in children. Caries research, 35(6), 412-420. 42. Haukioja, A., Loimaranta, V., & Tenovuo, J. (2008). Probiotic bacteria affect the composition of salivary pellicle and streptococcal adhesion in vitro. Oral microbiology and immunology, 23(4), 336-343. 43. Nikawa, H., Makihira, S., Fukushima, H., Nishimura, H., Ozaki, Y., Ishida, K., ... & Aimi, R. (2004). Lactobacillus reuteri in bovine milk fermented decreases the oral carriage of mutans streptococci. International journal of food microbiology, 95(2), 219-223. 44. Hojo, K., Mizoguchi, C., Taketomo, N., Ohshima, T., Gomi, K., Arai, T., & Maeda, N. (2007). Distribution of salivary Lactobacillus and Bifidobacterium species in periodontal health and disease. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 71(1), 152-157. 45. Krasse, P., Carlsson, B., Dahl, C., Paulsson, A., Nilsson, Å., & Sinkiewicz, G. (2006). Decreased gum bleeding and reduced gingivitis by the probiotic Lactobacillus reuteri. Swedish dental journal, 30(2), 55-60. 46. Riccia, D. D., Bizzini, F., Perilli, M. G., Polimeni, A., Trinchieri, V., Amicosante, G., & Cifone, M. G. (2007). Anti‐inflammatory effects of Lactobacillus brevis (CD2) on periodontal disease. Oral diseases, 13(4), 376-385. 47. Kõll‐Klais, P., Mändar, R., Leibur, E., Marcotte, H., Hammarström, L., & Mikelsaar, M. (2005). Oral lactobacilli in chronic periodontitis and periodontal health: species composition and antimicrobial activity. Oral microbiology and immunology, 20(6), 354-361. 48. Kang, M. S., Kim, B. G., Chung, J., Lee, H. C., & Oh, J. S. (2006). Inhibitory effect of Weissella cibaria isolates on the production of volatile sulphur compounds. Journal of clinical periodontology, 33(3), 226-232. 49. Vyas, U., & Ranganathan, N. (2012). Probiotics, prebiotics, and synbiotics: gut and beyond. Gastroenterology research and practice, 2012(1), 872716. 50. Касянчук, В., Бергілевич, О., Крижанівський, Я., & Кухтин, М. (2006). Організація ветеринарно-санітарного контролю виробництва молока коров’ячого на фермі відповідно до вимог СОТ. Ветеринарна медицина України, 7, 38-40. 51. Grenham, S., Clarke, G., Cryan, J. F., & Dinan, T. G. (2011). Brain–gut– microbe communication in health and disease. Frontiers in physiology, 2, 16175. 52. Neufeld, K. M., Kang, N., Bienenstock, J., & Foster, J. A. (2011). Reduced anxiety‐like behavior and central neurochemical change in germ‐free mice. Neurogastroenterology & Motility, 23(3), 255-e119. 53. Lakhan, S. E., & Kirchgessner, A. (2010). Gut inflammation in chronic fatigue syndrome. Nutrition & metabolism, 7, 1-10. 54. Kukhtyn, M. D., Kovalenko, V. L., Horyuk, Y. V., Horyuk, V. V., & Stravskyy, Y. S. (2016). Bacterial biofilms formation of Cattle mastitis pathogens. Journal for veterinary medicine, biotechnology and biosafety, (2, Iss. 4), 30-32. 55. Messaoudi, M., Lalonde, R., Violle, N., Javelot, H., Desor, D., Nejdi, A., ... & Cazaubiel, J. M. (2011). Assessment of psychotropic-like properties of a probiotic formulation (Lactobacillus helveticus R0052 and Bifidobacterium longum R0175) in rats and human subjects. British Journal of Nutrition, 105(5), 755-764. 56. Desbonnet, L., Garrett, L., Clarke, G., Kiely, B., Cryan, J. F., & Dinan, T. G. (2010). Effects of the probiotic Bifidobacterium infantis in the maternal separation model of depression. Neuroscience, 170(4), 1179-1188. 57. Bravo, J. A., Forsythe, P., Chew, M. V., Escaravage, E., Savignac, H. M., Dinan, T. G., ... & Cryan, J. F. (2011). Ingestion of Lactobacillus strain regulates emotional behavior and central GABA receptor expression in a mousevia the vagus nerve. Proceedings of the National Academy of Sciences, 108(38), 16050-16055. 58. Кухтин, М. Д. (2007). Критерії ефективності одержання якісного та безпечного молока. Тваринництво України, 7, 7-8. 59. Rao, A. V., Bested, A. C., Beaulne, T. M., Katzman, M. A., Iorio, C., Berardi, J. M., & Logan, A. C. (2009). A randomized, double-blind, placebocontrolled pilot study of a probiotic in emotional symptoms of chronic fatigue syndrome. Gut pathogens, 1, 1-6. 60. Benton, D., Williams, C., & Brown, A. (2007). Impact of consuming a milk drink containing a probiotic on mood and cognition. European journal of clinical nutrition, 61(3), 355-361. 61. Tillisch, K., Labus, J., Kilpatrick, L., Jiang, Z., Stains, J., Ebrat, B., ... & Mayer, E. A. (2013). Consumption of fermented milk product with probiotic modulates brain activity. Gastroenterology, 144(7), 1394-1401. 62. Horiuk, Y. V., Kukhtyn, M. D., Perkiy, Y. B., & Horiuk, V. V. (2018). Distribution of main pathogens of mastitis in cows on dairy farms in the western region of Ukraine. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 20(83), 115-119. 63. Dantas, A. B., Jesus, V. F., Silva, R., Almada, C. N., Esmerino, E. A., Cappato, L. P., ... & Cruz, A. G. (2016). Manufacture of probiotic Minas Frescal cheese with Lactobacillus casei Zhang. Journal of Dairy Science, 99(1), 18-30. 64. Молокопой, Л. О., & Дідух, Н. А. (2010). Обґрунтування параметрів визрівання при виробництві твердих сичужних сирів функціонального призначення. Харчова наука і технологія, (2), 22-26. 65. Бергілевич, О.М., Касянчук, В.В., Власенко, І.Г., Кухтін, М.Д. (2010). Мікробіологія молока і молочних продуктів. Суми: Університетська книга. 2010. – 205 с 66. Кухтин М.Д. Лабораторний практикум з мікробіології молока і молочних продуктів: навчальний посібник / Кухтин М.Д., Кравченюк Х.Ю. –Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2023. – 157 с. 67. Escobar, M. C., Van Tassell, M. L., Martínez-Bustos, F., Singh, M., Castaño-Tostado, E., Amaya-Llano, S. L., & Miller, M. J. (2012). Characterization of a Panela cheese with added probiotics and fava bean starch. Journal of Dairy Science, 95(6), 2779-2787. 68. Cruz, A. G., Cadena, R. S., Walter, E. H., Mortazavian, A. M., Granato, D., Faria, J. A., & Bolini, H. M. (2010). Sensory analysis: relevance for prebiotic, probiotic, and synbiotic product development. Comprehensive reviews in food science and food safety, 9(4), 358-373. 69. Кухтин, М. Д., Перкій, Ю. Б., Семанюк, В. І., & Мурська, С. Д. (2012). Сучасні погляди на санітарну обробку технологічного устаткування у харчовій промисловості. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького, 14(3-3 (53)), 302-307. 70. ДСТУ 6003 : 2008 Сири тверді. Загальні технічні умови. 71. Кравців Р.Й., Цісарик О.Й., Параняк Р.П., Дроник Г.В., Островський Я.Ю. Біохімія молока. Практикум – Львів: ТеРус, 2000. 150 с. 72. Жидецький В.Ц. Основи охорони праці / В.Ц. Жидецький, В.С. Джигирей, О.В. Мельников. – Львів: Афіша, 2000. – 350 с. 73. Основи охорони праці / Під ред. К.Н. Ткачука, Н.О. Халімовського. – К.: Основа, 2006. – 448 с 74. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / В.С.Стручок. – Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. – 156 с. |
Content type: | Master Thesis |
ปรากฏในกลุ่มข้อมูล: | 181 — харчові технології |
แฟ้มในรายการข้อมูลนี้:
แฟ้ม | รายละเอียด | ขนาด | รูปแบบ | |
---|---|---|---|---|
Магістер МИСЛІЦЬКА.pdf | 1,67 MB | Adobe PDF | ดู/เปิด |
รายการทั้งหมดในระบบคิดีได้รับการคุ้มครองลิขสิทธิ์ มีการสงวนสิทธิ์เว้นแต่ที่ระบุไว้เป็นอื่น
Ferramentas administrativas