Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47188
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.advisorВічко, Олена Іванівна-
dc.contributor.advisorVichko, Olena Ivanivna-
dc.contributor.authorМисліцька, Інна Ростиславівна-
dc.contributor.authorMyslicka, Inna Rostyslavivna-
dc.date.accessioned2025-01-04T16:19:28Z-
dc.date.available2025-01-04T16:19:28Z-
dc.date.issued2024-12-
dc.identifier.citationМисліцька І.Р. Оцінка мікробіологічних та фізико- хімічних показників твердого сичужного сиру, збагаченого біофідобактеріями, з проектуванням сирцеху : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра спец. 181 - харчові технології / наук. кер. О. І. Вічко. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 87 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47188-
dc.description.abstractРозроблено рецептуру твердого сиру з вмістом біфідобактерій у заквасці, встановлено, що у зразках сиру з біфідобактеріями після чотирьох місячного періоду дозрівання кількість молочнокислих мікроорганізмів становила, в середньому 1,5×109 КУО/г сиру, а в контролі 4×109 КУО/г. При цьому вміст біфідобактерій був, в середньому на один порядок менший, ніж молочнокислих бактерій – 108 КУО/г. Для підвищення біологічної цінності твердого сиру Ементаль, рекомендується до складу традиційних заквасок додавати біфідобактерії у співвідношені 1 : 10 або 1 : 15. За такої кількості отримуємо твердий сир з вмістом біфідобактерій в кількості, що робить його пробіотичним молочним продуктом.uk_UA
dc.description.abstractA recipe for hard cheese containing bifidobacteria in the starter was developed, and it was found that in samples of cheese with bifidobacteria after a four-month maturation period, the number of lactic acid microorganisms was on average 1.5×109 CFU/g of cheese, and in the control 4×109 CFU/g. At the same time, the content of bifidobacteria was on average one order of magnitude less than lactic acid bacteria - 108 CFU/g. To increase the biological value of Emmental hard cheese, it is recommended to add bifidobacteria to traditional starter cultures in a ratio of 1:10 or 1:15. With this amount, we get a hard cheese with the content of bifidobacteria in an amount that makes it a probiotic dairy product.uk_UA
dc.description.tableofcontentsРеферат 5 Вступ 6 1 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 10 1.1. Аналітичний огляд літературних джерел 10 1.1.1 Молочнокислі мікроорганізми з пробіотичними властивостями для ферментації молочної сировини 10 1.1.2 Вибір мікроорганізмів з пробіотичними властивостями 10 1.1.3. Застосування пробіотичних мікроорганізмів на різні органи й системи для профілактики й лікування захворювань 12 1.1.4. Вплив вживання пробіотичних продуктів на функціональний стан вісі кишечник ‒ мозок 19 Підсумки з огляду 23 1.2. Матеріали і методи досліджень 25 1.2.1. Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 25 1.2.2. Методи досліджень 27 1.3. Результати досліджень та їх обговорення 28 1.3.1 Використання біфідобактерій у твердих сичужних сирах для посилення його пробіотичної дії 28 1.3.2 Дослідження сировини для виробництва сичужних сирів з пробіотичними властивостями 30 1.3.3 Розробка дослідних зразків сиру твердого із штамами біфідобактерій 36 1.3.4 Дослідження твердого сиру Ементаль на заквасках із біфідобактеріями 39 2 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ 45 2.1. Характеристика місця розташування 45 2.2. Характеристика сировинної зони 472.3. Обґрунтування асортименту молочної продукції 47 2.4. Характеристика каналів реалізації продукції 48 3 ПРОЄКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 49 3.1. Технологічні розрахунки виробництва запроектованого асортименту 49 3.1.1. Розрахунок витрат сировини і допоміжних матеріалів 50 3.2. Технохімічний контроль та управління якістю та безпечністю на підприємстві 58 3.3. Розрахунок і підбір технологічного обладнання 61 3.4. Розрахунок площ виробничих і допоміжних приміщень 64 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 76 4.1 Охорона праці 66 4.1.1. Класифікація шкідливих речовин за ступенем впливу на організм людини 66 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 69 4.2.1 Захист підприємств харчової промисловості від пожеж 69 ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ ВИРОБНИЦТВУ 73 Список літератури 75 Додатки 84uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subjectтвердий сичужний сирuk_UA
dc.subjectбіфідобактеріїuk_UA
dc.subjectпробіотичні мікроорганізмиuk_UA
dc.subjectсиропридатність молокаuk_UA
dc.subjectтехнологія сиру Ементальuk_UA
dc.subjectсир з біфідобактеріямиuk_UA
dc.subjectмікробіологічні, фізико-хімічні й сенсорні показники сиру з біфідобактеріямиuk_UA
dc.subjecthard rennet cheeseuk_UA
dc.subjectbifidus bacteriauk_UA
dc.subjectprobiotic microorganismsuk_UA
dc.subjectmilk cheese suitabilityuk_UA
dc.subjectEmmental cheese technologyuk_UA
dc.subjectcheese with bifidus bacteriauk_UA
dc.subjectmicrobiological, physicochemical and sensory parameters of cheese with bifidus bacteriauk_UA
dc.titleОцінка мікробіологічних та фізико- хімічних показників твердого сичужного сиру, збагаченого біофідобактеріями, з проектуванням сирцехуuk_UA
dc.title.alternativeEvaluation of microbiological and physicochemical parameters of hard rennet cheese enriched with bifidobacteria, with the design of a cheese production workshopuk_UA
dc.typeMaster Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Мисліцька І.Р., 2024uk_UA
dc.coverage.placenameТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subject.udc664uk_UA
dc.relation.references1. Kukhtyn, M., Vichko, O., Horyuk, Y., Shved, O., & Novikov, V. (2018). Some probiotic characteristics of a fermented milk product based on microbiota of “Tibetan kefir grains” cultivated in Ukrainian household. Journal of food science and technology, 55, 252-257.uk_UA
dc.relation.references2. Horiuk, Y. V., Kukhtyn, M. D., Vergeles, K. M., Kovalenko, V. L., Verkholiuk, M. M., Peleno, R. A., & Horiuk, V. V. (2018). Characteristics of enterococci isolated from raw milk and hand-made cottage cheese in Ukraine. Research journal of pharmaceutical biological and chemical sciences, 9(2), 1128-1133.uk_UA
dc.relation.references3. Лялик, А. Т., Покотило, О. С., Кухтин, М. Д., & Добровольська, С. Я. (2020). Зміна органолептичних показників сиркової пасти з лляною олією за різних умов зберігання. Вісник Херсонського національного технічного університету, (1-1 (72)), 109-116.uk_UA
dc.relation.references4. Kukhtyn, M., Salata, V., Horiuk, Y., Kovalenko, V., Ulko, L., Prosyanуi, S., ... & Kornienko, L. (2021). The influence of the denitrifying strain of Staphylococcus carnosus no. 5304 on the content of nitrates in the technology of yogurt production. Slovak Journal of Food Sciences, 15.uk_UA
dc.relation.references5. Kukhtyn, M., Horiuk, Y., Yaroshenko, T., Laiter-Moskaliuk, S., Levytska, V., & Reshetnyk, A. (2018). Effect of lactic acid microorganisms on the content of nitrates in tomato in the process of pickling. Східно-європейський журнал передових технологій, (1 (11)), 69-75.uk_UA
dc.relation.references6. Horyuk, Y. V., Kukhtyn, M. D., Perkiy, Y. B., Horyuk, V. V., & Semenyuk, V. I. (2016). Identification o f Enterococcus isolated from raw milk and cottag e cheese “home” production and study of their sensitivity to antibiotics. Scientific Messenge r LNUVMBT named after SZ Gzhytskyj, 18(3), 70.uk_UA
dc.relation.references7. Lialyk, A. T., Pokotylo, A. S., & Kukhtyn, M. D. (2019). Microbiological parameters of cheese paste with the content of flaxseed oil at different storagetemperatures. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 21(91), 124-129.uk_UA
dc.relation.references8. Кухтин, М. Д. (2008). Динаміка мікробіологічного та біохімічного процесу в молоці сирому при зберіганні за різних температур. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького, 10(3-3 (38)), 229-237.uk_UA
dc.relation.references9. Kukhtyn, M., Berhilevych, O., Kravcheniuk, K., Shynkaruk, O., Horiuk, Y., & Semaniuk, N. (2017). Formation of biofilms on dairy equipment and the influence of disinfectants on them. Східно європейський журнал передових технологій, (5 (11)), 26-33.uk_UA
dc.relation.references10. Shi, L. H., Balakrishnan, K., Thiagarajah, K., Ismail, N. I. M., & Yin, O. S. (2016). Beneficial properties of probiotics. Tropical life sciences research, 27(2), 73.uk_UA
dc.relation.references11. Leuschner, R. G., Robinson, T. P., Hugas, M., Cocconcelli, P. S., Richard-Forget, F., Klein, G., ... & von Wright, A. (2010). Qualified presumption of safety (QPS): a generic risk assessment approach for biological agents notified to the European Food Safety Authority (EFSA). Trends in Food Science & Technology, 21(9), 425-435.uk_UA
dc.relation.references12. Kukhtyn, M., Berhilevych, O., Kravcheniuk, K., Shynkaruk, O., Horiuk, Y., & Semaniuk, N. (2017). Formation of biofilms on dairy equipment and the influence of disinfectants on them. Східно європейський журнал передових технологій, (5 (11)), 26-33.uk_UA
dc.relation.references13. Lin, D. C. (2003). Probiotics as functional foods. Nutrition in Clinical Practice, 18(6), 497-506.uk_UA
dc.relation.references14. Кухтин, М. Д. (2011). Теоретичне обґрунтування ветеринарносанітарних нормативів і розроблення системи контролю виробництва молока коров’ячого незбираного охолодженого (Doctoral dissertation, ступеня докт. вет. наук: спец. 16.00. 06 “Гігієна тварин та ветеринарна санітарія”/МД Кухтин.–Львів, 2011.–40,[1] с).uk_UA
dc.relation.references15. Kukhtyn, M., Vichko, O., Kravets, O., Karpyk, H., Shved, O., & Novikov, V. (2018). Biochemical and microbiological changes during fermentation and storage of a fermented milk product prepared with Tibetan Kefir Starter. Archivos Latinoamericanos de Nutrición (ALAN), 68(4), 336-343.uk_UA
dc.relation.references16. Kailasapathy, K., & Chin, J. (2000). Survival and therapeutic potential of probiotic organisms with reference to Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium spp. Immunology and cell biology, 78(1), 80-88.uk_UA
dc.relation.references17. Mortazavian, A. M., Mohammadi, R., & Sohrabvandi, S. (2012). Delivery of probiotic microorganisms into gastrointestinal tract by food products. New advances in the basic and clinical gastroenterology, 10, 47946.uk_UA
dc.relation.references18. Ouwehand, A. C., & Salminen, S. (2003). In vitro adhesion assays for probiotics and their in vivo relevance: a review. Microbial ecology in health and disease, 15(4), 175-184.uk_UA
dc.relation.references19. Forssten, S. D., Lahtinen, S. J., & Ouwehand, A. C. (2011). The intestinal microbiota and probiotics. Probiotic Bacteria and Enteric Infections: Cytoprotection by Probiotic Bacteria, 41-63.uk_UA
dc.relation.references20. Khor, B., Gardet, A., & Xavier, R. J. (2011). Genetics and pathogenesis of inflammatory bowel disease. Nature, 474(7351), 307-317.uk_UA
dc.relation.references21. Peran, L., Camuesco, D., Comalada, M., Nieto, A., Concha, A., DiazRopero, M. P., ... & Galvez, J. (2005). Preventative effects of a probiotic, Lactobacillus salivarius ssp. salivarius, in the TNBS model of rat colitis. World journal of gastroenterology: WJG, 11(33), 5185.uk_UA
dc.relation.references22. Foligne, B., Nutten, S., Grangette, C., Dennin, V., Goudercourt, D., Poiret, S., ... & Pot, B. (2007). Correlation between in vitro and in vivo immunomodulatory properties of lactic acid bacteria. World journal of gastroenterology: WJG, 13(2), 236.uk_UA
dc.relation.references23. Duary, R. K., Bhausaheb, M. A., Batish, V. K., & Grover, S. (2012). Anti-inflammatory and immunomodulatory efficacy of indigenous probiotic Lactobacillus plantarum Lp91 in colitis mouse model. Molecular biology reports, 39, 4765-4775.uk_UA
dc.relation.references24. Chen, L. J., Tsai, H. T., Chen, W. J., Hsieh, C. Y., Wang, P. C., Chen, C. S., ... & Yang, C. C. (2012). In vitro antagonistic growth effects of Lactobacillus fermentum and Lactobacillus salivarius and their fermentative broth on periodontal pathogens. Brazilian Journal of Microbiology, 43, 1376-1384.uk_UA
dc.relation.references25. Ganguli, K., Meng, D., Rautava, S., Lu, L., Walker, W. A., & Nanthakumar, N. (2013). Probiotics prevent necrotizing enterocolitis by modulating enterocyte genes that regulate innate immune-mediated inflammation. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology, 304(2), G132-G141.uk_UA
dc.relation.references26. Zocco, M. A., Dal Verme, L. Z., Cremonini, F., Piscaglia, A. C., Nista, E. C., Candelli, M., ... & Gasbarrini, A. (2006). Efficacy of Lactobacillus GG in maintaining remission of ulcerative colitis. Alimentary pharmacology & therapeutics, 23(11), 1567-1574.uk_UA
dc.relation.references27. Lye, H. S., Rahmat-Ali, G. R., & Liong, M. T. (2010). Mechanisms of cholesterol removal by lactobacilli under conditions that mimic the human gastrointestinal tract. International Dairy Journal, 20(3), 169-175.uk_UA
dc.relation.references28. Zhang, M., Hang, X., Fan, X., Li, D., & Yang, H. (2008). Characterization and selection of Lactobacillus strains for their effect on bile tolerance, taurocholate deconjugation and cholesterol removal. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 24, 7-14.uk_UA
dc.relation.references29. Lambert, J. M., Bongers, R. S., de Vos, W. M., & Kleerebezem, M. (2008). Functional analysis of four bile salt hydrolase and penicillin acylase family members in Lactobacillus plantarum WCFS1.uk_UA
dc.relation.references30. Weise, C., Zhu, Y., Ernst, D., Kühl, A. A., & Worm, M. (2011). Oral administration of Escherichia coli Nissle 1917 prevents allergen‐induced dermatitis in mice. Experimental dermatology, 20(10), 805-809uk_UA
dc.relation.references31. Guéniche, A., Bastien, P., Ovigne, J. M., Kermici, M., Courchay, G., Chevalier, V., ... & Castiel‐Higounenc, I. (2010). Bifidobacterium longum lysate, a new ingredient for reactive skin. Experimental dermatology, 19(8), e1-e8.uk_UA
dc.relation.references32. Lew, L. C., & Liong, M. T. (2013). Bioactives from probiotics for dermal health: functions and benefits. Journal of applied microbiology, 114(5), 1241-1253.uk_UA
dc.relation.references33. Iordache, F., Iordache, C., Chifiriuc, M. C., Bleotu, C., Pavel, M., Smarandache, D., ... & Lixandru, M. (2008). Antimicrobial and immunomodulatory activity of some probiotic fractions with potential clinical application. Archiva Zootechnica, 11(3), 41-51.uk_UA
dc.relation.references34. Cildir, S. K., Germec, D., Sandalli, N., Ozdemir, F. I., Arun, T., Twetman, S., & Caglar, E. (2009). Reduction of salivary mutans streptococci in orthodontic patients during daily consumption of yoghurt containing probiotic bacteria. The European Journal of Orthodontics, 31(4), 407-411.uk_UA
dc.relation.references35. Shimauchi, H., Mayanagi, G., Nakaya, S., Minamibuchi, M., Ito, Y., Yamaki, K., & Hirata, H. (2008). Improvement of periodontal condition by probiotics with Lactobacillus salivarius WB21: a randomized, double‐blind, placebo‐controlled study. Journal of clinical periodontology, 35(10), 897-905.uk_UA
dc.relation.references36. Masdea, L., Kulik, E. M., Hauser-Gerspach, I., Ramseier, A. M., Filippi, A., & Waltimo, T. (2012). Antimicrobial activity of Streptococcus salivarius K12 on bacteria involved in oral malodour. Archives of oral biology, 57(8), 1041-1047.uk_UA
dc.relation.references37. Kukhtyn, M. D., Kovalenko, V. L., Pokotylo, O. S., Horyuk, Y. V., Horyuk, V. V., & Pokotylo, O. O. (2017). Staphylococcal contamination of raw milk and handmade dairy products, which are realized at the markets of Ukraine. Journal for Veterinary Medicine, Biotechnology and Biosafety, (3, Iss. 1), 12-16.uk_UA
dc.relation.references38. Selwitz, R. H., Ismail, A. I., & Pitts, N. B. (2007). Dental caries. The Lancet, 369(9555), 51-59.uk_UA
dc.relation.references39. Jensen, M. E., & Wefel, J. S. (1990). Effects of processed cheese on human plaque pH and demineralization and remineralization. American Journal of Dentistry, 3(5), 217-223.uk_UA
dc.relation.references40. Ahola, A. J., Yli-Knuuttila, H., Suomalainen, T., Poussa, T., Ahlström, A., Meurman, J. H., & Korpela, R. (2002). Short-term consumption of probioticcontaining cheese and its effect on dental caries risk factors. Archives of oral biology, 47(11), 799-804.uk_UA
dc.relation.references41. Näse, L., Hatakka, K., Savilahti, E., Saxelin, M., Pönkä, A., Poussa, T., ... & Meurman, J. H. (2001). Effect of long–term consumption of a probiotic bacterium, Lactobacillus rhamnosus GG, in milk on dental caries and caries risk in children. Caries research, 35(6), 412-420.uk_UA
dc.relation.references42. Haukioja, A., Loimaranta, V., & Tenovuo, J. (2008). Probiotic bacteria affect the composition of salivary pellicle and streptococcal adhesion in vitro. Oral microbiology and immunology, 23(4), 336-343.uk_UA
dc.relation.references43. Nikawa, H., Makihira, S., Fukushima, H., Nishimura, H., Ozaki, Y., Ishida, K., ... & Aimi, R. (2004). Lactobacillus reuteri in bovine milk fermented decreases the oral carriage of mutans streptococci. International journal of food microbiology, 95(2), 219-223.uk_UA
dc.relation.references44. Hojo, K., Mizoguchi, C., Taketomo, N., Ohshima, T., Gomi, K., Arai, T., & Maeda, N. (2007). Distribution of salivary Lactobacillus and Bifidobacterium species in periodontal health and disease. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 71(1), 152-157.uk_UA
dc.relation.references45. Krasse, P., Carlsson, B., Dahl, C., Paulsson, A., Nilsson, Å., & Sinkiewicz, G. (2006). Decreased gum bleeding and reduced gingivitis by the probiotic Lactobacillus reuteri. Swedish dental journal, 30(2), 55-60.uk_UA
dc.relation.references46. Riccia, D. D., Bizzini, F., Perilli, M. G., Polimeni, A., Trinchieri, V., Amicosante, G., & Cifone, M. G. (2007). Anti‐inflammatory effects of Lactobacillus brevis (CD2) on periodontal disease. Oral diseases, 13(4), 376-385.uk_UA
dc.relation.references47. Kõll‐Klais, P., Mändar, R., Leibur, E., Marcotte, H., Hammarström, L., & Mikelsaar, M. (2005). Oral lactobacilli in chronic periodontitis and periodontal health: species composition and antimicrobial activity. Oral microbiology and immunology, 20(6), 354-361.uk_UA
dc.relation.references48. Kang, M. S., Kim, B. G., Chung, J., Lee, H. C., & Oh, J. S. (2006). Inhibitory effect of Weissella cibaria isolates on the production of volatile sulphur compounds. Journal of clinical periodontology, 33(3), 226-232.uk_UA
dc.relation.references49. Vyas, U., & Ranganathan, N. (2012). Probiotics, prebiotics, and synbiotics: gut and beyond. Gastroenterology research and practice, 2012(1), 872716.uk_UA
dc.relation.references50. Касянчук, В., Бергілевич, О., Крижанівський, Я., & Кухтин, М. (2006). Організація ветеринарно-санітарного контролю виробництва молока коров’ячого на фермі відповідно до вимог СОТ. Ветеринарна медицина України, 7, 38-40.uk_UA
dc.relation.references51. Grenham, S., Clarke, G., Cryan, J. F., & Dinan, T. G. (2011). Brain–gut– microbe communication in health and disease. Frontiers in physiology, 2, 16175.uk_UA
dc.relation.references52. Neufeld, K. M., Kang, N., Bienenstock, J., & Foster, J. A. (2011). Reduced anxiety‐like behavior and central neurochemical change in germ‐free mice. Neurogastroenterology & Motility, 23(3), 255-e119.uk_UA
dc.relation.references53. Lakhan, S. E., & Kirchgessner, A. (2010). Gut inflammation in chronic fatigue syndrome. Nutrition & metabolism, 7, 1-10.uk_UA
dc.relation.references54. Kukhtyn, M. D., Kovalenko, V. L., Horyuk, Y. V., Horyuk, V. V., & Stravskyy, Y. S. (2016). Bacterial biofilms formation of Cattle mastitis pathogens. Journal for veterinary medicine, biotechnology and biosafety, (2, Iss. 4), 30-32.uk_UA
dc.relation.references55. Messaoudi, M., Lalonde, R., Violle, N., Javelot, H., Desor, D., Nejdi, A., ... & Cazaubiel, J. M. (2011). Assessment of psychotropic-like properties of a probiotic formulation (Lactobacillus helveticus R0052 and Bifidobacterium longum R0175) in rats and human subjects. British Journal of Nutrition, 105(5), 755-764.uk_UA
dc.relation.references56. Desbonnet, L., Garrett, L., Clarke, G., Kiely, B., Cryan, J. F., & Dinan, T. G. (2010). Effects of the probiotic Bifidobacterium infantis in the maternal separation model of depression. Neuroscience, 170(4), 1179-1188.uk_UA
dc.relation.references57. Bravo, J. A., Forsythe, P., Chew, M. V., Escaravage, E., Savignac, H. M., Dinan, T. G., ... & Cryan, J. F. (2011). Ingestion of Lactobacillus strain regulates emotional behavior and central GABA receptor expression in a mousevia the vagus nerve. Proceedings of the National Academy of Sciences, 108(38), 16050-16055.uk_UA
dc.relation.references58. Кухтин, М. Д. (2007). Критерії ефективності одержання якісного та безпечного молока. Тваринництво України, 7, 7-8.uk_UA
dc.relation.references59. Rao, A. V., Bested, A. C., Beaulne, T. M., Katzman, M. A., Iorio, C., Berardi, J. M., & Logan, A. C. (2009). A randomized, double-blind, placebocontrolled pilot study of a probiotic in emotional symptoms of chronic fatigue syndrome. Gut pathogens, 1, 1-6.uk_UA
dc.relation.references60. Benton, D., Williams, C., & Brown, A. (2007). Impact of consuming a milk drink containing a probiotic on mood and cognition. European journal of clinical nutrition, 61(3), 355-361.uk_UA
dc.relation.references61. Tillisch, K., Labus, J., Kilpatrick, L., Jiang, Z., Stains, J., Ebrat, B., ... & Mayer, E. A. (2013). Consumption of fermented milk product with probiotic modulates brain activity. Gastroenterology, 144(7), 1394-1401.uk_UA
dc.relation.references62. Horiuk, Y. V., Kukhtyn, M. D., Perkiy, Y. B., & Horiuk, V. V. (2018). Distribution of main pathogens of mastitis in cows on dairy farms in the western region of Ukraine. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 20(83), 115-119.uk_UA
dc.relation.references63. Dantas, A. B., Jesus, V. F., Silva, R., Almada, C. N., Esmerino, E. A., Cappato, L. P., ... & Cruz, A. G. (2016). Manufacture of probiotic Minas Frescal cheese with Lactobacillus casei Zhang. Journal of Dairy Science, 99(1), 18-30.uk_UA
dc.relation.references64. Молокопой, Л. О., & Дідух, Н. А. (2010). Обґрунтування параметрів визрівання при виробництві твердих сичужних сирів функціонального призначення. Харчова наука і технологія, (2), 22-26.uk_UA
dc.relation.references65. Бергілевич, О.М., Касянчук, В.В., Власенко, І.Г., Кухтін, М.Д. (2010). Мікробіологія молока і молочних продуктів. Суми: Університетська книга. 2010. – 205 сuk_UA
dc.relation.references66. Кухтин М.Д. Лабораторний практикум з мікробіології молока і молочних продуктів: навчальний посібник / Кухтин М.Д., Кравченюк Х.Ю. –Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2023. – 157 с.uk_UA
dc.relation.references67. Escobar, M. C., Van Tassell, M. L., Martínez-Bustos, F., Singh, M., Castaño-Tostado, E., Amaya-Llano, S. L., & Miller, M. J. (2012). Characterization of a Panela cheese with added probiotics and fava bean starch. Journal of Dairy Science, 95(6), 2779-2787.uk_UA
dc.relation.references68. Cruz, A. G., Cadena, R. S., Walter, E. H., Mortazavian, A. M., Granato, D., Faria, J. A., & Bolini, H. M. (2010). Sensory analysis: relevance for prebiotic, probiotic, and synbiotic product development. Comprehensive reviews in food science and food safety, 9(4), 358-373.uk_UA
dc.relation.references69. Кухтин, М. Д., Перкій, Ю. Б., Семанюк, В. І., & Мурська, С. Д. (2012). Сучасні погляди на санітарну обробку технологічного устаткування у харчовій промисловості. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького, 14(3-3 (53)), 302-307.uk_UA
dc.relation.references70. ДСТУ 6003 : 2008 Сири тверді. Загальні технічні умови.uk_UA
dc.relation.references71. Кравців Р.Й., Цісарик О.Й., Параняк Р.П., Дроник Г.В., Островський Я.Ю. Біохімія молока. Практикум – Львів: ТеРус, 2000. 150 с.uk_UA
dc.relation.references72. Жидецький В.Ц. Основи охорони праці / В.Ц. Жидецький, В.С. Джигирей, О.В. Мельников. – Львів: Афіша, 2000. – 350 с.uk_UA
dc.relation.references73. Основи охорони праці / Під ред. К.Н. Ткачука, Н.О. Халімовського. – К.: Основа, 2006. – 448 сuk_UA
dc.relation.references74. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / В.С.Стручок. – Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. – 156 с.uk_UA
dc.contributor.affiliationТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001uk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Koleksiyonlarda Görünür:181 — харчові технології

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Магістер МИСЛІЦЬКА.pdf1,67 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.

Yönetim Araçları