Mesedez, erabili identifikatzaile hau item hau aipatzeko edo estekatzeko: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47053
Назва: Дослідження факторів впливу на вміст молекулярного водню у католітних розчинах з впровадженням у технологію виробництва води питної
Інші назви: Investigation of factors influencing the molecular hydrogen content in catholytic solutions with implementation in the technology of drinking water production
Автори: Коляденко, Андрій Миколайович
Kolyadenko, Andriy
Приналежність: ТНТУ імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Коляденко А. М. Дослідження факторів впливу на вміст молекулярного водню у католітних розчинах з впровадженням у технологію виробництва води питної : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 - харчові технології / наук. кер. М. Д. Кухтин. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 71 с.
Дата публікації: гру-2024
Дата внесення: 3-січ-2025
Видавництво: ТНТУ імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: ТНТУ імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Кухтин, Микола Дмитрович
Kukhtyn, Mykola
УДК: 664
Теми: Вода
окисно-відновний потенціал
водневий показник
молекулярний водень
Water
redox potential
hydrogen index
molecular hydrogen
Короткий огляд (реферат): За результатами дослідження встановлено, що окисно-відновний показник бутильованої води “Моршинська” становив +21 мВ; води негазованої бутильованої “Трускавецька” становив +18 мВ; води бутильованої “Cristaline” становив +20 мВ; джерельної столової води становив +12 мВ; бюветної столової води становив +15 мВ; води із під крану становив +82 мВ. З’ясовано, що найбільш інтенсивна зміна окисно-відновного потенціалу та насичення молекулярним воднем у всіх досліджуваних зразках відбувається впродовж перших 15 хвилин знаходження у термосі-генераторі “Living Water”. Найзначнішу різницю між початковим та кінцевим значення ОВП (112 мВ) та вмісту молекулярного водню (0,267 ppm) зафіксовано у мінеральній негазованій воді “Cristaline”
According to the results of the study, it was found that the redox index of bottled water “Morshynska” was +21 mV; non-carbonated bottled water “Truskavetska” was +18 mV; bottled water “Cristaline” was +20 mV; spring table water was +12 mV; pumped table water was +15 mV; tap water was +82 mV. It was found that the most intense change in redox potential and molecular hydrogen saturation in all the studied samples occurs during the first 15 minutes of exposure to the Living Water thermos generator. The most significant difference between the initial and final values of ORP (112 mV) and molecular hydrogen content (0.267 ppm) was recorded in the mineral non-carbonated water “Cristaline”.
Зміст: Анотація 6 Вступ 7 1 Огляд літератури 12 1.1 Окисно-відновний потенціал і його значення 12 1.2 Католітні розчини. Характеристика. Способи утворення католітів 14 1.3. Вплив католітних розчинів на організм 16 1.4 Молекулярний водень як антиоксидант для організму 19 1.5 Способи насичення розчинів молекулярним воднем і його утримання в них 22 1.6 Висновки та результати огляду науково-літературних джерел 26 2 Матеріали і методи досліджень 28 3 Результати досліджень та їх обговорення 30 3.1 Дослідження показника pH мінеральних негазованих та столових джерельних вод 30 3.2 Дослідження окисно-відновного (редокс) потенціала мінеральних негазованих та столових джерельних вод 36 3.3 Дослідження показника молекулярного водню мінеральних негазованих та столових джерельних вод 43 Висновки і пропозиції виробництву 50 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 51 4.1 Класифікація шкідливих речовин за ступенем впливу на організм людини 51 4.2 Захист підприємств харчової промисловості від пожеж 53 Список використаних джерел 58 Додатки 66
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47053
Власник авторського права: © Коляденко А. М., 2024
Перелік літератури: 1. Myers, N.Donna. Evaluating Water Quality to Prevent Future Disasters: A Review. Separation Science and Technology. 2019, 11, P. 219-283.
2. A., Wang, J., Peng, L., Wang, G., Tan, Lei., Wang. Molecular Complex Inspired Design of an Efficient Cooper(II)-Containing Robust Porous Polymers for Electrochemical Water Oxidation: A Review. Molecular Catalysis. 2024, 570, P. 114-193.
3. M., Okazaki, Y., Yamazaki, D., Lu, S., Nozawa, O., Ishitani, K., Maeda. Discover of the Threshold Potential that Triggers Photochemical Water Oxidation with Ru(II) Photosensizers and Catalysts: A Review. Chem Catalysis. 2024, 10, P. 101-167.
4. E. Popek. Practical Approach to Sampling: A review. Sampling and Analysis of Environmental Chemical Pollutants (Second Edition). 2018, 4, P. 145-225.
5. Hong Y., Chen S., Zhang J. M. Hydrogen as a selective antioxidant: a review of clinical and experimental studies. The Journal of International Medical Research. 2010. vol. 38 (6). Р. 1893–1903.
6. Ohsawa I., Ishikawa M., Takahashi K., Watanabe M., Nishimaki K., Yamagata K., Katsura K., Katayama Y., Asoh S., Ohta S. Hydrogen acts as a therapeutic antioxidant, selectively reducing cytotoxic oxygen radicals // Nature Medicine. – 2007. – 13. – Р. 688–694
7. Боєчко Ф. Ф., Боєчко Л. О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993, С. 58-66.
8. Біологічний словник / За ред. К. М. Ситника і В. О. Топачевського. — К., 1986, С. 101-106.
9. Губський Ю.І. Біологічна хімія.: підручник для мед.ф-тів ВМЗ IV р.а / Ю.І. Губський .К.: 2016. – 544 с.
10. Вернадський В. І. Вчення про біосферу // Національна бібліотека України імені Володимира Івановича Вернадського. 1926. — С. 50.
11. Вернадський В. І. Жива речовина в хімії моря // Національна бібліотека України імені Володимира Івановича Вернадського. 1923. — С. 37.
12. Покотило О. С., Головач П. І., Покотило С. О. Дослідження закономірностей утворення електронодонорної води на основі змін рН і ОВП вод в термосах іонізаторах-генераторах «Living water». Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія Біологія. 2019. Vol 78. N4. С. 24-29
13. Покотило О., Захарчук І., Вихованець Б. Стан і перспективи використання молекулярного водню для спортсменів // Спортивний вісник Придніпров’я Науково-практичний журнал. – 2020. – №1. – С. 443-450.
14. Плавуцький Т.Р., Покотило О. С. Воднева вода як оздоровчий і харчовий продукт // Матеріали VII Міжнародної науково-технічної конференції “Стан і перспективи харчової науки та промисловості”, 28 – 29 вересня 2023 року. 2023. – С. 10.
15. Покотило О. С. Системи підготовки католітних вод – революційний підхід для здорового довголіття // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції “Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва: проблеми теорії та практики”, 29 – 30 вересня 2022 року. 2022. – С. 66 – 67.
16. Покотило О. С., Покотило О.О., Корда М. М. Ефекти біологічної дії молекулярного водню // “Медична та клінічна хімія”. 2023. – С. 102 – 121
17. Покотило О. С. ОВП води при перетворенні її у католіт (водневу воду) у термосах-генераторах “Living Water” // “Матеріали Ужгородського національного університету ”. 2020. – С. 154.
18. Покотило О. С., Боднарчук Г. Р. Противікові і терапевтичні ефекти молекулярного водню // Редакційна колегія. 2024. – С. 191.
19. Боднарчук Г. Р., Покотило О. С. Вплив збагаченої воднем води на стан пародонту, рівень окисного стресу та мікрофлору порожнини рота // Збірник матеріалів Ⅱ Міжнародної науково-технічної конференції “Якість 60 води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти “, 24 травня 2023 року. 2023. – С. 76 – 77.
20. Покотило О. С. П’ять фундаментальних постулатів пиття води. 2023. – С. 162.
21. Покотило О. С. Воднева вода в профілактиці лікування раку // Монографія. 2023. – С. 266.
22. Покотило О. С. Системи підготовки католітних вод — революційний підхід для здорового довголіття // Збірник тез доповідей Міжнародної науково-практичної конференції присвяченої 90-річчю від дня народження професора Рибака Тимофія Івановича та 60-річчю кафедри технічної механіки та сільськогосподарських машин “Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва: проблеми теорії та практики “, 29 вересня 2022 року. 2022. – С. 66 – 67.
23. Боднарчук Г., Шкоропад Н., Покотило О. Католітна воднева вода як джерело електронів для здорового довголіття // Збірник тез доповідей Ⅵ Міжнародної науково-технічної конференції “Стан і перспективи харчової науки та промисловості “, 22 вересня 2022 року. 2022. – С. 19 – 20.
24. Покотило О. С. Воднева вода – ефективний і перспективний засіб оздоровлення // доповідей Ⅰ Міжнародної науково-технічної конференції “Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти “, 20 травня 2021 року. 2021 – С. 57 – 58.
25. Паламар А.А., Колихалін О. А., Покотило О. С. Фізико-хімічні параметри вод при зберіганні // Збірник тез доповідей ІX Міжнародної науково-технічної конференції молодих учених та студентів “ Актуальні задачі сучасних технологій “, 25 листопада 2020 року. 2020. – С. 153 – 154.
26. Покотило О. С. Конструктори молекул або рецепт “створення всього” [Електронний ресурс] /”Фестиваль науки”, 2011. – С. 16.N. Kopchak, T. Lisovska, O. Pokotylo, O. Vichko. Biochemistry (Structural biochemistry). 2021. – 236 с.
27. LeBaron T. W., Larson A. J., Ohta S. et al. Acute supplementation with molecular hydrogen benefits submaximal exercise indices. Randomized, Double Blinded, Placebo-Controlled Crossover Pilot Study. Journal of Lifestyle Medicine. 2019. vol. 9 (1). Р. 36–43.
28. Xia, C. Effect of Hydrogen-Rich Water on Oxidative Stress, Liver Function, and Viral Load in Patients with Chronic Hepatitis B C. Xia, W. Liu, D. Zeng, L. Zhu, X. Sun, X. Sun // Clinical and Translational Science. – 2013. – Vol. 6, № 5. – P. 372–375.
29. . Yoritaka, A. Pilot study of H 2 therapy in Parkinson’s disease: A randomized double-blind placebo-controlled trial / A. Yoritaka, M. Takanashi, M. Hirayama, T. Nakahara, S. Ohta, N. Hattori // Movement Disorders. – 2013. – Vol. 28, № 6. – P. 836–839.
30. Song, G. Hydrogen Activates ATP-Binding Cassette Transporter A1- Dependent Efflux Ex Vivo and Improves High-Density Lipoprotein Function in Patients With Hypercholesterolemia: A Double-Blinded, Randomized, and Placebo-Controlled Trial / G. Song, Q. Lin, H. Zhao, M. Liu, F. Ye, Y. Sun, Y. Yu, . Guo, P. Jiao, Y. Wu, G. Ding, Q. Xiao, S. Qin // The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. – 2015. – Vol. 100, № 7. – P. 2724–2733.
31. Aider M. Electro-activated aqueous solutions: theory and application in the food industry and biotechnology / M. Aider, E. Gnatko, M. Benali, G. Plutakhin, A. Kastyuchik // Innovative Food Science & Emerging Technologies. – 2012. – Vol. 15. – P. 38–49.
32. Allan, J.A. Virtual water: a strategic resource. Global solutions to regional deficits. Groundwater, 36(4). 1998. – P. 545-546
33. Pisoschi, A.M. Methods for Total Antioxidant Activity Determination: A Review / A.M. Pisoschi, G.P. Negulescu // Biochemistry & Analytical Biochemistry. – 2011. – Vol. 1, N 1. – P. 1-10.
34. Rahman S.M.E., Khan I., Oh D.H. Electrolyzed water as a novel sanitizer in the food industry: current trends and future perspectives. Compr. Rev. Food. Sci. F 15. 2016. – P. 471–490.
35. Gnatko E. N. Emergence of the science and technology of electroactivated aqueous solutions: applications for environmental and food safety / 73 E. N. Gnatko, V. I. Kravets, E. V. Leschenko, A. Omelchenko. – NATO Science for Peace and Security Series C: Environmental Security, 2011. – P. 101–116.
36. Barthélemy F., Renault D. and Wallende, W. Water for a Sustainable Human Nutrition: Inputs and Resources Analysis for Arid Areas. UC Davis Internal Report. 1993. – 70 p.
37. . Ichihara, M. Beneficial biological effects and the underlying mechanisms of molecular hydrogen – comprehensive review of 321 original articles / M. Ichihara, S. Sobue, M. Ito, M. Ito, M. Hirayama, K. Ohno // Medical Gas Research. – Vol. 5, № 1. – 2015. – P. 12.
38. Halliwell B. Free radicals, antioxidants, and human disease: curiosity, cause, or consequence? / B. Halliwell // The Lancet. – Vol. 344, N 8924. – 1994. – P. 721-724.
39. Matsiyevska O. Study of water quality in the distribution network of the centralized water supply system in the city of Lviv / O. Matsiyevska // Eastern European Journal of Enterprise Technologies. –№ 6/6 (78). – 2015. – P. 62–70
40. Matsiyevska O. О. The Research of Influence of Water of Different Hardness on Human Blood / O. О. Matsiyevska // Scientific Bulletin of Ukrainian National Forestry University. – Vol. 25.10. – 2015. – P. 173– 178.
41. Repo E. Aminopolycarboxylic acid functionalized adsorbents for heavy metals / E. Repo, J. K. Warchoł, A. Bhatnagar, A. Mudhoo, M. Sillanpää // Water Research. – 2013. – Vol. 47, N 14. – P. 4812-4833.
42. Peresichnyi M. The electroactivated water in human nutrition / M. Peresichnyi, D. Fеdorova // Commodities and Markets. - № 1. - 2013. – P. 70-86.
43. Пересічний М.І. Технологічні аспекти використання активованої води з мікрокластерною структурою у виробництві харчової продукції оздоровчого призначення // М. І. Пересічний, Д. В. Федорова // Прогресивні 63 техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. – Вип.2. - 2012. – С. 21-27.
44. Левицька С. П. Сучасний вплив антропогенного навантаження на якісний стан поверхневих вод України / С. П. Левицька // Мат. ІІ Міжн. Водного форуму „Аква Україна – 2004”, 21– 23 вересня 2004. – Київ. – 2004. – С. 56-57.
45. Бювети Києва. Якість артезіанської води за ред. Гончарука В. В. – К.: Геопринт, 2003. – 110 с.
46. Кобзарь В. В. Якість води. Історія і сьогодення нормування / В. В. Кобзарь, І. М. Лавренчук // Вода і водоочисні технології. – 2004. – № 4(12). – С. 63-66.
47. Перепелиця О. П. Екохімія та ендоекологія елементів / О. П. Перепелиця. – К.: НУХТ, Екохім, 2004. – 736 с.
48. Кузьменко О. Г. Стандарт питної води / О. Г. Кузьменко, М. В. Курик // Еніологія. —№ 1 (21). 2006. – С. 71—74.
49. Державні санітарні правила і норми „Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості води централізованого господарсько-питного водопостачання” (ДСанПІН 2.2.4.4–036–96). – МОЗ України. Наказ від 23.12.1996 р. № 383.
50. Державні санітарні норми та правила „Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною (ДСанПІН 2.2.4–171–10). МОЗ України. Наказ від 12.05.2010 р. № 400.
51. Василечко В. О. Природні сорбенти в очищенні стічних вод легкої промисловості / В. О. Василечко, Я. П. Скоробогатий, Г. В. Грищук, В. А. Венгржановський // Зб. тез. доп. Регіон. наук.-практ. конф. “Сучасні технології в легкій промисловості і сервісі”, Хмельницький, 22–23 вересня 2010. – Хмельницький. – 2010. – С. 84- 85.
52. Герасимова В. Г. Сучасні проблеми гігієнічної регламентації застосування полімерних матеріалів у водопостачанні / В. Г. Герасимова // Мат. Міжн. водного форуму “Аква Україна–2003”, Київ, 4–6 листопада 2003. – Київ, 2003. – С. 220-221.
53. Стеблюк МЛ. Цивільна оборона: Підручник. - 3-тє вид., перероб. і доп. - К.: Знання, 2004. - 490 с.
54. Саприкін Ю.П.. Мінеральні води в Україні – корисні копалини і напої // Проблеми мінеральних вод (Збірник наукових праць), 2005 р. – 458с
55. Гончарук В., Архипчук В.,Терлецька Г., Корчак Г. Комплексна оцінка якості фасованих вод // Вісн. НАН України. —№ 3. — 2005. – С. 47- 58.
56. Гринзовський А. М. Історичний нарис гігієнічного нормування якості питної води / А. М. Гринзовський, М.М. Коршун // Довкілля та здоров’я. – 2001. – № 1(16). – С. 31-35.
57. Гуленко С. В. Гігієнічна оцінка канцерогенного ризику здоров’ю через споживання хлорованої питної води / С. В. Гуленко, В. О. Прокопов // Довкілля та здоров’я. – 2013. – № 2(65). – С. 50-54.
58. Шульц М. А., Пісаревський А. М., Полозова І. П. Окисний потенціал. Теорія і практика // Біохімічний довідник. 1984. — С. 248.
59. Українець А. І., Большак Ю. В., Маринін А. І., Святненко Р. С. Окисно-відновний баланс питної води – показник її якості та фізіологічної повноцінності // Харчова промисловість. –№ 24. – 2018. – С. 6–14.
60. Нацик В.Г.. Прогнозування показників оцінки якості мінеральних вод типу "Нафтуся" // Проблеми мінеральних вод (Збірник наукових праць), 2005 р. – 458с
61. Шестопалов В.М., Моісеєва Н.П., Дружина М.О. та ін. Мінеральні води типу "Нафтуся", особливості хімічного складу та їх використання // Хімія і технологія води. - 2001. - Т. 23, № 6. - С. 639- 649.
62. Шестопалов В.М., Негода Г.М., Набока М.В., Овчиннікова Н.Б.. Проблемі класифікації мінеральних вод України і перспективи виявлення їх різноманітності // Проблеми мінеральних вод (Збірник наукових праць), 2005. – 458 с.
63. Ясевич А. П. Полярні сполуки мінеральних вод типу "Нафтуся" / Ясевич А. П., Моісеєва Н. П., Шестопалов В. М. // Геологический журн. - №1-2. – 1996. – С. 118-122.
64. Сапронов Ю. Г. Безпека життєдіяльності – М. Видавничий центр «Академія», 2006. – 118 с.
65. Безпека життєдіяльності. Є.П. Желібо, К.: Каравела, 2005. – 344 с.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Магістер КОЛЯДЕНКО.pdf1,42 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Administratzailearen tresnak