Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47053
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.advisorКухтин, Микола Дмитрович-
dc.contributor.advisorKukhtyn, Mykola-
dc.contributor.authorКоляденко, Андрій Миколайович-
dc.contributor.authorKolyadenko, Andriy-
dc.date.accessioned2025-01-03T12:39:59Z-
dc.date.available2025-01-03T12:39:59Z-
dc.date.issued2024-12-
dc.identifier.citationКоляденко А. М. Дослідження факторів впливу на вміст молекулярного водню у католітних розчинах з впровадженням у технологію виробництва води питної : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 - харчові технології / наук. кер. М. Д. Кухтин. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 71 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47053-
dc.description.abstractЗа результатами дослідження встановлено, що окисно-відновний показник бутильованої води “Моршинська” становив +21 мВ; води негазованої бутильованої “Трускавецька” становив +18 мВ; води бутильованої “Cristaline” становив +20 мВ; джерельної столової води становив +12 мВ; бюветної столової води становив +15 мВ; води із під крану становив +82 мВ. З’ясовано, що найбільш інтенсивна зміна окисно-відновного потенціалу та насичення молекулярним воднем у всіх досліджуваних зразках відбувається впродовж перших 15 хвилин знаходження у термосі-генераторі “Living Water”. Найзначнішу різницю між початковим та кінцевим значення ОВП (112 мВ) та вмісту молекулярного водню (0,267 ppm) зафіксовано у мінеральній негазованій воді “Cristaline”uk_UA
dc.description.abstractAccording to the results of the study, it was found that the redox index of bottled water “Morshynska” was +21 mV; non-carbonated bottled water “Truskavetska” was +18 mV; bottled water “Cristaline” was +20 mV; spring table water was +12 mV; pumped table water was +15 mV; tap water was +82 mV. It was found that the most intense change in redox potential and molecular hydrogen saturation in all the studied samples occurs during the first 15 minutes of exposure to the Living Water thermos generator. The most significant difference between the initial and final values of ORP (112 mV) and molecular hydrogen content (0.267 ppm) was recorded in the mineral non-carbonated water “Cristaline”.uk_UA
dc.description.tableofcontentsАнотація 6 Вступ 7 1 Огляд літератури 12 1.1 Окисно-відновний потенціал і його значення 12 1.2 Католітні розчини. Характеристика. Способи утворення католітів 14 1.3. Вплив католітних розчинів на організм 16 1.4 Молекулярний водень як антиоксидант для організму 19 1.5 Способи насичення розчинів молекулярним воднем і його утримання в них 22 1.6 Висновки та результати огляду науково-літературних джерел 26 2 Матеріали і методи досліджень 28 3 Результати досліджень та їх обговорення 30 3.1 Дослідження показника pH мінеральних негазованих та столових джерельних вод 30 3.2 Дослідження окисно-відновного (редокс) потенціала мінеральних негазованих та столових джерельних вод 36 3.3 Дослідження показника молекулярного водню мінеральних негазованих та столових джерельних вод 43 Висновки і пропозиції виробництву 50 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 51 4.1 Класифікація шкідливих речовин за ступенем впливу на організм людини 51 4.2 Захист підприємств харчової промисловості від пожеж 53 Список використаних джерел 58 Додатки 66uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТНТУ імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subjectВодаuk_UA
dc.subjectокисно-відновний потенціалuk_UA
dc.subjectводневий показникuk_UA
dc.subjectмолекулярний воденьuk_UA
dc.subjectWateruk_UA
dc.subjectredox potentialuk_UA
dc.subjecthydrogen indexuk_UA
dc.subjectmolecular hydrogenuk_UA
dc.titleДослідження факторів впливу на вміст молекулярного водню у католітних розчинах з впровадженням у технологію виробництва води питноїuk_UA
dc.title.alternativeInvestigation of factors influencing the molecular hydrogen content in catholytic solutions with implementation in the technology of drinking water productionuk_UA
dc.typeMaster Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Коляденко А. М., 2024uk_UA
dc.coverage.placenameТНТУ імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subject.udc664uk_UA
dc.relation.references1. Myers, N.Donna. Evaluating Water Quality to Prevent Future Disasters: A Review. Separation Science and Technology. 2019, 11, P. 219-283.uk_UA
dc.relation.references2. A., Wang, J., Peng, L., Wang, G., Tan, Lei., Wang. Molecular Complex Inspired Design of an Efficient Cooper(II)-Containing Robust Porous Polymers for Electrochemical Water Oxidation: A Review. Molecular Catalysis. 2024, 570, P. 114-193.uk_UA
dc.relation.references3. M., Okazaki, Y., Yamazaki, D., Lu, S., Nozawa, O., Ishitani, K., Maeda. Discover of the Threshold Potential that Triggers Photochemical Water Oxidation with Ru(II) Photosensizers and Catalysts: A Review. Chem Catalysis. 2024, 10, P. 101-167.uk_UA
dc.relation.references4. E. Popek. Practical Approach to Sampling: A review. Sampling and Analysis of Environmental Chemical Pollutants (Second Edition). 2018, 4, P. 145-225.uk_UA
dc.relation.references5. Hong Y., Chen S., Zhang J. M. Hydrogen as a selective antioxidant: a review of clinical and experimental studies. The Journal of International Medical Research. 2010. vol. 38 (6). Р. 1893–1903.uk_UA
dc.relation.references6. Ohsawa I., Ishikawa M., Takahashi K., Watanabe M., Nishimaki K., Yamagata K., Katsura K., Katayama Y., Asoh S., Ohta S. Hydrogen acts as a therapeutic antioxidant, selectively reducing cytotoxic oxygen radicals // Nature Medicine. – 2007. – 13. – Р. 688–694uk_UA
dc.relation.references7. Боєчко Ф. Ф., Боєчко Л. О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993, С. 58-66.uk_UA
dc.relation.references8. Біологічний словник / За ред. К. М. Ситника і В. О. Топачевського. — К., 1986, С. 101-106.uk_UA
dc.relation.references9. Губський Ю.І. Біологічна хімія.: підручник для мед.ф-тів ВМЗ IV р.а / Ю.І. Губський .К.: 2016. – 544 с.uk_UA
dc.relation.references10. Вернадський В. І. Вчення про біосферу // Національна бібліотека України імені Володимира Івановича Вернадського. 1926. — С. 50.uk_UA
dc.relation.references11. Вернадський В. І. Жива речовина в хімії моря // Національна бібліотека України імені Володимира Івановича Вернадського. 1923. — С. 37.uk_UA
dc.relation.references12. Покотило О. С., Головач П. І., Покотило С. О. Дослідження закономірностей утворення електронодонорної води на основі змін рН і ОВП вод в термосах іонізаторах-генераторах «Living water». Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія Біологія. 2019. Vol 78. N4. С. 24-29uk_UA
dc.relation.references13. Покотило О., Захарчук І., Вихованець Б. Стан і перспективи використання молекулярного водню для спортсменів // Спортивний вісник Придніпров’я Науково-практичний журнал. – 2020. – №1. – С. 443-450.uk_UA
dc.relation.references14. Плавуцький Т.Р., Покотило О. С. Воднева вода як оздоровчий і харчовий продукт // Матеріали VII Міжнародної науково-технічної конференції “Стан і перспективи харчової науки та промисловості”, 28 – 29 вересня 2023 року. 2023. – С. 10.uk_UA
dc.relation.references15. Покотило О. С. Системи підготовки католітних вод – революційний підхід для здорового довголіття // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції “Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва: проблеми теорії та практики”, 29 – 30 вересня 2022 року. 2022. – С. 66 – 67.uk_UA
dc.relation.references16. Покотило О. С., Покотило О.О., Корда М. М. Ефекти біологічної дії молекулярного водню // “Медична та клінічна хімія”. 2023. – С. 102 – 121uk_UA
dc.relation.references17. Покотило О. С. ОВП води при перетворенні її у католіт (водневу воду) у термосах-генераторах “Living Water” // “Матеріали Ужгородського національного університету ”. 2020. – С. 154.uk_UA
dc.relation.references18. Покотило О. С., Боднарчук Г. Р. Противікові і терапевтичні ефекти молекулярного водню // Редакційна колегія. 2024. – С. 191.uk_UA
dc.relation.references19. Боднарчук Г. Р., Покотило О. С. Вплив збагаченої воднем води на стан пародонту, рівень окисного стресу та мікрофлору порожнини рота // Збірник матеріалів Ⅱ Міжнародної науково-технічної конференції “Якість 60 води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти “, 24 травня 2023 року. 2023. – С. 76 – 77.uk_UA
dc.relation.references20. Покотило О. С. П’ять фундаментальних постулатів пиття води. 2023. – С. 162.uk_UA
dc.relation.references21. Покотило О. С. Воднева вода в профілактиці лікування раку // Монографія. 2023. – С. 266.uk_UA
dc.relation.references22. Покотило О. С. Системи підготовки католітних вод — революційний підхід для здорового довголіття // Збірник тез доповідей Міжнародної науково-практичної конференції присвяченої 90-річчю від дня народження професора Рибака Тимофія Івановича та 60-річчю кафедри технічної механіки та сільськогосподарських машин “Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва: проблеми теорії та практики “, 29 вересня 2022 року. 2022. – С. 66 – 67.uk_UA
dc.relation.references23. Боднарчук Г., Шкоропад Н., Покотило О. Католітна воднева вода як джерело електронів для здорового довголіття // Збірник тез доповідей Ⅵ Міжнародної науково-технічної конференції “Стан і перспективи харчової науки та промисловості “, 22 вересня 2022 року. 2022. – С. 19 – 20.uk_UA
dc.relation.references24. Покотило О. С. Воднева вода – ефективний і перспективний засіб оздоровлення // доповідей Ⅰ Міжнародної науково-технічної конференції “Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти “, 20 травня 2021 року. 2021 – С. 57 – 58.uk_UA
dc.relation.references25. Паламар А.А., Колихалін О. А., Покотило О. С. Фізико-хімічні параметри вод при зберіганні // Збірник тез доповідей ІX Міжнародної науково-технічної конференції молодих учених та студентів “ Актуальні задачі сучасних технологій “, 25 листопада 2020 року. 2020. – С. 153 – 154.uk_UA
dc.relation.references26. Покотило О. С. Конструктори молекул або рецепт “створення всього” [Електронний ресурс] /”Фестиваль науки”, 2011. – С. 16.N. Kopchak, T. Lisovska, O. Pokotylo, O. Vichko. Biochemistry (Structural biochemistry). 2021. – 236 с.uk_UA
dc.relation.references27. LeBaron T. W., Larson A. J., Ohta S. et al. Acute supplementation with molecular hydrogen benefits submaximal exercise indices. Randomized, Double Blinded, Placebo-Controlled Crossover Pilot Study. Journal of Lifestyle Medicine. 2019. vol. 9 (1). Р. 36–43.uk_UA
dc.relation.references28. Xia, C. Effect of Hydrogen-Rich Water on Oxidative Stress, Liver Function, and Viral Load in Patients with Chronic Hepatitis B C. Xia, W. Liu, D. Zeng, L. Zhu, X. Sun, X. Sun // Clinical and Translational Science. – 2013. – Vol. 6, № 5. – P. 372–375.uk_UA
dc.relation.references29. . Yoritaka, A. Pilot study of H 2 therapy in Parkinson’s disease: A randomized double-blind placebo-controlled trial / A. Yoritaka, M. Takanashi, M. Hirayama, T. Nakahara, S. Ohta, N. Hattori // Movement Disorders. – 2013. – Vol. 28, № 6. – P. 836–839.uk_UA
dc.relation.references30. Song, G. Hydrogen Activates ATP-Binding Cassette Transporter A1- Dependent Efflux Ex Vivo and Improves High-Density Lipoprotein Function in Patients With Hypercholesterolemia: A Double-Blinded, Randomized, and Placebo-Controlled Trial / G. Song, Q. Lin, H. Zhao, M. Liu, F. Ye, Y. Sun, Y. Yu, . Guo, P. Jiao, Y. Wu, G. Ding, Q. Xiao, S. Qin // The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. – 2015. – Vol. 100, № 7. – P. 2724–2733.uk_UA
dc.relation.references31. Aider M. Electro-activated aqueous solutions: theory and application in the food industry and biotechnology / M. Aider, E. Gnatko, M. Benali, G. Plutakhin, A. Kastyuchik // Innovative Food Science & Emerging Technologies. – 2012. – Vol. 15. – P. 38–49.uk_UA
dc.relation.references32. Allan, J.A. Virtual water: a strategic resource. Global solutions to regional deficits. Groundwater, 36(4). 1998. – P. 545-546uk_UA
dc.relation.references33. Pisoschi, A.M. Methods for Total Antioxidant Activity Determination: A Review / A.M. Pisoschi, G.P. Negulescu // Biochemistry & Analytical Biochemistry. – 2011. – Vol. 1, N 1. – P. 1-10.uk_UA
dc.relation.references34. Rahman S.M.E., Khan I., Oh D.H. Electrolyzed water as a novel sanitizer in the food industry: current trends and future perspectives. Compr. Rev. Food. Sci. F 15. 2016. – P. 471–490.uk_UA
dc.relation.references35. Gnatko E. N. Emergence of the science and technology of electroactivated aqueous solutions: applications for environmental and food safety / 73 E. N. Gnatko, V. I. Kravets, E. V. Leschenko, A. Omelchenko. – NATO Science for Peace and Security Series C: Environmental Security, 2011. – P. 101–116.uk_UA
dc.relation.references36. Barthélemy F., Renault D. and Wallende, W. Water for a Sustainable Human Nutrition: Inputs and Resources Analysis for Arid Areas. UC Davis Internal Report. 1993. – 70 p.uk_UA
dc.relation.references37. . Ichihara, M. Beneficial biological effects and the underlying mechanisms of molecular hydrogen – comprehensive review of 321 original articles / M. Ichihara, S. Sobue, M. Ito, M. Ito, M. Hirayama, K. Ohno // Medical Gas Research. – Vol. 5, № 1. – 2015. – P. 12.uk_UA
dc.relation.references38. Halliwell B. Free radicals, antioxidants, and human disease: curiosity, cause, or consequence? / B. Halliwell // The Lancet. – Vol. 344, N 8924. – 1994. – P. 721-724.uk_UA
dc.relation.references39. Matsiyevska O. Study of water quality in the distribution network of the centralized water supply system in the city of Lviv / O. Matsiyevska // Eastern European Journal of Enterprise Technologies. –№ 6/6 (78). – 2015. – P. 62–70uk_UA
dc.relation.references40. Matsiyevska O. О. The Research of Influence of Water of Different Hardness on Human Blood / O. О. Matsiyevska // Scientific Bulletin of Ukrainian National Forestry University. – Vol. 25.10. – 2015. – P. 173– 178.uk_UA
dc.relation.references41. Repo E. Aminopolycarboxylic acid functionalized adsorbents for heavy metals / E. Repo, J. K. Warchoł, A. Bhatnagar, A. Mudhoo, M. Sillanpää // Water Research. – 2013. – Vol. 47, N 14. – P. 4812-4833.uk_UA
dc.relation.references42. Peresichnyi M. The electroactivated water in human nutrition / M. Peresichnyi, D. Fеdorova // Commodities and Markets. - № 1. - 2013. – P. 70-86.uk_UA
dc.relation.references43. Пересічний М.І. Технологічні аспекти використання активованої води з мікрокластерною структурою у виробництві харчової продукції оздоровчого призначення // М. І. Пересічний, Д. В. Федорова // Прогресивні 63 техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. – Вип.2. - 2012. – С. 21-27.uk_UA
dc.relation.references44. Левицька С. П. Сучасний вплив антропогенного навантаження на якісний стан поверхневих вод України / С. П. Левицька // Мат. ІІ Міжн. Водного форуму „Аква Україна – 2004”, 21– 23 вересня 2004. – Київ. – 2004. – С. 56-57.uk_UA
dc.relation.references45. Бювети Києва. Якість артезіанської води за ред. Гончарука В. В. – К.: Геопринт, 2003. – 110 с.uk_UA
dc.relation.references46. Кобзарь В. В. Якість води. Історія і сьогодення нормування / В. В. Кобзарь, І. М. Лавренчук // Вода і водоочисні технології. – 2004. – № 4(12). – С. 63-66.uk_UA
dc.relation.references47. Перепелиця О. П. Екохімія та ендоекологія елементів / О. П. Перепелиця. – К.: НУХТ, Екохім, 2004. – 736 с.uk_UA
dc.relation.references48. Кузьменко О. Г. Стандарт питної води / О. Г. Кузьменко, М. В. Курик // Еніологія. —№ 1 (21). 2006. – С. 71—74.uk_UA
dc.relation.references49. Державні санітарні правила і норми „Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості води централізованого господарсько-питного водопостачання” (ДСанПІН 2.2.4.4–036–96). – МОЗ України. Наказ від 23.12.1996 р. № 383.uk_UA
dc.relation.references50. Державні санітарні норми та правила „Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною (ДСанПІН 2.2.4–171–10). МОЗ України. Наказ від 12.05.2010 р. № 400.uk_UA
dc.relation.references51. Василечко В. О. Природні сорбенти в очищенні стічних вод легкої промисловості / В. О. Василечко, Я. П. Скоробогатий, Г. В. Грищук, В. А. Венгржановський // Зб. тез. доп. Регіон. наук.-практ. конф. “Сучасні технології в легкій промисловості і сервісі”, Хмельницький, 22–23 вересня 2010. – Хмельницький. – 2010. – С. 84- 85.uk_UA
dc.relation.references52. Герасимова В. Г. Сучасні проблеми гігієнічної регламентації застосування полімерних матеріалів у водопостачанні / В. Г. Герасимова // Мат. Міжн. водного форуму “Аква Україна–2003”, Київ, 4–6 листопада 2003. – Київ, 2003. – С. 220-221.uk_UA
dc.relation.references53. Стеблюк МЛ. Цивільна оборона: Підручник. - 3-тє вид., перероб. і доп. - К.: Знання, 2004. - 490 с.uk_UA
dc.relation.references54. Саприкін Ю.П.. Мінеральні води в Україні – корисні копалини і напої // Проблеми мінеральних вод (Збірник наукових праць), 2005 р. – 458сuk_UA
dc.relation.references55. Гончарук В., Архипчук В.,Терлецька Г., Корчак Г. Комплексна оцінка якості фасованих вод // Вісн. НАН України. —№ 3. — 2005. – С. 47- 58.uk_UA
dc.relation.references56. Гринзовський А. М. Історичний нарис гігієнічного нормування якості питної води / А. М. Гринзовський, М.М. Коршун // Довкілля та здоров’я. – 2001. – № 1(16). – С. 31-35.uk_UA
dc.relation.references57. Гуленко С. В. Гігієнічна оцінка канцерогенного ризику здоров’ю через споживання хлорованої питної води / С. В. Гуленко, В. О. Прокопов // Довкілля та здоров’я. – 2013. – № 2(65). – С. 50-54.uk_UA
dc.relation.references58. Шульц М. А., Пісаревський А. М., Полозова І. П. Окисний потенціал. Теорія і практика // Біохімічний довідник. 1984. — С. 248.uk_UA
dc.relation.references59. Українець А. І., Большак Ю. В., Маринін А. І., Святненко Р. С. Окисно-відновний баланс питної води – показник її якості та фізіологічної повноцінності // Харчова промисловість. –№ 24. – 2018. – С. 6–14.uk_UA
dc.relation.references60. Нацик В.Г.. Прогнозування показників оцінки якості мінеральних вод типу "Нафтуся" // Проблеми мінеральних вод (Збірник наукових праць), 2005 р. – 458сuk_UA
dc.relation.references61. Шестопалов В.М., Моісеєва Н.П., Дружина М.О. та ін. Мінеральні води типу "Нафтуся", особливості хімічного складу та їх використання // Хімія і технологія води. - 2001. - Т. 23, № 6. - С. 639- 649.uk_UA
dc.relation.references62. Шестопалов В.М., Негода Г.М., Набока М.В., Овчиннікова Н.Б.. Проблемі класифікації мінеральних вод України і перспективи виявлення їх різноманітності // Проблеми мінеральних вод (Збірник наукових праць), 2005. – 458 с.uk_UA
dc.relation.references63. Ясевич А. П. Полярні сполуки мінеральних вод типу "Нафтуся" / Ясевич А. П., Моісеєва Н. П., Шестопалов В. М. // Геологический журн. - №1-2. – 1996. – С. 118-122.uk_UA
dc.relation.references64. Сапронов Ю. Г. Безпека життєдіяльності – М. Видавничий центр «Академія», 2006. – 118 с.uk_UA
dc.relation.references65. Безпека життєдіяльності. Є.П. Желібо, К.: Каравела, 2005. – 344 с.uk_UA
dc.contributor.affiliationТНТУ імені Івана Пулюяuk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Магістер КОЛЯДЕНКО.pdf1,42 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора