Utilize este identificador para referenciar este registo: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47035
Teitl: Використання борошна кіноа у виробни цтві сиркових виробів із проєктуванням цеху виробів із сиру кисломолочного
Teitlau Eraill: Use of quinoa flour in the production of curd-based products with the design of a fermented curd product workshop
Awduron: Дуда, Микола Ігорович
Duda, Mykola
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Bibliographic description (Ukraine): Дуда М. І. Використання борошна кіноа у виробни цтві сиркових виробів із проєктуванням цеху виробів із сиру кисломолочного : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 — харчові технології / наук. кер. К. Є. Дацишин. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 95 с.
Dyddiad Cyhoeddi: Dec-2024
Date of entry: 3-Jan-2025
Cyhoeddwr: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Дацишин, Катерина Євгенівна
Datsyshyn, Kateryna
UDC: 637.1
Allweddeiriau: сир кисломолочний
сиркові вироби
борошно кіноа
curd
curd articles
quinoa flour
Crynodeb: У даній кваліфікаційній роботі проведено дослідження з встановлення сумісності борошна кіноа з кисломолочною основою для виробництва сиркових виробів. На основі ряду проведених експериментів, обрано спосіб внесення рослинного компоненту та обґрунтовано його оптимальну кількість. Розроблено рецептуру сиркового виробу із борошном кіноа та вершками, досліджено основні показники якості отриманого виробу. Для забезпечення привабливих органолептичних показників, у рецептурний склад додано паприку копчену та сіль, що не лише розширить асортимент таких продуктів, але й забезпечить оригінальний смак. Вступ розкриває актуальність даної теми роботи, новизну продукту та мету роботи. У цій частині наведено практичну цінність отриманих результатів досліджень. Перший розділ представляє результати аналізу наявних літературних, а також наукових джерел. Тут зазначені мета роботи, об’єкт та предмет дослідження, коротко охарактеризовано основні методи, що були використані для отримання результатів, а також аналіз отриманих даних. Другий розділ подає інформацію про актуальний район для розміщення підприємства на основі проведених розрахунків. У даній частині представлено характеристику обраного асортименту продукції для даного регіону та наведені канали реалізації готових виробів. У третьому розділі проведено розрахунки запроєктованого асортименту та характеристика основних технологічних процесів. Крім цього, тут представлені підбір основного виробничого обладнання, обчислення площ ділянок, що необхідні для встановлення технологічного устаткування. Четвертий розділ піднімає питання, що стосуються охорони праці, підготовки та здійснення заходів для безпечності готового продукту. Висновки коротко підсумовують усю роботу за проведеними результатами кожного з розділів. У кінці подано джерела літератури, які використовувалися при написанні даної роботи.
In this qualification work, a study to establish the compatibility of quinoa flour with a fermented milk base for the production of curd articles, was conducted. On the basis of a number of conducted experiments, the method of the plant component introduction was chosen and its optimal amount was substantiated. A recipe for a curd article with quinoa flour and cream was developed, and the main quality indicators of the obtained product were defined. To ensure attractive organoleptic indicators, smoked paprika and salt are added to the recipe, which will not only expand the range of such products, but also provide an original taste. The introduction reveals the relevance of the work topic and purpose, the novelty of the product. This part presents the practical value of the obtained research results. The first section presents the results of the analysis of available literary and scientific sources. The purpose of the work, the object and subject of the research are indicated here, the main methods that were used to obtain the results, as well as the analysis of the obtained data, are briefly described. The second section provides information about the current area for the location of the enterprise based on the calculations. This part presents the characteristics of the selected range of products for this region and the sales channels of finished products. In the third section, the calculations of the projected assortment and the characteristics of the main technological processes are carried out. In addition, the selections of the main production equipment, the calculation of the areas necessary for the installation of the technological equipment are presented here. The fourth section raises issues related to labor protection, preparation and implementation of measures for the safety of the finished product. The conclusions briefly summarize the entire work based on the results of each section. At the end, the sources of literature that were used in writing this work are presented.
Content: ВСТУП 6 1 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 9 1.1 Аналітичний огляд літературних джерел 9 1.2 Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 18 1.3 Результати дослідженнь 23 2 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПРОЄКТУ 39 2.1 Характеристика місця розташування підприємства 39 2.2 Характеристика сировинної зони 40 2.3 Обґрунтування асортименту молочної продукції 41 2.4 Характеристика каналів реалізації продукції 43 3 ПРОЄКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 44 3.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 44 3.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 51 3.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту 68 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 78 4.1 Охорона праці 78 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 83 ВИСНОВКИ 87 ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 89 ДОДАТОК A 95
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47035
Copyright owner: © Дуда М. І., 2024
References (Ukraine): 1. Вербицька Г. В. Сир - невичерпне джерело кальцію. Високий Замок. URL: https://wz.lviv.ua/health/483480-syr-nevycherpne-dzherelo-kaltsiiu.
2. Насіння кіноа в боротьбі з хворобами. Агросільпром. URL: https://www.agroselprom-a.com/recipes/semena-kinoa-v-borbe-s-boleznyami/.
3. Самойленко А.А., Юдічева О.П. Дослідження показників якості сиру кисломолочного. Якість, безпечність та проблеми виявлення фальсифікації товарів та послуг. Київський національний університет будівництва і архітектури. 2012. № 3. С. 312 – 315.
4. ДСТУ 4554: 2006. Сир кисломолочний. Технічні умови. [Чинний від 2007- 01-01]. Вид. офіц. Київ. Держспоживстандарт України, 2007. 10 с.
5. ДСТУ 4503:2005. Вироби сиркові. Загальні технічні умови. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. 13 с.
6. Головко М. П., Власенко І. Г., Головко Т. М., Семко Т. В. Технологія молока та молочних продуктів з елементами HACCP : навч. пос. Харків : Світ Книг, 2021. 292 с.
7. Kozioł M.J. Chemical composition and nutritional evaluation of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Journal of Food Composition and Analysis.1992. Vol. 5. С. 35–68.
8. ДСТУ 8131:2015. Вершки-сировина. Технічні умови. Київ : ДП ”УкрНДНЦ”, 2017. III, 10 с.
9. Грек О.В., Красуля О.О. Молокопереробка. Інновації: підруч. К.: НУХТ, 2017. 390 с.
10. Хмельницька Є. Нетрадиційна сировина та інгредієнти в технологіях харчових продуктів. Полтавський державний аграрний університет: Полтава. 2022. 14 с.
11. Rakendhu Saji, Bhut Maheshkumar Gordhanbhai, Smitha Balakrishnan, A. J Gokhale. Compatibilitye aluation of spicesas cream cheese. Pharma Innovation. 2023. Vol. 12(3). Р. 2626-2630.
12. Cottage cheeses functionalized with fennel and chamomile extracts: Comparative performance between free and microencapsulated forms. Elsevier вебсайт. URL: https://bibliotecadigital.ipb.pt/bitstream/10198/15330/1/144.pdf.
13. Погарська В.В., Павлюк Р.Ю., Котюк Т.В., Юр’єва О.О., Погарський О.С., Балабай К.С. Розробка нового способу та нанотехнологій виробництва рослинних добавок із нуту для виготовлення оздоровчих продуктів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2020. Вип. 2(32)
14. Hachak Y.R., Binkevich V.Ya. Veterinary and sanitary inspection of curd masses with «Pumpkin» cryoadditive and their technological examination. The 5th International scientific and practical conference «Modern directions of scientific research development» (October 28-30, 2021) Bo science Publisher/ Chicago, USA, 2021. Р. 39-47.
15. Патент на корисну модель №113590 UA, МПК А23С 19/084 (2006.01) Спосіб виготовлення сиркових мас із кріопорошком / Гачак Ю.Р., Яценко І.В., Бінкевич В.Я. u 2016 06708; заявл. 21.06.2016; опубл. 10.02.2017, Бюл. № 3, 2017 р.
16. Патент на корисну модель №116591 UA, МПК А23С 9/13 (2006.01) Сирковий виріб з прянощами / Ющенко Н.М., Кузьмик У.Г., Федонюк М.А., Комлик Д. С. u 2016 12906; заявл. 19.12.2016; опубл. 25.05.2017, Бюл. №10,2017 р
17. Кузьмик У.Г. Розроблення нових видів сиркових виробів з прянощами / Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті: матеріали 77-ї наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів, 2011 р. Київ, 2011. С. 170–171.
18. Рудаковська Т.В.. Розроблення технології комбінованих продуктів тривалого строку зберігання на основі сиру кисломолочного: атореф. дис. канд. техн. наук: 05.18.04. Київ, 2006. 18 с.
19. Циганова Т. Формування рецептур кисломолочних сирів з використанням екструдованого кукурудзяного борошна. Східно-Європейський журнал передових технологій. 2016. № 5/6. С. 7-11.
20. Кернасюк Ю. Ринок нішевих зернобобових культур. Агробізнес сьогодні. 2017. Вип.18 (360). URL: https://agrobusiness.com.ua/agro/ekonomichnyihektar/item/8965-rynoknishevykh-zernobobovykh-kultur.html.
21. Aggeek. (n.d.). 7 must-have products and 3 tips for healthy eating from FAO. Aggeek. URL: https://aggeek.net/ru-blog/7-obovyazkovih-produktiv-ta-3-poradi-dlyazdorovogo-harchuvannya-vid-fao.
22. Dakhilia S., Abdolalizadeha L., Hosseinib S. M., Shojaee-Aliabadib S., Mirmoghtadaie L. Corrigendum to ‘Quinoa protein: Composition, structure and functional properties’. Food Chem. 2019. Vol. 299. P. 125-161.
23. Jacobsen S. E. The worldwide potential of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Food Rev. Int. 2003. Vol. 19. Р. 167–177.
24. Pereira M.A. et al. Effect of whole grains on insulin sensitivity in overweight hyperinsulinemic adults. Am. J. Wedge Nutr. 2002. Vol. 75(5). Р. 848-855.
25. Аткінсон Ф.С. та ін. Міжнародні та ближні значень глікемічного індексу та глікемічного навантаження. Лікування діабету. 2008.
26. Кіноа: крупа, користь і склад. Spanish Foods. – URL: https://spanishfoods.com.ua/ua/blog/kinoa-krupa-polza-i-sostav/
27. Wu H., Morris K.F., Murphy K.M. Quinoa starch characteristics and their correlation with texture profile analysis (TPA) of cooked quinoa. Journal of Food Science. 2017. Р. 2387-2395.
28. Троценко Н.В. Досвід вирощування та генетичний потенціал кіноа. Вісник сумського національного аграрного університету. 2023 № 4. С. 53-61.
29. Болгова Н.В., Опімах Т.С., Соколенко В.В. Використання кіноа у виробництві м’яких сирів. Вісник сумського національного аграрного університету. Суми. 2023. №3. С. 15-19.
30. Болгова Н.В. Самохіна Є.А. Дослідження показників якості кисломолочних напоїв з використанням борошна кіноа. Вісник сумського національного аграрного університету. Суми. 2023. №1 С. 9-13.
31. Ahmed Mabrouk, Baher Effat. «Production of highly nutritious yogurt enriched with quinoa flour and probiotics». International Journal of Ecology, Agriculture and Biotechnology. 2020. 5(6). Р. 1529-1537.
32. ДСТУ ISO 6658:2005. Дослідження сенсорне. Методологія. Загальні настанови (ІSO 6658:1985, ІDT). Введ. 01.01.2006. К.: Держспоживстандарт України, 2005. 26 с.
33. ДСТУ 8550:2015. Молоко та молочні продукти. Вимірювання pH потенціометричним методом [Текст]. Чинний від 2017-01-01. Київ : УкрНДНЦ, 2017. III, 7 с. : табл. (Національний стандарт України).
34. Грек О.В. та ін. Практикум з технології молока та молочних продуктів: навч. Посібник. К.: НУХТ, 2015. 431 с.
35. ДСТУ 8552:2015 Молоко та молочні продукти. Методи визначення вологи та сухої речовини. Чинний від 2017-01-01. Київ : УкрНДНЦ, 2016. III, 13 с.
36. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Харчова хімія» для студентів всіх форм навчання спеціальності 181 «Харчові технології» Ч.1. / укладачі Назарко І.С., Покотило О. С. / Тернопіль: ТНТУ, 2020. 64 с.
37. Ющенко Н.М., Миколів І.М., Кузьмик У.Г. Використання несмаженого зерна гречки в рецептурах кисломолочних продуктів. Вісник харківського національного університету сільського господарства імені Петра Василенка. наукове видання. Харків, 2015. Випуск 166. С. 69-74.
38. Чисельність населення по містах України. Мінфін : веб-сайт. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/reference/people/town/.
39. SWOT-аналіз із прикладами. eSputnik : веб-сайт. URL: https://esputnik.com/uk/blog/swot-analiz-iz-prikladami.
40. Інфографіка. Українські молочні ферми: у яких областях найпродуктивніші корови. Liga.net : веб-сайт. URL: https://biz.liga.net/ua/all/infographic-of-the-day/infografica/ukrainski-molochni-fermyu-iakykh-oblastiakh-naiproduktyvnishi-korovy.
41. Український національний аграрний університет. Молоко та його значення в раціоні людини. URL: https://nubip.edu.ua/node/115354.
42. Гачак Ю.Р., Варивода Ю.Ю., Сливка Н.Б. Молочні продукти лікувально – профілактичного призначення. Посібник. Львів, 2011, 136 с.
43. Поліщук Г.Є., Грек О. В., Скорченко Т. А. та ін. Технологічні розрахунки у молочній промисловості : навч. посібник; Нац. ун-т харч. технол. Київ : НУХТ, 2013. 343 с.
44. Спосіб виготовлення сиркового десерту «Пектиново-гарбузовий»: пат. 60457 Україна. № u201012477; заявл. 22.10.2010; оп. 25.06.2011; Бюл. № 12, 5 с.
45. Грек О.В., Скорченко Т.А. Технологія сиру кисломолочного та сиркових виробів: Навч. посіб. К.: НУХТ, 2009. 235 с.
46. ДСТУ 4418:2005. Сметана. Технічні умови. [Чинний від 2005-05-30]. Вид. офіц. Київ, 2005. 11 с.
47. ДСТУ 3662:2018 Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови. [Чинний від 2019-01-01]. Вид. офіц. Київ : УкрНДНЦ, 2018. 8 с.
48. Поліщук Г. Є., Скорченко Т. А., Грек О. В. Технологія молочних продуктів : Підруч..НУХТ: 2013.502 с.
49. ДСТУ 7515:2014 Сироватка молочна. Технічні умови. [Чинний від 2015- 02-01]. Вид. офіц. Київ, 2014. 15 с.
50. ДСТУ 3583:2015 Сіль кухонна. Загальні технічні умови. З поправкою. [Чинний від 2015-07-01]. Вид. офіц. Київ, 2015. 10 с.
51. ДСТУ 4623:2006. Цукор. Технічні умови. [Чинний від 29 червня 2006 р.]. Вид. офіц. Київ : УкрНДНЦ, 2007. 12 с.
52. Єресько Г.О., Шинкарик М.М., Ворощук В.Я. Технологічне обладнання молочних виробництв, Київ.: Фірма «Інкос», 2007. 344 с.
53. Савченко О.А., Грек О.В., Красуля О.О. Сучасні технології молочних продуктів: Підручник. К: ЦП «Колопринт», 2018. 218 с.
54. Крупа О.М. Проектування підприємств молочної промисловості. Курс лекцій для студентів спеціальності 181 «Харчові технології». Тернопіль, 2019. 130 с.
55. Кухтин М.Д., Кравченюк Х.Ю. Лабораторний практикум з мікробіології молока і молочних продуктів: навчальний посібник. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2023. 157 с.
56. Кухтин М.Д., Горюк Ю. Мікробіологія молочних продуктів вироблених з молока коров'ячого сирого: монографія. Кам'янець-Подільський: ЗВО ПДУ, 2023. 150 с.
57. Котик А.М. Психологія і безпека. Талін.: Валгус, 1981. 407 с.
58. Толок А.О., Крюковська О.А. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник. Дніпроджержинськ: ДДТУ, 2011. 215 с.
59. Основи охорони праці: підручник / К.Н. Ткачук, М.О. Халімовський, В.В. Запарний та ін. К.: Основи, 2006. 448 с.
60. Сухарев С. Основи екології та охорони довкілля. Навчальний посібник. Міністерство освіти і науки України, Ужгородський нац. Центр навчальної літератури, 2006. 391 с.
61. Шоботов В.М. Цивільна оборона: Навч. посібник. К., 2004. 390 с.
62. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / В.С. Стручок. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2022. 156 с.
63. Ромоданова В. О., Костенко Т. П. лабораторний практикум з технохімічного контролю підприємств молочної промисловості: навч. посібник. Київ: НУХТ, 2003. 168 с.
Content type: Master Thesis
Ymddengys yng Nghasgliadau:181 — харчові технології

Ffeiliau yn yr Eitem Hon:
Ffeil Disgrifiad MaintFformat 
Кваліфікаційна робота_Дуда.pdf2,97 MBAdobe PDFGweld/Agor


Diogelir eitemau yn DSpace gan hawlfraint, a chedwir pob hawl, onibai y nodir fel arall.

Ferramentas administrativas