Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47035
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.advisorДацишин, Катерина Євгенівна-
dc.contributor.advisorDatsyshyn, Kateryna-
dc.contributor.authorДуда, Микола Ігорович-
dc.contributor.authorDuda, Mykola-
dc.date.accessioned2025-01-03T08:07:02Z-
dc.date.available2025-01-03T08:07:02Z-
dc.date.issued2024-12-
dc.identifier.citationДуда М. І. Використання борошна кіноа у виробни цтві сиркових виробів із проєктуванням цеху виробів із сиру кисломолочного : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 — харчові технології / наук. кер. К. Є. Дацишин. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 95 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47035-
dc.description.abstractУ даній кваліфікаційній роботі проведено дослідження з встановлення сумісності борошна кіноа з кисломолочною основою для виробництва сиркових виробів. На основі ряду проведених експериментів, обрано спосіб внесення рослинного компоненту та обґрунтовано його оптимальну кількість. Розроблено рецептуру сиркового виробу із борошном кіноа та вершками, досліджено основні показники якості отриманого виробу. Для забезпечення привабливих органолептичних показників, у рецептурний склад додано паприку копчену та сіль, що не лише розширить асортимент таких продуктів, але й забезпечить оригінальний смак. Вступ розкриває актуальність даної теми роботи, новизну продукту та мету роботи. У цій частині наведено практичну цінність отриманих результатів досліджень. Перший розділ представляє результати аналізу наявних літературних, а також наукових джерел. Тут зазначені мета роботи, об’єкт та предмет дослідження, коротко охарактеризовано основні методи, що були використані для отримання результатів, а також аналіз отриманих даних. Другий розділ подає інформацію про актуальний район для розміщення підприємства на основі проведених розрахунків. У даній частині представлено характеристику обраного асортименту продукції для даного регіону та наведені канали реалізації готових виробів. У третьому розділі проведено розрахунки запроєктованого асортименту та характеристика основних технологічних процесів. Крім цього, тут представлені підбір основного виробничого обладнання, обчислення площ ділянок, що необхідні для встановлення технологічного устаткування. Четвертий розділ піднімає питання, що стосуються охорони праці, підготовки та здійснення заходів для безпечності готового продукту. Висновки коротко підсумовують усю роботу за проведеними результатами кожного з розділів. У кінці подано джерела літератури, які використовувалися при написанні даної роботи.uk_UA
dc.description.abstractIn this qualification work, a study to establish the compatibility of quinoa flour with a fermented milk base for the production of curd articles, was conducted. On the basis of a number of conducted experiments, the method of the plant component introduction was chosen and its optimal amount was substantiated. A recipe for a curd article with quinoa flour and cream was developed, and the main quality indicators of the obtained product were defined. To ensure attractive organoleptic indicators, smoked paprika and salt are added to the recipe, which will not only expand the range of such products, but also provide an original taste. The introduction reveals the relevance of the work topic and purpose, the novelty of the product. This part presents the practical value of the obtained research results. The first section presents the results of the analysis of available literary and scientific sources. The purpose of the work, the object and subject of the research are indicated here, the main methods that were used to obtain the results, as well as the analysis of the obtained data, are briefly described. The second section provides information about the current area for the location of the enterprise based on the calculations. This part presents the characteristics of the selected range of products for this region and the sales channels of finished products. In the third section, the calculations of the projected assortment and the characteristics of the main technological processes are carried out. In addition, the selections of the main production equipment, the calculation of the areas necessary for the installation of the technological equipment are presented here. The fourth section raises issues related to labor protection, preparation and implementation of measures for the safety of the finished product. The conclusions briefly summarize the entire work based on the results of each section. At the end, the sources of literature that were used in writing this work are presented.uk_UA
dc.description.tableofcontentsВСТУП 6 1 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 9 1.1 Аналітичний огляд літературних джерел 9 1.2 Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 18 1.3 Результати дослідженнь 23 2 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПРОЄКТУ 39 2.1 Характеристика місця розташування підприємства 39 2.2 Характеристика сировинної зони 40 2.3 Обґрунтування асортименту молочної продукції 41 2.4 Характеристика каналів реалізації продукції 43 3 ПРОЄКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 44 3.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 44 3.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 51 3.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту 68 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 78 4.1 Охорона праці 78 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 83 ВИСНОВКИ 87 ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 89 ДОДАТОК A 95uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subjectсир кисломолочнийuk_UA
dc.subjectсиркові виробиuk_UA
dc.subjectборошно кіноаuk_UA
dc.subjectcurduk_UA
dc.subjectcurd articlesuk_UA
dc.subjectquinoa flouruk_UA
dc.titleВикористання борошна кіноа у виробни цтві сиркових виробів із проєктуванням цеху виробів із сиру кисломолочногоuk_UA
dc.title.alternativeUse of quinoa flour in the production of curd-based products with the design of a fermented curd product workshopuk_UA
dc.typeMaster Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Дуда М. І., 2024uk_UA
dc.coverage.placenameТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subject.udc637.1uk_UA
dc.relation.references1. Вербицька Г. В. Сир - невичерпне джерело кальцію. Високий Замок. URL: https://wz.lviv.ua/health/483480-syr-nevycherpne-dzherelo-kaltsiiu.uk_UA
dc.relation.references2. Насіння кіноа в боротьбі з хворобами. Агросільпром. URL: https://www.agroselprom-a.com/recipes/semena-kinoa-v-borbe-s-boleznyami/.uk_UA
dc.relation.references3. Самойленко А.А., Юдічева О.П. Дослідження показників якості сиру кисломолочного. Якість, безпечність та проблеми виявлення фальсифікації товарів та послуг. Київський національний університет будівництва і архітектури. 2012. № 3. С. 312 – 315.uk_UA
dc.relation.references4. ДСТУ 4554: 2006. Сир кисломолочний. Технічні умови. [Чинний від 2007- 01-01]. Вид. офіц. Київ. Держспоживстандарт України, 2007. 10 с.uk_UA
dc.relation.references5. ДСТУ 4503:2005. Вироби сиркові. Загальні технічні умови. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. 13 с.uk_UA
dc.relation.references6. Головко М. П., Власенко І. Г., Головко Т. М., Семко Т. В. Технологія молока та молочних продуктів з елементами HACCP : навч. пос. Харків : Світ Книг, 2021. 292 с.uk_UA
dc.relation.references7. Kozioł M.J. Chemical composition and nutritional evaluation of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Journal of Food Composition and Analysis.1992. Vol. 5. С. 35–68.uk_UA
dc.relation.references8. ДСТУ 8131:2015. Вершки-сировина. Технічні умови. Київ : ДП ”УкрНДНЦ”, 2017. III, 10 с.uk_UA
dc.relation.references9. Грек О.В., Красуля О.О. Молокопереробка. Інновації: підруч. К.: НУХТ, 2017. 390 с.uk_UA
dc.relation.references10. Хмельницька Є. Нетрадиційна сировина та інгредієнти в технологіях харчових продуктів. Полтавський державний аграрний університет: Полтава. 2022. 14 с.uk_UA
dc.relation.references11. Rakendhu Saji, Bhut Maheshkumar Gordhanbhai, Smitha Balakrishnan, A. J Gokhale. Compatibilitye aluation of spicesas cream cheese. Pharma Innovation. 2023. Vol. 12(3). Р. 2626-2630.uk_UA
dc.relation.references12. Cottage cheeses functionalized with fennel and chamomile extracts: Comparative performance between free and microencapsulated forms. Elsevier вебсайт. URL: https://bibliotecadigital.ipb.pt/bitstream/10198/15330/1/144.pdf.uk_UA
dc.relation.references13. Погарська В.В., Павлюк Р.Ю., Котюк Т.В., Юр’єва О.О., Погарський О.С., Балабай К.С. Розробка нового способу та нанотехнологій виробництва рослинних добавок із нуту для виготовлення оздоровчих продуктів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2020. Вип. 2(32)uk_UA
dc.relation.references14. Hachak Y.R., Binkevich V.Ya. Veterinary and sanitary inspection of curd masses with «Pumpkin» cryoadditive and their technological examination. The 5th International scientific and practical conference «Modern directions of scientific research development» (October 28-30, 2021) Bo science Publisher/ Chicago, USA, 2021. Р. 39-47.uk_UA
dc.relation.references15. Патент на корисну модель №113590 UA, МПК А23С 19/084 (2006.01) Спосіб виготовлення сиркових мас із кріопорошком / Гачак Ю.Р., Яценко І.В., Бінкевич В.Я. u 2016 06708; заявл. 21.06.2016; опубл. 10.02.2017, Бюл. № 3, 2017 р.uk_UA
dc.relation.references16. Патент на корисну модель №116591 UA, МПК А23С 9/13 (2006.01) Сирковий виріб з прянощами / Ющенко Н.М., Кузьмик У.Г., Федонюк М.А., Комлик Д. С. u 2016 12906; заявл. 19.12.2016; опубл. 25.05.2017, Бюл. №10,2017 рuk_UA
dc.relation.references17. Кузьмик У.Г. Розроблення нових видів сиркових виробів з прянощами / Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті: матеріали 77-ї наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів, 2011 р. Київ, 2011. С. 170–171.uk_UA
dc.relation.references18. Рудаковська Т.В.. Розроблення технології комбінованих продуктів тривалого строку зберігання на основі сиру кисломолочного: атореф. дис. канд. техн. наук: 05.18.04. Київ, 2006. 18 с.uk_UA
dc.relation.references19. Циганова Т. Формування рецептур кисломолочних сирів з використанням екструдованого кукурудзяного борошна. Східно-Європейський журнал передових технологій. 2016. № 5/6. С. 7-11.uk_UA
dc.relation.references20. Кернасюк Ю. Ринок нішевих зернобобових культур. Агробізнес сьогодні. 2017. Вип.18 (360). URL: https://agrobusiness.com.ua/agro/ekonomichnyihektar/item/8965-rynoknishevykh-zernobobovykh-kultur.html.uk_UA
dc.relation.references21. Aggeek. (n.d.). 7 must-have products and 3 tips for healthy eating from FAO. Aggeek. URL: https://aggeek.net/ru-blog/7-obovyazkovih-produktiv-ta-3-poradi-dlyazdorovogo-harchuvannya-vid-fao.uk_UA
dc.relation.references22. Dakhilia S., Abdolalizadeha L., Hosseinib S. M., Shojaee-Aliabadib S., Mirmoghtadaie L. Corrigendum to ‘Quinoa protein: Composition, structure and functional properties’. Food Chem. 2019. Vol. 299. P. 125-161.uk_UA
dc.relation.references23. Jacobsen S. E. The worldwide potential of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Food Rev. Int. 2003. Vol. 19. Р. 167–177.uk_UA
dc.relation.references24. Pereira M.A. et al. Effect of whole grains on insulin sensitivity in overweight hyperinsulinemic adults. Am. J. Wedge Nutr. 2002. Vol. 75(5). Р. 848-855.uk_UA
dc.relation.references25. Аткінсон Ф.С. та ін. Міжнародні та ближні значень глікемічного індексу та глікемічного навантаження. Лікування діабету. 2008.uk_UA
dc.relation.references26. Кіноа: крупа, користь і склад. Spanish Foods. – URL: https://spanishfoods.com.ua/ua/blog/kinoa-krupa-polza-i-sostav/uk_UA
dc.relation.references27. Wu H., Morris K.F., Murphy K.M. Quinoa starch characteristics and their correlation with texture profile analysis (TPA) of cooked quinoa. Journal of Food Science. 2017. Р. 2387-2395.uk_UA
dc.relation.references28. Троценко Н.В. Досвід вирощування та генетичний потенціал кіноа. Вісник сумського національного аграрного університету. 2023 № 4. С. 53-61.uk_UA
dc.relation.references29. Болгова Н.В., Опімах Т.С., Соколенко В.В. Використання кіноа у виробництві м’яких сирів. Вісник сумського національного аграрного університету. Суми. 2023. №3. С. 15-19.uk_UA
dc.relation.references30. Болгова Н.В. Самохіна Є.А. Дослідження показників якості кисломолочних напоїв з використанням борошна кіноа. Вісник сумського національного аграрного університету. Суми. 2023. №1 С. 9-13.uk_UA
dc.relation.references31. Ahmed Mabrouk, Baher Effat. «Production of highly nutritious yogurt enriched with quinoa flour and probiotics». International Journal of Ecology, Agriculture and Biotechnology. 2020. 5(6). Р. 1529-1537.uk_UA
dc.relation.references32. ДСТУ ISO 6658:2005. Дослідження сенсорне. Методологія. Загальні настанови (ІSO 6658:1985, ІDT). Введ. 01.01.2006. К.: Держспоживстандарт України, 2005. 26 с.uk_UA
dc.relation.references33. ДСТУ 8550:2015. Молоко та молочні продукти. Вимірювання pH потенціометричним методом [Текст]. Чинний від 2017-01-01. Київ : УкрНДНЦ, 2017. III, 7 с. : табл. (Національний стандарт України).uk_UA
dc.relation.references34. Грек О.В. та ін. Практикум з технології молока та молочних продуктів: навч. Посібник. К.: НУХТ, 2015. 431 с.uk_UA
dc.relation.references35. ДСТУ 8552:2015 Молоко та молочні продукти. Методи визначення вологи та сухої речовини. Чинний від 2017-01-01. Київ : УкрНДНЦ, 2016. III, 13 с.uk_UA
dc.relation.references36. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Харчова хімія» для студентів всіх форм навчання спеціальності 181 «Харчові технології» Ч.1. / укладачі Назарко І.С., Покотило О. С. / Тернопіль: ТНТУ, 2020. 64 с.uk_UA
dc.relation.references37. Ющенко Н.М., Миколів І.М., Кузьмик У.Г. Використання несмаженого зерна гречки в рецептурах кисломолочних продуктів. Вісник харківського національного університету сільського господарства імені Петра Василенка. наукове видання. Харків, 2015. Випуск 166. С. 69-74.uk_UA
dc.relation.references38. Чисельність населення по містах України. Мінфін : веб-сайт. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/reference/people/town/.uk_UA
dc.relation.references39. SWOT-аналіз із прикладами. eSputnik : веб-сайт. URL: https://esputnik.com/uk/blog/swot-analiz-iz-prikladami.uk_UA
dc.relation.references40. Інфографіка. Українські молочні ферми: у яких областях найпродуктивніші корови. Liga.net : веб-сайт. URL: https://biz.liga.net/ua/all/infographic-of-the-day/infografica/ukrainski-molochni-fermyu-iakykh-oblastiakh-naiproduktyvnishi-korovy.uk_UA
dc.relation.references41. Український національний аграрний університет. Молоко та його значення в раціоні людини. URL: https://nubip.edu.ua/node/115354.uk_UA
dc.relation.references42. Гачак Ю.Р., Варивода Ю.Ю., Сливка Н.Б. Молочні продукти лікувально – профілактичного призначення. Посібник. Львів, 2011, 136 с.uk_UA
dc.relation.references43. Поліщук Г.Є., Грек О. В., Скорченко Т. А. та ін. Технологічні розрахунки у молочній промисловості : навч. посібник; Нац. ун-т харч. технол. Київ : НУХТ, 2013. 343 с.uk_UA
dc.relation.references44. Спосіб виготовлення сиркового десерту «Пектиново-гарбузовий»: пат. 60457 Україна. № u201012477; заявл. 22.10.2010; оп. 25.06.2011; Бюл. № 12, 5 с.uk_UA
dc.relation.references45. Грек О.В., Скорченко Т.А. Технологія сиру кисломолочного та сиркових виробів: Навч. посіб. К.: НУХТ, 2009. 235 с.uk_UA
dc.relation.references46. ДСТУ 4418:2005. Сметана. Технічні умови. [Чинний від 2005-05-30]. Вид. офіц. Київ, 2005. 11 с.uk_UA
dc.relation.references47. ДСТУ 3662:2018 Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови. [Чинний від 2019-01-01]. Вид. офіц. Київ : УкрНДНЦ, 2018. 8 с.uk_UA
dc.relation.references48. Поліщук Г. Є., Скорченко Т. А., Грек О. В. Технологія молочних продуктів : Підруч..НУХТ: 2013.502 с.uk_UA
dc.relation.references49. ДСТУ 7515:2014 Сироватка молочна. Технічні умови. [Чинний від 2015- 02-01]. Вид. офіц. Київ, 2014. 15 с.uk_UA
dc.relation.references50. ДСТУ 3583:2015 Сіль кухонна. Загальні технічні умови. З поправкою. [Чинний від 2015-07-01]. Вид. офіц. Київ, 2015. 10 с.uk_UA
dc.relation.references51. ДСТУ 4623:2006. Цукор. Технічні умови. [Чинний від 29 червня 2006 р.]. Вид. офіц. Київ : УкрНДНЦ, 2007. 12 с.uk_UA
dc.relation.references52. Єресько Г.О., Шинкарик М.М., Ворощук В.Я. Технологічне обладнання молочних виробництв, Київ.: Фірма «Інкос», 2007. 344 с.uk_UA
dc.relation.references53. Савченко О.А., Грек О.В., Красуля О.О. Сучасні технології молочних продуктів: Підручник. К: ЦП «Колопринт», 2018. 218 с.uk_UA
dc.relation.references54. Крупа О.М. Проектування підприємств молочної промисловості. Курс лекцій для студентів спеціальності 181 «Харчові технології». Тернопіль, 2019. 130 с.uk_UA
dc.relation.references55. Кухтин М.Д., Кравченюк Х.Ю. Лабораторний практикум з мікробіології молока і молочних продуктів: навчальний посібник. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2023. 157 с.uk_UA
dc.relation.references56. Кухтин М.Д., Горюк Ю. Мікробіологія молочних продуктів вироблених з молока коров'ячого сирого: монографія. Кам'янець-Подільський: ЗВО ПДУ, 2023. 150 с.uk_UA
dc.relation.references57. Котик А.М. Психологія і безпека. Талін.: Валгус, 1981. 407 с.uk_UA
dc.relation.references58. Толок А.О., Крюковська О.А. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник. Дніпроджержинськ: ДДТУ, 2011. 215 с.uk_UA
dc.relation.references59. Основи охорони праці: підручник / К.Н. Ткачук, М.О. Халімовський, В.В. Запарний та ін. К.: Основи, 2006. 448 с.uk_UA
dc.relation.references60. Сухарев С. Основи екології та охорони довкілля. Навчальний посібник. Міністерство освіти і науки України, Ужгородський нац. Центр навчальної літератури, 2006. 391 с.uk_UA
dc.relation.references61. Шоботов В.М. Цивільна оборона: Навч. посібник. К., 2004. 390 с.uk_UA
dc.relation.references62. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / В.С. Стручок. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2022. 156 с.uk_UA
dc.relation.references63. Ромоданова В. О., Костенко Т. П. лабораторний практикум з технохімічного контролю підприємств молочної промисловості: навч. посібник. Київ: НУХТ, 2003. 168 с.uk_UA
dc.contributor.affiliationТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001uk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Koleksiyonlarda Görünür:181 — харчові технології

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Кваліфікаційна робота_Дуда.pdf2,97 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.

Yönetim Araçları