Mesedez, erabili identifikatzaile hau item hau aipatzeko edo estekatzeko: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47034
Titel: Розробка технології м’якого сиру із чаєм матча з проєктуванням цеху виробництва сирів різних видів
Sonstige Titel: Development of a technology for soft cheese with matcha tea and the design of a cheese production workshop
Autor(en): Салівонов, Тамара Василівна
Salivonov, Tamara
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Bibliographic description (Ukraine): Салівонов Т. В. Розробка технології м’якого сиру із чаєм матча з проєктуванням цеху виробництва сирів різних видів : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 — харчові технології / наук. кер. К. Є. Дацишин. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 96 с.
Erscheinungsdatum: Dez-2024
Date of entry: 3-Jan-2025
Herausgeber: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Дацишин, Катерина Євгенівна
Datsyshyn, Kateryna
UDC: 637.352
Stichwörter: сичужні сири
м’які сири
матча
вершковий сир
rennet cheeses
soft cheeses
matcha
cream cheese
Zusammenfassung: Кваліфікаційна робота присвячена розробленню технології м’якого вершкового сиру із чаєм матча. Внесення зазначеного компоненту сприятиме підвищенню харчової цінності готового продукту, збагатить його корисними речовинами зеленого чаю та розширить асортимент продуктів даної групи із використанням нетрадиційної сировини із функціонально-технологічними властивостями. У процесі виконання роботи було обрано спосіб внесення чаю, визначено його оптимальну кількість, врахувавши результати комплексу проведених досліджень, а також встановлено рекомендований термін зберігання отриманого продукту. У вступі подано актуальність обраної теми роботи. Коротко прописано мету та новизну проведених експериментів, зазначено практичне значення отриманих результатів та особистий внесок здобувача. В першому розділі представлено огляд літературних та наукових джерел, охарактеризовано рослинний компонент та перспективи його використання у молочних продуктах. У даній частині наведені матеріали та методи проведених досліджень, а також результати власних експериментів. В другому розділі охарактеризовано та обґрунтовано варіант обрання місця розташування спроєктованого підприємства відносно проведеного ряду розрахунків та подано переваги запроєктованого асортименту молочних продуктів. Наступний розділ присвячений технологічним розрахункам запроєктованого асортименту молочних продуктів, підбору та розрахунку обладнання, опису технологій, режимів та процесів виробництва. Також тут додано обчислення площ основних виробничих та допоміжних приміщень, для забезпечення запланованого виробництва. У четвертому розділі наведені питання по охороні праці. Окрім того, тут подано заходи, необхідні для безпечної роботи на сироробному виробництві у мирний та воєнний час. Останній пункт містить в собі короткі висновки, що сформульовані за результатами проведеної роботи. В кінці наведено список літературних джерел та нормативних документів, використаних під час виконання всіх вищеперелічених пунктів.
The qualification work is devoted to the development of the technology of soft cream cheese with matcha tea. Adding of the specified component will contribute to the increase of the nutritional value of the finished product, enrich it with useful substances of green tea and expand the range of products of this group using non-traditional raw materials with functional and technological properties. In the process of the work conducting, the method of tea adding was chosen, its optimal amount was determined, taking into account the results of the conducted researches complex, and the recommended shelf life of the resulting product was established. The introduction presents the relevance of the selected topic of the work. The purpose and novelty of the conducted experiments are briefly formulated, the practical significance of the obtained results and the personal contribution of the applicant are also indicated in this part. The first section presents a review of literary and scientific sources, the plant component and the prospects for its use in dairy products are characterized. This part presents the materials and methods of the conducted researches, as well as the results of own experiments. The second section describes and justifies the option of the designed enterprise location choosing in relation to the conducted series of calculations and presents the advantages of the designed range of dairy products. The next section is devoted to technological calculations of the designed range of dairy products, selection and calculation of equipment, description of technologies, modes and production processes. Also the calculations of the main production and auxiliary premises areas to ensure the planned production are included here. The fourth section presents issues of labor protection. In addition, it presents the necessary measures for safe work in cheese production in peace and war time. The last paragraph contains brief conclusions formulated on the base of the results of the carried out work . At the end, a list of literary sources and regulatory documents used in the implementation of all the above points is provided.
Content: ВСТУП 6 РОЗДІЛ 1 9 1 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 9 1.1 Аналітичний огляд літературних джерел 9 1.2 Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 18 1.3 Результати досліджень 22 РОЗДІЛ 2 39 2 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОЄКТУ 39 2.1 Характеристика місця розташування підприємства 39 2.2 Характеристика сировинної зони 41 2.3 Обґрунтування асортименту молочної продукції 42 2.4 Характеристика каналів реалізації продукції 43 РОЗДІЛ 3 44 3 ПРОЄКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 44 3.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 44 3.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 51 3.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту 67 РОЗДІЛ 4 80 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 80 4.1 Охорона праці 80 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 85 ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 90
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47034
Copyright owner: © Салівонов Т. В., 2024
References (Ukraine): 1 Sandine E., Elliker R. Microbially induced flavors and fermented products. Taste in fermented milk products. Food chemistry. 1970. Vol. 18. P. 557–562.
2 Monti L., Negri S., Meucci A., Stroppa A., Galli A., Contarini G. Determination of lactose, galactose and glucose in lactose-free hard cheese: validation of the HPAEC-PAD method. Food chemistry. 2017. Vol. 220. P. 18–24.
3 Грек О. В. Красуля О. О. Молокопереробка. Інновації: підруч. К.: НУХТ, 2017. 390 с.
4 SOFT CREAM CHEESE : patent 356962 Canada : A23C 19/076. Applied on 24.07.1980 ; published on 19.02.1985. URL: https://patentscope.wipo.int/search/en/detail.jsf?docId=CA93582504.
5 Muinos L. 7 Potential Health Benefits of Matcha. Everyday Health. 2023. URL: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/potential-health-benefits-of-matcha/
6 Horie H., Ema K., Sumikawa O. Chemical Components of Matcha and Powdered Green Tea. Journal of Cookery Science of Japan.2017. Vol. 50(5). P. 182–188.
7 Schröder L., Marahrens P., Koch J., Heidegger H., Vilsmeier T., Phan-Brehm T., Hofmann S., Mahner S., Jeschke U., Richter U. Effects of Green Tea, Matcha Tea and Their Components Epigallocatechin Gallate and Quercetin on MCF-7 and MDA-MB-231 Breast Carcinoma Cells. Oncol. Rep. 2019. Vol. 41. P. 387–396.
8 Farooq S., Sehgal A. Antioxidant Activity of Different Forms of Green Tea: Loose Leaf, Bagged and Matcha. Curr. Res. Nutr. Food Sci. J. 2018. Vol. 6. P. 35–40.
9 Sharangi A.B. Medicinal and Therapeutic Potentialities of Tea (Camellia sinensis L.) A Review. Food Res. Int. 2009. Vol. 42. P. 529–535.
10 Ku K. M., Choi J. N., Kim J., Kim J. K., Yoo L. G., Lee S. J., Hong Y. S., Lee C. H. Metabolomics Analysis Reveals the Compositional Differences of Shade Grown Tea (Camellia sinensis L.). J. Agric. Food Chem. 2010. Vol. 58. P. 418–426.
11 Saijo R. Effect of Shade Treatment on Biosynthesis of Catechins in Tea Plants. Plant Cell Physiol. 1980. Vol. 21. P. 989–998.
12 Kochman J., Jakubczyk K., Antoniewicz J., Mruk H., Janda K. Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Molecules. 2021. Vol. 26(1). P. 85.
13 Kurleto K., Kurowski G., Laskowska B., Malinowska M., Sikora E., Vogt O. Wpływ Warunków Parzenia Na Zawartość Antyoksydantow w Naparach Różnych Rodzajów Herbat. Wiadomości Chem. 2013. Vol. 67. P. 11–12.
14 Peluso I., Serafini M. Antioxidants from Black and Green Tea: From Dietary Modulation of Oxidative Stress to Pharmacological Mechanisms. Br. J. Pharmacol. 2017. Vol. 174. P. 1195–1208.
15 Health Benefits of Tea/ ed. By Serafini M., Del Rio D., Yao D.N., Bettuzzi S., Peluso I. In: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 12.
16 Rameshrad M., Razavi B.M., Hosseinzadeh H. Protective Effects of Green Tea and Its Main Constituents against Natural and Chemical Toxins: A Comprehensive Review. Food Chem. Toxicol. 2017. Vol. 100. P. 115–137.
17 Kika J., Jakubczyk K., Ligenza A., Maciejewska-Markiewicz D., Szymczykowska K., Janda-Milczarek K. Matcha Green Tea: Chemical Composition, Phenolic Acids, Caffeine and Fatty Acid Profile. Foods. 2023. Vol. 13, no. 8. P. 1167.
18 Pastoriza S., Mesías M., Cabrera C., Rufián-Henares J.A. Healthy Properties of Green and White Teas: An Update. Food Funct. 2017. Vol. 8. P. 2650–2662.
19 Koláčková T., Kolofiková K., Sytařová I., Snopek L., Sumczynski D., Orsavová J. Matcha Tea: Analysis of Nutritional Composition, Phenolics and Antioxidant Activity. Plant Foods Hum. Nutr. 2020. Vol. 75. P. 48–53.
20 Stefanello N., Spanevello R.M., Passamonti S., Porciúncula, L., Bonan C. D., Olabiyi, A.A., Teixeira da Rocha, J.B., Assmann C.E., Morsch V.M., Schetinger M. R. C. Coffee, Caffeine, Chlorogenic Acid, and the Purinergic System. Food Chem. Toxicol. 2019. Vol. 123. P. 298–313.
21 Weiss D. J. , Anderto Ch. R. Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. Journal of Chromatography A. 2003. Vol. 1011(1-2). Р. 173-180.
22 Sneed A. Is Matcha Good for You? The New York Times. 2022. URL: https://www.nytimes.com/2022/09/27/well/eat/matcha-health-benefits.html/
23 Najman K., Starczewska K., Buczak. K. The Content of Bioactive Compounds and Technological Properties of Matcha Green Tea and Its Application in the Design of Functional Beverages. Molecules 28. 2023. Vol. 20. P. 7018.
24 Чорна А. І., Калмазан В. Б. Спосіб виготовлення йогурту з японським чаєм Матча та насінням чіа. Технологія харчової та легкої промисловості. 2019. C. 91–95.
25 ДСТУ 1009:2005. Цукор ванільний. Технічні умови. [чинний від 2006-07-01]. Вид. офіц. Київ. Держспоживстандарт України, 2006. 10 с.
26 ДСТУ 4623:2006. Цукор білий. Технічні умови. [Чинний від 2007-07-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2007.
27 Гуменюк О. Л. Харчова хімія. Лабораторний практикум. URL: https://cpo.stu.cn.ua/Oksana/harch_himia_lab_prakt/80.html.
28 Yousf N., Nazir F., Salim R., Ahsan H., Adnan Sirwal A. Water solubility index and water absorption index of extruded product from rice and carrot blend. J. Pharmacogn. Phytochem. 2017. Vol. 6. P. 2165–2168.
29 Корольчук І. М., Ющенко Н. М., Кочубей О. В., Литвиненко У. Г. Вивчення впливу прянощів на ступінь використання білка в технології м’яких сирів з козиного молока. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2021. Том 27, № 2. 188–195 с.
30 Наговська В. О., Гачак Ю. Р., Михайлицька О. Р. Зміна технологічних показників м'якого сиру із висівками залежно від дози внесених житніх висівок. Технології харчової та хімічної промисловості. 2016. Том 29, № 3. 29–32 с.
31 Цісарик О. Й., Сливка І. М., Мусій Л. Я. Розроблення технології м'якого сирного продукту з нутовим борошном. VІІ Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості». 2022. 26–28 с.
32 ДСТУ 4395:2005. Сири м’які. Технічні умови. [чинний від 2006-07- 01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2006.
33 Грек О. В. та ін. Практикум з технології молока та молочних продуктів: навч. Посібник. К.: НУХТ, 2015. 431 с.
34 Чисельність населення в місті Ковель. Мінфін. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/reference/people/town/kovel/.
35 Перелік підприємств, продукції виробничо-технічного призначення та товарів народного вжитку міста Ковеля. Офіційний сайт Ковельської міської ради. URL:http://www.kovelrada.gov.ua/enterprises.html.
36 SWOT-аналіз із прикладами. eSputnik. URL:https://esputnik.com/uk/blog/swotanaliz-iz-prikladami.
37 Про роботу підприємств харчової промисловості Волинської області за січень 2022 року. Департамент агропромислового розвитку Волинської ОДА. URL: https://agrovolyn.gov.ua/article/pro-robotu-pidpryyemstv-harchovoyi-promyslovostivolynskoyi-oblasti-za-sichen-2022-roku.
38 Молочна карта України – 16.06.2024. infagro. URL: https://infagro.com.ua/ua/2024/06/16/molochna-karta-ukrayini-2024/.
39 Поліщук Г. Є., Грек О. В., Скорченко Т. А. та ін. Технологічні розрахунки у молочній промисловості : навч. посібник. Нац. ун-т харч. технол. Київ : НУХТ, 2013. 343 с.
40 Дацишин К. Є., Крупа О. М., Сторож Л. А. Метод. вказівки до виконання практичних робіт із дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів. Частина 1» для здобувачів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» денної та заочної форм навчання спеціальності 181 «Харчові технології» ТНТУ, 2022. 86 с.
41 Скорченко Т. А., Поліщук Г. Є., Грек О. В., Кочубей О. В. Технологія незбираномолочних продуктів : навч. посібник / Нац. ун-т харч. технол. – Вінниця : Нова Книга, 2005. 264 с.
42 ДСТУ 8549:2015. Напої із сироватки. Загальні технічні умови. [чинний від 2017-01-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2015.
43 ДСТУ 4421:2005 Сири тверді (український асортимент). Технічні умови (CODEX STAN C-1-1966—C-35-1978, NEQ). [Чинний від 2005-07-01].Вид. офіц. Київ, 2005. 10 с.
44 ДСТУ 6003:2008 Сири тверді. Загальні технічні умови. [Чинний від 2008-03- 01]. Вид. офіц. Київ, 2010. 22 с.
45 ДСТУ 7519:2014 «Вершки питні. Технічні умови». [чинний від 2005-10- 01].Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2005.
46 ДСТУ 3583:2015 Сіль кухонна. Загальні технічні умови. З поправкою. [Чинний від 2015-07-01]. Вид. офіц. Київ, 2015. 10 с.
47 ДСТУ 8007:2015 Прянощі. Коріандр. Технічні умови. [Чинний від 2017-01- 01]. Вид. офіц. Київ, 2017. 13 с.
48 ДСТУ 7515:2014 Сироватка молочна. Технічні умови.[Чинний від 2015-02- 01]. Вид. офіц. Київ, 2014. 15 с.
49 Сухенко Ю. Г., Поліщук Г. Є., Раманаускас Р. Й., Шингарева Т. І. Технологія сиру. К: Фірма «ІНКОС», 2015
50 Поліщук Г. Є., Бовкун А. О., Колесникова С. С. Технологія сиру: Навч. посібник. К.: НУХТ, 2009. 151 с.
51 Грек О. В., Поліщук Г. Є., Онопрійчук О. О. Технологія продуктів зі знежиреного молока, молочної сироватки і маслянки : навч. посібник Нац. ун-т харч. технол. Київ: НУХТ, 2010. 258 с.
52 Поліщук Г. Є., Скорченко Т. А., Грек О. В., Кочубей О. В. Технологія молочних продуктів: навч. посібник. Нац. ун-т харч. технол. Вінниця: Нова Книга, 2005. 289 с.
53 Кухтин М. Д., Кравченюк Х. Ю. Лабораторний практикум з мікробіології молока і молочних продуктів: навчальний посібник. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2023. 157 с.
54 Кухтин М., Горюк Ю. Мікробіологія молочних продуктів вироблених з молока коров'ячого сирого: монографія. Кам'янець-Подільський: ЗВО ПДУ, 2023. 150 с.
55 Єресько Г. О., Шинкарик М. М., Ворощук В. Я. Технологічне обладнання молочних виробництв, Київ: Фірма «Інкос», 2007. 344 с.
56 Крупа О. М. Проектування підприємств молочної промисловості. Курс лекцій для студентів спеціальності 181 `Харчові технології`. Тернопіль, 2019. 130 с.
57 Відомчі норми технологічного проектування. Підприємств по переробці молока: ВНТП–АПК-24.06. [Введ. в дію 01.02.2006]. К.: Міністерство аграрної політики України, 2006. 105 с.
58 ДБН В.2.5-67:2013 ‘Опалення, вентиляція та кондиціонування’. [Введ. в дію 01.01.2014]. К.: Міністерство аграрної політики України, 2013. 95 с.
59 ДБН В.2.5-28:2018. ‘Природне і штучне освітлення’. [Введ. в дію 01.03.2018]. К.: Мінрегіон України, 2018. 137 с.
60 Стручок В. С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2022. 156 с.
61 Грибан В. Г., Негодченко О. В. Охорона праці. К.: Центр учбової літератури, 2009. 209 c.
62 Желібо Є. П„ Заверуха Н. М., Запарний В. В. Безпека життєдіяльності: Навч. посіб. За ред, Є. П. Желібо. 6-е вид. К.: Каравела, 2008. 344 с.
63 Паляниця В. А. Техноекологія та цивільна безпека. Частина ”Цивільна безпека”: Навчальний посібник. Тернопіль, 2022. 156 с.
64 Васійчук В. О., Гончарук В. Є., Качан С. І., Мохняк С. М. Основи цивільного захисту, 2010. 418 с.
65 Ромоданова В. О., Костенко Т. П. лабораторний практикум з технохімічного контролю підприємств молочної промисловості: навч. посібник. Київ: НУХТ, 2003. 168 с.
Content type: Master Thesis
Enthalten in den Sammlungen:181 — харчові технології

Dateien zu dieser Ressource:
Datei Beschreibung GrößeFormat 
Кваліфікаційна робота_Салівонов.pdf2,95 MBAdobe PDFÖffnen/Anzeigen


Alle Ressourcen in diesem Repository sind urheberrechtlich geschützt, soweit nicht anderweitig angezeigt.

Administratzailearen tresnak