Ezzel az azonosítóval hivatkozhat erre a dokumentumra forrásmegjelölésben vagy hiperhivatkozás esetén: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47034
Összes dokumentumadat
DC mezőÉrtékNyelv
dc.contributor.advisorДацишин, Катерина Євгенівна-
dc.contributor.advisorDatsyshyn, Kateryna-
dc.contributor.authorСалівонов, Тамара Василівна-
dc.contributor.authorSalivonov, Tamara-
dc.date.accessioned2025-01-03T07:31:36Z-
dc.date.available2025-01-03T07:31:36Z-
dc.date.issued2024-12-
dc.identifier.citationСалівонов Т. В. Розробка технології м’якого сиру із чаєм матча з проєктуванням цеху виробництва сирів різних видів : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 — харчові технології / наук. кер. К. Є. Дацишин. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 96 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47034-
dc.description.abstractКваліфікаційна робота присвячена розробленню технології м’якого вершкового сиру із чаєм матча. Внесення зазначеного компоненту сприятиме підвищенню харчової цінності готового продукту, збагатить його корисними речовинами зеленого чаю та розширить асортимент продуктів даної групи із використанням нетрадиційної сировини із функціонально-технологічними властивостями. У процесі виконання роботи було обрано спосіб внесення чаю, визначено його оптимальну кількість, врахувавши результати комплексу проведених досліджень, а також встановлено рекомендований термін зберігання отриманого продукту. У вступі подано актуальність обраної теми роботи. Коротко прописано мету та новизну проведених експериментів, зазначено практичне значення отриманих результатів та особистий внесок здобувача. В першому розділі представлено огляд літературних та наукових джерел, охарактеризовано рослинний компонент та перспективи його використання у молочних продуктах. У даній частині наведені матеріали та методи проведених досліджень, а також результати власних експериментів. В другому розділі охарактеризовано та обґрунтовано варіант обрання місця розташування спроєктованого підприємства відносно проведеного ряду розрахунків та подано переваги запроєктованого асортименту молочних продуктів. Наступний розділ присвячений технологічним розрахункам запроєктованого асортименту молочних продуктів, підбору та розрахунку обладнання, опису технологій, режимів та процесів виробництва. Також тут додано обчислення площ основних виробничих та допоміжних приміщень, для забезпечення запланованого виробництва. У четвертому розділі наведені питання по охороні праці. Окрім того, тут подано заходи, необхідні для безпечної роботи на сироробному виробництві у мирний та воєнний час. Останній пункт містить в собі короткі висновки, що сформульовані за результатами проведеної роботи. В кінці наведено список літературних джерел та нормативних документів, використаних під час виконання всіх вищеперелічених пунктів.uk_UA
dc.description.abstractThe qualification work is devoted to the development of the technology of soft cream cheese with matcha tea. Adding of the specified component will contribute to the increase of the nutritional value of the finished product, enrich it with useful substances of green tea and expand the range of products of this group using non-traditional raw materials with functional and technological properties. In the process of the work conducting, the method of tea adding was chosen, its optimal amount was determined, taking into account the results of the conducted researches complex, and the recommended shelf life of the resulting product was established. The introduction presents the relevance of the selected topic of the work. The purpose and novelty of the conducted experiments are briefly formulated, the practical significance of the obtained results and the personal contribution of the applicant are also indicated in this part. The first section presents a review of literary and scientific sources, the plant component and the prospects for its use in dairy products are characterized. This part presents the materials and methods of the conducted researches, as well as the results of own experiments. The second section describes and justifies the option of the designed enterprise location choosing in relation to the conducted series of calculations and presents the advantages of the designed range of dairy products. The next section is devoted to technological calculations of the designed range of dairy products, selection and calculation of equipment, description of technologies, modes and production processes. Also the calculations of the main production and auxiliary premises areas to ensure the planned production are included here. The fourth section presents issues of labor protection. In addition, it presents the necessary measures for safe work in cheese production in peace and war time. The last paragraph contains brief conclusions formulated on the base of the results of the carried out work . At the end, a list of literary sources and regulatory documents used in the implementation of all the above points is provided.uk_UA
dc.description.tableofcontentsВСТУП 6 РОЗДІЛ 1 9 1 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 9 1.1 Аналітичний огляд літературних джерел 9 1.2 Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 18 1.3 Результати досліджень 22 РОЗДІЛ 2 39 2 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОЄКТУ 39 2.1 Характеристика місця розташування підприємства 39 2.2 Характеристика сировинної зони 41 2.3 Обґрунтування асортименту молочної продукції 42 2.4 Характеристика каналів реалізації продукції 43 РОЗДІЛ 3 44 3 ПРОЄКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 44 3.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 44 3.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 51 3.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту 67 РОЗДІЛ 4 80 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 80 4.1 Охорона праці 80 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 85 ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 90uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subjectсичужні сириuk_UA
dc.subjectм’які сириuk_UA
dc.subjectматчаuk_UA
dc.subjectвершковий сирuk_UA
dc.subjectrennet cheesesuk_UA
dc.subjectsoft cheesesuk_UA
dc.subjectmatchauk_UA
dc.subjectcream cheeseuk_UA
dc.titleРозробка технології м’якого сиру із чаєм матча з проєктуванням цеху виробництва сирів різних видівuk_UA
dc.title.alternativeDevelopment of a technology for soft cheese with matcha tea and the design of a cheese production workshopuk_UA
dc.typeMaster Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Салівонов Т. В., 2024uk_UA
dc.coverage.placenameТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subject.udc637.352uk_UA
dc.relation.references1 Sandine E., Elliker R. Microbially induced flavors and fermented products. Taste in fermented milk products. Food chemistry. 1970. Vol. 18. P. 557–562.uk_UA
dc.relation.references2 Monti L., Negri S., Meucci A., Stroppa A., Galli A., Contarini G. Determination of lactose, galactose and glucose in lactose-free hard cheese: validation of the HPAEC-PAD method. Food chemistry. 2017. Vol. 220. P. 18–24.uk_UA
dc.relation.references3 Грек О. В. Красуля О. О. Молокопереробка. Інновації: підруч. К.: НУХТ, 2017. 390 с.uk_UA
dc.relation.references4 SOFT CREAM CHEESE : patent 356962 Canada : A23C 19/076. Applied on 24.07.1980 ; published on 19.02.1985. URL: https://patentscope.wipo.int/search/en/detail.jsf?docId=CA93582504.uk_UA
dc.relation.references5 Muinos L. 7 Potential Health Benefits of Matcha. Everyday Health. 2023. URL: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/potential-health-benefits-of-matcha/uk_UA
dc.relation.references6 Horie H., Ema K., Sumikawa O. Chemical Components of Matcha and Powdered Green Tea. Journal of Cookery Science of Japan.2017. Vol. 50(5). P. 182–188.uk_UA
dc.relation.references7 Schröder L., Marahrens P., Koch J., Heidegger H., Vilsmeier T., Phan-Brehm T., Hofmann S., Mahner S., Jeschke U., Richter U. Effects of Green Tea, Matcha Tea and Their Components Epigallocatechin Gallate and Quercetin on MCF-7 and MDA-MB-231 Breast Carcinoma Cells. Oncol. Rep. 2019. Vol. 41. P. 387–396.uk_UA
dc.relation.references8 Farooq S., Sehgal A. Antioxidant Activity of Different Forms of Green Tea: Loose Leaf, Bagged and Matcha. Curr. Res. Nutr. Food Sci. J. 2018. Vol. 6. P. 35–40.uk_UA
dc.relation.references9 Sharangi A.B. Medicinal and Therapeutic Potentialities of Tea (Camellia sinensis L.) A Review. Food Res. Int. 2009. Vol. 42. P. 529–535.uk_UA
dc.relation.references10 Ku K. M., Choi J. N., Kim J., Kim J. K., Yoo L. G., Lee S. J., Hong Y. S., Lee C. H. Metabolomics Analysis Reveals the Compositional Differences of Shade Grown Tea (Camellia sinensis L.). J. Agric. Food Chem. 2010. Vol. 58. P. 418–426.uk_UA
dc.relation.references11 Saijo R. Effect of Shade Treatment on Biosynthesis of Catechins in Tea Plants. Plant Cell Physiol. 1980. Vol. 21. P. 989–998.uk_UA
dc.relation.references12 Kochman J., Jakubczyk K., Antoniewicz J., Mruk H., Janda K. Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Molecules. 2021. Vol. 26(1). P. 85.uk_UA
dc.relation.references13 Kurleto K., Kurowski G., Laskowska B., Malinowska M., Sikora E., Vogt O. Wpływ Warunków Parzenia Na Zawartość Antyoksydantow w Naparach Różnych Rodzajów Herbat. Wiadomości Chem. 2013. Vol. 67. P. 11–12.uk_UA
dc.relation.references14 Peluso I., Serafini M. Antioxidants from Black and Green Tea: From Dietary Modulation of Oxidative Stress to Pharmacological Mechanisms. Br. J. Pharmacol. 2017. Vol. 174. P. 1195–1208.uk_UA
dc.relation.references15 Health Benefits of Tea/ ed. By Serafini M., Del Rio D., Yao D.N., Bettuzzi S., Peluso I. In: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 12.uk_UA
dc.relation.references16 Rameshrad M., Razavi B.M., Hosseinzadeh H. Protective Effects of Green Tea and Its Main Constituents against Natural and Chemical Toxins: A Comprehensive Review. Food Chem. Toxicol. 2017. Vol. 100. P. 115–137.uk_UA
dc.relation.references17 Kika J., Jakubczyk K., Ligenza A., Maciejewska-Markiewicz D., Szymczykowska K., Janda-Milczarek K. Matcha Green Tea: Chemical Composition, Phenolic Acids, Caffeine and Fatty Acid Profile. Foods. 2023. Vol. 13, no. 8. P. 1167.uk_UA
dc.relation.references18 Pastoriza S., Mesías M., Cabrera C., Rufián-Henares J.A. Healthy Properties of Green and White Teas: An Update. Food Funct. 2017. Vol. 8. P. 2650–2662.uk_UA
dc.relation.references19 Koláčková T., Kolofiková K., Sytařová I., Snopek L., Sumczynski D., Orsavová J. Matcha Tea: Analysis of Nutritional Composition, Phenolics and Antioxidant Activity. Plant Foods Hum. Nutr. 2020. Vol. 75. P. 48–53.uk_UA
dc.relation.references20 Stefanello N., Spanevello R.M., Passamonti S., Porciúncula, L., Bonan C. D., Olabiyi, A.A., Teixeira da Rocha, J.B., Assmann C.E., Morsch V.M., Schetinger M. R. C. Coffee, Caffeine, Chlorogenic Acid, and the Purinergic System. Food Chem. Toxicol. 2019. Vol. 123. P. 298–313.uk_UA
dc.relation.references21 Weiss D. J. , Anderto Ch. R. Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. Journal of Chromatography A. 2003. Vol. 1011(1-2). Р. 173-180.uk_UA
dc.relation.references22 Sneed A. Is Matcha Good for You? The New York Times. 2022. URL: https://www.nytimes.com/2022/09/27/well/eat/matcha-health-benefits.html/uk_UA
dc.relation.references23 Najman K., Starczewska K., Buczak. K. The Content of Bioactive Compounds and Technological Properties of Matcha Green Tea and Its Application in the Design of Functional Beverages. Molecules 28. 2023. Vol. 20. P. 7018.uk_UA
dc.relation.references24 Чорна А. І., Калмазан В. Б. Спосіб виготовлення йогурту з японським чаєм Матча та насінням чіа. Технологія харчової та легкої промисловості. 2019. C. 91–95.uk_UA
dc.relation.references25 ДСТУ 1009:2005. Цукор ванільний. Технічні умови. [чинний від 2006-07-01]. Вид. офіц. Київ. Держспоживстандарт України, 2006. 10 с.uk_UA
dc.relation.references26 ДСТУ 4623:2006. Цукор білий. Технічні умови. [Чинний від 2007-07-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2007.uk_UA
dc.relation.references27 Гуменюк О. Л. Харчова хімія. Лабораторний практикум. URL: https://cpo.stu.cn.ua/Oksana/harch_himia_lab_prakt/80.html.uk_UA
dc.relation.references28 Yousf N., Nazir F., Salim R., Ahsan H., Adnan Sirwal A. Water solubility index and water absorption index of extruded product from rice and carrot blend. J. Pharmacogn. Phytochem. 2017. Vol. 6. P. 2165–2168.uk_UA
dc.relation.references29 Корольчук І. М., Ющенко Н. М., Кочубей О. В., Литвиненко У. Г. Вивчення впливу прянощів на ступінь використання білка в технології м’яких сирів з козиного молока. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2021. Том 27, № 2. 188–195 с.uk_UA
dc.relation.references30 Наговська В. О., Гачак Ю. Р., Михайлицька О. Р. Зміна технологічних показників м'якого сиру із висівками залежно від дози внесених житніх висівок. Технології харчової та хімічної промисловості. 2016. Том 29, № 3. 29–32 с.uk_UA
dc.relation.references31 Цісарик О. Й., Сливка І. М., Мусій Л. Я. Розроблення технології м'якого сирного продукту з нутовим борошном. VІІ Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості». 2022. 26–28 с.uk_UA
dc.relation.references32 ДСТУ 4395:2005. Сири м’які. Технічні умови. [чинний від 2006-07- 01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2006.uk_UA
dc.relation.references33 Грек О. В. та ін. Практикум з технології молока та молочних продуктів: навч. Посібник. К.: НУХТ, 2015. 431 с.uk_UA
dc.relation.references34 Чисельність населення в місті Ковель. Мінфін. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/reference/people/town/kovel/.uk_UA
dc.relation.references35 Перелік підприємств, продукції виробничо-технічного призначення та товарів народного вжитку міста Ковеля. Офіційний сайт Ковельської міської ради. URL:http://www.kovelrada.gov.ua/enterprises.html.uk_UA
dc.relation.references36 SWOT-аналіз із прикладами. eSputnik. URL:https://esputnik.com/uk/blog/swotanaliz-iz-prikladami.uk_UA
dc.relation.references37 Про роботу підприємств харчової промисловості Волинської області за січень 2022 року. Департамент агропромислового розвитку Волинської ОДА. URL: https://agrovolyn.gov.ua/article/pro-robotu-pidpryyemstv-harchovoyi-promyslovostivolynskoyi-oblasti-za-sichen-2022-roku.uk_UA
dc.relation.references38 Молочна карта України – 16.06.2024. infagro. URL: https://infagro.com.ua/ua/2024/06/16/molochna-karta-ukrayini-2024/.uk_UA
dc.relation.references39 Поліщук Г. Є., Грек О. В., Скорченко Т. А. та ін. Технологічні розрахунки у молочній промисловості : навч. посібник. Нац. ун-т харч. технол. Київ : НУХТ, 2013. 343 с.uk_UA
dc.relation.references40 Дацишин К. Є., Крупа О. М., Сторож Л. А. Метод. вказівки до виконання практичних робіт із дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів. Частина 1» для здобувачів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» денної та заочної форм навчання спеціальності 181 «Харчові технології» ТНТУ, 2022. 86 с.uk_UA
dc.relation.references41 Скорченко Т. А., Поліщук Г. Є., Грек О. В., Кочубей О. В. Технологія незбираномолочних продуктів : навч. посібник / Нац. ун-т харч. технол. – Вінниця : Нова Книга, 2005. 264 с.uk_UA
dc.relation.references42 ДСТУ 8549:2015. Напої із сироватки. Загальні технічні умови. [чинний від 2017-01-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2015.uk_UA
dc.relation.references43 ДСТУ 4421:2005 Сири тверді (український асортимент). Технічні умови (CODEX STAN C-1-1966—C-35-1978, NEQ). [Чинний від 2005-07-01].Вид. офіц. Київ, 2005. 10 с.uk_UA
dc.relation.references44 ДСТУ 6003:2008 Сири тверді. Загальні технічні умови. [Чинний від 2008-03- 01]. Вид. офіц. Київ, 2010. 22 с.uk_UA
dc.relation.references45 ДСТУ 7519:2014 «Вершки питні. Технічні умови». [чинний від 2005-10- 01].Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2005.uk_UA
dc.relation.references46 ДСТУ 3583:2015 Сіль кухонна. Загальні технічні умови. З поправкою. [Чинний від 2015-07-01]. Вид. офіц. Київ, 2015. 10 с.uk_UA
dc.relation.references47 ДСТУ 8007:2015 Прянощі. Коріандр. Технічні умови. [Чинний від 2017-01- 01]. Вид. офіц. Київ, 2017. 13 с.uk_UA
dc.relation.references48 ДСТУ 7515:2014 Сироватка молочна. Технічні умови.[Чинний від 2015-02- 01]. Вид. офіц. Київ, 2014. 15 с.uk_UA
dc.relation.references49 Сухенко Ю. Г., Поліщук Г. Є., Раманаускас Р. Й., Шингарева Т. І. Технологія сиру. К: Фірма «ІНКОС», 2015uk_UA
dc.relation.references50 Поліщук Г. Є., Бовкун А. О., Колесникова С. С. Технологія сиру: Навч. посібник. К.: НУХТ, 2009. 151 с.uk_UA
dc.relation.references51 Грек О. В., Поліщук Г. Є., Онопрійчук О. О. Технологія продуктів зі знежиреного молока, молочної сироватки і маслянки : навч. посібник Нац. ун-т харч. технол. Київ: НУХТ, 2010. 258 с.uk_UA
dc.relation.references52 Поліщук Г. Є., Скорченко Т. А., Грек О. В., Кочубей О. В. Технологія молочних продуктів: навч. посібник. Нац. ун-т харч. технол. Вінниця: Нова Книга, 2005. 289 с.uk_UA
dc.relation.references53 Кухтин М. Д., Кравченюк Х. Ю. Лабораторний практикум з мікробіології молока і молочних продуктів: навчальний посібник. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2023. 157 с.uk_UA
dc.relation.references54 Кухтин М., Горюк Ю. Мікробіологія молочних продуктів вироблених з молока коров'ячого сирого: монографія. Кам'янець-Подільський: ЗВО ПДУ, 2023. 150 с.uk_UA
dc.relation.references55 Єресько Г. О., Шинкарик М. М., Ворощук В. Я. Технологічне обладнання молочних виробництв, Київ: Фірма «Інкос», 2007. 344 с.uk_UA
dc.relation.references56 Крупа О. М. Проектування підприємств молочної промисловості. Курс лекцій для студентів спеціальності 181 `Харчові технології`. Тернопіль, 2019. 130 с.uk_UA
dc.relation.references57 Відомчі норми технологічного проектування. Підприємств по переробці молока: ВНТП–АПК-24.06. [Введ. в дію 01.02.2006]. К.: Міністерство аграрної політики України, 2006. 105 с.uk_UA
dc.relation.references58 ДБН В.2.5-67:2013 ‘Опалення, вентиляція та кондиціонування’. [Введ. в дію 01.01.2014]. К.: Міністерство аграрної політики України, 2013. 95 с.uk_UA
dc.relation.references59 ДБН В.2.5-28:2018. ‘Природне і штучне освітлення’. [Введ. в дію 01.03.2018]. К.: Мінрегіон України, 2018. 137 с.uk_UA
dc.relation.references60 Стручок В. С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2022. 156 с.uk_UA
dc.relation.references61 Грибан В. Г., Негодченко О. В. Охорона праці. К.: Центр учбової літератури, 2009. 209 c.uk_UA
dc.relation.references62 Желібо Є. П„ Заверуха Н. М., Запарний В. В. Безпека життєдіяльності: Навч. посіб. За ред, Є. П. Желібо. 6-е вид. К.: Каравела, 2008. 344 с.uk_UA
dc.relation.references63 Паляниця В. А. Техноекологія та цивільна безпека. Частина ”Цивільна безпека”: Навчальний посібник. Тернопіль, 2022. 156 с.uk_UA
dc.relation.references64 Васійчук В. О., Гончарук В. Є., Качан С. І., Мохняк С. М. Основи цивільного захисту, 2010. 418 с.uk_UA
dc.relation.references65 Ромоданова В. О., Костенко Т. П. лабораторний практикум з технохімічного контролю підприємств молочної промисловості: навч. посібник. Київ: НУХТ, 2003. 168 с.uk_UA
dc.contributor.affiliationТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001uk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Ebben a gyűjteményben:181 — харчові технології

Fájlok a dokumentumban:
Fájl Leírás MéretFormátum 
Кваліфікаційна робота_Салівонов.pdf2,95 MBAdobe PDFMegtekintés/Megnyitás


Minden dokumentum, ami a DSpace rendszerben szerepel, szerzői jogokkal védett. Minden jog fenntartva!

Admin Tools