霂瑞霂��撘����迨��辣: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/46941
Title: Інноваційний розвиток підприємства індустрії гостинності (на прикладі ресторану «Mirax»)
Other Titles: Innovative development of a hospitality industry enterprise ("Mirax" restaurant as a case study)
Authors: Хачатрян, Девід Самвелович
Khachatryan, David
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Україна
Bibliographic description (Ukraine): Хачатрян Д. С. Інноваційний розвиток підприємства індустрії гостинності (на прикладі ресторану «Mirax») : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 241 - готельно-ресторанна справа / наук. кер. Л. Я. Малюта. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 109 с.
Issue Date: 十二月-2024
Submitted date: 十二月-2024
Date of entry: 28-十二月-2024
Publisher: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Малюта, Людмила Ярославівна
Maliuta, Liudmyla
UDC: 658.64
Keywords: діджиталізація
івенти
інноваційний розвиток
інноваційний проєкт
інформаційні системи та технології
конкуренція
конкурентоспроможність
ринок ресторанних послуг
сталий розвиток
digitalization
events
innovative development
innovative project
information systems and technologies
competition
competitiveness
restaurant services market
sustainable development
Page range: 1-109
Abstract: У даній кваліфікаційній роботі магістра розглядаються пропозиції щодо розробки напрямів забезпечення інноваційного розвитку підприємства ресторанної індустрії в сучасних умовах. У контексті цього досліджено теоретико-концептуальні основи інноваційного розвитку підприємств, дано загальну характеристику досліджуваному об’єкту – ресторану «Mirax», проаналізовано систему його виробничо-сервісного обслуговування, конкурентне середовище ведення бізнесу, визначено його інноваційні можливості та напрями розвитку, зокрема запропоновано три ключові актуальні інноваційні проєкти.
In this master's qualification work, proposals for developing strategies to ensure the innovative development of a restaurant industry enterprise under modern conditions are considered. The study examines the theoretical and conceptual foundations of innovative enterprise development, provides a general overview of the studied object—restaurant "Mirax," analyzes its production-service system and competitive business environment, and identifies its innovative capabilities and development directions. Notably, three key innovative projects are proposed.
Content: ЗМІСТ ВСТУП...8 ТЕОРЕТИКО-КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ІНДУСТРІЇ ГОСТИНОСТІ...12 1.1.Загальна характеристика ключових економічних категорій у сфері забезпечення інноваційного розвитку підприємства...12 1.2. Інноваційний розвиток підприємств ресторанного бізнесу...20 1.3. Ефективне управління та оцінювання інноваційного розвитку підприємств ресторанного сервісу...28 Висновки до розділу 1...35 РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗУВАННЯ ВИРОБНИЧО-ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ІННОВАЦІЙНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ПІДПРИЄМСТВА РЕСТОРАННОГО СЕРВІСУ...36 2.1. Загальна характеристика досліджуваного підприємства – ресторану «Mirax» та його кадрового потенціалу ...36 2.2. Аналізування системи виробничо-сервісного обслуговування ресторану….41 2.3. Оцінювання та аналіз конкурентного, зовнішнього та внутрішнього середовища ведення бізнесу ресторану «Mirax...48 Висновки до розділу 2...62 РОЗДІЛ 3. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ РЕСТОРАНУ «MIRAX» ТА РЕАЛІЗАЦІЯ КЛЮЧОВИХ ЙОГО ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЄКТІВ 3.1. Визначення напрямів інноваційного розвитку для підприємства ресторанної індустрії...64 3.2. Обґрунтування інноваційного проєкту оновлення виробничого обладнання для забезпечення розвитку досліджуваного підприємства...67 3.3. Реалізація інноваційного проєкту створення літньої тераси у ресторані «Mirax...77 3.4. Упровадження сучасних інформаційних технологій у діяльність досліджуваного закладу ресторанного типу...80 Висновки до розділу 3...92 РОЗДІЛ 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 4.1. Стан охорони праці на досліджуваному підприємстві – ресторані «Mirax»…94 4.2. Забезпечення гігієни та санітарії праці у ресторані «Mirax»…95 4.3. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Локалізація певного виду небезпек для досліджуваного підприємства...97 Висновки до розділу 4...100 ВИСНОВКИ...102 БІБІЛІОГРАФІЯ...105 ДОДАТКИ...110
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/46941
Copyright owner: © Хачатрян Д.С., 2024
References (Ukraine): 1. Андрушків Б.М., Кирич Н.Б., Погайдак О.Б. Інноваційна діяльність підприємств та організацій як метод стабілізації економіки регіонів України. Вісник економічної науки України. 2009. № 1(15). С. 23-25.
2. Антонюк Л. Л., Поручник А. М., Савчук В. С. Інновації: теорія, механізм розробки та комерціалізації: монографія. Київ: КНЕУ, 2003. 394 с.
3. Бездудний Ф.Ф., Смирнова Г. А., Нечаєва О. Д. Сутність поняття інновація і його класифікація. Інновації. 2016. № 2–3(13). 124 с.
4. Гальчинський А. С., Геєць В. М. та ін. Стратегія економічного і соціального розвитку України. Шляхом Європейської інтеграції. К. : ІВЦ Держкомстату України, 2004. 416 с.
5. Борисова О.В. Тенденції інноваційного розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2012. Вип. 1(2). С. 331–338.
6. Ватченко О. Б., Ватченко Б. С., Черевко О. Л. Інноваційний розвиток підприємства : навч. посібник. Дніпро : Акцент ПП, 2017. 404 с.
7. Владимир О. Об’єктивна необхідність фінансування інновацій у готельно-ресторанному бізнесі. Проблеми та перспективи розвитку підприємництва: Матеріали Х Міжнародної науково-практичної конференції. Харків: ХНАДУ, 2016. Том 1. С. 179-180. URL: http://elartu.tntu.edu.ua/
8. Владимир О., Малюта Л., Рудан В. Інтеграція дизайну в готельно-ресторанний бізнес: ефекти для туризму та розвитку місцевих громад. Економічний аналіз. 2022. Том 32. No 3. С. 307-313.
9. Волощук Л.О. Інноваційний розвиток та економічна безпека промислових підприємств: проблеми комплексного управління: монографія. Одеса: Бондаренко М. О., 2015. 396 с
10. Давидова О.Ю., Сисоєва С.І. Концептуальні напрями забезпечення і підвищення якості послуг підприємств готельно-ресторанного господарства. Міжнародний науковий журнал «Інтернаука». Серія: «Економічні науки». 2022. № 12(68).
11. Декалюк О. В. Методичні підходи до стратегічного управління готельно-ресторанним бізнесом. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2019. № 2(2). С. 261-264.
12. Друкер П. Як забезпечити успіх в бізнесі: новаторство і підприємництво. К. : України, 1994. 319 с.
13. Економіка інноваційного підприємства: навч. посібник. За заг. ред. О.Є. Кузьміна. Львів: Видавництво Нац. ун-ту «Львівська політехніка», 2009. 456 с.
14. Ілляшенко С. М., Біловодська О. А. Управління інноваційним розвитком промислових підприємств : монографія. Суми : Університетська книга. 2010. 281 c.
15. Завідна Л.Д. Формування стратегії розвитку підприємства готельного господарства. Науково-виробничий журнал «Бізнес-навігатор». Вип. 1 (57). 2020. С. 120-125.
16. Захарченко В.І., Корсікова Н.М, Меркулов М.М. Інноваційний менеджмент: теорія і практика в умовах трансформації економіки : навч. посібник. К.: Центр навчальної літератури, 2012. 448 с.
17. Йохна М. А., Стадник В. В. Інноваційний менеджмент: навч. посібник. Академвидав, 2006. 463 с. С. 441–447.
18. Колонтаєвський О. П. Управління розвитком готельного і ресторанного бізнесу : конспект лекцій для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти всіх форм навчання зі спеціальності 241Готельно-ресторанна справа. Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2022. 146 с.
19. Королюк С., Малюта Л. Етно та екотренди в розвитку внутрішнього туризму в контексті сталого розвитку і впровадженні індустрії 5.0. Соціально-економічні проблеми і держава. 2024.Вип. 1(30). С. 98-105.
20. Лапко О. Інноваційна діяльність в системі державного регулювання. К.: ІЕП НАНУ, 1999. 254 с
21. Малюта Л. Я. Стратегічне управління інноваційним розвитком підприємства: навчальний посібник. Тернопіль, ФОП Паляниця В.А., 2016. 232с. URL: https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/123456789/17974/5/
22. Малюта Л. Я., Кузь Т. І., Нагорняк Г. С. Можливості застосування інноваційних підходів в організації ресторанного бізнесу. Матеріали наукової конференції Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, 16-17 травня 2019 р. Тернопіль: ТНТУ ім. І. Пулюя. 2019. С. 160-161. URL:http://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/28078/2/XXI_NK_2019_Maliuta_LOpportunity_application_
23. Малюта Л. Я., Мельник Л. М., Нагорняк Г. С., Шерстюк Р. П. Організаційно-економічні засади розвитку інноваційного процесу вітчизняних закладів готельно-ресторанної сфери в туристичному контексті. Соціально-економічні проблеми і держава. 2017. Вип. 1(16). С. 148-158. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2017/17nhsvtk.pdf.
24. Малюта Л.Я., Островська Г.Й., Шерстюк Р.П. Event-менеджмент в індустрії туризму. Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки. 2021. Вип. 6(39). С. 114-127.
25. Мельник Л., Малюта Л.М., Інструменти екологічно зорієнтованого управління підприємством. Соціально-економічні проблеми і держава. 2013. Вип. 2 (9). С. 178-187. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2013
26. Ощипок І. М. Розвиток закладів готельного й ресторанного господарства на концептуальних засадах інновацій. Підприємництво і торгівля. 2017. Вип. 21. С. 101-105.
27. Прохорова В.В., Давидова О.Ю. Гносеологічні аспекти інноваційного управління розвитком підприємств. Бізнес Інформ: наук. журнал. № 4 (495), 2019. С. 14‒20.
28. Сокирник І.В. Стратегічні альтернативи розвитку закладів ресторанного бізнесу. Вісник ХНУ. Екон. науки. Т. 2, № 2, 2017. С. 236-242.
29. Скочиляс С.М. Економічні механізми планування інноваційної діяльності підприємств. Економіка і суспільство. 2018. №15. URL: https://economyandsociety.in.ua/journals/15_ukr/70.pdf
30. Сторінка підприємства «Ресторан «Mirax». Facebook : соціальна мережа. URL: https://www.facebook.com/miraxrestauran/
31. Стручок В.С. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання «Безпека в надзвичайних ситуаціях». Тернопіль: ФОП Паляниця В. А. 156 с. URL: https://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39196.
32. Тисько М. Стратегічна модель інноваційного розвитку бізнесу. Глобальні та національні проблеми економіки. 2016. № 9. С. 430 – 432.
33. Терещук О.В., Пасічник М.П. Лисюк Т.В. Інноваційні технології у готельно-ресторанному господарстві. Економіка та суспільство. 2022. Вип. 40. С. 240 - 245
34. Федишин І. Б. Оцінка ефективності проектів в готельно-ресторанному бізнесі. Електронне навчання в ТНТУ: веб-сайт. URL: https://dl.tntu.edu.ua/content.php?cid=349512 (дата звернення: 15.11.2024).
35. Федулова Л.І. Концептуальні засади управління інноваційним розвитком підприємств. Маркетинг і менеджмент інновацій. 2014. № 2. С. 122-135.
36. Харічков С.К., Крутякова В.І. Ключові орієнтири інноваційної моделі економіки України на засадах сталого природогосподарювання. Економіка: реалії часу. Науковий журнал. 2014. № 2(12). С. 175-183.
37. Череп А.В., Чеберко Л. В. Інноваційний тип розвитку як основа досягнення стратегічних цілей підприємствами агропромислового сектору . Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України. 2018. Вип. 4. С. 119-124. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/sepspu_2018_4_23
38. Чухрай Н. І., Лісовська Л. С. Управління інноваціями: навч. посіб. Львів: Вид-во Львів. Політехніки, 2015. 277с. URL: https://pidru4niki.com/83654/investuvannya/upravlinnya_innovatsiyami
39. Яремко З.М., Тимошук С.В., Третяк О.І. Охорона праці: навч. посіб. Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2010. 234с.
40. B.C. Twiss. Managing technological innovation: 2nd Edition. Longman. London. 1980, 240 pp.
41. Michael Porter. Competitive Strategy: Techniques for Analyzing Industries and Competitors. New York: Free Press, 1980.
42. Henry Mintzberg. The Rise and Fall of Strategic Planning. HARVARD, 1994.
43. Schumpeter J. Essays on entrepreneurs, innovators, business cycles and the evolution of capitalism. Transaction publishers, 1989. 342 p.
44. Tidd J., J. Bessant, K. Pavitt. Managing innovation . Chichester: John wiley & Sons LTD, 2001. 680 p.
45. Zavadynska O.Yu., Rusavska V.A. Stratehii innovatsiinoho rozvytku pidpryiemstv restorannoho biznesu [Strategies of innovative development of restaurant business enterprises]. Visnyk Lvivskoho torhovelno-ekonomichnoho universytetu. Ekonomichni nauky, 2018. №. 54, pp. 94-98.
46. Innovations in the Restaurant Business. URL: http://nippondom.com/innovatsii-v-restorannom-biznese
47. Ottenbacher M. C. Innovation Management in the Hospitality Industry: Different Strategies for Achieving Success. Journal of Hospitality & Tourism Research. 2007. №31(4). P. 431 - 454.
48. Quand les nouvelles technologies s’invitent à notre table. URL: https://www.restoconnection.fr/commentutiliser-les-nouvelles
49. Powersim : застосування складних аналітичних функцій в імітаційних моделях. URL: https://stud.com.ua/145129/informatika
Content type: Master Thesis
�蝷箔����:241 — готельно-ресторанна справа

��辣銝剔�﹝獢�:
獢�獢� ��膩 憭批���撘� 
Авторська довідка_Хачатрян.doc43,5 kBMicrosoft Word璉�閫�/撘��
dyplom_Khachatryan D_S_2024.pdf1,76 MBAdobe PDF璉�閫�/撘��


�DSpace銝剜�������★��������雿��.

蝞∠�極�