Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39863
Назва: Дослідження змін у молоці питному за впливу різної теплової обробки з проектуванням цеху виробництва молока питного з какао
Інші назви: Study of changes in drinking milk under the influence of various heat treatments with the design of a workshop for the production of drinking milk from cocoa
Автори: Базар, Оксана Станіславівна
Bazar, Oksana Stanislavivna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Базар О.С. Дослідження змін у молоці питному за впливу різної теплової обробки з проектуванням цеху виробництва молока питного з какао: дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / О.С. Базар. — Тернопіль : ТНТУ, 2022. — 80 с.
Bibliographic description: Bazar O. S. Study of changes in drinking milk under the influence of various heat treatments with the design of a workshop for the production of drinking milk from cocoa: master's thesis in specialty „181 — “food technology” / O. S. Bazar. — Ternopil : TNTU, 2022. — 80 p.
Дата публікації: 2022
Дата внесення: 30-гру-2022
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Кухтин, Микола Дмитрович
Kukhtyn, Mykola Dmytrovych
Члени комітету: Пилипець, Оксана Михайлівна
Pylypets, Oksana Mykhailivna
УДК: 664
Теми: 181
харчові технології
молочна сировина
пастеризація
молоко питне
мікрофлора молока
milk raw materials
pasteurization
drinking milk
milk microflora
Кількість сторінок: 80
Короткий огляд (реферат): У роботі висвітлено питання зміни зміни мікробіоти молочної сировини за двох режимів пастеризації та використання молока з низьким і великим вмістом мікроорганізмів. Встановлено, що температурний режим теплової обробки (t = 72 °C експозиція 20 с) сприяв зменшенню мезофільних та психротрофних бактерій на 93,4 % за умови використання молока екстра гатунку та на 91,5 % за умови першого гатунку. За температурного режиму обробки (t = 91 °C експозиція 20 с) ефективність пастеризації становила 98,1 % (при використані молока екстра гатунку), а при використані молока нижчої мікробіологічної якості, вона була 96,8 %. Інтенсивність відмирання термостійкої мікрофлори молока за режиму 72 °С з витримкою 20 с становила всього 15,2 % за використання молока сирого екстра гатунку та 4,2 % (першого). Пастеризація за режиму температури 91 °С протягом 20 с значно сильніше впливала на дану мікрофлору, оскільки ефективність її становила 52,9 % та 49,2 %. Тобто ефективність режиму пастеризації була в 3,5 та 11,7 раза, відповідно сильніша, порівнюючи з режимом за температури 72 °С. Навіть за щадящого режиму пастеризації +72 °С протягом 20 с молоко, яке містить залишкову мезофільну мікробіоту 5,8 ± 0,3 × 103 КУО/мл можна зберігати і реалізовувати за температури встановленої стандартом (+ 4 ± 2 °С) протягом 7 діб.
The work highlights the issue of changes in the microbiota of milk raw materials under two modes of pasteurization and the use of milk with a low and high content of microorganisms. It was established that the temperature regime of heat treatment (t = 72 °C exposure for 20 s) contributed to the reduction of mesophilic and psychrotrophic bacteria by 93.4% when using extra grade milk and by 91.5% when using first grade milk. At the treatment temperature regime (t = 91 °C exposure for 20 s), the pasteurization efficiency was 98.1% (when using extra grade milk), and when using milk of lower microbiological quality, it was 96.8%. The intensity of death of heat-resistant microflora of milk under the regime of 72 °C with a holding time of 20 s was only 15.2% when using raw extra grade milk and 4.2% (first). Pasteurization at a temperature of 91 °C for 20 seconds had a much stronger effect on this microflora, as its efficiency was 52.9% and 49.2%. That is, the efficiency of the pasteurization mode was 3.5 and 11.7 times stronger, respectively, compared to the mode at a temperature of 72 °C. Even under a gentle pasteurization regime of +72 °С for 20 seconds, milk containing residual mesophilic microbiota of 5.8 ± 0.3 × 103 CFU/ml can be stored and sold at the temperature established by the standard (+ 4 ± 2 °С) for 7 days.
Зміст: Реферат Вступ 1 Огляд літератури 1.1 Загальна характеристика мікробіоти молока-сировини 1.2. Методи визначення мікробного складу молока 1.3. Джерела мікроорганізмів молока 1.4. Мікрофлора молока-сировини коровячого 1.5. Технологічно-корисні бактерії сирого молока 1.6 Мікрофлора молока-сировини, яке перебуває в охолодженому стані 1.7. Вплив пастеризації на мікрофлору молока-сировини 1.8. Підсумки з огляду літератури 2. Матеріали і методи досліджень 3. Результати дослідження та їх обговорення 3.1 Закономірності формування мікробіоти пастеризованого молока питного 3.2 Показники кількісного вмісту мікроорганізмів у молоці- сировині до теплової обробки 3.3 Зміни вмісту мікробіоти пастеризованих продуктів за використання режимів пастеризації 3.4 Динаміка мікробіоти і титрованої кислотності у питному молоці при зберіганні за умови різного початкового вмісту бактерій 3.5 Виробництво молока питного з какао з масовою часткою жиру 1,0 % 52 Висновки і пропозиції виробництву 4. Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 4.1 Санітарно-гігієнічні вимоги до умов праці 4.2 Захист продуктів харчування від радіоактивного, хімічного і бактеріологічного (біологічного) забруднення Список використаних джерел Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39863
Власник авторського права: © Базар О.С., 2022
Перелік літератури: 2. Кухтин, М. Д. (2008). Мікробіологічні нормативи ефективності технологій одержання молока сирого екстра-ґатунку. Ветеринарна медицина України, 2, 45-46. 9. Касянчук, В. В., Крижанiвський, Я. Й., Даниленко, I. П., & Полтавчанко, Т. В. (2005). Вдосконалення ветеринарно-санітарного контролю 63 виробництва молока на фермі–основний важіль у забезпеченні населення високоякісною продукцією. Мат, 1, 105-108. 10. Кухтин, М. Д., & Касянчук, В. В. (2010). Контамінація доїльного устаткування і молока сирого бактеріями роду Pseudomonas в залежності від ефективності санітарної обробки. Вісник Сумського національного аграрного університету, 8, 56-59. 12. Кухтин, М. Д., Покотило, О. С., Карпик, Г. В., Кравченюк, Х. Ю., & Шинкарук, О. Ю. (2015). Зміни вільних жирних кислот та жирнокислотного складу молока під впливом психротрофних мікроорганізмів. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького, (17,No 1 (4)), 50-55. 24. Лялик, А. Т., Покотило, О. С., Кухтин, М. Д., & Бейко, Л. А. (2020). Органолептичний і сенсорний аналіз сиркової пасти з лляною олією. Технічні науки та технології, (1 (19)), 287-295. 25. Касянчук, В., Бергілевич, О., Крижанівський, Я., & Кухтин, М. (2006). Організація ветеринарно-санітарного контролю виробництва молока 65 коров’ячого на фермі відповідно до вимог СОТ. Ветеринарна медицина України, 7, 38-40. 26. Лялик, А. Т., Покотило, О. С., Кухтин, М. Д., & Добровольська, С. Я. (2020). Зміна органолептичних показників сиркової пасти з лляною олією за різних умов зберігання. Вестник Херсонского национального технического университета, (1-1 (72)), 109-116. 27. Бергілевич, О. М., Касянчук, В. В., Власенко, І. Г., & Кухтін, М. Д. (2010). Мікробіологія молока і молочних продуктів. Суми: Університетська книга. 30. Гігієнічне і технологічне нормування психротрофної мікрофлори молока / М. Д. Кухтин, О. С. Покотило, Ю. Б. Перкій, Ю. В. Горюк // Наукові праці НУХТ. – 2015. – Т. 21, No 3. – С. 38–44. 49. Кухтин, М. Д. (2008). Динаміка мікробіологічного та біохімічного процесу в молоці сирому при зберіганні за різних температур. Науковий вісник 68 Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького, 10(3-3 (38)), 229-237. 0. Депутат О.П., Коваленко І.В., Мужик І.С. Цивільна оборона Навчальний посібник. Львів, Афіша, 2001. 336с. 91. Сапронов Ю. Г. Безпека життєдіяльності: М. Видавничий центр «Академія», 2006. 118 с. 92. Безпека життєдіяльності. Є.П. Желібо, К.: Каравела, 2005. 344 с.
References: 1. Hantsis-Zacharov, E., & Halpern, M. (2007). Culturable psychrotrophic bacterial communities in raw milk and their proteolytic and lipolytic traits. Applied and environmental microbiology, 73(22), 7162-7168. 3. Berhilevych, O. М., Kasianchuk, V. V., Lotskin, I. М., Garkavenko, T. O., & Shubin, P. A. (2017). Characteristics of antibiotic sensitivity of Staphylococcus aureus isolated from dairy farms in Ukraine. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 4(8), 559-563. 4. Kukhtyn, M., Berhilevych, O., Kravcheniuk, K., Shynkaruk, O., Horyuk, Y., & Semaniuk, N. (2017). The influence of disinfectants on microbial biofilms of dairy equipment. EUREKA: Life Sciences, (5), 11-17. 5. Cousin, M. A. (1982). Presence and activity of psychrotrophic microorganisms in milk and dairy products: a review. Journal of food Protection, 45(2), 172-207. 6. Koka, R. A. M. A. R. A. T. H. N. A., & Weimer, B. C. (2001). Influence of growth conditions on heat-stable phospholipase activity in Pseudomonas. Journal of Dairy Research, 68(1), 109-116. 7. López-Fandiño, R., Olano, A., Corzo, N., & Ramos, M. (1993). Proteolysis during storage of UHT milk: differences between whole and skim milk. Journal of Dairy Research, 60(3), 339-347. 8. Craven, H. M., & Macauley, B. J. (1992). Microorganisms in pasteurised milk after refrigerated storage 1. Identification of types. Australian Journal of Dairy Technology, 47(1), 38. 11. Hantsis-Zacharov, E., & Halpern, M. (2007). Culturable psychrotrophic bacterial communities in raw milk and their proteolytic and lipolytic traits. Applied and environmental microbiology, 73(22), 7162-7168. 13. Munsch-Alatossava, P., & Alatossava, T. (2006). Phenotypic characterization of raw milk-associated psychrotrophic bacteria. Microbiological Research, 161(4), 334-346. 14. Sørhaug, T., & Stepaniak, L. (1997). Psychrotrophs and their enzymes in milk and dairy products: quality aspects. Trends in Food Science & Technology, 8(2), 35-41. 15. Dogan, B., & Boor, K. J. (2003). Genetic diversity and spoilage potentials among Pseudomonas spp. isolated from fluid milk products and dairy processing plants. Applied and environmental microbiology, 69(1), 130-138. 16. Gunasekera, T. S., Dorsch, M. R., Slade, M. B., & Veal, D. A. (2003). Specific detection of Pseudomonas spp. in milk by fluorescence in situ hybridization using ribosomal RNA directed probes. Journal of Applied Microbiology, 94(5), 936- 945. 17. Kukhtyn, M., Berhilevych, O., Kravcheniuk, K., Shynkaruk, O., Horiuk, Y., & Semaniuk, N. (2017). Formation of biofilms on dairy equipment and the 64 influence of disinfectants on them. Східно-європейський журнал передових технологій, (5 (11)), 26-33. 18. Miambi, E., Guyot, J. P., & Ampe, F. (2003). Identification, isolation and quantification of representative bacteria from fermented cassava dough using an integrated approach of culture-dependent and culture-independent methods. International journal of food microbiology, 82(2), 111-120. 19. Kukhtyn M., Kravcheniuk K., Beyko L., Horiuk Y., Skliar O., Kernychnyi S. (2019). Modeling the process of microbial biofilm formation on stainless steel with a different surface roughness. Eastern-European journal of Enterprise Technologies, 2/11, 98, 14−21. 20. Delbès, C., Ali-Mandjee, L., & Montel, M. C. (2007). Monitoring bacterial communities in raw milk and cheese by culture-dependent and-independent 16S rRNA gene-based analyses. Applied and environmental microbiology, 73(6), 1882- 1891. 21. Aquilanti, L., Dell'Aquila, L., Zannini, E., Zocchetti, A., & Clementi, F. (2006). Resident lactic acid bacteria in raw milk Canestrato Pugliese cheese. Letters in Applied Microbiology, 43(2), 161-167. 22. Quigley, L., O'Sullivan, O., Stanton, C., Beresford, T. P., Ross, R. P., Fitzgerald, G. F., & Cotter, P. D. (2013). The complex microbiota of raw milk. FEMS microbiology reviews, 37(5), 664-698. 23. Horiuk, Y. V., Havrylianchyk, R. Y., Horiuk, V. V., Kukhtyn, M. D., Stravskyy, Y. S., & Fotina, H. A. (2018). Comparison of the minimum bactericidal concentration of antibiotics on planktonic and biofilm forms of Staphylococcus aureus: Mastitis causative agents. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, 9(6), 616-622. 28. Kukhtyn, M., Vichko, O., Kravets, O., Karpyk, H., Shved, O., & Novikov, V. (2018). Biochemical and microbiological changes during fermentation and storage of a fermented milk product prepared with Tibetan Kefir Starter. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 68(4). 29. Wouters, J. T., Ayad, E. H., Hugenholtz, J., & Smit, G. (2002). Microbes from raw milk for fermented dairy products. International Dairy Journal, 12(2-3), 91-109. 31. Hantsis-Zacharov, E., & Halpern, M. (2007). Chryseobacterium haifense sp. nov., a psychrotolerant bacterium isolated from raw milk. International journal of systematic and evolutionary microbiology, 57(10), 2344-2348. 32. Horiuk, Yu. V., Kukhtyn, M. D., Vergeles, K M., Kovalenko, V. L., Verkholiuk, M. M., Peleno, R. A., and Horiuk V.V. (2018). Characteristics of Enterococci Isolated from Raw Milk and Hand-Made Cottage Cheese in Ukraine. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, 9(2), 1128−1123. 33. Lialyk, A. T., Pokotylo, A. S., & Kukhtyn, M. D. (2019). Microbiological parameters of cheese paste with the content of flaxseed oil at different storage 66 temperatures. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 21(91), 124-129. 34. Main Microbiological and Biological Properties of Microbial Associations of “Lactomyces tibeticus”/ M Kukhtyn, О Vichko, O Berhilevych, Y Horyuk, and V Horyuk // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. - Volume 7, Issue 6, 2016 (November - December). - Р.1266-1272 35. Vacheyrou, M., Normand, A. C., Guyot, P., Cassagne, C., Piarroux, R., & Bouton, Y. (2011). Cultivable microbial communities in raw cow milk and potential transfers from stables of sixteen French farms. International journal of food microbiology, 146(3), 253-262. 36. Quigley, L., O'Sullivan, O., Beresford, T. P., Ross, R. P., Fitzgerald, G. F., & Cotter, P. D. (2011). Molecular approaches to analysing the microbial composition of raw milk and raw milk cheese. International journal of food microbiology, 150(2-3), 81-94. 37.http://eurex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2005:338:00 01:0026:EN:PDF; http://www.inab.ie/ 38. Loman, N. J., Constantinidou, C., Chan, J. Z., Halachev, M., Sergeant, M., Penn, C. W., ... & Pallen, M. J. (2012). High-throughput bacterial genome sequencing: an embarrassment of choice, a world of opportunity. Nature Reviews Microbiology, 10(9), 599-606. 39. Masoud, W., Vogensen, F. K., Lillevang, S., Al-Soud, W. A., Sørensen, S. J., & Jakobsen, M. (2012). The fate of indigenous microbiota, starter cultures, Escherichia coli, Listeria innocua and Staphylococcus aureus in Danish raw milk and cheeses determined by pyrosequencing and quantitative real time (qRT)-PCR. International journal of food microbiology, 153(1-2), 192-202. 40. Tolle A (1980) The microflora of the udder. Bull Int Dairy Fed 120: pp. 4. 42. Verdier-Metz, I., Gagne, G., Bornes, S., Monsallier, F., Veisseire, P., Delbès-Paus, C., & Montel, M. C. (2012). Cow teat skin, a potential source of diverse microbial populations for cheese production. Applied and environmental microbiology, 78(2), 326-333. 43. Monsallier, F., Verdier-Metz, I., Agabriel, C., Martin, B., & Montel, M. C. (2012). Variability of microbial teat skin flora in relation to farming practices and individual dairy cow characteristics. Dairy science & technology, 92(3), 265-278. 44. Fricker, M., Skånseng, B., Rudi, K., Stessl, B., & Ehling-Schulz, M. (2011). Shift from farm to dairy tank milk microbiota revealed by a polyphasic approach is independent from geographical origin. International journal of food microbiology, 145, S24-S30. 45. Michel, V., Hauwuy, A., & Chamba, J. (2006). Raw milk microbial composition: differences in links with microbial practices. Rencontres Rech Rumin, 13, 309-312. 46. Hagi, T., Kobayashi, M., & Nomura, M. (2010). Molecular-based analysis of changes in indigenous milk microflora during the grazing period. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 1001281831-1001281831. 47. Kukhtyn, M. D., Kovalenko, V. L., Pokotylo, O. S., Horyuk, Y. V., Horyuk, V. V., & Pokotylo, O. O. (2017). Staphylococcal contamination of raw milk and handmade dairy products, which are realized at the markets of Ukraine. Journal for Veterinary Medicine, Biotechnology and Biosafety, (3, Iss. 1), 12-16. 48. Bonizzi, I., Buffoni, J. N., Feligini, M., & Enne, G. (2009). Investigating the relationship between raw milk bacterial composition, as described by intergenic transcribed spacer–PCR fingerprinting, and pasture altitude. Journal of applied microbiology, 107(4), 1319-1329. 50. Mallet, A., Guéguen, M., Kauffmann, F., Chesneau, C., Sesboué, A., & Desmasures, N. (2012). Quantitative and qualitative microbial analysis of raw milk reveals substantial diversity influenced by herd management practices. International Dairy Journal, 27(1-2), 13-21. 51. (http://www.dairyco.org.uk/market-information/supply-production/milk- production/world-milk-production/) 52. Raats, D., Offek, M., Minz, D., & Halpern, M. (2011). Molecular analysis of bacterial communities in raw cow milk and the impact of refrigeration on its structure and dynamics. Food microbiology, 28(3), 465-471. 53. Quigley, L., McCarthy, R., O'Sullivan, O., Beresford, T. P., Fitzgerald, G. F., Ross, R. P., ... & Cotter, P. D. (2013). The microbial content of raw and pasteurized cow milk as determined by molecular approaches. Journal of dairy science, 96(8), 4928-4937. 54. Hugenholtz, J., & Starrenburg, M. J. (1992). Diacetyl production by different strains of Lactococcus lactis subsp. lactis var. diacetylactis and Leuconostoc spp. Applied Microbiology and Biotechnology, 38(1), 17-22. 55. Gaya, P., Babín, M., Medina, M., & Nunez, M. (1999). Diversity among lactococci isolated from ewes’ raw milk and cheese. Journal of Applied Microbiology, 87(6), 849-855. 56. Smit, G., Smit, B. A., & Engels, W. J. (2005). Flavour formation by lactic acid bacteria and biochemical flavour profiling of cheese products. FEMS microbiology reviews, 29(3), 591-610. 57. Bayjanov, J. R., Wels, M., Starrenburg, M., van Hylckama Vlieg, J. E., Siezen, R. J., & Molenaar, D. (2009). PanCGH: a genotype-calling algorithm for pangenome CGH data. Bioinformatics, 25(3), 309-314. 58. Singh, B. P., Gupta, V. K., & Passari, A. K. (Eds.). (2018). Actinobacteria: Diversity and Biotechnological Applications: New and Future Developments in Microbial Biotechnology and Bioengineering. Elsevier. 69 59. Bolotin, A., Wincker, P., Mauger, S., Jaillon, O., Malarme, K., Weissenbach, J., ... & Sorokin, A. (2001). The complete genome sequence of the lactic acid bacterium Lactococcus lactis ssp. lactis IL1403. Genome research, 11(5), 731-753. 60. Wegmann, U., O'Connell-Motherway, M., Zomer, A., Buist, G., Shearman, C., Canchaya, C., ... & Kok, J. (2007). Complete genome sequence of the prototype lactic acid bacterium Lactococcus lactis subsp. cremoris MG1363. Journal of bacteriology, 189(8), 3256-3270. 61. Holler, B. J., & Steele, J. L. (1995). Characterization of lactococci other than Lactococcus lactis for possible use as starter cultures. International Dairy Journal, 5(3), 275-289. 62. Kimoto-Nira, H., Aoki, R., Mizumachi, K., Sasaki, K., Naito, H., Sawada, T., & Suzuki, C. (2012). Interaction between Lactococcus lactis and Lactococcus raffinolactis during growth in milk: development of a new starter culture. Journal of dairy science, 95(4), 2176-2185. 63. Meslier, V., Loux, V., & Renault, P. (2012). Genome sequence of Leuconostoc pseudomesenteroides strain 4882, isolated from a dairy starter culture. 64. Vendrell, D., Balcázar, J. L., Ruiz-Zarzuela, I., De Blas, I., Gironés, O., & Múzquiz, J. L. (2006). Lactococcus garvieae in fish: a review. Comparative immunology, microbiology and infectious diseases, 29(4), 177-198. 65. Fortina, M. G., Ricci, G., Foschino, R., Picozzi, C., Dolci, P., Zeppa, G., ... & Manachini, P. L. (2007). Phenotypic typing, technological properties and safety aspects of Lactococcus garvieae strains from dairy environments. Journal of Applied Microbiology, 103(2), 445-453. 66. Ferrario, C., Ricci, G., Borgo, F., Rollando, A., & Fortina, M. G. (2012). Genetic investigation within Lactococcus garvieae revealed two genomic lineages. FEMS microbiology letters, 332(2), 153-161. 67. Giraffa, G., De Vecchi, P., & Rossetti, L. (1998). Note: identification of Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus and subspecies lactis dairy isolates 70 by amplified rDNA restriction analysis. Journal of Applied Microbiology, 85(5), 918-918. 68. Morandi, S., Brasca, M., & Lodi, R. (2011). Technological, phenotypic and genotypic characterisation of wild lactic acid bacteria involved in the production of Bitto PDO Italian cheese. Dairy Science & Technology, 91(3), 341-359. 69. Herve-Jimenez, L., Guillouard, I., Guedon, E., Boudebbouze, S., Hols, P., Monnet, V., ... & Rul, F. (2009). Postgenomic analysis of Streptococcus thermophilus cocultivated in milk with Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus: involvement of nitrogen, purine, and iron metabolism. Applied and Environmental Microbiology, 75(7), 2062-2073. 70. Van De Guchte, M., Penaud, S., Grimaldi, C., Barbe, V., Bryson, K., Nicolas, P., ... & Maguin, E. (2006). The complete genome sequence of Lactobacillus bulgaricus reveals extensive and ongoing reductive evolution. Proceedings of the National Academy of Sciences, 103(24), 9274-9279. 71. Santarelli, M., Gatti, M., Lazzi, C., Bernini, V., Zapparoli, G. A., & Neviani, E. (2008). Whey starter for Grana Padano cheese: effect of technological parameters on viability and composition of the microbial community. Journal of Dairy Science, 91(3), 883-891. 72. Ott, A., Germond, J. E., & Chaintreau, A. (2000). Origin of acetaldehyde during milk fermentation using 13C-labeled precursors. Journal of agricultural and food chemistry, 48(5), 1512-1517. 73. Pacini, F., Cariolato, D., Andrighetto, C., & Lombardi, A. (2006). Occurrence of Streptococcus macedonicus in Italian cheeses. FEMS microbiology letters, 261(1), 69-73. 74. Tsakalidou, E., & Odos, I. (2012, April). Microbiota of goat’s milk and goat’s milk cheese. In First Asia Dairy Goat Conference (Vol. 9, p. 39). 75. Cousin, F. J., Mater, D. D., Foligné, B., & Jan, G. (2011). Dairy propionibacteria as human probiotics: a review of recent evidence. Dairy science & technology, 91(1), 1-26. 71 76. Hemme, D., & Foucaud-Scheunemann, C. (2004). Leuconostoc, characteristics, use in dairy technology and prospects in functional foods. International Dairy Journal, 14(6), 467-494. 77. Cardamone, L., Quiberoni, A., Mercanti, D. J., Fornasari, M. E., Reinheimer, J. A., & Guglielmotti, D. M. (2011). Adventitious dairy Leuconostoc strains with interesting technological and biological properties useful for adjunct starters. Dairy science & technology, 91(4), 457-470. 78. Bhardwaj, A., Kapila, S., Mani, J., & Malik, R. K. (2009). Comparison of susceptibility to opsonic killing by in vitro human immune response of Enterococcus strains isolated from dairy products, clinical samples and probiotic preparation. International journal of food microbiology, 128(3), 513-515. 79. FRANCIOSI, E., SETTANNI, L., CAVAZZA, A., & POZNANSKI, E. (2009). Presence of enterococci in raw cow's milk and “Puzzone di Moena” cheese. Journal of food processing and preservation, 33(2), 204-217. 80. Magni, C., Espeche, C., Repizo, G. D., Saavedra, L., Suárez, C. A., Blancato, V. S., ... & Sesma, F. (2012). Draft genome sequence of Enterococcus mundtii CRL1656. 81. Martin, A., & Beutin, L. (2011). Characteristics of Shiga toxin-producing Escherichia coli from meat and milk products of different origins and association with food producing animals as main contamination sources. International journal of food microbiology, 146(1), 99-104. 82. Fromm, H. I., & Boor, K. J. (2004). Characterization of pasteurized fluid milk shelf‐life attributes. Journal of food science, 69(8), M207-M214. 83. Grant, I. R., Hitchings, E. I., McCartney, A., Ferguson, F., & Rowe, M. T. (2002). Effect of commercial-scale high-temperature, short-time pasteurization on the viability of Mycobacterium paratuberculosis in naturally infected cows' milk. Applied and environmental microbiology, 68(2), 602-607. 84. Ranieri, M. L., Huck, J. R., Sonnen, M., Barbano, D. M., & Boor, K. J. (2009). High temperature, short time pasteurization temperatures inversely affect 72 bacterial numbers during refrigerated storage of pasteurized fluid milk. Journal of dairy science, 92(10), 4823-4832. 85. Paszyńska-Wesołowska, I., & Bartoszcze, M. (2009). Bacteria in the state of VBNC-a threat to human health. Medycyna Weterynaryjna, 65(4), 228-231. 86. Driehuis, F. (2013). Silage and the safety and quality of dairy foods: a review. Agricultural and Food Science, 22(1), 16-34. 87. Cremonesi, P., Vanoni, L., Silvetti, T., Morandi, S., & Brasca, M. (2012). Identification of Clostridium beijerinckii, Cl. butyricum, Cl. sporogenes, Cl. tyrobutyricum isolated from silage, raw milk and hard cheese by a multiplex PCR assay. Journal of Dairy Research, 79(3), 318-323. 88. Cocolin, L., Innocente, N., Biasutti, M., & Comi, G. (2004). The late blowing in cheese: a new molecular approach based on PCR and DGGE to study the microbial ecology of the alteration process. International journal of food microbiology, 90(1), 83-91. 89. Driehuis, F. (2013). Silage and the safety and quality of dairy foods: a review. Agricultural and Food Science, 22(1), 16-34.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Bazar.docАвторська довідка50 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
dyplom_Bazar.pdfДипломна робота2,44 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора