Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/50157

Назва: Вітамін D та розлади харчування
Інші назви: Vitamin D and eating disorders
Автори: Кирилів, М. В.
Kyryliv, M. V.
Приналежність: Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського
Міністерства охорони здоров’я України, Україна
Бібліографічний опис: Кирилів М. В. Вітамін D та розлади харчування / М. В. Кирилів // Матеріали Ⅷ Міжнародної науково-технічної конференції „Стан і перспективи харчової науки та промисловості“ присвяченої 30-річчю заснування кафедри харчової біотехнології і хімії ТНТУ імені Івана Пулюя, 25 – 26 вересня 2025 р. — Т. : ФОП Паляниця В. А., 2025. — С. 62–63. — (Харчова хімія, біохімія, біотехнологія та функціональні харчові продукти).
Бібліографічне посилання: Кирилів М. В. Вітамін D та розлади харчування // Матеріали Ⅷ Міжнародної науково-технічної конференції „Стан і перспективи харчової науки та промисловості“ присвяченої 30-річчю заснування кафедри харчової біотехнології і хімії ТНТУ імені Івана Пулюя, Тернопіль, 25 – 26 вересня 2025 р. 2025. С. 62–63.
Bibliographic citation (APA): Kyryliv, M. V. (2025). Vitamin D ta rozlady kharchuvannia [Vitamin D and eating disorders]. Materials of the 8th International Scientific and Technical Conference “The State and Prospects of Food Science and Industry” dedicated to the 30th anniversary of the founding of the Department of Food Biotechnology and Chemistry at Ivan Pulʼuj Ternopil National Technical University, 25 – 26 veresnia 2025 y., Ternopil, 62-63. [in Ukrainian].
Bibliographic citation (CHICAGO): Kyryliv M. V. (2025) Vitamin D ta rozlady kharchuvannia [Vitamin D and eating disorders]. Materials of the 8th International Scientific and Technical Conference “The State and Prospects of Food Science and Industry” dedicated to the 30th anniversary of the founding of the Department of Food Biotechnology and Chemistry at Ivan Pulʼuj Ternopil National Technical University (Tern., 25 – 26 veresnia 2025 y.), pp. 62-63 [in Ukrainian].
Є частиною видання: Матеріали Ⅷ Міжнародної науково-технічної конференції „Стан і перспективи харчової науки та промисловості“ присвяченої 30-річчю заснування кафедри харчової біотехнології і хімії ТНТУ імені Івана Пулюя, 2025
Materials of the 8th International Scientific and Technical Conference “The State and Prospects of Food Science and Industry” dedicated to the 30th anniversary of the founding of the Department of Food Biotechnology and Chemistry at Ivan Pulʼuj Ternopil National Technical University, 2025
Конференція/захід: Ⅷ Міжнародна науково-технічна конференція „Стан і перспективи харчової науки та промисловості“ присвячена 30-річчю заснування кафедри харчової біотехнології і хімії ТНТУ імені Івана Пулюя
Журнал/збірник: Матеріали Ⅷ Міжнародної науково-технічної конференції „Стан і перспективи харчової науки та промисловості“ присвяченої 30-річчю заснування кафедри харчової біотехнології і хімії ТНТУ імені Івана Пулюя
Дата публікації: 25-вер-2025
Дата внесення: 28-жов-2025
Видавництво: ФОП Паляниця В. А.
Місце видання, проведення: Тернопіль
Ternopil
Часове охоплення: 25 – 26 вересня 2025 р.
УДК: 613.2
577.161.2
Кількість сторінок: 2
Діапазон сторінок: 62-63
Початкова сторінка: 62
Кінцева сторінка: 63
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/50157
ISBN: 978-617-8751-03-6
Власник авторського права: © Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025
© ФОП Паляниця В. А., 2025
Перелік літератури: 1. Дідковська Л., Балагурак О. Особливості нового розладу харчової поведінки: нервова орторексія у 21-столітті. Вісник Львівського університету. Серія психологічні науки. 2023;15:17-26.
2. Wilcox H., Saxena R., Winkelman J.W., Dashti H.S. Clinical and genetic associations for night eating syndrome in a patient biobank. J Eat Disord. 2024;12(1):211.
3. Hambleton A., Pepin G., Le A., et al. Psychiatric and medical comorbidities of eating disorders: findings from a rapid review of the literature. J Eat Disord. 2022;10(1):132.
4. Jenkins P.E., Proctor K., Snuggs S. Dietary intake of adults with eating disorders: A systematic review and meta-analysis. J Psychiatr Res. 2024;175:393-404.
5. Hanachi M., Dicembre M., Rives-Lange C., Ropers J., Bemer P, Zazzo J., et al. Micronutrients deficiencies in 374 severely malnourished anorexia nervosa inpatients. Nutrients. 2019;11:792.
6. Nagata J.M., Grandis A., Bojorquez-Ramirez P., Nguyen A., Downey A.E., Ganson K.T., et al. Assessment of vitamin D among male adolescents and young adults hospitalized with eating disorders. J Eat Disord. 2022;10(1):104.
7. Giustina A., Bilezikian J.P., Adler R.A., Banfi G., Bikle D.D., Binkley N.C., et al. Consensus Statement on Vitamin D Status Assessment and Supplementation: Whys, Whens, and Hows. Endocr Rev. 2024;45(5):625-654.
8. Zhang H., Cheng J., Zheng B., Huang X. Exploring causal link of 25- hydroxyvitamin D with eating disorder risk via bidirectional Mendelian randomization. Medicine (Baltimore). 2025;104(30):e43539.
9. Riccio M.P., Catone G., Siracusano R., Occhiati L., Bernardo P., Sarnataro E., et al. Vitamin D deficiency is not related to eating habits in children with Autistic Spectrum Disorder. AIMS Public Health. 2020;7(4):792-803.
10. Patrick R.P., Ames B.N. Vitamin D and the omega-3 fatty acids control serotonin synthesis and action, part 2: relevance for ADHD, bipolar disorder, schizophrenia, and impulsive behavior. FASEB J. 2015;29:2207–22.
11. Berner L.A., Brown T.A., Lavender J.M., Lopez E., Wierenga C.E., Kaye W.H. Neuroendocrinology of reward in anorexia nervosa and bulimia nervosa: beyond leptin and ghrelin. Mol Cell Endocrinol. 2019;497:110320.
12. Grudet C., Malm J., Westrin A., Brundin L. Suicidal patients are deficient in vitamin D, associated with a pro-inflammatory status in the blood. Psychoneuroendocrinology. 2014;50:210–9.
13. Yamamoto E.A., Jørgensen T.N. Relationships between vitamin D, gut microbiome, and systemic autoimmunity. Front Immunol. 2019;10:3141. Roubalová R., Procházková P., Papežová H., Smitka K., Bilej M., Tlaskalová-Hogenová H. Anorexia nervosa: gut microbiota-immune-brain interactions. Clin Nutr. 2020;39:676–84.
References: 1. Didkovska L., Balahurak O. Osoblyvosti novoho rozladu kharchovoi povedinky: nervova ortoreksiia u 21-stolitti. Visnyk Lvivskoho universytetu. Seriia psykholohichni nauky. 2023;15:17-26.
2. Wilcox H., Saxena R., Winkelman J.W., Dashti H.S. Clinical and genetic associations for night eating syndrome in a patient biobank. J Eat Disord. 2024;12(1):211.
3. Hambleton A., Pepin G., Le A., et al. Psychiatric and medical comorbidities of eating disorders: findings from a rapid review of the literature. J Eat Disord. 2022;10(1):132.
4. Jenkins P.E., Proctor K., Snuggs S. Dietary intake of adults with eating disorders: A systematic review and meta-analysis. J Psychiatr Res. 2024;175:393-404.
5. Hanachi M., Dicembre M., Rives-Lange C., Ropers J., Bemer P, Zazzo J., et al. Micronutrients deficiencies in 374 severely malnourished anorexia nervosa inpatients. Nutrients. 2019;11:792.
6. Nagata J.M., Grandis A., Bojorquez-Ramirez P., Nguyen A., Downey A.E., Ganson K.T., et al. Assessment of vitamin D among male adolescents and young adults hospitalized with eating disorders. J Eat Disord. 2022;10(1):104.
7. Giustina A., Bilezikian J.P., Adler R.A., Banfi G., Bikle D.D., Binkley N.C., et al. Consensus Statement on Vitamin D Status Assessment and Supplementation: Whys, Whens, and Hows. Endocr Rev. 2024;45(5):625-654.
8. Zhang H., Cheng J., Zheng B., Huang X. Exploring causal link of 25- hydroxyvitamin D with eating disorder risk via bidirectional Mendelian randomization. Medicine (Baltimore). 2025;104(30):e43539.
9. Riccio M.P., Catone G., Siracusano R., Occhiati L., Bernardo P., Sarnataro E., et al. Vitamin D deficiency is not related to eating habits in children with Autistic Spectrum Disorder. AIMS Public Health. 2020;7(4):792-803.
10. Patrick R.P., Ames B.N. Vitamin D and the omega-3 fatty acids control serotonin synthesis and action, part 2: relevance for ADHD, bipolar disorder, schizophrenia, and impulsive behavior. FASEB J. 2015;29:2207–22.
11. Berner L.A., Brown T.A., Lavender J.M., Lopez E., Wierenga C.E., Kaye W.H. Neuroendocrinology of reward in anorexia nervosa and bulimia nervosa: beyond leptin and ghrelin. Mol Cell Endocrinol. 2019;497:110320.
12. Grudet C., Malm J., Westrin A., Brundin L. Suicidal patients are deficient in vitamin D, associated with a pro-inflammatory status in the blood. Psychoneuroendocrinology. 2014;50:210–9.
13. Yamamoto E.A., Jørgensen T.N. Relationships between vitamin D, gut microbiome, and systemic autoimmunity. Front Immunol. 2019;10:3141. Roubalová R., Procházková P., Papežová H., Smitka K., Bilej M., Tlaskalová-Hogenová H. Anorexia nervosa: gut microbiota-immune-brain interactions. Clin Nutr. 2020;39:676–84.
Тип вмісту: Conference Abstract
Розташовується у зібраннях:Ⅷ Міжнародна науково-технічна конференція „Стан і перспективи харчової науки та промисловості“ присвячена 30-річчю заснування кафедри харчової біотехнології і хімії ТНТУ імені Івана Пулюя (2025)



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.