Denne identifikatoren kan du bruke til å sitere eller lenke til denne innførselen: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47219
Fullstendig metadatavisning
DC FeltVerdiSpråk
dc.contributor.advisorКравченюк, Христина Юріївна-
dc.contributor.advisorKravcheniuk, Khrystyna-
dc.contributor.authorЦіко, Юлія Миколаївна-
dc.contributor.authorTsiko, Yuliia-
dc.date.accessioned2025-01-06T20:44:39Z-
dc.date.available2025-01-06T20:44:39Z-
dc.date.issued2024-12-
dc.identifier.citationЦіко Ю. М. Удосконалення технології виробництва хлібобулочних виробів, збагачених мінеральними елементами, із впровадженням розробки у хлібопекарський цех : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 — харчові технології / наук. кер. Х. Ю. Кравченюк. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 88 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47219-
dc.description.abstractЗбагачення харчових продуктів, в тому числі й хлібобулочних виробів природними біологічно-активними компонентами рослинного і тваринного походження, а також мінеральними речовинами є важливим завданням харчової промисловості. Проблема нестачі мінеральних елементів в раціоні спостерігається серед різних верств населення. Це пов’язано з неправильним вибором продуктів, прихильністю до ресторанів швидкого харчування, порушенням обміну речовин. Хлібобулочні вироби користуються великим попитом, вони становлять основу енергетичної складової щоденного раціону завдяки високому вмісту вуглеводів. Крім того, хліб містить вітаміни групи В та клітковину. Дієтологи радять віддавати перевагу цільнозерновому хлібу, а також житньому. Однак популярність пшеничних виробів все ж залишається на високому рівні. Збагачення пшеничного хліба біологічно цінними компонентами, в тому числі селеном та йодом, підвищить рівень споживання важливих для людини поживних речовин.uk_UA
dc.description.abstractEnrichment of food products, including bakery products, with natural biologically active components of plant and animal origin, as well as minerals, is an important task of the food industry. The problem of a lack of mineral elements in the diet is observed among different segments of the population. This is due to the wrong choice of products, a preference for fast food restaurants, and metabolic disorders. Bakery products are in great demand, they form the basis of the energy component of the daily diet due to their high carbohydrate content. In addition, bread contains B vitamins and fiber. Nutritionists advise giving preference to whole grain bread, as well as rye bread. However, the popularity of wheat products still remains at a high level. Enriching wheat bread with biologically valuable components, including selenium and iodine, will increase the level of consumption of nutrients important for humans.uk_UA
dc.description.tableofcontentsВСТУП 8 РОЗДІЛ 1. НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 10 1.1. Аналітичних огляд літературних джерел 10 1.1.1. Характеристика мінеральних речовин для профілактики ендокринних захворювань. 10 1.1.2. Фейхоа, як джерело йоду 12 1.1.3. Бразильські горіхи, як джерело селену 16 1.1.4. Патентний пошук 20 1.2. Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 21 1.3. Результати досліджень 21 1.3.1. Обґрунтування вибору сировини та її особливості 21 1.3.2. Дослідження впливу додавання збагачувальної сировини на фізико-хімічні та органолептичні показники якості виробів 25 РОЗДІЛ 2. ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ 30 РОЗДІЛ 3. ПРОЄКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 33 3.1. Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 33 3.1.1. Вихідні дані 33 3.1.2. Розрахунок продуктивності печей 35 3.1.3. Розрахунок пофазних рецептур 37 3.1.4. Розрахунок виходу виробів 42 3.1.5. Розрахунок виробничих рецептур і вибір технологічних параметрів 48 3.2. Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 54 3.2.1. Вимоги до сировини використовуваної для виробництва запроєктованого асортименту 54 3.2.2. Обґрунтування та опис технології запроектованого асортименту 54 3.2.3. Організація технохімічного і мікробіологічного контролю запроектованого асортименту. 56 3.3. Забезпечення технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту 58 3.3.1. Розрахунок витрат сировини і площ для її зберігання 58 3.3.2. Розрахунок і вибір технологічного обладнання 62 РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 65 4.1. Охорона праці 65 4.1.1. Загальні вимоги безпеки до виробничого обладнання з технологічних процесів 65 4.2. Безпека в надзвичайних ситуаціях 69 ВИСНОВКИ 72 ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 73 ДОДАТКИ 79uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subjectмінеральні речовиниuk_UA
dc.subjectселенuk_UA
dc.subjectбразильський горіхuk_UA
dc.subjectфейхоаuk_UA
dc.subjectйодuk_UA
dc.subjectудосконаленняuk_UA
dc.subjectmineralsuk_UA
dc.subjectseleniumuk_UA
dc.subjectBrazil nutuk_UA
dc.subjectfeijoauk_UA
dc.subjectiodineuk_UA
dc.subjectimprovementuk_UA
dc.titleУдосконалення технології виробництва хлібобулочних виробів, збагачених мінеральними елементами, із впровадженням розробки у хлібопекарський цехuk_UA
dc.title.alternativeImprovement of the technology for producing bakery products enriched with mineral elements, with the implementation of the development in a bakery workshopuk_UA
dc.typeMaster Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Ціко Ю. М., 2024uk_UA
dc.coverage.placenameТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subject.udc664uk_UA
dc.relation.references1. Вплив хронічного стресу на гормональний статус URL: https://www.bsmu.edu.ua/blog/vplyv-hronichnogo-stresu-na-gormonalnyj-status/ (дата звернення 2.08.2024)uk_UA
dc.relation.references2. Selenium and iodine supplementation: effect on thyroid function of older New Zealanders URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523232797 (дата звернення 2.08.2024)uk_UA
dc.relation.references3. Selenium-fascinating microelement, properties and sources in food. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30987088/ (дата звернення 12.08.2024)uk_UA
dc.relation.references4. Pathophysiological significance of protein hydrophobic interactions: An emerging hypothesis. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29317059/ (дата звернення 15.08.2024)uk_UA
dc.relation.references5. Application of sodium selenite in the prevention and treatment of cancers URL: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5755498/ (дата звернення 15.08.2024)uk_UA
dc.relation.references6. . Current knowledge on the importance of selenium in food for living organisms: a review. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27171069/ (дата звернення 17.08.2024)uk_UA
dc.relation.references7. Prevalence and determinants of depression and anxiety symptoms in surgical patients. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27162587/ (дата звернення 17.08.2024)uk_UA
dc.relation.references8. The Relationship between Iodine and Selenium Levels with Anxiety and Depression in Patients with Euthyroid Nodular Goiter URL: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7418102/(дата звернення 20.08.2024)uk_UA
dc.relation.references9. Effects of Iodine and Selenium on the Thyroid Function URL: https://novapublishers.com/shop/effects-of-iodine-and-selenium-on-the-thyroid-function/ (дата звернення 20.08.2024)uk_UA
dc.relation.references10. Feijoa nutrients URL: https://natureclaim.com/nutrition/info/feijoa/ (дата звернення 20.08.2024)uk_UA
dc.relation.references11. Phenolic content and antioxidant activity of fruit of Brazilian genotypes of feijoa URL:https://www.scielo.br/j/pab/a/LyySctYrV9RtLCcZ8sQQMnw/?lang=en (дата звернення 20.08.2024)uk_UA
dc.relation.references12. Nutritional Characteristics and Antimicrobial Activity of Australian Grown Feijoa (Acca sellowiana) URL: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6770449/ (дата звернення 20.08.2024)uk_UA
dc.relation.references13. Feijoa (Acca sellowiana) peel flours: A source of dietary fibers and bioactive compounds URL:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429220311275 (дата звернення 22.08.2024)uk_UA
dc.relation.references14. Brazil nuts and associated health benefits: A review URL: https://www.researchgate.net/publication/223004187_Brazil_nuts_and_associated_health_benefits_A_review (дата звернення 22.08.2024)uk_UA
dc.relation.references15. Health Benefits of Brazil Nuts URL: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-brazil-nuts (дата звернення 22.08.2024)uk_UA
dc.relation.references16. Selenium URL: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/(дата звернення 22.08.2024)uk_UA
dc.relation.references17. A Single Consumption of High Amounts of the Brazil Nuts Improves Lipid Profile of Healthy Volunteers URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2013/653185 (дата звернення 22.08.2024)uk_UA
dc.relation.references18. Selenium: An Element of Life Essential for Thyroid Function URL: https://www.mdpi.com/1420-3049/26/23/7084 (дата звернення 22.08.2024)uk_UA
dc.relation.references19. Selenium Supplementation for Autoimmune Thyroiditis: A Systematic Review and Meta-Analysis URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2014/904573 (дата звернення 22.08.2024)uk_UA
dc.relation.references20. Brazil Nuts: Benefits of Selenium in Small Quantities URL: https://www.verywellhealth.com/brazil-nuts-7974834 (дата звернення 22.08.2024)uk_UA
dc.relation.references21. Brazil nuts: Nutritional composition, health benefits and safety aspects URL:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S096399691730474X?via%3Dihub (дата звернення 25.08.2024)uk_UA
dc.relation.references22. Importance of selenium and selenoprotein for brain function: From antioxidant protection to neuronal signalling URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0162013415300799?via%3Dihub (дата звернення 25.08.2024)uk_UA
dc.relation.references23. Бразильські горіхи ядро URL: https://zemledar.ua/brazilski-gorikhi-siri?srsltid=AfmBOopT73HcWhhylkP6ILcpspBtHth1JBWJqNddkH3eoZNp9jb_i89m (дата звернення 25.08.2024)uk_UA
dc.relation.references24. Бразильський горіх: корисні властивості та шкода URL: https://fitomarket.com.ua/ua/fitoblog/brazilskij-oreh-sekrety-zamorskogo-gostja (дата звернення 25.08.2024)uk_UA
dc.relation.references25. ДСТУ 7183:2010 Плоди субтропічних культур свіжі. Технічні умови. Чинний від 27-12-2010. К.: Держспоживстандарт України, 2010.uk_UA
dc.relation.references26. ДСТУ 46.004-99 Борошно пшеничне. Технічні умови. Чинний від 20- 07-1999. К.: Галузевий стандарт України, 1999. 13 с.uk_UA
dc.relation.references27. ДСТУ 3583:2015. Сіль кухонна. Загальні технічні умови. К. − Держспоживстандарт України, 2015. 18 с. (Національний стандарт України).uk_UA
dc.relation.references28. ДСТУ 4623:2023 Цукор. Технічні умови. Чинний від 01-11-2023. К.: Держспоживстандарт України, 2018. 20 с. (Національний стандарт України).uk_UA
dc.relation.references29. ДСТУ 4812:2007 Дріжджі хлібопекарські пресовані. Технічні умови. Чинний від 30-07-2007. К. − Держспоживстандарт України, 2007. 13 с.uk_UA
dc.relation.references30. ДСТУ 4465:2005 Маргарин. Загальні технічні умови. К. − Держспоживстандарт України, 2015. 18 с. (Український науково-дослідний інститут олії та жирів).uk_UA
dc.relation.references31. Дробот В. І. Довідник інженера-технолога хлібопекарного виробництва./ В. І. Дробот Київ: Урожай, 2024. 580 с.uk_UA
dc.relation.references32. Дробот В. І. Технологічні розрахунки у хлібопекарському виробництві: Навчально-методичний посібник. / В. І. Дробот – Київ. Кондор, 2016. 330 с.uk_UA
dc.relation.references33. Дробот В. І. Технохімічний контроль сировини та хлібобулочних і макаронних виробів. / .В. І. Дробот. Київ. Кондор, 2015. 958 с.uk_UA
dc.relation.references34. Технологічне обладнання хлібопекарських і макаронних виробництв./ Лісовенко О. Київ. Наукова думка, 2010. 287с.uk_UA
dc.relation.references35. Технологічне устаткування хлібопекарського, макаронного і кондитерського виробництв / В.Ф.Петько, О.І.Гапонюк, Є.В.Петько, А.В.Ульяницький; За ред. О.І.Гапонюка. – Київ: ЦУЛ, 2017. 432 с.uk_UA
dc.relation.references36. Вітчизняний ринок хлібобулочних виробів: сучасний стан та перспективи розвитку [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3661.uk_UA
dc.relation.references37. Виробництво основних видів промислової продукції [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua.uk_UA
dc.relation.references38. Басюркіна Н. Й. Інноваційні технології управління хлібопекарськими підприємствами України. Економічні інновації. Том 20, Вип. 3 (68). URL: https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/511907.pdfuk_UA
dc.relation.references39. Бренд-менеджмент: навч. посібник / Смерічевський С.Ф., С.Є. Петропавловська, О.А. Радченко. К.: НАУ, 2019. 156 с.uk_UA
dc.relation.references40. Вініченко І. І. Вибір стратегій підвищення управління конкурентоздатністю підприємств. Агросвіт. 2020. № 11. С. 20-25.uk_UA
dc.relation.references41. Кондіус І.С. Тенденції розвитку хлібопекарської галузі в Україні. URL: https://lib.lntu.edu.ua/sites/default/files/2021uk_UA
dc.relation.references42. Новотейко І. Стан та основні тренди розвитку хлібопекарської промисловості України. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/ 11_2020/54.pdf.uk_UA
dc.relation.references43. Огляд ринку хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів в Україні. URL: https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/obzor-rynkahlebobulochnyh -i-muchnyh-konditerskih-izdelij-v-ukraineuk_UA
dc.relation.references44. Хлібопекарська промисловість : традиції та інновації. Вітчизняний та світовий досвід [Електронний ресурс] : наук.-допом. бібліогр. покажч. / [упоряд. : О. В. Олабоді, В. С. Каленська] ; Нац. ун-т харч. технол., Наук.-техн. б-ка. – Київ, 2018. 252 с.uk_UA
dc.relation.references45. Кафедра охорони праці, промислової та цивільної безпеки | Офіційний сайт. URL: http://opcb.kpi.ua/wp-content/uploads/2014/09/Лекц_я-4.pdf (дата звернення: 08.12.2022).uk_UA
dc.relation.references46. Про правовий режим надзвичайного стану: Закон України від 31.03.2023[Електронний ресурс] //Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2000, № 23, ст.176/ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Textuk_UA
dc.relation.references47. Про охорону праці: Закон України від 14.10.92 [Електронний ресурс]/ Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 49, с. 668/ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2694-12#Textuk_UA
dc.relation.references48. Як діяти персоналу підприємства в надзвичайній ситуації | Охорона праці і пожежна безпека. Охорона праці і пожежна безпека. URL: https://oppb.com.ua/content/yak-diyati-personalu-pidpriiemstva-v-nadzvichayniy-situaciyi (дата звернення: 09.12.2024).uk_UA
dc.relation.references49. Основні принципи забезпечення радіаційної безпеки URL:https://www.wikidata.uk-ua.nina.az/%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D1%96%D0%B0%D1%86%D1%96%D0%B9%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D0%B0.html (дата звернення: 09.12.2024).uk_UA
dc.relation.references50. Oksana Naumenko, Inna Нetmаn, Valentyna Chyzh, Sergiy Gunko, Larysa Bal-Prylypko, Marina Bilko, Leonid Tsentylo, Anastasiya Lialyk, Alla Ivanytska, Svitlana Liashenko Improving the quality of wheat bread by enriching teff flour. Східно-Європейський журнал передових технологій, №11 (123).2023, pp.33-41uk_UA
dc.relation.references51. Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Інноваційні технології харчової продукції» для здобувачів спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форм навчання / А.Т. Лялик, Х.Ю. Кравченюк – Тернопіль: ТНТУ, 2024. 39 с.uk_UA
dc.relation.references52. Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Інноваційні технології борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів» для здобувачів спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форм навчання / А.Т. Лялик, Х.Ю. Кравченюк – Тернопіль: ТНТУ, 2024. 26 с.uk_UA
dc.relation.references53. Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Інноваційні технології борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів» для здобувачів спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форм навчання / А.Т. Лялик, Х.Ю. Кравченюк – Тернопіль: ТНТУ, 2024. 18 с.uk_UA
dc.relation.references54. Лялик А., Кравченюк К., Кухтин М. (2024). Характеристика бродильних змін у тісті для житньо-пшеничного хліба з додаванням пропіонових та молочнокислих бактерій. Науковий вісник ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія: Харчові технології , 26 (101), 35-40.uk_UA
dc.relation.references55. Лялик, А. Т., Бейко, Л. А., Рибчинський, Р. С., Кравченюк, Х. Ю., & Рябовол, М. В. (2024). Дослідження використання кокосового борошна в технології пшеничного хліба. Здоров’я людини і нації, 1, 54-63.uk_UA
dc.relation.references56. Piddubnyi, V., Sabadosh, A., Mushtruk, M., Chahaida, A., Fedorov, V., Kravcheniuk, K., Krasnozhon, S., Radchenko, I. / Innovative thermodynamic modeling for enhanced yeast dough mixing: energy perspectives and applications // Potravinarstvo. Slovak Journal of Food Sciences, 18, (2024), P. 251–267. ISSN: 1337-0960uk_UA
dc.contributor.affiliationТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001uk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Vises i samlingene:181 — харчові технології

Tilhørende filer:
Fil Beskrivelse StørrelseFormat 
Ціко_КР.pdf2,02 MBAdobe PDFVis/Åpne


Alle innførsler i DSpace er beskyttet av copyright

Administrasjonsverktøy