Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47193
Назва: | Виділення функціональних білкових інгредієнтів з молока (на замовлення ПрАТ «Тернопільський молокозавод») |
Інші назви: | Obtaining of functional protein ingredients from milk (ordered by PJSC "Ternopil Dairy Plant") |
Автори: | Забудний, Віталій Ярославович Zabudnyi, Vitalii |
Приналежність: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001 |
Бібліографічний опис: | Забудний В. Я. Виділення функціональних білкових інгредієнтів з молока (на замовлення ПрАТ «Тернопільський молокозавод») : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 — харчові технології / наук. кер. В. Г. Юкало. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 84 с. |
Дата публікації: | гру-2024 |
Дата внесення: | 4-січ-2025 |
Видавництво: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Країна (код): | UA |
Місце видання, проведення: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Науковий керівник: | Юкало, Володимир Глібович Yukalo, Volodymyr |
УДК: | 637.127 |
Теми: | електрофорез білки сироватки молока білкові фракції β-лактоглобулін α-лактоальбумін electrophoresis milk serum proteins protein fractions β-lactoglobulin α-lactalbumin |
Короткий огляд (реферат): | У магістерській роботі розглянута будова і властивості білків сироватки молока, способи їх виділення та використання. Також показано, що білки сироватки містять ряд фракцій, які є попередниками багатьох біоактивних пептидів з різною біологічною дією. У зв’язку з цим основне завдання роботи полягає у виділення окремих білків попередників.
Науці відомо ряд методів за допомогою яких можна виділяти білки сироватки молока. Але ці методи часто включають дію екстремальних значень рН, температури, високих концентрацій кислот, органічних розчинників і не завжди дають можливість отримати чисті білкові фракції. У зв’язку з цим у даній роботі пропонується метод для препаративного виділення чистих білків сироватки молока в нативних умовах. Цей метод не є довготривалим і дозволяє в одну стадію виділити сироваткові білки. Для роботи була використана модифікація апарату для вертикального електрофорезу на пластинах неперервного ПААГ. Цей прилад був виготовлений у науково-дослідній лабораторії кафедри харчової біотехнології і хімії. За основу взято анодну систему для кислих і нейтральних білків в нативних умовах за Девісом. Для отримання очищених фракцій електрофоретична камера легко і швидко демонтується. За допомогою запропонованого методу, в результаті роботи, ми отримали чисті білкові фракції The structure and properties of milk whey proteins, methods of their isolation and use are considered in the master's work. It is also shown that serum proteins contain a number of fractions that are the precursors of many bioactive peptides with different biological effects. In this regard, the main task of the work is to isolate individual precursor proteins. Science knows a number of methods that can be used to isolate milk whey proteins. But these methods often include the effect of extreme pH values, temperature, high concentrations of acids, organic solvents and do not always provide an opportunity to obtain pure protein fractions. In this regard, this paper proposes a method for the preparative isolation of pure milk whey proteins under native conditions. This method is not long-term and allows you to isolate whey proteins in one step. A modification of the apparatus for vertical electrophoresis on continuous PAAG plates was used for the work. This device was manufactured in the research laboratory of the Department of Food Biotechnology and Chemistry. The anodic system for acidic and neutral proteins in native conditions according to Davis is taken as a basis. To obtain purified fractions, the electrophoretic chamber is easily and quickly dismantled. Using the proposed method, as a result of the work, we obtained pure protein fractions. |
Зміст: | Анотація 5 Annotation 6 Вступ 7 1. Огляд літератури 10 1.1Склад і властивості молочної сироватки 10 1.2 Білки сироватки молока 14 1.3 Способи виділення білків із молочної сироватки 19 1.4 Біоактивні пептиди білків сироватки молока 22 1.4.1 Види гідролізу 22 1.4.2 Протеолітичні ферменти та їх характеристика 23 1.4.3 Біологічно активні пептиди та їх властивості 25 1.5 Технологія ферментативного гідролізу 31 1.5.1 Одностадійний гідроліз 31 1.5.2 Багатостадійний гідроліз 34 2. Матеріали і методи досліджень 37 3.Результати досліджень та їх обговорення 46 3.1 Виділення молочної сироватки 46 3.2 Підбір електрофоретичної системи для виділення білків сироватки молока 48 3.3 Препаративний електрофорез для розділення білків сироватки .61 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 67 4.1 Охорона праці 67 4.1.1 Система державного управління охороною праці на виробництві 67 4.1.2 Шкідливі речовини та їх класифікація залежно від дії на організм людини 70 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 74 4.2.1 Захист продуктів харчування та промислового обладнання від радіоактивного, хімічного і бактеріального забруднення 74 Висновки 79 Перелік посилань 80 Додатки 84 |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47193 |
Власник авторського права: | © Забудний В. Я., 2024 |
Перелік літератури: | 1. Бородай С. В., Бондарчук З. В. Дія ензимних молокозсідальних препаратів на протеїновий комплекс молока. Biotechnologia Acta. 2010. Т. 3, № 4. С. 29–36. 2. Ганонг В. Ф. Фізіологія людини: Пер. з англ. Львів : БаК, 2002. 784 с. 3. Єресько Г. О., Шинкарик М. М., Ворощук В. Я. Технологічне обладнання молочних виробництв. Київ : Фірма «ІНКОС», Центр навчальної літератури, 2007. 344 с. 4. Жидецький В.Ц. Основи охорони праці. Львів: Афіша, 2005. 317с. 5. Запорожець О.І., Протоєрейський О.С., Франчук Г.М., Боровик І.М. Основи охорони праці. К.: Центр учбової літератури. 2009. 264с. 6. Керб Л.П. Основи охорони праці. Навч.посібник. К.: КНЕУ. 2003. 215с. 7. Машкін М.І., Париш Н.М. Технологія виробництва молока і молочних продуктів: Начальне видання. К.: Вища освіта, 2006. 351с.: іл. 8. Нельсон Д. Л., Кокс М. М. Основи біохімії за Ленінджером: Навч. посібник / Переклад з англ. Наук. ред. перекладу С. Комісаренко. Львів : БаК, 2015. 1280 с. 9. Пономарьов П.Х., Сириохман І.В. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини. Начальний посібниик. К.: Лібра. 272с. 10. Столяр О. Б. Біологічна хімія : навч. посібн. Тернопіль : Посібники і підручники, 2014. 368 с. 11. Цісарик О. Й., Білик, О. Я., Мусій Л. Я., Сливка І. М. Хімія і фізика молока: навч. посіб. [для студ. вищ. навч. закл.]. Львів, 2019. 200 с. 12. Чагаровський О. П., Ткаченко Н. А., Лисогор Т. А. Хімія молочної сировини: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Одеса : «Сімекс-прінт», 2013. 268 с. 13. Юкало А. В., Сторож Л. А, Юкало В. Г. Білки казеїнового комплексу молока корови (Bos Taurus) як попередники біологічно активних пептидів. Біотехнологія. 2012. Т. 5, № 4. С. 21–33. 14. Юкало А. В., Дацишин К. Є., Юкало В. Г. Біоактивні пептиди протеїнів сироватки молока корів (Bos Taurus). Biotechnologia Acta. 2013. Т. 6, № 5. С. 49–61. 15. Юкало В. Г., Луговий Б. Л. Утворення антигіпертензивних пептидів при модельному протеолізі -казеїну. Фізіологічний журнал. 2000. Т. 46, № 3. С. 78–83. 16. Юкало В. Г. Вплив продуктів протеолізу S1-казеїну на активність ангіотензин-перетворюючого ферменту. Український біохімічний. журнал. 2001. Т. 73, № 5. С. 28–32. 17. Юкало В. Г. Іоннообмінна хроматографія білків казеїнового комплексу в об’ємі. Медична хімія. 2001. Т.3, № 4. С. 87-90. 18. Юкало В. Г. Біологічна активність протеїнів і пептидів молока. Монографія. / Юкало В.Г. – Тернопіль: Видавництво ТНТУ, 2021. 372с. 19. Юкало В. Г. Інтенсифікація протеолізу S1-казеїну лактококами з метою одержання фізіологічно-активних пептидів. Медична хімія. 2002. Т. 4, № 1. С. 33–36. 20. Юкало В. Г. Електрофорез загального казеїну в анодній системі поліакриламідного гелю. Ветеринарна біотехнологія. 2007. №11. С. 246– 251. 21. Юкало В. Г., Яворський Б. І., Сторож Л. А., Соловодзінська І. Є. Кількісний електрофоретичний аналіз білків казеїнового комплексу. Біологія тварин. 2007. Т.9, №1–2. С. 295–298. 22. Юкало В. Г. Лабораторний практикум з хімії та фізики молока і молочних продуктів: навчальний посібник. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2018. 176 c. 23. Юкало В. Г., Дацишин К. Є., Семенишин Г. М. Характеристика молекулярних мас продуктів протеолізу концентрату сироваткових білків отриманих за дії панкреатину. Наукові праці НУХТ. 2019. Т. 25, № 5. С. 233–239. 24. Юкало В. Г., Дацишин К. Є. Технологія соєво-молочного комбінованого продукту спеціального призначення з гідролізатом білків сироватки молока. Наукові праці НУХТ. 2019. Т. 25, № 6. С. 202–209. 25. Юкало В., Дацишин К. Технологія низькоалергенного молока з гідролізатом білків сироватки. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. 2019. Т. 21, № 92. С. 14–18. 26. Agregán R., Echegaray N., López-Pedrouso M., Kharabsheh R., Franco D., Lorenzo J. M. Proteomic Advances in Milk and Dairy Products. Molecules. 2021, Vol. 26. 3832. 27. Akahoshi A., Sato K., Nawa Y., Nakamura Y., Ohtsuki K. Novel approach for large-scale, biocompatible, and low-cost fractionation of peptides in proteolytic digest of food protein based on the amphoteric nature of peptides. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2000. Vol. 48. P. 1955–1959. 28. Basch J. J., Douglas F. W., Procino L. G., Holsinger V., Farrell H. M. Quantitation of сaseins and whey proteins of processed milks and whey protein concentrates, application of gel electrophoresis, and comparison with HarlandAshworth procedure. Journal of Dairy Science. 1985. Vol. 68, № 1. Р. 23–31. 29. Garsia-Rodenas C.L., Finot P.–A., Maire J.C., et al. Nutritional composition intended for specific gastro-intestional maturation in premature mammals. – Патент США №6733770 (2004) 30. Goulding D. A., Fox P. F., O’Mahony J. A. Milk protein: An overview. Milk protein. From expression to food / Eds. M. Boland, H. Singh. 3rh edn. London, United Kingdom : Academic Press, 2020. P. 21–98. 31. Deeth H. C., Bansal N. (eds.). Whey prothein: From Milk to Medicine (1st edition). London, United Kingdom : Academic Press, 2019. 746 p. 32. Farrell H. M. Jr., Kumosinski T. F., Thompson M. P., Pulaski P. Calciuminduced associations of the caseins: a thermodynamic linkage approach to precipitation and resolubilization. Archives of Biochemistry and Biophysics. 1998. Vol. 265, №. 1. Р. 146–158. 33. Fox P. F., Uniacke-Lowe T., McSweeney P. L. H., O’Mahony J. A. Dairy Chemistry and Biochemistry (Second Editon). New York : Springer, 2015. 585 p. 34. Hartmann R., Meisel H. Food derived peptides with biological activity: from research to food applications. Current Opinion in Biotechnology. 2007. Vol. 18, № 2. P. 163–169. 35. McSweeney P. L. H., O’Mahony J. A. (eds.) Advanced Dairy Chemistry – Volume 1B: Proteins: Applied Aspects, 4th edn. New York: Springer, 2016. P. 498. 36. Madureira A. R., Tavares T., Gomes A. M. P., Pintado M. E., Malcata F.X. Invited review: Phisiological properties of bioactive peptides obtained from whey proteins. Journal of Dairy Science. 2010. V. 93, № 2. P. 437–455. 37. McSweeney P. L. H., O’Mahony J. A. (eds.) Advanced Dairy Chemistry – Volume 1B: Proteins: Applied Aspects, 4th edn. New York: Springer, 2016. P. 498. 38. Nakamura Y., Yamamoto M., Sakai K., Okubo A., Yamazaki S., Takano T. Purification and characterization of angiotensin I converting enzyme inhibitors from sour milk. Journal of Dairy Science. 1995. Vol. 78. P. 777–783. 39. Nongonierma A. B., Gaudel C., Murray B. A., Flynn S., Kelly P. M., Newsholme P., FitzGerald R. J. Insulinotropic properties of whey protein hydrolysates and impact of peptide fractionation on insulinotropic response. International Dairy Journal. 2013. Vol. 32. P. 163–168. 40. Swamylingappa B., Joseph, Murlthy K.S. Process for preparation of proteinhidrolysate from milk protein. – Патент США №6589574 (2003). 41. Thibault P.A. Partial hidrolyzate of whey proteins free of lactoglobulin and enzymatic process to obtain it. – Європейський патент №0,390,633, В1 (1990). 42. Sienkiewicz-Szłapka E., Jarmołowska B., Krawczuk S., Kostyra E,. Kostyra H., Bielikowicz K. Transport of bovine milk-derived opioid peptides across a Caco- 2 monolayer. International Dairy Journal. 2009. Vol. 19, № 4. P. 252–257. 43. Sychevskyi M., Romanchuk I., Minorova A. Milk whey processing: prospects in Ukraine. Food Science and Technology. 2019. Vol. 13, № 4. P. 58–68 44. Yang S., Mao X-Y., Li F-F., Zhang D., Leng X-J., Ren F-Z., Teng G-X. The improving effect of spray- drying encapsulation process on the bitter taste and stability of whey protein hydrolysate. European Food Research and Technology. 2012. Vol. 235. P. 91–97. 45. Yukalo A., Yukalo V., Shynkaryk M. Electrophoretic separation of the milk protein. Proceeding of the International Conference on Bio and Food Electrotechnologies. Compiegne, France, 2009. P. 227–231. 46. Yukalo V. G., Storozh L. A., Datsyshyn K. Ye., Krupa O. M. Electrophoretic systems for the preparative fractionation of proteins-precursors of bioactive peptides from cow milk. Food science and technology. 2018. Vol. 12, № 2. Р. 26–32. 47. Yukalo V.G., Datsyshyn K.Ye. Gel filtration of cow milk serum proteins. Food science and technology. 2018. Vol. 12, №4. Р. 72–78. 48. Yukalo V., Tsisaryk O., Datsyshyn K. Isolation of protein fractions of serum of milk by preparative disc-electrophoresis. Journal of Dairy Science. 2018. Vol. 101, Suppl. 2. P. 51. |
Тип вмісту: | Master Thesis |
Розташовується у зібраннях: | 181 — харчові технології |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
КР_Zabudnyi Vitalii.pdf | 2,07 MB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.
Інструменти адміністратора