Link lub cytat. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47193
Pełny rekord metadanych
Pole DCWartośćJęzyk
dc.contributor.advisorЮкало, Володимир Глібович-
dc.contributor.advisorYukalo, Volodymyr-
dc.contributor.authorЗабудний, Віталій Ярославович-
dc.contributor.authorZabudnyi, Vitalii-
dc.date.accessioned2025-01-04T17:47:12Z-
dc.date.available2025-01-04T17:47:12Z-
dc.date.issued2024-12-
dc.identifier.citationЗабудний В. Я. Виділення функціональних білкових інгредієнтів з молока (на замовлення ПрАТ «Тернопільський молокозавод») : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 — харчові технології / наук. кер. В. Г. Юкало. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 84 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47193-
dc.description.abstractУ магістерській роботі розглянута будова і властивості білків сироватки молока, способи їх виділення та використання. Також показано, що білки сироватки містять ряд фракцій, які є попередниками багатьох біоактивних пептидів з різною біологічною дією. У зв’язку з цим основне завдання роботи полягає у виділення окремих білків попередників. Науці відомо ряд методів за допомогою яких можна виділяти білки сироватки молока. Але ці методи часто включають дію екстремальних значень рН, температури, високих концентрацій кислот, органічних розчинників і не завжди дають можливість отримати чисті білкові фракції. У зв’язку з цим у даній роботі пропонується метод для препаративного виділення чистих білків сироватки молока в нативних умовах. Цей метод не є довготривалим і дозволяє в одну стадію виділити сироваткові білки. Для роботи була використана модифікація апарату для вертикального електрофорезу на пластинах неперервного ПААГ. Цей прилад був виготовлений у науково-дослідній лабораторії кафедри харчової біотехнології і хімії. За основу взято анодну систему для кислих і нейтральних білків в нативних умовах за Девісом. Для отримання очищених фракцій електрофоретична камера легко і швидко демонтується. За допомогою запропонованого методу, в результаті роботи, ми отримали чисті білкові фракціїuk_UA
dc.description.abstractThe structure and properties of milk whey proteins, methods of their isolation and use are considered in the master's work. It is also shown that serum proteins contain a number of fractions that are the precursors of many bioactive peptides with different biological effects. In this regard, the main task of the work is to isolate individual precursor proteins. Science knows a number of methods that can be used to isolate milk whey proteins. But these methods often include the effect of extreme pH values, temperature, high concentrations of acids, organic solvents and do not always provide an opportunity to obtain pure protein fractions. In this regard, this paper proposes a method for the preparative isolation of pure milk whey proteins under native conditions. This method is not long-term and allows you to isolate whey proteins in one step. A modification of the apparatus for vertical electrophoresis on continuous PAAG plates was used for the work. This device was manufactured in the research laboratory of the Department of Food Biotechnology and Chemistry. The anodic system for acidic and neutral proteins in native conditions according to Davis is taken as a basis. To obtain purified fractions, the electrophoretic chamber is easily and quickly dismantled. Using the proposed method, as a result of the work, we obtained pure protein fractions.uk_UA
dc.description.tableofcontentsАнотація 5 Annotation 6 Вступ 7 1. Огляд літератури 10 1.1Склад і властивості молочної сироватки 10 1.2 Білки сироватки молока 14 1.3 Способи виділення білків із молочної сироватки 19 1.4 Біоактивні пептиди білків сироватки молока 22 1.4.1 Види гідролізу 22 1.4.2 Протеолітичні ферменти та їх характеристика 23 1.4.3 Біологічно активні пептиди та їх властивості 25 1.5 Технологія ферментативного гідролізу 31 1.5.1 Одностадійний гідроліз 31 1.5.2 Багатостадійний гідроліз 34 2. Матеріали і методи досліджень 37 3.Результати досліджень та їх обговорення 46 3.1 Виділення молочної сироватки 46 3.2 Підбір електрофоретичної системи для виділення білків сироватки молока 48 3.3 Препаративний електрофорез для розділення білків сироватки .61 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 67 4.1 Охорона праці 67 4.1.1 Система державного управління охороною праці на виробництві 67 4.1.2 Шкідливі речовини та їх класифікація залежно від дії на організм людини 70 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 74 4.2.1 Захист продуктів харчування та промислового обладнання від радіоактивного, хімічного і бактеріального забруднення 74 Висновки 79 Перелік посилань 80 Додатки 84uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subjectелектрофорезuk_UA
dc.subjectбілки сироватки молокаuk_UA
dc.subjectбілкові фракціїuk_UA
dc.subjectβ-лактоглобулінuk_UA
dc.subjectα-лактоальбумінuk_UA
dc.subjectelectrophoresisuk_UA
dc.subjectmilk serum proteinsuk_UA
dc.subjectprotein fractionsuk_UA
dc.subjectβ-lactoglobulinuk_UA
dc.subjectα-lactalbuminuk_UA
dc.titleВиділення функціональних білкових інгредієнтів з молока (на замовлення ПрАТ «Тернопільський молокозавод»)uk_UA
dc.title.alternativeObtaining of functional protein ingredients from milk (ordered by PJSC "Ternopil Dairy Plant")uk_UA
dc.typeMaster Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Забудний В. Я., 2024uk_UA
dc.coverage.placenameТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subject.udc637.127uk_UA
dc.relation.references1. Бородай С. В., Бондарчук З. В. Дія ензимних молокозсідальних препаратів на протеїновий комплекс молока. Biotechnologia Acta. 2010. Т. 3, № 4. С. 29–36.uk_UA
dc.relation.references2. Ганонг В. Ф. Фізіологія людини: Пер. з англ. Львів : БаК, 2002. 784 с.uk_UA
dc.relation.references3. Єресько Г. О., Шинкарик М. М., Ворощук В. Я. Технологічне обладнання молочних виробництв. Київ : Фірма «ІНКОС», Центр навчальної літератури, 2007. 344 с.uk_UA
dc.relation.references4. Жидецький В.Ц. Основи охорони праці. Львів: Афіша, 2005. 317с.uk_UA
dc.relation.references5. Запорожець О.І., Протоєрейський О.С., Франчук Г.М., Боровик І.М. Основи охорони праці. К.: Центр учбової літератури. 2009. 264с.uk_UA
dc.relation.references6. Керб Л.П. Основи охорони праці. Навч.посібник. К.: КНЕУ. 2003. 215с.uk_UA
dc.relation.references7. Машкін М.І., Париш Н.М. Технологія виробництва молока і молочних продуктів: Начальне видання. К.: Вища освіта, 2006. 351с.: іл.uk_UA
dc.relation.references8. Нельсон Д. Л., Кокс М. М. Основи біохімії за Ленінджером: Навч. посібник / Переклад з англ. Наук. ред. перекладу С. Комісаренко. Львів : БаК, 2015. 1280 с.uk_UA
dc.relation.references9. Пономарьов П.Х., Сириохман І.В. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини. Начальний посібниик. К.: Лібра. 272с.uk_UA
dc.relation.references10. Столяр О. Б. Біологічна хімія : навч. посібн. Тернопіль : Посібники і підручники, 2014. 368 с.uk_UA
dc.relation.references11. Цісарик О. Й., Білик, О. Я., Мусій Л. Я., Сливка І. М. Хімія і фізика молока: навч. посіб. [для студ. вищ. навч. закл.]. Львів, 2019. 200 с.uk_UA
dc.relation.references12. Чагаровський О. П., Ткаченко Н. А., Лисогор Т. А. Хімія молочної сировини: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Одеса : «Сімекс-прінт», 2013. 268 с.uk_UA
dc.relation.references13. Юкало А. В., Сторож Л. А, Юкало В. Г. Білки казеїнового комплексу молока корови (Bos Taurus) як попередники біологічно активних пептидів. Біотехнологія. 2012. Т. 5, № 4. С. 21–33.uk_UA
dc.relation.references14. Юкало А. В., Дацишин К. Є., Юкало В. Г. Біоактивні пептиди протеїнів сироватки молока корів (Bos Taurus). Biotechnologia Acta. 2013. Т. 6, № 5. С. 49–61.uk_UA
dc.relation.references15. Юкало В. Г., Луговий Б. Л. Утворення антигіпертензивних пептидів при модельному протеолізі -казеїну. Фізіологічний журнал. 2000. Т. 46, № 3. С. 78–83.uk_UA
dc.relation.references16. Юкало В. Г. Вплив продуктів протеолізу S1-казеїну на активність ангіотензин-перетворюючого ферменту. Український біохімічний. журнал. 2001. Т. 73, № 5. С. 28–32.uk_UA
dc.relation.references17. Юкало В. Г. Іоннообмінна хроматографія білків казеїнового комплексу в об’ємі. Медична хімія. 2001. Т.3, № 4. С. 87-90.uk_UA
dc.relation.references18. Юкало В. Г. Біологічна активність протеїнів і пептидів молока. Монографія. / Юкало В.Г. – Тернопіль: Видавництво ТНТУ, 2021. 372с.uk_UA
dc.relation.references19. Юкало В. Г. Інтенсифікація протеолізу S1-казеїну лактококами з метою одержання фізіологічно-активних пептидів. Медична хімія. 2002. Т. 4, № 1. С. 33–36.uk_UA
dc.relation.references20. Юкало В. Г. Електрофорез загального казеїну в анодній системі поліакриламідного гелю. Ветеринарна біотехнологія. 2007. №11. С. 246– 251.uk_UA
dc.relation.references21. Юкало В. Г., Яворський Б. І., Сторож Л. А., Соловодзінська І. Є. Кількісний електрофоретичний аналіз білків казеїнового комплексу. Біологія тварин. 2007. Т.9, №1–2. С. 295–298.uk_UA
dc.relation.references22. Юкало В. Г. Лабораторний практикум з хімії та фізики молока і молочних продуктів: навчальний посібник. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2018. 176 c.uk_UA
dc.relation.references23. Юкало В. Г., Дацишин К. Є., Семенишин Г. М. Характеристика молекулярних мас продуктів протеолізу концентрату сироваткових білків отриманих за дії панкреатину. Наукові праці НУХТ. 2019. Т. 25, № 5. С. 233–239.uk_UA
dc.relation.references24. Юкало В. Г., Дацишин К. Є. Технологія соєво-молочного комбінованого продукту спеціального призначення з гідролізатом білків сироватки молока. Наукові праці НУХТ. 2019. Т. 25, № 6. С. 202–209.uk_UA
dc.relation.references25. Юкало В., Дацишин К. Технологія низькоалергенного молока з гідролізатом білків сироватки. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. 2019. Т. 21, № 92. С. 14–18.uk_UA
dc.relation.references26. Agregán R., Echegaray N., López-Pedrouso M., Kharabsheh R., Franco D., Lorenzo J. M. Proteomic Advances in Milk and Dairy Products. Molecules. 2021, Vol. 26. 3832.uk_UA
dc.relation.references27. Akahoshi A., Sato K., Nawa Y., Nakamura Y., Ohtsuki K. Novel approach for large-scale, biocompatible, and low-cost fractionation of peptides in proteolytic digest of food protein based on the amphoteric nature of peptides. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2000. Vol. 48. P. 1955–1959.uk_UA
dc.relation.references28. Basch J. J., Douglas F. W., Procino L. G., Holsinger V., Farrell H. M. Quantitation of сaseins and whey proteins of processed milks and whey protein concentrates, application of gel electrophoresis, and comparison with HarlandAshworth procedure. Journal of Dairy Science. 1985. Vol. 68, № 1. Р. 23–31.uk_UA
dc.relation.references29. Garsia-Rodenas C.L., Finot P.–A., Maire J.C., et al. Nutritional composition intended for specific gastro-intestional maturation in premature mammals. – Патент США №6733770 (2004)uk_UA
dc.relation.references30. Goulding D. A., Fox P. F., O’Mahony J. A. Milk protein: An overview. Milk protein. From expression to food / Eds. M. Boland, H. Singh. 3rh edn. London, United Kingdom : Academic Press, 2020. P. 21–98.uk_UA
dc.relation.references31. Deeth H. C., Bansal N. (eds.). Whey prothein: From Milk to Medicine (1st edition). London, United Kingdom : Academic Press, 2019. 746 p.uk_UA
dc.relation.references32. Farrell H. M. Jr., Kumosinski T. F., Thompson M. P., Pulaski P. Calciuminduced associations of the caseins: a thermodynamic linkage approach to precipitation and resolubilization. Archives of Biochemistry and Biophysics. 1998. Vol. 265, №. 1. Р. 146–158.uk_UA
dc.relation.references33. Fox P. F., Uniacke-Lowe T., McSweeney P. L. H., O’Mahony J. A. Dairy Chemistry and Biochemistry (Second Editon). New York : Springer, 2015. 585 p.uk_UA
dc.relation.references34. Hartmann R., Meisel H. Food derived peptides with biological activity: from research to food applications. Current Opinion in Biotechnology. 2007. Vol. 18, № 2. P. 163–169.uk_UA
dc.relation.references35. McSweeney P. L. H., O’Mahony J. A. (eds.) Advanced Dairy Chemistry – Volume 1B: Proteins: Applied Aspects, 4th edn. New York: Springer, 2016. P. 498.uk_UA
dc.relation.references36. Madureira A. R., Tavares T., Gomes A. M. P., Pintado M. E., Malcata F.X. Invited review: Phisiological properties of bioactive peptides obtained from whey proteins. Journal of Dairy Science. 2010. V. 93, № 2. P. 437–455.uk_UA
dc.relation.references37. McSweeney P. L. H., O’Mahony J. A. (eds.) Advanced Dairy Chemistry – Volume 1B: Proteins: Applied Aspects, 4th edn. New York: Springer, 2016. P. 498.uk_UA
dc.relation.references38. Nakamura Y., Yamamoto M., Sakai K., Okubo A., Yamazaki S., Takano T. Purification and characterization of angiotensin I converting enzyme inhibitors from sour milk. Journal of Dairy Science. 1995. Vol. 78. P. 777–783.uk_UA
dc.relation.references39. Nongonierma A. B., Gaudel C., Murray B. A., Flynn S., Kelly P. M., Newsholme P., FitzGerald R. J. Insulinotropic properties of whey protein hydrolysates and impact of peptide fractionation on insulinotropic response. International Dairy Journal. 2013. Vol. 32. P. 163–168.uk_UA
dc.relation.references40. Swamylingappa B., Joseph, Murlthy K.S. Process for preparation of proteinhidrolysate from milk protein. – Патент США №6589574 (2003).uk_UA
dc.relation.references41. Thibault P.A. Partial hidrolyzate of whey proteins free of lactoglobulin and enzymatic process to obtain it. – Європейський патент №0,390,633, В1 (1990).uk_UA
dc.relation.references42. Sienkiewicz-Szłapka E., Jarmołowska B., Krawczuk S., Kostyra E,. Kostyra H., Bielikowicz K. Transport of bovine milk-derived opioid peptides across a Caco- 2 monolayer. International Dairy Journal. 2009. Vol. 19, № 4. P. 252–257.uk_UA
dc.relation.references43. Sychevskyi M., Romanchuk I., Minorova A. Milk whey processing: prospects in Ukraine. Food Science and Technology. 2019. Vol. 13, № 4. P. 58–68uk_UA
dc.relation.references44. Yang S., Mao X-Y., Li F-F., Zhang D., Leng X-J., Ren F-Z., Teng G-X. The improving effect of spray- drying encapsulation process on the bitter taste and stability of whey protein hydrolysate. European Food Research and Technology. 2012. Vol. 235. P. 91–97.uk_UA
dc.relation.references45. Yukalo A., Yukalo V., Shynkaryk M. Electrophoretic separation of the milk protein. Proceeding of the International Conference on Bio and Food Electrotechnologies. Compiegne, France, 2009. P. 227–231.uk_UA
dc.relation.references46. Yukalo V. G., Storozh L. A., Datsyshyn K. Ye., Krupa O. M. Electrophoretic systems for the preparative fractionation of proteins-precursors of bioactive peptides from cow milk. Food science and technology. 2018. Vol. 12, № 2. Р. 26–32.uk_UA
dc.relation.references47. Yukalo V.G., Datsyshyn K.Ye. Gel filtration of cow milk serum proteins. Food science and technology. 2018. Vol. 12, №4. Р. 72–78.uk_UA
dc.relation.references48. Yukalo V., Tsisaryk O., Datsyshyn K. Isolation of protein fractions of serum of milk by preparative disc-electrophoresis. Journal of Dairy Science. 2018. Vol. 101, Suppl. 2. P. 51.uk_UA
dc.contributor.affiliationТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001uk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Występuje w kolekcjach:181 — харчові технології

Pliki tej pozycji:
Plik Opis WielkośćFormat 
КР_Zabudnyi Vitalii.pdf2,07 MBAdobe PDFPrzeglądanie/Otwarcie


Pozycje DSpace są chronione prawami autorskimi

Narzędzia administratora