Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47190
Başlık: | Вплив умов зберігання на рН і редокс-потенціал фруктових соків |
Diğer Başlıklar: | Influence of storage conditions on the pH and redox potential of fruit juices |
Yazarlar: | Заставна, Аліна Богданівна Zastavna, Alina |
Affiliation: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001 |
Bibliographic description (Ukraine): | Заставна А. Б. Вплив умов зберігання на рН і редокс-потенціал фруктових соків : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 — харчові технології / наук. кер. Х. Ю. Кравченюк. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 75 с. |
Yayın Tarihi: | Ara-2024 |
Date of entry: | 4-Oca-2025 |
Yayıncı: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Country (code): | UA |
Place of the edition/event: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Supervisor: | Кравченюк, Христина Юріївна Kravcheniuk, KhrystynaYuriyivna |
UDC: | 664 |
Anahtar kelimeler: | свіжі фрукти необроблені фруктові соки рН редокс-потенціал мікробіота фруктів й свіжих соків МАФАнМ дріжджі fresh fruit untilled fruit juices рН redox potential microbiota of fruit and fresh juices МАFАnМ yeasts |
Özet: | Виявлено, що фрукти, в основину мають кисле й слабо кисле рН (2,5 – 3,5 од) з позитивним вище 100 мВ окисно-відновним потенціалом. Свіжо виготовлені соки із цих фруктів суттєво не відрізняються за цими показниками від самих фруктів. Виявлено, що рН фруктових соків (виноградного, полуничного й апельсинового) протягом п’яти добового зберігання за + 4 °С не зазнає суттєвих змін. За цей період часу ОВП цих соків збільшився у позитивну сторону, в середньому на 10 мВ, а молочнокисла мікробіота не мала здатності інтенсивно розвиватися. За цього режиму зберігання кількість дріжджів зросла в 3,0 та 3,45 раза у виноградному й полуничному соках, відповідно та в середньому в 2 рази в апельсиновому соці. Встановлено, що у необроблених фруктових соках за зберігання +25 °С проходить інтенсивне молочнокисле й спиртове бродіння, яке змінює фізико-хімічні показники (зниження рН та ОВП) й сенсорні показники соків. Отже, для тривалішого зберігання фруктових соків необхідно підтримувати рН й ОВП на початковому рівні та зупинити мікробіологічні процеси в них. It is educed that fruit, in основину have sour and poorly sour рН (2,5 - 3,5 odes) with positive higher 100 мВ by a redox. The freshly made juices from these fruit substantially do not differ on these indexes from fruit. It is educed that рН of fruit juices (vine, strawberry and orange) during five day's storage after 4 °С does not test substantial changes. For this period of time of redox potential of these juices increased in a positive side, on the average on 10 мВ, and a lactate microbiota did not have ability intensively to develop. At this mode of storage the amount of yeasts grew in 3,0 and 3,45 раза in vine and strawberry juices, accordingly and on the average in 2 times in orange соці. It is set that in untilled fruit juices for storage 25 °С passes intensive lactate and spirit fermentation that changes physical and chemical indexes (decline of рН and redox potential) and sensory indexes of juices. Thus, for more protracted storage of fruit juices it is necessary to support рН and redox potential at initial level and to stop microbiological processes at them.. |
Content: | Реферат 5 Вступ 6 I ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ 11 1.1. Застосування різних технологічних рішень для збільшення терміну придатності фруктових соків 11 1.2. Критерії, які застосовують для визначення терміну придатності фруктової продукції 14 1.2.1. Мікробіологічні критерії 14 1.2.2 Немікробіологічні критерії 16 1.2.3 Дозрівання, виробництво етилену та охолодження 16 1.3. Нетеплові технології інактивації мікробів 17 1.4. Термін придатності нетермічно оброблених фруктів й продукції з них (соків, нектарів пюре, тощо) 22 1.5. Вплив нетермічної обробки на інші фруктові продукти 25 1.6. Вплив нетермічної обробки на стан фруктів за зберігання 27 Підсумки з огляду 30 2 МАТЕРІЛИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ 31 2.1. Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 31 1.2. Методи досліджень 33 3 РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ 34 3.1. Значення показників рН, кислотності та ОВП у формуванні споживчих властивостей фруктових соків 34 3.2. Характеристика свіжих фруктів та соків з них за показники рН, ОВП та кількості мікроорганізмів 36 3.3. Аналіз фізико-хімічних показників й кількості мікробіоти у фруктових соках за зберігання у холодильному режимі + 4 ± 0,5 °С упродовж 5 діб 443.4. Аналіз фізико-хімічних показників й кількості мікробіоти у фруктових соках за зберігання в режимі + 25,0 ± 1 °С – 3 діб 50 3.5. Вплив лимонної кислоти на показники рН та ріст дріжджів у фруктових соках за зберігання 54 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 55 4.1 Охорона праці 55 4.1.1 Класифікація шкідливих речовин за ступенем впливу на організм людини 55 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 58 4.2.1 Розроблення заходів щодо надійної роботи підприємств харчової промисловості у разі загрози виникнення надзвичайної ситуації в мирний та військовий час 58 ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ ВИРОБНИЦТВУ 62 Список літератури 63 Додатки 72 |
URI: | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47190 |
Copyright owner: | © Заставна А. Б., 2024 |
References (Ukraine): | 1. Pravallika, K., & Chakraborty, S. (2022). Effect of nonthermal technologies on the shelf life of fruits and their products: A review on the recent trends. Applied Food Research, 2(2), 100229. 2. Purewal, S. S., Kamboj, R., Sandhu, K. S., Kaur, P., Sharma, K., Kaur, M., ... & Siroha, A. K. (2022). Unraveling the effect of storage duration on antioxidant properties, physicochemical and sensorial parameters of ready to serve Kinnow-Amla beverages. Applied Food Research, 2(1), 100057. 3. Mohapatra, D., Mishra, S., Giri, S., & Kar, A. (2013). Application of hurdles for extending the shelf life of fresh fruits. Trends in Post-Harvest Technology, 1(1), 37-54. 4. Alegbeleye, O., Odeyemi, O. A., Strateva, M., & Stratev, D. (2022). Microbial spoilage of vegetables, fruits and cereals. Applied Food Research, 2(1), 100122. 5. Subramaniam, P., & Wareing, P. (Eds.). (2016). The stability and shelf life of food. Woodhead Publishing. 6. Agyekum, C. K., Haifeng, H., Agyeiwaa, A., Agyekum, C. K., Haifeng, H., & Agyeiwaa, A. (2015). Consumer perception of product quality. Microeconomics and Macroeconomics, 3(2), 25-29. 7. Basak, S., & Chakraborty, S. (2022). The potential of nonthermal techniques to achieve enzyme inactivation in fruit products. Trends in Food Science & Technology, 123, 114-129. 8. Fernandes, F. A., & Rodrigues, S. (2021). Cold plasma processing on fruits and fruit juices: A review on the effects of plasma on nutritional quality. Processes, 9(12), 2098. 9. Oey, I., Lille, M., Van Loey, A., & Hendrickx, M. (2008). Effect of highpressure processing on colour, texture and flavour of fruit-and vegetable-based food products: a review. Trends in Food Science & Technology, 19(6), 320-328. 10. Kang, T., You, Y., Hoptowit, R., Wall, M. M., & Jun, S. (2021). Effect of an oscillating magnetic field on the inhibition of ice nucleation and itsapplication for supercooling preservation of fresh-cut mango slices. Journal of Food Engineering, 300, 110541. 11. Ummat, V., Singh, A. K., & Sidhu, G. K. (2018). Effect of aqueous ozone on quality and shelf life of shredded green bell pepper (Capsicum annuum). Journal of Food Processing and Preservation, 42(10). 12. Rivas, A., Rodrigo, D., Martínez, A., Barbosa-Cánovas, G. V., & Rodrigo, M. (2006). Effect of PEF and heat pasteurization on the physical– chemical characteristics of blended orange and carrot juice. LWT-Food Science and Technology, 39(10), 1163-1170. 13. Dhar, R., Basak, S., & Chakraborty, S. (2022). Pasteurization of fruit juices by pulsed light treatment: A review on the microbial safety, enzymatic stability, and kinetic approach to process design. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 21(1), 499-540. 14. Abdul Karim Shah, N. N., Shamsudin, R., Abdul Rahman, R., & Adzahan, N. M. (2016). Fruit juice production using ultraviolet pasteurization: a review. Beverages, 2(3), 22. 15. Kukhtyn, M., Horiuk, Y., Yaroshenko, T., Laiter-Moskaliuk, S., Levytska, V., & Reshetnyk, A. (2018). Effect of lactic acid microorganisms on the content of nitrates in tomato in the process of pickling. Східно-Європейський журнал передових технологій, (1 (11)), 69-75. 16. Bilek, S. E., & Turantaş, F. (2013). Decontamination efficiency of high power ultrasound in the fruit and vegetable industry, a review. International journal of food microbiology, 166(1), 155-162. 17. Nedović, V., Kalušević, A., Manojlović, V., Petrović, T., & Bugarski, B. (2013). Advances in food process engineering research and applications. Boston, MA, 214. 18. Кухтин, М. Д., Перкій, Ю. Б., Семанюк, В. І., & Мурська, С. Д. (2012). Сучасні погляди на санітарну обробку технологічного устаткування у харчовій промисловості. Науковий вісник Львівського національногоуніверситету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького, 14(3-3 (53)), 302-307. 19. Khandpur, P., & Gogate, P. R. (2016). Evaluation of ultrasound based sterilization approaches in terms of shelf life and quality parameters of fruit and vegetable juices. Ultrasonics sonochemistry, 29, 337-353. 20. Yuan, B., Danao, M. G. C., Lu, M., Weier, S. A., Stratton, J. E., & Weller, C. L. (2018). High pressure processing (HPP) of aronia berry puree: Pilot scale processing and a shelf-life study. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 47, 241-248. 21. Лялик, А. Т., Покотило, О. С., Кухтин, М. Д., & Бейко, Л. А. (2020). Органолептичний і сенсорний аналіз сиркової пасти з лляною олією. Технічні науки та технології, (1 (19)), 287-295. 22. Alegbeleye, O., Odeyemi, O. A., Strateva, M., & Stratev, D. (2022). Microbial spoilage of vegetables, fruits and cereals. Applied Food Research, 2(1), 100122. 23. Salomão, B. D. C. M. (2018). Pathogens and spoilage microorganisms in fruit juice: an overview. Fruit juices, 291-308. 24. Rawat, S. (2015). Food Spoilage: Microorganisms and their prevention. Asian journal of plant science and Research, 5(4), 47-56. 25. Chakraborty, S., Kaushik, N., Rao, P. S., & Mishra, H. N. (2014). High‐ pressure inactivation of enzymes: a review on its recent applications on fruit purees and juices. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 13(4), 578- 596. 26. Joshi, P., Pahariya, P., Al-Ani, M. F., & Choudhary, R. (2022). Monitoring and prediction of sensory shelf‐life in strawberry with ultraviolet‐ visible‐near‐infrared (UV‐VIS‐NIR) spectroscopy. Applied Food Research, 2(2), 100123. 27. Giannoglou, M., Xanthou, Z. M., Chanioti, S., Stergiou, P., Christopoulos, M., Dimitrakellis, P., ... & Katsaros, G. (2021). Effect of coldatmospheric plasma and pulsed electromagnetic fields on strawberry quality and shelf-life. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 68, 102631. 28. Ma, L., Zhang, M., Bhandari, B., & Gao, Z. (2017). Recent developments in novel shelf life extension technologies of fresh-cut fruits and vegetables. Trends in Food Science & Technology, 64, 23-38. 29. Mao, L., Mhaske, P., Zing, X., Kasapis, S., Majzoobi, M., & Farahnaky, A. (2021). Cold plasma: Microbial inactivation and effects on quality attributes of fresh and minimally processed fruits and Ready-To-Eat vegetables. Trends in Food Science & Technology, 116, 146-175. 30. Thirumdas, R., Sarangapani, C., & Annapure, U. S. (2015). Cold plasma: a novel non-thermal technology for food processing. Food biophysics, 10, 1-11. 31. Tewari, S., Sehrawat, R., Nema, P. K., & Kaur, B. P. (2017). Preservation effect of high pressure processing on ascorbic acid of fruits and vegetables: A review. Journal of Food Biochemistry, 41(1), e12319. 32. Gopal, K. R., Kalla, A. M., & Srikanth, K. (2017). High pressure processing of fruits and vegetable products: A review. International Journal of Pure and Applied Bioscience, 5(5), 680-692. 33. Abdilova, G., Terekhova, A., Shadrin, M., Burakovskaya, N., Fedoseeva, N., Artamonova, M., ... & Strigulina, E. (2021). Study on the influence of different magnetic and electric field-assisted storage methods on non-thermal effects of food. Food Science and Technology, 42, e29921. 34. Sousa-Gallagher, M. J., Tank, A., & Sousa, R. (2016). Emerging technologies to extend the shelf life and stability of fruits and vegetables. In The stability and shelf life of food (pp. 399-430). 35. Kukhtyn, M., Kravchenyuk, K., Selskyi, V., Pokotylo, O., Vichko, O., Kopchak, N., & Hmelar, A. (2022). Evaluation of spontaneous fermentation with basil content in the technology of rye-wheat bread production. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 24(97), 14-19. 36. Bhattacharjee, C., Saxena, V. K., & Dutta, S. (2019). Novel thermal and non-thermal processing of watermelon juice. Trends in Food Science & Technology, 93, 234-243. 37. Tiwari, B. K., O'donnell, C. P., & Cullen, P. J. (2009). Effect of non thermal processing technologies on the anthocyanin content of fruit juices. Trends in Food Science & Technology, 20(3-4), 137-145. 38. Shaik, L., & Chakraborty, S. (2022). Effect of pH and total fluence on microbial and enzyme inactivation in sweet lime (Citrus limetta) juice during pulsed light treatment. Journal of Food Processing and Preservation, 46(8), e16749. 39. Das, M., Devi, L. M., & Badwaik, L. S. (2022). Ultrasound-assisted extraction of pumpkin seeds protein and its physicochemical and functional characterization. Applied Food Research, 2(1), 100121. 40. Barbhuiya, R. I., Singha, P., & Singh, S. K. (2021). A comprehensive review on impact of non-thermal processing on the structural changes of food components. Food Research International, 149, 110647. 41. Mahnot, N. K., Mahanta, C. L., Farkas, B. E., Keener, K. M., & Misra, N. N. (2019). Atmospheric cold plasma inactivation of Escherichia coli and Listeria monocytogenes in tender coconut water: Inoculation and accelerated shelflife studies. Food Control, 106, 106678. 42. Patrignani, F., Siroli, L., Braschi, G., & Lanciotti, R. (2020). Combined use of natural antimicrobial based nanoemulsions and ultra high pressure homogenization to increase safety and shelf-life of apple juice. Food Control, 111, 107051. 43. Jayawardena, E., Vanniarachchi, M., & Wansapala, J. (2019). Review on non-thermal technologies for the preservation of fruit juices. 44. Cao, X., Bi, X., Huang, W., Wu, J., Hu, X., & Liao, X. (2012). Changes of quality of high hydrostatic pressure processed cloudy and clear strawberry juices during storage. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 16, 181-190. 45. Kohli, G., Jain, G., Bisht, A., Upadhyay, A., Kumar, A., & Dabir, S. (2019). Effect of non-thermal hurdles in shelf life enhancement of sugarcane juice. Lwt, 112, 108233. 46. Juarez-Enriquez, E., Salmeron-Ochoa, I., Gutierrez-Mendez, N., Ramaswamy, H. S., & Ortega-Rivas, E. (2015). Shelf life studies on apple juice pasteurised by ultrahigh hydrostatic pressure. LWT-Food Science and Technology, 62(1), 915-919. 47. Varela-Santos, E., Ochoa-Martinez, A., Tabilo-Munizaga, G., Reyes, J. E., Pérez-Won, M., Briones-Labarca, V., & Morales-Castro, J. (2012). Effect of high hydrostatic pressure (HHP) processing on physicochemical properties, bioactive compounds and shelf-life of pomegranate juice. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 13, 13-22. 48. Patil, S., Valdramidis, V. P., Tiwari, B. K., Cullen, P. J., & Bourke, P. (2011). Quantitative assessment of the shelf life of ozonated apple juice. European Food Research and Technology, 232, 469-477. 50. Aadil, R. M., Zeng, X. A., Han, Z., Sahar, A., Khalil, A. A., Rahman, U. U., ... & Mehmood, T. (2018). Combined effects of pulsed electric field and ultrasound on bioactive compounds and microbial quality of grapefruit juice. Journal of Food Processing and Preservation, 42(2), e13507. 51. Basak, S., Mahale, S., & Chakraborty, S. (2022). Changes in quality attributes of pulsed light and thermally treated mixed fruit beverages during refrigerated storage (4° C) condition. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 78, 103025. 52. Khandpur, P., & Gogate, P. R. (2016). Evaluation of ultrasound based sterilization approaches in terms of shelf life and quality parameters of fruit and vegetable juices. Ultrasonics sonochemistry, 29, 337-353. 53. Cassani, L., Tomadoni, B., & del Rosario Moreira, M. (2020). Green ultrasound‐assisted processing for extending the shelf‐life of prebiotic‐rich strawberry juices. Journal of the Science of Food and Agriculture, 100(15), 5518- 5526. 54. Jingfei, G., & HP Vasantha, R. (2012). Nutritional, physicochemical and microbial quality of ultrasound-treated apple-carrot juice blends. Food and Nutrition Sciences, 2012. 55. Marszałek, K., Woźniak, Ł., & Skąpska, S. (2016). The application of high pressure–mild temperature processing for prolonging the shelf-life of strawberry purée. High Pressure Research, 36(2), 220-234. 56. Kukhtyn, M., Salata, V., Horiuk, Y., Kovalenko, V., Ulko, L., Prosyanуi, S., ... & Kornienko, L. (2021). The influence of the denitrifying strain of Staphylococcus carnosus no. 5304 on the content of nitrates in the technology of yogurt production. Slovak Journal of Food Sciences, 15. 66–73 57. Silva, F. V. M. (2015). Inactivation of Byssochlamys nivea ascospores in strawberry puree by high pressure, power ultrasound and thermal processing. International Journal of Food Microbiology, 214, 129-136. 58. Aaby, K., Grimsbo, I. H., Hovda, M. B., & Rode, T. M. (2018). Effect of high pressure and thermal processing on shelf life and quality of strawberry purée and juice. Food Chemistry, 260, 115-123. 59. Danalache, F., Carvalho, C. Y., Brito, L., Mata, P., Moldao-Martins, M., & Alves, V. D. (2017). Effect of thermal and high hydrostatic pressure treatments on mango bars shelf-life under refrigeration. Journal of food engineering, 212, 113-120. 60. Kilonzo-Nthenge, A., Liu, S., Yannam, S., & Patras, A. (2018). Atmospheric cold plasma inactivation of Salmonella and Escherichia coli on the surface of golden delicious apples. Frontiers in Nutrition. 2018; 5. 61. Machala, Z., Hensel, K., & Akishev, Y. (Eds.). (2012). Plasma for biodecontamination, medicine and food security. Springer Science & Business Media. 62. Trivedi, M. H., Patel, K., Itokazu, H., Huynh, N. A., Kovalenko, M., Nirenberg, G., ... & Sekhon, J. K. (2019). Enhancing shelf life of bananas by using atmospheric pressure pulsed cold plasma treatment of the storage atmosphere. Plasma Medicine, 9(1). 63. Lacombe, A., Niemira, B. A., Gurtler, J. B., Fan, X., Sites, J., Boyd, G., & Chen, H. (2015). Atmospheric cold plasma inactivation of aerobic microorganisms on blueberries and effects on quality attributes. Food microbiology, 46, 479-484. 64. Kaushik, N., Kaur, B. P., & Rao, P. S. (2014). Application of high pressure processing for shelf life extension of litchi fruits (Litchi chinensis cv. Bombai) during refrigerated storage. Food Science and Technology International, 20(7), 527-541. 65. Wu, Z. S., Zhang, M., & Wang, S. J. (2012). Effects of high‐pressure argon and nitrogen treatments on respiration, browning and antioxidant potential of minimally processed pineapples during shelf life. Journal of the Science of Food and Agriculture, 92(11), 2250-2259. 66. Kukhtyn, M., Salata, V., Pelenyo, R., Selskyi, V., Horiuk, Y., Boltyk, N., ... & Dobrovolsky, V. (2020). Investigation of zeranol in beef of Ukrainian production and its reduction with various technological processing. Slovak Journal of Food Sciences, 14. 67. Islam, M. Z., Mele, M. A., Hussein, K. A., & Kang, H. M. (2018). Acidic electrolyzed water, hydrogen peroxide, ozone water and sodium hypochlorite influence quality, shelf life and antimicrobial efficacy of cherry tomatoes. J. Biotechnol, 13, 4. 68. Crozier, L., Park, S., Munn, E., Ibanez, D., Holden, N., & Potts, H. (2019). Shelf Life Extension of Berries Using in-pack Ozone. Italian Journal of Food Science. 69. Tabakoglu, N., & Karaca, H. (2018). Effects of ozone-enriched storage atmosphere on postharvest quality of black mulberry fruits (Morus nigra L.). LWT, 92, 276-281. 70. Tran, T. T. L., Aimla-Or, S., Srilaong, V., Jitareerat, P., Wongs-Aree, C., & Uthairatanakij, A. (2013). Fumigation with ozone to extend the storage life of mango fruit cv. Nam Dok Mai No. 4. Agricultural Science Journal, 44(2), 663- 672. 71. Singh, R. B., Sumbalova, Z., Fatima, G., Mojto, V., Fedacko, J., Tarnava, A., ... & Slezak, J. (2024). Effects of molecular hydrogen in the pathophysiology and management of cardiovascular and metabolic diseases. Reviews in Cardiovascular Medicine, 25(1), 33. 72. Bell, T., Alamzad, R., & Graf, B. A. (2016). Effect of pH on the chemical stability of carotenoids in juice. Proceedings of the Nutrition Society, 75(OCE3), E94. 73. Ahn, J. W., & Kim, K. J. (2015). Crystal structure of 1′-OH-carotenoid 3, 4-desaturase from Nonlabens dokdonensis DSW-6. Enzyme and microbial technology, 77, 29-37. 74. Turturică, M., Oancea, A. M., Râpeanu, G., & Bahrim, G. (2015). Anthocyanins: Naturally occuring fruit pigments with functional properties. The Annals of the University Dunarea De Jos of Galati. Fascicle VI-Food Technology, 39(1), 9-24. 75. Meléndez-Martínez, A. J., Escudero-Gilete, M. L., Vicario, I. M., & Heredia, F. J. (2010). Effect of increased acidity on the carotenoid pattern and colour of orange juice. European Food Research and Technology, 230, 527-532. 76. Кухтин М.Д. Лабораторний практикум з мікробіології молока і молочних продуктів: навчальний посібник / Кухтин М.Д., Кравченюк Х.Ю. – Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2023. – 157 с. 77. Ткачук К.Н., Халімовського Н.О. Основи охорони праці. К.: Основа, 2006. 448 с 78. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / В.С.Стручок. – Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. 156 с. |
Content type: | Master Thesis |
Koleksiyonlarda Görünür: | 181 — харчові технології |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
Магістер ЗАСТАВНА .pdf | 1,41 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.
Yönetim Araçları