Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47065
Назва: Удосконалення рецептури кисломолочного напою збагаченого пробіотичними заквасками з впровадженням розробки у цеху виробництва незбираномолочної продукції
Інші назви: Improvement of the recipe for a fermented milk drink enriched with probiotic starter cultures, with the implementation of the development in whole-milk products production workshop
Автори: Ганущин, Тарас Олегович
Ganushchin, Taras
Приналежність: ТНТУ імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Ганущин Т. О. Удосконалення рецептури кисломолочного напою збагаченого пробіотичними заквасками з впровадженням розробки у цеху виробництва незбираномолочної продукції : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 - харчові технології / наук. кер. М. Д. Кухтин. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 109 с.
Дата публікації: гру-2024
Дата внесення: 3-січ-2025
Видавництво: ТНТУ імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: ТНТУ імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Кухтин, Микола Дмитрович
Kukhtyn, Mykola
УДК: 664
Теми: : кисломолочний напій
молочнокислі бактерії
пробіотичні властивості лактобактерій
Lactobacillus acidophіlus
технологічні параметри йогурту
fermented milk drink
lactic acid bacteria
probiotic properties of lactobacilli,
Lactobacillus acidophilus
technological parameters of yogurt
Короткий огляд (реферат): Встановлено, що молочнокислі бактерії, які були ізольовані з традиційних кисломолочних продуктів, в основному не здатні витримувати дію несприятливих чинників (жовчі, натрію хлориду, штучного шлункового соку). Біоцини Lactobacillus acidophіlus проявляли помірну й високу антагоністичну дію відносно патогенних бактерій, також ацидофільна паличка була стійка до 15 % концентрації жовчі й 4,5 % натрію хлориду, а за двогодинної дії шлункового соку виживали 3,2±0,1×105 КУО/см3 лактобацил, що на порядок більше, ніж лактобактерії ізольовані з кисломолочних продуктів. Виготовлений експериментальний зразок ацидойогурту «Ананас» з вмістом L. acidophіlus за показником кислотність, вмісту сахарози, кількості болгарської палички, термофільного стрептококу й ацидофільної палички не виходив за рамки нормативів стандарту. Запропоновано технологію ацидойогурту «Ананас» з вмістом L. acidophіlus.
It was found that lactic acid bacteria isolated from traditional fermented milk products are mostly unable to withstand the effects of unfavorable factors (bile, sodium chloride, artificial gastric juice). Biocins of Lactobacillus acidophilus showed moderate and high antagonistic effects against pathogenic bacteria, and acidophilus was resistant to 15% bile concentration and 4.5% sodium chloride, and 3.2±0.1×105 CFU/cm3 of lactobacilli survived a two-hour exposure to gastric juice, which is an order of magnitude more than lactobacilli isolated from fermented milk products. The experimental sample of acidified fermented milk “Pineapple” containing L. acidophilus did not exceed the standard in terms of acidity, sucrose content, the amount of Bulgarian bacillus, thermophilic streptococcus and acidophilus bacillus. The technology of acidified fruit drink “Pineapple” containing L. acidophilus was proposed..
Зміст: Реферат 5 Вступ 6 1 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 10 1.1 Аналітичний огляд літературних джерел 10 1.1.1 Користь для здоров’я від пробіотичних мікроорганізмів, які використовуються у заквасках для молочних продуктів 10 1.1.2 Молочнокислі мікроорганізми та вплив їх на функціонування кишечнику 15 1.1.3 Вплив продукованих пептидів молочнокислих мікроорганізмів на харчові патогени 17 1.1.4 Антимікробна активність штамів молочнокислих бактерій наявних у молочних продуктах 21 1.2 Матеріали і методи досліджень 25 1.2.1 Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 25 1.2.2 Методи досліджень 27 1.3. Результати досліджень та їх обговорення 28 1.3.1 Пробіотичні мікроорганізми – тенденція для удосконалення кисломолочних продуктів 28 1.3.2 Аналіз кисломолочних продуктів на ринку України на відповідність пробіотичним вимогам 30 1.3.3 Визначення пробіотичних властивостей у молочнокислих мікроорганізмів ізольованих з кисломолочних продуктів 33 1.3.4 Характеристика пробіотичних властивостей у штаму Lactobacillus acidophіlus виділеного із пробіотичного препарату 38 1.3.5 Дослідити технологічні параметри виготовленого ацидойогурту «Ананас» з вмістом Lactobacillus acidophіlus 43 2 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПРОЄКТУ 45 2.1 Характеристика місця розташування 45 2.2 Характеристика сировинної зони 45 2.3 Обґрунтування асортименту молочних продуктів 46 2.4 Характеристика ланцюгів реалізації продукції 47 3 ПРОЄКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 48 3.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 48 3.2 Схема напрямків технологічної переробки сировини 49 3.3 Сировинно-продуктовий розрахунок 50 3.4 Зведені дані розрахунку продуктів 55 3.5 Розрахунок витрат сировини і допоміжних матеріалів. Опис загальних операцій виробництва молочних продуктів 56 3.6 Технохімічний і мікробіологічний контроль виробництва молочних продуктів запроектованого асортименту 68 3.7 Підбір технологічного обладнання 74 3.8 Розрахунок площ виробничих і допоміжних приміщень 79 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 83 4.1 Охорона праці 83 4.1.1 Розробка заходів охорони праці на молокопереробних підприємствах 83 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 89 4.2.1 Забезпечення стійкості роботи молокопереробного підприємства в умовах хімічного зараження 89 ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ ВИРОБНИЦТВУ 95 Список літератури 96 Додатки 105
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47065
Власник авторського права: © Ганущин Т. О., 2024
Перелік літератури: 1. Macori, G., & Cotter, P. D. (2018). Novel insights into the microbiology of fermented dairy foods. Current opinion in biotechnology, 49, 172-178.
2. Zoumpopoulou, G., Tzouvanou, A., Mavrogonatou, E., Alexandraki, V., Georgalaki, M., Anastasiou, R., ... & Tsakalidou, E. (2018). Probiotic features of lactic acid bacteria isolated from a diverse pool of traditional Greek dairy products regarding specific strain-host interactions. Probiotics and antimicrobial proteins, 10, 313-322.
3. Pino, A., Van Hoorde, K., Pitino, I., Russo, N., Carpino, S., Caggia, C., & Randazzo, C. L. (2017). Survival of potential probiotic lactobacilli used as adjunct cultures on Pecorino Siciliano cheese ripening and passage through the gastrointestinal tract of healthy volunteers. International journal of food microbiology, 252, 42-52.
4. Plé, C., Breton, J., Richoux, R., Nurdin, M., Deutsch, S. M., Falentin, H., ... & Foligné, B. (2016). Combining selected immunomodulatory Propionibacterium freudenreichii and Lactobacillus delbrueckii strains: reverse engineering development of an anti‐inflammatory cheese. Molecular nutrition & food research, 60(4), 935-948.
5. Wolfe, B. E., Button, J. E., Santarelli, M., & Dutton, R. J. (2014). Cheese rind communities provide tractable systems for in situ and in vitro studies of microbial diversity. Cell, 158(2), 422-433.
6. Bonham, K. S., Wolfe, B. E., & Dutton, R. J. (2017). Extensive horizontal gene transfer in cheese-associated bacteria. Elife, 6, e22144.
7. Marco, M. L., Heeney, D., Binda, S., Cifelli, C. J., Cotter, P. D., Foligné, B., ... & Hutkins, R. (2017). Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. Current opinion in biotechnology, 44, 94-102.
8. Kyriacou, A., Tsimpidi, E., Kazantzi, E., Mitsou, E., Kirtzalidou, E., Oikonomou, Y., ... & Kotsou, M. (2008). Microbial content and antibiotic susceptibility of bacterial isolates from yoghurts. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 59(6), 512-525.
9. Fadela, C., Abderrahim, C., & Ahmed, B. (2008). Use of lactic strains isolated from Algerian ewe's milk in the manufacture of a natural yogurt. African Journal of Biotechnology, 7(8).
10. Yüksekdağ, Z. N., & Beyatlı, Y. (2003). Kefir mikroflorası ile laktik asit bakterilerinin metabolik, antimikrobiyal ve genetik özellikleri. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi, 1(2), 49-69.
11. Kukhtyn, M., Horiuk, Y., Yaroshenko, T., Laiter-Moskaliuk, S., Levytska, V., & Reshetnyk, A. (2018). Effect of lactic acid microorganisms on the content of nitrates in tomato in the process of pickling. Восточно-Европейский журнал передовых технологий, (1 (11)), 69-75.
12. Kukhtyn, M., Kravchenyuk, K., Selskyi, V., Pokotylo, O., Vichko, O., Kopchak, N., & Hmelar, A. (2022). Evaluation of spontaneous fermentation with basil content in the technology of rye-wheat bread production. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 24(97), 14-19.
13. Petti, S., Tarsitani, G., & D’arca, A. S. (2008). Antibacterial activity of yoghurt against viridans streptococci in vitro. Archives of oral biology, 53(10), 985-990
14. Akpinar, A., Yerlikaya, O., & Kiliç, S. (2011). Antimicrobial activity and antibiotic resistance of Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus strains isolated from Turkish homemade yoghurts. African Journal of Microbiology Research, 5(6), 675-682.
15. Кухтин М.Д. Лабораторний практикум з мікробіології молока і молочних продуктів: навчальний посібник / Кухтин М.Д., Кравченюк Х.Ю. – Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2023. – 157 с.
16. Vos, P., Garrity, G., Jones, D., Krieg, N. R., Ludwig, W., Rainey, F. A., ... & Whitman, W. B. (Eds.). (2011). Bergey's manual of systematic bacteriology: Volume 3: The Firmicutes (Vol. 3). Springer Science & Business Media. pp. 465– 511
17. Mokoena, M. P., Mutanda, T., & Olaniran, A. O. (2016). Perspectives on the probiotic potential of lactic acid bacteria from African traditional fermented foods and beverages. Food & Nutrition Research, 60(1), 29630.
18. Ouwehand, A. C., Kirjavainen, P. V., Shortt, C., & Salminen, S. (1999). Probiotics: mechanisms and established effects. International dairy journal, 9(1), 43-52.
19. Sullivan, Å., & Nord, C. E. (2002). The place of probiotics in human intestinal infections. International journal of antimicrobial agents, 20(5), 313-319.
20. Sullivan, Å., & Nord, C. E. (2002). Probiotics in human infections. Journal of antimicrobial chemotherapy, 50(5), 625-627.
21. Davoodabadi, A., Dallal, M. M. S., Lashani, E., & Ebrahimi, M. T. (2015). Antimicrobial activity of Lactobacillus spp. isolated from fecal flora of healthy breast-fed infants against diarrheagenic Escherichia coli. Jundishapur journal of microbiology, 8(12).
22. Pessione, E. (2012). Lactic acid bacteria contribution to gut microbiota complexity: lights and shadows. Frontiers in cellular and infection microbiology, 2, 86.
23. Kim HeeYoung, K. H., Bong YeonJu, B. Y., Jeong JiKang, J. J., Lee SungBum, L. S., Kim ByungYong, K. B., & Park KunYoung, P. K. (2016). Heterofermentative lactic acid bacteria dominate in Korean commercial kimchi.
24. Kukhtyn, M., Salata, V., Horiuk, Y., Kovalenko, V., Ulko, L., Prosyanуi, S., ... & Kornienko, L. (2021). The influence of the denitrifying strain of Staphylococcus carnosus no. 5304 on the content of nitrates in the technology of yogurt production. Slovak Journal of Food Sciences, 15.
25. Cocolin, L., Dolci, P., Rantsiou, K., Urso, R., Cantoni, C., & Comi, G. (2009). Lactic acid bacteria ecology of three traditional fermented sausages produced in the North of Italy as determined by molecular methods. Meat Science, 82(1), 125-132
26. Salmerón, I., Thomas, K., & Pandiella, S. S. (2015). Effect of potentially probiotic lactic acid bacteria on the physicochemical composition and acceptance of fermented cereal beverages. Journal of Functional Foods, 15, 106-115.
27. Linares, D. M., Gómez, C., Renes, E., Fresno, J. M., Tornadijo, M. E., Ross, R. P., & Stanton, C. (2017). Lactic acid bacteria and bifidobacteria with potential to design natural biofunctional health-promoting dairy foods. Frontiers in microbiology, 8, 846.
28. Qian, B., Xing, M., Cui, L., Deng, Y., Xu, Y., Huang, M., & Zhang, S. (2011). Antioxidant, antihypertensive, and immunomodulatory activities of peptide fractions from fermented skim milk with Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LB340. Journal of Dairy Research, 78(1), 72-79
29. Drywien, M., Frackiewicz, J., Górnicka, M., Gadek, J., & Jalosinska, M. (2015). Effect of probiotic and storage time of thiamine and riboflavin content in the milk drinks fermented by Lactobacillus casei KNE-1. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 66(4).
30. Kukhtyn, M. D., Kovalenko, V. L., Pokotylo, O. S., Horyuk, Y. V., Horyuk, V. V., & Pokotylo, O. O. (2017). Staphylococcal contamination of raw milk and handmade dairy products, which are realized at the markets of Ukraine. Journal for Veterinary Medicine, Biotechnology and Biosafety, (3, Iss. 1), 12-16.
31. Hill, D., Sugrue, I., Arendt, E., Hill, C., Stanton, C., & Ross, R. P. (2017). Recent advances in microbial fermentation for dairy and health. F1000Research, 6
32. Mozaffarian, D., Hao, T., Rimm, E. B., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2011). Changes in diet and lifestyle and long-term weight gain in women and men. New England journal of medicine, 364(25), 2392-2404.
33. Chen, M., Sun, Q., Giovannucci, E., Mozaffarian, D., Manson, J. E., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2014). Dairy consumption and risk of type 2 diabetes: 3 cohorts of US adults and an updated meta-analysis. BMC medicine, 12, 1-14.
34. Eussen, S. J., van Dongen, M. C., Wijckmans, N., den Biggelaar, L., Elferink, S. J. O., Singh-Povel, C. M., ... & Dagnelie, P. C. (2016). Consumption of dairy foods in relation to impaired glucose metabolism and type 2 diabetes mellitus: the Maastricht Study. British journal of nutrition, 115(8), 1453-1461.
35. Iwasa, M., Aoi, W., Mune, K., Yamauchi, H., Furuta, K., Sasaki, S., ... & Higashi, A. (2013). Fermented milk improves glucose metabolism in exercise induced muscle damage in young healthy men. Nutrition journal, 12, 1-7
36. An, S. Y., Lee, M. S., Jeon, J. Y., Ha, E. S., Kim, T. H., Yoon, J. Y., ... & Lee, K. W. (2013). Beneficial effects of fresh and fermented kimchi in prediabetic individuals. Annals of Nutrition and Metabolism, 63(1-2), 111-119.
37. Kukhtyn, M., Vichko, O., Horyuk, Y., Shved, O., & Novikov, V. (2018). Some probiotic characteristics of a fermented milk product based on microbiota of “Tibetan kefir grains” cultivated in Ukrainian household. Journal of food science and technology, 55, 252-257.
38. Aoi, W., Naito, Y., Tokuda, H., Tanimura, Y., Oya-Ito, T., & Yoshikawa, T. (2012). Exercise-induced muscle damage impairs insulin signaling pathway associated with IRS-1 oxidative modification. Physiological Research, 61(1), 81
39. Lorea Baroja, M., Kirjavainen, P. V., Hekmat, S., & Reid, G. (2007). Anti-inflammatory effects of probiotic yogurt in inflammatory bowel disease patients. Clinical & Experimental Immunology, 149(3), 470-479
40. Bourrie, B. C., Willing, B. P., & Cotter, P. D. (2016). The microbiota and health promoting characteristics of the fermented beverage kefir. Frontiers in microbiology, 7, 196946.
41. Kapila, S., Sinha, P. R., & Singh, S. (2007). Influence of feeding fermented milk and non-fermented milk containing Lactobacillus casei on immune response in mice. Food and agricultural immunology, 18(1), 75-82.
42. Hilimire, M. R., DeVylder, J. E., & Forestell, C. A. (2015). Fermented foods, neuroticism, and social anxiety: An interaction model. Psychiatry research, 228(2), 203-208.
43. Nongonierma, A. B., & FitzGerald, R. J. (2015). The scientific evidence for the role of milk protein-derived bioactive peptides in humans: A Review. Journal of functional foods, 17, 640-656.
44. Nongonierma, A. B., & FitzGerald, R. J. (2015). Bioactive properties of milk proteins in humans: A review. Peptides, 73, 20-34
45. Deepak, V., Ramachandran, S., Balahmar, R. M., Pandian, S. R. K., Sivasubramaniam, S. D., Nellaiah, H., & Sundar, K. (2016). In vitro evaluation of anticancer properties of exopolysaccharides from Lactobacillus acidophilus in colon cancer cell lines. In Vitro Cellular & Developmental Biology-Animal, 52, 163-173.
46. Nampoothiri, K. M., Beena, D. J., Vasanthakumari, D. S., & Ismail, B. (2017). Health benefits of exopolysaccharides in fermented foods. In Fermented foods in health and disease prevention (pp. 49-62). Academic Press.
47. Nampoothiri, K. M., Beena, D. J., Vasanthakumari, D. S., & Ismail, B. (2017). Health benefits of exopolysaccharides in fermented foods. In Fermented foods in health and disease prevention (pp. 49-62). Academic Press.
48. Mumford, S. L., Schisterman, E. F., Siega-Riz, A. M., Gaskins, A. J., Wactawski-Wende, J., & VanderWeele, T. J. (2011). Effect of dietary fiber intake on lipoprotein cholesterol levels independent of estradiol in healthy premenopausal women. American journal of epidemiology, 173(2), 145-156.
49. Caggianiello, G., Kleerebezem, M., & Spano, G. (2016). Exopolysaccharides produced by lactic acid bacteria: from health-promoting benefits to stress tolerance mechanisms. Applied microbiology and biotechnology, 100, 3877-3886.
50. Tamang, J. P., Watanabe, K., & Holzapfel, W. H. (2016). Diversity of microorganisms in global fermented foods and beverages. Frontiers in microbiology, 7, 377.
51. Gao, J., Gu, F., Ruan, H., Chen, Q., He, J., & He, G. (2013). Induction of apoptosis of gastric cancer cells SGC7901 in vitro by a cell-free fraction of Tibetan kefir. International Dairy Journal, 30(1), 14-18.
52. Nout, M. J. R. (2014). Food technologies: fermentation. In Encyclopedia of Food Safety, Volume 3: Foods, Materials, Technologies and Risks (pp. 168- 177).
53. Mathur, H., Beresford, T. P., & Cotter, P. D. (2020). Health benefits of lactic acid bacteria (LAB) fermentates. Nutrients, 12(6), 1679.
54. Barone, M. V., Troncone, R., & Auricchio, S. (2014). Gliadin peptides as triggers of the proliferative and stress/innate immune response of the celiac small intestinal mucosa. International journal of molecular sciences, 15(11), 20518-20537.
55. Saqib, S., Akram, A., Halim, S. A., & Tassaduq, R. (2017). Sources of β galactosidase and its applications in food industry. 3 Biotech, 7, 1-7.
56. Jiang, T., Mustapha, A., & Savaiano, D. A. (1996). Improvement of lactose digestion in humans by ingestion of unfermented milk containing Bifidobacterium longum. Journal of Dairy Science, 79(5), 750-757.
57. Patel, A., Shah, N., & Prajapati, J. B. (2013). Biosynthesis of vitamins and enzymes in fermented foods by lactic acid bacteria and related genera-A promising approach. Croatian journal of food science and technology, 5(2), 85-91.
58. Rodríguez, C., Medici, M., Rodriguez, A. V., Mozzi, F., & de Valdez, G. F. (2009). Prevention of chronic gastritis by fermented milks made with exopolysaccharide-producing Streptococcus thermophilus strains. Journal of dairy science, 92(6), 2423-2434.
59. Morgan, S. M., Galvin, M., Kelly, J., Ross, R. P., & Hill, C. (1999). Development of a lacticin 3147–enriched whey powder with inhibitory activity against foodborne pathogens. Journal of Food Protection, 62(9), 1011-1016.
60. Arena, M. P., Capozzi, V., Russo, P., Drider, D., Spano, G., & Fiocco, D. (2018). Immunobiosis and probiosis: antimicrobial activity of lactic acid bacteria with a focus on their antiviral and antifungal properties. Applied microbiology and biotechnology, 102, 9949-9958.
61. Field, D., Daly, K., O'Connor, P. M., Cotter, P. D., Hill, C., & Ross, R. P. (2015). Efficacies of nisin A and nisin V semipurified preparations alone and in combination with plant essential oils for controlling Listeria monocytogenes. Applied and Environmental Microbiology, 81(8), 2762-2769.
62. Delves-Broughton, J., Blackburn, P., Evans, R. J., & Hugenholtz, J. (1996). Applications of the bacteriocin, nisin. Antonie Van Leeuwenhoek, 69, 193- 202.
63. Papagianni, M., & Anastasiadou, S. (2009). Pediocins: The bacteriocins of Pediococci. Sources, production, properties and applications. Microbial cell factories, 8, 1-16.
64. Chikindas, M. L., Weeks, R., Drider, D., Chistyakov, V. A., & Dicks, L. M. (2018). Functions and emerging applications of bacteriocins. Current opinion in biotechnology, 49, 23-28.
65. Касянчук, В., Бергілевич, О., Крижанівський, Я., & Кухтин, М. (2006). Організація ветеринарно-санітарного контролю виробництва молока коров’ячого на фермі відповідно до вимог СОТ. Ветеринарна медицина України, 7, 38-40.
66. Rodríguez, J. M., Martínez, M. I., & Kok, J. (2002). Pediocin PA-1, a wide-spectrum bacteriocin from lactic acid bacteria. Critical reviews in food science and nutrition, 42(2), 91-121.
67. Holzapfel, W. H., Geisen, R., & Schillinger, U. (1995). Biological preservation of foods with reference to protective cultures, bacteriocins and food grade enzymes. International journal of food microbiology, 24(3), 343-3
68. Вічко, О. І., Кухтин, М. Д., Беркевич, О., Горюк, Ю., & Горюк, В. (2016). Main Microbiological and Biological Properties of Microbial Associations of “Lactomyces tibeticus”.
69. Reis, J. A., Paula, A. T., Casarotti, S. N., & Penna, A. L. B. (2012). Lactic acid bacteria antimicrobial compounds: characteristics and applications. Food Engineering Reviews, 4, 124-140.
70. Horiuk, Y. V., Kukhtyn, M. D., Vergeles, K. M., Kovalenko, V. L., Verkholiuk, M. M., Peleno, R. A., & Horiuk, V. V. (2018). Characteristics of enterococci isolated from raw milk and hand-made cottage cheese in Ukraine. Research journal of pharmaceutical biological and chemical sciences, 9(2), 1128-1133.
71. Food and Agriculture Organization of the United Nations/World Health Organization (FAO/WHO) Report of a joint FAO/WHO working group on drafting guidelines for the evaluation of probiotics in food. 2002. ftp://ftp.fao.org/es/esn/food/wgreport2.pdf (accessed on 20 February 2015).
72. Emms S, Sia . Agriculture and Agri-Food Canada. Canada: Government of Canada; 2011. Malaysia’s markets for functional foods, nutraceuticals and organic foods: An introduction for Canadian producers and exporters. http://www.atssea.agr.gc.ca/ase/pdf/5842-eng.pdf (accessed on 24 February 2015).
73. Arora, M., Sharma, S., & Baldi, A. (2013). Comparative insight of regulatory guidelines for probiotics in USA, India and Malaysia: A critical review. International Journal of Biotechnology for Wellness Industries, 2(2), 5
74. ДСТУ 7357:2013. Молоко та молочні продукти. Методи мікробіологічного контролювання: [чиний від 22-08-2013]. – К.: Мінекономрозвитку України, 2014. – 34 с.
75. ДСТУ 4343:2004. Йогурти. Загальні технічні умови: - [чинний від 01-10-2005]. - К. : Держспоживстандарт України, 2005. ‒ 14с .
76. Жидецький В.Ц. Основи охорони праці / В.Ц. Жидецький, В.С. Джигирей, О.В. Мельников. – Львів: Афіша, 2000. – 350 с.
77. Основи охорони праці / Під ред. К.Н. Ткачука, Н.О. Халімовського. – К.: Основа, 2006. – 448 с
78. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / В.С.Стручок. – Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. – 156 с. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39196.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Магістер ГАНУЩИН.pdf2,22 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора