Ezzel az azonosítóval hivatkozhat erre a dokumentumra forrásmegjelölésben vagy hiperhivatkozás esetén: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47031
Title: Вплив теплової обробки на денатурацію молочних білків із проєктуванням цеху виробництва масла та спредів на замовлення ПрАТ «Тернопільський молокозавод»
Other Titles: The effect of heat treatment on the denaturation of milk proteins with the design of a butter and spreads production workshop (ordered by of PJSC “Ternopil Dairy Plant”)
Authors: Солтис, Віктор Петрович
Soltys, Viktor
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Bibliographic description (Ukraine): Солтис В.П. Вплив теплової обробки на денатурацію молочних білків із проєктуванням цеху виробництва масла та спредів на замовлення ПрАТ «Тернопільський молокозавод» : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 — харчові технології“ / наук. кер. В.Г. Юкало. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 81 с.
Issue Date: dec-2024
Date of entry: 3-jan-2025
Publisher: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Юкало, Володимир Глібович
Yukalo, Volodymyr
UDC: 637.344.8
Keywords: молочна сироватка
низькотемпературне прогрівання
білкові фракції
масло
масло функціонального призначення
спреди
whey
low-temperature heating
protein fractions
butter
functional butter
spreads
Abstract: Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню впливу теплової обробки на денатурацію молочних білків із проєктуванням цеху виробництва масла та спредів. У вступі наведено загальну характеристику представленої роботи. В науково-дослідній частині кваліфікаційної роботи представлені результати дослідження короткотермінового прогрівання молочної сироватки при низьких температурах (40 і 500С) на фракційний склад білків. За сучасними літературними даними саме такі температури можуть впливати на біологічну активність білків і поліпептидів сироватки. В результаті проведених досліджень встановлено, що при прогріванні сироватки при 500С (5 хв.) зменшується частка неденатурованого загального білка на 6,1 ± 0,9 %. Ці зміни відбуваються в основному завдяки фракції імуноглобулінів частка яких зменшується з 17,5±1,2 % до 13,3±1,1 %. Також, результати гель-фільтрації свідчать про зменшення частки білкових фракцій з молекулярними масами, що перевищують 80000 Да. Розділ з техніко-економічного обгрунтування містить обгрунтування місця розташування проєктованого підприємства, характеристику сировинної зони та асортименту продукції, а також можливі канали реалізації готових виробів. Проєктно-технологічна частина включає пункти, що присвячені проведенню технологічних розрахунків, обгрунтуванню технологічних процесів й режимів виробництва. У даній частині наведено також забезпечення процесу виробництва продуктів асортиментного ряду. Останній розділ містить питання з охорони праці та безпеки у надзвичайних ситуаціях.
The qualification work is devoted to the study of the influence of heat treatment on the denaturation of milk proteins with the design of a workshop for the production of butter and spreads. The introduction provides a general description of the presented work. The research part of the qualification work presents the results of a study of short-term heating of whey at low temperatures (40 and 500C) on the fractional composition of proteins. According to modern literature, exactly such temperatures can affect the biological activity of whey proteins and polypeptides. As a result of the conducted researches, it was found that when whey is heated at 500C (5 min.), the proportion of undenatured total protein decreases for 6.1 ± 0.9%. These changes occur mainly due to the immunoglobulin fraction, the proportion of which decreases from 17.5 ± 1.2% to 13.3 ± 1.1%. Also, the results of gel filtration indicate a decrease in the proportion of protein fractions with molecular weights exceeding 80,000 Da. The section on the feasibility study contains a justification for the location of the designed enterprise, a description of the raw material zone and product range, as well as possible finished products sales channels. The design and technological part includes items devoted to conducting technological calculations, substantiating technological processes and production modes. This part also includes the providing for the production process of a products range. The last section contains issues of labor protection and safety in emergency situations.
Content: Вступ 6 1 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 9 1.1 Аналітичний огляд літературних джерел 9 1.1.1 Загальні уявлення про денатурацію білків 9 1.1.2 Особливості теплової денатурації білків сироватки молока 12 1.2 Мета, об’єкт, предмет та методи 15 1.2.1 Мета, об’єкт, предмет та методи 15 1.2.2 Методи досліджень 16 1.3 Результати дослідження 17 1.3.1 Характеристика складу білків сироватки молока отриманої при pH-4,6 і 20°C 17 1.3.2 Вплив нагрівання на електрофоретичні характеристики і хроматографічний профіль білків сироватки 19 2 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ 24 2.1 Характеристика місця розташування підприємства 24 2.2 Характеристика сировинної зони 26 2.3 Обґрунтування асортименту молочної продукції 26 2.4 Характеристика каналів реалізації продукції 27 3 ПРОЄКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 29 3.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 29 3.1.1 Таблиця вихідних даних для розрахунку продуктів 29 3.1.2 Схема напрямків технологічної переробки сировини 30 3.1.3 Сировинно-продуктовий розрахунок 31 3.1.4 Зведена таблиця розрахунку продуктів 38 3.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництвамолочних продуктів 39 3.2.1 Вимоги до сировини, використовуваної для виробництва молочних продуктів 395 3.2.2 Опис загальних операцій виробництва молочних продуктів 41 3.2.3 Опис технології виробництва молочних продуктів запроєктованого асортименту 46 3.2.4 Технохімічний і мікробіологічний контроль виробництва молочних продуктів запроєктованого асортименту 50 3.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту 55 3.3.1 Підбір технологічного обладнання 55 3.3.2 Розрахунок площ виробничих та допоміжних приміщень 62 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 65 4.1 Охорона праці 65 4.1.1 Вплив вібрацій на організм людини та розробка заходів щодо зниження вібрацій технологічного обладнання на дільниці цеху 65 4.1.2 Психофізіологічне розвантаження для працівників 68 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 70 4.2.1 Заходи щодо підвищення стійкості роботи підприємств молочної промисловості у воєнний час 70 ВИСНОВКИ 73 Список літератури 74 Додаток А 79
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47031
Copyright owner: © Солтис В.П., 2024
References (Ukraine): 1. Bogahawaththa D, Vasiljevic T. Advances in dairy protein science: whey proteins. In: Understanding and Improving the Functional and Nutritional Properties of milk. UK: Burleigh Dodds Science Publishing; 2022. p. 183-139.
2. Fox PF, Uniacke T, Mc Sweeney PLH, O'Mahony JA. Dairy chemistry and Biochemistry. Second Edition. New York: Springer; 2015.
3. Brodkorb A, Croguennec T, Bouhallab S, Kehoe JJ. Heat-Induced Denaturation, Aggregation and Gelation of Whey Proteins. NY: Springer New York; 2016.
4. Wijayanti HB, Brodkorb A, Hogan SA, Murphy EG. Thermal Denaturation, Aggregation, and Methods of Prevention. In: Deeth H, Bansal N, editors. Whey Proteins: From Milk to Medicine. London. UK: Academic Press; 2019. p. 185-247.
5. Wijayanti HB, Bansal N, Deeth HC. Stability of whey proteins during thermal processing: a review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2014; 13(6): 1235–1251
6. Fox PF, Morrissey PA. Reviews of the progress of Dairy Science: the heat stability of milk. Journal of Dairy Research. 1977; 44: 627-646.
7. Юкало В.Г. Біологічна активність протеїнів і пептидів молока: молокографія. Тернопіль: Bид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. 372.
8. Čurlej J, Zajác P, Čapla J, Golian J, Benešová L, Partika A, et al. The Effect of Heat Treatment on Cow's Milk Protein Profiles. Foods. 2022 Mar; 11(7):1023.
9. Fitzsimons SM, Mulvihill DM, Morris ER Denaturation and aggregation processes in thermal gelation of whey proteins resolved by differential scanning calorimetry. Food Hydrocoll. 2007; 21:638–644.
10. Edwards PJB, Jameson GB. Structure and stability of whey proteins. In: Boland M, Singh H, editors. Milk Proteins. From Expression to Food (3rd edn.). London, UK: Academic Press; 2020. p. 251-291.
11. Kelleher CM., Aydogdu T, Murphy KM, O’Mahony JA, Kelly AL, O’Callaghan DJ, McCarthy NA. The effect of protein profile and preheating on denaturation of whey proteins and development of viscosity in milk protein beverages during heat treatment. Int. J. Dairy Technol. 2020; 73:494–501.
12. Singh H, Havea P. Thermal denaturation, aggregation and gelation of whey proteins. In: Fox PF, Mc Sweeney PLH, editors. Advanced Dairy Chemistry— 1Proteins: Part A/Part B. Boston, MA: Springer US; 2003. p. 1261-1287.
13. Guo M, Wang C. Chemistry of whey proteins. In: Guo M, editor. Whey Protein Production, Chemistry, Functionality and Applications (pp. 39–65). Hoboken: JohnWiley & Sons, Inc; 2019. p. 39-65.
14. Deeth H, Bansal N. Whey proteins: an overview. In: Deeth H, Bansal N, editor. Whey Proteins: From Milk to Medicine. London, UK: Academic Press; 2019. p. 1-50.
15. Gezimati J, Singh H, Creamer LK. Heat-induced interactions and gelation of mixtures of bovine β-lactoglobulin and serum albumin. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 1996; 44(3): 804–810.
16. Calvo MM, Leaver J, Banks JM. Influence of other whey proteins on the heat-induced aggregation of α-lactalbumin. International Dairy Journal. 1993; 3(8): 719–727.
17. MarnilaP, Korhonen H. Immunoglobulins. Encyclopedia of Dairy Sciences (3rd edn.). San Diego, CA: Fuquay JW, Fox PF, McSweeney PLH; 2011.
18. Anema SG. A comparison of the kinetics of the thermal denaturation of the immunoglobulins in caprine and bovine skim milk samples. International Dairy Journal. 2017; 65: 1–4.
19. Yukalo V., Datsyshyn K., Storozh L. Effect of low heating temperatures on casein whey proteins. Food science and technology. 2024. V. 18, Issne1. P.51-57.
20. Yukalo V., Datsyshyn k., Krupa O., Storozh L. Adaptation of Stadier's apparatus for electrophoresis of main milk proteins. Eastern European Journal of Enterprise Technologies. 2024. 1(11 (127)). P.73-80.
21. Yukalo V, Datsyshyn K, Storozh L. Electrophoretic system for express analysis of whey protein fractions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2019; 2/11 (98): 37–44.
22. Юкало В. Г., Яворcький Б.І., Сторож А.А., І.Є. Кількісний електрофоретичний аналіз білків казеїнового комплексу. Біологіят варин. 2007. Т.9, №1-2. С. 295-298.
23. Юкало В., Сторож Л. Методичний посібник до лабораторних робіт з курсу “Біохімія”. Тернопіль: ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. 63 с.
24. Юкало В.Г., Дацишин К.Є. Декстринові гелі для ексклюзивної хроматографії протеїнів сироватки молока. Науковий вісник ЛНУВБТ. 2018. Т.20, №85. С.3-8.
25. Тепел А. Хімія і фізика молока (переклад з німецької). СПб: прогресія, 2012. 832 с.
26. Mercadante D., Melton L. D., Laurence D., Norris G. E., Loo T. S., Williams M. A. K., Dobson R.C.J., Jameson G. B. Bovine β- lactoglobulin is dimeric under imitative physiological conditions: dissociation equilibrium and rate constants over the pH range of 2.5-7.5. Biophysical Journal. 2012. Vol. 103, № 2. P. 303-312.
27. Технологія молочних продуктів: підручник / Г. Є. Поліщук, О. В. Грек, Т. А. Скорченко та ін.; М-во освіти і науки України, Нац. ун-т харч. технол. Київ: НУХТ, 2013. 502 с
28. Машкін М.І., Париш Н.М. Технологія виробництва молока і молочних продуктів. Навчальне видання. К.: Вища освіта, 2006. 351 с.
29. Технологічні розрахунки у молочній промисловості : навч. посібник / Г. Є. Поліщук, О. В. Грек, Т. А. Скорченко та ін. ; Нац. ун-т харч. технол. Київ: НУХТ, 2013. 343 с.
30. ДСТУ 3662-2018. Молоко-сировина коров`яче. Технічні умови. [Чинний від 2019-01-01]. Вид. офіц. Київ: Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», 2018. 12 с.
31. Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів [Електронний ресурс]/ Режим доступу до ресурсу:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0593-19#Text
32. Коваленко В.О. Мікробіологія молока і молочних продуктів [Текст] : навчальний посібник / В.О. Коваленко, В.В. Євлаш, Л.О. Чернова. – Х. ХДУХТ, 2011. 136 с.
33. ДСТУ 8131-2015. Вершки-сировина. Технічні умови. [Чинний від 2017-01-01]. Вид. офіц. Київ: Державне підприємство «Український науководослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», 2017. 14 с.
34. ДСТУ 4273:2015 Молоко та вершки сухі. Загальні технічні умови. [Чинний від 2016-01-21]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2016.
35. Рашевська Т. О. Технологія молока і молочних продуктів. Розділ Технологія вершкового масла. К.: НУХТ. 50 c.
36. Головко М. П., Власенко І.Г., Головко Т. М., Семко Т. В. Технологія молока та молочних продуктів з елементам НАССР: навчальний посібник. Х.: Світ Книг, 2021. 304 с.
37. ДСТУ 4399:2005. Масло вершкове. Технічні умови. [Чинний від 2005-04-28]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. 15 с.
38. ДСТУ 4445:2005 Спреди та суміші жирові. Загальні технічні умови. [Чинний від 2008-07-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. 18 с.
39. Ромоданова В.О., Костенко Т.П. Лабораторний практикум з технохімічного контролю підприємств молочної промисловості : Навч. посіб. – К.: НУХТ, 2003. 168 с.
40. Крупа О.М. Проектування підприємств молочної промисловості. Курс лекцій для студентів спеціальності 181 "Харчові технології". Тернопіль, 2019. 130 с.
41. Безпека життєдіяльності / за ред. Я. Бедрія. Львів вид. “Афіша”, 1998. 228 с.
42. Кобилянський О. В., Лемешев М. С., Березюк. О. В. Основи охорони праці: навчальний посібник. Вінниця: ВНТУ, 2010. 188 с.
43. Охорона праці: навч. посіб. для самостійної підготовки студентів фармац. ф-ту спец. «Фармація» та «ТПКЗ» заочної форми навчання / уклад. О. І. Панасенко та ін. Запоріжжя : ЗДМУ, 2015. 117 с.
44. Безпека життєдіяльності: підручник. / О. І. Запорожець, Б. Д. Халмурадов, В. І. Применко та ін. К. : «Центр учбової літератури», 2013. 448 с.
45. Желібо Є. П., Заверуха Н. М., Запарний В. В. Безпека життєдіяльності: Навч. посіб. / За ред, Є. П. Желібо. 6-е вид. К.: Каравела, 2008. 344 с.
46. Техноекологія та цивільна безпека. Частина ”Цивільна безпека” : Навчальний посібник / Тернопіль : ФОП Паляниця В.А. , 2022. 156 с.
47. Васійчук В.О., Гончарук В.Є., Качан С.І., Мохняк С.М. Основи цивільного захисту. 2010. 418с.
48. Нікішина О.В. Тараканов М.Л. Бочкарьов Д.О. Чеботарьова Н.Й. Стійкість функціонування ринку молочних продуктів у системі вертикально суміжних ринків України // Економіка харчової промисловості.. Т. 14, вип. 3. 2022. С. 3-18.
Content type: Master Thesis
Ebben a gyűjteményben:181 — харчові технології

Fájlok a dokumentumban:
Fájl Leírás MéretFormátum 
Кваліфікаційна робота_Солтис.pdf3,14 MBAdobe PDFMegtekintés/Megnyitás


Minden dokumentum, ami a DSpace rendszerben szerepel, szerzői jogokkal védett. Minden jog fenntartva!

Admin Tools