Veuillez utiliser cette adresse pour citer ce document : http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47031
Affichage complet
Élément Dublin CoreValeurLangue
dc.contributor.advisorЮкало, Володимир Глібович-
dc.contributor.advisorYukalo, Volodymyr-
dc.contributor.authorСолтис, Віктор Петрович-
dc.contributor.authorSoltys, Viktor-
dc.date.accessioned2025-01-03T06:19:01Z-
dc.date.available2025-01-03T06:19:01Z-
dc.date.issued2024-12-
dc.identifier.citationСолтис В.П. Вплив теплової обробки на денатурацію молочних білків із проєктуванням цеху виробництва масла та спредів на замовлення ПрАТ «Тернопільський молокозавод» : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 — харчові технології“ / наук. кер. В.Г. Юкало. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 81 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47031-
dc.description.abstractКваліфікаційна робота присвячена дослідженню впливу теплової обробки на денатурацію молочних білків із проєктуванням цеху виробництва масла та спредів. У вступі наведено загальну характеристику представленої роботи. В науково-дослідній частині кваліфікаційної роботи представлені результати дослідження короткотермінового прогрівання молочної сироватки при низьких температурах (40 і 500С) на фракційний склад білків. За сучасними літературними даними саме такі температури можуть впливати на біологічну активність білків і поліпептидів сироватки. В результаті проведених досліджень встановлено, що при прогріванні сироватки при 500С (5 хв.) зменшується частка неденатурованого загального білка на 6,1 ± 0,9 %. Ці зміни відбуваються в основному завдяки фракції імуноглобулінів частка яких зменшується з 17,5±1,2 % до 13,3±1,1 %. Також, результати гель-фільтрації свідчать про зменшення частки білкових фракцій з молекулярними масами, що перевищують 80000 Да. Розділ з техніко-економічного обгрунтування містить обгрунтування місця розташування проєктованого підприємства, характеристику сировинної зони та асортименту продукції, а також можливі канали реалізації готових виробів. Проєктно-технологічна частина включає пункти, що присвячені проведенню технологічних розрахунків, обгрунтуванню технологічних процесів й режимів виробництва. У даній частині наведено також забезпечення процесу виробництва продуктів асортиментного ряду. Останній розділ містить питання з охорони праці та безпеки у надзвичайних ситуаціях.uk_UA
dc.description.abstractThe qualification work is devoted to the study of the influence of heat treatment on the denaturation of milk proteins with the design of a workshop for the production of butter and spreads. The introduction provides a general description of the presented work. The research part of the qualification work presents the results of a study of short-term heating of whey at low temperatures (40 and 500C) on the fractional composition of proteins. According to modern literature, exactly such temperatures can affect the biological activity of whey proteins and polypeptides. As a result of the conducted researches, it was found that when whey is heated at 500C (5 min.), the proportion of undenatured total protein decreases for 6.1 ± 0.9%. These changes occur mainly due to the immunoglobulin fraction, the proportion of which decreases from 17.5 ± 1.2% to 13.3 ± 1.1%. Also, the results of gel filtration indicate a decrease in the proportion of protein fractions with molecular weights exceeding 80,000 Da. The section on the feasibility study contains a justification for the location of the designed enterprise, a description of the raw material zone and product range, as well as possible finished products sales channels. The design and technological part includes items devoted to conducting technological calculations, substantiating technological processes and production modes. This part also includes the providing for the production process of a products range. The last section contains issues of labor protection and safety in emergency situations.uk_UA
dc.description.tableofcontentsВступ 6 1 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 9 1.1 Аналітичний огляд літературних джерел 9 1.1.1 Загальні уявлення про денатурацію білків 9 1.1.2 Особливості теплової денатурації білків сироватки молока 12 1.2 Мета, об’єкт, предмет та методи 15 1.2.1 Мета, об’єкт, предмет та методи 15 1.2.2 Методи досліджень 16 1.3 Результати дослідження 17 1.3.1 Характеристика складу білків сироватки молока отриманої при pH-4,6 і 20°C 17 1.3.2 Вплив нагрівання на електрофоретичні характеристики і хроматографічний профіль білків сироватки 19 2 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ 24 2.1 Характеристика місця розташування підприємства 24 2.2 Характеристика сировинної зони 26 2.3 Обґрунтування асортименту молочної продукції 26 2.4 Характеристика каналів реалізації продукції 27 3 ПРОЄКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 29 3.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 29 3.1.1 Таблиця вихідних даних для розрахунку продуктів 29 3.1.2 Схема напрямків технологічної переробки сировини 30 3.1.3 Сировинно-продуктовий розрахунок 31 3.1.4 Зведена таблиця розрахунку продуктів 38 3.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництвамолочних продуктів 39 3.2.1 Вимоги до сировини, використовуваної для виробництва молочних продуктів 395 3.2.2 Опис загальних операцій виробництва молочних продуктів 41 3.2.3 Опис технології виробництва молочних продуктів запроєктованого асортименту 46 3.2.4 Технохімічний і мікробіологічний контроль виробництва молочних продуктів запроєктованого асортименту 50 3.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту 55 3.3.1 Підбір технологічного обладнання 55 3.3.2 Розрахунок площ виробничих та допоміжних приміщень 62 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 65 4.1 Охорона праці 65 4.1.1 Вплив вібрацій на організм людини та розробка заходів щодо зниження вібрацій технологічного обладнання на дільниці цеху 65 4.1.2 Психофізіологічне розвантаження для працівників 68 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 70 4.2.1 Заходи щодо підвищення стійкості роботи підприємств молочної промисловості у воєнний час 70 ВИСНОВКИ 73 Список літератури 74 Додаток А 79uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subjectмолочна сироваткаuk_UA
dc.subjectнизькотемпературне прогріванняuk_UA
dc.subjectбілкові фракціїuk_UA
dc.subjectмаслоuk_UA
dc.subjectмасло функціонального призначенняuk_UA
dc.subjectспредиuk_UA
dc.subjectwheyuk_UA
dc.subjectlow-temperature heatinguk_UA
dc.subjectprotein fractionsuk_UA
dc.subjectbutteruk_UA
dc.subjectfunctional butteruk_UA
dc.subjectspreadsuk_UA
dc.titleВплив теплової обробки на денатурацію молочних білків із проєктуванням цеху виробництва масла та спредів на замовлення ПрАТ «Тернопільський молокозавод»uk_UA
dc.title.alternativeThe effect of heat treatment on the denaturation of milk proteins with the design of a butter and spreads production workshop (ordered by of PJSC “Ternopil Dairy Plant”)uk_UA
dc.typeMaster Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Солтис В.П., 2024uk_UA
dc.coverage.placenameТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subject.udc637.344.8uk_UA
dc.relation.references1. Bogahawaththa D, Vasiljevic T. Advances in dairy protein science: whey proteins. In: Understanding and Improving the Functional and Nutritional Properties of milk. UK: Burleigh Dodds Science Publishing; 2022. p. 183-139.uk_UA
dc.relation.references2. Fox PF, Uniacke T, Mc Sweeney PLH, O'Mahony JA. Dairy chemistry and Biochemistry. Second Edition. New York: Springer; 2015.uk_UA
dc.relation.references3. Brodkorb A, Croguennec T, Bouhallab S, Kehoe JJ. Heat-Induced Denaturation, Aggregation and Gelation of Whey Proteins. NY: Springer New York; 2016.uk_UA
dc.relation.references4. Wijayanti HB, Brodkorb A, Hogan SA, Murphy EG. Thermal Denaturation, Aggregation, and Methods of Prevention. In: Deeth H, Bansal N, editors. Whey Proteins: From Milk to Medicine. London. UK: Academic Press; 2019. p. 185-247.uk_UA
dc.relation.references5. Wijayanti HB, Bansal N, Deeth HC. Stability of whey proteins during thermal processing: a review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2014; 13(6): 1235–1251uk_UA
dc.relation.references6. Fox PF, Morrissey PA. Reviews of the progress of Dairy Science: the heat stability of milk. Journal of Dairy Research. 1977; 44: 627-646.uk_UA
dc.relation.references7. Юкало В.Г. Біологічна активність протеїнів і пептидів молока: молокографія. Тернопіль: Bид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. 372.uk_UA
dc.relation.references8. Čurlej J, Zajác P, Čapla J, Golian J, Benešová L, Partika A, et al. The Effect of Heat Treatment on Cow's Milk Protein Profiles. Foods. 2022 Mar; 11(7):1023.uk_UA
dc.relation.references9. Fitzsimons SM, Mulvihill DM, Morris ER Denaturation and aggregation processes in thermal gelation of whey proteins resolved by differential scanning calorimetry. Food Hydrocoll. 2007; 21:638–644.uk_UA
dc.relation.references10. Edwards PJB, Jameson GB. Structure and stability of whey proteins. In: Boland M, Singh H, editors. Milk Proteins. From Expression to Food (3rd edn.). London, UK: Academic Press; 2020. p. 251-291.uk_UA
dc.relation.references11. Kelleher CM., Aydogdu T, Murphy KM, O’Mahony JA, Kelly AL, O’Callaghan DJ, McCarthy NA. The effect of protein profile and preheating on denaturation of whey proteins and development of viscosity in milk protein beverages during heat treatment. Int. J. Dairy Technol. 2020; 73:494–501.uk_UA
dc.relation.references12. Singh H, Havea P. Thermal denaturation, aggregation and gelation of whey proteins. In: Fox PF, Mc Sweeney PLH, editors. Advanced Dairy Chemistry— 1Proteins: Part A/Part B. Boston, MA: Springer US; 2003. p. 1261-1287.uk_UA
dc.relation.references13. Guo M, Wang C. Chemistry of whey proteins. In: Guo M, editor. Whey Protein Production, Chemistry, Functionality and Applications (pp. 39–65). Hoboken: JohnWiley & Sons, Inc; 2019. p. 39-65.uk_UA
dc.relation.references14. Deeth H, Bansal N. Whey proteins: an overview. In: Deeth H, Bansal N, editor. Whey Proteins: From Milk to Medicine. London, UK: Academic Press; 2019. p. 1-50.uk_UA
dc.relation.references15. Gezimati J, Singh H, Creamer LK. Heat-induced interactions and gelation of mixtures of bovine β-lactoglobulin and serum albumin. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 1996; 44(3): 804–810.uk_UA
dc.relation.references16. Calvo MM, Leaver J, Banks JM. Influence of other whey proteins on the heat-induced aggregation of α-lactalbumin. International Dairy Journal. 1993; 3(8): 719–727.uk_UA
dc.relation.references17. MarnilaP, Korhonen H. Immunoglobulins. Encyclopedia of Dairy Sciences (3rd edn.). San Diego, CA: Fuquay JW, Fox PF, McSweeney PLH; 2011.uk_UA
dc.relation.references18. Anema SG. A comparison of the kinetics of the thermal denaturation of the immunoglobulins in caprine and bovine skim milk samples. International Dairy Journal. 2017; 65: 1–4.uk_UA
dc.relation.references19. Yukalo V., Datsyshyn K., Storozh L. Effect of low heating temperatures on casein whey proteins. Food science and technology. 2024. V. 18, Issne1. P.51-57.uk_UA
dc.relation.references20. Yukalo V., Datsyshyn k., Krupa O., Storozh L. Adaptation of Stadier's apparatus for electrophoresis of main milk proteins. Eastern European Journal of Enterprise Technologies. 2024. 1(11 (127)). P.73-80.uk_UA
dc.relation.references21. Yukalo V, Datsyshyn K, Storozh L. Electrophoretic system for express analysis of whey protein fractions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2019; 2/11 (98): 37–44.uk_UA
dc.relation.references22. Юкало В. Г., Яворcький Б.І., Сторож А.А., І.Є. Кількісний електрофоретичний аналіз білків казеїнового комплексу. Біологіят варин. 2007. Т.9, №1-2. С. 295-298.uk_UA
dc.relation.references23. Юкало В., Сторож Л. Методичний посібник до лабораторних робіт з курсу “Біохімія”. Тернопіль: ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. 63 с.uk_UA
dc.relation.references24. Юкало В.Г., Дацишин К.Є. Декстринові гелі для ексклюзивної хроматографії протеїнів сироватки молока. Науковий вісник ЛНУВБТ. 2018. Т.20, №85. С.3-8.uk_UA
dc.relation.references25. Тепел А. Хімія і фізика молока (переклад з німецької). СПб: прогресія, 2012. 832 с.uk_UA
dc.relation.references26. Mercadante D., Melton L. D., Laurence D., Norris G. E., Loo T. S., Williams M. A. K., Dobson R.C.J., Jameson G. B. Bovine β- lactoglobulin is dimeric under imitative physiological conditions: dissociation equilibrium and rate constants over the pH range of 2.5-7.5. Biophysical Journal. 2012. Vol. 103, № 2. P. 303-312.uk_UA
dc.relation.references27. Технологія молочних продуктів: підручник / Г. Є. Поліщук, О. В. Грек, Т. А. Скорченко та ін.; М-во освіти і науки України, Нац. ун-т харч. технол. Київ: НУХТ, 2013. 502 сuk_UA
dc.relation.references28. Машкін М.І., Париш Н.М. Технологія виробництва молока і молочних продуктів. Навчальне видання. К.: Вища освіта, 2006. 351 с.uk_UA
dc.relation.references29. Технологічні розрахунки у молочній промисловості : навч. посібник / Г. Є. Поліщук, О. В. Грек, Т. А. Скорченко та ін. ; Нац. ун-т харч. технол. Київ: НУХТ, 2013. 343 с.uk_UA
dc.relation.references30. ДСТУ 3662-2018. Молоко-сировина коров`яче. Технічні умови. [Чинний від 2019-01-01]. Вид. офіц. Київ: Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», 2018. 12 с.uk_UA
dc.relation.references31. Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів [Електронний ресурс]/ Режим доступу до ресурсу:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0593-19#Textuk_UA
dc.relation.references32. Коваленко В.О. Мікробіологія молока і молочних продуктів [Текст] : навчальний посібник / В.О. Коваленко, В.В. Євлаш, Л.О. Чернова. – Х. ХДУХТ, 2011. 136 с.uk_UA
dc.relation.references33. ДСТУ 8131-2015. Вершки-сировина. Технічні умови. [Чинний від 2017-01-01]. Вид. офіц. Київ: Державне підприємство «Український науководослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», 2017. 14 с.uk_UA
dc.relation.references34. ДСТУ 4273:2015 Молоко та вершки сухі. Загальні технічні умови. [Чинний від 2016-01-21]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2016.uk_UA
dc.relation.references35. Рашевська Т. О. Технологія молока і молочних продуктів. Розділ Технологія вершкового масла. К.: НУХТ. 50 c.uk_UA
dc.relation.references36. Головко М. П., Власенко І.Г., Головко Т. М., Семко Т. В. Технологія молока та молочних продуктів з елементам НАССР: навчальний посібник. Х.: Світ Книг, 2021. 304 с.uk_UA
dc.relation.references37. ДСТУ 4399:2005. Масло вершкове. Технічні умови. [Чинний від 2005-04-28]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. 15 с.uk_UA
dc.relation.references38. ДСТУ 4445:2005 Спреди та суміші жирові. Загальні технічні умови. [Чинний від 2008-07-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. 18 с.uk_UA
dc.relation.references39. Ромоданова В.О., Костенко Т.П. Лабораторний практикум з технохімічного контролю підприємств молочної промисловості : Навч. посіб. – К.: НУХТ, 2003. 168 с.uk_UA
dc.relation.references40. Крупа О.М. Проектування підприємств молочної промисловості. Курс лекцій для студентів спеціальності 181 "Харчові технології". Тернопіль, 2019. 130 с.uk_UA
dc.relation.references41. Безпека життєдіяльності / за ред. Я. Бедрія. Львів вид. “Афіша”, 1998. 228 с.uk_UA
dc.relation.references42. Кобилянський О. В., Лемешев М. С., Березюк. О. В. Основи охорони праці: навчальний посібник. Вінниця: ВНТУ, 2010. 188 с.uk_UA
dc.relation.references43. Охорона праці: навч. посіб. для самостійної підготовки студентів фармац. ф-ту спец. «Фармація» та «ТПКЗ» заочної форми навчання / уклад. О. І. Панасенко та ін. Запоріжжя : ЗДМУ, 2015. 117 с.uk_UA
dc.relation.references44. Безпека життєдіяльності: підручник. / О. І. Запорожець, Б. Д. Халмурадов, В. І. Применко та ін. К. : «Центр учбової літератури», 2013. 448 с.uk_UA
dc.relation.references45. Желібо Є. П., Заверуха Н. М., Запарний В. В. Безпека життєдіяльності: Навч. посіб. / За ред, Є. П. Желібо. 6-е вид. К.: Каравела, 2008. 344 с.uk_UA
dc.relation.references46. Техноекологія та цивільна безпека. Частина ”Цивільна безпека” : Навчальний посібник / Тернопіль : ФОП Паляниця В.А. , 2022. 156 с.uk_UA
dc.relation.references47. Васійчук В.О., Гончарук В.Є., Качан С.І., Мохняк С.М. Основи цивільного захисту. 2010. 418с.uk_UA
dc.relation.references48. Нікішина О.В. Тараканов М.Л. Бочкарьов Д.О. Чеботарьова Н.Й. Стійкість функціонування ринку молочних продуктів у системі вертикально суміжних ринків України // Економіка харчової промисловості.. Т. 14, вип. 3. 2022. С. 3-18.uk_UA
dc.contributor.affiliationТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001uk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Collection(s) :181 — харчові технології

Fichier(s) constituant ce document :
Fichier Description TailleFormat 
Кваліфікаційна робота_Солтис.pdf3,14 MBAdobe PDFVoir/Ouvrir


Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.

Outils d'administration