Använd denna länk för att citera eller länka till detta dokument: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/46923
Titel: Дослідження системи управління потенціалом підприємства, на прикладі ТОВ “С-М”
Övriga titlar: Study of the enterprise potential management system (LLC “C-M” as a case study)
Författare: Мех, Володимир Ігорович
Mekh, Volodymyr
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Bibliographic description (Ukraine): Мех В. І. Дослідження системи управління потенціалом підприємства, на прикладі ТОВ “С-М” : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 073 - менеджмент / наук. кер. Т. І. Кужда. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 80 с.
Utgivningsdatum: 23-dec-2024
Date of entry: 27-dec-2024
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Кужда, Тетяна Іванівна
Committee members: Дудкін, Павло Дмитрович
UDC: 330.35:658
Nyckelord: потенціал підприємства
організаційно-економічне забезпечення потенціалу підприємства
виробнича база
тренінги з навичок ефективних продажів та обслуговування
інформаційний потенціал
enterprise potential
organizational and economic support of the enterprise’s potential
production capacity
training in effective sales and service skills
information capacity
Sammanfattning: Предметом дослідження є потенціал підприємства. Об’єктом дослідження є система управління потенціалом ТОВ “С-М”. Метою магістерської роботи є пошук шляхів удосконалення системи управління потенціалом ТОВ “С-М”. Методи дослідження охоплюють: описовий та порівняльний аналізи, графічні, відносні величини структури та динаміки; економіко-статистичні; економічного ефекту. Для покращення виробничого потенціалу обгрунтувано доцільність заміни та модернізації холодильного обладнання та поліпшення умов зберігання продукції в одній із торговельних точок “Студія м’яса”. Рекомендовано організовувати тренінги з навичок ефективних продажів та обслуговування покупців для продавців-консультантів торговельної мережі “Студія м’яса”. Для зміцнення інформаційного потенціалу торговельної мережі “Студія м’яса” запропоновано створення власного веб-сайту ТОВ “С-М” та мобільного додатку “С-М”. Результати дослідження можуть бути впроваджені у діяльність ТОВ “С-М”.
The subject of investigation is the enterprise potential. The object of investigation is enterprise potential management of the LLC “C-M”. The purpose of the work is to find the ways to improve the enterprise potential management of the LLC “C-M”. The results are obtained with the following research methods: descriptive and comparative analyses, graphic, relative values of structure and dynamics; economic and statistical; and economic effect. To improve production capacity, the feasibility of replacing and modernizing refrigeration equipment and improving product storage conditions in one of the “Meat Studio” retail chain has been substantiated. It was recommended to organize trainings on effective sales skills and customer service for sales consultants of the “Meat Studio” retail chain. To strengthen the information potential of the “Meat Studio” retail chain, it was proposed to create its own website for LLC “C-M” and the “C-M” mobile application. The proposed improvements can be implemented at the LLC “S-M”.
Beskrivning: У першому розділі магістерської роботи здійснено вивчення теоретичного підґрунтя системи формування та управління потенціалом підприємства, розглянуто підходи до конкретизації змісту та значення терміну “потенціал”, наведено ознаки класифікації для терміну “потенціал підприємства”, проаналізовано ряд наукових підходів, які застосовуються при формуванні потенціалу підприємства, подано узагальнюючу модель формування потенціалу підприємства. Слід зазначити, що зарубіжний досвід системи управління потенціалом підприємства є важливим аспектом для розуміння сучасних тенденцій у бізнес-менеджменті. У різних країнах світу розроблено численні моделі та підходи, які допомагають ефективно використовувати внутрішні ресурси компанії, максимізувати її продуктивність та конкурентоспроможність: модель “збалансова система показників”, теорія ресурсів і можливостей, підхід “Agile-менеджмент”, Lean-методологія, системи управління якістю. Другий розділ магістерської роботи містить аналітичне дослідження системи управління потенціалом ТОВ “С-М”. встановлено, що мережа фірмової торгівлі “Студія м’яса” пропонує широкий асортимент м’ясних продуктів та спеціалізується на продажі свіжого м’яса, ковбасних виробів, делікатесів та іншої продукції. Наведено інформацію про місцезнаходження та кількість фірмових магазинів “Студія м’яса” у 2023 році, проаналізовано основні показники фінансово-господарської діяльності ТОВ “С-М” у 2021-2023 рр., складові потенціалу досліджуваного ТОВ “С-М” – виробничий, фінансовий та трудовий. Також, охарактеризовано інвестиційно-інноваційний, маркетинговий, логістичний, інформаційний потенціали. Здійснено порівняння динаміки затрат на 1 грн. виготовленої та 1 грн. реалізованої продукції ТОВ “С-М” у 2021-2023 рр., розраховано показники ефективності використання ОВФ ТОВ “С-М”, проаналізовано динаміку обсягу матеріальних запасів ТОВ “С-М” у 2021-2023 рр., тис. грн., питому вагу запасів у оборотних активах підприємства у 2021-2023 рр., структуру оборотних активів ТОВ “С-М” у 2021-2023 рр., показники ефективності використання оборотних активів ТОВ “С-М”, рух трудових ресурсів на ТОВ “С-М”, організаційне-економічне забезпечення системи управління потенціалом ТОВ “С-М”, методи для менеджменту потенціалу на ТОВ “С-М”, а також показники фінансово-економічного забезпечення системи управління потенціалом ТОВ “С-М”. Запропоновано напрямки покращення управління виробничим потенціалом ТОВ “С-М”, які включають: оптимізацію постачання у торговельні точки та доставки продукції замовнику, використання технік прогнозування, інтеграція систем управління запасами, розвиток та навчання персоналу, покращення управління якістю продукції, збільшення асортименту продукції власного виробництва, удосконалення маркетингових стратегій, вдосконалення інформаційного потенціалу, удосконалення програми лояльності. Запропоновано певні види покращення виробничої бази як одного із ключових аспектів підсилення виробничого потенціалу ТОВ “С-М”, визначено кошторис витрат на придбання, доставку, встановлення та експлуатацію холодильних вітрин у торговельній точці “Студія м’яса” (вул. Київська, 12) та пораховано показники ефективності заміни холодильних вітрин у торговельній точці “Студія м’яса” (вул. Київська, 12). Рекомендовано впроваджувати комплексні управлінські заходи для розвитку трудового потенціалу торговельної мережі “Студія м’яса”. Обчислено вартість тренінгів з розвитку навичок ефективних продажів та обслуговування покупців та показники доцільності проведення корпоративного тренінгу з розвитку навичок ефективних продажів та обслуговування покупців для продавців-консультантів мережі “Студія м’яса”. Запропоновано розробити власний веб-сайт для ТОВ “C-М” та мобільний додаток “С-М”, які забезпечать ряд вигод та переваг для досліджуваної торговельної мережі. Пораховано сумарні витрати розробки, просування та підтримки веб-сайту ТОВ “C-М” та мобільного додатку “Студія м’яса”, а також економічний ефект та приріст чистого прибутку від використання веб-сайту та мобільного додатку “Студія м’яса”. Охарактеризовано системи управління охороною праці досліджуваного підприємства та необхідність проведення комплексу інженерно-технічних, технологічних і організаційних заходів для підвищення стійкості роботи підприємств в надзвичайних ситуаціях.
Content: Вступ Розділ 1. Теоретичне підґрунтя формування та управління потенціалом підприємства 1.1 Сутність та складові потенціалу підприємства 1.2 Теоретичні основи формування та управління потенціалом підприємства 1.3 Зарубіжний досвід системи управління потенціалом підприємства Розділ 2. Дослідження системи управління потенціалом ТОВ “С-М” 2.1 Загальна характеристика господарської діяльності ТОВ “С-М” 2.2 Аналізування складових потенціалу досліджуваного підприємства 2.3 Організаційно-економічне забезпечення системи управління потенціалом ТОВ “С-М” Розділ 3. Шляхи покращення системи управління потенціалом ТОВ “С-М” 3.1 Удосконалення системи управління виробничим потенціалом досліджуваного підприємства 3.2 Розвиток трудового потенціалу працівників торговельної мережі за рахунок впровадження комплексних заходів 3.3 Обгрунтування потреби зміцнення інформаційного потенціалу ТОВ “С-М” Розділ 4. Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 4.1 Охорона праці ТОВ “С-М” 4.2 Проведення комплексу інженерно-технічних, технологічних і організаційних заходів для підвищення стійкості роботи підприємств в надзвичайних ситуаціях Висновки та пропозиції Бібліографія Додатки
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/46923
Copyright owner: © Мех Володимир Ігорович, 2024
References (Ukraine): 1. Турило А.М., Богачевська К.В. Потенціал підприємства: сутність, класифікація, види. Бізнес Інформ. 2014. № 2. С. 259-263.
2. Верхоглядова Н.І., Коваленко Є.В. Аналіз підходів до визначення сутності потенціалу підприємства. Причорноморські економічні студії. 2016. Вип. 1. С. 31-35.
3. Ажаман І.А., Жидков О.І. Сутність та структура економічного потенціалу підприємства. Економіка та держава. 2018. № 4. С. 22-26.
4. Алієв Р.А. Сутність поняття “потенціал підприємства” та його складники. Підприємництво та інновації. Вип. 9. 2019. С. 54-59.
5. Квасницька Р., Тарасюк М. Структуризація потенціалу підприємства. Вісник Київського національного торговельно-економічного університету. 2017. № 1. С. 73-82.
6. Кужда Т.І., Вовк І.П. Enterprise capability and its competitiveness. Соціально-економічні проблеми і держава. 2016. Вип.14(1). С. 171-177.
7. Кужда Т.І., Кирич Н.Б. The applied aspects of enterprise capability assessment. Науковий вісник НГУ: Економіка та управління. 2015. № 6. С. 129-134
8. Плікус І. Й. Потенціал підприємства, його оцінка й трансформація: економічна та бухгалтерська інтерпретація. Фінанси України. 2012. № 4. С. 91-105.
9. Василик Н.М. Оцінка ефективності управління ресурсним потенціалом підприємства. Економічний аналіз. 2018. Т. 28. № 3. С. 154-161.
10. Турило А. А. Потенціал підприємства: сутність та методологічні підходи до визначення. Економіка підприємства. 2014 №3 (47). С. 65-71.
11. Ажаман І. А., Гронська М. В., Пущіна Н. В. Практичні аспекти оцінки економічного потенціалу підприємства. Ефективна економіка. 2020. №4. URL.: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/4_2020/9.pdf
12. Ажаман І. А., Жидков О. І. Методичні підходи до оцінювання рівня розвитку економічного потенціалу сервісного підприємства. Ефективна економіка. 2019. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7028
13. Гривківська О.В. Взаємозв’язок потенціалу підприємства та його організаційного розвитку. Збірник наукових праць ТДАТУ ім. Д. Моторного. №2(40). 2019. С. 178-181.
14. Кузнєцова Т.В., Красовська Ю.В., Подлевська О.М. Управління потенціалом підприємства: навчальний посібник. Рівне : НУВГП. 2017. 196 с.
15. Галушка З.І. Agile-менеджмент як інноваційний підхід до управління проєктами. Інфраструктура ринку. 2020. Вип. 47. С. 76-79.
16. Денисюк О.Г., Саннікова С.Б LEAN-Менеджмент як технологія управління вітчизняними підприємствами в умовах кризи. Економіка та суспільство. Вип. 46. 2022. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-46-13
17. Шостак Л.В. Зарубіжний досвід формування потенціалу підприємства. Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку. 2015. №819. С. 449-454.
18. Нісходовська О.Ю. Зарубіжний досвід управління інноваційним потенціалом економіки. Економіка та управління підприємствами. Том 30 (69). №6. 2019. С. 60-64.
19. Касьяненко В. О. Зарубіжний досвід управління інноваційним потенціалом економіки та можливості його використання в Україні. Маркетинг і менеджмент інновацій. 2011. № 4(2). С. 200-204.
20. Відкриті дані ТОВ “C-М”. UKR.: https://opendatabot.ua/c/42584972
21. Регіональний гравець: як молода мережа СМ Маркет конкурує з Сільпо, Novus та АТБ на Тернопільщині. URL.: https://rau.ua/novyni/regionalnij-gravec/
22. Кужда Т.І., Кирич Н.Б. A comprehensive estimation method for enterprise capability. Соціально-економічні проблеми і держава. 2015. Вип. 13 (2). С. 82-87.
23. Комплексні заходи з охорони праці. URL.: https://pro-op.com.ua/article/317-kompleksn-zahodi-z-ohoroni-prats
24. Вимоги до організації охорони праці м’ясопереробних цехів. URL.: https://oppb.com.ua/news/vymogy-do-organizaciyi-ohorony-praci-myasopererobnyh-cehiv
25. Стручок В.С. Техноекологія та цивільна безпека. Частина “Цивільна безпека”. Навчальний посібник. Тернопіль: ТНТУ ім. І.Пулюя, 2022. 150 с.
26. Безпека в надзвичайних ситуаціях : навч. посібник / М. Л. Лисиченко, В. В. Вамболь, С. О. Вамболь, М. М. Кірієнко, І. А. Черепньов, В. В. Бредихін; за ред. М. Л. Лисиченка ; ХНТУСГ. Харків : ТОВ “ПромАрт”, 2021. 200 с.
27. Стручок В.С. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня “магістр” всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання “Безпека в надзвичайних ситуаціях”. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А. 156 с.
28. Холодильні вітрини для м’яса. URL.:https://industrialwest.com.ua/product/quadros-zi-sklom/
29. Холодильні вітрини для риби. URL.:https://industrialwest.com.ua/product/quadros-fish-samoobslugovuvannya/
30. Бізнес-центр “Націогальний”. URL.:https://nbc.ua/training/219/tren-ng-z-navichok-efektivnih-prodazh-v-dlya-prodavc-v-konsultant-v-prodazh-u-magazin.htm
31. Скільки коштує зробити сайт. URL.:https://www.seo-design.ua/uk/skilki-koshtue-zrobiti-sayt/
32. Ціна розробки мобільних додатків. URL.: https://kitapp.pro/uk/cina/
33. Мех В. І., Кужда Т. І. Підходи та фактори впливу на економічний потенціал підприємства. Матеріли ХІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції пам’яті почесного професора Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, академіка НАН України Миколи Григоровича Чумаченка: “Управління бізнес-процесами підприємств у контексті індустрії 4.0”. 11.10.2024. м. Тернопіль. C.73.
34. Машлій Г., Баляс І. Елементи системи управління виробничим потенціалом підприємства та напрями покращення його використання / Матеріали науково-практичної конференції “Формування механізму зміцненння конкурентнизх позицій національних економічних систем у глобальному та локальному вимірах”: зб. тез доповідей, 03 листопада 2023 р./за заг. ред. О.В. Панухник. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2023. с. 20-21.
35. Машлій Г., Грицишин В., Мосій О. Теоретичні засади формування інвестиційного потенціалу підприємств та напрями його розвитку. Соціально-економічні проблеми і держава. Випуск 2. 2021. С. 421-432. URL: https://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2021/21mhbnjr.pdf
36. Луциків І. Формування методичного підходу до вибору напрямків активізації інноваційної діяльності підприємств. Соціально-економічні проблеми і держава. 2017. Вип. 1 (16). С. 102- 112. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2017/17lividp.pdf
37. Кужда Т.І., Кузьмін О.Є. Фактори інноваційного розвитку підприємств.Аналітично-інформаційний журнал Схід. 2006. №6(78). С.16-20.
Content type: Master Thesis
Samling:073 — менеджмент

Fulltext och övriga filer i denna post:
Fil Beskrivning StorlekFormat 
КРМ_Мех.pdfКваліфікаційна робота магістра_Мех В. І.5,43 MBAdobe PDFVisa/Öppna


Materialet i DSpace är upphovsrättsligt skyddat och får ej användas i kommersiellt syfte!

Administrativa verktyg