Please use this identifier to cite or link to this item: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/45839
Title: Проєкт цеху із виготовлення сиру кисломолочного
Other Titles: The project of the workshop for the production of cottage cheese
Authors: Якимчук, Світлана Святоcлавівна
Yakymchuk, Svitlana
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Bibliographic description (Ukraine): Якимчук С.С. Проєкт цеху із виготовлення сиру кисломолочного : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 181 - харчові технології / наук. кер. О. М. Крупа. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 62 с.
Issue Date: 2024
Submitted date: 2024
Date of entry: 4-Jul-2024
Publisher: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Крупа, Ольга Миколаївна
Krupa, Olha
Committee members: Кравець, Олег Ігорович
Kravets, Oleh
UDC: 637.1
Keywords: сировина, raw materials до 10 слів
молоко незбиране, whole milk
молочна продукція, dairy products
сир кисломолочний, cottage cheese
сирне зерно, cheese grain
сироватка, whey
Page range: 62
Abstract: Метою кваліфікаційної роботи є створення проєкту цеху із виробництва сиру кисломолочного традиційним способом та продукції з нього, тривалість роботи у дві зміни. Проєкт складається з розрахунково-пояснювальної записки і графічної частини, яка складається з чотирьох креслярських листів. Відповідно до завдання асортимент запроєктованого виробництва наступний:  сир кисломолочний (м.ч.ж. 5%);  сир кисломолочний (м.ч.ж. 9%);  сирковий десерт з мандариновою крупкою та шоколадною глазур’ю;  сиркова маса. Розділ 1 «Техніко-економічне обґрунтування містить обґрунтування будівництва підприємства із запроєктованим асортиментом із вибором місця розташування та можливих шляхів реалізації готових молочних продуктів. Розділ 2 «Технологічна частина» включає в себе сировинно-технологічні розрахунки запроєктованого асортименту, вимоги до молочної і допоміжної сировини та готових продуктів у відповідності до діючої нормативної документації у харчовій промисловості, а також наведено схеми проведення технохімічного та мікробіологічного контролю для отримання якісного і безпечного продукту. Окрім того, даний розділ містить інформацію та розрахунки, які пов’язані із підбором технологічного устаткування й необхідних площ для реалізації виготовлення запроєктованого асортименту. Розділ 3 «Безпека життєдіяльності, основи охорони праці» містить питання з техніки безпеки. Наприкінці розрахунково-пояснювальної записки подано висновки про основні технологічні рішення, прийнятті при виконанні кваліфікаційної роботи, а також список використаних літературних джерел, оформлених згідно з ДСТУ 8302:2015.
The purpose of the qualification work is to create a project for a workshop for the production of traditional cottage cheese and its products, with two shifts. The project consists of a calculation and explanatory note and a graphic part consisting of four drawing sheets. In accordance with task, the range of the projected production is as follows:  fermented cheese (5%);  fermented cheese (9%);  curd dessert with mandarin oranges and chocolate glaze;  curd mass. Section 1 «Feasibility Study», contains a justification for the construction of the enterprise with the proposed assortment, including the choice of location and possible ways of selling finished dairy products. Section 2 «Technological part» includes raw material and technological calculations of the proposed assortment, requirements for dairy and auxiliary raw materials and finished products in accordance with the current regulatory documents in the food industry, as well as schemes for conducting technological and microbiological control to obtain a high-quality and safe product. In addition, this section contains information and calculations related to the selection of technological equipment and the necessary space to realize the production of the projected assortment. Section 3 «Life safety, basics of labor protection» contains safety issues. At the end of the calculation and explanatory note, conclusions on the main technological decisions made during the qualification work are presented, as well as a list of references drawn up in accordance with DSTU 8302:2015. At the end of the calculation and explanatory note, conclusions on the main technological decisions made in the course of the qualification work are presented, as well as a list of references drawn up in accordance with:  hardware and technological scheme;  schedule of organization of production processes;  plan of the production shop (1:100);  cross-section of the production shop (1:50).
Content: ВСТУП 6 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ 7 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 11 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 11 2.1.1 Таблиця вихідних даних для розрахунку запроєктованого асортименту 11 2.1.2 Схема напрямків технологічної переробки сировини 12 2.1.3 Сировинно-продуктовий розрахунок 13 2.1.4 Зведена таблиця розрахунку продуктів 18 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів та режимів виробництва молочних продуктів 19 2.2.1 Вимоги до сировини, використовуваної для виробництва молочних продуктів 23 2.2.2 Опис загальних технологічних операцій виробництва продуктів запроєктованого асортименту 28 2.2.3 Опис технології продуктів запроєктованого асортименту 29 2.2.4 Нормативні показники продуктів запроєктованого асортименту 31 2.3 Технохімічний і мікробіологічний контроль виробництва продуктів запроєктованого асортименту 34 2.4 Організація санітарно-гігієнічного оброблення обладнання 40 2.5 Підбір технологічного обладнання 44 2.6 Розрахунок площ виробничих та допоміжних приміщень .49 3 БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ .53 ВИСНОВКИ 57 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ 58 ДОДАТКИ .60
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/45839
Copyright owner: © Якимчук С.С., 2024
References (Ukraine): 1. ДСТУ 4554:2006. Сир кисломолочний. Технічні умови. [чинний від 2007-01-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2007. 9 с.
2. Юкало В.Г. Біологічна активність протеїнів і пептидів молока: монографія. Тернопіль: Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. 372 с.
3. Метод. вказівки до виконання практичних робіт із дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів. Частина 1» для здобувачів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» денної та заочної форм навчання спеціальності 181 «Харчові технології» / Уклад.: Дацишин К.Є., Крупа О.М, Сторож Л.А. Т.: ТНТУ, 2022. 86 с.
4.Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. та ін. Технологічні розрахунки у молочній промисловості: навчальний посібник. Київ: НУХТ, 2013. 394 с.
5. Технологія молочних продуктів: підруч. / Г.Є. Поліщук та ін. Київ: НУХТ, 2013. 502 с.
6. ДСТУ 3662:2018. Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови. [На заміну ДСТУ 3662:2015; чинний від 2019-01-01]. Вид. офіц. Київ: Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», 2018. 8 с.
7. Кухтин М., Горюк Ю. Мікробіологія молочних продуктів вироблених з молока коров’ячого сирого: монографія. Кам’янець-Подільський: ЗВО ПДУ, 2023. 150 с.
8. Юкало В.Г. Лабораторний практикум з хімії та фізики молока і молочних продуктів: навчальний посібник. Тернопіль: Тернопільський національний університет імені Івана Пулюя, 2018. 176 с.
9. ДСТУ 7525:2014. Вода питна. Вимоги та методи контролювання якості.
10. ДСТУ 9027:2020 «Системи управління якістю. Настанови щодо вхідного контролю продукції».
11. ДСТУ 1009:2005. Цукор ванільний. Технічні умови. [чинний від 2006-07-01]. Вид. офіц. Київ. Держспоживстандарт України, 2006. 10 с.
12. ДСТУ 4623:2006. Цукор білий. Технічні умови. [чинний від 2007-07-01]. Вид. офіц. Київ. Держспоживстандарт України, 2007. 13 с.
13. ДСТУ 2213-93. Цукор-рафінад. Технічні умови. [чинний від 1996-01-01]. Вид. офіц. Київ. Держспоживстандарт України, 1996. 12 с.
14. ДСТУ 7126:2009. Сиропи. Загальні технічні умови. [чинний від 2012-01-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2012. 12 с.
15. ДСТУ 4900:2007. Джеми. Загальні технічні умови. [чинний від 2009-01-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2009. 10 с.
16. ДСТУ 4503:2005. Вироби сиркові. Загальні технічні умови. [чинний від 2006-10-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. 14 с.
17. Ромоданова В.О., Костенко Т.П. Лабораторний практикум з технохімічного контролю підприємств молочної промисловості: навчальний посібник. Київ: НУХТ, 2003.168 с.
18. Кухтин М.Д., Кравченюк Х.Ю. Лабораторний практикум з мікробіології молока і молочних продуктів: навчальний посібник. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2023. 157 с.
19. Шульга Н. М., Млечко Л. А. Санітарія та гігієна: навчальний посібник. Київ: ІПДО НУХТ, 2011. 34 с.
20. Крупа О.М. Проектування підприємств молочної промисловості: курс лекцій. Тернопіль: ВЦ «Вектор», 2019. 129 с.
21. Методичні вказівки до виконання кваліфікаційної роботи для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форм навчання / Крупа О.М., Дацишин К.Є., Карпик Г.В., Сторож Л.А. Тернопіль: ТНТУ, 2023. 34 с.
Content type: Bachelor Thesis
Appears in Collections:181 — Харчові технології (бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
КР (ЯКИМЧУК С.С.).pdf1,31 MBAdobe PDFView/Open
АВТОРСЬКА ДОВІДКА (ЯКИМЧУК).pdf295,98 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

Admin Tools