Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/45816
Başlık: Виявлення шляхів зниження собівартості продукції на підприємстві, на прикладі ТОВ «Львівська кондитерська фабрика «Світоч»
Diğer Başlıklar: Identification of ways to reduce the cost of production at the enterprise (LLC “Lviv Confectionery Factory “Svitoch” as a case study)
Yazarlar: Гаранджук, Юлія Віталіївна
Harandzhuk, Yuliia
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Bibliographic description (Ukraine): Гаранджук Ю. Виявлення шляхів зниження собівартості продукції на підприємстві, на прикладі ТОВ «Львівська кондитерська фабрика «Світоч» : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 073 – менеджмент / наук. кер. О. А. Сороківська. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 74 с.
Bibliographic description (International): Harandzhuk Y. Identification of ways to reduce the cost of production at the enterprise (LLC “Lviv Confectionery Factory “Svitoch” as a case study) : work for a bachelor’s degree : spec. 073 – management / scientific supervisor О. Sorokivska. Ternopil : Ternopil Ivan Puluj National Technical University, 2024. 74 p.
Yayın Tarihi: 4-Tem-2024
Submitted date: 26-Haz-2024
Date of entry: 4-Tem-2024
Yayıncı: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Сороківська, Олена Анатоліївна
Committee members: Шерстюк, Роман Петрович
UDC: 338.5
Anahtar kelimeler: собівартість
витрати
калькуляція
підприємство
рентабельність
аналіз
оптимізація
ліквідність
costs
calculation
enterprise
profitability
analysis
optimization
liquidity
Özet: Об'єкт дослідження - управління процесами формування собівартості продукції підприємства. Предмет дослідження - теоретичні, методичні та практичні основи зниження собівартості продукції підприємства. Метою роботи є дослідження собівартості продукції підприємства в сучасних економічних умовах України та розробка методологічних підходів до її зниження. Методи дослідження – аналізу та синтезу, вимірювання, калькулювання, графічний, порівняння, стратегічного планування. Розроблено проєктні пропозиції щодо зниження собівартості продукції шляхом впровадження нового фасувально-пакувального обладнання та використання вторинної сировини у виробництві.
The object of research - management of the company’s product cost price. The subject of research is the theoretical, systematic, and practical basis for reducing the company's product cost. The purpose of the work is to research the enterprise's production cost in the modern economic conditions of Ukraine and to develop methodological approaches to its reduction. Research methods – analysis and synthesis, measurement, calculation, graphic, comparison, strategic planning. Project proposals have been developed to reduce the cost of production through the introduction of new packaging equipment and the use of secondary raw materials in production.
Açıklama: Ключовим показником, що відображає обсяг витрат на виробництво продукції є собівартість, яка стосується всіх сфер діяльності підприємства. Аналіз даного показника обумовлений тим, що головним завданням роботи бізнесу є створення необхідних для споживачів товарів та послуг. Ефективність будь-якої виробничої діяльності в умовах ринку виявляється лише тоді, коли вартість кінцевого продукту перевищує витрати на вихідні ресурси або фактори, які були здійснені на виробництво та збут. І головна мета підприємства полягає у максимізації цієї різниці. Актуальність обраної теми виявляється в тому, що оптимізація виробничих витрат є однією з основних передумов для збільшення прибутку компанії, підвищення її рентабельності, ефективності та конкурентоспроможності на ринку. Також важливо врахувати, що нині в Україні, в умовах повномасштабного вторгнення, спостерігається значне зростання цін і можливі обмеження деяких ресурсів.
Content: Вступ. Розділ 1. Теоретично-методичні аспекти утворення витрат і собівартості продукції на підприємстві. 1.1 Групування витрат підприємства як ключовий елемент у формуванні собівартості продукції. 1.2 Еволюція та економічна сутність собівартості продукції, її види та основні шляхи зниження даного показника. Розділ 2. Системний аналіз виробничо-господарської діяльності ТОВ «Львівська кондитерська фабрика «Світоч». 2.1 Політика діяльності підприємства та його організаційно-економічна характеристика. 2.2 Дослідження фінансово-економічного стану ТОВ «ЛКФ «Світоч». 2.3 Аналіз витрат та собівартості продукції ТОВ «ЛКФ «Світоч». Розділ 3. Шляхи зниження собівартості продукції ТОВ «Львівська кондитерська фабрика «Світоч». 3.1 Економічне обґрунтування шляхів та резервів зниження собівартості продукції ТОВ «ЛКФ «Світоч». 3.2 Розрахунок та оцінка показників ефективності запропонованого проєкту. Розділ 4. Безпека життєдіяльності, основи охорони праці. 4.1 Вплив діяльності людини на довкілля. 4.2 Вимоги безпеки до робочих місць для виконання робіт. Висновки та пропозиції. Бібліографія. Додатки.
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/45816
Copyright owner: "© Гаранджук Юлія Віталіївна, 2024"
References (Ukraine): 1. Поняття витрат та собівартості продукції. Букліб. URL: https://buklib.net/books/37321/
2. Економіка підприємства : підручник / за заг. ред. Л.Г. Ліпич. Луцьк : Вежа-Друк, 2021. 767 с.
3. Калькулювання як процес визначення собівартості продукції. Освіта.UA. URL: https://osvita.ua/vnz/reports/econom_pidpr/21914/
4. Маркіна І.А., Вороніна В.Л., Рудич А.І. Теоретичні основи управління витратами підприємства. Держава та регіони. 2020. №4. С. 140–147. URL: https://doi.org/10.32840/1814-1161/2020-4-24
5. Про внесення змін до Методичних рекомендацій з формування складу витрат та порядок їх планування у торговельній діяльності : Наказ Міністерства економіки України від 02.03.2010р. №226. URL: https://ips.ligazakon.net/document/ME100188
6. Поняття та класифікація витрат підприємства. Освіта.UA. URL: https://osvita.ua/vnz/reports/econom_pidpr/18184/
7. Релевантні витрати для прийняття рішення по питаннях ціноутворення. Student-Works. URL: http://www.student-works.com.ua/kursovi/BJD/1366.html
8. Берестецька О.М. Застосування концепції центрів відповідальності для управління витратами підприємства. Формування ринкової економіки. 2015. Вип. 35. С. 17-19.
9. Мельник О.С. Тенденції розвитку витрат через призму історії. Наукове мислення. URL: http://naukam.triada.in.ua/index.php/konferentsiji/48-visimnadtsyata-vseukrajinska-praktichno-piznavalna-internet-konferentsiya/394-tendentsiji-rozvitku-vitrat-cherez-prizmu-istoriji
10. Аналіз, калькуляція і планування собівартості продукції. Pidru4niki. URL: https://pidru4niki.com/73352/investuvannya/analiz_kalkulyatsiya_planuvannya_sobivartosti_produktsiyi
11. Що таке собівартість продукції та як її розрахувати? Школа бізнесу Нова пошта. URL: https://online.novaposhta.education/blog/shho-take-sobivartist-produkcii-ta-yak-ii-rozrahuvati#4401
12. Уклад. І. В. Причепа, Л. П. Руда. Економіка та організація виробництва : навч. посіб. Вінниця : ВНТУ, 2017. 186 с.
13. Явтушенко О.С., Андрусь О.І. Шляхи зниження собівартості продукції на підприємстві. Ефективна економіка : електронне наукове фахове видання. 2013. №4. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1959
14. Севастьянов Р.В., Рябко Д.В. Шляхи та фактори зниження собівартості продукції промислового підприємства. Сер. Ефективна економіка. 2015. № 5. URL: https://old-zdia.znu.edu.ua/gazeta/evzdia_7_092.pdf
15. ТОВ «ЛКФ «Світоч» фінансова звітність за 2022 рік зі звітом незалежного аудитора. Nestlé. URL: http://surl.li/rnycu
16. Самчинська С.С. Електронний навчальний посібник з дисципліни «Організація виробництва», 2018. URL: https://is.gd/zmkMxc
17. Тарифи на електроенергію для підприємств. Мінфін. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/tariff/electric/prom/
18. Зміна клімату в Україні та світі: причини, наслідки та рішення для протидії. Екодія. URL: https://ecoaction.org.ua/zmina-klimatu-ua-ta-svit.html
19. Вплив людини на природу. Моя освіта. URL: https://moyaosvita.com.ua/ekologiya/%E2%9C%85vpliv-lyudini-na-prirodu/#i-3
20. Вимоги безпеки щодо організації робочих місць. Букліб. URL: https://buklib.net/books/31185/
21. Інструкція з охорони праці для пекаря-кондитера. BudInfo. URL: https://budinfo.org.ua/doc/1302392.jsp
22. Рибін Т. С., Малюта Людмила Ярославівна, Цьопик В. М. Системний підхід в управлінні витратами підприємства. Матеріали ⅩI Всеукраїнської науково-практичної конференції пам’яті почесного професора Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, академіка НАН України Миколи Григоровича Чумаченка: „Наука, інновації, бізнес: проблеми, перспективи і сьогочасні тренди розвитку“, 26 травня 2023 року. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2023. С. 104–106.
23. Шведа Т. Р., Малюта Л.Я. Аналіз беззбитковості виробництва на підприємстві. Матеріали ⅩI Всеукраїнської науково-практичної конференції пам’яті почесного професора Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, академіка НАН України Миколи Григоровича Чумаченка: „Наука, інновації, бізнес: проблеми, перспективи і сьогочасні тренди розвитку“, 26 травня 2023 року. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2023. С. 132–133.
Content type: Bachelor Thesis
Koleksiyonlarda Görünür:073 — Менеджмент (бакалаври)

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Авторська довідка_Гаранджук.pdfАвторська довідка238,71 kBAdobe PDFGöster/Aç
КРБ_Гаранджук.pdfКваліфікаційна робота бакалавра1,93 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.

Yönetim Araçları