Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43630
Назва: Удосконалення технології виробництва та розробка рецептури хлібобулочних виробів збагачених фітонцидами з проєктуванням цеху пшеничного хліба
Інші назви: Improvement of the production technology and recipe development for bread and pastry products enriched with phytoncides, and the design of a wheat bread facility
Автори: Гриців, Сергій Іванович
Hrytsiv, Serhii
Бібліографічний опис: Гриців С. І. Удосконалення технології виробництва та розробка рецептури хлібобулочних виробів збагачених фітонцидами з проєктуванням цеху пшеничного хліба : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / С. І. Гриців. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 85 с.
Дата публікації: гру-2023
Дата внесення: 18-січ-2024
Видавництво: ТНТУ імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: ТНТУ імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Далєвська, Діана Ярославівна
Dalievska, Diana
Члени комітету: Шинкарик, Марія Миколаївна
Shynkaryk, Maria
УДК: 664
Теми: фітонциди
хрін
борошно
ромашка
кріп
цедра лимона
цибуля ріпчаста
часник
phytoncides
horseradish
flour
chamomile
dill
lemon peel
onion
garlic
Короткий огляд (реферат): Кваліфікаційна робота на тему «Удосконалення технології виробництва та розробка рецептури хлібобулочних виробів збагачених фітонцидами з проєктуванням цеху пшеничного хліба» складається з пояснювальної записки, яка має 85 с., 7 рис., 23 табл., списку літератури 50 посилань та частини інженерного спрямування, а саме: розрахунків та креслення. Зважаючи на збіднений раціон населення України нами було удосконалено технологію виробництва хліба пшеничного та розроблено рецептуру хлібобулочних виробів збагачених біологічно-активними речовинами, а саме фітонцидами. Запропоновано нові види сировини, а саме хрін, цибуля, часник, цедра лимона, ромашка та кріп, які містять дані речовини. Розраховано рецептуру виробництва хліба та проведено визначення фізико-хімічних, органолептичних показників якості.
The qualification work on the topic «Improvement of the production technology and recipe development for bread and pastry products enriched with phytoncides, and the design of a wheat bread facility» consists of an explanatory note, which has 85 pages, 23 figures, 7 tables, 50 lists of references and a part of the engineering direction, namely: calculations and drawings. Given the poor diet of the Ukrainian population, we have improved the technology of wheat bread production and developed a recipe for bakery products enriched with biologically active substances, namely phytoncides. New types of raw materials are proposed, namely horseradish, onion, garlic, lemon peel, chamomile and dill, which contain these substances. The recipe for bread production was calculated and the physicochemical and organoleptic quality indicators were determined.
Зміст: ВСТУП 6 РОЗДІЛ 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПРОЕКТУ 8 РОЗДІЛ 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ 10 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроектованого асортименту 10 2.1.1 Вихідні дані 10 2.1.2 Розрахунок продуктивності печей 12 2.1.3 Розрахунок пофазних рецептур 13 2.1.4 Розрахунок виходу виробів 18 2.1.5 Розрахунок виробничих рецептур і вибір технологічних параметрів 25 2.1.6 Розрахунок витрат сировини 31 2.1.7 Розрахунок площ для зберігання сировини 32 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 34 2.2.1 Вимоги до сировини використовуваної для виробництва запроєктованого асортименту 34 2.2.2 Загальний опис технології 35 2.2.3 Опис технології запроектованого асортименту 36 2.2.4 Організація технохімічного і мікробіологічного контролю запроектованого асортименту 37 2.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроектованого асортименту 39 2.3.1 Розрахунок і вибір технологічного обладнання 39 2.3.2 Специфікація основного технологічного обладнання 42 РОЗДІЛ 3. НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА ПРОЄКТУ 43 3.1 Огляд аналітичних джерел 43 3.1.1 Загальна характеристика фітонцидів 43 3.1.2 Характеристика сировини збагаченої фітонцидами 44 3.1.3 Патентний пошук 49 3.2 Мета, об’єкт, предмет та методи досліджень 49 3.3 Результати власних досліджень 52 3.4 Фізико хімічні показники якості готових виробів 56 3.5 Мікробіологічні показники якості готових виробів 57 3.6 Органолептичні показники якості готових виробів 58 РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 61 4.1 Охорона праці 61 4.1.1 Нормативно-правові акти з охорони праці, які використовуються на виробництві 61 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 64 ВИСНОВКИ 71 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ 72 ДОДАТКИ 76
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43630
Власник авторського права: © Гриців С. І., 2023
Перелік літератури: 1. ДСТУ 46.004-99 Борошно пшеничне. Технічні умови. Чинний від 20- 07-1999. К.: Галузевий стандарт України, 1999. 13 с.
2. ДСТУ 3583:2015. Сіль кухонна. Загальні технічні умови. К. − Держспоживстандарт України, 2015. 18 с. (Національний стандарт України).
3. ДСТУ 4812:2007 Дріжджі хлібопекарські пресовані. Технічні умови. Чинний від 30-07-2007. К. − Держспоживстандарт України, 2007. 13 с.
4. ДСТУ 4492:2005 Олія соняшникова. Технічні умови. Чинний від 01-01-2007. К. − Держспоживстандарт України, 2007. 26 с.
5. ДСТУ ISO 6465:2003 Кмин цілий (Cuminum cyminum Linnaeus). Технічні умови. Чинний від 01-07-2004. К. − Держспоживстандарт України, 2007. 8 с.
6. ДСТУ 7517:2014 «Хліб із пшеничного борошна. Загальні технічні умови» Технічні умови. Чинний від 01-07-2004. К. − Держспоживстандарт України, 2007. 18 с.
7. Дробот В. І. Технологія хлібопекарського виробництва: Підруч. для студентів вищих навчальних закладів. / В. І. Дробот. – Київ: Логос, 2002. 364 с.
8. Дробот В. І. Технологічні розрахунки у хлібопекарськомувиробництві: Навчально-методичний посібник. / В. І. Дробот. – Київ. Кондор, 2010. 440 с.
9. Дробот В. І. Технохімічний контроль сировини та хлібобулочних і макаронних виробів. / В. І. Дробот. Київ. Кондор, 2015. 958 с.
10. Кафедра охорони праці, промислової та цивільної безпеки | Офіційний сайт. URL: http://opcb.kpi.ua/wp-content/uploads/2014/09/Лекц_я-4.pdf (дата звернення: 08.12.2022).
11. Лебеденко Т. Є., Кожевнікова В. О., Соколова Н. Ю. Удосконалення процесу активації дріжджів шляхом використання фітодобавок. Харчова наука і технологія. 2015. № 2. С. 25—34.
12. Про правовий режим надзвичайного стану: Закон України від 31.03.2023[Електронний ресурс] //Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2000, № 23, ст.176/ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Text
13. Про охорону праці: Закон України від 14.10.92 [Електронний ресурс]/ Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 49, с. 668/ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2694-12#Text
14. Савченко О.М., Калініченко Ю.Д. Технологія виготовлення житньопшеничного хліба на заквасках із використанням базиліку. Технічні науки та технології, 2019. № 4 (18). с. 183-189.
15. Стадник І.Я. Технологічне обладнання хлібопекарського, макаронного, кондитерського та харчоконцентратного виробництв [Електронний ресурс]: курс лекцій для студ. напряму підготовки та спеціальності «Харчові технології» ден. та заоч. форм. навч. / https://dl.tntu.edu.ua/content.php?cid=366172
16. Сирохман І.В., Завгородня В.М. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення: навч.посіб. Київ : Центр учбової літератури, 2009. 544 с.
17. Технологічне обладнання хлібопекарських і макаронних виробництв./ Лісовенко О. Київ. Наукова думка, 2010. 287 с.
18. Технологічне устаткування хлібопекарського, макаронного і кондитерського виробництв / В.Ф.Петько, О.І.Гапонюк, Є.В.Петько, А.В.Ульяницький; За ред. О.І.Гапонюка. — Київ: ЦУЛ, 2017. 432 с.
19. Технологія борошняних кондитерських і хлібобулочних виробів / За заг. ред. Г.М.Лисюк. — Суми: Університетська книга, 2009. 464 с.
20. Як діяти персоналу підприємства в надзвичайній ситуації | Охорона праці і пожежна безпека. Охорона праці і пожежна безпека. URL: https://oppb.com.ua/content/yak-diyati-personalu-pidpriiemstva-v-nadzvichayniy-situaciyi (дата звернення: 08.12.2022).
21. URL: https://naurok.com.ua/doslidnicka-robota-na-temu-fitoncidi-h-rol-u-prirodi-ta-vpliv-na-zdorov-ya-lyudini-199879.html
22. URL: http://repository.vsau.org/getfile.php/25443.pdf
23. URL: https://www.dstu.dp.ua/Portal/Data/5/8/5-8-z_kl21.pdf
24. URL: https://www.ejast.org/
25. URL:https://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/30601/1/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82.pdf
26. URL:https://foodtank.com/news/category/innovation-and-technology/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAm4WsBhCiARIsAEJIEzVWTd0ahkUzOHtEkzez7xkK4l6-XLnkp9qIcJ7UTc4dXKeSdYih1pIaAnpfEALw_wcB
27. URL: https://dovidka.biz.ua/tsibulya-ripchasta-himichniy-sklad-kaloriynist-korisni-vlastivosti/
28. URL: https://www.tablycjakalorijnosti.com.ua/stravy/tsybulya-ripchasta
29. URL: https://www.swissbake.in/blog/unlocking-the-potential-role-of-herbs-in-professional-baking
30. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/z0226-12
31. URL: https://cbo.org.ua/chim-bagatij-chasnik/
32. URL:https://assets.researchsquare.com/files/rs-1220680/v1/5d24290d-fb4a-4bfd-8e60-9b449ec962f0.pdf?c=1643048063
33. URL:https://government.com.ua/kharchuvannia/khimichnij-sklad-chasniku-opis-vlastivosti-ta-kalorijnist.html
34. URL: https://dovidka.biz.ua/himichniy-sklad-chasniku/
35. URL: https://core.ac.uk/download/pdf/60819935.pdf
36. URL: https://life.pravda.com.ua/health/2019/02/17/235670/
37. URL: https://foodplus.in.ua/produce/onion.html
38. Dziki D., Rozy1o R., Gawlik-Dziki U., Swieca M. (2014), Current trends in the enhancement of antioxidant activity of wheat bread by the addition of plant materials rich in phenolic compounds, Trends in Food Science & Technology 40, pp. 48–61
39. Prior, R. L.,Wu X., Schaich K. (2005), Standardized methods for the determination of antioxidant capacity and phenolics in foods and dietary supplements, J. Agric. Food Chem., 53, pp. 4290–4303.
40. Petkova N., Ivanov I., Mihaylova D., Krastanov A. (2017), Phenolic acids content and antioxidant capacity of commercially available Melissa officinalis L. teas, Bulgarian Chemical Communications, 49(D), pp. 69–74.
41. Benchaar, C., J. Duynisveld, and E. Charmley. 2006. Effects of monensin and increasing dose levels of a mixture of essential oil compounds on intake, digestion and growth performance of beef cattle. Can. J. Anim. Sci. 86:91–96. https://doi.org/10.3168/jds.2008-1903.
42. Doyle, E. 1998. Scientific forum explores CLA knowledge. Inform 9:69–73.
43. Decker, E. A. 1995. The role of phenolics, conjugated linoleic acid, carnosine, and pyrroloquinoline quinone as nonessential dietary antioxidants. Nutrit. Rev. 53:49–58. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.1995.tb01502.x
44. Nicolosi, R., E. Rogers, D. Kritchevsky, J. Scimeca, and P. Huth. 1997. Dietary conjugated linoleic acid reduces plasma lipoproteins and early aortic atherosclerosis in hypercholesterolemic hamsters. Artery 22:266–277. https://doi.org/10.1016/S0271-5317(00)00268-2
45. Miller, C., Y. Park, M. Pariza, and M. Cook. 1994. Feeding conjugated linoleic acid to animals partially overcomes catabolic responses due to endotoxin injection. Biochem. Biophys. Res. Commun. 198:1107–1112. https://doi.org/10.1006/bbrc.1994.1157
46. Wang, L.-L. and E. A. Johnson. 1992. Inhibition of Listeria monocytogenes by fatty acids and monoglycerides. Appl. Environ. Microbiol. 58:624–629. https://doi.org/10.1128/aem.58.2.624-629.1992
47. Houseknecht, K. L., J. P. V. Heuvel, S. Y. Moya-Camarena, C. P. Portocarrero, L. W. Peck, K. P. Nickel, and M. A. Belury. 1998. Dietary conjugated linoleic acid normalizes impaired glucose tolerance in the Zucker diabetic fattyfa/farat. Biochem. Biophys. Res. Commun. 244:678–682. https://doi.org/10.1006/bbrc.1998.8303
48. AbuGhazaleh, A. and L. Holmes. 2007. Diet supplementation with fish oil and sunflower oil to increase conjugated linoleic acid levels in milk fat of partially grazing dairy cows. J. Dairy Sci. 90:2897–2904. https://doi.org/10.3168/jds.2006-684
49. Abu-Ghazaleh, A., D. Schingoethe, A. Hippen, and L. Whitlock. 2002. Feeding fish meal and extruded soybeans enhances the conjugated linoleic acid (CLA) content of milk. J. Dairy Sci. 85:624–631. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(02)74116-7
50. Palmquist, D. L., A. L. Lock, K. J. Shingfield, and D. E. Bauman. 2005. Biosynthesis of conjugated linoleic acid in ruminants and humans. Adv. Food Nutr. Res. 50:179–217. https://doi.org/10.1016/S1043-4526(05)50006-8
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Гриців_Avtorsyka_dovidka_kvalifikaciyna_magistr.doc50 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
Гриців_КР.pdf2,04 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора