Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43629
Назва: Удосконалення технології виробництва та розробка рецептури хліба збагаченого соєвими продуктами з проєктуванням цеху житньо-пшеничних виробів
Інші назви: Improvement of the production technology and recipe development for bread enriched with soy products, and the design of a rye-wheat product facility
Автори: Голик, Олена Володимирівна
Holyk, Olena
Бібліографічний опис: Голик О. В. Удосконалення технології виробництва та розробка рецептури хліба збагаченого соєвими продуктами з проєктуванням цеху житньо-пшеничних виробів : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / О. В. Голик. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 107 с.
Дата публікації: гру-2023
Дата внесення: 18-січ-2024
Видавництво: ТНТУ імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: ТНТУ імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Лялик, Анастасія Тарасівна
Lialyk, Anastasiia
Члени комітету: Шинкарик, Марія Миколаївна
Shynkaryk, Maria
Теми: соя
соєвий екструдат
соєва макуха
борошно житнє
борошно пшеничне
soybean
soybean extrudate
soybean cake
rye flour
wheat flour
Короткий огляд (реферат): Проблема споживання населенням України високоякісних продуктів харчування, особливо такими, які у своєму складі вміщують високоякісні білки та жири є надзвичайно актуальною. Вирішити цю проблему можливо за рахунок корінної та науково обґрунтованої перебудови та розширення виробництва харчової продукції. Оскільки в часі війни переважна кількість населення України стало бідним і споживає в основному дешеві, соціальні продукти, зокрема – хліб, то доцільно та актуально розробляти актуальні технології виробництва хліба, збагаченого білком та жирами. Білки – найбільш дорогі інгредієнти, у порівнянні з вуглеводами та жирами, які використовуються в продуктах харчування людей. Цілком ймовірно, ідеальним є той білок, який повноцінний за амінокислотним складом та дешевший за інших, тому перевагу в цьому відношенні мають саме соєві білки. Соя є універсальним харчовим та кормовим продуктом. Деякі країни вирішили проблему забезпечення білком за рахунок широкого використання сої та соєпродуктів. Світове виробництво білкових продуктів із соєвих бобів знаходиться на високому рівні. Сьогодні в Україні значно розширюються обсяги вирощування та переробки сої на харчові та кормові продукти. У перспективі в Україні передбачається збільшення обсягів переробки сої. Тому проблема використання стає все більш актуальною, адже у вітчизняній і в іноземній літературі немає достатніх даних про технологію збагачення хліба соєю та її продуктами переробки.
The problem of consumption of high-quality food products by the population of Ukraine, especially those that contain high quality proteins and fats, is extremely relevant. This problem can be solved through a fundamental and scientifically based restructuring and expansion of food production. Since during the war the vast majority of the Ukrainian population became poor and consumes mainly cheap, social products, including bread, it is advisable and relevant to develop up-to-date technologies for the production of bread enriched with protein and fat. Proteins are the most expensive ingredients, compared to carbohydrates and fats, used in human food. It is likely that the ideal protein is one that is complete in amino acid composition and cheaper than others, so soy proteins have an advantage in this regard. Soy is a versatile food and feed product. Some countries have solved the problem of protein supply through the widespread use of soybeans and soy products. Global production of protein products from soybeans is at a high level. Today, Ukraine is significantly expanding the cultivation and processing of soybeans for food and feed. In the future, Ukraine is expected to increase the volume of soybean processing. Therefore, the problem of utilization is becoming more and more urgent, because there is no sufficient data on the technology of bread enrichment with soybeans and its processed products in the domestic and foreign literature.
Зміст: ВСТУП 8 РОЗДІЛ 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПРОЕКТУ 10 РОЗДІЛ 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ 12 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроектованого асортименту 12 2.1.1 Вихідні дані 12 2.1.2 Розрахунок продуктивності печей 14 2.1.3 Розрахунок пофазних рецептур 16 2.1.4 Розрахунок виходу виробів 22 2.1.5 Розрахунок виробничих рецептур і вибір технологічних параметрів 29 2.1.6 Розрахунок витрат сировини 33 2.1.7 Розрахунок площ для зберігання сировини 36 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 38 2.2.1 Вимоги до сировини використовуваної для виробництва запроєктованого асортименту 38 2.2.2 Загальний опис технології 38 2.2.3 Опис технології запроектованого асортименту 40 2.2.4 Організація технохімічного і мікробіологічного контролю запроектованого асортименту 41 2.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроектованого асортименту 43 2.3.1 Розрахунок і вибір технологічного обладнання 43 2.3.2 Специфікація основного технологічного обладнання 51 РОЗДІЛ 3. НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ 52 3.1 Огляд аналітичних джерел 52 3.1.1 Біохімічні особливості бобів сої 52 3.1.2 Антипоживні речовини сої та методи їх знешкодження 55 3.1.3 Соя і соєпродукти – перспективна сировина в харчовій і переробній промисловості 63 3.1.4 Патентний пошук 64 3.2 Мета, об’єкт, предмет та методи досліджень 66 3.3 Результати досліджень 68 3.3.1 Хімічний та харчова цінність сої, соєвого екстудату та соєвої макухи 68 3.3.2 Розрахунок сировини для пробного випікання виробів та підготовка сировини 70 3.3.3 Фізико-хімічні показники якості виробів пробного випікання 76 3.3.4 Органолептична та сенсорна оцінка виробів пробного випікання 77 РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 82 4.1 Охорона праці 82 4.1.1 Інженерно-технічні рішення з охорони праці 82 4.1.2 Гігієнічні вимоги до організації та обладнання робочих місць ВДТ 84 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 86 ВИСНОВКИ 89 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ 91 ДОДАТКИ 97
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43629
Власник авторського права: © Голик О. В., 2023
Перелік літератури: 1. ДСТУ 46.004-99 Борошно пшеничне. Технічні умови. Чинний від 20- 07-1999. К.: Галузевий стандарт України, 1999. 13 с.
2. ДСТУ 8791:2018 Борошно житнє хлібопекарське. Технічні умови. Чинний від 17-09-2018. К.: Держспоживстандарт України, 2018. 10 с.
3. ДСТУ 3583:2015. Сіль кухонна. Загальні технічні умови. К. − Держспоживстандарт України, 2015. 18 с. (Національний стандарт України).
4. ДСТУ 4812:2007 Дріжджі хлібопекарські пресовані. Технічні умови. Чинний від 30-07-2007. К. − Держспоживстандарт України, 2007. 13 с.
5. ДСТУ 4598:2006 Олія гірчична. Технічні умови. Чинний від 01-01-2008. К. − Держспоживстандарт України, 2008. 23 с.
6. ДСТУ ISO 6465:2003 Кмин цілий (Cuminum cyminum Linnaeus). Технічні умови (ISO 6465:1984, IDT). Чинний від 01-07-2004. К. − Держспоживстандарт України, 2004. 8 с.
7. ДСТУ 3016-95 Висівки кормові пшеничні і житні. Технічні умови
8. ДСТУ 4964:2008 Соя. Технічні умови. Чинний від 01-07-2004. К. − Держспоживстандарт України, 2010. 14 с.
9. ДСТУ ISO 6564:2005 Дослідження сенсорне. Методологія. Методи створювання спектра флейвору (ISO 6564:1985, IDT). Чинний від 2005 – 05 – 25. К.: Держспоживстандарт України, 2006. 9 с.
10. Артеменко С. Економіка вирощування кукурудзи та сої у фермерській сівозміні / С. Артеменко, О. Ковтун // Пропозиція. – 2017. – № 6. С. 157–160.
11. Артеменко С. Соя в короткоротаційних сівозмінах із кукурудзою / С. Артеменко // Пропозиція. – 2017. – № 2. С. 94–97.
12. Бабич А. Соєвий пояс і розміщення виробництва сортів сої в Україні / А. Бабич, А. Бабич-Побережна // Пропозиція. – 2010. – № 4. С. 52–56.
13. Бабич А. О. Соя: аналіз та перспективи вирощування на Хмельниччині / А. О. Бабич, В. Г. Молдован // Посібник українського хлібороба : наук.-практ. зб. / Ін-т рослинництва ім. В. Я. Юрʼєва НААН. – Київ : ФОП 92 Конюшенко І. П., 2013. – Т. 2: Зернобобові та бобові кормові культури в контексті відновлення агроценозів. С. 104–106.
14. Бейко Л. А., Мельнічук О. Є., Гащук О. І., Хоренжий Н. В. Соя і соєві продукти - незамінні компоненти в харчуванні людей / Харчова наука і технологія. - 2009. – № 1(6). С. 18-21.
15. Бондар О. В. Перспективи збільшення доданої вартості на ринку соєвих бобів і продуктів їх переробки в Україні / О. В. Бондар // Економіка АПК. – 2015. – № 3. С. 51–60.
16. Дробот В. І. Технологія хлібопекарського виробництва: Підруч. для студентів вищих навчальних закладів. / В. І. Дробот. – Київ: Логос, 2002. 364 с.
17. Дробот В. І. Технологічні розрахунки у хлібопекарському виробництві: Навчально-методичний посібник. / В. І. Дробот. – Київ. Кондор, 2010. 440 с.
18. Дробот В. І. Технохімічний контроль сировини та хлібобулочних і макаронних виробів. / В. І. Дробот. Київ. Кондор, 2015. 958 с.
19. Жеребко В. М. Зміни жирно-кислотного складу насіння сої залежно від догляду за її посівами / В. М. Жеребко // Карантин і захист рослин. – 2016. – № 5. С. 4.
20. Законодавство України про охорону праці: збірник нормативних актів. Київ, 1995. Т. 3. с. 32,61.
21. Кафедра охорони праці, промислової та цивільної безпеки | Офіційний сайт. URL: http://opcb.kpi.ua/wp-content/uploads/2014/09/Лекц_я-4.pdf (дата звернення: 08.12.2022).
22. Кодекс законів про працю України. Юридична енциклопедія : [у 6 т.]. ред. кол. Ю. С. Шемшученко. К. : Українська енциклопедія ім. М. П. Бажана, 2001. Т. 3 : К .М.792 с.
23. Лебеденко Т. Є., Кожевнікова В. О., Соколова Н. Ю. Удосконалення процесу активації дріжджів шляхом використання фітодобавок. Харчова наука і технологія. 2015. № 2. С. 25—34.
24. Маслак О. Економіка сої в Україні / О. Маслак, О. Ільченко // Пропозиція. – 2015. – № 3. С. 42–46.
25. Офіційний сайт. Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/
26. Офіційний сайт. Інформаційне забезпечення у сфері технічного регулювання ДП «Укрметртестстандарт». URL : http://csm.kiev.ua/
27. Офіційний сайт. Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/
28. Офіційний сайт. Законодавство України. Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show /z0834-99/print1416844471410360.
29. Офіційний сайт. АГРОПРОДСЕРВІС. URL : http://agroprodservice.com.ua/
30. Про правовий режим надзвичайного стану: Закон України від 31.03.2023[Електронний ресурс] //Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2000, № 23, ст.176/ URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Text
31. Про охорону праці: Закон України від 14.10.92 [Електронний ресурс]/ Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 49, с. 668/ URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2694-12#Text
32. Савченко О.М., Калініченко Ю.Д. Технологія виготовлення житньопшеничного хліба на заквасках із використанням базиліку. Технічні науки та технології, 2019. № 4 (18). с. 183-189.
33. Стадник І.Я. Технологічне обладнання хлібопекарського, макаронного, кондитерського та харчоконцентратного виробництв [Електронний ресурс]: курс лекцій для студ. напряму підготовки та спеціальнсоті «Харчові технології» ден. та заоч. форм. навч. / https://dl.tntu.edu.ua/content.php?cid=366172
34. Сирохман І.В., Завгородня В.М. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення: навч.посіб. Київ : Центр учбової літератури, 2009. 544 с.
35. Технологічне обладнання хлібопекарських і макаронних виробництв./ Лісовенко О. Київ. Наукова думка, 2010. 287 с.
36. Технологічне устаткування хлібопекарського, макаронного і кондитерського виробництв / В.Ф.Петько, О.І.Гапонюк, Є.В.Петько, А.В.Ульяницький; За ред. О.І.Гапонюка. — Київ: ЦУЛ, 2017. 432 с.
37. Технологія борошняних кондитерських і хлібобулочних виробів / За заг. ред. Г.М.Лисюк. — Суми: Університетська книга, 2009. 464 с.
38. Чехов С. А. Ринок сої України: тенденції та перспективи / С. А. Чехов, І. В. Чехова // Економіка України. – 2016. – № 10. С. 46–55.
39. Чехова І. В. Світовий ринок олійних культур і місце України в ньому / І. В. Чехова // Вісник аграрної науки. – 2017. – № 9. С. 71–77.
40. Smolyar V.I. Osnovni tendencii v kharchuvanni naselennya Ukrainy / V.I. Smolyar // Problemy kharchuvannya. –2007. –№4. S. 5–10.
41. Pashutin S.B. Khvori raznykh narodov / S.B. Pashutin // Khimiya i zhizn. –2005. –№12. S. 35–40.
42. Bejko L.A. Soya i soevi produkty — nezaminni komponenty v kharchuvanni lyudej / L.A. Bejko, O.E. Mel'nychuk, O.I. Haschuk, N.V. Khorenzhyj // Nutryciolohiya, dietolohiya, problemy kharchuvannya . –2009. – №1 (6). S. 18–28.
43. Mediko-biologicheskie trebovaniya i sanitarnye normy kachestva prodovol'stvennogo syr'ya i pischevykh produktov. Ministerstvo zdravookhraneniya SSSR, № 5061-89 ot 01.08.89 g.
44. SanPiN 2.3.2.1078-01 Gigienicheskie trebovaniya bezopasnosti i pischevoj cennosti pischevykh produktov. Sanitarno-epidemiologicheskie pravila i normativy.
45. Reglament komissii ES № 1881/2006. Maksimal'nye urovni dlya nekotorykh kontaminantov v pischevykh produktakh // Oficial'nyj zhurnal Evropejskogo soyuza (L364/5-L364/24)., 2006. S. 1–29.
46. Codex Alimentarius – FAO/WHO Codex General Standard for Contaminants and Toxins in Food and Feed, Codex Stan 193–1995.
47. Veterynarna mikotoksykolohiya: navchal'nyj posibnyk / [V.B. Dukhnyc'kyj, H.O. Khmel'nyc'kyj, H.V. Bojko, V.D. Ischenko] –K., 2010. 203 c.
48. Bennett W., Klich M. Mycotoxins // Clinical Microbiology Review. –2003. –V. 16, № 3. Р. 497–516.
49. Zajchenko A.M. Makrociklicheskie trikhotecenovye mikotoksiny: producenty, rasprostranenie, opredelenie, fiziologiya toksinoobrazovaniya, toksigennyj potencial / A.M. Zajchenko, I.G. Rubezhnyak, O.P., Kobzistaya // Sovremennye problemy toksikologii. –2001. –№ 2. S. 56–61.
50. mySupermarket (2015), Database [Online], available at: http://www.mysupermarket.co.uk (Accessed 20 March 2015).
51. Chang, S.R., Lu, C.H., Lur, H.S., & Hsu, F.H. 2012. Forage yield, chemical contents, and silage quality of manure soybean. Agronomy journal, 104(1), 130-136.
52. Erdaw, M.M., Bhuiyan, M.M., & Iji, P.A. 2016. Enhancing the nutritional value of soybeans for poultry through supplementation with new-generation feed enzymes. World's Poultry Science Journal, 72(2), 307-322.
53. Maphosa Y. & Jideani V.A. 2017. The role of legumes in human nutrition. Functional FoodImprove Health through Adequate Food, 1, 13.
54. Bobrecka-Jamro D., Jarecki W., Buczek J. 2018. Response of soya bean to different nitrogen fertilization levels. J. Elem., 23(2): 559 - 568 . DOI: 10.5601/jelem.2017.22.3.1435
55. Kozak M., Malarz W., Kotecki A., Cerny I., Serafin-Andrzejewska M. 2008. The effect of different sowing rate and Asahi SL biostimulator on chemical composition of soybean seeds and postharvest residues. Oilseed Crops, 29: 217-230. (in Polish) http://biblioteka.ihar.edu. pl/oilseed_crops.php
56. Singh P., Kumar R., Sabapathy S.N., Bawa A.S. 2008. Functional and edible uses of soy protein products. Compr. Rev. Ford Sci. Ford Saf., 7(1): 14-28.
57. Wilk M. 2017. Soya as a source of valuable nutrients. Zywn-Nauk-Technol-Ja., 24, 2(111): 16-25. (in Polish)
58. URL:https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/648666.pdf
59. URL:https://journals.pdu.khmelnitskiy.ua/index.php/podilian_bulletin/article/view/44
60. URL: https://sciencehorizon.com.ua/uk/journals/tom-24-2-2021/produktivnist-soyi-zalyezhno-vid-yelyemyentiv-organichnoyi-tyekhnologiyi-viroshchuvannya-v-korotkorotatsiyniy-sivozmini-polissya-ukrayini
61. URL: https://science.snau.edu.ua/wp-content/uploads/2021/05/Diss_Romanko.pdf
62. URL:https://www.veganhealth.in.ua/2019/02/soy-whats-harm.html?m=1
63. URL:http://www.safetyofsoya.com/
64. URL:https://viva.org.uk/health/healthy-vegan-diet/expert-endorsements-and-testimonials/soya-facts/
65. URL:https://viva.org.uk/health/healthy-vegan-diet/expert-endorsements-and-testimonials/soya-facts/
66. URL:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7938380/
67. URL:https://ssrd.co.in/soybean-research-journal/
68. URL:https://www.researchgate.net/publication/313427911_The_importance_of_soybean_production_worldwide
69. URL:Nutritional_value_of_soybeans_and_t.pdf
70. URL: https://link.springer.com/article/10.1007/BF02860745
71. URL:http://socrates.vsau.org/b04213/html/cards/getfile.php/17554.pdf
72. URL: 4542-Текст%20статті-4452-1-10-20220617.pdf
73. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/d500caf8-4f00-44c2-af1a-a96cc04dba4f/content
74. https://dspace.nuft.edu.ua/items/5ab15021-fcd0-4760-9904-a4511af0b1cd
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Голик_Avtorsyka_dovidka_kvalifikaciyna_magistr.doc52 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
Голик_КР.pdf2,3 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора