Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43629
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.advisorЛялик, Анастасія Тарасівна-
dc.contributor.advisorLialyk, Anastasiia-
dc.contributor.authorГолик, Олена Володимирівна-
dc.contributor.authorHolyk, Olena-
dc.date.accessioned2024-01-18T11:29:49Z-
dc.date.available2024-01-18T11:29:49Z-
dc.date.issued2023-12-
dc.identifier.citationГолик О. В. Удосконалення технології виробництва та розробка рецептури хліба збагаченого соєвими продуктами з проєктуванням цеху житньо-пшеничних виробів : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / О. В. Голик. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 107 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43629-
dc.description.abstractПроблема споживання населенням України високоякісних продуктів харчування, особливо такими, які у своєму складі вміщують високоякісні білки та жири є надзвичайно актуальною. Вирішити цю проблему можливо за рахунок корінної та науково обґрунтованої перебудови та розширення виробництва харчової продукції. Оскільки в часі війни переважна кількість населення України стало бідним і споживає в основному дешеві, соціальні продукти, зокрема – хліб, то доцільно та актуально розробляти актуальні технології виробництва хліба, збагаченого білком та жирами. Білки – найбільш дорогі інгредієнти, у порівнянні з вуглеводами та жирами, які використовуються в продуктах харчування людей. Цілком ймовірно, ідеальним є той білок, який повноцінний за амінокислотним складом та дешевший за інших, тому перевагу в цьому відношенні мають саме соєві білки. Соя є універсальним харчовим та кормовим продуктом. Деякі країни вирішили проблему забезпечення білком за рахунок широкого використання сої та соєпродуктів. Світове виробництво білкових продуктів із соєвих бобів знаходиться на високому рівні. Сьогодні в Україні значно розширюються обсяги вирощування та переробки сої на харчові та кормові продукти. У перспективі в Україні передбачається збільшення обсягів переробки сої. Тому проблема використання стає все більш актуальною, адже у вітчизняній і в іноземній літературі немає достатніх даних про технологію збагачення хліба соєю та її продуктами переробки.uk_UA
dc.description.abstractThe problem of consumption of high-quality food products by the population of Ukraine, especially those that contain high quality proteins and fats, is extremely relevant. This problem can be solved through a fundamental and scientifically based restructuring and expansion of food production. Since during the war the vast majority of the Ukrainian population became poor and consumes mainly cheap, social products, including bread, it is advisable and relevant to develop up-to-date technologies for the production of bread enriched with protein and fat. Proteins are the most expensive ingredients, compared to carbohydrates and fats, used in human food. It is likely that the ideal protein is one that is complete in amino acid composition and cheaper than others, so soy proteins have an advantage in this regard. Soy is a versatile food and feed product. Some countries have solved the problem of protein supply through the widespread use of soybeans and soy products. Global production of protein products from soybeans is at a high level. Today, Ukraine is significantly expanding the cultivation and processing of soybeans for food and feed. In the future, Ukraine is expected to increase the volume of soybean processing. Therefore, the problem of utilization is becoming more and more urgent, because there is no sufficient data on the technology of bread enrichment with soybeans and its processed products in the domestic and foreign literature.uk_UA
dc.description.tableofcontentsВСТУП 8 РОЗДІЛ 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПРОЕКТУ 10 РОЗДІЛ 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ 12 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроектованого асортименту 12 2.1.1 Вихідні дані 12 2.1.2 Розрахунок продуктивності печей 14 2.1.3 Розрахунок пофазних рецептур 16 2.1.4 Розрахунок виходу виробів 22 2.1.5 Розрахунок виробничих рецептур і вибір технологічних параметрів 29 2.1.6 Розрахунок витрат сировини 33 2.1.7 Розрахунок площ для зберігання сировини 36 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 38 2.2.1 Вимоги до сировини використовуваної для виробництва запроєктованого асортименту 38 2.2.2 Загальний опис технології 38 2.2.3 Опис технології запроектованого асортименту 40 2.2.4 Організація технохімічного і мікробіологічного контролю запроектованого асортименту 41 2.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроектованого асортименту 43 2.3.1 Розрахунок і вибір технологічного обладнання 43 2.3.2 Специфікація основного технологічного обладнання 51 РОЗДІЛ 3. НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ 52 3.1 Огляд аналітичних джерел 52 3.1.1 Біохімічні особливості бобів сої 52 3.1.2 Антипоживні речовини сої та методи їх знешкодження 55 3.1.3 Соя і соєпродукти – перспективна сировина в харчовій і переробній промисловості 63 3.1.4 Патентний пошук 64 3.2 Мета, об’єкт, предмет та методи досліджень 66 3.3 Результати досліджень 68 3.3.1 Хімічний та харчова цінність сої, соєвого екстудату та соєвої макухи 68 3.3.2 Розрахунок сировини для пробного випікання виробів та підготовка сировини 70 3.3.3 Фізико-хімічні показники якості виробів пробного випікання 76 3.3.4 Органолептична та сенсорна оцінка виробів пробного випікання 77 РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 82 4.1 Охорона праці 82 4.1.1 Інженерно-технічні рішення з охорони праці 82 4.1.2 Гігієнічні вимоги до організації та обладнання робочих місць ВДТ 84 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 86 ВИСНОВКИ 89 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ 91 ДОДАТКИ 97uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТНТУ імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subjectсояuk_UA
dc.subjectсоєвий екструдатuk_UA
dc.subjectсоєва макухаuk_UA
dc.subjectборошно житнєuk_UA
dc.subjectборошно пшеничнеuk_UA
dc.subjectsoybeanuk_UA
dc.subjectsoybean extrudateuk_UA
dc.subjectsoybean cakeuk_UA
dc.subjectrye flouruk_UA
dc.subjectwheat flouruk_UA
dc.titleУдосконалення технології виробництва та розробка рецептури хліба збагаченого соєвими продуктами з проєктуванням цеху житньо-пшеничних виробівuk_UA
dc.title.alternativeImprovement of the production technology and recipe development for bread enriched with soy products, and the design of a rye-wheat product facilityuk_UA
dc.typeMaster Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Голик О. В., 2023uk_UA
dc.contributor.committeeMemberШинкарик, Марія Миколаївна-
dc.contributor.committeeMemberShynkaryk, Maria-
dc.coverage.placenameТНТУ імені Івана Пулюяuk_UA
dc.relation.references1. ДСТУ 46.004-99 Борошно пшеничне. Технічні умови. Чинний від 20- 07-1999. К.: Галузевий стандарт України, 1999. 13 с.uk_UA
dc.relation.references2. ДСТУ 8791:2018 Борошно житнє хлібопекарське. Технічні умови. Чинний від 17-09-2018. К.: Держспоживстандарт України, 2018. 10 с.uk_UA
dc.relation.references3. ДСТУ 3583:2015. Сіль кухонна. Загальні технічні умови. К. − Держспоживстандарт України, 2015. 18 с. (Національний стандарт України).uk_UA
dc.relation.references4. ДСТУ 4812:2007 Дріжджі хлібопекарські пресовані. Технічні умови. Чинний від 30-07-2007. К. − Держспоживстандарт України, 2007. 13 с.uk_UA
dc.relation.references5. ДСТУ 4598:2006 Олія гірчична. Технічні умови. Чинний від 01-01-2008. К. − Держспоживстандарт України, 2008. 23 с.uk_UA
dc.relation.references6. ДСТУ ISO 6465:2003 Кмин цілий (Cuminum cyminum Linnaeus). Технічні умови (ISO 6465:1984, IDT). Чинний від 01-07-2004. К. − Держспоживстандарт України, 2004. 8 с.uk_UA
dc.relation.references7. ДСТУ 3016-95 Висівки кормові пшеничні і житні. Технічні умовиuk_UA
dc.relation.references8. ДСТУ 4964:2008 Соя. Технічні умови. Чинний від 01-07-2004. К. − Держспоживстандарт України, 2010. 14 с.uk_UA
dc.relation.references9. ДСТУ ISO 6564:2005 Дослідження сенсорне. Методологія. Методи створювання спектра флейвору (ISO 6564:1985, IDT). Чинний від 2005 – 05 – 25. К.: Держспоживстандарт України, 2006. 9 с.uk_UA
dc.relation.references10. Артеменко С. Економіка вирощування кукурудзи та сої у фермерській сівозміні / С. Артеменко, О. Ковтун // Пропозиція. – 2017. – № 6. С. 157–160.uk_UA
dc.relation.references11. Артеменко С. Соя в короткоротаційних сівозмінах із кукурудзою / С. Артеменко // Пропозиція. – 2017. – № 2. С. 94–97.uk_UA
dc.relation.references12. Бабич А. Соєвий пояс і розміщення виробництва сортів сої в Україні / А. Бабич, А. Бабич-Побережна // Пропозиція. – 2010. – № 4. С. 52–56.uk_UA
dc.relation.references13. Бабич А. О. Соя: аналіз та перспективи вирощування на Хмельниччині / А. О. Бабич, В. Г. Молдован // Посібник українського хлібороба : наук.-практ. зб. / Ін-т рослинництва ім. В. Я. Юрʼєва НААН. – Київ : ФОП 92 Конюшенко І. П., 2013. – Т. 2: Зернобобові та бобові кормові культури в контексті відновлення агроценозів. С. 104–106.uk_UA
dc.relation.references14. Бейко Л. А., Мельнічук О. Є., Гащук О. І., Хоренжий Н. В. Соя і соєві продукти - незамінні компоненти в харчуванні людей / Харчова наука і технологія. - 2009. – № 1(6). С. 18-21.uk_UA
dc.relation.references15. Бондар О. В. Перспективи збільшення доданої вартості на ринку соєвих бобів і продуктів їх переробки в Україні / О. В. Бондар // Економіка АПК. – 2015. – № 3. С. 51–60.uk_UA
dc.relation.references16. Дробот В. І. Технологія хлібопекарського виробництва: Підруч. для студентів вищих навчальних закладів. / В. І. Дробот. – Київ: Логос, 2002. 364 с.uk_UA
dc.relation.references17. Дробот В. І. Технологічні розрахунки у хлібопекарському виробництві: Навчально-методичний посібник. / В. І. Дробот. – Київ. Кондор, 2010. 440 с.uk_UA
dc.relation.references18. Дробот В. І. Технохімічний контроль сировини та хлібобулочних і макаронних виробів. / В. І. Дробот. Київ. Кондор, 2015. 958 с.uk_UA
dc.relation.references19. Жеребко В. М. Зміни жирно-кислотного складу насіння сої залежно від догляду за її посівами / В. М. Жеребко // Карантин і захист рослин. – 2016. – № 5. С. 4.uk_UA
dc.relation.references20. Законодавство України про охорону праці: збірник нормативних актів. Київ, 1995. Т. 3. с. 32,61.uk_UA
dc.relation.references21. Кафедра охорони праці, промислової та цивільної безпеки | Офіційний сайт. URL: http://opcb.kpi.ua/wp-content/uploads/2014/09/Лекц_я-4.pdf (дата звернення: 08.12.2022).uk_UA
dc.relation.references22. Кодекс законів про працю України. Юридична енциклопедія : [у 6 т.]. ред. кол. Ю. С. Шемшученко. К. : Українська енциклопедія ім. М. П. Бажана, 2001. Т. 3 : К .М.792 с.uk_UA
dc.relation.references23. Лебеденко Т. Є., Кожевнікова В. О., Соколова Н. Ю. Удосконалення процесу активації дріжджів шляхом використання фітодобавок. Харчова наука і технологія. 2015. № 2. С. 25—34.uk_UA
dc.relation.references24. Маслак О. Економіка сої в Україні / О. Маслак, О. Ільченко // Пропозиція. – 2015. – № 3. С. 42–46.uk_UA
dc.relation.references25. Офіційний сайт. Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/uk_UA
dc.relation.references26. Офіційний сайт. Інформаційне забезпечення у сфері технічного регулювання ДП «Укрметртестстандарт». URL : http://csm.kiev.ua/uk_UA
dc.relation.references27. Офіційний сайт. Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/uk_UA
dc.relation.references28. Офіційний сайт. Законодавство України. Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show /z0834-99/print1416844471410360.uk_UA
dc.relation.references29. Офіційний сайт. АГРОПРОДСЕРВІС. URL : http://agroprodservice.com.ua/uk_UA
dc.relation.references30. Про правовий режим надзвичайного стану: Закон України від 31.03.2023[Електронний ресурс] //Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2000, № 23, ст.176/ URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Textuk_UA
dc.relation.references31. Про охорону праці: Закон України від 14.10.92 [Електронний ресурс]/ Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 49, с. 668/ URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2694-12#Textuk_UA
dc.relation.references32. Савченко О.М., Калініченко Ю.Д. Технологія виготовлення житньопшеничного хліба на заквасках із використанням базиліку. Технічні науки та технології, 2019. № 4 (18). с. 183-189.uk_UA
dc.relation.references33. Стадник І.Я. Технологічне обладнання хлібопекарського, макаронного, кондитерського та харчоконцентратного виробництв [Електронний ресурс]: курс лекцій для студ. напряму підготовки та спеціальнсоті «Харчові технології» ден. та заоч. форм. навч. / https://dl.tntu.edu.ua/content.php?cid=366172uk_UA
dc.relation.references34. Сирохман І.В., Завгородня В.М. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення: навч.посіб. Київ : Центр учбової літератури, 2009. 544 с.uk_UA
dc.relation.references35. Технологічне обладнання хлібопекарських і макаронних виробництв./ Лісовенко О. Київ. Наукова думка, 2010. 287 с.uk_UA
dc.relation.references36. Технологічне устаткування хлібопекарського, макаронного і кондитерського виробництв / В.Ф.Петько, О.І.Гапонюк, Є.В.Петько, А.В.Ульяницький; За ред. О.І.Гапонюка. — Київ: ЦУЛ, 2017. 432 с.uk_UA
dc.relation.references37. Технологія борошняних кондитерських і хлібобулочних виробів / За заг. ред. Г.М.Лисюк. — Суми: Університетська книга, 2009. 464 с.uk_UA
dc.relation.references38. Чехов С. А. Ринок сої України: тенденції та перспективи / С. А. Чехов, І. В. Чехова // Економіка України. – 2016. – № 10. С. 46–55.uk_UA
dc.relation.references39. Чехова І. В. Світовий ринок олійних культур і місце України в ньому / І. В. Чехова // Вісник аграрної науки. – 2017. – № 9. С. 71–77.uk_UA
dc.relation.references40. Smolyar V.I. Osnovni tendencii v kharchuvanni naselennya Ukrainy / V.I. Smolyar // Problemy kharchuvannya. –2007. –№4. S. 5–10.uk_UA
dc.relation.references41. Pashutin S.B. Khvori raznykh narodov / S.B. Pashutin // Khimiya i zhizn. –2005. –№12. S. 35–40.uk_UA
dc.relation.references42. Bejko L.A. Soya i soevi produkty — nezaminni komponenty v kharchuvanni lyudej / L.A. Bejko, O.E. Mel'nychuk, O.I. Haschuk, N.V. Khorenzhyj // Nutryciolohiya, dietolohiya, problemy kharchuvannya . –2009. – №1 (6). S. 18–28.uk_UA
dc.relation.references43. Mediko-biologicheskie trebovaniya i sanitarnye normy kachestva prodovol'stvennogo syr'ya i pischevykh produktov. Ministerstvo zdravookhraneniya SSSR, № 5061-89 ot 01.08.89 g.uk_UA
dc.relation.references44. SanPiN 2.3.2.1078-01 Gigienicheskie trebovaniya bezopasnosti i pischevoj cennosti pischevykh produktov. Sanitarno-epidemiologicheskie pravila i normativy.uk_UA
dc.relation.references45. Reglament komissii ES № 1881/2006. Maksimal'nye urovni dlya nekotorykh kontaminantov v pischevykh produktakh // Oficial'nyj zhurnal Evropejskogo soyuza (L364/5-L364/24)., 2006. S. 1–29.uk_UA
dc.relation.references46. Codex Alimentarius – FAO/WHO Codex General Standard for Contaminants and Toxins in Food and Feed, Codex Stan 193–1995.uk_UA
dc.relation.references47. Veterynarna mikotoksykolohiya: navchal'nyj posibnyk / [V.B. Dukhnyc'kyj, H.O. Khmel'nyc'kyj, H.V. Bojko, V.D. Ischenko] –K., 2010. 203 c.uk_UA
dc.relation.references48. Bennett W., Klich M. Mycotoxins // Clinical Microbiology Review. –2003. –V. 16, № 3. Р. 497–516.uk_UA
dc.relation.references49. Zajchenko A.M. Makrociklicheskie trikhotecenovye mikotoksiny: producenty, rasprostranenie, opredelenie, fiziologiya toksinoobrazovaniya, toksigennyj potencial / A.M. Zajchenko, I.G. Rubezhnyak, O.P., Kobzistaya // Sovremennye problemy toksikologii. –2001. –№ 2. S. 56–61.uk_UA
dc.relation.references50. mySupermarket (2015), Database [Online], available at: http://www.mysupermarket.co.uk (Accessed 20 March 2015).uk_UA
dc.relation.references51. Chang, S.R., Lu, C.H., Lur, H.S., & Hsu, F.H. 2012. Forage yield, chemical contents, and silage quality of manure soybean. Agronomy journal, 104(1), 130-136.uk_UA
dc.relation.references52. Erdaw, M.M., Bhuiyan, M.M., & Iji, P.A. 2016. Enhancing the nutritional value of soybeans for poultry through supplementation with new-generation feed enzymes. World's Poultry Science Journal, 72(2), 307-322.uk_UA
dc.relation.references53. Maphosa Y. & Jideani V.A. 2017. The role of legumes in human nutrition. Functional FoodImprove Health through Adequate Food, 1, 13.uk_UA
dc.relation.references54. Bobrecka-Jamro D., Jarecki W., Buczek J. 2018. Response of soya bean to different nitrogen fertilization levels. J. Elem., 23(2): 559 - 568 . DOI: 10.5601/jelem.2017.22.3.1435uk_UA
dc.relation.references55. Kozak M., Malarz W., Kotecki A., Cerny I., Serafin-Andrzejewska M. 2008. The effect of different sowing rate and Asahi SL biostimulator on chemical composition of soybean seeds and postharvest residues. Oilseed Crops, 29: 217-230. (in Polish) http://biblioteka.ihar.edu. pl/oilseed_crops.phpuk_UA
dc.relation.references56. Singh P., Kumar R., Sabapathy S.N., Bawa A.S. 2008. Functional and edible uses of soy protein products. Compr. Rev. Ford Sci. Ford Saf., 7(1): 14-28.uk_UA
dc.relation.references57. Wilk M. 2017. Soya as a source of valuable nutrients. Zywn-Nauk-Technol-Ja., 24, 2(111): 16-25. (in Polish)uk_UA
dc.relation.references58. URL:https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/648666.pdfuk_UA
dc.relation.references59. URL:https://journals.pdu.khmelnitskiy.ua/index.php/podilian_bulletin/article/view/44uk_UA
dc.relation.references60. URL: https://sciencehorizon.com.ua/uk/journals/tom-24-2-2021/produktivnist-soyi-zalyezhno-vid-yelyemyentiv-organichnoyi-tyekhnologiyi-viroshchuvannya-v-korotkorotatsiyniy-sivozmini-polissya-ukrayiniuk_UA
dc.relation.references61. URL: https://science.snau.edu.ua/wp-content/uploads/2021/05/Diss_Romanko.pdfuk_UA
dc.relation.references62. URL:https://www.veganhealth.in.ua/2019/02/soy-whats-harm.html?m=1uk_UA
dc.relation.references63. URL:http://www.safetyofsoya.com/uk_UA
dc.relation.references64. URL:https://viva.org.uk/health/healthy-vegan-diet/expert-endorsements-and-testimonials/soya-facts/uk_UA
dc.relation.references65. URL:https://viva.org.uk/health/healthy-vegan-diet/expert-endorsements-and-testimonials/soya-facts/uk_UA
dc.relation.references66. URL:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7938380/uk_UA
dc.relation.references67. URL:https://ssrd.co.in/soybean-research-journal/uk_UA
dc.relation.references68. URL:https://www.researchgate.net/publication/313427911_The_importance_of_soybean_production_worldwideuk_UA
dc.relation.references69. URL:Nutritional_value_of_soybeans_and_t.pdfuk_UA
dc.relation.references70. URL: https://link.springer.com/article/10.1007/BF02860745uk_UA
dc.relation.references71. URL:http://socrates.vsau.org/b04213/html/cards/getfile.php/17554.pdfuk_UA
dc.relation.references72. URL: 4542-Текст%20статті-4452-1-10-20220617.pdfuk_UA
dc.relation.references73. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/d500caf8-4f00-44c2-af1a-a96cc04dba4f/contentuk_UA
dc.relation.references74. https://dspace.nuft.edu.ua/items/5ab15021-fcd0-4760-9904-a4511af0b1cduk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Голик_Avtorsyka_dovidka_kvalifikaciyna_magistr.doc52 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
Голик_КР.pdf2,3 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора