Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43627
Назва: Розроблення технології сироваткового ферментованого напою з проєктуванням цеху сиру к/м роздільним способом
Інші назви: Development of a whey-based fermented beverage technology with the design of a facility for curd production by a separate method
Автори: Чижевська, Марія Мирославівна
Chyzhevska, Mariia
Бібліографічний опис: Чижевська М. М. Розроблення технології сироваткового ферментованого напою з проєктуванням цеху сиру к/м роздільним способом : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / М. М. Чижевська. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 106 с.
Дата публікації: гру-2023
Дата внесення: 18-січ-2024
Видавництво: ТНТУ імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: ТНТУ імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Дацишин, Катерина Євгенівна
Datsyshyn, Kateryna
Члени комітету: Зварич, Наталія Миколаївна
Zvarych, Nataliia
УДК: 637.344
Теми: напій з сироватки ферментований
концентрат сироваткових білків
соєвий ізолят
морквяний сік
рослинні екстракти
fermented whey drink
whey protein concentrate
soy isolate
carrot juice
plant extracts
Короткий огляд (реферат): У кваліфікаційній роботі проведено комплекс наукових експериментів із розробки рецептурного складу й технології виготовлення сироваткового ферментованого напою. Для підвищення біологічної цінності у запропонований продукт внесено концентрат білків сироватки молока та ізолят білків сої. У рецептуру напою нами передбачено додати сік морквяний та пектин яблучний для забезпечення хороших органолептичних показників та консистенції, а також екстракт ехінацеї для надання напою тонізуючого та загальнозміцнюючого ефекту. У процесі виконання наукової частини було досліджено вплив співвідношення сироватки до соєвого ізоляту на показники якості напою, а також їх залежність від кількості внесеного морквяного соку. Крім того, була проведена органолептична оцінка та здійснений фізико-хімічний аналіз зразків розробленого напою. У вступі відзначено актуальність використання сироватки для виробництва харчових продуктів різного виду, обгрунтовано актуальнісь роботи, сформульвані мета та завдання досліджень, наукова новизна та практична цінність результатів. У розділі «Техніко-економічне обґрунтування» проаналізовано доцільність будівництва цеху незбираномолочних продуктів у місті Чернівці, Чернівецької області. У технологічній частині проведено розрахунки сировини і матеріалів, що необхідні для виробництва, подано технології запроєктованого асортименту продуктів, проведено підбір обладнання та розрахунок виробничих площ, які необхідні для планування виробничого цеху. У третьому розділі представлено огляд літературних джерел, наведено основні завдання та ціль роботи, а також охарактеризовано методики, що були використані в процесі виконання експериментів і результати власних досліджень. В останньому розділі описані заходи, які необхідно здійснити для забезпечення належного рівня безпеки працюючих на підприємстві.
In the qualification work, a complex of scientific experiments on the development of the recipe composition and production technology of whey fermented drink was conducted. In order to increase the biological value of the proposed product, whey protein concentrate and soy protein isolate were added. In to the drink recipe, we proposed to add carrot juice and apple pectin to ensure good organoleptic indicators and consistency, as well as echinacea extract to give the drink a tonic and strengthening effect. In the course of the scientific part, the influence of the ratio of whey to soy isolate on the quality indicators of the drink, as well as their dependence on the amount of added carrot juice, was investigated. In addition, an organoleptic assessment and physicochemical analysis of the developed fermented drink samples were carried out. In the introduction, the relevance of the whey usage for the production of various types of food products is noted, the relevant of the work is substantiated, the goal and tasks of research, scientific novelty and the practical value of the results are formulated. In the section "Technical and economic justification" the expediency of building a factory of whole milk products in the city of Chernivtsi, Chernivtsi region is analyzed. In the technological part, calculations of raw materials and materials necessary for production were carried out, technologies of the projected assortment of products were presented, selection of equipment and calculation of production areas, which are necessary for planning the production workshop, were carried out. The third chapter presents an overview of literary sources, the main tasks and purpose of the work are given, and the methods used in the process of performing experiments and the results of own research are described. The last section describes the measures that must be taken to ensure the appropriate level of safety for employees at the enterprise.
Зміст: ВСТУП 6 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ РОБОТИ 9 1.1 Характеристика місця розташування 9 1.2 Характеристика сировинної зони 11 1.3 Обґрунтування асортименту молочних продуктів 12 1.4 Характеристика каналів реалізації продукції 13 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА РОБОТИ 14 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 14 2.1.1 Таблиця вихідних даних для розрахунку продуктів 14 2.1.2 Схема напрямків технологічної переробки сировини 15 2.1.3 Сировинно-продуктовий розрахунок 16 2.1.4 Зведена таблиця розрахунку продуктів 20 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 21 2.2.1 Вимоги до сировини, використовуваної для виробництва молочних продуктів 21 2.2.2 Опис загальних операцій виробництва молочних продуктів 24 2.2.3 Опис технології виробництва молочних продуктів запроєктованого асортименту 33 2.2.4 Технохімічний і мікробіологічний контроль виробництва молочних продуктів запроєктованого асортименту 36 2.3 Забезпечення технологічних процесів виготовлення запроєктованого асортименту 40 2.3.1 Підбір технологічного обладнання 40 2.3.2 Обчислення площі основних й додаткових приміщень 50 3 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА РОБОТИ 54 3.1 Аналітичний огляд літературних джерел 54 3.1.1 Молочна сироватка - склад, харчова та біологічна цінність 54 3.1.2 Аналіз сучасних технологій напоїв на основі молочної сироватки 58 3.1.3 Використання сироватки та її складових компонентів у продуктах спортивного призначення 61 3.1.4 Соєвий білок у спортивному харчуванні 62 3.2 Об’єкти, предмети і методи дослідження 63 3.2.1 Мета та завдання роботи 63 3.2.2 Об’єкт та предмет досліджень 64 3.2.3 Етапи виконання роботи 64 3.2.4 Методи дослідження 64 3.3 Результати дослідження 68 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 85 4.1 Охорона праці 85 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 88 ВИСНОВКИ 91 ДОДАТОК А 96 ДОДАТОК Б 97 ДОДАТОК В 98 ДОДАТОК Г 103
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43627
Власник авторського права: © Чижевська М. М., 2023
Перелік літератури: 1. Козьмук П.Ф., Куліш В.І., Чернявський О.А. Земельні ресурси Буковини стан, моніторинг, використання. Чернівці: Букрек, 2007. 384 с.
2. ДСТУ 3662:2018. Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови. [чинний з 01.01.2019]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України. 2019.
3. Грек О.В., Поліщук Г.Є., Онопрійчук О.О. Технологія продуктів зі знежиреного молока, молочної сироватки і маслянки. Навч. посіб. К.: НУХТ 2011. 210 с.
4. Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А.. Технологія молочних продуктів. Підручник. К. : НУХТ, 2013. 502 с.
5. ДСТУ 4623:2006. Цукор білий. Технічні умови. [На заміну ДСТУ 2316-93 (ГОСТ 21-94), ДСТУ 2213-93 (ГОСТ 22-94); чинний від 2007-07-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2007.
6. Власенко В.В., Машкін М.І., Бігун П.П.. Технологія виробництва і переробки молока та молочних продуктів. Вінниця: „ГІПАНІС”, 2000. 306 с.
7. Машкін М.І., Париш Н.М.. Технологія виробництва молока і молочних продуктів. Навчальне видання. К. : Вища освіта, 2006. 351 с
8. Єресько Г. О. Технологічне обладнання молочних виробництв : навч. посіб. Київ : Інкос, Центр навч. літ., 2007. 344 с.
9. Крамаренко О.С.. Біохімія молока і молочних продуктів : курс лекцій. Миколаїв : МНАУ, 2017. – 96 с.
10. Грек О. В., Скорченко Т. А. Технологія сиру кисломолочного та сиркових виробів: Навч. посіб. К.: НУХТ, 2009. 235с.
11. Królczyk, J.B., Dawidziuk T., Janiszewska-Turak E., Sołowiej B. Use of whey and whey preparations in the food industry – a Review // Pol. J. Food Nutr. Sci. 2016. V. 66 (3). P. 157–165.
12. Інноваційні технологічні аспекти перероблення молока на білкові концентрати та сироваткові напої / Савченко О.А., Грек О.В., Пшенична Т.В. Монографія. К.: ЦП “Компринт”, 2020. 183 с.
13. Сухенко Ю. Г., Поліщук Г. Є., Раманаускас Р. Й., Шингарева Т. І.Технологія сиру. 2-ге вид. К.: Фірма «ІНКОС», 2018. 412 с.
14. Грек, О. В. Наукові основи безвідходних технологій відновлюваної сировини: підручник. Розділ 4. Білкові, вуглеводні та жирові компоненти у виробництві молочних продуктів / О. В. Грек, О. О. Онопрійчук. Київ : НУХТ, 2020.
15. Sychevskyi M., Romanchuk I., Minorova A. Milk whey processing: prospects in Ukraine // Food science and technology. 2019. Vol. 13, Issue 4. P. 58-68.
16. Лабораторний практикум з хімії і фізики молока і молочних продуктів / Юкало В.Г. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2018. 182 с.
17. Fox, P., Uniacke-Lowe, T., McSweeney, P., O'Mahony, J. Dairy Chemistry and Biochemistry. 2015. 584p.
18. Методи контролю якості харчової продукції : метод. рекомендації до лабораторних робіт / уклад. : М.М. Воробець, І.М. Кобаса, І.В. Кондрачук Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2022. 32 с.
19. Грек О.В., Скорченко Т.А. Технологія комбінованих продуктів на молочній основі: підруч. К.: НУХТ, 2012. 362 с.
20. Сучасні технології молочних продуктів: підручник/ О.А. Савченко, О.В. Грек, О.О. Красуля. К.; ЦП «Компринт», 2017. 218 с.
21. Чагаровський О.П., Ткаченко Н.А., Лисогор Т.А. Хімія молочної сировини: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Одеса: «Сімекс-прінт». 2013. 268 с.
22. Сливка Н., Михайлицька О., Турчин І. Розроблення технології ферментованих напоїв на основі сироватки. Науковий вісник ЛНУВМБТ ім. С.З. Гжицького. 2016. вип.18, № 2 (68). С.153-156.
23. Технологія виробництва молочних продуктів спеціального призначення: підручник/ О.А. Савченко, О.В. Грек, О.О. Красуля. К.: ЦП «Компринт», 2017. 218 с.
24. Назаренко Ю.В., Ященко С.Ю. Особливості використання молочної сироватки та ретентату, отримання високоякісних напоїв оздоровчого харчування. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2016. №1, 142 с.
25. Поліщук Г.Є., Кочубей-Литвиненко О.В., Осьмак Т.Г., Басс О.О. Інноваційні харчові інгредієнти у технологіях молочних та молоковмісних продуктів: Підруч.- За ред. Г.Є. Поліщук . К.: НУХТ. 2020. 222с.
26. Спосіб одержання вітамінізованого напою на основі молочної сироватки : пат. 28648 Україна: МПК A23C21/00 2001. №97074052; заявл 30.07.1997; опубл. 29.12.1999. Бюл. №7.
27. Склад напою із молочної сироватки забарвленої: пат. 117439 Україна: МПК A23C21/08 2018. №a201709384; заявл 25.09.2017; опубл. 25.07.2018. Бюл. № 14/2018.
28. Layman D.K., Shiue H., Sather C., Erickson D.J., Baum J. Increased dietary protein modifies glucose and insulin homeostasis in adult women during weight loss. J. Nutrition, 2003. V. 133(2). p. 405-410.
29. Whey proteins: from milk to medicine / In: Hilton C. Deeth & Nidhi Bansal (Eds.). London: Academic Press, 2019. 724 p.
30. Eva Blomstrand, Jörgen Eliasson, Haåkan KR Karlsson, Rickard Köhnke.Branched-Chain Amino Acids Activate Key Enzymes in Protein Synthesis after Physical Exercise. The Journal of Nutrition, 2006, № 1, p. 269S-273S1.
31. Christos S Katsanos, David L Chinkes, Douglas Paddon-Jones. Whey protein ingestion in elderly persons results in greater muscle protein accrual than ingestion of its constituent essential amino acid content. Nutrition Research. Volume 28. Issue 10. 2008. 651-658 p..
32. Грек О.В. та інш. Практикум з технології молока та молочних продуктів: навч. Посібник. К.: НУХТ, 2015. 431 с.
33. Poltavska O., Kovalenko N. Effect of functional fiber on viability of lactic acid bacteria and bifidobacteria during storage // Food science and technology. 2014. V. 4, № 29. P. 22-27.
34. Юкало В.Г., Яворський Ю.І., Сторож Л.А., & Соловодзінська І.Є. Кількісний електрофоретичний аналіз білків казеїнового комплексу. Біологія тварин 2007. Т. 9, №1–2 С. 2007. С.269–272.
35. Yukalo V., Datsyshyn K., Storozh L. Comparison of products of whey proteins concentrate proteolysis, received by different proteolytic preparations. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2019. V. 5, № 11 (101). Р. 40-47.
36. Павлоцька Л.Ф., Дуденко Н.В., Цихановська І.В. НУТРИЦІОЛОГІЯ Частина 1. Загальна нутриціологія. 2012. 371с.
37. Молокопереробка. Інновації : підручник / О. В. Грек, О. О. Красуля ; М-во освіти і науки України, Нац. ун-т харч. технол. Київ : НУХТ, 2017. 390 с.
38. Бедрій І.Я., Нечай В.Я. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник. Навчальний посібник. Львів: Манголія, 2006, 2007. 499 с.
39. Грибан В.Г., Негодченко О.В. Охорона праці. К.: Центр учбової літератури, 2009. 209 c.
40. Желібо Є. П„ Заверуха Н. М., Запарний В. В. Безпека життєдіяльності: Навч. посіб. / За ред, Є. П. Желібо. 6-е вид. К.: Каравела, 2008. 344 с.
41. Техноекологія та цивільна безпека. Частина ”Цивільна безпека” : Навчальний посібник / Тернопіль : ФОП Паляниця В.А. , 2022. 156 с.
42. Васійчук В.О., Гончарук В.Є., Качан С.І., Мохняк С.М. Основи цивільного захисту. 2010. 418с.
43. Нікішина О.В. Тараканов М.Л. Бочкарьов Д.О. Чеботарьова Н.Й. Стійкість функціонування ринку молочних продуктів у системі вертикально суміжних ринків України // Економіка харчової промисловості.. Т. 14, вип. 3. 2022. С.3-18.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора