Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43624
Назва: Дослідження процесу отримання молочно-рослинного сиру із розробленням проєкту цеху з виробництва сиру к/м традиційним способом та продуктів на його основі
Інші назви: Research of the obtaining process of dairy-plant curd with the development of a facility project for the production of curd using traditional methods and products based on it
Автори: Журбик, Андрій Іванович
Zhurbyk, Andrii
Бібліографічний опис: Журбик А. І. Дослідження процесу отримання молочно-рослинного сиру із розробленням проєкту цеху з виробництва сиру к/м традиційним способом та продуктів на його основі : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / А. І. Журбик. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 102 с.
Дата публікації: гру-2023
Дата внесення: 17-січ-2024
Видавництво: ТНТУ імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: ТНТУ імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Дацишин, Катерина Євгенівна
Datsyshyn, Kateryna
Члени комітету: Давида, Василина Олегівна
Davyda, Vasylyna
УДК: 637.1:635.655
Теми: сир молочно-рослинний
отримання
термокислотний спосіб
коагуляція
dairy-plant curd
obtaining
thermo-acidic method
coagulation
Короткий огляд (реферат): У представленій кваліфікаційній роботі здійснено дослідження процесу отримання сиру молочно-рослинного із використанням термокислотної коагуляції білків суміші. У процесі виконання експериментів було підібрано оптимальний коагулянт для отримання такого продукту, враховуючи вихід, показники органолептики та зміну фізико-хімічних значень протягом рекомендованого терміну зберігання. У вступі зазначено користь сиру кисломолочного для споживачів, обгрунтована актуальність теми, сформульовані мета і завдання досліджень, подано наукову новизну, практичну цінність, зазначено структуру та обсяг кваліфікаційної роботи. У розділі «Техніко-економічне обгрунтування» проаналізовано доцільність будівництва цеху, що виготовлятиме продукти асортиментного ряду у місті Чернівці Чернівецької області. В другій частині роботи проведено сировинно-продуктові розрахунки, наведено опис технологічних процесів виготовлення незбираномолочних продуктів, здійснені підбір технологічного обладнання та розрахунок необхідних для забезпечення виробництва площ.Також розділ 2 містить інформацію про мікробіологічний та технохімічний контроль виготовлення кисломолочного сиру. У науково-дослідній частині роботи представлено огляд літературних та патентних джерел, зазначено мету й основні завдання дослідної частини, об’єкт, предмети та експериментальні методики, використані при проведенні досліджень. Також у цьому розділі представлено основні результати за темою роботи. У четвертому розділі розглянуті питання, що стосуються охорони працюючих на підприємстві та безпеки життєдіяльності. У кінці роботи наведено літературні посилання, що використовувались при її написанні.
In the presented qualification work, the research of the dairy-plant curd obtaining process using thermo-acid coagulation of the mixture proteins was carried out. In the course of the experiments, the optimal coagulant for obtaining such a product was selected, taking into account the yield, organoleptic indicators and changes of physicochemical values during the recommended storage period. In the introduction, the benefit of curd for consumers is indicated, the relevance of the topic is substantiated, the purpose and objectives of the research are formulated, scientific novelty and practical value are presented, the structure and volume of the qualification work are indicated. In the section "Technical and economic justification" the expediency of building a workshop that will manufacture products of an assortment in the city of Chernivtsi, Chernivtsi region, was analyzed. In the second part of the work, raw material and product calculations were carried out, a description of the technological processes of manufacturing whole milk products was given, the selection of technological equipment and the calculation of the areas necessary to ensure production was carried out. Also, section 2 contains information on the microbiological and technochemical control of the production of curd. The research part of the work presents an overview of literary and patent sources, the purpose and main tasks of the research part, the object, subjects and experimental methods used in the research are indicated. This section also presents the main results on the topic of the work. The fourth chapter deals with issues related to the protection of workers at the enterprise and the life safety. At the end of the work, the literary references used in its writing are given.
Зміст: Вступ 5 1 Техніко-економічне обґрунтування роботи 8 2 Технологічна частина роботи 13 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 13 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 21 2.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту 40 3 Науково-дослідна частина роботи 50 3.1 Аналітичний огляд літературних джерел 50 3.2 Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 58 3.3 Результати дослідження 63 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 72 4.1 Охорона праці 72 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 81 Висновки 87 Список використаних літературних джерел 88 Додатки 92
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43624
Власник авторського права: © Журбик А. І., 2023
Перелік літератури: 1. Довідник товарознавця і споживача продовольчих товарів: навч. посібник / С. В. Князь, А. Г. Загородній, М. В. Римар, Р. М. Скриньковський та ін.; за ред. д-ра екон. наук, проф. С. В. Князя. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2021. – 796 с.
2. Технологічні розрахунки у молочній промисловості: навч. посібник / Г. Є. Поліщук, О. В. Грек, Т. А. Скорченко та ін.; Нац. ун-т харч. технол. – Київ : НУХТ, 2013. – 343 с.
3. ДСТУ 3662:2018 Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови.
4. ДСТУ 4623:2006 Цукор білий. Технічні умови.
5. Грек О. В., Скорченко Т. А. Технологія сиру кисломолочного та сиркових виробів: Навч. посіб.– К.: НУХТ, 2009. – 235с.
6. Технологія молочних продуктів : підручник / Г. Є. Поліщук, О. В. Грек, Т. А. Скорченко та ін.; М-во освіти і науки України, Нац. ун-т харч. технол. – Київ : НУХТ, 2013. – 502 с.
7. Грек О. В., Поліщук Г. Є., Онопрійчук О. О. Технологія продуктів із знежиреного молока, молочної сироватки і маслянки: Навч. посіб. – К.: НУХТ, 2011. – 210с.
8. ДСТУ 4554:2006 Сир кисломолочний. Технічні умови.
9. Ромоданова В.О., Костенко Т.П. Лабораторний практикум з технохімічного контролю підприємств молочної промисловості : Навч. посіб. – К.: НУХТ, 2003. – 168 с.
10. Єресько Г.О. «Технологічне обладнання молочних виробництв» / Єресько Г.О., Шинкарик М.М., Ворощук В.Я. - Киев: Фірма «ІНКОС», Центр навчальної літератури, 2007. – 344 с.
11. Ніконенко В.М. «Обладнання та технологія молочного виробництва» / Ніконенко В.М. - К. «Урожай», 1995. – 292 с.
12. Крупа О.М. Проектування підприємств молочної промисловості. Курс лекцій для студентів спеціальності 181 "Харчові технології". – Тернопіль, 2019. – 130 с.
13. Відомчі норми технологічного проектування підприємств по переробці молока. Мінсільгосппрод України ВНТП-АПК-24.06. К. – 2006. – 105 с.
14. Власенко В. В., Головко М. П., Семко Т. В. Технологія молока та молочних продуктів: навчальний посібник. – Харків : ХДУХТ, 2018. – 202 с.
15. Висоцький В.Г., Зілова І.С. Роль соєвих білків у харчуванні людини / / Зап. харчування. 1995. № 5. – С. 20.
16. Назаренко Ю. В., Шмідт Б. В., Болгова Н. В., Синенко Т. П. Розробка сирного продукту з рослинним білком // Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. – 2023. – № 33. – С. 47-54.
17 Серкл С.Д., Сміт А.К. Соєві боби: переробка і продукти (джерела харчового білка). М.: Колос, 1979. – С. 67 - 87.
18. Influence of the addition of Geotrichum candidum on the microbial, chemical, textural, and sensory features of soft soy cheese / Y. Li, X. Zhang, J. J. Yang, X. Y. Ma, X. D. Jia, P. Du, A. L. Li. Journal of Food Processing and Preservation. 2020. № 44(11). Article e14823. https://doi.org/10.1111/jfpp.1482.
19. Characteristics of cheese analogue from corn extract added by papain and pineapple extract / N. Aini, B. Sustriawan, V. Prihananto, T. Heryanti. Earth and Environmental Science. 2019. № 255(1). Article 012016. https://doi.org/10.1088/1755-1315/255/1/012 016.
20. Incorporation of soy proteins in cheese: patents US6455081B1 United States: A23C19/055. Application: 02.10.2000; publication: 24.09.2002.
21. Рекичанська Л. В. Біотехнологія молочно-соєвого кисломолочного сиру / Л. В.Рекичанська, Л. В. Капрельянц // Наукові праці, ОНАХТ. - Одеса: ОНАХТ, 2004. – Вип. 27. – С.73 - 77.
22. Рекичанська Л. В. Дослідження процесу сквашування молочно-соєвих сумішей / Л. В.Рекичанська, Л. В. Капрельянц // Матеріали VII Міжнародної 90 науково-практичної конфернеції «Наука і освіта 2004». - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – Том 69. – С. 24 - 26.
23. Грек О.В., Красуля О.О. Молокопереробка. Інновації: підруч. – К.: НУХТ, 2017. – 390 с.
24. Сучасні технології молочних продуктів: підручник/ О.А. Савченко, О.В. Грек, О.О. Красуля. – К.; ЦП «Компринт», 2017.– 218 с.
25. Перцевий Ф.В. «Технологія переробки молока» / Перцевий Ф.В, Гурський П.В, Машкін М.І. – Харків: ХДУХТ, 2006. – 378 с.
26. Технологія цільномолочних продуктів та молочно-білкових концентратів Є.А. Богданова [та ін]. - М.: Агропроміздат, 1989. – 311 с.
27. Пшенична Т.В.. Розроблення технології комплексного перероблення білка на концентрати білково-ягідні: Автореф. дис. … канд. техн. наук: 05.18.04. – К.: НУХТ, 2019.
28. Назаренко І.В., Малиновська М.Д. Переваги термокислотного способу коагуляції білків молока // Вісник Сумського аграрного університету. Серія «Тваринництво», 2017. – № 2/2 (32) . – C. 85-88.
29. Грек О.В., Скорченко Т.А. Технологія комбінованих продуктів на молочній основі: підруч. – К.: НУХТ, 2012. — 362 с.
30. Дяченко П.Ф. Дослідження білків молока. – М.: Харч. промисловість. – С. 73.
31. Труфкаті Л.В. Розробка біотехнології комбінованих молочно-рослинних продуктів: Автореф. дис. канд. техн. наук: 03.00.20. – О: ОНАХТ, 2006.
32. Орлюк Ю.Т., Калмикова Г.Ф. Вплив різних реагентів на вихід сирної маси при термокислотній коагуляції білків молока // Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. – 2009. – Том 11, № 3(42) Частина 3. — С. 264-268.
33. Гонський, О. Г., Бабак, Є. М., Бережна, М. М., Попов, В. О. (2006). Патент України на корисну модель 106866. Київ: Український інститут інтелектуальної власності.
34. Охорона праці: навч. посіб. / З.М. Яремко, С.В. Тимошук, О.І. Третяк, Р.М. Ковтун; за ред. проф. З.М. Яремка. – Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2010. – 374 с.
35. Батлук В. А. Охорона праці: навч. посіб. / В. А. Батлук, М. П. Кулик, Р. А. Яцюк ; Нац. ун-т "Львів. політехніка". – 3-тє вид. – Л.: Вид-во Львів. політехніки, 2011. – 192 с.
36. Основи охорони праці: Підручник. 2-ге видання. / К.Н. Ткачук, М.О. Халімовський, В.В. Зацарний та ін. – К.: Основа, 2006 – 448 с.
37. Запорожець О.І., Протоєрейський О.С., Франчук Г.М., Боровик І. М. Основи охорони праці. Підручник. – К.: Центр навчальної літератури, 2009. – 264 с.
38. Катренко Л.А., Кіт Ю.В., Пістун І.П. Охорона праці. Курс лекцій. Практикум: Навч. посіб. – Суми: Університетська книга, 2009. – 540 с.
39. Сакевич, В.Ф., Поліщук, О.В. Цивільна оборона. Теоретичні основи. Навчальний посібник. Вінниця : ВНТУ, 2009.
40. Депутат О.П., Коваленко І.В., Мужик І.С. Цивільна оборона Навчальний посібник / За ред. полковника B.C. Франчука - 2 ге вид., доп - Львів, Афіша. – 2001. – 336 с.
41. Захист населення і територій від надзвичайних ситуацій. Т. 2. Організація управління в надзвичайних ситуаціях / За загальною редакцією В.М. Антонця.– К.: Купріянова, 2007. – 303 с.
42. Желібо Є.П., Заверуха Н.М., Зацарний В.В. Безпека життєдіяльності: навч. посіб. / За ред. Є.П. Желібо. 4-е вид. - К.: Каравела, 2005. – 344 с.
43. Яким Р.С. Безпека життєдіяльності: Навч. посібник. - Львів: Бескид Біт, 2005. – 304 с.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора