Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43620
Назва: Виділення біоактивних пептидів з білків сироватки з проектуванням цеху з виробництва незбираномолочних продуктів
Інші назви: Isolation of bioactive peptides from serum proteins design of the production shop whole milk products
Автори: Кость, Назарій Михайлович
Kost, Nazarii
Бібліографічний опис: Кость Н. М. Виділення біоактивних пептидів з білків сироватки з проектуванням цеху з виробництва незбираномолочних продуктів : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / Н. М. Кость. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 89 с.
Дата публікації: гру-2023
Дата внесення: 17-січ-2024
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Юкало, Володимир Глібович
Yukalo, Volodymyr
Члени комітету: Ткачук, Роман Андрійович
Tkachuk, Roman
УДК: 367.344
Теми: незбираномолочна продукція
йогурт
кефір
протеїни сироватки молока
пептиди молочної сироватки
електрофорез сироватки молока
whole milk products
yogurt
kefir
proteins of milk whey
peptides of milk serum
electrophoresis of milk serum
Короткий огляд (реферат): Метою даної кваліфікаційної роботи є виділення біоактивних пептидів з білків сироватки з проектуванням цеху з виробництва незбираномолочних продуктів. Робота формується з розрахунково-пояснювальної записки та графічної частини. У вступі описано загальний стан та актуальність проблеми обраної для проведення дослідження в галузі здорового харчування в Україні. У розділі техніко-економічного обгрунтування описано доцільність розташування та будівництва даного підприємства, а також переваги вибраного асортименту молочної продукції. У розділі технологічна частина описано необхідні технологічні розрахунки запроектованого асортиментного ряду продуктів. Наведено обґрунтування технології та способу виробництва, описано підбір обладнання та розрахунок виробничих площ, які необхідні для забезпечення виробництва запроектованого асортиментного ряду продуктів. У розділі науково дослідна частина описано аналітичний огляд літератури, мету, об'єкт, предмет та методи досліджень, та описані та графічно зображені результати досліджень білкового складу сироватки молока. У розділі охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях проведено розгдяд та опис питань щодо вимог до відповідальності працівників при порушенні правил трудового розпорядку, а також причини та фактор забруднення повітря робочої зони. Практично висвітлено питання щодо забезпечення стійкості роботи цеху незбираномолочної продукції до дії проникаючої радіації та радіоактивного забруднення місцевості внаслідок аварії на атомній електростанції (ядерного вибуху). У списку використаної літератури наведено наукові і технічні джерела. нормативно-технічні джерела. Графічна частина кваліфікаційної роботи представлена графіком організації виробничих процесів, апаратурно-технологічною схемою, планом виробничого цеху.
The method of this qualification work is the isolation of bioactive peptides from whey proteins with the design of a workshop for the production of whole milk products. The work is formed from a calculation and explanatory note and a graphic part. The introduction describes the general state and relevance of the problem chosen for conducting research in the field of healthy nutrition in Ukraine. The feasibility of the location and construction of this enterprise, as well as the advantages of the selected range of dairy products, are described in the feasibility study section. The technological part section describes the necessary technological calculations of the designed range of products. The justification of the technology and the method of production is given, the selection of equipment and the calculation of production areas, which are necessary to ensure the production of the designed range of products, are described. In the scientific research section, an analytical review of the literature, the purpose, object, subject and methods of research is described, and the results of research into the protein composition of milk serum are described and graphically depicted. In the section on labor protection and safety in emergency situations, an analysis and description of issues regarding the requirements for the responsibility of employees in case of violation of the rules of the work schedule, as well as the causes and factors of air pollution in the working area, were discussed. In practice, the issue of ensuring the stability of the work of the whole milk products workshop to the action of penetrating radiation and radioactive contamination of the area as a result of the accident at the nuclear power plant (nuclear explosion) is covered. Scientific and technical sources are given in the list of used literature. regulatory and technical sources. The graphic part of the qualification work is represented by a schedule of the organization of production processes, an equipment and technological scheme, a plan of the production workshop.
Зміст: Вступ 7 1. Техніко-економічне обґрунтування проекту 9 2. Технологічна частина проекту. 14 2.1. Технологічні розрахунки виробництва запроектованого асортименту. 14 2.2. Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва. 23 2.3. Забезпечення технологічного процесу виробництва запроектованого асортименту. 36 3. Науково-дослідна частина проекту. 42 3.1. Аналітичний огляд літературних джерел. 42 3.2. Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження. 52 3.3. Результати дослідження. 56 4. Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях. 63 4.1. Охорона праці. 63 4.2. Безпека в надзвичайних ситуаціях. 68 Висновки. 74 Список використаних літературних джерел. 76 Додатки 81
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43620
Власник авторського права: © Кость Н.М., 2023
Перелік літератури: 1. Бегун В.В., Бегун С.В., Широков С.В., Казачков И.В., Литвинов В.В., Письменний Е.Н. Культура безпечності на ядерних об’ктах Украини. Навчальний посібник. – К. НТУУ КПІ, 2009. – 363 с.
2. Бородай С. В., Бондарчук З. В. Дія ензимних молокозсідальних препаратів на протеїновий комплекс молока. Biotechnologia Acta. 2010. Т. 3, № 4. С. 29–36.
3. Демиденко Г.П., Кузьменко Е.П., Орлов П.П., Захист обєктів народного господарства від зброї масовогь . Довідник. – К.: Головне видання. «Вища школа», 1987. – 256 с.
4. ДСТУ 2661:2010 "Молоко коров’яче питне. Загальні технічні умови".
5. ДСТУ 3662:2018 "Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови".
6. ДСТУ 4343:2004 Йогурти. Загальні технічні умови
7. ДСТУ 4417:2005 Кефір. Технічні умови
8. Єресько Г. О., Шинкарик М. М., Ворощук В. Я. Технологічне обладнання молочних виробництв. Київ : Фірма «ІНКОС», Центр навчальної літератури, 2007. 344 с.
9. Методичні рекомендації для виконання кваліфікаційної роботи на здобуття освітнього ступеня “магістр” зі спеціальності 181 “харчові технології” опп “харчові технології” / Кухтин М.Д.., Крупа О.М.. – Тернопіль: ТНТУ, 2021. – 36с.
10. Навчальний посібник до написання розділу дипломного проекту та дипломної роботи «Безпека в надзвичайних ситуаціях» для студентів всіх спеціальностей денної, заочної (дистанційної) та екстернатної форм навчання [Текст] / Укл.: В.С.Стручок, О.С.Стручок, Д.В.Мудра, Тернопіль, ТНТУ, 2016, - 112с.
11. Нельсон Д. Л., Кокс М. М. Основи біохімії за Ленінджером: Навч. посібник / Переклад з англ. Наук. ред. перекладу С. Комісаренко. Львів : БаК, 2015. 1280 с.
12. Про охорону праці: Закон України від 14 жовтня 1992 р. – К., 1998.
13. Ромоданова В. О., Костенко Т. П. Лабораторний практикум з технохімічного контролю підприємств молочної промисловості.: Навч. посіб. – К. : НУХТ, 2003. 168 с.
14. Столяр О. Б. Біологічна хімія : навч. посібн. Тернопіль : Посібники і підручники, 2014. 368 с.
15. Технологічні розрахунки у молочній промисловості / Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. та ін. : Навч. посіб. – К. : НУХТ, 2013. – 343 с.
16. Технологія молочних продуктів: Підручник / Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, Т.А. Скорченко та ін. – К. : НУХТ, 2013. – 502 с.
17. Технологія незбираномолочних продуктів: навч. посіб. / Т.А. Скорченко, Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, О.В. Кочубей; за ред. Т.А. Скорченко. –Вінниця: Нова Книга, 2005. – 264 с.
18. Фільченков О. О., Стойка Р. С. Апоптоз і рак: від теорії до практики. Тернопіль : ТДМУ, 2006. 524 с.
19. Цісарик О. Й., Білик, О. Я., Мусій Л. Я., Сливка І. М. Хімія і фізика молока: навч. посіб. [для студ. вищ. навч. закл.]. Львів, 2019. – 200 с.
20. Чагаровський О. П., Ткаченко Н. А., Лисогор Т. А. Хімія молочної сировини: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Одеса : «Сімекс-прінт», 2013. – 268 с.
21. Шаркова Н. О., Жукотський Е. К., Декуша Г. В., Авдєєва Л. Ю., Турчина Т. Я. Технологія вітчизняного продукту спеціального дієтичного призначення «білок гідролізований сухий». Наукові праці ОНАХТ. 2015. Вип. 47, Т.2. С. 216-218.
22. Юкало А. В., Дацишин К. Є., Юкало В. Г. Біоактивні пептиди протеїнів сироватки молока корів (Bos Taurus). Biotechnologia Acta. 2013. Т. 6, № 5. С. 49–61.
23. Юкало В. Г. Біологічна активність протеїнів і пептидів молока : монографія /Юкало В. Г. – Тернопіль : Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. – 372с.
24. Юкало В. Г. Вплив продуктів протеолізу S1-казеїну на активність ангіотензин-перетворюючого ферменту. Український біохімічний. журнал. 2001. Т. 73, № 5. С. 28–32.
25. Юкало В. Г. Електрофорез загального казеїну в анодній системі поліакриламідного гелю. Ветеринарна біотехнологія. 2007. №11. С. 246–251.
26. Юкало В. Г., Дацишин К. Є., Семенишин Г. М. Характеристика молекулярних мас продуктів протеолізу концентрату сироваткових білків отриманих за дії панкреатину. Наукові праці НУХТ. 2019. Т. 25, № 5. С. 233–239.
27. Юкало В. Г., Сторож Л. А. Виділення електрофоретично гомогенної фракції β-CN-5P казеїну коров’ячого молока. Медична хімія. 2007. №2. С. 91–95.
28. Fox P. F., Uniacke-Lowe T., McSweeney P. L. H., O’Mahony J. A. Dairy Chemistry and Biochemistry (Second Editon). New York : Springer, 2015. 585 p.
29. Fox P. F., Kelly A. L. Developments in the chemistry and technology of milk proteins 2. Minor milk proteins. Food Australia. 2003. Vol. 55. P. 231–234.
30. Giacometti J., Buretić-Tomljanović A. Peptidomics as a tool for characterizing bioactive milk peptides. Food Chemistry. 2017. Vol. 230. P. 91–98.
31. Imafidon G. F., Farkye N. Y., Spanier A. M. Isolation, purification, and alteration of some functional groups of major milk proteins: A review. Critical Reviews in Food Science Nutrition. 1997. Vol. 37, № 7. P. 663– 689.
32. Kamau S.M., Cheison S.Ch., Chen W., Liu X.-M., Lu R.-R. AlphaLactalbumin: its production technologies and bioactive peptides. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2010. Vol. 9. P. 197–212.
33. Konrad G., Klenschmidt T. A new method for isolation of native α-lactalbumin from sweet whey. International Dairy Journal. 2008. Vol. 18, № 1. P. 47–54.
34. Korhonen H., Pihlanto A. Bioactive peptides: Novel applications for milk proteins. Applied Biotechnology. Food Science and Policy. 2003. Vol. 1. P. 133–144.
35. Lönnerdal B. Nutritional and physiologic significance of human milk proteins. American Journal of Clinical Nutrition. 2003. Vol. 77. P. 1537–1543.
36. Madureira A. R., Pereira C. I., Gomes A. M. P. Bovine whey proteins. Overview on the main biological properties. Food Research International. 2007. Vol. 40, № 10. P. 1197–1211.
37. Yukalo V. G., Storozh L. A., Datsyshyn K. Ye., Krupa O. M. Electrophoretic systems for the preparative fractionation of proteinsprecursors of bioactive peptides from cow milk. Food science and technology. 2018. Vol. 12, № 2. Р. 26–32.
38. Yukalo V., Datsyshyn K., Storozh L. Electrophoretic system for express analysis of whey protein fractions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2019. 2/11 (98). Р. 37–44.
39. Yukalo V., Datsyshyn K., Storozh L. Comparison of products of whey proteins concentrate proteolysis, obtained by different proteolytic preparations. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2019. 5/11(101). Р. 40–47.
40. Yukalo V., Datsyshyn K., Storozh L. Obtaining of β-lactoglobulin by gel filtration of cow milk whey. EUREKA: Life Sciences. 2019. № 2. P. 33–39.
41. Yukalo V., Datsyshyn K., Storozh L. Improvement of the method of comparative study of milk whey proteins enzymatic hydrolysis. EUREKA: Life Sciences. 2019. № 5. P. 52–57.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора