Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43615
Назва: Оцінка жирнокислотного складу купажованих олій на основі конопляної олії
Інші назви: Evaluation of the fatty acid composition of blended oils based on hemp oil.
Автори: Трачук, Назар Петрович
Trachuk, Nazar
Бібліографічний опис: Трачук Н.П. Оцінка жирнокислотного складу купажованих олій на основі конопляної олії : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / Н.П. Трачук. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 92 с.
Дата публікації: гру-2023
Дата внесення: 17-січ-2024
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Покотило, Олег Степанович
Pokotylo, Oleg
Члени комітету: Ткачук, Роман Андрійович
Tkachuk, Roman
УДК: 664.36; 665.11
Теми: конопляна, лляна, соняшникова, оливкова, кукурудзяна олії,
купаж
жирнокислотний склад
омега-3 поліненасичені жирні кислоти
hemp, flax, sunflower, olive, corn oils
blend
fatty acid composition
omega-3 polyunsaturated fatty acids
Короткий огляд (реферат): Магістерська кваліфікаційна робота присвячена розробці оптимального жирнокислотного складу купажованих олій на основі конопляної олії, а саме збалансованого для організму співвідношення поліненасичених жирних кислот родин омега-3, -6 та -9. Кінцевою метою роботи є отримання купажованих олій як функціональних харчових продуктів з підвищеною біологічною активністю. На основі одержаних результатів запропонована суміш конопляної, лляної, оливкової, соняшникової, кукурудзяної олій із підвищеним вмістом поліненасичених жирних кислот родини ω-3 та оптимальним співвідношенням поліненасичених жирних кислот родин ω-3, ω-6 і ω-9.
The master's thesis is devoted to the development of the optimal fatty acid composition of blended oils based on hemp oil, namely the balanced ratio of polyunsaturated fatty acids of the omega-3, -6 and -9 families for the body. The final goal of the work is to obtain blended oil as a functional product with increased biological activity. Based on the obtained results, a mixture of hemp, linseed, olive, sunflower, and corn oils with an increased content of polyunsaturated fatty acids of the ω-3 family and an optimal ratio of polyunsaturated fatty acids of the ω-3, ω-6, and ω-9 families is proposed.
Зміст: Вступ 9 Мета і завдання роботи 6 РОЗДІЛ 1. Огляд літератури. КУПАЖОВАНІ ОЛІЇ: СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ СТВОРЕННЯ 1.1. Біологічна і харчова цінність купажованих олій 14 1.2. Ринок купажованих олій у світі 18 1.3. Український ринок купажованих олій 25 1.4. Біологічна і харчова цінність олій 27 1.5. Жирні кислоти. Класифікація і метаболізм 29 1.6. Вплив ПНЖК на організм людини 34 РОЗДІЛ 2. МАТЕРІАЛИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ 37 2.1. Схема досліджень 37 2.2. Методика визначення жирнокислотного складу олій і їх купажів 38 РОЗДІЛ 3. Результати власних досліджень та їх обговорення 39 3.1. Жирнокислотний склад досліджуваних олій 39 3.1.1. Жирнокислотний склад досліджуваної кукурудзяної олії 40 3.1.2. Жирнокислотний склад досліджуваної лляної олії 42 3.1.3. Жирнокислотний склад досліджуваної оливкової олії 44 3.1.4. Жирнокислотний склад досліджуваної конопляної олії 46 3.1.5. Жирнокислотний склад досліджуваної соняшникової олії 48 3.1.6. Порівняльна характеристика рівнів насиченості досліджуваних олій 49 3.2. Жирнокислотний склад досліджуваних купажів олій 51 ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ ВИРОБНИЦТВА 64 РОЗДІЛ 4. ЕКОЛОГІЯ 66 5.1. Актуальність охорони навколишнього середовища 67 5.2. Забруднення довкілля, що можуть виникнути при виробництві купажованих олій 68 РОЗДІЛ 5. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 72 Список використаних джерел 79 Додатки 88
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43615
Власник авторського права: © Трачук Н.П., 2023
Перелік літератури: 1. [Електроний ресурс]. – Режим доступу: <http:/www. wjtrade.ru>.
2. [Електроний ресурс]. – Режим доступу:< http:/www.argo-shop.com.ua>.
3. Canfield L.M. Sesame seed is a rich source of dietary lignans. J. Amer. Oil Chem. Soc. 2006, 83, №8, с. 718-723.
4. Dietary defatted sesame flour decreases susceptibility to oxidative stress in hypercholesterolemic rabbits / M. H Kang, Y. Kawai, M. Naito, T. Osawa // J. Nutr. — 1999. — Vol. 129. — P. 1885—1890.
5. Evans J.C. Optimal Tocopherol Concentrations to Inhibit Soybean Oil Oxidation //JAOCS. – 2002. – V. 79, №1.– P.47-51.
6. Free Radical Reactions and Antioxidant Activities of Sesamol: Pulse Radiolytic and Biochemical Studies / Ravi Joshi, M. Sudheer Kumar, K. Satyamoorthy et al. — Режим доступу: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ jf0489769.
7. Heller A. Omega-3-Fettsauren als adjuvante Therapie bei inflammatorischen Reaktionen / A. Heller, T. Koch // Anaesthesiologie & Intensivmedizin. – 1996. – V. 10(37). – P. 517-529.
8. Kelly G.S. Squalene and its potential clinical uses. Altern Med Rev 1999; 4(1): Р. 29-36.
9. Knapp H. R. Physiological and biochemical effects of ω-3 fatty asids in man / H. R. Knapp / Essential Fatty Acids and Eicosanoids; ed. A. Sinclair, R. Gibson. — Champaign : AOCS Publications, 1993. — P. 330—333.
10. Kochhar S.P. Stabilization of Frying Oils with Natural Antioxidative Components. Eur. J. Lipid. Sc. Technol., 2000, v.102, N 8/9.
11. Lipids in modern nutrition / Ed. By M.Horisberger and U. Bracco. Nestle nutrition. –N. –Y.: Raven Press, 1987. – 248 p.
12. Martin-Moreno J. M. The role of olive oil in lowering cancer risk : Is this real gold or simply pinchbeck? / J. M. Martin-Moreno // J. Epidemiologic and Community Health. — 2000. — Vol. 54, N 10. — Р. 726—727.
13. Potter D. Positive Nutrition – Making and Happen / D. Potter // Food Ingredients Europe. Conference Processing.–1995. – P. 180.
14. What is the optimum w-3 to w-6 fattyacid (FA) ratio of parenteral lipid emulsions in postoperative trauma? / В.J. Morlion [etс.] // Clinical Nutrition. ─ 1997. ─ Vol. 16 (Suppl. 2). – Р. 49.
15. Амброзевич Е. Г. Особенности европейского и азиатского подходов к ингредиентам для продуктов здорового питания / Е. Г. Амброзевич // Пищевая промышленность. – 2005. – № 4. – С. 12–13.
16. Біологічна хімія: підручник / Н.Г. Марінцова [та ін.]. – Л.: Львів. політехніка, 2009. –324 с.
17. Возіанов О.Ф. Харчування та здоров’я населення України (концептуальні основи раціонального харчування) / О.Ф .Возіанов // Журн. Академії медичних наук України. – 2002. – Т. 8, №4. – С. 647-657.
18. ДСТУ 4536:2006. Олії купажовані. Технічні умови. [Чинний від 2008—01—01]. — К. : Держспоживстандарт, 2007. — 26 с.
19. Изучение состояния системы перекисного окисления липидов – антиокислительной защиты при использовании соевого масла у больных ишемической болезнью сердца и гипертонической болезнью /А.В.Погожева, Н. М. Кондакова, Г. Ю. Мальцев [и др.] // Вопросы питания. - 2000. - № 6. - С. 2—32.
20. Кричковская Л.В. Природные антиоксиданты / Л.В.Кричковская, Г.В.Донченко, С. И. Чернышов. — Х. : Модель вселенной. — 2002. — 376 с.
21. Кочеткова А. А. Современная теория позитивного питания и функциональные продукты / А. А. Кочеткова [и др.] // Пищевая промышленность. – 1999. – № 4. – С. 7–10.
22. Левицкий А.П. Идеальная формула жирового питания. – Одесса, 2002. – 62 с.2.
23. ЛевицкийА. П. Идеальная формула жирового питания / А. П. Левицкий. — Одесса: НПА "Одесская Биотехнология". — 2002. — 62 с.
24. Нечаєв А.П. Пищевая химия – ГИОРД. – 2003. – 640 с.
25. Общность атеросклероза и воспаления: специфичность атеросклероза как воспалительного процесса [Электронный ресурс] / В.Н. Титов // Российский кардиологический журнал. – 1999. – № 5.– Режим доступа: <http://medi.ru/doc/6690510.htm>.
26. Петрова Г.В. Роль α-токоферола в оксидативном стрессе тимоцитов крысы, индуцированном пероксидом водорода и менадионом / Г.В. Петрова, Г.В. Донченко // Укр. біохім. журнал. – 2008. – № 3. – С. 94-102.
27. Потребительское общество АРГО. Украинский Информационный центр. — Режимдоступа : http:/www.argo-shop.com.ua.
28. РыженковВ. Е. Особенности влияния насыщенных и ненасыщенных жирних кислот на обмен липидов, липопротеидов и развити еишемической болезни сердца / В. Е. Рыженков // Вопросы питания. — 2002. № 3. - С. 40-45.
29. Смоляр В. І. Концепція ідеального жирового харчування / В. І. Смоляр // Проблеми харчування. — 2006. — № 4. — Р. 14—24.
30. Титов В. З. Биологическое обоснование применения полиненасыщенных жирних кислот сімейства ω-З в профилактике атеросклероза / В. Н. Титов // Вопросы питания. - 1999. - № 3. - С. 34-41.
31. Торговый дом W.J. Group. О продукции. — Режим доступа: http:/www.wjtrade.ru.
32. Шеманська Є.І. Склад і біологічна цінність олій холодного пресування / Вісник ДонНУЕТ. - 2012.- № 1(53). – С.221-225.
33. Landau J.M., Sekowski A., Hamm M.W. Dietary cholesterol and the activity of stearoyl CoA desaturase in rats: Evidence for an indirect regulatory effect. Biochim. Biophys. Acta. 1997;3:349–357. doi: 10.1016/S0005-2760(97)00010-6.
34. FAO/WHO . Fats and Fatty Acids in Human Nutrition. Report of an Expert Consultation. FAO/WHO; Geneva, Switzerland: 2010.
35. Tvrzická E., Staňková B., Vecka M., Žák A. Fatty acids 1. Occurrence and biological significance. Cas. Lek. Cesk. 2009;148:16–24. (In Czech)
36. Flachs P., Horakova O., Brauner P., Rossmeisl M., Pecina P., Franssen-van Hal N., Ruzickova J., Sponarova J., Drahota Z., Vlcek C., et al. Polyunsaturated fatty acids of marine origin upregulate mitochondrial biogenesis and induce β-oxidation in white fat. Diabetologia. 2005;48:2365–2375. doi: 10.1007/s00125-005-1944-7.
37. Kinsella J.E., Lokesh B., Stone R.A. Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids and amelioration of cardiovascular disease: Possible mechanisms. Am. J. Clin. Nutr. 1990;52:1–28.
38. Weiss L.A., Barrett-Connor E., von Mühlen D. Ratio of n-6 to n-3 fatty acids and bone mineral density in older adults: The Rancho Bernardo Study. Am. J. Clin. Nutr. 2005;81:934–938
39. Hu F.B., Manson J.A.E., Willett W.C. Types of dietary fat and risk of coronary heart disease: A critical review. J. Am. Coll. Nutr. 2001;20:5–19. doi: 10.1080/07315724.2001.10719008.
40. 21. Mobraten K., Haug T.M., Kleiveland C.R., Lea T. Omega-3 and omega-6 PUFAs induce the same GPR120-mediated signaling events, but with different kinetics and intensity in Caco-2 cells. Lipids Health Dis. 2013;12:101–107. doi: 10.1186/1476-511X-12-101.
41. Salem J., Vandal M.N., Calon F. The benefit of docosahexaenoic acid for the adult brain in aging and dementia. Prostaglandins Leukot. Essent. Fat. Acids. 2015;92:15–22. doi: 10.1016/j.plefa.2014.10.003.
42. Ramsden C., Mann J.D., Faurot K.R., Lynch C., Imam S.T., MacIntosh B.A., Hibbeln J.R., Loewke J., Smith S., Coble R., et al. Low omega-6 vs. low omega-6 plus high omega-3 dietary intervention for Chronic Daily headache: Protocol for a randomized clinical trial. Trials. 2011;12:1–11. doi: 10.1186/1745-6215-12-97.
43. Puri B.K., Martins J.G. Which polyunsaturated fatty acids are active in children with attention-deficit hyperactivity disorder receiving PUFA supplementation? A fatty acid validated meta-regression analysis of randomized controlled trials. Prostaglandins Leukot. Essent. Fat. Acids. 2014;90:179–189. doi: 10.1016/j.plefa.2014.01.004.
44. Simopoulos A.P. Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. J. Am. Coll. Nutr. 2002;21:495–505. doi: 10.1080/07315724.2002.10719248.
45. Kris-Etherton P.M., Harris W.S., Appel L.J. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. 2002;106:2747–2757. doi: 10.1161/01.CIR.0000038493.65177.94.
46. Kris-Etherton P.M., Grieger J.A., Etherton T.D. Dietary reference intakes for DHA and EPA. Prostaglandins Leukot. Essent. Fat. Acids. 2009;81:99–104. doi: 10.1016/j.plefa.2009.05.011.
47. Григорьева В. Н., Лисицын А. Н. Смеси растительных масел – биологически полноценные продукты / В. Н. Григорьева, А. Н. Лисицын // Масложировая промышленность. – 2005. – №1. – С. 9 – 10.
48. Голубева В. С., Бабодей В. Н., Воронцов О. С., Тимофеева О. Н. Опыт разработки масложировых продуктов для функционального питания / В. С. Голубева, В. Н. Бабодей, О. С. Воронцов О. Н. Тимофеева // Пищевая промышленность: наука и технология. – 2009. – №2. – С. 37 – 41.
49. Скорюкин А. Н. Технология получения и применения купажированных жировых продуктов с оптимальным составом ПНЖК: автореф. дис…. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук.: спец. 05.18.06 / Скорюкин А Н М., 2005. – 20 с.
50. Рудаков О. Б. Алгоритм оптимизации состава жировой фазы спредов / О. Б. Рудаков // Масложировая промышленность. – 2006. – №3. – С. 42 – 44.
51. Рудаков О. Б. Применение номограмм в оптимизации состава жировой фазы спредов / О. Б. Рудаков А. Н. Понамарев, Д. Б. Паринов, К. К. Полянский // Масложировая промышленность. – 2006. – №4. – С. 24 – 26.
52. Самойлов А. В., Кочетков А. В. Оптимизация расчета смесей растительных жиров и масел с использованием критериев их физиологической функциональности / А. В. Самойлов, А. В. Кочетков // Пищевая промышленность. – 2010 – №9, С. 68 – 70.
53. Nataliia H Kopchak, Oleh S Pokotylo, Mykola D Kukhtyn, Tetiana Ya Yaroshenko, Mariia Kulitska, Iryna A Bandas // Age and sex characteristics of thyroxine and triiodothyronine content in the blood of white rats with experimental alimentary obesity under the influence of iodine // Research Journal of Pharmaceutical Biological and Chemical Sciences. – Т. – 9. – №.- 5. - Р. 2392-2397.
54. Белинская А.П. Разработка функционального продукта со сбалансированным составом полиненасыщенных жирных кислот / А.П. Белинская, Л.В Кричковская, Т.И. Зекунова // Вісник Національного технічного університету «Харківського політехнічного інституту». - Харків: НТУ «ХПІ». - 2009. - №15. - С. 94-98.
55. Бєлінська А.П. Застосування в-каротину біотехнологічного походження у функціональних жирових продуктах. / А.П. Бєлінська, Л.В. Кричковська // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. - Одеса: ОНАХТ. - 2009. - Вип. 36. - Том. 2. - С. 183-186.
56. Бєлінська А.П. Вплив фізико-хімічних показників на стійкість до окиснення олійного розчину в-каротину / А.П. Бєлінська // Вісник Національного технічного університету «Харківського політехнічного інституту». - Харків: НТУ «ХПІ». - 2010. - №4. - С. 6-10.
57. Бєлінська А.П. Розробка скваленвмісної сумішевої олії зі збалансованим складом поліненасичених жирних кислот / А.П. Бєлінська, Л.В. Кричковська, Н.І. Черевична // Східноєвропейський журнал передових технологій. - Харків, Технологічний центр. - 2010. - № 3/8 (45). - С. 68-70.
58. Бєлінська а.п. Вибір олійної основи з метою стабілізації біологічно активних речовин від окисного псування / А.П. Бєлінська, Л.В. кричковська, І.Г. Радзієвська, Т.І. Зекунова // Харчова промисловість. - Київ: НУХТ. - 2010. - № 9. - С. 42-45.
59. Бєлінська А.П. Розробка технологічних режимів рафінації олійних розчинів в-каротину / А.П. Бєлінська, Л.В. Кричковська, Т.І. Зекунова // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. - Одеса: ОНАХТ. - 2010. - Вип. 38. - Том. 2. - С. 89-92.
60. Пат. на корисну модель U2009 45762, Україна, МПК А 23 D 9/00. Харчовий функціональний продукт / Бєлінська А.П., Кричковська Л.В. Заявл. 09.06.1009, Опубл. 25.11.2009, Бюл. № 22, 2 с.
61. Пат. на корисну модель U2010 47882, Україна, МПК А 23 D 9/00. Вітамінізований харчовий функціональний продукт на основі рослинних олій / Кричковська Л.В., Бєлінська А.П. Заявл. 21.09.1009, Опубл. 25.02.2010, Бюл. № 4, 3 с.
62. Бєлінська А.П. Дослідження окисної здатності олії амаранту / А.П. Бєлінська, Л.В. Кричковська // Інформаційні технології: Наука, техніка, технологія, освіта, здоров'я [Текст]: матеріали ХVІ міжнар. наук.-практ. конф., 4-6 червня, 2008 р. Харків: у 2 ч. - Ч. 2 / оргкомітет: Л.Л. Товажнянський (голова). - Харків: НТУ «ХПІ». - 2008. - С. 5.
63. Бєлінська А.П. Динаміка окиснення ліпідних продуктів мікробіологічного та рослинного походження / Л.В. Кричковська, А.П. Бєлінська // Біотехнологія. Наука. Освіта. Практика [Текст]: матеріали ІV Міжнар. наук.-практ. конф., 11-13 листопада, 2008 р. Дніпропетровськ. - Дніпропетровськ: ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет». - 2008. - С 33.
64. А Лялик, Л Бейко, М Кухтин, О Покотило. Використання лляної олії у виробництві харчових продуктів // Вісник аграрної науки. - Том. 99. – 3. – С. 78-83.
65. Бєлінська А.П. Олійні суміші як збалансований за складом та стабільний до окислювання продукт / А.П. Бєлінська, Л.В. Кричковська // Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у ХХ столітті [Текст]: матеріали 75-ї наук. конф. молодих вчених, аспірантів і студентів, 13-14 квітня, 2009 р. Київ / оргкомітет: А.І. Українець (голова). - Київ: НУХТ. - 2009. - С. 106.
66. Simopoulos A.P. Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. J. Am. Coll. Nutr. 2002; 21:495–505. doi: 10.1080/07315724.2002.10719248.
67. Kris-Etherton P.M., Harris W.S., Appel L.J. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. 2002; 106:2747–2757. doi: 10.1161/01.CIR.0000038493.65177.94.
68. Kris-Etherton P.M., Grieger J.A., Etherton T.D. Dietary reference intakes for DHA and EPA. Prostaglandins Leukot. Essent. Fat. Acids. 2009;81:99–104. doi: 10.1016/j.plefa.2009.05.011.
69. Brenna J.T. Efficiency of conversion of α-linolenic acid to long chain n-3 fatty acids in man. Curr. Opin. Clin. Nutr. 2002; 5:127–132. doi: 10.1097/00075197-200203000-00002.
70. Burdge G.C., Calder P.C. Conversion of α-linolenic acid to longer-chain polyunsaturated fatty acids in human adults. Reprod. Nutr. Dev. 2005;45:581–597. doi: 10.1051/rnd:2005047.
71. Burdge G.C., Wootton S.A. Conversion of eicoapentaenoic, docosapentaenoic and docosahexaenoic acids in young women. Br. J. Nutr. 2002;88:411–420. doi: 10.1079/BJN2002689.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Магістерська Трачук Н.П..pdf1,37 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
авторська довідка Трачук Н.П..doc68,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора