Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43615
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.advisorПокотило, Олег Степанович-
dc.contributor.advisorPokotylo, Oleg-
dc.contributor.authorТрачук, Назар Петрович-
dc.contributor.authorTrachuk, Nazar-
dc.date.accessioned2024-01-17T11:34:39Z-
dc.date.available2024-01-17T11:34:39Z-
dc.date.issued2023-12-
dc.identifier.citationТрачук Н.П. Оцінка жирнокислотного складу купажованих олій на основі конопляної олії : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / Н.П. Трачук. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 92 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43615-
dc.description.abstractМагістерська кваліфікаційна робота присвячена розробці оптимального жирнокислотного складу купажованих олій на основі конопляної олії, а саме збалансованого для організму співвідношення поліненасичених жирних кислот родин омега-3, -6 та -9. Кінцевою метою роботи є отримання купажованих олій як функціональних харчових продуктів з підвищеною біологічною активністю. На основі одержаних результатів запропонована суміш конопляної, лляної, оливкової, соняшникової, кукурудзяної олій із підвищеним вмістом поліненасичених жирних кислот родини ω-3 та оптимальним співвідношенням поліненасичених жирних кислот родин ω-3, ω-6 і ω-9.uk_UA
dc.description.abstractThe master's thesis is devoted to the development of the optimal fatty acid composition of blended oils based on hemp oil, namely the balanced ratio of polyunsaturated fatty acids of the omega-3, -6 and -9 families for the body. The final goal of the work is to obtain blended oil as a functional product with increased biological activity. Based on the obtained results, a mixture of hemp, linseed, olive, sunflower, and corn oils with an increased content of polyunsaturated fatty acids of the ω-3 family and an optimal ratio of polyunsaturated fatty acids of the ω-3, ω-6, and ω-9 families is proposed.uk_UA
dc.description.tableofcontentsВступ 9 Мета і завдання роботи 6 РОЗДІЛ 1. Огляд літератури. КУПАЖОВАНІ ОЛІЇ: СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ СТВОРЕННЯ 1.1. Біологічна і харчова цінність купажованих олій 14 1.2. Ринок купажованих олій у світі 18 1.3. Український ринок купажованих олій 25 1.4. Біологічна і харчова цінність олій 27 1.5. Жирні кислоти. Класифікація і метаболізм 29 1.6. Вплив ПНЖК на організм людини 34 РОЗДІЛ 2. МАТЕРІАЛИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ 37 2.1. Схема досліджень 37 2.2. Методика визначення жирнокислотного складу олій і їх купажів 38 РОЗДІЛ 3. Результати власних досліджень та їх обговорення 39 3.1. Жирнокислотний склад досліджуваних олій 39 3.1.1. Жирнокислотний склад досліджуваної кукурудзяної олії 40 3.1.2. Жирнокислотний склад досліджуваної лляної олії 42 3.1.3. Жирнокислотний склад досліджуваної оливкової олії 44 3.1.4. Жирнокислотний склад досліджуваної конопляної олії 46 3.1.5. Жирнокислотний склад досліджуваної соняшникової олії 48 3.1.6. Порівняльна характеристика рівнів насиченості досліджуваних олій 49 3.2. Жирнокислотний склад досліджуваних купажів олій 51 ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ ВИРОБНИЦТВА 64 РОЗДІЛ 4. ЕКОЛОГІЯ 66 5.1. Актуальність охорони навколишнього середовища 67 5.2. Забруднення довкілля, що можуть виникнути при виробництві купажованих олій 68 РОЗДІЛ 5. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 72 Список використаних джерел 79 Додатки 88uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subjectконопляна, лляна, соняшникова, оливкова, кукурудзяна олії,uk_UA
dc.subjectкупажuk_UA
dc.subjectжирнокислотний складuk_UA
dc.subjectомега-3 поліненасичені жирні кислотиuk_UA
dc.subjecthemp, flax, sunflower, olive, corn oilsuk_UA
dc.subjectblenduk_UA
dc.subjectfatty acid compositionuk_UA
dc.subjectomega-3 polyunsaturated fatty acidsuk_UA
dc.titleОцінка жирнокислотного складу купажованих олій на основі конопляної оліїuk_UA
dc.title.alternativeEvaluation of the fatty acid composition of blended oils based on hemp oil.uk_UA
dc.typeMaster Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Трачук Н.П., 2023uk_UA
dc.contributor.committeeMemberТкачук, Роман Андрійович-
dc.contributor.committeeMemberTkachuk, Roman-
dc.coverage.placenameТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subject.udc664.36; 665.11uk_UA
dc.relation.references1. [Електроний ресурс]. – Режим доступу: <http:/www. wjtrade.ru>.uk_UA
dc.relation.references2. [Електроний ресурс]. – Режим доступу:< http:/www.argo-shop.com.ua>.uk_UA
dc.relation.references3. Canfield L.M. Sesame seed is a rich source of dietary lignans. J. Amer. Oil Chem. Soc. 2006, 83, №8, с. 718-723.uk_UA
dc.relation.references4. Dietary defatted sesame flour decreases susceptibility to oxidative stress in hypercholesterolemic rabbits / M. H Kang, Y. Kawai, M. Naito, T. Osawa // J. Nutr. — 1999. — Vol. 129. — P. 1885—1890.uk_UA
dc.relation.references5. Evans J.C. Optimal Tocopherol Concentrations to Inhibit Soybean Oil Oxidation //JAOCS. – 2002. – V. 79, №1.– P.47-51.uk_UA
dc.relation.references6. Free Radical Reactions and Antioxidant Activities of Sesamol: Pulse Radiolytic and Biochemical Studies / Ravi Joshi, M. Sudheer Kumar, K. Satyamoorthy et al. — Режим доступу: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ jf0489769.uk_UA
dc.relation.references7. Heller A. Omega-3-Fettsauren als adjuvante Therapie bei inflammatorischen Reaktionen / A. Heller, T. Koch // Anaesthesiologie & Intensivmedizin. – 1996. – V. 10(37). – P. 517-529.uk_UA
dc.relation.references8. Kelly G.S. Squalene and its potential clinical uses. Altern Med Rev 1999; 4(1): Р. 29-36.uk_UA
dc.relation.references9. Knapp H. R. Physiological and biochemical effects of ω-3 fatty asids in man / H. R. Knapp / Essential Fatty Acids and Eicosanoids; ed. A. Sinclair, R. Gibson. — Champaign : AOCS Publications, 1993. — P. 330—333.uk_UA
dc.relation.references10. Kochhar S.P. Stabilization of Frying Oils with Natural Antioxidative Components. Eur. J. Lipid. Sc. Technol., 2000, v.102, N 8/9.uk_UA
dc.relation.references11. Lipids in modern nutrition / Ed. By M.Horisberger and U. Bracco. Nestle nutrition. –N. –Y.: Raven Press, 1987. – 248 p.uk_UA
dc.relation.references12. Martin-Moreno J. M. The role of olive oil in lowering cancer risk : Is this real gold or simply pinchbeck? / J. M. Martin-Moreno // J. Epidemiologic and Community Health. — 2000. — Vol. 54, N 10. — Р. 726—727.uk_UA
dc.relation.references13. Potter D. Positive Nutrition – Making and Happen / D. Potter // Food Ingredients Europe. Conference Processing.–1995. – P. 180.uk_UA
dc.relation.references14. What is the optimum w-3 to w-6 fattyacid (FA) ratio of parenteral lipid emulsions in postoperative trauma? / В.J. Morlion [etс.] // Clinical Nutrition. ─ 1997. ─ Vol. 16 (Suppl. 2). – Р. 49.uk_UA
dc.relation.references15. Амброзевич Е. Г. Особенности европейского и азиатского подходов к ингредиентам для продуктов здорового питания / Е. Г. Амброзевич // Пищевая промышленность. – 2005. – № 4. – С. 12–13.uk_UA
dc.relation.references16. Біологічна хімія: підручник / Н.Г. Марінцова [та ін.]. – Л.: Львів. політехніка, 2009. –324 с.uk_UA
dc.relation.references17. Возіанов О.Ф. Харчування та здоров’я населення України (концептуальні основи раціонального харчування) / О.Ф .Возіанов // Журн. Академії медичних наук України. – 2002. – Т. 8, №4. – С. 647-657.uk_UA
dc.relation.references18. ДСТУ 4536:2006. Олії купажовані. Технічні умови. [Чинний від 2008—01—01]. — К. : Держспоживстандарт, 2007. — 26 с.uk_UA
dc.relation.references19. Изучение состояния системы перекисного окисления липидов – антиокислительной защиты при использовании соевого масла у больных ишемической болезнью сердца и гипертонической болезнью /А.В.Погожева, Н. М. Кондакова, Г. Ю. Мальцев [и др.] // Вопросы питания. - 2000. - № 6. - С. 2—32.uk_UA
dc.relation.references20. Кричковская Л.В. Природные антиоксиданты / Л.В.Кричковская, Г.В.Донченко, С. И. Чернышов. — Х. : Модель вселенной. — 2002. — 376 с.uk_UA
dc.relation.references21. Кочеткова А. А. Современная теория позитивного питания и функциональные продукты / А. А. Кочеткова [и др.] // Пищевая промышленность. – 1999. – № 4. – С. 7–10.uk_UA
dc.relation.references22. Левицкий А.П. Идеальная формула жирового питания. – Одесса, 2002. – 62 с.2.uk_UA
dc.relation.references23. ЛевицкийА. П. Идеальная формула жирового питания / А. П. Левицкий. — Одесса: НПА "Одесская Биотехнология". — 2002. — 62 с.uk_UA
dc.relation.references24. Нечаєв А.П. Пищевая химия – ГИОРД. – 2003. – 640 с.uk_UA
dc.relation.references25. Общность атеросклероза и воспаления: специфичность атеросклероза как воспалительного процесса [Электронный ресурс] / В.Н. Титов // Российский кардиологический журнал. – 1999. – № 5.– Режим доступа: <http://medi.ru/doc/6690510.htm>.uk_UA
dc.relation.references26. Петрова Г.В. Роль α-токоферола в оксидативном стрессе тимоцитов крысы, индуцированном пероксидом водорода и менадионом / Г.В. Петрова, Г.В. Донченко // Укр. біохім. журнал. – 2008. – № 3. – С. 94-102.uk_UA
dc.relation.references27. Потребительское общество АРГО. Украинский Информационный центр. — Режимдоступа : http:/www.argo-shop.com.ua.uk_UA
dc.relation.references28. РыженковВ. Е. Особенности влияния насыщенных и ненасыщенных жирних кислот на обмен липидов, липопротеидов и развити еишемической болезни сердца / В. Е. Рыженков // Вопросы питания. — 2002. № 3. - С. 40-45.uk_UA
dc.relation.references29. Смоляр В. І. Концепція ідеального жирового харчування / В. І. Смоляр // Проблеми харчування. — 2006. — № 4. — Р. 14—24.uk_UA
dc.relation.references30. Титов В. З. Биологическое обоснование применения полиненасыщенных жирних кислот сімейства ω-З в профилактике атеросклероза / В. Н. Титов // Вопросы питания. - 1999. - № 3. - С. 34-41.uk_UA
dc.relation.references31. Торговый дом W.J. Group. О продукции. — Режим доступа: http:/www.wjtrade.ru.uk_UA
dc.relation.references32. Шеманська Є.І. Склад і біологічна цінність олій холодного пресування / Вісник ДонНУЕТ. - 2012.- № 1(53). – С.221-225.uk_UA
dc.relation.references33. Landau J.M., Sekowski A., Hamm M.W. Dietary cholesterol and the activity of stearoyl CoA desaturase in rats: Evidence for an indirect regulatory effect. Biochim. Biophys. Acta. 1997;3:349–357. doi: 10.1016/S0005-2760(97)00010-6.uk_UA
dc.relation.references34. FAO/WHO . Fats and Fatty Acids in Human Nutrition. Report of an Expert Consultation. FAO/WHO; Geneva, Switzerland: 2010.uk_UA
dc.relation.references35. Tvrzická E., Staňková B., Vecka M., Žák A. Fatty acids 1. Occurrence and biological significance. Cas. Lek. Cesk. 2009;148:16–24. (In Czech)uk_UA
dc.relation.references36. Flachs P., Horakova O., Brauner P., Rossmeisl M., Pecina P., Franssen-van Hal N., Ruzickova J., Sponarova J., Drahota Z., Vlcek C., et al. Polyunsaturated fatty acids of marine origin upregulate mitochondrial biogenesis and induce β-oxidation in white fat. Diabetologia. 2005;48:2365–2375. doi: 10.1007/s00125-005-1944-7.uk_UA
dc.relation.references37. Kinsella J.E., Lokesh B., Stone R.A. Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids and amelioration of cardiovascular disease: Possible mechanisms. Am. J. Clin. Nutr. 1990;52:1–28.uk_UA
dc.relation.references38. Weiss L.A., Barrett-Connor E., von Mühlen D. Ratio of n-6 to n-3 fatty acids and bone mineral density in older adults: The Rancho Bernardo Study. Am. J. Clin. Nutr. 2005;81:934–938uk_UA
dc.relation.references39. Hu F.B., Manson J.A.E., Willett W.C. Types of dietary fat and risk of coronary heart disease: A critical review. J. Am. Coll. Nutr. 2001;20:5–19. doi: 10.1080/07315724.2001.10719008.uk_UA
dc.relation.references40. 21. Mobraten K., Haug T.M., Kleiveland C.R., Lea T. Omega-3 and omega-6 PUFAs induce the same GPR120-mediated signaling events, but with different kinetics and intensity in Caco-2 cells. Lipids Health Dis. 2013;12:101–107. doi: 10.1186/1476-511X-12-101.uk_UA
dc.relation.references41. Salem J., Vandal M.N., Calon F. The benefit of docosahexaenoic acid for the adult brain in aging and dementia. Prostaglandins Leukot. Essent. Fat. Acids. 2015;92:15–22. doi: 10.1016/j.plefa.2014.10.003.uk_UA
dc.relation.references42. Ramsden C., Mann J.D., Faurot K.R., Lynch C., Imam S.T., MacIntosh B.A., Hibbeln J.R., Loewke J., Smith S., Coble R., et al. Low omega-6 vs. low omega-6 plus high omega-3 dietary intervention for Chronic Daily headache: Protocol for a randomized clinical trial. Trials. 2011;12:1–11. doi: 10.1186/1745-6215-12-97.uk_UA
dc.relation.references43. Puri B.K., Martins J.G. Which polyunsaturated fatty acids are active in children with attention-deficit hyperactivity disorder receiving PUFA supplementation? A fatty acid validated meta-regression analysis of randomized controlled trials. Prostaglandins Leukot. Essent. Fat. Acids. 2014;90:179–189. doi: 10.1016/j.plefa.2014.01.004.uk_UA
dc.relation.references44. Simopoulos A.P. Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. J. Am. Coll. Nutr. 2002;21:495–505. doi: 10.1080/07315724.2002.10719248.uk_UA
dc.relation.references45. Kris-Etherton P.M., Harris W.S., Appel L.J. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. 2002;106:2747–2757. doi: 10.1161/01.CIR.0000038493.65177.94.uk_UA
dc.relation.references46. Kris-Etherton P.M., Grieger J.A., Etherton T.D. Dietary reference intakes for DHA and EPA. Prostaglandins Leukot. Essent. Fat. Acids. 2009;81:99–104. doi: 10.1016/j.plefa.2009.05.011.uk_UA
dc.relation.references47. Григорьева В. Н., Лисицын А. Н. Смеси растительных масел – биологически полноценные продукты / В. Н. Григорьева, А. Н. Лисицын // Масложировая промышленность. – 2005. – №1. – С. 9 – 10.uk_UA
dc.relation.references48. Голубева В. С., Бабодей В. Н., Воронцов О. С., Тимофеева О. Н. Опыт разработки масложировых продуктов для функционального питания / В. С. Голубева, В. Н. Бабодей, О. С. Воронцов О. Н. Тимофеева // Пищевая промышленность: наука и технология. – 2009. – №2. – С. 37 – 41.uk_UA
dc.relation.references49. Скорюкин А. Н. Технология получения и применения купажированных жировых продуктов с оптимальным составом ПНЖК: автореф. дис…. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук.: спец. 05.18.06 / Скорюкин А Н М., 2005. – 20 с.uk_UA
dc.relation.references50. Рудаков О. Б. Алгоритм оптимизации состава жировой фазы спредов / О. Б. Рудаков // Масложировая промышленность. – 2006. – №3. – С. 42 – 44.uk_UA
dc.relation.references51. Рудаков О. Б. Применение номограмм в оптимизации состава жировой фазы спредов / О. Б. Рудаков А. Н. Понамарев, Д. Б. Паринов, К. К. Полянский // Масложировая промышленность. – 2006. – №4. – С. 24 – 26.uk_UA
dc.relation.references52. Самойлов А. В., Кочетков А. В. Оптимизация расчета смесей растительных жиров и масел с использованием критериев их физиологической функциональности / А. В. Самойлов, А. В. Кочетков // Пищевая промышленность. – 2010 – №9, С. 68 – 70.uk_UA
dc.relation.references53. Nataliia H Kopchak, Oleh S Pokotylo, Mykola D Kukhtyn, Tetiana Ya Yaroshenko, Mariia Kulitska, Iryna A Bandas // Age and sex characteristics of thyroxine and triiodothyronine content in the blood of white rats with experimental alimentary obesity under the influence of iodine // Research Journal of Pharmaceutical Biological and Chemical Sciences. – Т. – 9. – №.- 5. - Р. 2392-2397.uk_UA
dc.relation.references54. Белинская А.П. Разработка функционального продукта со сбалансированным составом полиненасыщенных жирных кислот / А.П. Белинская, Л.В Кричковская, Т.И. Зекунова // Вісник Національного технічного університету «Харківського політехнічного інституту». - Харків: НТУ «ХПІ». - 2009. - №15. - С. 94-98.uk_UA
dc.relation.references55. Бєлінська А.П. Застосування в-каротину біотехнологічного походження у функціональних жирових продуктах. / А.П. Бєлінська, Л.В. Кричковська // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. - Одеса: ОНАХТ. - 2009. - Вип. 36. - Том. 2. - С. 183-186.uk_UA
dc.relation.references56. Бєлінська А.П. Вплив фізико-хімічних показників на стійкість до окиснення олійного розчину в-каротину / А.П. Бєлінська // Вісник Національного технічного університету «Харківського політехнічного інституту». - Харків: НТУ «ХПІ». - 2010. - №4. - С. 6-10.uk_UA
dc.relation.references57. Бєлінська А.П. Розробка скваленвмісної сумішевої олії зі збалансованим складом поліненасичених жирних кислот / А.П. Бєлінська, Л.В. Кричковська, Н.І. Черевична // Східноєвропейський журнал передових технологій. - Харків, Технологічний центр. - 2010. - № 3/8 (45). - С. 68-70.uk_UA
dc.relation.references58. Бєлінська а.п. Вибір олійної основи з метою стабілізації біологічно активних речовин від окисного псування / А.П. Бєлінська, Л.В. кричковська, І.Г. Радзієвська, Т.І. Зекунова // Харчова промисловість. - Київ: НУХТ. - 2010. - № 9. - С. 42-45.uk_UA
dc.relation.references59. Бєлінська А.П. Розробка технологічних режимів рафінації олійних розчинів в-каротину / А.П. Бєлінська, Л.В. Кричковська, Т.І. Зекунова // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. - Одеса: ОНАХТ. - 2010. - Вип. 38. - Том. 2. - С. 89-92.uk_UA
dc.relation.references60. Пат. на корисну модель U2009 45762, Україна, МПК А 23 D 9/00. Харчовий функціональний продукт / Бєлінська А.П., Кричковська Л.В. Заявл. 09.06.1009, Опубл. 25.11.2009, Бюл. № 22, 2 с.uk_UA
dc.relation.references61. Пат. на корисну модель U2010 47882, Україна, МПК А 23 D 9/00. Вітамінізований харчовий функціональний продукт на основі рослинних олій / Кричковська Л.В., Бєлінська А.П. Заявл. 21.09.1009, Опубл. 25.02.2010, Бюл. № 4, 3 с.uk_UA
dc.relation.references62. Бєлінська А.П. Дослідження окисної здатності олії амаранту / А.П. Бєлінська, Л.В. Кричковська // Інформаційні технології: Наука, техніка, технологія, освіта, здоров'я [Текст]: матеріали ХVІ міжнар. наук.-практ. конф., 4-6 червня, 2008 р. Харків: у 2 ч. - Ч. 2 / оргкомітет: Л.Л. Товажнянський (голова). - Харків: НТУ «ХПІ». - 2008. - С. 5.uk_UA
dc.relation.references63. Бєлінська А.П. Динаміка окиснення ліпідних продуктів мікробіологічного та рослинного походження / Л.В. Кричковська, А.П. Бєлінська // Біотехнологія. Наука. Освіта. Практика [Текст]: матеріали ІV Міжнар. наук.-практ. конф., 11-13 листопада, 2008 р. Дніпропетровськ. - Дніпропетровськ: ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет». - 2008. - С 33.uk_UA
dc.relation.references64. А Лялик, Л Бейко, М Кухтин, О Покотило. Використання лляної олії у виробництві харчових продуктів // Вісник аграрної науки. - Том. 99. – 3. – С. 78-83.uk_UA
dc.relation.references65. Бєлінська А.П. Олійні суміші як збалансований за складом та стабільний до окислювання продукт / А.П. Бєлінська, Л.В. Кричковська // Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у ХХ столітті [Текст]: матеріали 75-ї наук. конф. молодих вчених, аспірантів і студентів, 13-14 квітня, 2009 р. Київ / оргкомітет: А.І. Українець (голова). - Київ: НУХТ. - 2009. - С. 106.uk_UA
dc.relation.references66. Simopoulos A.P. Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. J. Am. Coll. Nutr. 2002; 21:495–505. doi: 10.1080/07315724.2002.10719248.uk_UA
dc.relation.references67. Kris-Etherton P.M., Harris W.S., Appel L.J. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. 2002; 106:2747–2757. doi: 10.1161/01.CIR.0000038493.65177.94.uk_UA
dc.relation.references68. Kris-Etherton P.M., Grieger J.A., Etherton T.D. Dietary reference intakes for DHA and EPA. Prostaglandins Leukot. Essent. Fat. Acids. 2009;81:99–104. doi: 10.1016/j.plefa.2009.05.011.uk_UA
dc.relation.references69. Brenna J.T. Efficiency of conversion of α-linolenic acid to long chain n-3 fatty acids in man. Curr. Opin. Clin. Nutr. 2002; 5:127–132. doi: 10.1097/00075197-200203000-00002.uk_UA
dc.relation.references70. Burdge G.C., Calder P.C. Conversion of α-linolenic acid to longer-chain polyunsaturated fatty acids in human adults. Reprod. Nutr. Dev. 2005;45:581–597. doi: 10.1051/rnd:2005047.uk_UA
dc.relation.references71. Burdge G.C., Wootton S.A. Conversion of eicoapentaenoic, docosapentaenoic and docosahexaenoic acids in young women. Br. J. Nutr. 2002;88:411–420. doi: 10.1079/BJN2002689.uk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Магістерська Трачук Н.П..pdf1,37 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
авторська довідка Трачук Н.П..doc68,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора