Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43602
Назва: Удосконалення асортиментної політики у закладах ресторанного господарства (на прикладі Суші-ланж «NORI»)
Інші назви: Improvement of the product range policy in restaurant establishments (Sushi-lounge “NORI” as a case study)
Автори: Капаць, Катерина Михайлівна
Kapats, Kateryna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Україна
Бібліографічний опис: Капаць К. М. Удосконалення асортиментної політики у закладах ресторанного господарства (на прикладі Суші-ланж «NORI») : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „241 — готельно-ресторанна справа“ / К. М. Капаць. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 102 с.
Дата публікації: гру-2023
Дата подання: гру-2023
Дата внесення: 16-січ-2024
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Владимир, Ольга Михайлівна
Vladymyr, Olha
Теми: асортимент
асортиментна політика
ресторанне господарство
товарна група
товарний ряд
споживчий попит
конкурентоспроможність
управління
assortment
the product range policy
restaurant business
product group
product line
consumer demand
competitiveness
management
Діапазон сторінок: 1-102
Короткий огляд (реферат): Капаць К. М. Удосконалення асортиментної політики у закладах ресторанного господарства (на прикладі Суші-ланж «NORI»). Кваліфікаційна робота магістра (102 с., 21 рис., 6 табл., 73 літ. джерел) за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа». Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. Факультет економіки та менеджменту. Тернопіль, 2023. Дана магістерська робота присвячена розгляду особливостей управління асортиментною політикою у закладах ресторанного господарства. У процесі дослідження розглянуто питання теоретико-методичних основ формування асортиментної політики, особливостей формування асортиментної політики підприємств ресторанного бізнесу у сучасних умовах. У роботі досліджено особливості діяльності закладу Суші-ланж «NORI». З метою удосконалення асортиментної політики, зміцнення конкурентних позицій на ринку, а також оптимізації товарного асортименту відповідно до споживчого попиту на внутрішніх можливостей досліджуваного підприємства запропоновано дотримуватися алгоритму ефективного управління асортиментною політикою закладу. Практична значимість роботи. Результати проведеного дослідження створюють основу для подальших досліджень й практичного вирішення проблеми пов’язаних із удосконаленням асортиментної політики у закладах ресторанного господарства шляхом впровадження запропонованих рекомендацій у практичну діяльність Суші-ланж «NORI».
Kapats K. M. Improvement of the product range policy in restaurant establishments (Sushi-lounge “NORI” as a case study). Master’s thesis (102 p., 21 fig., 6 tabl., 73 lit.) for obtaining the educational qualification of «Master» in the specialty 241 «Hotel, Restaurant and Catering». Ternopil Ivan Puluj National Technical University, faculty of Economics and Management. Ternopil, 2023. The master's thesis is devoted to the consideration of the features of product range policy management in restaurants. In the process of research, the issue of the theoretical and methodological foundations of the formation of the product range policy, the peculiarities of the formation of the product range policy of the enterprises of restaurant business under modern conditions were considered. In this paper examines the specifics of the Sushi Lounge «NORI». In order to improve the product range policy, strengthen competitive positions on the market, as well as optimize the product assortment in accordance with consumer demand for the internal capabilities of the study enterprise, it is suggested to follow the algorithm of effective management of the product range policy. The practical significance of the work. The results of the study provide a basis for further research and practical solution the problem related to the improvement of the product range policy in the restaurant industry by implementing the proposed recommendations into the practical activities of Sushi Lounge «NORI».
Зміст: ВСТУП 6 РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ АСОРТИМЕНТНОЇ ПОЛІТИКИ 10 1.1. Сутність та значення асортиментної політики: зміст, мета, завдання та основні елементи 10 1.2. Основні принципи та засади формування асортиментної політики підприємства 17 1.3. Особливості удосконалення асортиментної політики на підприємствах ресторанного господарства 29 РОЗДІЛ 2. ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ АСОРТИМЕНТНОЇ ПОЛІТИКИ ЗАКЛАДУ СУШІ-ЛАНЖ «NORI» 37 2.1. Загальна характеристика підприємства Суші-ланж «NORI» 37 2.2. Аналіз асортиментної політики підприємства Суші-ланж «NORI» 41 2.3. Вплив асортиментної політики на фінансові результати діяльності закладу Суші-ланж «NORI» 54 РОЗДІЛ 3. УДОСКОНАЛЕННЯ АСОРТИМЕНТНОЇ ПОЛІТИКИ ЗАКЛАДУ СУШІ-ЛАНЖ «NORI» 64 3.1. Шляхи покращення управління асортиментною політикою підприємства Суші-ланж «NORI» 64 3.2. Способи оптимізації конкурентної стратегії підприємства Суші-ланж «NORI» 68 3.3. Удосконалення процесу формування асортиментної політики підприємства Суші-ланж «NORI» 72 РОЗДІЛ 4. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ 78 4.1. Основи охорони праці в галузі 78 4.2. Безпека в надзвичайних ситуаціях 81 ВИСНОВКИ 91 СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 94
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43602
Власник авторського права: © Капаць К.М., 2023
Перелік літератури: 1. Андрушків Б. М., Малюта Л. Я., Островська Г. Й. та ін. Готельно-ресторанна справа. Навчально-методичне видання. Книга 1. Тернопіль : ФОП Паляниця В. А., 2018. 268 с.
2. Малюта Л.Я., Мельник Л.М., Нагорняк Г.С., Островська Г.Й. Визначення найважливіших закономірностей стабільного розвитку підприємств готельно-ресторанного господарства. Галицький економічний вісник. 2020. Вип. 3 (64). С.174-184.
3. Троян А. В., Особливості асортиментної політики підприємства в сучасних умовах господарювання. Ефективна економіка. 2014. № 1. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2708
4. Василиха Н. В. Асортиментна політика – важливий інструмент товарної політики торговельного підприємства. Економіка і суспільство. 2018. Вип. 19. URL: https://economyandsociety.in.ua/journals/19_ukr/144.pdf
5. Близнюк С. В. Маркетинг в Україні: проблеми становлення та розвитку [Текст] : монографія. К. : Політехніка, 2003. 384 с.
6. Гаркавенко С. С. Маркетинг [Текст] : підручник. К. : Лібра, 2002. 712 с.
7. Кардаш В.Я. Маркетингова товарна політика [Текст]: Підручник. К.: КНЕУ, 2010. 240 с.
8. Шишигіна, Л. С. Теоретичні аспекти асортиментної політики на сучасному ринку. Формування ринкової економіки: зб. наук. праць. Спец. вип.: Маркетинг: теорія і практика. К.: КНЕУ, 2009. 653 с. URL: https://core.ac.uk/download/pdf/197263367.pdf
9. Касич А. О., Марченко К. О. Асортиментна політика підприємства: мета, завдання, моделі. Ефективна економіка. 2018. № 6. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6387
10. Малюта Л. Стратегічне управління інноваційним розвитком підприємства : навч. посібник. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2016. 232 с.
11. Шерстюк Р., АндрушківБ., Ратинський В., Погайдак О., Кирич Н. Діджитал-інструментарій відродження сервісної інфраструктури в умовах об’єднання територіальних громад у повоєнний період наблизить економіку України до європейських стандартів. Економіко-математичні методи і моделі. МММТЕС, 22-23 листопада 2022 року. Т. : ФОП Паляниця В. А., 2022. С. 151–156.
12. Діденко Є.О., Савельєв Д.С. Управління асортиментною політико
13. Гончар Л.А., Холодова О.Ю. Управління асортиментом і якістю товарів як підсистема торговельного підприємства. URL: http://www.ukr.vipreshebnik.ru/torgovlya/4458-upravlinnya-asortimentom-i-yakistyu-tovariv-yakpidsistema-torgovelnogo-pidpriemstva.html
14. Стойко І.І. Управління інноваціями: навч.-метод. посіб. Тернопіль, ТНТУ імені Івана Пулюя, 2016. 220с.
15. Абрамович І. А. Товарний асортимент підприємства: сутність та умови формування. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2017. Вип. 12. Ч. 1
16. Нянько В. М., Паляниця В. А. Особливості розвитку інноваційного маркетингу на підприємстві. Інноваційна економіка. 2013. №6. С. 212-217.
17. Малюта Л.Я. Мельник Л.М., Нагорняк Г.С., Шерстюк Р.П. Організаційно-економічні засади розвитку інноваційного процесу вітчизняних закладів готельно-ресторанної сфери в туристичному контексті. Соціально- економічні проблеми і держава. 2017. Вип. 1(16). С.148-158.
18. Красовська Т. В. Методичні засади формування механізму товарного асортименту на виробничих підприємствах. Економіка та держава. 2016. №2. С. 67-71. URL: https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2021/01/120.pdf
19. Кириченко С. О., Половинка К. І. Принципи формування асортиментної політики. АГРОСВІТ № 1-2, 2021. URL: http://www.agrosvit.info/pdf/1-2_2021/11.pdf
20. Могилова А. Ю., Шарафост М. Л., Удосконалення асортиментної політики ресторану. Ефективна економіка. 2019. № 11. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/11_2019/6.pdf
21. Мальська М.П. Ресторанна справа: технологія та організація обслуговування туристів (теорія та практика): навч. посіб. К.: ЦУЛ, 2013. 304 с.
22. П’ятницька Г.Т. Сучасні тренди розвитку ресторанного господарства в Україні. Економiка та держава. 2017. № 9. С. 66-73.
23. Владимир О. М. Психологічні особливості суспільства як ключовий фактор реформацій національної економіки. Галицький економічний вісник. Т. : ТНТУ, 2019. Том 56. № 1. С. 26–39.
24. Прокопюк А., Феленчак Ю. Сучасні тенденції розвитку ресторанного господарства України та Польщі. Науковий вісник НЛТУ України. 2015. Вип. 25.4. С. 259-265.
25. Бутенко О.П., Стрельченко Д.О. Стан ресторанного господарства України та перспективи його розвитку. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2016. № 56. С. 18-24.
26. Гросул В.А., Іванова Т.П. Тенденції сучасного розвитку підприємств ресторанного господарства в Україні та Харківській області. Науковий вісник Ужгородського університету. 2017. Вип. 1(49). Том 1. С. 143-149.
27. Коваленко Л.Г. Асортиментна політика закладів ресторанного господарства України. Економіка та суспільство. 2016. №5. С. 160-163.
28. Малюта Л.Я., Нагорняк Г.С., Шерстюк Р.П. Дослідження впливу управлінських чинників на рівень конкурентоспроможності вітчизняних закладів сфери готельно-ресторанного бізнесу на сучасному етапі. Економіка і управління. 2016. №3 (71). С. 77-86.
29. Офіційний сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/
30. Владимир О. М. Основні тенденції розвитку підприємств готельно-ресторанного бізнесу та сфери туризму у 2019-2021 роках. Гостинність, сервіс, туризм: досвід, проблеми, інновації: тези доповідей VІІІ Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., Київ, 8-9 квіт., 2021 р. / М-во освіти і науки України; Інститут модернізації змісту освіти; Київ. нац. ун-т культури імистецтв; Київ. ун-т культури; Ф-т готельно-ресторанного і турист. бізнесу. Київ : Вид. центр КНУКіМ, 2021. С. 311-315.
31. Владимир О., Субчак Н. Окреслення основних проблем зростання закладів ресторанного господарства у складних умовах сьогодення та визначення напрямів їх подолання. Матеріали VІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Формування механізму зміцнення конкурентних позицій національних економічних систем у глобальному, регіональному та локальному вимірах»: зб. тез доповідей, 05 листопада 2021 р. / за заг. ред. О.В. Панухник. Тернопіль : ФОП Паляниця В.А., 2021. 226 с.
32. Гринько Т.В., Максімчук О.С. Проблеми та перспективи інноваційного розвитку вітчизняних підприємств сфери послуг. Проблеми економіки. 2015. № 1. С. 255-260.
33. Шерстюк Р., Владимир О., Дудкін П., Дудкіна О. Вплив пандемії COVID-19 на розвиток туризму в Україні: проблеми та шляхи їх вирішення. Соціально-економічні проблеми і держава. 2021. Вип. 2 (25). С. 641-652. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2021/21srpsiv.pdf
34. Капаць К. М, Владимир О. М., Химич І. Г. Вплив війни на формування смаків українців у споживанні ресторанної їжі. Наука, інновації, бізнес: проблеми, перспективи і сьогочасні тренди розвитку: матеріали ХI-ої Всеук. наук.-практ. конф., пам’яті почесного професора ТНТУ, академіка НАН України М.Г. Чумаченка., (Тернопіль, 26 травня 2023 р.).Тернопіль: ФОП Паляниця В. А. С. 27-28.
35. Владимир О. Розвиток інноваційного виробництва – шлях подолання бідності. Проблеми формування та розвитку інноваційної інфраструктури : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 25 травня 2020. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2019. C. 289-290. URL: http://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/33353/1/Vladymyr_Lviv.pdf
36. Владимир О. Фінансова підтримка інноваційного розвитку підприємств в Україні. Наука молода. 2014. № 21. URL: http://naukamolodaj.wunu.edu.ua/index.php/nmj/article/view/76
37. Капаць К., Владимир О. Співробітництво в туристичній сфері: Україна-Туреччина. Актуальні задачі сучасних технологій: зб. тез доповідей Х міжнар. наук.-практ. конф. Молодих учених та студентів, (Тернопіль, 24-25 листоп. 2021). М-во освіти і науки України, Терн. націон. техн. ун-т ім. І. Пулюя [та ін.]. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2021. Т. 2. С. 72-73.
38. Владимир О. Об’єктивна необхідність фінансування інновацій у готельно-ресторанному бізнесі. Проблеми та перспективи розвитку підприємництва: Матеріали Х Міжнародної науково-практичної конференції. Харків: ХНАДУ, 2016. Том 1. С. 179-180. URL: http://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/39074
39. Івашина Л.Л. Перспективи та проблеми кейтерингу в Україні. Глобальні та національні проблеми економіки. 2017. Вип. 17. С. 314-317.
40. Владимир О. М., Химич І. Г., Капаць К. М. Вплив війни на формування смаків українців у споживанні ресторанної їжі. Наука, інновації, бізнес: проблеми, перспективи і сьогочасні тренди розвитку: матеріали ХI-ої Всеук. наук.-практ. конф., пам’яті почесного професора ТНТУ, академіка НАН України М.Г.Чумаченка., (Тернопіль, 26 травня 2023 р.). Тернопіль: ФОП Паляниця В. А. С. 27-28.
41. Владимир О., Капаць К. Ресторанний бізнес: прибутковість та інші виклики воєнного часу. Трансформація бізнесу для сталого майбутнього: дослідження, діджиталізація та інновації: збірник тез доповідей ІІ Міжнародної науково-практичної конференції (м.Тернопіль, 23–24 листопада 2022 р.). Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2022. 217с.
42. Капаць К., Владимир О. Ресторанний бізнес: прибутковість та інші виклики воєнного часу. Трансформація бізнесу для сталого майбутнього: дослідження, діджиталізація та інновації: збірник тез доповідей ІІ Міжнародної науково-практичної конференції (м. Тернопіль, 23–24 листопада 2022 р.). Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2022. С.116-118.
43. Владимир О., Бажанова Н. Суспільні виклики та соціальна відповідальність бізнесу у час війни. Соціально-економічні проблеми і держава. 2022. Вип. 2 (27). С. 45-62. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2022/22vomucv.pdf
44. Владимир О. Еволюційні зміни у розумінні дизайну об’єктів готельно-ресторанного бізнесу. Всеукраїнська науково-практична конференція «Дизайн після епохи постмодерну: ідеї, теорія, практика», Київського національного університету культури і мистецтв (15 квітня). 2021. 51-56.
45. Владимир О. Еволюція дизайну об’єктів готельно-ресторанного бізнесу: від функціонального до системного підходу. Деміург: ідеї, технології, перспективи дизайну. 2021. Том 4. №1. URL: http://demiurge.knukim.edu.ua/article/view/236119
46. Сторінка Суші-ланж «NORI» у соціальній мережі Instagram. URL: https://www.instagram.com/nori.zb/
47. Що таке суші і з чим їх їдять: основи азійської кухні. ВСВІТІ. 24.04.2018. URL: https://vsviti.com.ua/life/food/83137
48. Публічний звіт т.в.о. Голови державного агентства меліорації та рибного господарства УКРАЇНИ Ігоря Клименка за 2022 рік. Державнеагентство меліорації та рибного господарства України. URL: https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/17-civik-2018/zvit2022/Zvit_fish_2022.pdf
49. Кириченко А. Експерт розповів, яку долю в імпорті продовольства становилять риба та морепродукти. Інформаційне агентство УНІАН. URL: https://www.unian.ua/economics/agro/ekspert-rozpoviv-yaku-dolyu-v-importi-prodovolstva-stanovilyat-riba-ta-moreprodukti-12186270.html
50. Україна за 2021 рік майже на 30% наростила обсяг імпорту риби та морепродуктів. Аграрний ринок Finance.ua 23.02.2022. URL: https://news.finance.ua/ua/ukraina-za-2021-rik-mayzhe-na-30-narostyla-obsyah-importu-ryby-ta-moreproduktiv
51. Названо головного імпортера риби та морепродуктів до України TradeMasterGroup. 22.02.2022. URL: https://trademaster.ua/news/28892
52. Лебський С. О. Обґрунтування та розробка технології біологічно активних добавок білкової та ліпідної природи із чорноморської трав’яної креветки (Palaemon adspersus Rathke,1837). Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. 2023. URL: https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u145/dis_lebskiy.pdf
53. За 5 років Україна вдвічі збільшила імпорт червоної риби. Економічна правда. 04.03.2021. URL: https://www.epravda.com.ua/news/2021/03/4/671616/
54. Сторінка закладу «Sushi_Tako» у соціальній мережі Instagram. URL: https://www.instagram.com/sushi_tako_zbarazh/
55. Меню бару «UNO-ZBATAZH» URL: https://uno-zbarazh.choiceqr.com/online-menu
56. Балабанова Л. В., Холод В. В., Балабанова І. В. Маркетинг підприємства: [навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл.]; М-во освіти і науки України, Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Баранівського, Шк. Маркетингового менеджменту. Донецьк : ДонНУЕТ, 2010. 599 с.
57. Крикавський Є. В., Чухрай Н. І. Промисловий маркетинг. Львів :Нац.унт «Львівська політехніка», 2004. 468 с.
58. Хамініч С.Ю., Сокол П.М., Чубакова А.А. Формування асортиментної політики суб’єкта господарювання у сучасних умовах. Економіка та управління підприємствами. 2020. Випуск 53. С.129-134. http://bses.in.ua/journals/2020/53_2020/21.pdf
59. Сумець О.М., Ігнатова Є.М. Товарна інноваційна політика: навчальний посібник. Київ : Хай-Тек Прес, 2010. 368 с.
60. Овсак О.П., Назаренко О.П., Зелінський В.В. Особливості формування асортиментної політики виробничого підприємства. Інфраструктура ринку. 2019. № 34. С. 149–153.
61. Мокляк М.В., Сафонов М.С., Максименко Є.М. Аналіз методів формування асортиментної політики торгового підприємства. Інфраструктура ринку. 2019. № 27. С. 204–210.
62. Конституція України. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80
63. Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 № 2695-XII. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2694-12
64. Коржик Б.М. Основи охорони праці [навч.пос.]. – Харків, ХДАМГ, 2002. 105с.
65. ДСН3.3.6-042-99. Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень №42. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/va042282-99#Text
66. ДБН В.2.5-28-2006. Природне і штучне освітлення. URL: www.minregion.gov.ua/.../ProektDBNV2528Prirodnetaschtuchneosvitle.
67. ГОСТ12.2.033-78. ССБТ. Робоче місце при виконання стоячих робіт. Загальні ергономічні вимоги. URL: http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=66665
68. Закон України «Про пожежну безпеку» від 17.12.93 №2694 URL: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/2694-12
69. НПАОП0.01-95. Правила пожежної безпеки в Україні –1995. – 196с. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0252-15
70. ГОСТ 12.1.005 -88. ССБТ. Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до повітря робочої зони. URL: http://pidruchniki.com/16850303/bzhd/vimogi_bezpeki_robochogo_mistsya_ergonomichni_vimogi
71. Дії населення в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характер. Державна служба України з надзвичайних ситуацій. URL: https://dsns.gov.ua/uk/abetka-bezpeki/diyi-naselennya-v-umovax-nadzvicainix-situacii-vojennogo-xarakteru
72. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. 156 с. URL: https://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39196.
73. Інструкція першочергових дій персоналу і посадових осіб підприємств, установ та організацій у разі загрози виникнення терористичних або диверсійних актів. Департамент освіти і науки. URL: https://don.kyivcity.gov.ua/files/2015/4/28/bezpeka_zakladiv_new.pdf
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:241 — готельно-ресторанна справа

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
dyplom_Kapats K_M_2023.pdf4,97 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Авторська довідка_Капаць.doc44 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора