Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43601
Назва: Інноваційні напрями удосконалення діяльності закладу громадського харчування (на прикладі кав’ярні «Spar Express»)
Інші назви: Innovative ways of improving the activity of a public catering establishment (the café Spar Express» as a case study)
Автори: Панченко, Катерина Геннадіївна
Panchenko, Kateryna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Україна
Бібліографічний опис: Панченко К. Г. Інноваційні напрями удосконалення діяльності закладу громадського харчування (на прикладі кав’ярні «Spar Express») : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „241 — готельно-ресторанна справа“ / К. Г. Панченко. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 83 с.
Дата публікації: гру-2023
Дата подання: гру-2023
Дата внесення: 16-січ-2024
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Шерстюк, Роман Петрович
Sherstiuk, Roman
УДК: 658.64
Теми: Кав’ярня
виробничий процес
підприємство
інноваційні підходи
ресурси
технології
фінансові показники
Coffee house
production process
enterprise
innovative and traditional approaches
resources
technologies
financial indicators
Діапазон сторінок: 1-83
Короткий огляд (реферат): Панченко К.Г. Інноваційні напрями удосконалення діяльності закладу громадського харчування (на прикладі кав’ярні «Spar Express») – Рукопис. Кваліфікаційна робота магістра за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа». – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. Тернопіль, 2023. Дана кваліфікаційна робота присвячена розгляду питань забезпечення ефективної організації функціонування підприємства ресторанного бізнесу, зокрема роботу підприємства при застосуванні інноваційних підходів. У процесі дослідження розглянуто питання щодо особливостей формування даних підходів та функціонування робочих процесів ресторанної сфери в Україні. У роботі проаналізовано організаційно-управлінську та фінансову діяльність кав’ярні «Spar Express». Результати проведеного дослідження створюють основу для подальших досліджень й практичного вирішення проблеми забезпечення ефективного формування виробничого процесу підприємства ресторанного бізнесу.
Panchenko K.G. Innovative directions of a catering company activity improvement (coffee bar «Spar Express» as a case study). Qualifying work of the master on a specialty 241 "Hotel-restaurant business". – Ternopil Ivan Puluj National Technical University. Ternopil, 2023. This master’s qualification work is dedicated to examining issues related to ensuring the effective organization of a restaurant business, mainly focusing on the operation of the enterprise when applying innovative approaches. Throughout the research, considerations are given to the peculiarities of forming these approaches and the functioning of work processes in the restaurant industry in Ukraine. The paper analyzes the organizational, managerial, and financial activities of the "Spar Express" café. The study's results provide a basis for further research and practical solutions to the problem of ensuring the effective formation of the production process of the restaurant business.
Зміст: ВСТУП 7 РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ЗАКЛАДАХ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ 10 1.1. Сутність та концептуальні засади інноваційної діяльності закладів громадського харчування 10 1.2. Основні елементи інноваційної діяльності на підприємствах ресторанного бізнесу 14 1.3. Основи впровадження інноваційних проєктів для закладів ресторанної сфери 20 РОЗДІЛ 2 ДОСЛІДЖЕННЯ СТАНУ ІННОВАЦІЙНИХ ВПРОВАДЖЕНЬ НА ПІДПРИЄМСТВІ «SPAR EXPRESS» 27 2.1. Загальна характеристика досліджуваного підприємства 27 2.2. Оцінка фінансово-економічних показників діяльності підприємства 33 2.3. Аналіз впровадження інновацій у кав’ярні «Spar Express» 37 2.4. Дослідження сильних та слабких сторін внутрішнього середовища 41 РОЗДІЛ 3 УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВІ «SPAR EXPRESS» 44 3.1. Формування стратегій інноваційного розвитку виробничого процесу на підприємстві 44 3.2. Шляхи удосконалення заходів розвитку інноваційної діяльності кав’ярні «Spar Express» 47 3.3. Реалізація інноваційних заходів діяльності закладу 51 РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 56 4.1. Організація роботи з охорони праці у кав’ярні «Spar Express» 56 4.2. Розробка заходів щодо підвищення стійкості роботи закладів готельно-ресторанного бізнесу під час надзвичайних ситуацій воєнного часу 59 ВИСНОВКИ 63 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 65 ДОДАТКИ 71
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43601
Власник авторського права: © Панченко К.Г., 2023
Перелік літератури: 1. Закон України «Про інновації». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/40-15#Text
2. Шумпетер Й. Теорія економічного розвитку. Дослідження прибутків, капіталу, кредиту, відсотка та економічного циклу / пер. з англ. В. Старка. Київ, Києво–Могилянська академія, 2012. 242 с.
3. Андрушків Б. М. Проблеми теорії і практики менеджменту / Б. М. Андрушків, О. В. Вівчар, Л. М. Мельник. Тернопіль: Терно-Граф, 2009. 312 с.
4. Янковська О. І. Особливості інновацій в сільському господарстві. Економіка XXI століття: виклики та проблеми. 2012. № 4. С. 30–33.
5. Гордійчук А.І. Інноваційний розвиток галузей сільського господарства та ефективність їх функціонування. Науковий вісник Раціонального університету біоресурсів і природокористування України. 2010. № 6. С. 44–46.
6. Управління інноваціями : навч. посіб. / Н.І. Чухрай, Л.С. Лісовська; Нац. ун-т «Львів. політехніка». Львів : Львів. політехніка, 2015. 277 с.
7. Стратегічне управління інноваційним розвитком підприємства навч. посіб. Б. М. Андрушків, Л. М. Мельник, Л. Я. Малюта. Тернопіль: ТНТУ. 2010. 271 с.
8. Якушев O. Інноваційні технології в управлінні бізнес-процесами підприємств сфери готельно-ресторанних та туристичних послуг. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2020. Т. 3. № 2. C. 195–208.
9. Тарасова О. В. Теоретико-методологічні основи інноваційної діяльності підприємств. Економіка харчової промисловості. 2012.№1. С. 37–41.
10. Шпикуляк О. Г., Мазур Г. Ф. Інноваційна діяльність у механізмі стимулювання агропромислового виробництва. Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету (економічні науки). 2014. № 4. С. 73–77.
11. Коюда В. О., Лисенко Л. А. Інноваційна діяльність підприємства та оцінка її ефективності: моногр. Х.: ФОП Павленко О.Г.; ІНЖЕК, 2016. 224 с.
12. Коваленко О. В. Проблемні аспекти становлення інноваційної системи України в контексті теорії технологічного розвитку. Ефективна економіка. 2015. № 3. С. 31–39.
13. Андрушків Б. М. Стратегічне управління інноваційним розвитком підприємства / Б. М. Андрушків, Л. Я. Малюта, Л. М. Мельник. Тернопіль: ТНТУ, 2010. 230 с.
14. Левицька І. В., Постова В. В. Стратегічне управління розвитком підприємств ресторанного бізнесу. Молодий вчений. 2017. Вип. 2 (42). С. 271–275. URL: https://sel.vtei.edu.ua/repository/g.php?fname=25718.pdf
15. Інноваційні засади формування концепції комплексної науково-технічної програми: «Нова економіка Тернопільської області» (ресурсоекономічний контекст) / Б. М. Андрушків, П. Д. Дудкін, Л. М. Мельник, І. І. Стойко, Р. П. Шерстюк. Тернопіль: ТзОВ «Видавництво «Астон», 2014. 208 с. ISBN 978-966-308-534-0.
16. Мостова Л. М., Новікова О. В., Ракленко І. М. Організація обслуговування в ресторанному господарстві : підруч. Харків : Світ Книг, 2019. 657 с.
17. Чумак О. В. Соціально-філософський аналіз поняття «інновація» та «інноваційна діяльність» URL: https://oldzdia.znu.edu.ua/gazeta/VISNIK_
18. Теоретичні аспекти культури обслуговування у закладах готельно-ресторанного господарства. Економічний вісник Запорізької державної інженерної академії. 2018. Вип. 6. С. 143–146. URL: https://sel.vtei.edu.ua/repository/g.php?fname=26002.pdf.
19. Мазуркевич І. О. Особливості управління підприємствами ресторанного господарства. Інфраструктура ринку. 2016. Вип. 2. С. 165–168. URL: https://sel.vtei.edu.ua/repository/g.php?fname=26007.pdf
20. Мазуркевич І. О. Теоретичні основи управління підприємствами ресторанного бізнесу. Наукова творчість молоді в індустрії гостинності: матеріали II Міжнар. наук.-практ. Інтернет-конфереції студентів, аспірантів та молодих вчених, м. Донецьк, 23–24 листоп. 2016 р. Донецьк, 2016. С. 94–96. https://sel.vtei.edu.ua/repository/g.php?fname=26153.pdf. 123.
21. Мазуркевич І. О., Рябенька М. О. Управління персоналом у закладах готельно-ресторанного господарства. Інтелект XXI. 2020. № 1. С. 75–80. URL: https://sel.vtei.edu.ua/repository/g.php?fname=26005.pdf
22. Кучер М. М., Левченко Г. П. Системний підхід до оцінки зовнішніх чинників впливу на ресурсний потенціал галузі ресторанного господарства. Проблеми економіки. 2021. № 2. С. 143–148. URL: https://www.problecon.com/export_pdf/problems-of-economy-2021-2_0- pages-143_148.pdf.
23. Нечаюк Л.І. Готельно-ресторанний бізнес: Менеджмент: навч. посіб. / Л. І. Нечаюк, Н. О. Телеш. Київ : Центр навчальної літератури, 2013. 348 с.
24. Нагорняк Г. С, Малюта Л. Я. Шерстюк Р. П. Дослідження впливу управлінських чинників на рівень конкурентоспроможності вітчизняних закладів сфери готельно-ресторанного бізнесу на сучасному етапі. Економіка та управління. Київ, 2016. 77–86 с.
25. Малюта Л. Я., Мельник Л. М., Нагорняк Г. С., Островська Г. Й. Визначення найважливіших закономірностей стабільного розвитку підприємств готельно-ресторанного господарства. Галицький економічний вісник. 2020. Вип. 3 (64). С. 174–184.
26. Островська Г. Й. Особливості стратегічного управління персоналом підприємства. VI Міжнародна науково-практична конференція Сучасні тенденції розвитку фінансових та інноваційно-інвестиційних процесів в Україні. 2023. С. 319–322.
27. Шерстюк Р. П., Стойко І. І. Управління конкурентоспроможністю: навч. посіб. Тернопіль: ТНТУ, 2021 156 с. Режим доступу: http://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/35675/1/УК%20посібник%202020.pd
28. Островська Г. Й. Мотивування персоналу щодо підвищення рівня інтелектуалізації праці в умовах новітньої управлінської парадигми. Review of transport economics and management. 2022. №7 (23). 2022. С. 156–167.
29. Островська Г. Й., Шерстюк Р. П., Малюта Л. Я., Паляниця В. А. Імперативи інтелектуального лідерства підприємства в умовах економіки, заснованої на знаннях. Економічний вісник Донбасу. (2 (72), С. 93–102.
30. Тарасюк Р. М. Бізнес-план: розробка, обґрунтування та аналіз. Житомир: ЖДТУ, 2006. 419 с.
31. Управління інноваційною діяльністю: підруч. / Колектив авторів: Андрушків Б.М., Стойко І.І., Шерстюк Р.П. , Владимир О.М., Дудкін П.Д., Малюта Л.Я., Мельник Л.М., Нагорняк Г.С., Паляниця В.А., Федишин І.Б. – Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2015. 1146 с. Режим доступу: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/17920
32. Шерстюк Р., Островська Г. Підвищення рівня інтелектуалізації праці персоналу індустрії гостинності в умовах новітньої управлінської парадигми. сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності: Зб. тез доп. ІV Міжнар. науково-практ. конф. (12 жовт. 2023 р., м. Львів), м. Львів, 12 жовт. 2023 р. Львів, 2023. С. 322–326.
33. Постова В. В. Сучасні тренди функціонування кав’ярень на ринку ресторанного бізнесу України. Інтеграційні та інноваційні напрямки розвитку індустрії гостинності: зб. тез доп. ХII Всеукр. конф. студ., аспірант. і молод. учених, м. Одеса, 17–18 трав. 2023 р. Одеса, 2023. С. 5–7.
34. Сайт фірми Poster https://joinposter.com/ua
35. Найдюк В. Передумови інноваційного розвитку підприємств. Маркетинг і менеджмент інновацій. 2019. №3. С. 351–263.
36. Про захист прав споживачів. Закон України / Відомості Верховної Ради України. 1991, № 30.
37. Фінансова звітність «Spar Express».
38. Бегун С. І. Факторний аналіз фінансових результатів діяльності підприємства: статистична оцінка. Економічний часопис СНУ імені Лесі Українки. 2020, № 3 (23). С. 168–176. DOI: https://doi.org/10.29038/2411- 4014-2020-03-168-176
39. Стащук O., Жигар Н. Формування та використання прибутку суб’єктів господарювання в умовах воєнного стану. Економічний часопис ВНУ імені Лесі Українки. 2022, № 3 (31), С. 12–17. DOI: https://doi.org/10.29038/2786-4618-2022-03-12-17
40. Куцай Н. С., Демчук В. О. Сутність, задачі та етапи управління фінансовим станом підприємства. Modern Economics. 2021. № 25. С. 92–97. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V25(2021)-14
41. Чепка В., Свідерська І., Гавриленко Ю. Фінансовий стан підприємства: теоретичні основи. Інвестиції: практика та досвід. 2020, № 19–20. С. 96–102.
42. Яцух О. О., Захарова Н. Ю. Фінансовий стан підприємства та методика його оцінки. Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Економіка і управління. 2018, № 3. С. 173–180.
43. Йохна М. А., Стадник В.В. Економіка і організація інноваційної діяльності: Навчальний посібник. К.: Видавничий центр «Академія», 2005. 400 с.
44. Барна М. Ю., Гліненко Л. К., Дайновський Ю. А. Фактори конкурентоспроможності підприємств ресторанного господарства. Інфраструктура ринку. 2020. Вип. 39. С. 415–421.
45. Шерстюк Р. П. Охорона праці. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 156 с. URL: https://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39196.
46. Закон України «Про охорону праці» (№ 2695-XII від 14.10.92, поточна редакція станом на 16.10.2020 р. на підставі 124-ІХ);
47. - Наказ від Державного Комітету України по нагляду за охороною праці про «Порядок опрацювання і затвердження роботодавцем нормативних актів з охорони праці, що діють на підприємстві» (№ 132 від 21.12.1993, поточна редакція станом від 27.12.2016 р. на підставі - z1517-16);
48. - Конституція України. Кодекс законів про працю України (№ 322- VIII від 10.12.71, поточна редакція від 25.10.2020 р. на підставі – 931-IX);
49. Навчальний посібник «Техноекологія та цивільна безпека. Частина «цивільна безпека»» / автор-укладач В. С. Стручок. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А. 156 с. Отримано з http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39424.
50. Безпека в надзвичайних ситуаціях» / В. С. Стручок. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А. 156 с. URL: https://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39196.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:241 — готельно-ресторанна справа

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
dyplom_Panchenko K_H_2023.pdf802,9 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Авторська довідка_Панченко.docx16,95 kBMicrosoft Word XMLПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора