Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43570
Назва: Розроблення технології кисломолочного напою з алое вера з проєктуванням цеху незбираномолочних продуктів потужністю 33 т молока за зміну
Інші назви: Development of a technology for a fermented milk drink with Aloe Vera, and the design of a facility for whole milk products production with a capacity of 33 tons of milk per shift.
Автори: Фігуш, Григорій Васильович
Figush, Grygorii
Бібліографічний опис: Фігуш Г. В. Розроблення технології кисломолочного напою з алое вера з проєктуванням цеху незбираномолочних продуктів потужністю 33 т молока за зміну : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / Г. В. Фігуш. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 107 с.
Дата публікації: гру-2023
Дата внесення: 15-січ-2024
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Сторож, Людмила Анатоліївна
Storozh, Liudmyla
Члени комітету: Ворощук, Віктор Ярославович
Voroshchuk, Victor
УДК: 637.146 : 138
Теми: кисломолочний напій
алое вера
мед
показники органолептичні, фізико-хімічні та реологічні
fermented milk drink
aloe vera
honey
organoleptic, physicochemical and rheological indicators
Короткий огляд (реферат): У даній роботі розроблено технологію кисломолочного напою з алое вера та медом. У ході роботи розроблено рецептурне співвідношення молока, вершків, алое та меду для виготовлення такого оздоровчого напою, а також досліджено органолептичні, фізико-хімічні та реологічні показники розроблених взірців напою. У першому розділі розкрито питання доцільності місця розташування нашого молокопереробного підприємства в місті Борщів, на південному сході Тернопільської області. У технологічній частині, яка подана у другому розділі, проведено розрахунки виробництва запроєктованого асортименту; підібрано сучасне українське та закордонне молокопереробне обладнання; розраховано площі приміщень виробничих цехів нашого підприємства. У третьому розділі проведено аналітичний огляд публікацій, на основі якого визначено мету, сформульовано завдання, об’єкт та предмет дослідження. Також описано специфіку проведення експерименту та його результати. У четвертому розділі розкриті питання про правові та організаційні основи охорони праці, а також заходи захисту харчової сировини та продуктів харчування на підприємствах молочної промисловості в умовах радіоактивного забруднення. У списку літературних джерел подано використані при виконанні кваліфікаційної роботи наукові публікації, довідники та нормативно-технічні джерела.
In this work, the technology of fermented milk drink with aloe vera and honey was developed. In the course of the work, the recipe ratio of milk, cream, aloe and honey for the production of such a health drink was developed, as well as the organoleptic, physico-chemical and rheological indicators of the developed drink samples were investigated. In the first chapter, the question of the feasibility of the location of our milk processing enterprise in the city of Borshchiv, in the southeast of the Ternopil region, is revealed. In the technological part, which is presented in the second section, calculations of the production of the designed assortment were carried out; selected modern Ukrainian and foreign milk processing equipment; the area of the premises of the production workshops of our enterprise has been calculated. In the third chapter, an analytical review of publications was carried out, on the basis of which the goal was determined, the task, object and subject of the research were formulated. The specifics of the experiment and its results are also described. In the fourth chapter, questions about the legal and organizational foundations of labor protection, as well as measures for the protection of food raw materials and food products at dairy enterprises in conditions of radioactive contamination, are revealed. The list of literary sources includes scientific publications, reference books, and regulatory and technical sources used in the qualification work.
Зміст: ВСТУП 6 Розділ 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ 8 1.1 Характеристика місця розташування підприємства 8 1.2 Характеристика сировинної зони 11 1.3 Обґрунтування асортименту незбираномолочних продуктів 12 1.4 Характеристика каналів реалізації продукції 13 Розділ 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 14 2.1 Розрахунки виробництва незбираномолочної продукції 14 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів виробництва 25 2.3 Забезпечення техніко-технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту 50 Розділ 3 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 62 3.1 Аналітичний огляд літературних джерел 62 3.2 Мета, об’єкт, предмет й методи проведення дослідження 72 3.3 Результати проведених досліджень 75 Розділ 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 86 4.1 Охорона праці 86 4.2 Розроблення заходів щодо захисту продуктів харчування та харчової сировини на підприємствах молочної промисловості в умовах радіоактивного забруднення 94 ВИСНОВКИ 99 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ 100 ДОДАТКИ 105
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43570
Власник авторського права: © Фігуш Г. В., 2023
Перелік літератури: 1. Вимоги до якості молочних продуктів [Електронний ресурс] // Режим доступу: https://infobox.prozorro.org/articles/vimogi-do-yakosti-molochnoji-produkciji
2. Грек О.В. Молокопереробка. Інновації: підруч./ О.В. Грек, О.О. Красуля. – К.: НУХТ, 2017. – 390 с.
3. Грек О.В. Скорченко Т.А. Технологія комбінованих продуктів на молочній основі : Підруч. – К. : НУХТ, 2012. – 362 с.
4. Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПІН 2.2.4–171–10). МОЗ України. Наказ від 12.05.2010 р. № 400. [Електронний ресурс] // Режим доступу: https://ips.ligazakon.net/document/Re17747
5. Державні санітарні правила для молокопереробних підприємств. ДСП 4.4.4011-98. [Електронний ресурс] // Режим доступу: https://budinfo.org.ua/doc/1816310/DSP-4-4-4-011-98-Derzhavni-sanitarni-pravila-dlia-molokopererobnikh-pidpriiemstv
6. ДСТУ 4900:2007 Джеми. Загальні технічні умови. [Чинний від 1993- 12-27]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 1993. С. 15.
7. ДСТУ IDF 117B:2003 Йогурт. Визначення кількості характерних мікроорганізмів. Метод підрахунку колоній за температури 37 °С. [Чинний від 2005-01-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2005. С. 12.
8. ДСТУ 4343:2004 «Йогурти. Загальні технічні умови». [Чинний від 2005-10-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2005. С. 11.
9. ДСТУ 4417:2005 «Кефір. Технічні умови». [Чинний від 2006-07-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2005. С. 8.
10. ДСТУ 8551:2015 Консерви молочні згущені і продукти молочні сухі. Визначення кислотності потенціометричним і титрометричним методами. [Чинний від 2017-01-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2015. С. 8.
11. ДСТУ 2661:2010 «Молоко коров’яче питне. Загальні технічні умови». [Чинний від 2010-11-10] Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2011. С. 11.
12. ДСТУ 3662:2018 «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови». [Чинний від 2019-10-01] Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2018. С. 11.
13. ДСТУ 7140:2009 Молоко та молочні продукти. Метод підраховування кількості колі форм та кишкової палички (e Coli) за допомогою пластин. [Чинний від 2012-01-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2011. С. 12.
14. ДСТУ 7355:2013 Молоко, молочні продукти та закваски. Метод визначання кількості біфідобактерій [Чинний від 2014-01-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2013. С. 18.
15. ДСТУ 4556:2006 Молоко сухе швидкорозчинне. Технічні умови. [Чинний від 2007-01-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. С. 13.
16. ДСТУ 4623:2006 (ГОСТ 21-94) Цукор білий. Технічні умови [Чинний від 2006-06-29]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 1993. С. 20.
17. Кравців Р.Й., Хоменко В.І., Островський Я.Ю., Гачак Ю.Р., Якубчак О.М. Молоко і молочні продукти : Посібник. «Піраміда», 2001. 310 с
18. Машкін М.І., Париш Н.М. Технологія молока і молочних продуктів: Навчальне видання. — К.: Вища освіта, 2006. — 351 с.: іл.
19. Новгородська Н.В. Проблеми якості молока в Україні. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького. 2015. Т. 17, №1 (61). Ч.4. С. 72-76.
20. Савченко О.А., Грек О.В., Красуля О.О. Сучасні технології молочних продуктів: Підручник. – К.; ЦП «Компринт», 2018. – 218 с.
21. Скарбовійчук О. М., Кочубей-Литвиненко О. В., Чернюшок О. А., Федоров В. Г. Хімічний склад і фізичні характеристики молочних продуктів: довідник. Київ. НУХТ. 2012. – С. 311.
22. Технологія молочних продуктів: Підруч. / Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, Т.А. Скорченко та ін.. – К.: НУХТ, 2013. – 502 с.
23. Технологія незбираномолочних продуктів: навч. посіб. / Т.А. Скорченко, Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, О.В. Кочубей; за ред.. Т.А. Скорченко. – Вінниця: Нова Книга, 2005. – 264 с.
24. Технологічні розрахунки у молочній промисловості / Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. та ін.: Навч. посіб. – К.: НУХТ, 2013. – 343 с.
25. ТУ У 15.8-21604587-002-2002 «Молоко пастеризоване вітамінізоване».
26. Шульга Н.М., Млечко Л.А.. Санітарія та гігієна: навч. посіб. – К.: ІПДО НУХТ, 2011. – 34 с.
27. Використання порошку пастернаку у виробництві збалансованих кисломолочних напоїв / Р.В. Риндич, М.М. Самілик // Priority directions of science and technology development. Abstracts of the 3rd International scientific and practical conference. SPC ―Sci-conf.com.ua‖. Kyiv, Ukraine. 2020. Pp. 373-377. URL: https://sci-conf.com.ua/iii-mezhdunarodnaya-nauchno-prakticheskaya konferentsiyapriority-directions-of-science-and-technology development-22-24-noyabrya-2020-goda-kiev-ukraina-arhiv/. (теза доповіді міжнародної конференції).
28. Дієтичні, лікувальні та лікувально-профілактичні властивості кисломолочних продуктів [Електронний ресурс] // Режим доступу: https://1snau.com/12-diyetichni-likuvalni-ta-likuvalno-profilaktichni-vlastivosti-kislomolochnix-produktiv-kislomolochni-produkti-narodiv-svitu/
29. Застосування фітосировини у технології ферментованих молочних напоїв / Гребельник О.П. // збірник наукових праць V Міжнародної науково-практичної конференції "Інноваційний розвиток харчової індустрії", 14 грудня 2017 р. – Інститут продовольчих ресурсів НААН. – 2017. – С. 59-61.
30. Йогурт на основі пряженого молока / Деркач М., Поліщук Г. // тези доповідей 88 Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів "Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті", Квітень – Травень 2022 р. – К.: НУХТ, 2022 р. – Ч.1. – С. 255.
31. Йогурти із похідних переробки бузини / Є.В. Демидова, М.М. Самілик Матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Інформаційні та інноваційні технології у готельно-ресторанному бізнесі, туризмі та дизайні» (Дніпро, 1-2 грудня 2021 року). С. 35-36.
32. Кисломолочні напої – основа здорового харчування / Соломон А.М., Фаріонік Т.В., Бондар М.М. // збірник наукових праць V Міжнародної науково-практичної конференції "Інноваційний розвиток харчової індустрії", 14 грудня 2017 р. – Інститут продовольчих ресурсів НААН. – 2017. – С. 116-117.
33. Перспективи використання бурякових цукатів у виробництві йогуртів / М.М. Самілик., Ю.В. Расамакіна // Науковий журнал «Вчені записки Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського». Серія: Технічні науки. – 2019. – Т. 30 (69), № 3. – С. 97-102.
34. Перспективи виробництва кисломолочного напою, збагаченого борошном кунжуту / М.М. Самілик, Цзін Сюаньсюань, С.С. Івченко // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі серія «Технічні науки». – 2019. – 1 (91). – С. 54-61.
35. Розробка кисломолочних напоїв з вмістом агрусу в умовах ТОВ «Літинський молочний завод» 02.11 – ВР.248м 20 11 28.052 Виконала: магістрант О.В. Підручна, 2021р. http://socrates.vsau.org/b04213/html/cards/getfile.php/30354.pdf
36. Удосконалення способу виробництва кисломолочного напою оздоровчого призначення, збагаченого порошками цикорію та йошти Київ-2021 [Електронний ресурс] // Режим доступу: https://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/35351/1/Tkachuk%20Yuliia%20Valeriivna.pdf
37. Алое вера [Електронний ресурс] // Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Aloe_vera
38. Наше алое [Електронний ресурс] // Режим доступу: https://foreverliving.com.ua/nashe-aloe-4/
39. Форевер. Гель алое вера питний [Електронний ресурс] // Режим доступу: https://ayurveda192.com.ua/tproduct/190419183-248450390481-forever-gel-aloe-vera-pitnii-1000ml
40. Акацієвий мед [Електронний ресурс] // Режим доступу: https://ecorod.ua/produktsiia/entry/view/117
41. Гачак Ю.Р. Нові кисломолочні напої з маслянки із різними видами меду // Науковий вісник ЛНУВМТБТ імені С.З. Гжицького. – Т. 12, № 2(44). – C. 26-30.
42. Травневий мед - користь та лікувальні властивості [Електронний ресурс] // Режим доступу: https://dpss-ks.gov.ua/novini/travnevij-med-korist-ta-likuvalni-vlastivosti
43. Цілющі властивості меду – департамент охорони здоров’я [Електронний ресурс] // Режим доступу: https://uozter.gov.ua/ua/pages/295
44. Гандзюк, М. П. Основи охорони праці [Текст] : підручник / М. П. Гандзюк, Є. П. Желібо, М. О. Халімовський ; за ред. М. П. Гандзюка ; МОН України. – 4-е видання. – К. : Каравела, 2008. – 384 с. – ISBN 966-8019-01-6.
45. Основи охорони праці [Текст] : підручник / О. І. Запорожець, О. С. Протоєрейський, Г. М. Франчук, І. М. Боровик. – К. : Центр учбової літератури, 2009. – 264 с. – ISBN 978-966-364-934-4.
46. Герасимов О.І. Радіаційний контроль продуктів харчової промисловості : конспект лекцій. Одеса, ОДЕКУ, 2019 р., 109 с.
47. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / В.С. Стручок. – Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2022. – 156 с.
48. ДСН 3.3.6.039-99 ,,Державні санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку”. [Електронний ресурс] // Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/go/va037282-99
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska_dovidka_Фігуш Г. В..doc133 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
КРМ Фігуш Г. В..pdf5 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора