Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43567
Назва: Дослідження протеолітичних властивостей лактококів з проєктуванням цеху виробництва сичужних сирів на замовлення ПрАТ “Тернопільський молокозавод”
Інші назви: Research of the proteolytic properties of lactococci with the design of a production facility for rennet cheeses upon the request of PJSC “Ternopil Dairy Plant”
Автори: Величко, Арсен Володимирович
Velychko, Arsen
Бібліографічний опис: Величко А. В. Дослідження протеолітичних властивостей лактококів з проєктуванням цеху виробництва сичужних сирів на замовлення ПрАТ “Тернопільський молокозавод” : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / А. В. Величко. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 100 с.
Дата публікації: гру-2023
Дата внесення: 15-січ-2024
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Юкало, Володимир Глібович
Yukalo, Volodymyr
Члени комітету: Лукіянчук, Борис Якович
Lykiyanchuk, Borys
УДК: 637.146/138
Теми: продукти з молока
сироватка з виробництва сиру
казеїнати
лактококи
протеолітичні властивості
milk products
cheese whey
caseinates
lactococci
proteolytic properties
Короткий огляд (реферат): У даній роботі розроблено технологію виробництва твердих сирів та напоїв на основі молочної сироватки з екстрактом меліси та цитрусу. А також визначено протеолітичну активність різних штамів лактококів за допомогою електрофорезу, проведено відбір протеолітично активних штамів і вивчено їх властивості. У першому розділі проведено моніторинг розташування нашого молокопереробного підприємства у певному регіоні, Тернопільської області в місті Теребовля, так як дане місто має найкраще розташування до фермерських господарств. У другій частині даної роботи проведенні всі сировинні розрахунки, а також розрахунки готового продукту. Також підібране сучасне Європейське та Українське молокопереробне обладнання та розраховані площі виробничих приміщень та цехів даного підприємства. Третя частина даної роботи є науково – дослідною. В ній проводяться експерименти та дослідження протеолітичних властивостей лактококів при різних умовах. Також для цього зроблено детальний огляд літератури і вибрано найкращий метод проведення дослідження. У четвертій частині даної роботи описано: відповідальність працівників за порушення законодавства про охорону праці, причини та характер забруднення повітря робочої зони, безпека роботи промислових підприємств. У списку літературних джерел подано використані при виконанні кваліфікаційної роботи наукові публікації, довідники та нормативно-технічні джерела.
In this work, the technology for the production of hard cheeses and drinks based on whey with lemon balm and citrus extracts was developed. Also, the proteolytic activity of various strains of lactococci was determined using electrophoresis, proteolytically active strains were selected and their properties were studied. In the first section, the location of our milk processing enterprise was monitored in a certain region, Ternopil region, in the city of Terebovlia, as this city has the best location for farms. In the second part of this work, all raw material calculations, as well as calculations of the finished product, are carried out. Also selected modern European and Ukrainian milk processing equipment and calculated areas of production premises and workshops of this enterprise. The third part of this work is scientific and experimental. It conducts experiments and studies of proteolytic properties of lactococci under various conditions. Also, for this, a detailed review of the literature was made and the best method of conducting the research was selected. The fourth part of this work describes: the responsibility of employees for violations of labor protection legislation, the causes and nature of air pollution in the working area, the safety of industrial enterprises. The list of literary sources includes scientific publications, reference books, and regulatory and technical sources used in the qualification work.
Зміст: АНОТАЦІЯ 4 ВСТУП 7 РОЗДІЛ 1 ТЕХНІКО – ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОЕКТУ 9 1.1 Характеристика місця розташування підприємства 9 1.2 Характеристика сировинної зони 11 1.3 Обґрунтування асортименту молочної продукції 12 1.4 Характеристика каналів реалізації продукції 13 РОЗДІЛ 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 14 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроектованого асортименту 14 2.1.1 Таблиця вихідних даних для розрахунку продуктів 14 2.1.2 Схема напрямків технологічної переробки сировини 15 2.1.3 Сировино-продуктовий розрахунок 16 2.1.4 Зведена таблиця розрахунку продуктів 23 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва молочних продуктів 24 2.2.1 Вимоги до сировини, використовуваної для виробництва молочних продуктів 24 2.2.2 Опис загальних операцій виробництва молочних продуктів 30 2.2.3 Опис технології виробництва молочних продуктів запроектованого асортименту 39 2.2.4 Організація технологічного і мікробіологічного контролю виробництва запроектованого асортименту 41 2.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроектованого асортименту 45 2.3.1 Підбір технологічного обладнання 48 2.3.2 Розрахунок площ виробничих і допоміжних приміщень 55 РОЗДІЛ 3 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА ПРОЄКТУ 59 3.1 Аналітичний огляд літератури 59 3.1.1 Протеїнази молочнокислих бактерій 61 3.1.2 Пептидази молочнокислих бактерій 65 3.2 Методи дослідження 70 3.3. Результати дослідження 73 3.3.1 Визначення протеолітичної активності та загальна характеристика протеїназо-позитивних штамів 73 3.3.2 Біохімічні властивості штамів лактококів 78 РОЗДІЛ 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 83 4.1 Охорона праці 83 4.1.1 Відповідальність працівників за порушення законодавства про охорону праці 83 4.1.2 Причини та характер забруднення повітря робочої зони 85 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 90 ВИСНОВКИ 92 СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ 93 ДОДАТКИ 99
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43567
Власник авторського права: © Величко А.В., 2023
Перелік літератури: 1. Балтаджиева М. Основные вопросы сыра и сыроделия. Типичные твердые виды сыров. 2000. 89с.
2. Богданов В.М., Королена Н.С., Валнишова А.А. МБК на предприятиях молочной промышленности. 1968. 276с.
3. Власенко В.В., Машкін М.І., Бігун П.П.. Технологія виробництва і переробки молока та молочних продуктів. 2000. 306с.
4. Гальперин Д.М. Оборудование молочных предприятий: монтаж, наладка и ремонт. 1900. 352с.
5. Гудков А.В. Сыроделие: технологические, биологические и физико-химические аспекты. 2004. 804с.
6. Диаланян З.Х. Сыроделие. 1973. 134с.
7. ДСТУ 3662:2018. Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови. [чинний з 01.01.2019]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України. 2019.
8. ДСТУ 6003:2008. Сири тверді. [чинний з 01.03.2009]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України. 2008.
9. ДСТУ 8549:2015. Напої з сироватки. Загальні технічні умови. [чинний з 01.01.2017.]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України. 2017.
10. Журнал «Молоко переработка » №12/2007.
11. Крамаренко О.С.. Біохімія молока і молочних продуктів : курс лекцій. 2017. 96 с.
12. Кузнецов В.В., Шилер Г.Г.. Справичник технолога молочного производства. Технология и рецептуры. Том 3 Сыры. 2003. 467с.
13. Машкін М.І., Париш Н.М.. Технологія виробництва молока і молочних продуктів. Навчальне видання. 2006. 351 с.
14. Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А., та інші. Технологія молочних продуктів: підручник. 2013. 502с.
15. Ростроса Н.К. Мордвинцева П.В. Курсовое и дипломное проектирование предприятий молочной промышленности. 1989. 303с.
16. Соколова З.С., Лакамова Л.И., Тиняков В.Г.. Технология сыра и продуктов переработки сыворотки. 1992. 335с.
17. Ткач Т.К. ТХК на предприятиях молочной промишлености. 1900. 168с.
18. ТУ У 10,5-31259168-002:2019. Сир твердий «Російський класичний» брус. [чинний з 02.02.2021.]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України. 2021.
19. Храмцов А.Г., Павлов В.А., Нестеренко П.Г. та інші. Переработка и использование молочной сыворотки.1989. 271с.
20. Nozhechkina G.N. (2013), Formirovanie organolepticheskikh pokazatelei tverdykh syrov. Faktory sozrevaniia tverdykh syrov, Molochnaia industriia, 1, pp. 28-30.
21. Marilley L., Casey M.G. (2004), Flavours of cheese products: Metabolic pathways, analytical tools and identification of producing strains, International Journal of Food Microbiology, 90, рр. 139–159.
22. Ordiales E., Martín A., Benito M. J. (2013), Role of the microbial population on the flavor of the soft-bodied cheese Torta del Casar, Journal of Dairy Science, 96(9), рр. 5477-5486.
23. Sgarbi E., Lazzi C., Tabanelli G. (2013), Nonstarter lactic acid bacteria volatilomes produced using cheese components, Journal of Dairy Science, 96(7), рр. 4223-4234.
24. Manukyan S.S. (2012), Changes of microflora in the “Shveitstarskii” cheese manufactured with the two-sided pressing, Sыrodelye i maslodelye, 6, pp. 19-20.
25. Orliuk Yu.T., Stepanyshchev M.I. (2013), Research of proteolysis in blue-veined brie cheese, Scientific Works of National University of Food Technologies, 50, рр. 143-147.
26. Bergamini C.V., Peralta G.H., Milesi M.M., Hynes E.R. (2013), Growth, survival, and peptidolytic activity of Lactobacillus plantarum I91 in a hard-cheese model, Journal of Dairy Science, 96 (9), рр. 5465-5476.
27. Yukalo, V.H., Storozh, L.А. (2017), Obtaining of casein phosphopeptides under the influence of proteolytic systems of Lactococci, Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj, 19 (75), рр. 50-54.
28. Yukalo, A.V., Storozh, L.А., Yukalo, V.H. (2012), Proteiny kazeinovoho kompleksu moloka koriv (Bos taurus) yak poperednyky biolоhichno aktyvnykh peptydiv, Biotekhnolohiia, 5(4), рр. 21–33.
29. Haque E., Chand R., Kapila S. (2009), Biofunctional Propeties of Bioactive Peptides of Milk Origin, Food Reviews International, 25 (1), рр. 28–43.
30. Nagpal R., Behare P., Rana R., Kumar A, Kumar M, Arora S, Morotta F, Jain S, Yadav H. (2009), Bioactive peptides derived fron milk proteins and their health beneficial potentials: an update, Food & Function, 2 (1), рр. 18–27.
31. Szwajkowska M., Wolanciuk A., Barlowska J., Król1 J., Litwińczuk Z. (2011), Bovine milk proteins as the source of bioactive peptides influencing the consumers’ immune system - a review, Animal Science Papers and Reports, 29 (4), рр. 269–280.
32. Sieber R, Butikofer U, Egger C, Portmann R, Walther B, Wechsler D. (2010), ACE-inhibitory activity and ACE-inhibiting peptides in different cheese varieties, Dairy Science & Technology, 90 (1), рр. 47–73.
33. Iukalo A. V., Datsyshyn K. Ye., Yukalo V. G. (2013), Bioactive peptides of the cow milk Whey proteins (bos taurus), Biotekhnolohiia, 6(5), рр. 49–61.
34. Madureira A. R., Tavares T., Gomes A. M. P., Pintado M.E., Malcata F. X. (2010), Phisiological properties of bioactive peptides obtained from whey proteins, Journal of Dairy Science, 93 (2), рр. 437–455.
35. Sadat-Mekmene L., Richoux R., Aubert-Frogerais L., Madec M.-N., Corre C., Piot M., Jardin J., le Feunteun S., Lortal S., Gagnaire V. (2013), Lactobacillus helveticus as a tool to change proteolysis and functionality in Swiss-type cheeses, Journal of Dairy Science, 96 (3), рр. 1455-1470.
36. Ferreira I.M., Pinho O., Monteiro D., Faria S., Cruz S., Perreira A., Roque A.C., Tavares P. (2010), Effect of kefir grains on proteolysis of major milk proteins, Journal of Dairy Science, 93(1), рр. 27-31.
37. Zhang S, Zhang L, Han X. (2015), Lactic acid bacteria proteinase and quality of fermented dairy products. A review, Wei Sheng Wu Xue Bao, 55(12), рр.1530-1536.
38. Exterkate F.A., Albing A.C., Bruinenberg P.G. (1993), Diversity of cell envelope proteinase specificity among strains of Lactococcus lactis and its relationship to charge characteristics of the substrate-binding region, Applied and Environmental Microbiology, 59, рр. 3640-3647.
39. Andrews A T, Varley J. (1994), Biochemistry of milk products, Royal Society of Chemistry, Cambridge.
40. Yukalo V.H. (2007), Bilky kazeinovoho kompleksu koroviachoho moloka ta produkty yix proteolizu za dii fermentiv molochnokyslykh bakterii, Instytuti biolohii tvaryn UAAN, Lviv.
41. Juillard V., Laan H., Kunji E.R.S. (1995), The exstracellulur P1-type proteinase of Lactococcus lactis hydrolyzes -casein into more then one hundred different oligopeptides, Journal of Bacteriology, 177, рр. 3472-3478.
42. Exterkate F.A., De Veer G. (1985), Partial isolation and degradation of caseins by cell wall proteinase of S. cremoris HP, Applied and Environmental Microbiology, 49 (2), рр. 328-332.
43. Yamamoto N., Akino A., Takano T. (1993), Purification and specificity of cell-wall-associated proteinase from Lactobacillus helveticus CP 790, The Journal of Biochemistry ,114, рр. 740-745.
44. Rawlings N. D, Barrett A.J., Woessner J. F. (2012), Handbook of Proteolytic Enzymes: 3rd Edition, Elsevier: Academic Press.
45. Stressler T, Eisele T., Schlayer M. (2013), Characterization of the recombinant exopeptidases PepX and PepN from Lactobacillus helveticus ATCC 12046 important for food protein hydrolysis, PLoS One, 8(7), e70055. doi: 10.1371/journal.pone.0070055.
46. Tan P.S.T., Van Alen-Boerrigter J.J., Poolman B. (1992), Characterization of the Lactococcus lactis pep N gene encoding an aminopeptidase homologous to mammalian aminopeptidase N, FEBS Lett, 306, рр. 9-16.
47. Niven G.W., Holder S.A., Stroman P. (1995), A study of the substrate specificity of aminopeptidase N from Lactococcus lactis subsp. сremoris, Applied Microbiology and Biotechnology, 43, рр. 91-97.
48. Christensen J.E., Steele J.L. (1996), Characterization of peptidase-deficient Lactobacillus helveticus CNRZ 32 derivatives, Fifth Symposium on Lactic Acid Bacteria, The Netherlands, Veldhoven, рр. 391-397.
49. Mireau I., Kunji E.R.S., Leenhouts K.J. (1996), Multiple-peptidase mutants of Lactococcus lactis are severely impaired in their ability to grow in milk, Journal of Bacteriology, 178, рр. 2794-2803.
50. Mata L., Erra-Pujada M., Gripon J.C., Mistou M.Y. (1997), Experimental evidence for the essential role of the C-terminal residue in the strict aminopeptidase activity of the thiol aminopeptidase Pep C a bacterial bleomycin hydrolase, Biochemical Journal, 328, рр. 343-347.
51. Hafeez Z., Cakir-Kiefer C., Girardet J.M., Jardin J., Perrin C., Dary A., Miclo L. (2013), Hydrolysis of milk-derived bioactive peptides by cell-associated extracellular peptidases of Streptococcus thermophilus, Applied Microbiology and Biotechnology, 97, рр. 9787-9799.
52. Kimura K., Nagasawa A., Fujii M. (2002), Cloning of the pepX gene of Lactobacillus helveticus IF03809 encoding salt-tolerant X-prolyl dipeptidyl aminopeptidase and characterization of the enzyme, Journal of Bioscience and Bioengineering, 93, рр.589-594.
53. Stressler T., Eisele T., Schlayer M. (2012), Production, active staining and gas chromatography assay analysis of recombinant aminopeptidase P from Lactococcus lactis ssp. lactis DSM 20481, AMB Express, doi: 10.1186/2191-0855-2-39.
54. Mori S., Sumino S., Kasumi T. (2002), Substrate specificity of a tripeptidase as a metalloenzyme purified from Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis ATCC 13675, Journal of Bioscience and Bioengineering, 93, рр.360-366.
55. Chen Y.S., Christensen J.E., Broadbentet J.R. et al. (2003), Identification and characterization of Lactobacillus helveticus PepO2, an endopeptidase with post-proline specificity, Applied and Environmental Microbiology, 69, рр.1276-1282.
56. Janer C., Arigoni F., Lee B.H.et al. (2005), Enzymatic ability of Bifidobacterium animalis subsp. lactis to hydrolyze milk proteins: identification and characterization of endopeptidase O, Applied and Environmental Microbiology, 71, рр.8460-8465.
57. Залашко М.В., Образцова Н.В., Савинко Е.І. Дослідження протеолітичної активності молочнокислих бактерій // Фізіологія і біохімія мікроорганізмів. – 1970. – С. 121-128.
58. Банникова Л.А., Королева Н.С., Семенихина В.Ф. Мікробіологічні основи молочного виробництва. – М.: Агропромвидав, 1987. – 400 с.
59. Гандзюк, М. П. Основи охорони праці [Текст] : підручник / М. П. Гандзюк, Є. П. Желібо, М. О. Халімовський ; за ред. М. П. Гандзюка ; МОН України. – 4-е видання. – К. : Каравела, 2008. – 384 с. – ISBN 966-8019-01-6.
60. Основи охорони праці [Текст] : підручник / О. І. Запорожець, О. С. Протоєрейський, Г. М. Франчук, І. М. Боровик. – К. : Центр учбової літератури, 2009. – 264 с. – ISBN 978-966-364-934-4.
61. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / В.с. Стручок. – Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2022. – 156 с.
62. Перша допомога при отруєнні аміаком [Електронний ресурс] // Режим доступу: https://uoz.mkrada.gov.ua/main/news/514-persha-dopomoga-u-razi-otruennya-amiakom
63. Характеристика фізіологічних властивостей протеолітичноактивних лактококів / Юкало В., Назарко І., Величко А. // тези доповідей VІІ Міжнародної науково-технічної конференції «Стан і перспективи харчової науки та промисловості». Тези доповідей (Тернопіль, 28-29 вересня 2023 року) / М-во освіти і науки України, Терн. націон. техн. ун-тім. І. Пулюя та ін..  Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2023. – С. 72.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska_dovidka_Величко.doc114,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
КРМ Величко А. В..pdf2,24 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора