Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43567
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.advisorЮкало, Володимир Глібович-
dc.contributor.advisorYukalo, Volodymyr-
dc.contributor.authorВеличко, Арсен Володимирович-
dc.contributor.authorVelychko, Arsen-
dc.date.accessioned2024-01-15T16:21:10Z-
dc.date.available2024-01-15T16:21:10Z-
dc.date.issued2023-12-
dc.identifier.citationВеличко А. В. Дослідження протеолітичних властивостей лактококів з проєктуванням цеху виробництва сичужних сирів на замовлення ПрАТ “Тернопільський молокозавод” : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / А. В. Величко. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 100 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43567-
dc.description.abstractУ даній роботі розроблено технологію виробництва твердих сирів та напоїв на основі молочної сироватки з екстрактом меліси та цитрусу. А також визначено протеолітичну активність різних штамів лактококів за допомогою електрофорезу, проведено відбір протеолітично активних штамів і вивчено їх властивості. У першому розділі проведено моніторинг розташування нашого молокопереробного підприємства у певному регіоні, Тернопільської області в місті Теребовля, так як дане місто має найкраще розташування до фермерських господарств. У другій частині даної роботи проведенні всі сировинні розрахунки, а також розрахунки готового продукту. Також підібране сучасне Європейське та Українське молокопереробне обладнання та розраховані площі виробничих приміщень та цехів даного підприємства. Третя частина даної роботи є науково – дослідною. В ній проводяться експерименти та дослідження протеолітичних властивостей лактококів при різних умовах. Також для цього зроблено детальний огляд літератури і вибрано найкращий метод проведення дослідження. У четвертій частині даної роботи описано: відповідальність працівників за порушення законодавства про охорону праці, причини та характер забруднення повітря робочої зони, безпека роботи промислових підприємств. У списку літературних джерел подано використані при виконанні кваліфікаційної роботи наукові публікації, довідники та нормативно-технічні джерела.uk_UA
dc.description.abstractIn this work, the technology for the production of hard cheeses and drinks based on whey with lemon balm and citrus extracts was developed. Also, the proteolytic activity of various strains of lactococci was determined using electrophoresis, proteolytically active strains were selected and their properties were studied. In the first section, the location of our milk processing enterprise was monitored in a certain region, Ternopil region, in the city of Terebovlia, as this city has the best location for farms. In the second part of this work, all raw material calculations, as well as calculations of the finished product, are carried out. Also selected modern European and Ukrainian milk processing equipment and calculated areas of production premises and workshops of this enterprise. The third part of this work is scientific and experimental. It conducts experiments and studies of proteolytic properties of lactococci under various conditions. Also, for this, a detailed review of the literature was made and the best method of conducting the research was selected. The fourth part of this work describes: the responsibility of employees for violations of labor protection legislation, the causes and nature of air pollution in the working area, the safety of industrial enterprises. The list of literary sources includes scientific publications, reference books, and regulatory and technical sources used in the qualification work.uk_UA
dc.description.tableofcontentsАНОТАЦІЯ 4 ВСТУП 7 РОЗДІЛ 1 ТЕХНІКО – ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОЕКТУ 9 1.1 Характеристика місця розташування підприємства 9 1.2 Характеристика сировинної зони 11 1.3 Обґрунтування асортименту молочної продукції 12 1.4 Характеристика каналів реалізації продукції 13 РОЗДІЛ 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 14 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроектованого асортименту 14 2.1.1 Таблиця вихідних даних для розрахунку продуктів 14 2.1.2 Схема напрямків технологічної переробки сировини 15 2.1.3 Сировино-продуктовий розрахунок 16 2.1.4 Зведена таблиця розрахунку продуктів 23 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва молочних продуктів 24 2.2.1 Вимоги до сировини, використовуваної для виробництва молочних продуктів 24 2.2.2 Опис загальних операцій виробництва молочних продуктів 30 2.2.3 Опис технології виробництва молочних продуктів запроектованого асортименту 39 2.2.4 Організація технологічного і мікробіологічного контролю виробництва запроектованого асортименту 41 2.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроектованого асортименту 45 2.3.1 Підбір технологічного обладнання 48 2.3.2 Розрахунок площ виробничих і допоміжних приміщень 55 РОЗДІЛ 3 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА ПРОЄКТУ 59 3.1 Аналітичний огляд літератури 59 3.1.1 Протеїнази молочнокислих бактерій 61 3.1.2 Пептидази молочнокислих бактерій 65 3.2 Методи дослідження 70 3.3. Результати дослідження 73 3.3.1 Визначення протеолітичної активності та загальна характеристика протеїназо-позитивних штамів 73 3.3.2 Біохімічні властивості штамів лактококів 78 РОЗДІЛ 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 83 4.1 Охорона праці 83 4.1.1 Відповідальність працівників за порушення законодавства про охорону праці 83 4.1.2 Причини та характер забруднення повітря робочої зони 85 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 90 ВИСНОВКИ 92 СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ 93 ДОДАТКИ 99uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subjectпродукти з молокаuk_UA
dc.subjectсироватка з виробництва сируuk_UA
dc.subjectказеїнатиuk_UA
dc.subjectлактококиuk_UA
dc.subjectпротеолітичні властивостіuk_UA
dc.subjectmilk productsuk_UA
dc.subjectcheese wheyuk_UA
dc.subjectcaseinatesuk_UA
dc.subjectlactococciuk_UA
dc.subjectproteolytic propertiesuk_UA
dc.titleДослідження протеолітичних властивостей лактококів з проєктуванням цеху виробництва сичужних сирів на замовлення ПрАТ “Тернопільський молокозавод”uk_UA
dc.title.alternativeResearch of the proteolytic properties of lactococci with the design of a production facility for rennet cheeses upon the request of PJSC “Ternopil Dairy Plant”uk_UA
dc.typeMaster Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Величко А.В., 2023uk_UA
dc.contributor.committeeMemberЛукіянчук, Борис Якович-
dc.contributor.committeeMemberLykiyanchuk, Borys-
dc.coverage.placenameТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subject.udc637.146/138uk_UA
dc.relation.references1. Балтаджиева М. Основные вопросы сыра и сыроделия. Типичные твердые виды сыров. 2000. 89с.uk_UA
dc.relation.references2. Богданов В.М., Королена Н.С., Валнишова А.А. МБК на предприятиях молочной промышленности. 1968. 276с.uk_UA
dc.relation.references3. Власенко В.В., Машкін М.І., Бігун П.П.. Технологія виробництва і переробки молока та молочних продуктів. 2000. 306с.uk_UA
dc.relation.references4. Гальперин Д.М. Оборудование молочных предприятий: монтаж, наладка и ремонт. 1900. 352с.uk_UA
dc.relation.references5. Гудков А.В. Сыроделие: технологические, биологические и физико-химические аспекты. 2004. 804с.uk_UA
dc.relation.references6. Диаланян З.Х. Сыроделие. 1973. 134с.uk_UA
dc.relation.references7. ДСТУ 3662:2018. Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови. [чинний з 01.01.2019]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України. 2019.uk_UA
dc.relation.references8. ДСТУ 6003:2008. Сири тверді. [чинний з 01.03.2009]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України. 2008.uk_UA
dc.relation.references9. ДСТУ 8549:2015. Напої з сироватки. Загальні технічні умови. [чинний з 01.01.2017.]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України. 2017.uk_UA
dc.relation.references10. Журнал «Молоко переработка » №12/2007.uk_UA
dc.relation.references11. Крамаренко О.С.. Біохімія молока і молочних продуктів : курс лекцій. 2017. 96 с.uk_UA
dc.relation.references12. Кузнецов В.В., Шилер Г.Г.. Справичник технолога молочного производства. Технология и рецептуры. Том 3 Сыры. 2003. 467с.uk_UA
dc.relation.references13. Машкін М.І., Париш Н.М.. Технологія виробництва молока і молочних продуктів. Навчальне видання. 2006. 351 с.uk_UA
dc.relation.references14. Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А., та інші. Технологія молочних продуктів: підручник. 2013. 502с.uk_UA
dc.relation.references15. Ростроса Н.К. Мордвинцева П.В. Курсовое и дипломное проектирование предприятий молочной промышленности. 1989. 303с.uk_UA
dc.relation.references16. Соколова З.С., Лакамова Л.И., Тиняков В.Г.. Технология сыра и продуктов переработки сыворотки. 1992. 335с.uk_UA
dc.relation.references17. Ткач Т.К. ТХК на предприятиях молочной промишлености. 1900. 168с.uk_UA
dc.relation.references18. ТУ У 10,5-31259168-002:2019. Сир твердий «Російський класичний» брус. [чинний з 02.02.2021.]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України. 2021.uk_UA
dc.relation.references19. Храмцов А.Г., Павлов В.А., Нестеренко П.Г. та інші. Переработка и использование молочной сыворотки.1989. 271с.uk_UA
dc.relation.references20. Nozhechkina G.N. (2013), Formirovanie organolepticheskikh pokazatelei tverdykh syrov. Faktory sozrevaniia tverdykh syrov, Molochnaia industriia, 1, pp. 28-30.uk_UA
dc.relation.references21. Marilley L., Casey M.G. (2004), Flavours of cheese products: Metabolic pathways, analytical tools and identification of producing strains, International Journal of Food Microbiology, 90, рр. 139–159.uk_UA
dc.relation.references22. Ordiales E., Martín A., Benito M. J. (2013), Role of the microbial population on the flavor of the soft-bodied cheese Torta del Casar, Journal of Dairy Science, 96(9), рр. 5477-5486.uk_UA
dc.relation.references23. Sgarbi E., Lazzi C., Tabanelli G. (2013), Nonstarter lactic acid bacteria volatilomes produced using cheese components, Journal of Dairy Science, 96(7), рр. 4223-4234.uk_UA
dc.relation.references24. Manukyan S.S. (2012), Changes of microflora in the “Shveitstarskii” cheese manufactured with the two-sided pressing, Sыrodelye i maslodelye, 6, pp. 19-20.uk_UA
dc.relation.references25. Orliuk Yu.T., Stepanyshchev M.I. (2013), Research of proteolysis in blue-veined brie cheese, Scientific Works of National University of Food Technologies, 50, рр. 143-147.uk_UA
dc.relation.references26. Bergamini C.V., Peralta G.H., Milesi M.M., Hynes E.R. (2013), Growth, survival, and peptidolytic activity of Lactobacillus plantarum I91 in a hard-cheese model, Journal of Dairy Science, 96 (9), рр. 5465-5476.uk_UA
dc.relation.references27. Yukalo, V.H., Storozh, L.А. (2017), Obtaining of casein phosphopeptides under the influence of proteolytic systems of Lactococci, Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj, 19 (75), рр. 50-54.uk_UA
dc.relation.references28. Yukalo, A.V., Storozh, L.А., Yukalo, V.H. (2012), Proteiny kazeinovoho kompleksu moloka koriv (Bos taurus) yak poperednyky biolоhichno aktyvnykh peptydiv, Biotekhnolohiia, 5(4), рр. 21–33.uk_UA
dc.relation.references29. Haque E., Chand R., Kapila S. (2009), Biofunctional Propeties of Bioactive Peptides of Milk Origin, Food Reviews International, 25 (1), рр. 28–43.uk_UA
dc.relation.references30. Nagpal R., Behare P., Rana R., Kumar A, Kumar M, Arora S, Morotta F, Jain S, Yadav H. (2009), Bioactive peptides derived fron milk proteins and their health beneficial potentials: an update, Food & Function, 2 (1), рр. 18–27.uk_UA
dc.relation.references31. Szwajkowska M., Wolanciuk A., Barlowska J., Król1 J., Litwińczuk Z. (2011), Bovine milk proteins as the source of bioactive peptides influencing the consumers’ immune system - a review, Animal Science Papers and Reports, 29 (4), рр. 269–280.uk_UA
dc.relation.references32. Sieber R, Butikofer U, Egger C, Portmann R, Walther B, Wechsler D. (2010), ACE-inhibitory activity and ACE-inhibiting peptides in different cheese varieties, Dairy Science & Technology, 90 (1), рр. 47–73.uk_UA
dc.relation.references33. Iukalo A. V., Datsyshyn K. Ye., Yukalo V. G. (2013), Bioactive peptides of the cow milk Whey proteins (bos taurus), Biotekhnolohiia, 6(5), рр. 49–61.uk_UA
dc.relation.references34. Madureira A. R., Tavares T., Gomes A. M. P., Pintado M.E., Malcata F. X. (2010), Phisiological properties of bioactive peptides obtained from whey proteins, Journal of Dairy Science, 93 (2), рр. 437–455.uk_UA
dc.relation.references35. Sadat-Mekmene L., Richoux R., Aubert-Frogerais L., Madec M.-N., Corre C., Piot M., Jardin J., le Feunteun S., Lortal S., Gagnaire V. (2013), Lactobacillus helveticus as a tool to change proteolysis and functionality in Swiss-type cheeses, Journal of Dairy Science, 96 (3), рр. 1455-1470.uk_UA
dc.relation.references36. Ferreira I.M., Pinho O., Monteiro D., Faria S., Cruz S., Perreira A., Roque A.C., Tavares P. (2010), Effect of kefir grains on proteolysis of major milk proteins, Journal of Dairy Science, 93(1), рр. 27-31.uk_UA
dc.relation.references37. Zhang S, Zhang L, Han X. (2015), Lactic acid bacteria proteinase and quality of fermented dairy products. A review, Wei Sheng Wu Xue Bao, 55(12), рр.1530-1536.uk_UA
dc.relation.references38. Exterkate F.A., Albing A.C., Bruinenberg P.G. (1993), Diversity of cell envelope proteinase specificity among strains of Lactococcus lactis and its relationship to charge characteristics of the substrate-binding region, Applied and Environmental Microbiology, 59, рр. 3640-3647.uk_UA
dc.relation.references39. Andrews A T, Varley J. (1994), Biochemistry of milk products, Royal Society of Chemistry, Cambridge.uk_UA
dc.relation.references40. Yukalo V.H. (2007), Bilky kazeinovoho kompleksu koroviachoho moloka ta produkty yix proteolizu za dii fermentiv molochnokyslykh bakterii, Instytuti biolohii tvaryn UAAN, Lviv.uk_UA
dc.relation.references41. Juillard V., Laan H., Kunji E.R.S. (1995), The exstracellulur P1-type proteinase of Lactococcus lactis hydrolyzes -casein into more then one hundred different oligopeptides, Journal of Bacteriology, 177, рр. 3472-3478.uk_UA
dc.relation.references42. Exterkate F.A., De Veer G. (1985), Partial isolation and degradation of caseins by cell wall proteinase of S. cremoris HP, Applied and Environmental Microbiology, 49 (2), рр. 328-332.uk_UA
dc.relation.references43. Yamamoto N., Akino A., Takano T. (1993), Purification and specificity of cell-wall-associated proteinase from Lactobacillus helveticus CP 790, The Journal of Biochemistry ,114, рр. 740-745.uk_UA
dc.relation.references44. Rawlings N. D, Barrett A.J., Woessner J. F. (2012), Handbook of Proteolytic Enzymes: 3rd Edition, Elsevier: Academic Press.uk_UA
dc.relation.references45. Stressler T, Eisele T., Schlayer M. (2013), Characterization of the recombinant exopeptidases PepX and PepN from Lactobacillus helveticus ATCC 12046 important for food protein hydrolysis, PLoS One, 8(7), e70055. doi: 10.1371/journal.pone.0070055.uk_UA
dc.relation.references46. Tan P.S.T., Van Alen-Boerrigter J.J., Poolman B. (1992), Characterization of the Lactococcus lactis pep N gene encoding an aminopeptidase homologous to mammalian aminopeptidase N, FEBS Lett, 306, рр. 9-16.uk_UA
dc.relation.references47. Niven G.W., Holder S.A., Stroman P. (1995), A study of the substrate specificity of aminopeptidase N from Lactococcus lactis subsp. сremoris, Applied Microbiology and Biotechnology, 43, рр. 91-97.uk_UA
dc.relation.references48. Christensen J.E., Steele J.L. (1996), Characterization of peptidase-deficient Lactobacillus helveticus CNRZ 32 derivatives, Fifth Symposium on Lactic Acid Bacteria, The Netherlands, Veldhoven, рр. 391-397.uk_UA
dc.relation.references49. Mireau I., Kunji E.R.S., Leenhouts K.J. (1996), Multiple-peptidase mutants of Lactococcus lactis are severely impaired in their ability to grow in milk, Journal of Bacteriology, 178, рр. 2794-2803.uk_UA
dc.relation.references50. Mata L., Erra-Pujada M., Gripon J.C., Mistou M.Y. (1997), Experimental evidence for the essential role of the C-terminal residue in the strict aminopeptidase activity of the thiol aminopeptidase Pep C a bacterial bleomycin hydrolase, Biochemical Journal, 328, рр. 343-347.uk_UA
dc.relation.references51. Hafeez Z., Cakir-Kiefer C., Girardet J.M., Jardin J., Perrin C., Dary A., Miclo L. (2013), Hydrolysis of milk-derived bioactive peptides by cell-associated extracellular peptidases of Streptococcus thermophilus, Applied Microbiology and Biotechnology, 97, рр. 9787-9799.uk_UA
dc.relation.references52. Kimura K., Nagasawa A., Fujii M. (2002), Cloning of the pepX gene of Lactobacillus helveticus IF03809 encoding salt-tolerant X-prolyl dipeptidyl aminopeptidase and characterization of the enzyme, Journal of Bioscience and Bioengineering, 93, рр.589-594.uk_UA
dc.relation.references53. Stressler T., Eisele T., Schlayer M. (2012), Production, active staining and gas chromatography assay analysis of recombinant aminopeptidase P from Lactococcus lactis ssp. lactis DSM 20481, AMB Express, doi: 10.1186/2191-0855-2-39.uk_UA
dc.relation.references54. Mori S., Sumino S., Kasumi T. (2002), Substrate specificity of a tripeptidase as a metalloenzyme purified from Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis ATCC 13675, Journal of Bioscience and Bioengineering, 93, рр.360-366.uk_UA
dc.relation.references55. Chen Y.S., Christensen J.E., Broadbentet J.R. et al. (2003), Identification and characterization of Lactobacillus helveticus PepO2, an endopeptidase with post-proline specificity, Applied and Environmental Microbiology, 69, рр.1276-1282.uk_UA
dc.relation.references56. Janer C., Arigoni F., Lee B.H.et al. (2005), Enzymatic ability of Bifidobacterium animalis subsp. lactis to hydrolyze milk proteins: identification and characterization of endopeptidase O, Applied and Environmental Microbiology, 71, рр.8460-8465.uk_UA
dc.relation.references57. Залашко М.В., Образцова Н.В., Савинко Е.І. Дослідження протеолітичної активності молочнокислих бактерій // Фізіологія і біохімія мікроорганізмів. – 1970. – С. 121-128.uk_UA
dc.relation.references58. Банникова Л.А., Королева Н.С., Семенихина В.Ф. Мікробіологічні основи молочного виробництва. – М.: Агропромвидав, 1987. – 400 с.uk_UA
dc.relation.references59. Гандзюк, М. П. Основи охорони праці [Текст] : підручник / М. П. Гандзюк, Є. П. Желібо, М. О. Халімовський ; за ред. М. П. Гандзюка ; МОН України. – 4-е видання. – К. : Каравела, 2008. – 384 с. – ISBN 966-8019-01-6.uk_UA
dc.relation.references60. Основи охорони праці [Текст] : підручник / О. І. Запорожець, О. С. Протоєрейський, Г. М. Франчук, І. М. Боровик. – К. : Центр учбової літератури, 2009. – 264 с. – ISBN 978-966-364-934-4.uk_UA
dc.relation.references61. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / В.с. Стручок. – Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2022. – 156 с.uk_UA
dc.relation.references62. Перша допомога при отруєнні аміаком [Електронний ресурс] // Режим доступу: https://uoz.mkrada.gov.ua/main/news/514-persha-dopomoga-u-razi-otruennya-amiakomuk_UA
dc.relation.references63. Характеристика фізіологічних властивостей протеолітичноактивних лактококів / Юкало В., Назарко І., Величко А. // тези доповідей VІІ Міжнародної науково-технічної конференції «Стан і перспективи харчової науки та промисловості». Тези доповідей (Тернопіль, 28-29 вересня 2023 року) / М-во освіти і науки України, Терн. націон. техн. ун-тім. І. Пулюя та ін..  Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2023. – С. 72.uk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska_dovidka_Величко.doc114,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
КРМ Величко А. В..pdf2,24 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора