Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43560
Назва: Дослідження бактеріофагів у цеху з виробництва кисломолочного сиру з удосконаленням технологічного процесу ферментації
Інші назви: Research on bacteriophages in the production facility for curd with the improvement of the fermentation technology
Автори: Карабін, Надія Ігорівна
Carbin, Nadiya Ihorivna
Бібліографічний опис: Карабін Н. І. Дослідження бактеріофагів у цеху з виробництва кисломолочного сиру з удосконаленням технологічного процесу ферментації : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“/ Н. І. Карабін. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 77 с.
Дата публікації: гру-2023
Дата внесення: 15-січ-2024
Видавництво: ТНТУ ім. І.Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: ТНТУ ім. І. Пулюя
Науковий керівник: Кухтин, Микола Дмитрович
Kukhtyn, Mykola
Члени комітету: Кравець, Олег Ігорович
Kravets, Oleg Ihorovych
УДК: 664
Теми: закваски для виробництва кисломолочного сиру,
sourdough starters for the production of sour-milk cheese
літичні бактеріофаги
lytic bacteriophages
кисломолочний сир
sour-milk cheese
технологія виробництва сиру
cheese production technology
Короткий огляд (реферат): Досліджено циркуляцію літичних фагів молочнокислих бактерій за технології виробництва кисломолочного сиру та розробити профілактичні заходи під час виготовлення продукту. Встановлено, що кількість позитивних проб молока сировини з вмістом бактеріофагів, які лізували мікробні культури заквасок становила від 50 до 80 %. Визначено, що у цеху з виробництва кисломолочного сиру технологічне обладнання приблизно в 15 – 25 % контаміноване літичними бактеріофагами, які лізують заквасочні культури. Водночас, вміст бактеріофагів на промисловому обладнанні не перевищувала кількість у 102 БУО/мл змиву, що вважається задовільним для виробничого процесу у кисломолочному цеху. Під час моделювання процесу вплив різної кількості бактеріофагів на технологічний процес виробництва кисломолочного сиру встановлено, що у випадку зараження молочної суміші до заквашування літичним бактеріофагом у кількості більше 102 БУО/мл тривалість процесу виробництва суттєво зросте, або повністю зупиниться ферментація за участі молочнокислих бактерій. Запропоновано проводити обов’язковий моніторинг циркуляції фагів у цеху виробництва кисломолочного сиру 1 раз в квартал та у випадку сповільнення ферментації молока проводити ротацію заквасок...
: The circulation of lytic phages of lactic acid bacteria in the production technology of sour milk cheese was studied and preventive measures were developed during the production of the product. It was established that the number of positive samples of raw milk with the content of bacteriophages that lysed microbial cultures of starters was from 50 to 80%. It was determined that approximately 15-25% of the technological equipment in the factory for the production of sour milk cheese is contaminated with lytic bacteriophages that lyse sourdough cultures. At the same time, the content of bacteriophages on the industrial equipment did not exceed the amount of 102 IU/ml of washing, which is considered satisfactory for the production process in the dairy factory. During the simulation of the influence of different amounts of bacteriophages on the technological process of sour milk cheese production, it was established that in the case of contamination of the milk mixture before fermentation with a lytic bacteriophage in the amount of more than 102 IU/ml, the duration of the production process will increase significantly, or the fermentation with the participation of lactic acid bacteria will completely stop. It is proposed to carry out mandatory monitoring of the circulation of phages in the sour-milk cheese production shop once a quarter, and in case of slowing down of milk fermentation, to carry out a rotation of sourdough starters..
Зміст: ЗМІСТ Реферат 6 Вступ 7 1 Огляд літератури 10 1.1 Використання сирів у харчуванні населення та вплив компонентів молочних продуктів на здоровя 10 1.2 Чинники, які впливають на процеси ферментації молочної сировини 14 1.2.1 Ефективність заквасок під час ферментації молочної сировини 15 1.3 Контамінація фагами молочного середовища 17 1.4 Виявлення та кількісне визначення бактеріофагів молочнокислих бактерій на молокопереробних підприємствах 23 1.5 Стратегії контролю бактеріофагів заквасочних стартових бактерій на молочних заводах 26 2 Матеріали і методи досліджень 31 2.1 Етапи проведення досліджень 31 2.2 Методи досліджень 33 3 Результати дослідження та їх обговорення 34 3.1 Актуальність проведення моніторингових досліджень циркуляції фагів на молокопереробних підприємствах з виробництва кисломолочних продуктів 34 3.2 Моніторинг бактеріофагів молочнокислих мікроорганізмів на підприємствах з виробництва кисломолочного сиру 36 3.3 Визначення контамінації бактеріофагами сквашувальної суміші, готового продукту під час виробництва кисломолочного сиру 43 3.4 Моделювання процесу вплив різної кількості бактеріофагів на технологічний процес виробництва кисломолочного сиру 45 Висновки і пропозиції виробництву 55 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 56 4.1 Техніка безпеки для недопущення травматизму на підприємствах харчової промисловості 56 4.2 Розробка заходів щодо захисту продуктів харчування від радіоактивного, хімічного і біологічного забруднення за допомогою тари 59 Список літератури 62 Додатки 72
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43560
Власник авторського права: © Карабін Н.І., 2023
Перелік літератури: 1. Vedamuthu, E.R., Washam C. (1983). Cheese, in: Reed G. (Ed.), Biotechnology, Verlag Chemie, Weinheim, Germany, 231–313.
2. Walther, B., Schmid, A., Sieber, R., & Wehrmüller, K. (2008). Cheese in nutrition and health. Dairy Science and Technology, 88(4-5), 389-405.
3. TOME, D., BOS, C., MARIOTTI, F., & GAUDICHON, C. (2002). Protein quality and FAO/WHO recommendations. Sciences des aliments, 22(4), 393-405.
4. Bachmann, H. P., Bütikofer, U., & Sieber, R. (2003). Über das Vorkommen von bioaktiven Peptiden in Käse. Mitteilungen aus Lebensmitteluntersuchung und Hygiene, 94(2), 136-154.
5. Юкало, В. Г., & Дацишин, К. Є. (2019). Технологія низькоалергенного молока з гідролізатом білків сироватки. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького, 21(92 (2)), 14-18.
6. Sieber R., Zusammensetzung von Milch und Milchprodukten schweizerischer Herkunft, FAM-Information (2001) 1–23. Режим доступу: http://www.db-alp.admin.ch/de/publikationen/docs/pub_SieberR_2001_15231.pdf.
7. Willett, W. C. (2006). Trans fatty acids and cardiovascular disease— epidemiological data. Atherosclerosis Supplements, 7(2), 5-8.
8. Willett, W. C., Stampfer, M. J., Manson, J. E., Colditz, G. A., Speizer, F. E., Rosner, B. A., ... & Sampson, L. A. (1993). Intake of trans fatty acids and risk of coronary heart disease among women. The Lancet, 341(8845), 581-585.
9. Jakobsen, M. U., Overvad, K., Dyerberg, J., & Heitmann, B. L. (2008). Intake of ruminant trans fatty acids and risk of coronary heart disease. International Journal of Epidemiology, 37(1), 173-182.
10. Chardigny, J. M., Destaillats, F., Malpuech-Brugère, C., Moulin, J., Bauman, D. E., Lock, A. L., ... & Sébédio, J. L. (2008). Do trans fatty acids from industrially produced sources and from natural sources have the same effect on cardiovascular disease risk factors in healthy subjects? Results of the trans Fatty Acids Collaboration (TRANSFACT) study. The American journal of clinical nutrition, 87(3), 558-566.
11. Hayes, K. C., & Pronczuk, A. (1991). lindsey S, Diersen-Schade D. Dietary saturated fatty acids (12: 0, 14: 0, 16: 0) differ in their impact on plasma cholesterol and lipoproteins in nonhuman primates. Am J Clin Nutr, 53, 491-498
12. Rioux, V., & Legrand, P. (2007). Saturated fatty acids: simple molecular structures with complex cellular functions. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 10(6), 752-758.
13. Salter, A. M., Mangiapane, E. H., Bennett, A. J., Bruce, J. S., Billett, M. A., Anderton, K. L., ... & White, D. A. (1998). The effect of different dietary fatty acids on lipoprotein metabolism: concentration-dependent effects of diets enriched in oleic, myristic, palmitic and stearic acids. British Journal of Nutrition, 79(2), 195-202.
14. German, J. B., & Dillard, C. J. (2004). Saturated fats: what dietary intake?. The American journal of clinical nutrition, 80(3), 550-559.
15. Kukhtyn, M., Vichko, O., Kravets, O., Karpyk, H., Shved, O., & Novikov, V. (2018). Biochemical and microbiological changes during fermentation and storage of a fermented milk product prepared with Tibetan Kefir Starter. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 68(4).
16. Кухтин, М. Д. (2008). Мікробіологічні нормативи ефективності технологій одержання молока сирого екстра-ґатунку. Ветеринарна медицина України, 2, 45-46.
17. Лялик, А. Т., Покотило, О. С., Кухтин, М. Д., & Добровольська, С. Я. (2020). Зміна органолептичних показників сиркової пасти з лляною олією за різних умов зберігання. Вестник Херсонского национального технического университета, (1-1 (72)), 109-116.
18. Лялик, А. Т., Покотило, О. С., Кухтин, М. Д., & Бейко, Л. А. (2020). Органолептичний і сенсорний аналіз сиркової пасти з лляною олією. Технічні науки та технології, (1 (19)), 287-295.
19. Кухтин, М. Д. (2008). Динаміка мікробіологічного та біохімічного процесу в молоці сирому при зберіганні за різних температур. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького, 10(3-3 (38)).
20. Lialyk, A., Pokotylo, O., Kukhtyn, M., Beyko, L., Horiuk, Y., Dobrovolska, S., & Mazur, O. (2020). Fatty acid composition of curd spread with different flax oil content. Nova Biotechnologica et Chimica, 19(2), 216-222.
21. Carminati, D., Giraffa, G., Quiberoni, A., Binetti, A., Suárez, V., & Reinheimer, J. (2010). Advances and trends in starter cultures for dairy fermentations. Biotechnology of lactic acid bacteria: Novel applications, 177-192.
22. Salata, V., Kukhtyn, M., Pekriy, Y., Horiuk, Y., & Horiuk, V. (2018). Activity of washing-disinfecting means “San-active” for sanitary treatment of equipment of meat processing enterprises in laboratory and manufacturing conditions. Ukrainian journal of veterinary and agricultural sciences, 1(1), 10-16.
23. Emond, E., & Moineau, S. (2007). Bacteriophages and food fermentations. Bacteriophage: genetics and molecular biology, 93-123.
24. Васильків, О. Б., & Кухтин, М. Д. (2023). Перспективність використання бактеріофагів для забезпечення мікробіологічної стійкості харчових продуктів. Збірник матеріалів Ⅱ Міжнародної науково-технічної конференції „Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти “, 52-53
25. Madera, C., Monjardín, C., & Suárez, J. E. (2004). Milk contamination and resistance to processing conditions determine the fate of Lactococcus lactis bacteriophages in dairies. Applied and environmental microbiology, 70(12), 7365- 7371.
26. Карабін, Н. І., & Кухтин, М. Д. (2023). Роль фагів молочнокислих мікроорганізмів у технологіях виробництва сиру і кисломолочних продуктів. Збірник матеріалів Ⅱ Міжнародної науково-технічної конференції „Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти “, 45-45
27. Suárez, V. B., Capra, M. L., Rivera, M., & Reinheimer, J. A. (2007). Inactivation of calcium-dependent lactic acid bacteria phages by phosphates. Journal of food protection, 70(6), 1518-1522.
28. Marcó, M. B., Moineau, S., & Quiberoni, A. (2012). Bacteriophages and dairy fermentations. Bacteriophage, 2(3), 149-158.
29. Horiuk, Y. V., Havrylianchyk, R. Y., Horiuk, V. V., Kukhtyn, M. D., Stravskyy, Y. S., & Fotina, H. A. (2018). Comparison of the minimum bactericidal concentration of antibiotics on planktonic and biofilm forms of Staphylococcus aureus: Mastitis causative agents. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, 9(6), 616-622.
30. Mayra-Makinen, A., & Bigret, M. A. R. C. (2004). Industrial use and production of lactic acid bacteria. FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-NEW YORK-MARCEL DEKKER-, 139, 175-198.
31. Nath, K. R., & Wagner, B. J. (1973). Stimulation of lactic acid bacteria by a Micrococcus isolate: evidence for multiple effects. Applied microbiology, 26(1), 49-55.
32. Ringø, E., Bendiksen, H. R., Gausen, S. J., Sundsfjord, A., & Olsen, R. E. (1998). The effect of dietary fatty acids on lactic acid bacteria associated with the epithelial mucosa and from faecalia of Arctic charr, Salvelinus alpinus (L.). Journal of Applied Microbiology, 85(5), 855-864
33. Кухтин, М. Д., & Касянчук, В. В. (2010). Контамінація доїльного устаткування і молока сирого бактеріями роду Pseudomonas в залежності від ефективності санітарної обробки. Вісник Сумського національного аграрного університету, 8, 56-59
34. Quiberoni, A., Auad, L., Binetti, A. G., Suárez, V. B., Reinheimer, J. A., & Raya, R. R. (2003). Comparative analysis of Streptococcus thermophilus bacteriophages isolated from a yogurt industrial plant. Food microbiology, 20(4), 461-469.
35. Villion, M., & Moineau, S. (2009). Bacteriophages of lactobacillus. Frontiers in Bioscience-Landmark, 14(5), 1661-1683.
36. Capra, M. L., Binetti, A. G., Mercanti, D. J., Quiberoni, A., & Reinheimer, J. A. (2009). Diversity among Lactobacillus paracasei phages isolated from a probiotic dairy product plant. Journal of applied microbiology, 107(4), 1350-1357.
37. Capra, M. L., Quiberoni, A., & Reinheimer, J. A. (2004). Thermal and chemical resistance of Lactobacillus casei and Lactobacillus paracasei bacteriophages. Letters in applied microbiology, 38(6), 499-504.
38. Atamer, Z., Dietrich, J., Müller-Merbach, M., Neve, H., Heller, K. J., & Hinrichs, J. (2009). Screening for and characterization of Lactococcus lactis bacteriophages with high thermal resistance. International Dairy Journal, 19(4), 228-235.
39. Chopin, M. C. (1980). Resistance of 17 mesophilic lactic Streptococcus bacteriophages to pasteurization and spray-drying. Journal of Dairy Research, 47(1), 131-139.
40. Atamer, Z., Ali, Y., Neve, H., Heller, K. J., & Hinrichs, J. (2011). Thermal resistance of bacteriophages attacking flavour-producing dairy Leuconostoc starter cultures. International dairy journal, 21(5), 327-334.
41. Neve, H., Kemper, U., Geis, A., & Heller, K. J. (1994). Monitoring and characterization of lactococcal bacteriophages in a dairy plant. Kieler Milchwirtschaftliche Forschungsberichte, 46(2), 167-178.
42. Verreault, D., Gendron, L., Rousseau, G. M., Veillette, M., Massé, D., Lindsley, W. G., ... & Duchaine, C. (2011). Detection of airborne lactococcal bacteriophages in cheese manufacturing plants. Applied and environmental microbiology, 77(2), 491-497
43. Verreault, D., Moineau, S., & Duchaine, C. (2008). Methods for sampling of airborne viruses. Microbiology and molecular biology reviews, 72(3), 413-444.
44. Marcó, M. B., del Luján Quiberoni, A., Negro, A. C., Reinheimer, J. A., & Alfano, O. M. (2011). Evaluation of the photocatalytic inactivation efficiency of dairy bacteriophages. Chemical engineering journal, 172(2-3), 987-993.
45. Verreault, D., Gendron, L., Rousseau, G. M., Veillette, M., Massé, D., Lindsley, W. G., ... & Duchaine, C. (2011). Detection of airborne lactococcal bacteriophages in cheese manufacturing plants. Applied and environmental microbiology, 77(2), 491-497.
46. Hinrichs, J. (2001). Incorporation of whey proteins in cheese. International Dairy Journal, 11(4-7), 495-503.
47. Bruttin, A., Desiere, F., d'Amico, N., Guérin, J. P., Sidoti, J., Huni, B., ... & Brüssow, H. (1997). Molecular ecology of Streptococcus thermophilus bacteriophage infections in a cheese factory. Applied and environmental microbiology, 63(8), 3144-3150.
48. Canchaya, C., Prou , C., Fournous, G., Bruttin, A., & Brüssow, H. (2003). Prophage genomics. Microbiology and molecular biology reviews, 67(2), 238-276.
49. Ventura, M., Zomer, A., Canchaya, C., O'Connell-Motherway, M., Kuipers, O., Turroni, F., ... & van Sinderen, D. (2007). Comparative analyses of prophage-like elements present in two Lactococcus lactis strains. Applied and Environmental Microbiology, 73(23), 7771-7780.
50. Suárez, V., Zago, M., Quiberoni, A., Carminati, D., Giraffa, G., & Reinheimer, J. (2008). Lysogeny in Lactobacillus delbrueckii strains and characterization of two new temperate prolate‐headed bacteriophages. Journal of applied microbiology, 105(5), 1402-1411.
51. Sun, X, Van Sinderen, D, Moineau, S, Heller, KJ. (2009). Impact of lysogeny on bacteria with a focus on Lactic Acid Bacteria. In: Adams HT, ed. Contemporary Trends in Bacteriophage Research. New York, United States: Nova Science Publishers, 309-336.
52. Davidson, B. E., Powell, I. B., & Hillier, A. J. (1990). Temperate bacteriophages and lysogeny in lactic acid bacteria. FEMS Microbiology Reviews, 7(1-2), 79-90.
53. Capra, M. L., Mercanti, D. J., Reinheimer, J. A., & Quiberoni, A. L. (2010). Characterisation of three temperate phages released from the same Lactobacillus paracasei commercial strain. International journal of dairy technology, 63(3), 396-405.
54. Durmaz, E., Miller, M. J., Azcarate-Peril, M. A., Toon, S. P., & Klaenhammer, T. R. (2008). Genome sequence and characteristics of Lrm1, a prophage from industrial Lactobacillus rhamnosus strain M1.
55. Labrie, Simon J., and Sylvain Moineau. "Abortive infection mechanisms and prophage sequences significantly influence the genetic makeup of emerging lytic lactococcal phages." (2007): 1482-1487.
56. Lortal, S., & Chapot-Chartier, M. P. (2005). Role, mechanisms and control of lactic acid bacteria lysis in cheese. International Dairy Journal, 15(6-9), 857-871.
57. Weinbauer, M. G. (2004). Ecology of prokaryotic viruses. FEMS microbiology reviews, 28(2), 127-181.
58. Ackermann, H. W. (2007). 5500 Phages examined in the electron microscope. Archives of virology, 152, 227-243.
59. Dupuis, M. È., & Moineau, S. (2010). Genome organization and characterization of the virulent lactococcal phage 1358 and its similaritie
60. Mata, M., Trautwetter, A., Luthaud, G., & Ritzenthaler, P. (1986). Thirteen virulent and temperate bacteriophages of Lactobacillus bulgaricus and Lactobacillus lactis belong to a single DNA homology group. Applied and Environmental Microbiology, 52(4), 812-818.
61. Desiere, F., Lucchini, S., Canchaya, C., Ventura, M., & Brüssow, H. (2002). Comparative genomics of phages and prophages in lactic acid bacteria. In Lactic Acid Bacteria: Genetics, Metabolism and Applications: Proceedings of the seventh Symposium on lactic acid bacteria: genetics, metabolism and applications, 1–5 September 2002, Egmond aan Zee, the Netherlands (pp. 73-91). Springer Netherlands.
62. Nelson, D. (2004). Phage taxonomy: we agree to disagree. Journal of bacteriology, 186(21), 7029-7031.
63. Le Marrec, C., Van Sinderen, D., Walsh, L., Stanley, E., Vlegels, E., Moineau, S., ... & Fayard, B. (1997). Streptococcus thermophilus bacteriophages can be divided into two distinct groups based on mode of packaging and structural protein composition. Appl. Environ. Microbiol, 63, 3246-3253.
64. Mills, S., Griffin, C., O’Sullivan, O., Coffey, A., McAuliffe, O. E., Meijer, W. C., ... & Ross, R. P. (2011). A new phage on the ‘Mozzarella’block: bacteriophage 5093 shares a low level of homology with other Streptococcus thermophilus phages. International dairy journal, 21(12), 963-969.
65. Quiberoni, A., Tremblay, D., Ackermann, H. W., Moineau, S., & Reinheimer, J. A. (2006). Diversity of Streptococcus thermophilus phages in a large-production cheese factory in Argentina. Journal of Dairy Science, 89(10), 3791-3799.
66. Marcó, M. B., Moineau, S., & Quiberoni, A. (2012). Bacteriophages and dairy fermentations. Bacteriophage, 2(3), 149-158.
67. Davey, G. P., Ward, L. J., & Brown, J. C. (1995). Characterisation of four Leuconostoc bacteriophages isolated from dairy fermentations. FEMS microbiology letters, 128(1), 21-25.
68. Boizet, B., Mata, M., Mignot, O., Ritzenthaler, P., & Sozzi, T. (1992). Taxonomic characterization of Leuconostoc mesenteroides and Leuconostoc oenos bacteriophage. FEMS microbiology letters, 90(3), 211-215.
69. Barrangou, R., Yoon, S. S., Breidt Jr, F., Fleming, H. P., & Klaenhammer, T. R. (2002). Characterization of six Leuconostoc fallax bacteriophages isolated from an industrial sauerkraut fermentation. Applied and environmental microbiology, 68(11), 5452-5458.
70. Lu, Z., Altermann, E., Breidt, F., & Kozyavkin, S. (2010). Sequence analysis of Leuconostoc mesenteroides bacteriophage Φ1-A4 isolated from an industrial vegetable fermentation. Applied and Environmental Microbiology, 76(6), 1955-1966.
71. Moineau, S., & Lévesque, C. (2005). Control of bacteriophages in industrial fermentations. Bacteriophages: biology and applications, 285-296.
72. Coffey, A., & Ross, R. P. (2002). Bacteriophage-resistance systems in dairy starter strains: molecular analysis to application. Antonie Van Leeuwenhoek, 82, 303-321.
73. Kukhtyn M., Kravcheniuk K., Beyko L., Horiuk Y., Skliar O., Kernychnyi S. (2019). Modeling the process of microbial biofilm formation on stainless steel with a different surface roughness. Eastern-European journal of Enterprise Technologies, 2/11, 98, 14−21.
74. Guglielmotti, D. M., Mercanti, D. J., Reinheimer, J. A., & Quiberoni, A. D. L. (2012). Efficiency of physical and chemical treatments on the inactivation of dairy bacteriophages. Frontiers in microbiology, 2, 282.
75. Ebrecht, A. C., Guglielmotti, D. M., Tremmel, G., Reinheimer, J. A., & Suárez, V. B. (2010). Temperate and virulent Lactobacillus delbrueckii bacteriophages: comparison of their thermal and chemical resistance. Food microbiology, 27(4), 515-520.
76. Mercanti, D. J., Guglielmotti, D. M., Patrignani, F., Reinheimer, J. A., & Quiberoni, A. (2012). Resistance of two temperate Lactobacillus paracasei bacteriophages to high pressure homogenization, thermal treatments and chemical biocides of industrial application. Food microbiology, 29(1), 99-104.
77. Kukhtyn, M. D., Kovalenko, V. L., Horyuk, Y. V., Horyuk, V. V., & Stravskyy, Y. S. (2016). Bacterial biofilms formation of Cattle mastitis pathogens. Journal for veterinary medicine, biotechnology and biosafety, (2, Iss. 4), 30-32
78. Kakita, Y., Obuchi, E., Nakano, K., Murata, K., Kuroiwa, A., Miake, F., & Watanabe, K. (2000). Photocatalytic inactivation of La
79. Kashige, N., Kakita, Y., Nakashima, Y., Miake, F., & Watanabe, K. (2001). Mechanism of the photocatalytic inactivation of Lactobacillus casei phage PL-1 by titania thin film. Current Microbiology, 42, 184-189
80. Marcó, M. B., De Antoni, G. L., Reinheimer, J. A., & Quiberoni, A. (2009). Thermal, chemical, and photocatalytic inactivation of Lactobacillus plantarum bacteriophages. Journal of food protection, 72(5), 1012-1019
81. Kukhtyn, M., Vichko, O., Kravets, O., Karpyk, H., Shved, O., & Novikov, V. (2018). Biochemical and microbiological changes during fermentation and storage of a fermented milk product prepared with Tibetan Kefir Starter. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 68(4), 1-10. 82. Garneau, J. E., & Moineau, S. (2011). Bacterioph
82. Garneau, J. E., & Moineau, S. (2011). Bacteriophages of lactic acid bacteria and their impact on milk fermentations. Microbial cell factories, 10(1), 110. 8
83. ДСТУ 4554:2006 Сир кисломолочний. Технічні умови. К. 2006. Держспоживстандарт України, 10 с.
84. Horiuk, Y., Horiuk, V., Kukhtyn, M., Tsvihun, A., & Kernychnyi, S. (2020). Characterization of lytic activity of Phage SAvB14 on Staphylococcus aureus variant bovis. Journal of Advanced Veterinary and Animal Research, 7(3), 509.
85. Horiuk, Y. V., Kukhtyn, M. D., Stravskyy, Y. S., Klymnyuk, S. I., Vergeles, K. M., & Horiuk, V. V. (2019). Influence of staphylococcal phage SAvB14 on biofilms, formed by Staphylococcus aureus variant bovis. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 10(3), 314-318.
86. Бергілевич ОМ, Касянчук ВВ, Власенко ІГ, Кухтін МД. Мікробіологія молока і молочних продуктів. Суми: Університетська книга. 2010. – 205 с
87. Кухтин, М. Д., & Кравченюк, Х. Ю. (2023). Лабораторний практикум з мікробіології молока і молочних продуктів: навчальний посібник. ТНТУ, 157с.
88. Horiuk, Y. V., Kukhtyn, M. D., Vergeles, K. M., Kovalenko, V. L., Verkholiuk, M. M., Peleno, R. A., & Horiuk, V. V. (2018). Characteristics of enterococci isolated from raw milk and hand-made cottage cheese in Ukraine. Research jornal of pharmaceutical biological and chemical sciences, 9(2), 1128- 1133.
89. Депутат О.П., Коваленко І.В., Мужик І.С. Цивільна оборона Навчальний посібник. Львів, Афіша, 2001. 336с.
90. Сапронов Ю. Г. Безпека життєдіяльності: М. Видавничий центр «Академія», 2006. 118 с.
91. Безпека життєдіяльності. Є.П. Желібо, К.: Каравела, 2005. 344 с.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska_15_magistr - Карабін.doc50 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
Магістер КАРАБІН.pdf1,83 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора