Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43560
Record completo di tutti i metadati
Campo DCValoreLingua
dc.contributor.advisorКухтин, Микола Дмитрович-
dc.contributor.advisorKukhtyn, Mykola-
dc.contributor.authorКарабін, Надія Ігорівна-
dc.contributor.authorCarbin, Nadiya Ihorivna-
dc.date.accessioned2024-01-15T10:40:48Z-
dc.date.available2024-01-15T10:40:48Z-
dc.date.issued2023-12-
dc.identifier.citationКарабін Н. І. Дослідження бактеріофагів у цеху з виробництва кисломолочного сиру з удосконаленням технологічного процесу ферментації : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“/ Н. І. Карабін. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 77 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43560-
dc.description.abstractДосліджено циркуляцію літичних фагів молочнокислих бактерій за технології виробництва кисломолочного сиру та розробити профілактичні заходи під час виготовлення продукту. Встановлено, що кількість позитивних проб молока сировини з вмістом бактеріофагів, які лізували мікробні культури заквасок становила від 50 до 80 %. Визначено, що у цеху з виробництва кисломолочного сиру технологічне обладнання приблизно в 15 – 25 % контаміноване літичними бактеріофагами, які лізують заквасочні культури. Водночас, вміст бактеріофагів на промисловому обладнанні не перевищувала кількість у 102 БУО/мл змиву, що вважається задовільним для виробничого процесу у кисломолочному цеху. Під час моделювання процесу вплив різної кількості бактеріофагів на технологічний процес виробництва кисломолочного сиру встановлено, що у випадку зараження молочної суміші до заквашування літичним бактеріофагом у кількості більше 102 БУО/мл тривалість процесу виробництва суттєво зросте, або повністю зупиниться ферментація за участі молочнокислих бактерій. Запропоновано проводити обов’язковий моніторинг циркуляції фагів у цеху виробництва кисломолочного сиру 1 раз в квартал та у випадку сповільнення ферментації молока проводити ротацію заквасок...uk_UA
dc.description.abstract: The circulation of lytic phages of lactic acid bacteria in the production technology of sour milk cheese was studied and preventive measures were developed during the production of the product. It was established that the number of positive samples of raw milk with the content of bacteriophages that lysed microbial cultures of starters was from 50 to 80%. It was determined that approximately 15-25% of the technological equipment in the factory for the production of sour milk cheese is contaminated with lytic bacteriophages that lyse sourdough cultures. At the same time, the content of bacteriophages on the industrial equipment did not exceed the amount of 102 IU/ml of washing, which is considered satisfactory for the production process in the dairy factory. During the simulation of the influence of different amounts of bacteriophages on the technological process of sour milk cheese production, it was established that in the case of contamination of the milk mixture before fermentation with a lytic bacteriophage in the amount of more than 102 IU/ml, the duration of the production process will increase significantly, or the fermentation with the participation of lactic acid bacteria will completely stop. It is proposed to carry out mandatory monitoring of the circulation of phages in the sour-milk cheese production shop once a quarter, and in case of slowing down of milk fermentation, to carry out a rotation of sourdough starters..uk_UA
dc.description.tableofcontentsЗМІСТ Реферат 6 Вступ 7 1 Огляд літератури 10 1.1 Використання сирів у харчуванні населення та вплив компонентів молочних продуктів на здоровя 10 1.2 Чинники, які впливають на процеси ферментації молочної сировини 14 1.2.1 Ефективність заквасок під час ферментації молочної сировини 15 1.3 Контамінація фагами молочного середовища 17 1.4 Виявлення та кількісне визначення бактеріофагів молочнокислих бактерій на молокопереробних підприємствах 23 1.5 Стратегії контролю бактеріофагів заквасочних стартових бактерій на молочних заводах 26 2 Матеріали і методи досліджень 31 2.1 Етапи проведення досліджень 31 2.2 Методи досліджень 33 3 Результати дослідження та їх обговорення 34 3.1 Актуальність проведення моніторингових досліджень циркуляції фагів на молокопереробних підприємствах з виробництва кисломолочних продуктів 34 3.2 Моніторинг бактеріофагів молочнокислих мікроорганізмів на підприємствах з виробництва кисломолочного сиру 36 3.3 Визначення контамінації бактеріофагами сквашувальної суміші, готового продукту під час виробництва кисломолочного сиру 43 3.4 Моделювання процесу вплив різної кількості бактеріофагів на технологічний процес виробництва кисломолочного сиру 45 Висновки і пропозиції виробництву 55 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 56 4.1 Техніка безпеки для недопущення травматизму на підприємствах харчової промисловості 56 4.2 Розробка заходів щодо захисту продуктів харчування від радіоактивного, хімічного і біологічного забруднення за допомогою тари 59 Список літератури 62 Додатки 72uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТНТУ ім. І.Пулюяuk_UA
dc.subjectзакваски для виробництва кисломолочного сиру,uk_UA
dc.subjectsourdough starters for the production of sour-milk cheeseuk_UA
dc.subjectлітичні бактеріофагиuk_UA
dc.subjectlytic bacteriophagesuk_UA
dc.subjectкисломолочний сирuk_UA
dc.subjectsour-milk cheeseuk_UA
dc.subjectтехнологія виробництва сируuk_UA
dc.subjectcheese production technologyuk_UA
dc.titleДослідження бактеріофагів у цеху з виробництва кисломолочного сиру з удосконаленням технологічного процесу ферментаціїuk_UA
dc.title.alternativeResearch on bacteriophages in the production facility for curd with the improvement of the fermentation technologyuk_UA
dc.typeMaster Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Карабін Н.І., 2023uk_UA
dc.contributor.committeeMemberКравець, Олег Ігорович-
dc.contributor.committeeMemberKravets, Oleg Ihorovych-
dc.coverage.placenameТНТУ ім. І. Пулюяuk_UA
dc.subject.udc664uk_UA
dc.relation.references1. Vedamuthu, E.R., Washam C. (1983). Cheese, in: Reed G. (Ed.), Biotechnology, Verlag Chemie, Weinheim, Germany, 231–313.uk_UA
dc.relation.references2. Walther, B., Schmid, A., Sieber, R., & Wehrmüller, K. (2008). Cheese in nutrition and health. Dairy Science and Technology, 88(4-5), 389-405.uk_UA
dc.relation.references3. TOME, D., BOS, C., MARIOTTI, F., & GAUDICHON, C. (2002). Protein quality and FAO/WHO recommendations. Sciences des aliments, 22(4), 393-405.uk_UA
dc.relation.references4. Bachmann, H. P., Bütikofer, U., & Sieber, R. (2003). Über das Vorkommen von bioaktiven Peptiden in Käse. Mitteilungen aus Lebensmitteluntersuchung und Hygiene, 94(2), 136-154.uk_UA
dc.relation.references5. Юкало, В. Г., & Дацишин, К. Є. (2019). Технологія низькоалергенного молока з гідролізатом білків сироватки. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького, 21(92 (2)), 14-18.uk_UA
dc.relation.references6. Sieber R., Zusammensetzung von Milch und Milchprodukten schweizerischer Herkunft, FAM-Information (2001) 1–23. Режим доступу: http://www.db-alp.admin.ch/de/publikationen/docs/pub_SieberR_2001_15231.pdf.uk_UA
dc.relation.references7. Willett, W. C. (2006). Trans fatty acids and cardiovascular disease— epidemiological data. Atherosclerosis Supplements, 7(2), 5-8.uk_UA
dc.relation.references8. Willett, W. C., Stampfer, M. J., Manson, J. E., Colditz, G. A., Speizer, F. E., Rosner, B. A., ... & Sampson, L. A. (1993). Intake of trans fatty acids and risk of coronary heart disease among women. The Lancet, 341(8845), 581-585.uk_UA
dc.relation.references9. Jakobsen, M. U., Overvad, K., Dyerberg, J., & Heitmann, B. L. (2008). Intake of ruminant trans fatty acids and risk of coronary heart disease. International Journal of Epidemiology, 37(1), 173-182.uk_UA
dc.relation.references10. Chardigny, J. M., Destaillats, F., Malpuech-Brugère, C., Moulin, J., Bauman, D. E., Lock, A. L., ... & Sébédio, J. L. (2008). Do trans fatty acids from industrially produced sources and from natural sources have the same effect on cardiovascular disease risk factors in healthy subjects? Results of the trans Fatty Acids Collaboration (TRANSFACT) study. The American journal of clinical nutrition, 87(3), 558-566.uk_UA
dc.relation.references11. Hayes, K. C., & Pronczuk, A. (1991). lindsey S, Diersen-Schade D. Dietary saturated fatty acids (12: 0, 14: 0, 16: 0) differ in their impact on plasma cholesterol and lipoproteins in nonhuman primates. Am J Clin Nutr, 53, 491-498uk_UA
dc.relation.references12. Rioux, V., & Legrand, P. (2007). Saturated fatty acids: simple molecular structures with complex cellular functions. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 10(6), 752-758.uk_UA
dc.relation.references13. Salter, A. M., Mangiapane, E. H., Bennett, A. J., Bruce, J. S., Billett, M. A., Anderton, K. L., ... & White, D. A. (1998). The effect of different dietary fatty acids on lipoprotein metabolism: concentration-dependent effects of diets enriched in oleic, myristic, palmitic and stearic acids. British Journal of Nutrition, 79(2), 195-202.uk_UA
dc.relation.references14. German, J. B., & Dillard, C. J. (2004). Saturated fats: what dietary intake?. The American journal of clinical nutrition, 80(3), 550-559.uk_UA
dc.relation.references15. Kukhtyn, M., Vichko, O., Kravets, O., Karpyk, H., Shved, O., & Novikov, V. (2018). Biochemical and microbiological changes during fermentation and storage of a fermented milk product prepared with Tibetan Kefir Starter. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 68(4).uk_UA
dc.relation.references16. Кухтин, М. Д. (2008). Мікробіологічні нормативи ефективності технологій одержання молока сирого екстра-ґатунку. Ветеринарна медицина України, 2, 45-46.uk_UA
dc.relation.references17. Лялик, А. Т., Покотило, О. С., Кухтин, М. Д., & Добровольська, С. Я. (2020). Зміна органолептичних показників сиркової пасти з лляною олією за різних умов зберігання. Вестник Херсонского национального технического университета, (1-1 (72)), 109-116.uk_UA
dc.relation.references18. Лялик, А. Т., Покотило, О. С., Кухтин, М. Д., & Бейко, Л. А. (2020). Органолептичний і сенсорний аналіз сиркової пасти з лляною олією. Технічні науки та технології, (1 (19)), 287-295.uk_UA
dc.relation.references19. Кухтин, М. Д. (2008). Динаміка мікробіологічного та біохімічного процесу в молоці сирому при зберіганні за різних температур. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького, 10(3-3 (38)).uk_UA
dc.relation.references20. Lialyk, A., Pokotylo, O., Kukhtyn, M., Beyko, L., Horiuk, Y., Dobrovolska, S., & Mazur, O. (2020). Fatty acid composition of curd spread with different flax oil content. Nova Biotechnologica et Chimica, 19(2), 216-222.uk_UA
dc.relation.references21. Carminati, D., Giraffa, G., Quiberoni, A., Binetti, A., Suárez, V., & Reinheimer, J. (2010). Advances and trends in starter cultures for dairy fermentations. Biotechnology of lactic acid bacteria: Novel applications, 177-192.uk_UA
dc.relation.references22. Salata, V., Kukhtyn, M., Pekriy, Y., Horiuk, Y., & Horiuk, V. (2018). Activity of washing-disinfecting means “San-active” for sanitary treatment of equipment of meat processing enterprises in laboratory and manufacturing conditions. Ukrainian journal of veterinary and agricultural sciences, 1(1), 10-16.uk_UA
dc.relation.references23. Emond, E., & Moineau, S. (2007). Bacteriophages and food fermentations. Bacteriophage: genetics and molecular biology, 93-123.uk_UA
dc.relation.references24. Васильків, О. Б., & Кухтин, М. Д. (2023). Перспективність використання бактеріофагів для забезпечення мікробіологічної стійкості харчових продуктів. Збірник матеріалів Ⅱ Міжнародної науково-технічної конференції „Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти “, 52-53uk_UA
dc.relation.references25. Madera, C., Monjardín, C., & Suárez, J. E. (2004). Milk contamination and resistance to processing conditions determine the fate of Lactococcus lactis bacteriophages in dairies. Applied and environmental microbiology, 70(12), 7365- 7371.uk_UA
dc.relation.references26. Карабін, Н. І., & Кухтин, М. Д. (2023). Роль фагів молочнокислих мікроорганізмів у технологіях виробництва сиру і кисломолочних продуктів. Збірник матеріалів Ⅱ Міжнародної науково-технічної конференції „Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти “, 45-45uk_UA
dc.relation.references27. Suárez, V. B., Capra, M. L., Rivera, M., & Reinheimer, J. A. (2007). Inactivation of calcium-dependent lactic acid bacteria phages by phosphates. Journal of food protection, 70(6), 1518-1522.uk_UA
dc.relation.references28. Marcó, M. B., Moineau, S., & Quiberoni, A. (2012). Bacteriophages and dairy fermentations. Bacteriophage, 2(3), 149-158.uk_UA
dc.relation.references29. Horiuk, Y. V., Havrylianchyk, R. Y., Horiuk, V. V., Kukhtyn, M. D., Stravskyy, Y. S., & Fotina, H. A. (2018). Comparison of the minimum bactericidal concentration of antibiotics on planktonic and biofilm forms of Staphylococcus aureus: Mastitis causative agents. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, 9(6), 616-622.uk_UA
dc.relation.references30. Mayra-Makinen, A., & Bigret, M. A. R. C. (2004). Industrial use and production of lactic acid bacteria. FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-NEW YORK-MARCEL DEKKER-, 139, 175-198.uk_UA
dc.relation.references31. Nath, K. R., & Wagner, B. J. (1973). Stimulation of lactic acid bacteria by a Micrococcus isolate: evidence for multiple effects. Applied microbiology, 26(1), 49-55.uk_UA
dc.relation.references32. Ringø, E., Bendiksen, H. R., Gausen, S. J., Sundsfjord, A., & Olsen, R. E. (1998). The effect of dietary fatty acids on lactic acid bacteria associated with the epithelial mucosa and from faecalia of Arctic charr, Salvelinus alpinus (L.). Journal of Applied Microbiology, 85(5), 855-864uk_UA
dc.relation.references33. Кухтин, М. Д., & Касянчук, В. В. (2010). Контамінація доїльного устаткування і молока сирого бактеріями роду Pseudomonas в залежності від ефективності санітарної обробки. Вісник Сумського національного аграрного університету, 8, 56-59uk_UA
dc.relation.references34. Quiberoni, A., Auad, L., Binetti, A. G., Suárez, V. B., Reinheimer, J. A., & Raya, R. R. (2003). Comparative analysis of Streptococcus thermophilus bacteriophages isolated from a yogurt industrial plant. Food microbiology, 20(4), 461-469.uk_UA
dc.relation.references35. Villion, M., & Moineau, S. (2009). Bacteriophages of lactobacillus. Frontiers in Bioscience-Landmark, 14(5), 1661-1683.uk_UA
dc.relation.references36. Capra, M. L., Binetti, A. G., Mercanti, D. J., Quiberoni, A., & Reinheimer, J. A. (2009). Diversity among Lactobacillus paracasei phages isolated from a probiotic dairy product plant. Journal of applied microbiology, 107(4), 1350-1357.uk_UA
dc.relation.references37. Capra, M. L., Quiberoni, A., & Reinheimer, J. A. (2004). Thermal and chemical resistance of Lactobacillus casei and Lactobacillus paracasei bacteriophages. Letters in applied microbiology, 38(6), 499-504.uk_UA
dc.relation.references38. Atamer, Z., Dietrich, J., Müller-Merbach, M., Neve, H., Heller, K. J., & Hinrichs, J. (2009). Screening for and characterization of Lactococcus lactis bacteriophages with high thermal resistance. International Dairy Journal, 19(4), 228-235.uk_UA
dc.relation.references39. Chopin, M. C. (1980). Resistance of 17 mesophilic lactic Streptococcus bacteriophages to pasteurization and spray-drying. Journal of Dairy Research, 47(1), 131-139.uk_UA
dc.relation.references40. Atamer, Z., Ali, Y., Neve, H., Heller, K. J., & Hinrichs, J. (2011). Thermal resistance of bacteriophages attacking flavour-producing dairy Leuconostoc starter cultures. International dairy journal, 21(5), 327-334.uk_UA
dc.relation.references41. Neve, H., Kemper, U., Geis, A., & Heller, K. J. (1994). Monitoring and characterization of lactococcal bacteriophages in a dairy plant. Kieler Milchwirtschaftliche Forschungsberichte, 46(2), 167-178.uk_UA
dc.relation.references42. Verreault, D., Gendron, L., Rousseau, G. M., Veillette, M., Massé, D., Lindsley, W. G., ... & Duchaine, C. (2011). Detection of airborne lactococcal bacteriophages in cheese manufacturing plants. Applied and environmental microbiology, 77(2), 491-497uk_UA
dc.relation.references43. Verreault, D., Moineau, S., & Duchaine, C. (2008). Methods for sampling of airborne viruses. Microbiology and molecular biology reviews, 72(3), 413-444.uk_UA
dc.relation.references44. Marcó, M. B., del Luján Quiberoni, A., Negro, A. C., Reinheimer, J. A., & Alfano, O. M. (2011). Evaluation of the photocatalytic inactivation efficiency of dairy bacteriophages. Chemical engineering journal, 172(2-3), 987-993.uk_UA
dc.relation.references45. Verreault, D., Gendron, L., Rousseau, G. M., Veillette, M., Massé, D., Lindsley, W. G., ... & Duchaine, C. (2011). Detection of airborne lactococcal bacteriophages in cheese manufacturing plants. Applied and environmental microbiology, 77(2), 491-497.uk_UA
dc.relation.references46. Hinrichs, J. (2001). Incorporation of whey proteins in cheese. International Dairy Journal, 11(4-7), 495-503.uk_UA
dc.relation.references47. Bruttin, A., Desiere, F., d'Amico, N., Guérin, J. P., Sidoti, J., Huni, B., ... & Brüssow, H. (1997). Molecular ecology of Streptococcus thermophilus bacteriophage infections in a cheese factory. Applied and environmental microbiology, 63(8), 3144-3150.uk_UA
dc.relation.references48. Canchaya, C., Prou , C., Fournous, G., Bruttin, A., & Brüssow, H. (2003). Prophage genomics. Microbiology and molecular biology reviews, 67(2), 238-276.uk_UA
dc.relation.references49. Ventura, M., Zomer, A., Canchaya, C., O'Connell-Motherway, M., Kuipers, O., Turroni, F., ... & van Sinderen, D. (2007). Comparative analyses of prophage-like elements present in two Lactococcus lactis strains. Applied and Environmental Microbiology, 73(23), 7771-7780.uk_UA
dc.relation.references50. Suárez, V., Zago, M., Quiberoni, A., Carminati, D., Giraffa, G., & Reinheimer, J. (2008). Lysogeny in Lactobacillus delbrueckii strains and characterization of two new temperate prolate‐headed bacteriophages. Journal of applied microbiology, 105(5), 1402-1411.uk_UA
dc.relation.references51. Sun, X, Van Sinderen, D, Moineau, S, Heller, KJ. (2009). Impact of lysogeny on bacteria with a focus on Lactic Acid Bacteria. In: Adams HT, ed. Contemporary Trends in Bacteriophage Research. New York, United States: Nova Science Publishers, 309-336.uk_UA
dc.relation.references52. Davidson, B. E., Powell, I. B., & Hillier, A. J. (1990). Temperate bacteriophages and lysogeny in lactic acid bacteria. FEMS Microbiology Reviews, 7(1-2), 79-90.uk_UA
dc.relation.references53. Capra, M. L., Mercanti, D. J., Reinheimer, J. A., & Quiberoni, A. L. (2010). Characterisation of three temperate phages released from the same Lactobacillus paracasei commercial strain. International journal of dairy technology, 63(3), 396-405.uk_UA
dc.relation.references54. Durmaz, E., Miller, M. J., Azcarate-Peril, M. A., Toon, S. P., & Klaenhammer, T. R. (2008). Genome sequence and characteristics of Lrm1, a prophage from industrial Lactobacillus rhamnosus strain M1.uk_UA
dc.relation.references55. Labrie, Simon J., and Sylvain Moineau. "Abortive infection mechanisms and prophage sequences significantly influence the genetic makeup of emerging lytic lactococcal phages." (2007): 1482-1487.uk_UA
dc.relation.references56. Lortal, S., & Chapot-Chartier, M. P. (2005). Role, mechanisms and control of lactic acid bacteria lysis in cheese. International Dairy Journal, 15(6-9), 857-871.uk_UA
dc.relation.references57. Weinbauer, M. G. (2004). Ecology of prokaryotic viruses. FEMS microbiology reviews, 28(2), 127-181.uk_UA
dc.relation.references58. Ackermann, H. W. (2007). 5500 Phages examined in the electron microscope. Archives of virology, 152, 227-243.uk_UA
dc.relation.references59. Dupuis, M. È., & Moineau, S. (2010). Genome organization and characterization of the virulent lactococcal phage 1358 and its similaritieuk_UA
dc.relation.references60. Mata, M., Trautwetter, A., Luthaud, G., & Ritzenthaler, P. (1986). Thirteen virulent and temperate bacteriophages of Lactobacillus bulgaricus and Lactobacillus lactis belong to a single DNA homology group. Applied and Environmental Microbiology, 52(4), 812-818.uk_UA
dc.relation.references61. Desiere, F., Lucchini, S., Canchaya, C., Ventura, M., & Brüssow, H. (2002). Comparative genomics of phages and prophages in lactic acid bacteria. In Lactic Acid Bacteria: Genetics, Metabolism and Applications: Proceedings of the seventh Symposium on lactic acid bacteria: genetics, metabolism and applications, 1–5 September 2002, Egmond aan Zee, the Netherlands (pp. 73-91). Springer Netherlands.uk_UA
dc.relation.references62. Nelson, D. (2004). Phage taxonomy: we agree to disagree. Journal of bacteriology, 186(21), 7029-7031.uk_UA
dc.relation.references63. Le Marrec, C., Van Sinderen, D., Walsh, L., Stanley, E., Vlegels, E., Moineau, S., ... & Fayard, B. (1997). Streptococcus thermophilus bacteriophages can be divided into two distinct groups based on mode of packaging and structural protein composition. Appl. Environ. Microbiol, 63, 3246-3253.uk_UA
dc.relation.references64. Mills, S., Griffin, C., O’Sullivan, O., Coffey, A., McAuliffe, O. E., Meijer, W. C., ... & Ross, R. P. (2011). A new phage on the ‘Mozzarella’block: bacteriophage 5093 shares a low level of homology with other Streptococcus thermophilus phages. International dairy journal, 21(12), 963-969.uk_UA
dc.relation.references65. Quiberoni, A., Tremblay, D., Ackermann, H. W., Moineau, S., & Reinheimer, J. A. (2006). Diversity of Streptococcus thermophilus phages in a large-production cheese factory in Argentina. Journal of Dairy Science, 89(10), 3791-3799.uk_UA
dc.relation.references66. Marcó, M. B., Moineau, S., & Quiberoni, A. (2012). Bacteriophages and dairy fermentations. Bacteriophage, 2(3), 149-158.uk_UA
dc.relation.references67. Davey, G. P., Ward, L. J., & Brown, J. C. (1995). Characterisation of four Leuconostoc bacteriophages isolated from dairy fermentations. FEMS microbiology letters, 128(1), 21-25.uk_UA
dc.relation.references68. Boizet, B., Mata, M., Mignot, O., Ritzenthaler, P., & Sozzi, T. (1992). Taxonomic characterization of Leuconostoc mesenteroides and Leuconostoc oenos bacteriophage. FEMS microbiology letters, 90(3), 211-215.uk_UA
dc.relation.references69. Barrangou, R., Yoon, S. S., Breidt Jr, F., Fleming, H. P., & Klaenhammer, T. R. (2002). Characterization of six Leuconostoc fallax bacteriophages isolated from an industrial sauerkraut fermentation. Applied and environmental microbiology, 68(11), 5452-5458.uk_UA
dc.relation.references70. Lu, Z., Altermann, E., Breidt, F., & Kozyavkin, S. (2010). Sequence analysis of Leuconostoc mesenteroides bacteriophage Φ1-A4 isolated from an industrial vegetable fermentation. Applied and Environmental Microbiology, 76(6), 1955-1966.uk_UA
dc.relation.references71. Moineau, S., & Lévesque, C. (2005). Control of bacteriophages in industrial fermentations. Bacteriophages: biology and applications, 285-296.uk_UA
dc.relation.references72. Coffey, A., & Ross, R. P. (2002). Bacteriophage-resistance systems in dairy starter strains: molecular analysis to application. Antonie Van Leeuwenhoek, 82, 303-321.uk_UA
dc.relation.references73. Kukhtyn M., Kravcheniuk K., Beyko L., Horiuk Y., Skliar O., Kernychnyi S. (2019). Modeling the process of microbial biofilm formation on stainless steel with a different surface roughness. Eastern-European journal of Enterprise Technologies, 2/11, 98, 14−21.uk_UA
dc.relation.references74. Guglielmotti, D. M., Mercanti, D. J., Reinheimer, J. A., & Quiberoni, A. D. L. (2012). Efficiency of physical and chemical treatments on the inactivation of dairy bacteriophages. Frontiers in microbiology, 2, 282.uk_UA
dc.relation.references75. Ebrecht, A. C., Guglielmotti, D. M., Tremmel, G., Reinheimer, J. A., & Suárez, V. B. (2010). Temperate and virulent Lactobacillus delbrueckii bacteriophages: comparison of their thermal and chemical resistance. Food microbiology, 27(4), 515-520.uk_UA
dc.relation.references76. Mercanti, D. J., Guglielmotti, D. M., Patrignani, F., Reinheimer, J. A., & Quiberoni, A. (2012). Resistance of two temperate Lactobacillus paracasei bacteriophages to high pressure homogenization, thermal treatments and chemical biocides of industrial application. Food microbiology, 29(1), 99-104.uk_UA
dc.relation.references77. Kukhtyn, M. D., Kovalenko, V. L., Horyuk, Y. V., Horyuk, V. V., & Stravskyy, Y. S. (2016). Bacterial biofilms formation of Cattle mastitis pathogens. Journal for veterinary medicine, biotechnology and biosafety, (2, Iss. 4), 30-32uk_UA
dc.relation.references78. Kakita, Y., Obuchi, E., Nakano, K., Murata, K., Kuroiwa, A., Miake, F., & Watanabe, K. (2000). Photocatalytic inactivation of Lauk_UA
dc.relation.references79. Kashige, N., Kakita, Y., Nakashima, Y., Miake, F., & Watanabe, K. (2001). Mechanism of the photocatalytic inactivation of Lactobacillus casei phage PL-1 by titania thin film. Current Microbiology, 42, 184-189uk_UA
dc.relation.references80. Marcó, M. B., De Antoni, G. L., Reinheimer, J. A., & Quiberoni, A. (2009). Thermal, chemical, and photocatalytic inactivation of Lactobacillus plantarum bacteriophages. Journal of food protection, 72(5), 1012-1019uk_UA
dc.relation.references81. Kukhtyn, M., Vichko, O., Kravets, O., Karpyk, H., Shved, O., & Novikov, V. (2018). Biochemical and microbiological changes during fermentation and storage of a fermented milk product prepared with Tibetan Kefir Starter. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 68(4), 1-10. 82. Garneau, J. E., & Moineau, S. (2011). Bacteriophuk_UA
dc.relation.references82. Garneau, J. E., & Moineau, S. (2011). Bacteriophages of lactic acid bacteria and their impact on milk fermentations. Microbial cell factories, 10(1), 110. 8uk_UA
dc.relation.references83. ДСТУ 4554:2006 Сир кисломолочний. Технічні умови. К. 2006. Держспоживстандарт України, 10 с.uk_UA
dc.relation.references84. Horiuk, Y., Horiuk, V., Kukhtyn, M., Tsvihun, A., & Kernychnyi, S. (2020). Characterization of lytic activity of Phage SAvB14 on Staphylococcus aureus variant bovis. Journal of Advanced Veterinary and Animal Research, 7(3), 509.uk_UA
dc.relation.references85. Horiuk, Y. V., Kukhtyn, M. D., Stravskyy, Y. S., Klymnyuk, S. I., Vergeles, K. M., & Horiuk, V. V. (2019). Influence of staphylococcal phage SAvB14 on biofilms, formed by Staphylococcus aureus variant bovis. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 10(3), 314-318.uk_UA
dc.relation.references86. Бергілевич ОМ, Касянчук ВВ, Власенко ІГ, Кухтін МД. Мікробіологія молока і молочних продуктів. Суми: Університетська книга. 2010. – 205 сuk_UA
dc.relation.references87. Кухтин, М. Д., & Кравченюк, Х. Ю. (2023). Лабораторний практикум з мікробіології молока і молочних продуктів: навчальний посібник. ТНТУ, 157с.uk_UA
dc.relation.references88. Horiuk, Y. V., Kukhtyn, M. D., Vergeles, K. M., Kovalenko, V. L., Verkholiuk, M. M., Peleno, R. A., & Horiuk, V. V. (2018). Characteristics of enterococci isolated from raw milk and hand-made cottage cheese in Ukraine. Research jornal of pharmaceutical biological and chemical sciences, 9(2), 1128- 1133.uk_UA
dc.relation.references89. Депутат О.П., Коваленко І.В., Мужик І.С. Цивільна оборона Навчальний посібник. Львів, Афіша, 2001. 336с.uk_UA
dc.relation.references90. Сапронов Ю. Г. Безпека життєдіяльності: М. Видавничий центр «Академія», 2006. 118 с.uk_UA
dc.relation.references91. Безпека життєдіяльності. Є.П. Желібо, К.: Каравела, 2005. 344 с.uk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
È visualizzato nelle collezioni:181 — харчові технології

File in questo documento:
File Descrizione DimensioniFormato 
avtorska_15_magistr - Карабін.doc50 kBMicrosoft WordVisualizza/apri
Магістер КАРАБІН.pdf1,83 MBAdobe PDFVisualizza/apri


Tutti i documenti archiviati in DSpace sono protetti da copyright. Tutti i diritti riservati.

Strumenti di amministrazione