Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43554
Назва: Розроблення технології сиркового десерту з топінамбуром і м’ятою з проєктуванням цеху виробництва сиркових виробів потужністю 6 т/зміну
Інші назви: Development of a technology for a curd dessert with Jerusalem artichoke and mint, and the design of a facility for the production of curd articles with a capacity of 6 tons per shift.
Автори: Пастушенчин, Віктор Олегович
Pastushenchyn, Viktor
Бібліографічний опис: Пастушенчин В. О. Розроблення технології сиркового десерту з топінамбуром і м’ятою з проєктуванням цеху виробництва сиркових виробів потужністю 6 т/зміну : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / В. О. Пастушенчин. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 93 с.
Дата публікації: гру-2023
Дата внесення: 14-січ-2024
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Сторож, Людмила Анатоліївна
Storozh, Liudmyla
Члени комітету: Зварич, Наталя Миколаївна
Zvarych, Natalia
УДК: 637.146
Теми: сир кисломолочний
сирковий десерт
топінамбур
екстракт м’яти
фруктоза
curd
curd dessert
Jerusalem artichoke
mint extract
fructose
Короткий огляд (реферат): У роботі виконано дослідження щодо розроблення технології сиркового десерту, у рецептуру якого запропоновано внести пюре топінамбура, екстракт м’яти та як підсолоджуючий компонент – фруктозу. У ході виконання кваліфікаційної роботи обґрунтовано доцільність використання топінамбуру у технології сиркових виробів, проаналізовано його вплив на органолептичні, а також та фізико-хімічні показники сиркового десерту. У вступі описано значення та важливість кисломолочних продуктів, зокрема виготовлених на основі сиру кисломолочного. У розділі «Технічне й економічне обґрунтування» проаналізовано доцільність будівництва цеху сиркових виробів на теренах Рівненської області. У другому розділу кваліфікаційної роботи виконано розрахунки з визначенні кількості сировини (молока незбираного, допоміжних матеріалів), що потрібна для виробництва 6-ти тонн сиркових виробів відповідно до асортименту. Проведено підбір технологічного обладнання та розраховано площі приміщень виробничого цеху. Третій розділ містить огляд публікацій (статей, патентів, тез доповідей) відповідно до теми кваліфікаційної роботи. Зазначається мета та окреслюються завдання, які потрібно виконати для її досягнення. Описано результати, отримані при проведенні експериментального етапу. Четвертий розділ містить інформацію про заходи щодо зниження вібрацій технологічного обладнання та зменшення небезпеки виникнення вибухів і пожеж у виробничому цеху, а також шляхи захисту обладнання, сировини, продуктів від можливого хімічного, радіаційного, а також бактеріального забруднення.
The work carried out research to develop technology for a curd dessert, in the recipe of which it is proposed to add Jerusalem artichoke puree, mint extract, and fructose as a sweetening component. In the course of the qualification work substantiated the expediency of using Jerusalem artichoke in the technology of curd articles, analyzed its influence on the organoleptic and physicochemical parameters of the curd dessert. The introduction describes the meaning and importance of fermented milk products made on the basis of curd. In the section "Technical and economic substantiation" analyzed the feasibility of constructing a dairy production facility in the Rivne region. The second section of the qualification work contains calculations to determine quantity of raw materials (whole milk, auxiliary materials) required for the production of 6 tons of curd articles according to the assortment. Carried out the selection of technological equipment and calculated the area of the premises of the production workshop. The third section contains an overview of publications (articles, patents, theses of reports) according to the topic of the qualification work. Outlined the objectives and tasks required to achieve the goals of the research. Described the results obtained during the experimental stage. The fourth section contains information on measures to reduce vibrations of technological equipment and reduce the risk of explosions and fires in the production workshop, as well as ways to protect equipment, raw materials, and products from possible chemical, radiation, and bacterial contamination.
Зміст: ВСТУП 6 Розділ 1. Техніко-економічне обґрунтування 9 1.1 Характеристика місця розташування підприємства 9 1.2 Характеристика сировинної зони 11 1.3 Обґрунтування асортименту молочної продукції 11 1.4 Характеристика каналів реалізації продукції 12 Розділ 2. ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 13 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 13 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів та режимів виробництва молочних продуктів 25 2.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроектованого асортименту 42 Розділ 3. НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 54 3.1 Аналітичний огляд літературних джерел 54 3.2 Мета, об’єкт, предмет й методи проведення дослідження 67 3.3 Результати проведених досліджень 70 Розділ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ І БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 79 4.1 Охорона праці 79 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 83 ВИСНОВКИ 87 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ 88 ДОДАТКИ 94
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43554
Власник авторського права: © Пастушенчин В.О., 2023
Перелік літератури: 1. Хімічний склад і фізичні характеристики молочних продуктів : довідник : навч. посібник / О. М. Скарбовійчук, О. В. Кочубей-Литвиненко, О. А. Чернюшок, В. Г. Федоров. – Київ, НУХТ, 2012. – 311 с.
2. Чагаровський О.П. Хімія молочної сировини : навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / О.П. Чагаровський, Н.А. Ткаченко, Т.А. Лисогор. – Одеса : «Сімекс-прінт», 2013. – 268 с.
3. Грек О.В., Скорченко Т.А. Технологія сиру кисломолочного та сиркових виробів: Навч. Посібн. – К.: НУХТ, 2009. – 235 с.
4. Сучасний підхід до розроблення технології сиркових виробів / А. Тимчук, О. Онопрійчук, О. Грек, А. Пухляк, В. Пасічний // Продовольча індустрія АПК. – Київ, 2015. – № 1-2. – С. 25–29.
5. Юкало В. Г. Біологічна активність протеїнів і пептидів молока : монографія / Юкало В. Г. – Тернопіль : Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. – 372 с.
6. Лялик А. Органолептичний і сенсорний аналіз сиркової пасти з лляною олією / А. Лялик, О. Покотило, М. Кухтин, Л. Бейко // Технічні науки і технології. – 2020. – № 1. – С. 287-295.
7. Розширення пропозиції молочних продуктів на ринку шляхом виготовлення нових видів десертів із сиру кисломолочного / Н.Р. Джурик, М.П. Ковальчук, А.Н. Баб’як, В.В. Гаврилишин // Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Гжицького. – 2008. – Т. 10, № 2 (37). – С. 45–49.
8. Технологічні розрахунки у молочній промисловості / Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. та ін.: Навч. посіб. – К.: НУХТ, 2013. – 343 с.
9. ДСТУ 3662:2018. Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови. [Чинний від 01.01.2019]. Технічний комітет «Молоко, м’ясо та продукти їх переробки» (ТК 140), 2019.
10. Технологія молочних продуктів: Підруч. / Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, Т.А. Скорченко та ін.. – К.: НУХТ, 2013. – 502 с.
11. Технологія незбираномолочних продуктів: навч. посіб. / Т.А. Скорченко, Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, О.В. Кочубей; за ред.. Т.А. Скорченко. – Вінниця: Нова Книга, 2005. – 264 с.
12. Мікробіологія молока і молочних продуктів / О. Бергілевич, В. Касянчук, І. В., Власенко, М. Кухтин // Суми: Університетська книга, 2010. 205 с.
13. Старовойтова А. А. Мікробіологія молока і молочних продуктів. – Біла Церква: Технолого-економічний коледж Білоцерківського національного аграрного університету, 2017. - 153 с.
14. Савченко О.А., Грек О.В., Красуля О.О. Сучасні технології молочних продуктів: Підручник. – К.; ЦП «Компринт», 2018. – 218 с.
15. Грек О.В. Молокопереробка. Інновації: підруч./ О.В. Грек, О.О. Красуля.– К.: НУХТ, 2017. – 390 с.
16. Технологія молока та молочних продуктів : навчальний посібник / Власенко В. В., Головко М. П., Семко Т. В., Головко Т. М. – Харків : ХДУХТ, 2018. – 202с.
17. Державні санітарні правила для молокопереробних підприємств. ДСП 4.4.4011-98.
18. М. Шульга, Л.А. Млечко. Санітарія та гігієна: навч. посіб. – К.: ІПДО НУХТ, 2011. – 34 с.
19. Menrad K. Market and Marketing of Functional Food in Europe // Journal of Food Engineering. – 2003. – Vol. 56, №2–3. – Р. 181–188.
20. Технологія харчових продуктів функціонального призначення [Текст]: монографія / А. А. Мазаракі, М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко та ін.; за ред. М. І. Пересічного. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2012. – 1116 с.
21. Українець А. І. Технологія оздоровчих харчових продуктів [Текст] / А. І. Українець, Г. О. Сімахіна. – К.: НУХТ, 2009. – 310 с.
22. Грек О. В. Інноваційні розробки в молочній галузі / О. В. Грек, Т. Г. Осьмак // Молочная индустрия. – 2013. – № 2. – С. 42–43.
23. Дідух Н. А., Чагаровський О. П., Лисогор Т. А. Заквашувальні композиції для виробництва молочних продуктів функціонального призначення. – Одеса: Видавництво "Поліграф", 2008. – 236 с.
24. Продукти харчування функціонального призначення / А. М. Дорохович, В. В. Дорохович, В. І. Оболкіна, О. О. Кохан (Гавва) // 2004.
25. Касіянчук В.Д. Економічні перспективи використання топінамбура, як нетрадиційної сировини // Науково-інформаційний вісник Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького. – 2013. – Вип. 8. – С.226-229.
26. Сирохман І. В. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення: навч. пос. [для студ. вищ. навч. закл.] / І. В. Сирохман, В. М. Завгородня. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 544 с.
27. Касіянчук В.Д. Топінамбур – ефективна лікувально-профілактична сировина // Вісті Академії інженерних наук України. – 2016. – №1(43). – С.37-39.
28. Архипов В. Поживні цінності топінамбура [Текст] / В. Архипов, Т. Іванікова // Харчова і переробна промисловість : Науково-виробничий журнал. – К. : Харчова і переробна промисовість, 2006. – №6. – с.26.
29. Оздоровчі продукти на основі топінамбура [Текст] : монографія / І. Р. Біленька, Н. А. Лазаренко ; Одес. нац. акад. харч. технологій. – Одеса : Букаєв Вадим Вікторович [вид.], 2015. – 126 с. : рис., табл. – Бібліогр.: с. 109-126.
30. Radovanovic, A. The use of dry Jerusalem artichoke as a functional nutrient in developing extruded food with low glycaemic index [Text] / A. Radovanovic, V. Stojceska, A. Plunkett, S. Jankovic, D. Milovanovic, S. Cupara // Food Chemistry. – 2015. – Vol. 177. – P. 81–88.
31. Voznenko M.A. Technological aspects of the manufacture of whipped artichoke powder / M.A. Voznenko, I.I. Bondarenko, B.О. Yatsenko, O.V. Nyemirich // Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj. – 2016.– Vol. 18, № 2(68). Р. 32–36.
32. Біленька І.Р. Використання топінамбуру у функціональному харчуванні / І.Р.Біленька, Н.А.Буланша // Харчова наука і технологія. – 2010. – С. 17-19.
33. Розробка технології ферментованих продуктів на основі топінамбура [Текст] : дис. ... канд. техн. наук : 05.18.13 / Буланша Наталя Анатоліївна ; Одес. нац. акад. харч. технологій. - Одеса, 2013. - 208 арк.
34. Telezhenko L., Bilenka I., Zolovska O., Lazarenko N. The development of technology of dairy-vegetative dessert with functional additives // Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. 2017. – Vol. 20, № 90. – P. 46–52.
35. Шаповалова, Н. П. Макаронні вироби у системі оздоровчого харчування / Н. П. Шаповалова, В. О. Гальчук // Sword : збірник наукових праць. –2015. – Вып. 1(38), Т. 1. – С. 31-38.
36. Рашевська Т.О. Технологія молока і молочних продуктів. Розділ Технологія вершкового масла. К.:НУХТ.
37. Золовська О.В. Розробка технологій молочно-рослинних десертів профілактичного призначення : дис. … канд. техн. наук / О. В. Золовська. – Одеса : ОНАХТ, 2013. – 186 с.
38. Voznenko M.A., Bondarenko I.I., Yatsenko B.О., Nyemirich O.V. Technological aspects of the manufacture of whipped artichoke powder // Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj. –2016. – Vol.18, № 2. Р. 32–36.
39. Мельник, О. П. Йогурт з топінамбуром / О. П. Мельник, І. Г. Радзієвська, Н. Б. Морозова // Продукты & ингредиенты. – 2014. – № 6 (114). – С. 24–25.
40. Патент 89242 UA, МПК А23С 9/123(2006.01) Склад йогурту/ Морозова Н.Б., Мельник О.П., Маринін А.І., заявник Національний університет харчових технологій. — №u 201313887 ; заявл. 29.11.2013; опубл. 10.04.2014, Бюл. № 7, 2014 р.
41. Скорченко Т.А., Осьмак Т.Г. Сухі суміші для морозива оздоровчого та лікуально-профілактичного призначення // Молочное дело. – 2008. – № 4. – С. 11-13.
42. Бойко М. Перспектива використання ароматизатора м’яти перцевої у харчовій та косметичній промисловості / Марина Бойко, Олена Валеріївна Подобій // Актуальні проблеми хімії і хімічної технології : матеріали II Всеукраїнської науково-практичної конференції, 21 - 23 листопада 2016 р. - К. : НУХТ, 2016. - С. 339-340.
43. Фармацевтична енциклопедія. М’ята [Електронний ресурс]. Режим доступу до ресурсу: https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/1525/m-yata.
44. Використання м’яти польової (MENTHA ARVENSIS L.) в харчуванні [Текст] / М. М. Блецкан [та ін.] // Сучасні аспекти збереження здоров’я людини : зб. праць XV Міжнар. міждисциплінар. наук.-практ. конф. (8-9 квіт. 2022 р.). - Ужгород : ДВНЗ "УжНУ", 2022. – С. 86-92.
45. Рябоконь, Н. В. Розроблення технології згущених молочних консервів з плодово-ягідними наповнювачами : автореф. дис. ... канд. техн. наук : спец. 05.18.04 «Технологія м’ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів» / Рябоконь Наталія Валеріївна; НУХТ. – К., 2015. – 24 с.
46. Патент України на корисну модель № 84071, МПК А 23 С 9/00, Спосіб отримання згущених молочних консервів з екстрактами лікарських рослин / Т. Г. Осьмак, Н. В. Рябоконь, І. М. Костенко, І. М. Корольчук, А. Ю. Лучковська. - u 2013 04295; заявл. 05.04.2013; опубл. 10.10.2013 , Бюл. № 19.
47. Сиропи спецпризначення в технології солодких кисломолочних / Y.R. Hachak, V.A. Nahovska, D. Ryvak, Y. Rabshtyna // Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj. – 2015. – Vol. 17, №4 (64). – Р. 41–42.
48. Молоканова Л.В., Свідовський A.M., Каштан B.C. Патент України 6А23 G9/02 № 21289А «Морозиво «Мятне», виданий на заявку №97062691 від 09.06.97. — С. 1-8. — Опуб. Бюл. №1 від 27.02.98.
49. Kumar T.S., Arvindakshan P.K., Sangeetha A., Pagote C.N., Rao, K.J. Development of mint flavoured yoghurt spread / T.S. Kumar, P.K. Arvindakshan, A. Sangeetha, C.N. Pagote, K.J. Rao // Asian Journal of Dairy and Food Research. – 2013. – Vol. 32, №1. – Р. 19-24.
50. Винокурова Л.Е., Васильчук М.В., Гаман М.В. Основи охорони праці: Підручник. – К., 2001. – 190 с.
51. Голінько В.І. Основи охорони праці: підручник. – Дніпропетровськ: НГУ, 2014. – 271 с.
52. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / В.С.Стручок. – Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. – 156 с. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39196.
53. Димань Т.М. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів: підручник / Т.М. Димань, Т.Г. Мазур. – К.: ВЦ «Академія», 2011. – 520 с.
54. Захист населення і територій від надзвичайних ситуацій. Т. 1. Техногенна та природна небезпека. / За загальною редакцією В.В. Могильниченка. – К.: КІМ, 2007. – 636 с.
55. Захист населення і територій від надзвичайних ситуацій. Т. 2. Організація управління в надзвичайних ситуаціях / За загальною редакцією В.М. Антонця.– К.: Купріянова, 2007.– 303 с.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
КР_Pastushenchyn Viktor.pdf4,86 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
avtorska dovidka_Pastushenchyn.doc43 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора