Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43540
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Покотило, Олег Степанович | - |
dc.contributor.advisor | Pokotylo, Oleg | - |
dc.contributor.author | Гарасимів, Максим Михайлович | - |
dc.contributor.author | Harasymiv, Maksym | - |
dc.date.accessioned | 2024-01-13T19:35:48Z | - |
dc.date.available | 2024-01-13T19:35:48Z | - |
dc.date.issued | 2023-12 | - |
dc.identifier.citation | Гарасимів М. М. Удосконалення технології виробництва та розробка рецептури хліба збагаченого бататом з проєктуванням цеху пшеничних виробів : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / М. М. Гарасимів. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 88 с. | uk_UA |
dc.identifier.uri | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43540 | - |
dc.description.abstract | Ми зібрали та вивчили інформацію, пов’язану з сортами солодкої картоплі. Також батат вважали сировиною, що містить магній, калій, клітковину, вітаміни групи В і С. Досліджували пшеничне борошно, а саме полбу. Створено нові рецепти видів паляниці випечені за призначеними рецептами, оцінювали їх якість. Результати, які ми отримали на завершення, дають нам можливість запровадити нові методи виробництва хліба з борошна та солодкої картоплі для людей з діабетом | uk_UA |
dc.description.abstract | We collected and studied information related to sweet potato varieties. Sweet potatoes were also considered to be a raw material containing magnesium, potassium, fiber, and vitamins B and C. We also studied wheat flour, namely spelt. We created new recipes for the types of flatbread baked according to the prescribed recipes and evaluated their quality. The results we have obtained at the end of the project give us the opportunity to introduce new methods of producing bread from flour and sweet potatoes for people with diabetes | uk_UA |
dc.description.tableofcontents | ВСТУП 7 РОЗДІЛ 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПРОЕКТУ 8 РОЗДІЛ 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ 10 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроектованого асортименту 10 2.1.1 Вихідні дані 10 2.1.2 Розрахунок продуктивності печей 12 2.1.3 Розрахунок пофазних рецептур 15 2.1.4 Розрахунок виходу виробів 20 2.1.5 Розрахунок виробничих рецептур і вибір технологічних параметрів 27 2.1.6 Розрахунок витрат сировини 32 2.1.7 Розрахунок площ для зберігання сировини 34 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 37 2.2.1 Вимоги до сировини використовуваної для виробництва запроєктованого асортименту 37 2.2.2 Загальний опис технології 37 2.2.3 Опис технології запроектованого асортименту 38 2.2.4 Організація технохімічного і мікробіологічного контролю запроектованого асортименту. 39 2.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроектованого асортименту 40 2.3.1 Розрахунок і вибір технологічного обладнання 40 2.3.2 Специфікація основного технологічного обладнання 44 РОЗДІЛ 3. НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ 45 3.1 Огляд аналітичних джерел 45 3.1.1 Загальна характеристика полби 45 3.1.2 Загальна характеристика батату 47 3.1.3 Патентний пошук 51 3.2 Мета, об’єкт, предмет та методи досліджень 51 3.3 Результати досліджень 53 3.4 Фізико хімічні показники якості готових виробів 58 3.5 Органолептична оцінка зразків паляниця «Гірчична» та паляниці «Гірчична» з бататом 58 3.6 Визначення структурно-механічних властивостей мякушки 60 РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 62 4.1 Охорона праці 62 4.1.1 Особливості охорони праці неповнолітніх 62 4.1.2 Інструкції роботи з обладнанням на підприємстві 64 4.2. Безпека в надзвичайних ситуаціях 66 4.2.1 Розроблення заходів щодо підвищення стійкості роботи підприємства харчової промисловості у воєнний час. 66 ВИСНОВКИ 71 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ 73 ДОДАТКИ 79 | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.publisher | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя | uk_UA |
dc.subject | батат | uk_UA |
dc.subject | пшеничне борошно | uk_UA |
dc.subject | бульбоплоди | uk_UA |
dc.subject | олія гірчична | uk_UA |
dc.subject | sweet potato | uk_UA |
dc.subject | tuberous vegetables | uk_UA |
dc.subject | wheat flour | uk_UA |
dc.subject | mustard oil | uk_UA |
dc.title | Удосконалення технології виробництва та розробка рецептури хліба збагаченого бататом з проєктуванням цеху пшеничних виробів | uk_UA |
dc.title.alternative | Improvement of the production technology and recipe development for sweet potato-enriched bread, and the design of a wheat product facility | uk_UA |
dc.type | Master Thesis | uk_UA |
dc.rights.holder | © Гарасимів М.М., 2023 | uk_UA |
dc.contributor.committeeMember | Шинкарик, Марія Миколаївна | - |
dc.contributor.committeeMember | Shynkaryk, Maria | - |
dc.coverage.placename | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя | uk_UA |
dc.subject.udc | 664 | uk_UA |
dc.relation.references | 1. Ажнюк М.О., Передрій О.С. Основи економічної теорії : Навч.посіб. — Київ : Знання, 2008. 368 с. ( Вища освіта XXI століття). | uk_UA |
dc.relation.references | 2. Васильєв С. В. Характеристика полби як перспективної зернової культури та основні проблеми її після збирального оброблення. Grain products and mixed fodder’s. 2017. Т. 17, № 1. URL: https://doi.org/10.15673/gpmf.v17i1.309 | uk_UA |
dc.relation.references | 3. Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2015 рік [Електронний ресурс]. – К. : Державна ветеринарна та фіто санітарна служба України, 2015. С. 130. – Режим доступу: http://vet.gov.ua/sites/default/files/reestr%2014.04.2016.пдф | uk_UA |
dc.relation.references | 4. Дробот В. І. Довідник інженера-технолога хлібопекарного виробництва./ В. І. Дробот Київ: Урожай, 1990. 278 с | uk_UA |
dc.relation.references | 5. Дробот В. І. Технохімічний контроль сировини та хлібобулочних і макаронних виробів. / .В. І. Дробот. Київ. Кондор, 2015. 958 с. | uk_UA |
dc.relation.references | 6. Дробот В. І. Технохімічний контроль сировини та хлібобулочних і макаронних виробів. / В. І. Дробот. Київ. Кондор, 2015. 958 с | uk_UA |
dc.relation.references | 7. ДСТУ 46.004-99 Борошно пшеничне. Технічні умови. Чинний від 20- 07-1999. К.: Галузевий стандарт України, 1999. 13 с. | uk_UA |
dc.relation.references | 8. ДСТУ 8791:2018 Борошно житнє хлібопекарське. Технічні умови. Чинний від 17-09-2018. К.: Держспоживстандарт України, 2018. 10 с. | uk_UA |
dc.relation.references | 9. ДСТУ 4623:2023 Цукор. Технічні умови. Чинний від 01-11-2023. К.: Держспоживстандарт України, 2018. 20 с. (Національний стандарт України). | uk_UA |
dc.relation.references | 10. ДСТУ 3583:2015. Сіль кухонна. Загальні технічні умови. К. − Держспоживстандарт України, 2015. 18 с. (Національний стандарт України). | uk_UA |
dc.relation.references | 11. ДСТУ 4812:2007 Дріжджі хлібопекарські пресовані. Технічні умови. Чинний від 30-07-2007. К. − Держспоживстандарт України, 2007. 13 с. | uk_UA |
dc.relation.references | 12. ДСТУ 4598:2006 Олія гірчична. Технічні умови. Чинний від 01-01- 2008. К. − Держспоживстандарт України, 2008. 23 с. | uk_UA |
dc.relation.references | 13. Запорожець О., Азаров С., Сидоренко В. ПРОБЛЕМИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ НАСЕЛЕННЯ ПІД ЧАС ВІЙСЬКОВИХ КОНФЛІКТІВ.Безпека життєдіяльності на транспорті і виробництві - освіта, наука, практика : ІІ МІЖНАР. НАУКОВО-ПРАКТ. КОНФ., м. Херсон, 17–18 верес. 2015 р. Херсон, 2015. С. 332. | uk_UA |
dc.relation.references | 14. Кафедра охорони праці, промислової та цивільної безпеки | Офіційний сайт. URL: http://opcb.kpi.ua/wp-content/uploads/2014/09/Лекц_я-4.pdf (дата звернення: 29.11.2023). | uk_UA |
dc.relation.references | 15. Полба: користь і шкода для організму, що це за крупа, рецепти страв. Блог корисних ідей і порад для жінок, а також чоловіків. URL: https://ideascenter.com.ua/?p=15593 | uk_UA |
dc.relation.references | 16. Технологічне обладнання хлібопекарських і макаронних виробництв./ Лісовенко О. Київ. Наукова думка, 2010. 287 с. | uk_UA |
dc.relation.references | 17. URL:https://prostoinfo.com/zdorovya/batat-ekzotichnii-ovoch-kotrimvarto-zaminiti-kartoplyu.html | uk_UA |
dc.relation.references | 18. URL:https://prostoinfo.com/zdorovya/batat-ekzotichnii-ovoch-kotrimvarto-zaminiti-kartoplyu.html | uk_UA |
dc.relation.references | 19. URL: https://www.tablycjakalorijnosti.com.ua/stravy/batat-pechenyy | uk_UA |
dc.relation.references | 20. URL:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S09639969163 0360X#preview-section-snippets | uk_UA |
dc.relation.references | 21. URL:http://www.ijpab.com/form/2020%20Volume%208,%20issue%203/IJ PAB-2020-8-3-614-618.pdf | uk_UA |
dc.relation.references | 22. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28460992/ | uk_UA |
dc.relation.references | 23. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27234523/ | uk_UA |
dc.relation.references | 24. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17425943/ | uk_UA |
dc.relation.references | 25. URL https://nadrda.gov.ua/okhorona-pratsi-nepovnolitnikh-2/ | uk_UA |
dc.relation.references | 26. URL https://rv.dsp.gov.ua/pratsia-nepovnolitnikh/ | uk_UA |
dc.relation.references | 27. URL https://studfile.net/preview/7807212/page:5/ | uk_UA |
dc.relation.references | 28. Hue, J., Zhang, H. Li, H., & Li, Y. (2015). Analysis on the nutrient composition and antioxidant activity of different types of sweet potato cultivars. Food and Nutrition Sciences, 6, 161-167 | uk_UA |
dc.relation.references | 29. Nguyen H.C., Chen C.-C., Lin K.-H., Chao P.-Y., Lin H.-H., Huang M.-Y. Bioactive Compounds, Antioxidants, and Health Benefits of Sweet Potato Leaves. Molecules. 2021;26:1820 | uk_UA |
dc.relation.references | 30. Behera S., Chauhan V.B.S., Pati K., Bansode V., Nedunchezhiyan M., Verma A.K., Monalisa K., Naik P.K., Naik S.K. Biology and Biotechnological Aspect of Sweet Potato (Ipomoea batatas L.): A Commercially Important Tuber Crop. Planta. 2022;256:40 | uk_UA |
dc.relation.references | 31. Kurata R., Sun H.N., Oki T., Okuno S., Ishiguro K., Sugawara T. Sweet Potato Chemistry, Processing and Nutrition. Elsevier Inc.; Amsterdam, The Netherlands: 2019. Sweet Potato Polyphenols; pp. 177–222 | uk_UA |
dc.relation.references | 32. Wang S., Nie S., Zhu F. Chemical Constituents and Health Effects of Sweet Potato. Food Res. Int. 2016;89:90–116. doi: 10.1016/j.foodres.2016.08.032 | uk_UA |
dc.relation.references | 33. Abong’ G.O., Muzhingi T., Okoth M.W., Ng’ang’a F., Emelda Ochieng P., Mbogo D.M., Malavi D., Akhwale M., Ghimire S. Processing Methods Affect Phytochemical Contents in Products Prepared from Orange-fleshed Sweetpotato Leaves and Roots. Food Sci. Nutr. 2021;9:1070–1078 | uk_UA |
dc.relation.references | 34. Donado-Pestana C.M., Salgado J.M., de Oliveira Rios A., dos Santos P.R., Jablonski A. Stability of Carotenoids, Total Phenolics and In Vitro Antioxidant Capacity in the Thermal Processing of Orange-Fleshed Sweet Potato (Ipomoea batatas Lam.) Cultivars Grown in Brazil. Plant Foods Hum. Nutr. 2012;67:262–270 | uk_UA |
dc.relation.references | 35. Truong V.D., McFeeters R.F., Thompson R.T., Dean L.L., Shofran B. Phenolic Acid Content and Composition in Leaves and Roots of Common Commercial Sweetpotato (Ipomea batatas L.) Cultivars in the United States. J. Food Sci. 2007;72:C343–C349 | uk_UA |
dc.relation.references | 36. Cevallos-Casals B.A., Cisneros-Zevallos L. Stoichiometric and Kinetic Studies of Phenolic Antioxidants from Andean Purple Corn and Red-Fleshed Sweetpotato. J. Agric. Food Chem. 2003;51:3313–3319 | uk_UA |
dc.relation.references | 37. Im Y.R., Kim I., Lee J. Phenolic Composition and Antioxidant Activity of Purple Sweet Potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.): Varietal Comparisons and Physical Distribution. Antioxidants. 2021 | uk_UA |
dc.relation.references | 38. Sasaki K., Oki T., Kai Y., Nishiba Y., Okuno S. Effect of Repeated Harvesting on the Content of Caffeic Acid and Seven Species of Caffeoylquinic Acids in Sweet Potato Leaves. Biosci. Biotechnol. Biochem. 2015;79:1308–1314. | uk_UA |
dc.relation.references | 39. Nicoletto C., Vianello F., Sambo P. Effect of Different Home-Cooking Methods on Textural and Nutritional Properties of Sweet Potato Genotypes Grown in Temperate Climate Conditions. J. Sci. Food Agric. 2018;98:574–581. | uk_UA |
dc.relation.references | 40. Ooko Abong’ G., Muzhingi T., Wandayi Okoth M., Ng’ang’a F., Ochieng’ P.E., Mahuga Mbogo D., Malavi D., Akhwale M., Ghimire S. Phytochemicals in Leaves and Roots of Selected Kenyan Orange Fleshed Sweet Potato (OFSP) Varieties. Int. J. Food Sci. 2020:3567972 | uk_UA |
dc.relation.references | 41. Park S.Y., Lee S.Y., Yang J.W., Lee J.S., Oh S.D., Oh S., Lee S.M., Lim M.H., Park S.K., Jang J.S., et al. Comparative Analysis of Phytochemicals and Polar Metabolites from Colored Sweet Potato (Ipomoea batatas L.) Tubers. Food Sci. Biotechnol. 2016;25:283–291 | uk_UA |
dc.relation.references | 42. Oki T., Masuda M., Furuta S., Nishiba Y., Terahara N., Suda I. Involvement of Anthocyanins and Other Phenolic Compounds in Radical-scavenging Activity of Purple-fleshed Sweet Potato Cultivars. J. Food Sci. 2002;67:1752–1756 | uk_UA |
dc.relation.references | 43. Sun H., Zhang P., Zhu Y., Lou Q., He S. Antioxidant and Prebiotic Activity of Five Peonidin-Based Anthocyanins Extracted from Purple Sweet Potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) Sci. Rep. 2018;8:5018 | uk_UA |
dc.relation.references | 44. Steed L.E., Truong V.D. Anthocyanin Content, Antioxidant Activity, and Selected Physical Properties of Flowable Purple-Fleshed Sweetpotato Purees. J. Food Sci. 2008;73:S215–S221 | uk_UA |
dc.relation.references | 45. Vishnu V.R., Renjith R.S., Mukherjee A., Anil S.R., Sreekumar J., Jyothi A.N. Comparative Study on the Chemical Structure and in Vitro Antiproliferative Activity of Anthocyanins in Purple Root Tubers and Leaves of Sweet Potato (Ipomoea batatas) J. Agric. Food Chem. 2019;67:2467–2475 | uk_UA |
dc.relation.references | 46. Vimala B., Nambisan B., Hariprakash B. Retention of Carotenoids in Orange-Fleshed Sweet Potato during Processing. J. Food Sci. Technol. 2011;48:520–524 | uk_UA |
dc.relation.references | 47. Islam S.N., Nusrat T., Begum P., Ahsan M. Carotenoids and β-Carotene in Orange Fleshed Sweet Potato: A Possible Solution to Vitamin A Deficiency. Food Chem. 2016;199:628–631 | uk_UA |
dc.relation.references | 48. Tian S.J., Rickard J.E., Blanshard J.M.V. Physicochemical Properties of Sweet Potato Starch. J. Sci. Food Agric. 1991;57:459–491 | uk_UA |
dc.relation.references | 49. Philpott M., Gould K.S., Lim C., Ferguson L.R. In Situ and In Vitro Antioxidant Activity of Sweetpotato Anthocyanins. J. Agric. Food Chem. 2004;52:1511– 1513 | uk_UA |
dc.relation.references | 50. Kano M., Takayanagi T., Harada K., Makino K., Ishikawa F. Antioxidative Activity of Anthocyanins from Purple Sweet Potato, Ipomoera Batatas Cultivar Ayamurasaki. Biosci. Biotechnol. Biochem. 2005;69:979–988 | uk_UA |
dc.relation.references | 51. Wu X., Zhang M., Ye Y., Yu D. Influence of Ultrasonic Pretreatments on Drying Kinetics and Quality Attributes of Sweet Potato Slices in Infrared Freeze Drying (IRFD) LWT. 2020;131:109801 | uk_UA |
dc.relation.references | 52. Moses J.A., Norton T., Alagusundaram K., Tiwari B.K. Novel Drying Techniques for the Food Industry. Food Eng. Rev. 2014;6:43–55 | uk_UA |
dc.relation.references | 53. Yang J., Chen J.F., Zhao Y.Y., Mao L.C. Effects of Drying Processes on the Antioxidant Properties in Sweet Potatoes. Agric. Sci. China. 2010;9:1522–1529 | uk_UA |
dc.relation.references | 54. Savas E. The Modelling of Convective Drying Variables’ Effects on the Functional Properties of Sliced Sweet Potatoes. Foods. 2022;11 | uk_UA |
dc.relation.references | 55. Grabowski J.A., Truong V.-D., Daubert C.R. Nutritional and Rheological Characterization of Spray Dried Sweetpotato Powder. LWT-Food Sci. Technol. 2008;41:206–216 | uk_UA |
dc.relation.references | 56. Chamorro S., Cueva-Mestanza R., de Pascual-Teresa S. Effect of Spray Drying on the Polyphenolic Compounds Present in Purple Sweet Potato Roots: Identification of New Cinnamoylquinic Acids. Food Chem. 2021;345 | uk_UA |
dc.relation.references | 57. Peng Z., Li J., Guan Y., Zhao G. Effect of Carriers on Physicochemical Properties, Antioxidant Activities and Biological Components of Spray-Dried Purple Sweet Potato Flours. LWT-Food Sci. Technol. 2013;51:348–355 | uk_UA |
dc.relation.references | 58. Abalos R.A., Naef E.F., Aviles M.V., Gómez M.B. Vacuum Impregnation: A Methodology for the Preparation of a Ready-to-Eat Sweet Potato Enriched in Polyphenols. LWT. 2020;131:109773. doi: 10.1016/j.lwt.2020 | uk_UA |
dc.relation.references | 59. Kręcisz M., Kolniak-Ostek J., Stępień B., Łyczko J., Pasławska M., Musiałowska J. Influence of Drying Methods and Vacuum Impregnation on Selected Quality Factors of Dried Sweet Potato. Agriculture. 2021;11:858 | uk_UA |
dc.relation.references | 60. Pérez M., López-Yerena A., Lozano-Castellón J., Olmo-Cunillera A., Lamuela-Raventós R.M., Martin-Belloso O., Vallverdú-Queralt A. Impact of Emerging Technologies on Virgin Olive Oil Processing, Consumer Acceptance, and the Valorization of Olive Mill Wastes. Antioxidants. 2021;10:417 | uk_UA |
dc.relation.references | 61. Cui R., Zhu F. Effect of Ultrasound on Structural and Physicochemical Properties of Sweetpotato and Wheat Flours. Ultrason. Sonochem. 2020;66:105118 | uk_UA |
dc.relation.references | 62. Singla M., Sit N. Application of Ultrasound in Combination with Other Technologies in Food Processing: A Review. Ultrason. Sonochem. 2021;73 | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | 181 — харчові технології |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Гарасимів_КР.pdf | 2,36 MB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити | |
Гарасимів_Avtorsyka_dovidka_kvalifikaciyna_magistr.doc | 51 kB | Microsoft Word | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.
Інструменти адміністратора