Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43192
Назва: Розвиток системи управління людськими ресурсами підприємств ресторанної індустрії (на прикладі бару «Віта»)
Інші назви: Development of human resources management system for the restaurant industry enterprises (bar “Vita” as a case study)
Автори: Цьопик, Василина Миколаївна
Tsopyk, Vasylyna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Україна
Бібліографічний опис: Цьопик В. М. Розвиток системи управління людськими ресурсами підприємств ресторанної індустрії (на прикладі бару «Віта») : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „241 — готельно-ресторанна справа“ / В. М. Цьопик. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 104 с.
Дата публікації: гру-2023
Дата подання: гру-2023
Дата внесення: 29-гру-2023
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Островська, Галина Йосипівна
Ostrovska, Halyna
УДК: 658.64
Теми: підприємство ресторанного господарства
система управління людськими ресурсами
людський капітал
персонал
навчання та розвиток
командна робота
компетентність
справедлива компенсація
restaurant enterprises
human resources management system
human capital
personnel
training and development
teamwork
competence
fair compensation
Діапазон сторінок: 1-104
Короткий огляд (реферат): У роботі розглядаються актуальні сьогоднішнім реаліям питання розвитку системи управління людськими ресурсами підприємств ресторанної індустрії. Здійснено декомпозицію системи управління людськими ресурсами, сконцентровано увагу на базовому елементі управління людськими ресурсами, а саме на персоналі підприємств ресторанного господарства. Досліджено сучасні стратегії в системі управління людськими ресурсами ресторанного бізнесу. Проаналізовано вплив чинників на управління людськими ресурсами підприємства ресторанного господарства. Проведено економіко-управлінський аналіз діяльності бару «Віта». Досліджено особливості системи управління людськими ресурсами бару «Віта». Запропоновано шляхи розвитку системи управління людськими ресурсами бару «Віта». Розроблено механізми підвищення ефективності системи управління персоналом бару «Віта». Здійснено оцінку соціально-економічної ефективності запропонованих заходів щодо розвитку системи управління людськими ресурсами.
The work deals with the restaurant industry enterprises human resources management development issues system that are relevant to today's realities. Decomposition of the human resources management system has been carried out, attention has been focused on the basic element of human resources management, namely on the staff of restaurant enterprises. Modern strategies in the human resources management system of the restaurant business have been studied. The influence of factors on a restaurant enterprise human resources management is analyzed. An economic and managerial analysis of the bar "Vita" activity was carried out. Peculiarities of the human resources management system of the bar "Vita" were studied. Ways to develop the human resources management system of the Vita bar are proposed. Mechanisms for improving of the staff management system efficiency of the Vita bar have been developed. An assessment of the proposed measures for the development of the human resources management system socio-economic efficiency was carried out.
Зміст: ВСТУП 6 РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМИ РЕСУРСАМИ 11 1.1. Декомпозиція системи управління людськими ресурсами підприємства 11 1.2. Персонал як базовий елемент управління людськими ресурсами 21 1.3. Сучасні стратегії в системі управління людськими ресурсами ресторанного бізнесу 29 Висновки до розділу 1 38 РОЗДІЛ 2 ДІАГНОСТИКА СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМИ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВА 40 2.1. Аналіз впливу чинників на управління людськими ресурсами підприємства ресторанного господарства 40 2.2. Економіко-управлінський аналіз діяльності бару «Віта» 52 2.3. Дослідження особливостей системи управління людськими ресурсами бару «Віта» 64 Висновки до розділу 2 70 РОЗДІЛ 3 УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМИ РЕСУРСАМИ БАРУ «ВІТА» 71 3.1. Шляхи розвитку системи управління людськими ресурсами бару «Віта» 71 3.2. Основні механізми підвищення ефективності системи управління людськими ресурсами бару «Віта» 81 3.3. Оцінка соціально-економічної ефективності запропонованих заходів 87 Висновки до розділу 3 90 РОЗДІЛ 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 91 4.1. Аналіз стану охорони праці та заходи покращення виробничої санітарії і гігієни праці на підприємстві ресторанного господарства 91 4.2. Перспективи застосування агентного підходу при моделюванні процесу евакуації 94 Висновки до розділу 4 97 ВИСНОВКИ 98 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 102 ДОДАТКИ 110
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43192
Власник авторського права: © Цьопик В.М., 2023
Перелік літератури: 1. Дяків О. П., Островерхов В. М. Управління персоналом: навч. посіб. Тернопіль: ТНЕУ, 2018. 288 с.
2. Зайченко О. І., Кузнецова В. І. Управління людськими ресурсами: навч. посіб. Івано-Франківськ, «Лілея-НВ», 2015. 232 с.
3. Криворучко О. М., Водолажська Т. О. Управління персоналом підприємства: навч. посіб. Х.: ХНАДУ, 2016. 200 с.
4. Никифоренко В. Г. Управління персоналом: навч. посіб. [2-ге видання, виправлене та доповнене]. Одеса: Атлант, 2013. 275 с.
5. Рульєв В. А., Гуткевич С. О., Мостенська Т. Л. Управління персоналом: навч. посіб. К.: КОНДОР, 2013. 310 с.
6. Mescon M. H., Albert M. and Khedouri F. Management. Harper & Row. Harpercollins College Div, 2020. 777 p.
7. Cазонова Т. О., Нагорна Ж. Ю., В’юницький Д. І. Організація праці менеджера в контексті управління поведінкою персоналу підприємства. Економіка та суспільство. 2017. № 13. С. 702–706.
8. Стрельбіцький П. А., Рарок О. В., Рарок Л. А. Управління персоналом: навч. посіб. Кам’янець-Подільський: КПНУ ім. І. Огієнка, 2015. 160 с.
9. Армстронг М. Стратегічне управління людськими ресурсами. Пер. з англ. К: КОНДОР, 2017. 328 с.
10. Грідін О. В. Управління персоналом: навч. посіб. ХНТУСГ. Харків: Вид-во ТОВ «Стильна типографія», 2019. 120 с.
11. Grjehem Н. T., & Bennet R. Human Resource Management. Pitman, 2013. 420 р.
12. Луцик Т. Р., Ігнатенко С. П. Управління персоналом в системі операційного менеджменту. Економіка і регіон. 2017. № 3. С. 189–193.
13. Павлова І. І. Теоретичні аспекти управління персоналом на підприємстві. Вчені записки університету «КРОК». Серія: Економіка. 2013. Вип. 33. С. 189–196.
14. Управління персоналом: підруч. / В. М. Данюк, А. М. Колот, Г. С. Суков та ін.]; за заг. та наук. ред. к.е.н., проф. В.М. Данюка. К.: КНЕУ; Краматорськ: НКМЗ, 2013. 666 с.
15. Drucker P. F., Collins J., Kotler P., et al. The Five Most Important Questions You Will Ever Ask About your Organization, 5-th tdition. 2018. 314 p.
16. Bratton J., & Gold J. Human Resource Management Theory and Practice. London: Lawrence Erlbaum. 2001. 432 p.
17. Mahoney T., & Deckop J. Evolution of Concept and Practice in Personnel Administration / Human Resource Management (PA/HRM). Journal of Management. 2016. 12(2). Р. 223–241.
18. Мороз О. О., Лесько О. Й., Романець І. В. Управління персоналом: навч. посіб. ВНТУ. Вінниця: ВНТУ, 2014. 283 с.
19. Шубалий О. М., Рудь Н. Т., Гордійчук А. І., Шубала І. В., Дзямулич М. І., Потьомкіна О. В., Середа О. В. Управління персоналом: підруч. Луцьк: ІВВ Луцького НТУ, 2018. 404 с.
20. Кушнерик О. В. HR-менеджмент: інноваційний підхід до управління персоналом. Підприємництво та інновації. 2020. Вип. 12. С. 125–129.
21. Шахно А. Ю. Людський капітал в умовах глобалізації: оцінювання, розвиток та державне регулювання: монографія. Кривий Ріг: Видавництво ФОП Чернявський Д. О. 360 с.
22. Сахненко О. І., Сахно І. В. Інвестування у розвиток людини як пріоритетний напрям формування та управління людським капіталом. Інвестиції: практика та досвід. 2019. № 11. С. 50–55.
23. Дороніна О. А. Теорія та практика формування багаторівневої кадрової політики в контексті забезпечення гідної праці в Україні: моногр. Донец. нац. ун-т. Донецьк: ДонНУ, 2013. 395 с.
24. Дериховська В. І. Класифікаця стратегій управління персоналом. URL: http://intkonf.org/derihovska-v-i-klasifikatsiya-strategiy-upravlinnya-personalom/
25. Devanna M. A. A Framework for Strategic Human Resource Management, in Fombrun. New York: John Wiley. 2022.
26. Жавела К. А., Жавела А. К. Сучасні концепції та інноваційні технології в системі управління персоналом. Інвестиції: практика та досвід. 2019. № 22. С. 73–78.
27. Довбня С. Б., Письменна О. О. Теоретичне обґрунтування та формування стратегічної цілі управління персоналом. Економічний вісник Національного гірничого університету. 2015. № 4 (52). С. 161–169.
28. Кравченко Т. С. Аналіз концепцій кадрового менеджменту. Персонал. 2015. № 7. С. 13–21.
29. Макаренко М. В. Формування механізму управління ефективним функціонуванням підприємства. Актуальні проблеми економіки. 2015. № 1. С. 126–135.
30. Талюпа Н. Сучасні підходи до удосконалення технології управління. Інвестиції: практика та досвід. 2015. № 8. С. 49–50.
31. Aaker D. A. Strategic Market management. Tenth edition. 2013. 101 p.
32. Попова Н. В., Шинкаренко В. Г. Розвиток персоналу в умовах адаптації підприємств до VUCA-світу. Економічний часопис ХХІ. № 156 (1–2). 2016. С. 88–91.
33. Barney J. B. Firm Resource and Sustainable Competitive Advantage. Journal of Management. 2021.
34. Управління персоналом: підруч. За заг. ред. О. М. Шубалого. Луцьк: ІВВ Луцького НТУ, 2018. 404 с.
35. Тимошик В. Ю. Компетентнісний підхід в оцінюванні трудових ресурсів підприємства. Галицький економічний вісник. 2019. Том 61. № 6. С. 155–163.
36. Гавкалова Н. М. Кадровий потенціал як основа розвитку кадрового менеджменту. Економіка та управління підприємствами машинобудівної галузі. 2014. № 3. С. 4–14.
37. Закаблук Г. О. Економічна ефективність удосконалення системи управління персоналом підприємства. Держава та регіони. Серія «Економіка та підприємництво». 2015. № 2. C. 33–41.
38. Heneman H. G., Judge T., and Kammeyer-Mueller J. Staffing Organizations. 8th Edition, 2016. 768 p.
39. Ніфіатова О. Шляхи підвищення ефективності управління персоналом готельно-ресторанного бізнесу. Вісник КНУТД. 2018. № 1(119). С. 45–54.
40. Томаля Т. С. Особливості управління персоналом на підприємствах готельно-ресторанного бізнесу. Вісник Хмельницького національного університету. 2017. № 2. Т. 2. С. 271–274.
41. Гросул В., Балацька Н. Digital-маркетинг як дієвий інструмент антикризового розвитку підприємства ресторанного бізнесу в період пандемії та її рецесії. Підприємництво та інновації. 2020. № 11–2. C. 7–12. Doi: https://doi.org/10.37320/2415-3583/11.20.
42. Міхненко М., Лихолат О., Вишнікіна О. Екологічність та свідоме споживання як інноваційний напрям розвитку індустрії гостинності України. Економіко-соціальні відносини в галузі фізичної культури та сфері обслуговування: тези доп. ІV Міжнар. наук.- практ. конф. (21 вересня 2022 року, м. Львів) / за заг. ред. Н. Павленчик. Львів: ЛДУФК ім. Івана Боберського, 2022. 272 с.
43. Соколенко А. Інноваційний механізм управління ресторанним бізнесом. Наука і техніка сьогодні. 2023. № 3 (17). С. 34–35.
44. Human Resource Management / R. Mathis et al. 15th Edition, 2016. 705 p.
45. Організаційно-економічний механізм стимулювання праці в умовах інноваційного розвитку : моногр. / А. В. Калина, О. А. Дороніна; Донецьк: Схід. вид. дім, 2013. 417 с.
46. Рибальченко Н. П., Намлієва Н. В., Гарбар Г. А. Розвиток сучасних технологій індустрії гостинності в умовах цифровізації економіки. Державне управління: удосконалення та розвиток. 2022. № 2. С. 30–39.
47. Брич В. Я., Корман М. М. Креативний менеджмент: підруч. Тернопіль: ТНЕУ, 2018. 220 с.
48. Шахно А. Ю., Астаф’єва К. О., Темченко Г. В., Бондарчук О. М. Механізм забезпечення засад «людиноцентричності» у процесі управління персоналом підприємства. Економіка та держава. 2021. № 3. С. 77–82.
49. П’ятницька Г. Т., П’ятницька Н. О. Вплив інноваційних змін на діяльність підприємств ресторанного господарства. Економіка розвитку. 2013. № 1(65). С. 122–126.
50. Каличева Н. Є., Стецюк М. І. Удосконалення системи управління персоналом в умовах розвитку підприємства. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2015. № 49. С. 195–198.
51. Климчук А. О., Михайлов А. М., Мотивація та стимулювання персоналу в ефективному управлінні підприємством та підвищенні інноваційної діяльності. Маркетинг і менеджмент інновацій. 2018. № 1. С. 218–234.
52. Connecting Talent with Opportunity in the Digital Age. McKinsey. Available: mckinsey.com/featured-insights/ employment-and-growth/connecting-talent-with-opportunity-in-the-digital-age
53. Wilkinson A., Redman T., Dundon T. Contemporary Human Resource Management: Text and Cases. 6th ed. Financial Times Prentice Hall. 2021.
54. Нагорняк Г. С., Малюта Л. Я., Шерстюк Р. П. Дослідження впливу управлінських чинників на рівень конкурентоспроможності вітчизняних закладів сфери готельно-ресторанного бізнесу на сучасному етапі. Економіка і управління. 2016. №3. С 77–86.
55. Островська Г. Й., Шерстюк Р. П., Малюта Л. Я., Паляниця В. А. Імперативи інтелектуального лідерства підприємства в умовах економіки, заснованої на знаннях. Економічний вісник Донбасу, (2 (72), С. 93–102.
56. Шерстюк Р. П., Островська Г. Й. Підвищення рівня інтелектуалізації праці персоналу індустрії гостинності в умовах новітньої управлінської парадигми // Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності : зб. тез доп. ІV Міжнар. наук.-практ. конф. (12 жовтня 2023 року, м. Львів). Львів: ЛДУФК ім. Івана Боберського, 2023. С. 322-326.
57. Островська Г. Й. Мотивування персоналу щодо підвищення рівня інтелектуалізації праці в умовах новітньої управлінської парадигми. Review of transport economics and management. 2022. №7 (23). С. 156–167.
58. Островська Г. Креативний менеджмент як домінанта інноваційних підприємств. Соціально-економічні проблеми і держава. 2021. Вип. 2 (25). С. 625-640.URL: https://doi.org/10.33108/sepd2022.02.625.
59. Шерстюк Р., Островська Г. Професійна підготовка майбутніх фахівців індустрії гостинності: сучасні підходи до освіти. Інновації, гостинність, туризм: наука, освіта, практика : зб. тез доп. ІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. мол. учених, асп. і студ. з міжнародною участю (18 травня 2023 року, м. Львів). Львів : ЛДУФК ім. Івана Боберського, 2023. 538 с. С. 112–116.
60. Шерстюк Р. П., Островська Г. Й. Підготовка персоналу підприємств індустрії гостинності в умовах нового освітного та професійного контенту: проблеми та перспективи. Матеріали ІV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Інновації розвитку харчових технологій та індустрії гостинності у готельно-ресторанному бізнесі» (17 травня 2023 року). Тернопіль. ДВНЗ «Тернопільський коледж харчових технологій і торгівлі». 2023. С. 10–11.
61. Звітність бару «Віта».
62. Островська Г., Малюта Л., Кузь Т. Трансформування моделі управління розвитком інтелектуального потенціалу підприємства: компетентнісний підхід. Соціально-економічні проблеми і держава. 2019. Вип. 2 (21). С. 178–191. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2019/19mlypkp.pdf
63. Ostrovska Halyna. Training of key personnel competences in the digital economy. Digital macro trends and technologies of the XXI century: monograph. Part ІІ. Edited by Irina Tatomyr, Liubov Kvasnii. Praha: OKTAN PRINT, 2023, 268 р. С. 257–267.
64. Островська Г. Й. Інтелект як субстанційна основа інтелектуального потенціалу. Економічний вісник Донбасу. № 2(64), 2021. С. 183–192. DOI: https://doi.org/10.12958/1817-3772-2021-2(64)-183-192
65. Островська Г. Й. Знання як джерело інтелектуалізації підприємства. «Review of transport economics and management». 2023. Вип. 9(25). С. 105–118. Doi: https://doi.org/10.15802/rtem2023/288932
66. Островська Г. Й., Малюта Л. Я., Шерстюк Р. П. Event-менеджмент в індустрії туризму. Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки. Вип. 6 (39). Кропивницький: ЦНТУ, 2021. С. 220–230. Doi: https://doi.org/10.32515/2663-1636.2021.6(39).220-230
67. Островська Г. Й. Інтелект як субстанційна основа інтелектуального потенціалу. Економічний вісник Донбасу. № 2(64), 2021. С. 183-192. Doi: https://doi.org/10.12958/1817-3772-2021-2(64)-183-192
68. Островська Г. Й., Шерстюк Р. П., Малюта Л. Я., Паляниця В. А. Імперативи інтелектуального лідерства підприємства в умовах економіки, заснованої на знаннях. Економічний вісник Донбасу, (2 (72), С. 93–102.
69. Шерстюк Р.П., Островська Г.Й. Підвищення рівня інтелектуалізації праці персоналу індустрії гостинності в умовах новітньої управлінської парадигми // Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності : зб. тез доп. ІV Міжнар. наук.-практ. конф. (12 жовтня 2023 року, м. Львів). Львів : ЛДУФК ім. Івана Боберського, 2023. С. 322–326.
70. Балановська Т. І., Михайліченко М. В., Троян А. В. Сучасні технології управління персоналом: навч. посіб. Київ: ФОП Ямчинський О. В., 2020. 466 с.
71. Кузь Т., Малюта Л., Островська Г., Нагорняк Г. Підходи стратегічного управління у контексті забезпечення розвитку туристичної індустрії. Галицький економічний вісник. 2021. Том 71. № 4. С. 85-91. Doi: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2021.04.085
72. Островська Г. Креативний менеджмент як домінанта інноваційних підприємств. Соціально-економічні проблеми і держава. 2021. Вип. 2 (25). С. 625-640. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2021/21hyodip.pdf https://doi.org/10.33108/sepd2022.02.625
73. Островська Г. Й. Особливості розвитку готельно-ресторанної справи: кухні народів світу. Навч. посіб. Тернопіль : Підручники і посібники, 2018. 256 с.
74. Закон України «Про охорону праці». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2694-12
75. Навчальний посібник «Техноекологія та цивільна безпека. Частина «цивільна безпека»» / автор-укладач В.С. Стручок. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А. 156 с. Отримано з http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39424.
76. Poon S.L. A dynamic approach до ASET/RSET Assessment в Performance Based Design // Procedia Engineering. 2014. № 71. Р. 173–181. DOI:https://doi.org/10.1016/ j.proeng.2014.04.025
77. Purser D. Definition of simulated evacuation times, keyparameters and interactions // Fire Safety Science. 2008. № 9: Р. 353–364. DOI: 10.3801/IAFSS.FSS.9-353.
78. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної форм навчання «Безпека в надзвичайних ситуаціях» / В.С. Стручок. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А. 156 с.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:241 — готельно-ресторанна справа

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Авторська довідка_Цьопик.doc43 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
dyplom_Tsopyk_V_M_2023.pdf2,11 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора