Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43103
Назва: Розробка стратегії розвитку готельно-ресторанного комплексу як екологічно відповідального закладу (на прикладі ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава»)
Інші назви: Strategy development for a hotel-restaurant complex as an environmentally-friendly (PJSC “Hotel complex “Bratyslava” as a case study)
Автори: Замрій, Марта Ігорівна
Zamrii, Marta
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Україна
Бібліографічний опис: Замрій М. І. Розробка стратегії розвитку готельно-ресторанного комплексу як екологічно відповідального закладу (на прикладі ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава») : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „241 — готельно-ресторанна справа“ / М. І. Замрій. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 119 с.
Дата публікації: гру-2023
Дата подання: гру-2023
Дата внесення: 27-гру-2023
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Мельник, Лілія Миколаївна
Melnyk, Liliya
УДК: 65.011:502
Теми: управління
стратегія
екологічна відповідальність
сталий розвиток
підприємство
проектне рішення
енергоефективність
management
strategy
environmental responsibility
sustainable development
enterprise
design solution
energy efficiency
Діапазон сторінок: 1-119
Короткий огляд (реферат): Замрій М. І. «Розробка стратегії розвитку готельно-ресторанного комплексу як екологічно відповідального закладу (на прикладі ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава»)». Кваліфікаційна робота магістра (119 с., 23 рис., 10 табл., 42 літ. джерел) на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа». Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, факультет економіки та менеджменту. Тернопіль, 2023. Магістерська робота присвячена дослідженню теоретичних принципів і розробленню стратегії розвитку готельно-ресторанного комплексу як екологічно відповідального закладу. У роботі: досліджено сутність і значення стратегії розвитку діяльності підприємства; описано види стратегій розвитку діяльності підприємств готельно-ресторанної сфери; досліджено значення екологічної відповідальності підприємств готельно-ресторанної сфери як прояв небайдужості до навколишнього середовища; охарактеризовано діяльність ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава»; здійснено аналіз матеріально-технічної бази та стану фінансово-господарської діяльності готельного комплексу; досліджено екологічні аспекти діяльності ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава»; розроблено стратегію розвитку ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава» як екологічно відповідального закладу; обґрунтовано доцільність впровадження проектного рішення щодо досягнення енергоефективності ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава» у рамках реалізації стратегії екологічно відповідального закладу.
Zamrii Marta. Strategy development for a hotel-restaurant complex as an environmentally-friendly (PJSC “Hotel complex “Bratyslava” as a case study). Master’s thesis (119 p., 23 fig., 10 tabl., 42 lit.) for obtaining the educational qualification of «Master» in the specialty 241 «Hotel, Restaurant and Catering». Ternopil Ivan Puluj National Technical University, faculty of Economics and Management. Ternopil, 2023. The master's thesis is devoted to the study of theoretical principles and development of a strategy for the development of a hotel and restaurant complex as an environmentally responsible institution. In this paper, there were: researched the essence and significance of the development strategy of enterprise activity; described the types of strategies for development of enterprises activity of the hotel and restaurant sphere; investigated the importance of environmental responsibility of enterprises of the hotel and restaurant sphere as a manifestation of indifference to the environment; characterized the activity of “Hotel Complex “Bratislava”; analyzed the material and technical base and the state of financial and economic activity of the hotel complex; studied the environmental aspects of the activity of “Hotel Complex “Bratislava”; formulated a strategy for the development of “Hotel Complex “Bratislava” as an environmentally responsible institution; substantiated the feasibility of implementing a project solution to achieve energy efficiency of “Hotel Complex “Bratislava” within the framework of the implementation of the strategy of an environmentally responsible institution.
Зміст: ВСТУП 6 1. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ТА ЕКОЛОГІЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СФЕРИ 10 1.1. Сутність і значення стратегії розвитку діяльності підприємства 10 1.2. Види стратегій розвитку діяльності підприємств готельно-ресторанної сфери 19 1.3. Екологічна відповідальність підприємств готельно-ресторанної сфери як прояв небайдужості до навколишнього середовища 26 Висновок до теоретичної частини 34 2. АНАЛІТИКО-ДОСЛІДНИЦЬКА ЧАСТИНА АНАЛІЗ СТАНУ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ЕКОЛОГІЧНИХ АСПЕКТІВ ПРАТ «ГОТЕЛЬНИЙ КОМПЛЕКС «БРАТИСЛАВА» 36 2.1. Загальна характеристика діяльності ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава» 36 2.2. Дослідження матеріально-технічної бази та стану фінансово-господарської діяльності готельного комплексу «Братислава» 53 2.3. Дослідження екологічних аспектів діяльності ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава» 59 Висновки до аналітико-дослідницької частини 61 3. ПРОЕКТНО-РЕКОМЕНДАЦІЙНА ЧАСТИНА РОЗРОБКА СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СФЕРИ ЯК ЕКОЛОГІЧНО ВІДПОВІДАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ 63 3.1. Розробка стратегії розвитку ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава» як екологічно відповідального закладу 63 3.2. Проектне рішення щодо досягнення енергоефективності ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава» у рамках реалізації стратегії екологічно відповідального закладу 84 Висновки до проектно-рекомендаційної частини 91 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 92 4.1. Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці 92 4.2. Організація та проведення рятувальних та інших невідкладних робіт на об’єктах економіки в осередках ураження 94 ВИСНОВКИ 98 БІБЛІОГРАФІЯ 101 ДОДАТКИ 106
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43103
Власник авторського права: © Замрій М.І., 2023
Перелік літератури: 1. Андрушків Б., Кирич Н., Погайдак О. Удосконалення управління природоохоронною діяльністю обслуговуючих підприємств на інноваційних засадах [Електронний ресурс] // Соціально-економічні проблеми і держава. 2012. Вип. 1(6). С. 5-16. Режим доступу до журн.: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2012/12abmniz.pdf.
2. Борисова В.А. Екологізація підприємницької діяльності. Суми: Вид-во «Довкілля», 2004. 128 с.
3. Бриль К.Г. Екологічно-орієнтовані види туризму як стратегічний напрям розвитку галузі в сучасних умовах // Економіка та держава. 2015. №9. С. 23-27.
4. Василенко Л.О., Березницька Ю.О., Жукова О.Г. Розвиток екологічного менеджменту на підприємтві в умовах глобалізації економіки України // Економіка та держава. 2017. №8. С. 62-65.
5. Гончаров Ю.В., Лапчик Ю.Ю. Удосконалення стратегії розвитку підприємства // Вісник Київського національного університету технологій та дизайну. 2014. №1. С.193-199. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vknutd_2014_1_30.
6. Горєлов Д.О., Большенко С.Ф. Стратегія підприємства: навчально-методичний посібник. Харків: ХНАДУ, 2011. 133 с.
7. Гудзь О.І. Стратегія розвитку підприємства: сутність та класифікація. Економічний журнал Мукачівського державного університету. 2018. №18. С. 346-352.
8. Гуткевич С.О. Стратегія розвитку: інвестиційний вимір. Монографія. С.О. Гуткевич та інші. За ред. проф. Гуткевич С.О. Харків: Вид-во «Діса плюс», 2016. 162 с.
9. Дерій Ж.В., Зосименко Т.І. Екологічна компонента корпоративної соціальної відповідальності: світовий досвід та українські реалії // Актуальні проблеми економіки. 2016. №11(185). С. 278-290.
10. Дикань В.Л. Стратегічне управління: навчальний посібник. Київ: Центр учбової літератури, 2013. 272 с.
11. Дишкантюк О.В. Теоретичні основи функціонування індустрії гостинності. Економіка: реалії часу. 2015. №6(22). С. 96-101.
12. Дишкантюк О.В., Мартієнко А.І. Сутність гостинності як економічної категорії. Економіка: реалії часу. 2017. №2(30). С. 72-78. URL: http://economics.opu.ua/files/archive/2017/No2/72.pdf.
13. Довгаль Г.В. Сучасні тенденції розвитку світового готельного бізнесу. Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. 2019. Вип. 9. С. 190-196. URL: https://tourlib.net/ statti_ukr/dovgal3.htm.
14. Екологічна відповідальність: досвід ЄС та можливості для України». Аналітичний документ [Електронний ресурс]. Ресурсно-аналітичний центр «Суспільство і довкілля» (2018). Режим доступу: https://www.civic-synergy.org.ua/wp-content/uploads/2018/04/webenvironmental-liabilityua2018.pdf.
15. Жарко В.Є., Панченко К.Г., Іваник Н.М., Островська Г.Й. Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності // VIII Всеукраїнська науково-практична конференція пам’яті почесного професора ТНТУ, академіка НАН України М.Г.Чумаченка: «Інновації: аспекти управління, виробництва, сфери обслуговування». 28 березня 2019 р. Тернопіль: ТНТУ. С. 30-31. URL: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/28209?locale=ja.
16. Закон України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» від 28.02.2019 № 2697-VIII [Електронний ресурс]. Режим доступу: https: //zakon.rada.gov.ua/laws/show/2697-19#Text.
17. Затєйщикова О.О. Етапи формування стратегії соціальної відповідальності бізнесу // Бізнес Інформ. 2014. № 2. С. 200-205.
18. Капліна Т.В., Капліна А.С. Індустрія гостинності України: тенденції розвитку // Збірник наукових праць «Проблеми і перспективи розвитку підприємництва». 2021. №27. С. 116-127. URL: http://ppb.khadi.kharkov.ua/ index.
19. Кіндрацька Г.І. Стратегічний менеджмент: навч. посіб. К.: Знання, 2010. 406 с.
20. Князь С.В. Сутність еколого-економічних туристичних екоінформаційних систем та взаємозв’язки між ними // Актуальні проблеми економіки. 2015. №9(171). С. 280-285.
21. Кошевець В.В. Екологічна відповідальність бізнесу: переваги та обмеження [Електронний ресурс] // Наукове товариство Івана Кушніра. 2012. Режим доступу: http://nauka.kushnir.mk.ua.
22. Левицька Є.Г. Менеджмент та маркетинг в бізнесі ХХІ ст. Екологічні аспекти соціальної відповідальності бізнесу [Електронний ресурс] // Вчені записки. Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua.
23. Мельник Л.М. Забезпечення сталого розвитку машинобудівних підприємств засобами управління бізнес-процесами: теорія, методологія, практика: монографія. Тернопіль, ФОП Паляниця В.А., 2018. 367 с.
24. Мельник Л., Малюта Л. Інструменти екологічно зорієнтованого управління підприємством [Електронний ресурс] // Соціально-економічні проблеми і держава. 2013. Вип. 2(9). С. 178-187. Режим доступу до журн.: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2013/13mlmzup.pdf.
25. Мельник Л., Малюта Л., Погайдак О. Екологічний імператив забезпечення економічної безпеки в контексті сталого розвитку суспільства // Галицький економічний вісник. Тернопіль: ТНТУ, 2014. Том 44. № 1. С. 21-29.
26. Нагорняк Г., Малюта Л., Мельник Л. Визначення найважливіших закономірностей стабільного розвитку підприємств готельно-ресторанного господарства // Галицький економічний вісник. 2020. № 3 (64). С. 174-184.
27. Наливайко А.П. Теорія стратегії підприємства. Сучасний стан та напрямки розвитку: монографія. К.: КНЕУ, 2010. 227 с.
28. Офіційний сайт компанії «Cooper&Hunter». Режим доступу: https://cooper-hunter.com.ua/articles/cooperhunter-realizuet-proekt-we-save-the-planet-my-spasaem-planetu/.
29. Проскурня О.М., Гуренко І.В., Лантух Ю.М. Проведення процедури визначення екологічних аспектів на підприємстві при формуванні екологічної політики // Вісник НТУ «ХПІ». Збірник наукових праць. Тематичний випуск «Хімія, хімічна технологія та екологія». 2008. № 10. С. 159-163.
30. Раєвнєва О.В. Управління розвитком підприємства: методологія, механізми, моделі: монографія. Х.: ВД «ІНЖЕК», 2006. 496 с.
31. Смоленніков Д.О. Роль екологічної відповідальності бізнесу на шляху до сталого розвитку // Вісник СумДУ. Серія Економіка. 2013. №4. С. 35-39.
32. Сталий розвиток та екологічна безпека суспільства: теорія, методологія, практика / [Андерсон В.М., Андрєєва Н.М., Алимов О.М. та ін.]; За науковою редакцією д.е.н., проф. Хлобистова Є.В. / ДУ «ІЕПСР НАН України», ІПРЕЕД НАН України, СумДУ, НДІ СРП. Сімферополь: ИТ «АРИАЛ», 2011. 589 с.
33. Степаненко А.В. Еколого-економічні стратегії в системі забезпечення екологічної безпеки // Наука та наукознавство. 2014. №4. С.77-89.
34. Стойко І., Шерстюк Р. Сучасні тренди і перспективи у ресторанній індустрії [Електронний ресурс] // Соціально-економічні проблеми і держава. 2023. Вип. 1 (28). С. 66-78. Режим доступу: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2023/23siiuri.pdf
35. Стручок В. С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. 156 с.
36. Стручок В. С. Техноекологія та цивільна безпека. Частина «Цивільна безпека». Навчальний посібник. Тернопіль: ТНТУ ім. І. Пулюя, 2022. 150 с.
37. Табенська О.І. Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності // Інтелект ХХІ. 2022. №2. С. 51-56.
38. Цимбаленко Я.Ю. Екологізація соціально-економічної системи як основа сталого розвитку економіки // Економіка та держава. 2015. №2. С. 22-25.
39. Gunningham N. Corporate Environmental Responsibility. London: Routledge, 2009. 628 р.
40. Brin P., Nehme M. Sustainable Development in Emerging Economy: using the analytical hierarchy process for Corporate Social Responsibility decision making. Journal of Information Technology Management. 2021. №13 (Special Issue: Role of ICT in Advancing Business and Management). P. 159-174. DOI: 10.22059/jitm.2021.80744.
41. Melnyk L., Sorokivska O., Mosiy O. Environmentally responsible business: the introduction of the European experience in Ukraine // Journal of International Business Studies, No.9 (2), December 2017, VOLUME 48, pp. 1539-1547.
42. Rainey D. L. Sustainable Business Development: Inventing the Future through Strategy, Innovation and Leadership. UK Cambridge University Press, 2006. 761 p.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:241 — готельно-ресторанна справа

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
dyplom_Zamrii M_I_2023.pdf2,79 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Авторська довідка_Замрій.doc49 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора