Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/40225
Назва: Підвищення ефективності управління фінансово-економічними процесами підприємства ресторанного господарства закладу ресторанного господарства (на прикладі ресторану «Оскар»)
Інші назви: Increasing the efficiency of managing the financial and economic processes of a restaurant enterprise (using the example of the restaurant “Oscar”)
Автори: Сотула, Юрій Федорович
Sotula, Yurij
Бібліографічний опис: Сотула Ю. Ф. Підвищення ефективності управління фінансово-економічними процесами підприємства ресторанного господарства (на прикладі ресторану “Оскар”) : кваліфікаційна робота магістра за спеціальністю „241 — готельно-ресторанна справа“ / Ю. Ф. Сотула. — Тернопіль: ТНТУ, 2022. — 114 с.
Дата публікації: гру-2022
Дата внесення: 19-січ-2023
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Андрушків, Богдан Миколайович
Andrushkiv, Bohdan
УДК: 338.488
Теми: 241
готельно-ресторанна справа
ресторан
ресторанний заклад
фінансово-економічні процеси
бізнес-процеси
бізнес-середовище
організаційно-інформаційний механізм
ресурси
забезпечення
фінансові показники
персонал
restaurant
restaurant establishment
financial and economic processes
business processes
business environment
organizational and information mechanism
provision
financial indicators
resources
personnel
Кількість сторінок: 114
Діапазон сторінок: 1-114
Початкова сторінка: 1
Кінцева сторінка: 114
Короткий огляд (реферат): Сотула Ю. Ф. Підвищення ефективності управління фінансово- економічними процесами підприємства ресторанного господарства (на прикладі ресторану “Оскар”). Кваліфікаційна робота магістра (114 с., 15 рис., 22 табл., 45 літ. джерел) за спеціальністю 241 “Готельно-ресторанна справа”. – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. Факультет економіки та менеджменту. – Тернопіль, 2022. Дана магістерська робота присвячена розгляду питань підвищення ефективності управління фінансово-економічними процесами підприємства ресторанного господарства у сучасних умовах його функціонування. У процесі дослідження розглянуто питання щодо ринку послуг підприємств харчування найбільших міст, основних фінансово-економічних процесів у діяльності підприємств ресторанного господарства, а також фінансово-економічний механізм регулювання розвитку вітчизняного ресторанного господарства. У роботі досліджено специфіку діяльності вітчизняного ресторанного бізнесу у контексті управління його фінансово-економічними процесами, визначено основні управлінські процеси ресторану “Оскар”, проаналізовано фінансово- господарську діяльність ресторанного закладу. З метою забезпечення ефективності управління фінансово-економічними процесами ресторану запропоновано заходи з удосконалення ефективності управління основними виробничими процесами у діяльності ресторанного закладу як можливість усуненя дефектної продукції, застосування організаційно-інформаційного механізму управління розвитком, впровадження програми розвитку персоналу. Практична значимість роботи. Результати проведеного дослідження створюють основу для подальших досліджень і практичного вирішення проблеми підвищення ефективності управління фінансово-економічними процесами підприємства ресторанного господарства за допомогою використання та впровадження запропонованих пропозицій та заходів і можуть бути використані рестораном “Оскар” у процесі фінансово-економічної діяльності.
Sotula Y. F. Increasing the efficiency of managing the financial and economic processes of a restaurant enterprise (using the example of the restaurant “Oscar”). Master’s qualification work (114 p., 15 fig., 22 table, 45 lit. sources) in specialty 241 “Hotel and restaurant business”. – Ternopil Ivan Pulyuj’s National Technical University. Faculty of Economics and Management. – Ternopil, 2022. This master’s thesis is devoted to the consideration of issues of increasing the efficiency of management of financial and economic processes of a restaurant enterprise in the modern conditions of its operation. In the course of the study, the issue of the market of catering services in the largest cities, the main financial and economic processes in the activity of restaurant enterprises, as well as the financial and economic mechanism for regulating the development of the domestic restaurant industry was considered. The work examines the specifics of the domestic restaurant business in the context of managing its financial and economic processes, defines the main management processes of the restaurant “Oscar”, and analyzes the financial and economic activity of the restaurant. In order to ensure the effectiveness of the management of the financial and economic processes of the restaurant, measures are proposed to improve the effectiveness of the management of the main production processes in the activity of the restaurant as an opportunity to eliminate defective products, the use of an organizational and informational development management mechanism, and the implementation of a personnel development program. Practical significance of the work. The results of the conducted research create a basis for further research and a practical solution to the problem of increasing the efficiency of managing the financial and economic processes of the restaurant business enterprise through the use and implementation of the proposed proposals and measures and can be used by the restaurant “Oscar” in the process of financial and economic activity.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/40225
Власник авторського права: © Сотула Юрій Федорович, 2022
Перелік літератури: 1. Аветисова А. О., Палій Н. С. Економіка ресторанного господарства: навч.-метод. посіб. Донецьк: ДонНУЕТ, 2010. 174 с.
2. Азарян Е. М. Споживчий ринок: становлення й розвиток: монограф. НАН України, Ін-т економіки пром-сти. Донецьк, 2012. 304 с.
3. Андрушків Б. М., Харів П. С., Кирич Н. Б. Економіка підприємства: посіб. з самост. вивч. курсу. Тернопіль: ТІСІТ, 2007. 312 с.
4. Андрушків Б. М., Кузьмін О. Є. Основи менеджменту: методичні положення та приклади, механізми: друге вид., перероб. і доп. Тернопіль: Лілея, 1997. 292 с.
5. Архіпов В. В. Організація ресторанного господарства: навч. посіб. К.: Центр учбової літератури; Фірма “Інкос”, 2007. 280 с.
6. Базилюк Я. Б. Конкурентоспроможність національної економіки: сутність та умови забезпечення. К.: НІС, 2012. С. 6-12.
7. Банько В. Г. Будівлі, споруди та обладнання туристських комплексів: навч. посібн., 2-е вид. К.: Дакор, 2008. 328 с.
8. Бачевський Б. Є., Заблодська І. В., Решетняк О. О. Потенціал і розвиток підприємства: навч. посіб. К.: Центр учбової літератури, 2009. 400 с.
9. Белопольська Т. В. Стратегічне управління розвитком підприємствами реального сектору економіки: механізми, методи, моделі: монограф. Т. В. Белопольська, В. М. Андрієнко, Я. В. Лендел, О. О. Плахотнік. Донецьк, 2012. 156 с.
10. Бойко М. Г., Гопкало Л. M. Організація готельного господарства: підручн. К.: Київ, нац. торг.-екон. ун-т, 2006. 448 с.
11. Бойко М. М. Соціальний капітал як чинник конкурентоспроможності підприємств сфери послуг. Теоретичні та прикладні питання економіки. 2014. Вип. 1. С. 486-495.
12. Василенко А. В. Менеджмент сталого розвитку підприємств: монограф. Київ: Центр уч. літ., 2015. 648 с.
13. Ганін В. І., Ганіна В. І., Гурова Н. В. Методологія соціально- економічних досліджень: навчальний посібник. Київ: Центр учбової літератури, 2008. 224 с.
14. Герасимчук В. Г. У пошуках успішної моделі економічного розвитку. Стратегічне управління національним економічним розвитком: монограф.: в 2 т. За заг. ред. О. В. Кендюхова. Донецьк: ДВНЗ Доннту, 2013. Т. 1, С. 85-96.
15. Гонта О. І. Політика транснаціоналізації економіки регіонів: теорія, методологія, практика: монографія. Чернігів: Чернігівський ЦНТЕІ, 2008. 496 с.
16. Городянська Л. В. Відтворювальні економічні ресурси: теорія та методологія обліку і аналізу: монографія. Київ: КНЕУ, 2013. 259 с.
17. Давидова О. Особливості застосування інновацій у розвиток туристичної галузі України. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Економіка. 2015. № 7 (172). C. 65–69.
18. Захарченко В. І. Трансформаційні процеси у промислових територіальних системах України. Вінниця: Гіпаніс, 2004. 547 с.
19. Іванова В. В. Людський капітал як чинник забезпечення конкурентоспроможності підприємств туристичного бізнесу. Актуальні проблеми економіки. 2014. № 5 (155). С. 321-327.
20. Кочума І. Ю. Соціальний капітал яr чинник підвищення ефективності використання економічного потенціалу. Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України, 2014. Вип. 40. С. 146-254.
21. Кузнецова Н. М. Основи економіки готельного та ресторанного господарства. К.: Інститут туризму, 1997. 176 с.
22. Мазаракі А. А., Пересічний М. І., Шаповал С. Л. Проектування закладів ресторанного господарства та ін: навч. посіб.: [для вищ. навч. закл.] / [за ред. А. А. Мазаракі. – 2-ге вид., переробл. та допов. – К.: Київ. нац. торг.- екон. ун-т, 2010. – 340 с.
23. Маргасова В. Г. Синергетичні детермінанти становлення та функціонування економічної системи в умовах нелінійності і глобального розвитку. Методологічне забезпечення транскордонної безпеки України в рамках політики Східного партнерства ЄС: монографія / наук. ред. О. І. Гонти. Чернігів, 2016. С. 41-53.
24. Мендела І. Я. Планування інноваційних стратегій підприємствами готельного бізнесу. Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2013. Вип. 9 (1). С. 125-129.
25. Мікловда В. П., Брітченко І. Г., Кубіній Н. Ю., Дідович Ю. С. Ефективність стратегічного управління підприємствами: сучасні проблеми та перспективи їх вирішення: монографія. Полтава: ПУЕТ, 2013. 218 с.
26. Нечаюк Л. І., Телеш Н. О. Готельно-ресторанний бізнес: менеджмент. URL: http://tourlib.net/books_ukr/nechauk22.htm.
27. Ощипок І. М. Розвиток закладів ресторанного господарства на концептуальних засадах інновацій. Підприємництво і торгівля, 2017. Вип. 21. С. 101-105. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Torg_2017_21_20
28. Поплавська А. В. Національно-культурні традиції харчування в сучасних ресторанах. URL: https://journalknukim. com.ua/index.php/culturology/article/download/60/226
29. Портер М. Стратегія конкуренції. Пер. з англ. А. Олійник, Р. Скільського. К.: Основи, 2007. 390 с.
30. П’ятницька Г. Т. Тенденції розвитку ресторанного господарства в Україні. Вісник КНТЕУ. 2010. № 8. С. 24-32.
31. Савченко В. Ф. Україна: шлях до економічного зростання через оптимізацію структурних перетворень. Стратегічні пріоритети розвитку промислового сектору економіки: колективна монографія / під ред. І. А. Косач. Ніжин: ФОП Лук’яненко В. В. ТПК “Орхідея”, 2015. С. 7-26.
32. Рябінчук М. В. Соціальний капітал: структура та зміст. Вісник Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут”. Філософія. Психологія. Педагогіка. 2012. № 2. С. 59-64.
33. Саух І. Оцінка наукових підходів до трактування сутності стратегії підприємства та її змістовні характеристики. Соціально-економічні проблеми і держава, 2016. Вип. 1 (14). С. 145-151.
34. Семенов В. Ф., Бортник Л. В. Франчайзинг як метод організації і розвитку готельного бізнесу. Вісник соціально-економічних досліджень. 2016. Вип. 2 (1). С. 68-75.
35. Свистович М. Б. Сутність та основні поняття стратегічного планування. Державне управління: теорія та практика. 2013. №2. С. 37-43. URL:http://nbuv.gov.ua/UJRN/Dutp_2013_2_6 (дата звернення: 22.09.2020).
36. Смагін В. Л., Яворська О. Г. Інноваційний потенціал підприємств сфери туризму та індустрії гостинності. Причорноморські економічні студії. 2018. Вип. 31. С. 100-105.
37. Смагін В. Л., Яворська О. Г. Метасоціальна складова капіталів підприємств сфери туризму: людський, соціальний та клієнтський капітали. Вісник КрНУ імені Михайла Остроградського. 2018. Вип. 2 (109). Ч. 1. С. 112- 118.
38. Тарасюк Р. М. Бізнес-план: розробка, обґрунтування та аналіз. Житомир: ЖДТУ, 2006. 419 с.
39. Фролова В. Ю. Стратегічний підхід в управлінні конкурентоспроможністю підприємства. Вісник Донецького національного університету, 2012. №1. С. 177-182.
40. Хомяков В. І. Управління потенціалом підприємства: навч. посіб. К.: Кондор, 2012. 400 с.
41. Шапуров О. О. Сутність, завдання та принципи антикризового управління. Держава та регіони. 2017. № 1. С. 228–232.
42. Шепеленко О. В., Антонова В. А. Напрямку розвитку ресторанного бізнесу в сучасних соціально-політичних умовах. Менеджер. Вісник Донецького державного ун-ту управління. Донецьк: Дондуу, 2014. № 3 (69). С. 206-211.
43. Школа І. М. Менеджмент туристичної індустрії: навчальний посібник / за ред. проф. І. М. Школи. Чернівці: Книги– ХХІ, 2005. 596 с.
44. Яворська О., Кравченко В., Сільченко О. Регіональний ринок туристичної сфери України в сучасних умовах соціалізації економіки. Сучасні особливості формування і управління інноваційним потенціалом регіонального розвитку туризму та рекреації: зб. тез доповідей міжнар. наук.-практ. конф. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А. 2015. С. 244-247.
45. Яворська О. Г. Специфіка функціонування інноваційної туристичної індустрії на регіональному рівні. Регіональна політика: історія, політико- правові засади, архітектура, урбаністика: Мат. міжнар. наук.-практ. конф. Київ, 2017. Ч. ІІ. С. 291-296.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:241 — готельно-ресторанна справа

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Авторська довідкаСотула.doc47 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
Магістерська Сотули в Elartu.pdfПідвищення ефективності управління фінансово-економічними процесами підприємства ресторанного господарства закладу ресторанного господарства (на прикладі ресторану «Оскар»)908,96 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора