Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39869
Назва: Розробка технології низькоалергенного ферментованого напою з проектуванням цеху кисломолочних продуктів.
Інші назви: Technology development for a low-allergy fermented drink production including fermented milk products workshop design
Автори: Шкільна, Марта Богданівна
Shkilna, Marta Bogdanivna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Шкільна М.Б. Розробка технології низькоалергенного ферментованого напою з проектуванням цеху кисломолочних продуктів: дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / М.Б. Шкільна. — Тернопіль : ТНТУ, 2022. — 96 с.
Bibliographic description: Shkilna M. B. Technology development for a low-allergy fermented drink production including fermented milk products workshop design: master's thesis in specialty „181 — “food technology” / M. B. Shkilna. — Ternopil : TNTU, 2022. — 96 p.
Дата публікації: 2022
Дата внесення: 31-гру-2022
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Юкало, Володимир Глібович
Yukalo, Volodymyr Glibovych
Члени комітету: Шинкарик, Марія Миколаїівна
Shynkaryk, Maria Mykolaivna
УДК: 577.112 083
Теми: 181
харчові технології
біологічно активні пептиди
гідролізат протеїнів сироватки молока
міцелярний казеїн
низькоалергенний продукт
biologically active peptides
hydrolysate of whey proteins
micellar casein
low allergenic product
Кількість сторінок: 96
Короткий огляд (реферат): У кваліфікаційній роботі проведено дослідження із розроблення низькоалергенного ферментованого напою збагаченого біологічно активними пептидами протеїнів сироватки молока. Під час експеременту провели органолептичну оцінку та дослідили фізико-хімічні показники зразків низькоалергенного ферментованого напою. У вступі відмічено важливість розроблення технології низькоалергенного ферментованого напою із застосуванням міцелярного казеїну. У розділі «Технічне й економічне обґрунтування» проаналізували доцільність будівництва цеху кисломолочних продуктів у місті Хуст Закарпатської області. У технологічній частині проведено розрахунки сировини і матеріалів необхідні для виробництва.Подано технології виробництва вказаного асортименту , проведено підбір обладнання та розрахунок виробнищих площ,які необхідні для планування виробничого цеху. У розділі «Науково-дослідна частина» подано аналітичний огляд літератури, вказано мету та об’єкт, предмет та методи дослідження, описані результати проведених досліджень. У розділі «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» описані заходи щодо організації охорони праці на підприємстві. У списку використаної літератури вказано статті, нормативні документи,тези,посібники,які були поданні при написанні кваліфікаційної роботи.
In the qualifying work, research was conducted on the development of a low-allergenic fermented drink enriched with biologically active whey protein peptides. During the experiment, an organoleptic evaluation was carried out and the physico-chemical parameters of the samples of the low-allergenic fermented drink were investigated. The introduction notes the importance of developing the technology of a low-allergenic fermented drink using micellar casein. In the section "Technical and economic substantiation" the expediency of building a factory of fermented milk products in the city of Khust, Transcarpathian region was analyzed. In the technological part, calculations of raw materials and materials necessary for production were carried out. Production technologies of the specified assortment were presented, equipment was selected and production areas were calculated, which are necessary for the planning of the production workshop. In the "Scientific-research part" section, an analytical review of the literature is presented, the purpose and object, subject and methods of the research are indicated, and the results of the conducted research are described. The section "Occupational health and safety in emergency situations" describes the measures for the organization of occupational health and safety at the enterprise. The list of used literature includes articles, regulatory documents, theses, manuals, which were submitted when writing the qualification work.
Зміст: Анотація.....Вступ...... 1.Техніко-економічне обґрунтування .....2.Технологічна частина 2.1. Технологічні розрахунки продуктів ...............2.2. Вибір та обґрунтування технологічних процесів виробництва ......2.3 Забезпечення технологічних процесів виготовлення продуктів...... 3.Науково-дослідна частина........ 3.1. Аналітичний огляд літературних джерел ..........3.2. Мета, об’єкт, предмет й методи проведення дослідження ......... 3.3. Результати проведених досліджень ........ 4. Охорона праці і безпека в надзвичайних ситуаціях ....... 4.1. Охорона праці .......... 4.2. Безпека в надзвичайних ситуаціях ..... Висновки ........... Список використаних літературних джерел.........Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39869
Власник авторського права: © Шкільна М.Б., 2022
Перелік літератури: 1. Єресько Г.О. «Технологічне обладнання молочних виробництв» / Єресько Г.О., Шинкарик М.М., Ворощук В.Я. - Киев: Фірма «ІНКОС», Центр навчальної літератури, 2007. - 344 с. 2. Ніконенко В.М. «Обладнання та технологія молочного виробництва» / Ніконенко В.М. - К. «Урожай», 1995р. 292 с. 3. Молоко та молочні продукти: Нормат. документи: Довід. /За ред. В.Л.Іванова. – Л.: НІЦ Леонорм, 2000. – У 3-х т. – 402 с. 4. Меркулова Н.Г., Меркулов М.Ю., Меркулов И.Ю. Производственный контроль в молочной промышленности. Практическое руководство. – СПб. ИД «Профессия», 2010. – 656 с. 5. Оноприйко А.В. «Производство молочных продуктов. Практическое пособие» / Оноприйко А.В, Хромцов А.Г, Оноприйко В.А. - М.: ИКЦ "Март", Ростов н/Д: издательский центр "Март", 2004.- 384с. 6. Перцевий Ф.В. «Технологія переробки молока» / Перцевий Ф.В, Гурський П.В, Машкін М.І. - Харків: ХДУХТ, 2006. - 378 с. 7. П.Ф. Дяченко. «Технология молока и молочных продуктов» / П.Ф. Дяченко, М.С. Коваленко, А.Д. Грищенко, А.И. Чеботарев - М. Пищевая промышленность, 1971г. 309 с. 8. Харитонов Д.І. «Справочник технолога цельномолочного производства.» / Харитонов Д.І., Харитонов В.Д. - М.: Пищевая промышленность, 1967.-290с. 9. Павлов В.І. Основи стандартизації, сертифікації та ідентифікація товарів/ В.І. Павлов, О.В. Опьонова, Н.В. Павліха. К.: Кондор, 2009. 230 с. 16. 10. Сімахіна Г.О. Інноваційні технології та продукти. Оздоровче харчування: Навчальний посібник для студентів за напрямом 7.051701 «Харчові технології та інженерія» денної та та заочної форми навчання / Сімахіна Г.О., Українець А.І. – К.: НУХТ, 2010. – 294 с. 24. 11. ДСТУ 3662:2018. Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови. 12. ДСТУ 4623:2006 "Цукор білий. Технічні умови". 76 13. ДСТУ 4556:2006 «Молоко сухе швидкорозчинне. Технічні умови» 14. ДСТУ 7525:2014 «Вода питна. Вимоги та методи контролювання якості». 15. ДСТУ 7126:2009 Сиропи. Загальні технічні умови. 16. Технологія молока та молочних продуктів : навчальний посібник / Власенко В. В., Головко М. П., Семко Т. В., Головко Т. М. –Харківський державний університет харчування та торгівлі. – Харків : ХДУХТ, 2018. – 202с. 17. Технологія молочних продукті: Підруч. / Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, Т.А. Скорченко та ін.. – К.: НУХТ, 2013. – 502 с 22. Юкало В.Г. Біологічна активність протеїнів і пептидів молока: монографія. Тернопіль: Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. 372 c. 31. Декуша Г.В. Розробка технології сухих сумішей з гідролізованим білком для дитячого харчування : дис. ... канд. техн. наук: 05.18.16: захист 10.06.2009/ наук. кер. А.А. Долінський. Одеса: ОНАХТ, 2009. 125 с. 35. Практикум з технології молока та молочних продуктів: навч. посібник / Грек О.В. та інш. К.: НУХТ, 2015. 431 с. 37. Кількісний електрофоретичний аналіз білків казеїнового комплексу/ Юкало В.Г. та інш. // Біологія тварин. 2007. Т. 9, No 1-2. С. 295–298. 39. Юкало В.Г., Дацишин К.Є. Декстранові гелі для ексклюзивної хроматографії протеїнів сироватки молока // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Гжицького. 2018. V. 20, No 85. P. 3-8. 42. Дацишин К.Є. Розробка технології низькоалергенного гідролізату білків сироватки для збагачення молочних продуктів спеціального призначення: дис. ... канд. техн. наук: 05.18.04: захист 15.04.2021/ наук. кер. В.Г. Юкало. Київ: 43. Тележенко Л.М. Наукові основи збереження біологічно активних речовин в технологіях переробки фруктів та овочів : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня докт. техн. наук : спец. 05.18.13 «Технология консервованых продуктов» / Л. М. Тележенко – Одеса, 2004. – 36 с. 44. Технология консервированных плодов, овощей, мяса и рыбы / ФанЮнг А.Ф., Флауменбаум Б.Л., Изотов А.К. и др. – М. : Пищ. пром-сть, 1980. – 336с 45. Сухарев С. Основи екології та охорони довкілля. Навчальний посібник. Міністерство освіти і науки України, Ужгородський нац. Центр навчальної літератури, 2006.− 391 с. 46. Сметанина Т.Л. Технология продукции общественного питания: Учебное пособие. Часть I Кемеровский технологический институт пищевой промышленности / Сметанина Т. Л. – Кемерово, 2004. - 118 с. 79 40. Габович Р. Д. Гігієнічні основи охорони продуктів харчування / Р. Д. Габович, Л. С. Припутина – Київ: Здоров’я, 1987 – с. 136-173, 199, 211. 47. Міністерство охорони здоров'я України Про затвердження Методичних рекомендацій «Періодичність контролю продовольчої сировини та харчових продуктів за показниками безпеки» (Методичні рекомендації, п.4.11.3) 02.07.2004 N 329 48. Марх А. Т. Биохимия консервированных плодов и овощей / Марх А. Т. – М. : Пищевая промышленность, 1973. – 371 с 49. Василенко З. В. Плодоовощные пюре в производстве продуктов/ З. В. Василенко, В. С. Баранов.- Москва: Агропромиздат, 1987. – 124 с. 50. Власенко В. І. Техніка безпека і протипожежна техніка у харчовій промисловості / Власенко В. І. – Київ: Державне видавництво технічної літератури УРСР, 1961 – 292 с. 51. Габович Р. Д. Гігієнічні основи охорони продуктів харчування / Р. Д. Габович, Л. С. Припутина – Київ: Здоров’я, 1987 – с. 136-173, 199, 211. 52. Генделека Г.Ф., Генделека А.Н. Використання цукрозамінників і підсолоджувачів в дієтотерапії цукрового діабету і ожиріння. /2013. ,No2 (50). С. 34-38. 53. Справочник по овощеводству; под общ. ред. докт. с.-х. наук, проф. В. А. Брызгалова. — Л. : Колос, Ленинградское отд-ние. 1983. — 511 с. Змн. Арк. No докум. Підпис Дат Арк. Мхм61.18141.1.9.ДР 54. Справочник технолога плодоовощного произвоства /составитель: М. Куницина. – Санкт-Петербург: ПрофиКС, 2001. – 478с.
References: 18.Bioactive Components in Milk and Dairy Products / Park Y.W. (Ed.). USA: Wiley- Blackwell, 2009. 439 p. 19. Brandelli A., Daroit D.J., Correa A.P.F. Whey as a source of peptides with remarkable biological activities // Food Research International. 2015. V. 73. P. 149161. 20. Bioactive Peptides from Whey Proteins / Mann B. et al. //Whey proteins: from milk to medicine / In: Hilton C. Deeth & Nidhi Bansal (Eds.). London: AcademicPress, 2019. P. 519-547. 21. Putting microbes to work: Dairy fermentation, cell factories and bioactive peptides. Part I: Overview / Hayes M. et al. // Biotechnology Journal. 2007. V. 2. P. 426-434. 23. Milk Derived Antimicrobial Bioactive Peptides: A Review / Mohanty D. et al. // International Journal of Food Properties. 2016. V. 19. P. 837–846. DOI: 10.1080/10942912.2015.1048356. 24. Process optimization for the production of bio-functional whey protein hydrolysates: Adopting response surface methodology / Naik L. et al. // International Journal of Peptide Research & Therapeutics. 2013. V. 19. P. 231-237. 25. Angiotensin I-converting enzyme inhibitory properties of whey protein digests: Concentration and characterization of active peptides / Pihlanto-Leppälä A. et al. // Journal of Dairy Research. 2000. V. 67, No 1. P. 53-64. 77 26. Teschemacher H., Koch G., Brantl V. Milk protein-derived opioid receptor ligands // Peptide Science. 1997. V. 43, No 2. P. 99-117. 27. Belem M.A.F., Gibbs B.F., Lee B.H. Proposing sequences for peptides derived from whey fermentation with potential bioactive sites // Journal of Dairy Science. 1999. V. 82. P. 486-493. 28. Meisel H., FitzGerald R.J. Opioid peptides encrypted in intact milk protein sequences // British Journal of Nutrition. 2000. V. 84, No 1. P. 27-31. 29. Food-derived peptides stimulate mucin secretion and gene expression in intestinal cells / Martínez-Maqueda D. et al. // Journal of Agricultural & Food Chemistry. 2012. V. 60, No 35. Р. 8600-8605. 30. Bovine Milk Allergens: A Comprehensive Review / Villa C. et al. // Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2018. V. 17, No 1. P. 137164. 32. Affolter М., Bureau-Franz I., Maynard F., Mercenier A., Panchaud A. (2010). Milk- based protein hydrolysates and infant formulae and nutritional compositions made thereof AU2016247052B2. Australian Patent Office. 33. Elisabeth P., Smulders A., Schlatmann J.E. (2016). Liquid nutritional composition comprising micellar casein and hydrolysed whey protein. US20190069589A1. United States Patent. 34. Functional Properties of Yogurt Containing Specific Peptides derived from Whey Proteins / Won J-Y. et al. // Journal of Milk Science and Biotechnology. 2017. V. 35, No 4. P. 249-254. 36. Poltavska O., Kovalenko N. Effect of functional fiber on viability of lactic acid bacteria and bifidobacteria during storage // Food science and technology. 2014. V. 4, No 29. P. 22-27. 38. Yukalo V., Datsyshyn K., Storozh L. Electrophoretic system for express analysis of whey protein fractions // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies 2019. V. 2, No 11 (98)). P. 37–44. 40. Yukalo V., Datsyshyn K., Storozh L. Comparison of products of whey proteins concentrate proteolysis, received by different proteolytic preparations. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2019. V. 5, No 11 (101). Р. 40-47. 41. Advanced Dairy Chemistry: Volume 1A: Proteins: Basic Aspects (4th ed.) / McSweeney P.L.H., Fox P.F. (Eds). New York: Springer Science+Business Media, 2013. 548 p.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Shkilna.docxАвторська довідка17,67 kBMicrosoft Word XMLПереглянути/відкрити
dyplom_Shkilna.pdfДипломна робота5,32 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора